Τα «ανθρωπάκια» και οι θεσμοί (Του Χ. Τσούκα)

Μικρό, αλλά ενδεικτικό απόσπασμα από άρθρο του Χαρίδημου Τσούκα στην Καθημερινή της Κυριακής με τον τίτλο:

Τα «ανθρωπάκια» και οι θεσμοί

Ζητάει η υπουργός Παιδείας από τους πρυτάνεις να οριοθετήσουν τον χώρο του ασύλου. Τι απαντά ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών; «Δεν είναι δυνατόν να ζητάει το υπουργείο να οριοθετήσω τους χώρους σε 418 κτίρια του ιδρύματος. Ας κοιτάξει η πολιτεία να ανοίξει άλλα ζητήματα»! Ναι, σωστά διαβάσατε: ο πρύτανης αρνείται να κάνει τη δουλειά του, προφανώς για να μη συγκρουστεί με τις κομματικές ολιγαρχίες που λυμαίνονται τα πανεπιστήμια. Αν όμως ο πρύτανης δεν εφαρμόζει το νόμο, γιατί να το κάνει ο φοιτητής; Αν ο πρύτανης αδιαφορεί για την προστασία της δημόσιας περιουσίας, γιατί να τη σεβαστεί ο καταληψίας; Αν ο πρύτανης δεν εμπνέει σεβασμό με την ηγετική συμπεριφορά του, γιατί να του αποδώσει τον οφειλόμενο σεβασμό η ακαδημαϊκή κοινότητα;

Οι καθηγήτριες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κυρίες Κουτσογιάννη και Τζώνου θέλουν να εφαρμόσουν το νόμο, ο οποίος ρητά προβλέπει μέγιστη εξεταστική περίοδο τριών εβδομάδων. Οι φοιτητές αντιδρούν (θέλουν εξεταστική περίοδο δύο μηνών!) και μερικοί τραμπούκοι καταλαμβάνουν το εργαστήριο των καθηγητριών, με το ανατριχιαστικό σύνθημα «Δεν υπάρχουν νόμοι και κανονισμοί, νόμος είναι η ανάγκη του κάθε φοιτητή»! Πώς αντιδρά ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής; Επιπλήττοντας εμμέσως τις καθηγήτριες, διότι παραβιάζουν το «εθιμικό δίκαιο, το οποίο έχει διαμορφωθεί από φοιτητές και διδάσκοντες τα τελευταία 23 χρόνια». Ναι, σωστά διαβάσατε. Το «εθιμικό δίκαιο» της Ιατρικής Σχολής, προϊόν χρόνιας συμπαιγνίας καθηγητών-φοιτητών προς αμοιβαίο όφελος, υπερισχύει του νόμου! Οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Αθηνών «εθιμικά» σιωπούν!

* Ο κ. Χαρίδημος Κ. Τσούκας (htsoukas@gmail.com) είναι καθηγητής στα Πανεπιστήμια Κύπρου και Warwick.

Advertisements

3 σκέψεις σχετικά με το “Τα «ανθρωπάκια» και οι θεσμοί (Του Χ. Τσούκα)

 1. Το ξέρω. Δεν είναι ούτε αποκριάτικο, ούτε ανέκδοτο το κείμενο.
  Είναι κομμάτι της ζωής μας κι αυτό, όπως και τόσα άλλα. Πολλά, μα πάρα πολλά.
  Χρόνια τα λέμε, χρόνια τα φωνάζουμε, χρόνια τα επισημαίνουμε.
  Η μόνιμη επωδός είναι ότι θέλουμε να μοιάσουμε με τους λαπάδες Ευρωπαίους που δεν κυλάει στις φλέβες τους αίμα κανονικό, αλλά κάτι άλλο.
  Να που τώρα, όχι εξαιτίας των Ευρωπαίων, αλλά της δικής μας «ανεμελιάς» πληρώνουμε το ένα μετά το άλλο τα λάθη μας. Και είναι όλων μας τα λάθη. Δεν είναι μόνο των φοιτητών, δεν είναι μόνο των καθηγητών, είναι και ημών των υπολοίπων.
  Κομμάτια μας είναι και οι δύο αυτές ομάδες.
  Κομμάτια από τις σάρκες μας..

 2. Αγαπητή κ. Μασούρα,

  Είχαμε διαβάσει το άρθρο που αναφέρετε. Το ξαναδιαβάσαμε με την ευκαιρία της παραπομπής σας. Δυό λόγια:

  Ο Χ.Τ. στο άρθρο του (δεν συμπεριλαμβάνεται στο απόσπασμα που παραθέτετε) ανάγει αναδρομικά τα προβλήματα στην τελευταία τριακονταετία κατά τη διάρκεια της οποίας αναδύθηκε το ναρκισσιστικό άτομο. «Ξεχνάει» όμως ποιες πολιτικές και ποια πολιτική φιλοσοφία κυριάρχησε από το ’80 και μετά («There is no such thing as society» – M. Thatcher).

  Είπαμε να το θυμίσουμε…

  Τα λέμε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.