Ο προδομένος εραστής


salvadordalimetamorphosisof.jpg

Η εξουσία τις περισσότερες φορές μοιάζει με ωραία, ερωτική γυναίκα. Και όταν κάποιος τη χάσει, δεν πονάει απλώς, θυμώνει και αρκετές φορές εκθέτει ανεπανόρθωτα τον εαυτό του. Πολύ φοβάμαι ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται ακριβώς σ’ αυτό το λεπτό μεταβατικό στάδιο. Εχασε την ωραία ερωμένη για δεύτερη φορά μέσα από τα χέρια του και τώρα ασχημονεί. Ελπίζω όχι για πολύ ακόμη.

Πράγματι, ένα κομμάτι του ελληνικού λαού που εξακολουθεί να διατηρεί ζεστό το ενδιαφέρον του για τα πολιτικά πράγματα της χώρας, άσχετα με την πολιτική ή κομματική τοποθέτησή του, παρακολουθεί εμβρόντητο τον τρόπο με τον οποίο το Σοσιαλιστικό Κίνημα διαχειρίζεται τα της ήττας του. Αυτή η διαχειριστική συμπεριφορά, η οποία ώρες ώρες ξεπερνάει τα όρια της αλαζονείας, τρομάζει μάλλον, παρά διεγείρει. Ωστόσο, για κάποιους η νέα τακτική των πραγμάτων που εμπεριέχει απαξία, που επικροτεί την «ύβρνι», την τρικλοποδιά, την υπόγεια συμφωνία, ενδεχομένως δε και τη φτηνή συναλλαγή που στοχεύει αποκλειστικά στην υφαρπαγή της εξουσίας, οδηγεί σε ένα πολύ δυσάρεστο συμπέρασμα: ζούμε την ολική έκλειψη του πολιτικού πολιτισμού.

Είναι γεγονός ότι τον τελευταίο καιρό τα πραγματικά προβλήματα της χώρας, φαινομενικά τουλάχιστον, έχουν υποβαθμιστεί και όταν αναδεικνύονται, αναδεικνύονται σε συνδυασμό με τον απόντα λόγο του ΠΑΣΟΚ. Η κυβέρνηση απλώς περιπατεί, τη στιγμή που τα περισσότερα τηλεοπτικά δίκτυα ειναι υπεραπασχολημένα με τον πόλεμο χαρακωμάτων των υποψηφίων προέδρων του κινήματος και στο τέλος της μέρας δίδεται η εντύπωση ότι όλα τα άλλα θέματα (εσωτερικής και διεθνούς επικαιρότητας) είναι απλώς ρουτινιάρικα. Τόσο απλά!

Κανείς δεν αντιλέγει ότι προέχει η αναζήτηση των αιτίων της ήττας του ΠΑΣΟΚ. (Τα περί κουρασμένου κόμματος δεν επαρκούν). Είναι λογικό να επιδιωχθούν νέες ιδεολογικές συντεταγμένες, να αποσαφηνιστεί ο χώρος τον οποίο το κόμμα μπορεί να καλύψει ή από ποιες δεξαμενές θα αντλήσει τελικά νέους και παλιούς οπαδούς. Λογικό είναι επίσης να επιχειρηθεί αναδρομή στη συνολική πορεία του κινήματος που τα τελευταία 30 χρόνια με τις πράξεις ή τις παραλείψεις του έχει σημαδέψει την ελληνική ιστορία, διαμορφώνοντας νέα πολιτικά και κοινωνικά ήθη. (Ενα άλλο τεράστιο μέτωπο ορθάνοικτο). Θα συζητηθεί στο κάτω κάτω αν το ΠΑΣΟΚ με τη σημερινή μορφή του έχει κλείσει ένα μεγάλο κύκλο ζωής και ως εκ τούτου πρέπει να… μεταλλαχθεί. Αλλά γιατί έχω την εντύπωση ότι κανείς δεν βιάζεται να αγγίξει αυτόν τον αναγκαίο και ώς ένα βαθμό καθαρτικό κύκλο; Προστρέχουν οι περισσότεροι στη λέξη αυτοκριτική, αλλά μάλλον άκριτα, καθώς κανείς δεν την εννοεί. Οπως κανείς δεν είναι διατεθειμένος να παραδεχτεί ότι οι παγκόσμιες συνθήκες ζωής έχουν προ πολλού αλλάξει, ότι η σοσιαλδημοκρατία παντού στην Ευρώπη αιμορραγεί συνεχώς, ότι η αγωνία για τη διατήρηση των ακριβών «κεκτημένων» δεν μπορεί να εξαντλείται σε ευχολόγια και στείρα ρητορική. Στρουθοκαμηλισμός, παλιά μου τέχνη κόσκινο, όπως λέει ο θυμόσοφος λαός.

Τα κόμματα βαρύνονται από σοβαρές εσωτερικές διαδικασίες και η εκλογή προέδρου είναι υψίστης σπουδαιότητας. Σεβαστά όλα. Ομως, ο καθημερινός άνθρωπος, φίλος ή αντίπαλος του ΠΑΣΟΚ, επιθυμεί να δει ένα πράγμα: την πολιτική να αποκολλάται από τη μικροπολιτική.

rits

Advertisements

23 thoughts on “Ο προδομένος εραστής

 1. Για να αποκολληθεί η μικροπολιτική από την πολιτική χρειάζεται… σκαρπέλο, Βανίλια μου.
  Μέχρι τότε ας τους απολαύσουμε στο ρεσιτάλ του χειρότερου εαυτού τους: χαρακτηρισμοί, εκατέρωθεν βολές, τα χέρια στη μέση και το… τηγάνι στο χέρι σαν τις κυρά – Κατίνες.
  Καλημέρες, γλυκό μου!

 2. ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ και ώρα 20.00

  O IANOS παρουσιάζει το βιβλίο του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΜΑΛΟΥΚΑ «Η ΧΑΜΕΝΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΟΣΤΡΑ», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ.
  Για το βιβλίο θα μιλήσουν:
  ΤΙΤΙΚΑ ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΙΑ, κριτικός λογοτεχνίας,
  ΜΠΑΜΠΗΣ ΛΕΓΓΑΣ, εκδότης βιβλιοφιλικών εκδόσεων, καλλιτεχνικός βιβλιοδέτης, εκδότης του «ΒΙΒΛΙΑΜΦΙΑΣΤΗΣ»,
  κι ο
  ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΜΑΛΟΥΚΑΣ, συγγραφέας.
  Είσοδος ελεύθερη

 3. «Η κυβέρνηση απλώς περιπατεί, τη στιγμή που τα περισσότερα τηλεοπτικά δίκτυα ειναι υπεραπασχολημένα με τον πόλεμο χαρακωμάτων των υποψηφίων προέδρων του κινήματος και στο τέλος της μέρας δίδεται η εντύπωση ότι όλα τα άλλα θέματα (εσωτερικής και διεθνούς επικαιρότητας) είναι απλώς ρουτινιάρικα. »

  με αυτή τη φράση τα είπες όλα.
  και εγώ που είμαι λίγο καχύποπτη, λέω μπας και δεν είναι τυχαία η σύμπτωση των γεγονότων…

 4. Διαβάζοντας το άρθρο σου, οφείλω να πω ότι χρειάστηκε να το δω σε δυο τουλάχιστον επίπεδα.
  Το πρώτο αφορούσε στο τρόπο που ξεδίπλωσες τη σκέψη σου για τις τρέχουσες εξελίξεις στο χώρο του ΠΑΣΟΚ.
  Το δεύτερο επίπεδο ανάγνωσης προχώρησε στον εντοπισμό των αξόνων της γενικότερης προβληματικής.
  Διαβάζοντας προσεκτικά είδα τρεις πολύ ενδιαφέροντες άξονες στο κείμενό σου.
  (Και τον πίνακα που έχεις βάλει, που σαφώς υπερτερεί της γελοιογραφίας του Μακρή 😉 )

  Ο πρώτος. Το άρπαγμα της ευκαιρίας από την Κυβέρνηση. Η κυβέρνηση έχει βρει την ευκαιρία και «παίζει μπάλα» μόνη της, τώρα που όλοι κοιτάνε την εξέλιξη στο διπλανό γήπεδο.

  Δεύτερος. Η σχέση, αν υπάρχει, μεταξύ ιδεολογίας και δομής κομμάτων. Είναι τα κόμματα φορείς ενιαίας ιδεολογικής αντίληψης; Μοιάζεις να απαντάς πολύ αχνά ναι, αν και το θέμα παραμένει ανοιχτό.

  Τρίτος. Ο προβληματισμός σχετικά με το αν είναι παρούσα η κοινωνιστική θεώρηση στην οργάνωση των κοινωνιών , ή έχει υποχωρήσει και έχει θριαμβεύσει ο λεγόμενος φιλελευθερισμός..
  (Με τον όρο κοινωνισμό αναφέρομαι στον πάσης μορφής κοινωνισμό, δηλαδή στον κομμουνισμό, στον σοσιαλισμό, στη σοσιαλδημοκρατία, στην αναρχία).

  Έχω την εντύπωση ότι και οι τρεις αυτοί άξονες χρειάζεται να φωτιστούν πολύ περισσότερο.
  Ο καθένας μας, καλά θα κάνει να επιχειρήσει να δώσει τις απαντήσεις του.
  Όταν οι συγκυρίες είναι πολύπλοκες και δύσκολες, το να μένεις απλός θεατής, μοιάζει σαν υποχώρηση, για να μην πω πλήρη υποταγή..
  Καλό σου απόγευμα.

 5. Sotiris K. Δεν επεσες καθολου έξω στους προβληματισμούς σου. Αυτούς τους άξονες έθεσα, αλλά δυστυχώς ο χώρος που εχω ειναι πολύ μικρός για τέτοιου είδους μεγάλα θέματα.
  Το σίγουρο είναι οτι η κυβ, θα προσπαθήσει να γίνει περιπατητική και το δευτερο ότι το κυνήγι της εξουσίας είναι αυτοσκοπός και δεν εχει σχεση με την ….αγωνία των κομμάτων να συμβάλουν στη βελτίωση της ζωής των πολιτών

 6. Καθόλου σκληρή, μια χαρά τα λες… Και μ’ αρεσει που μας αρεσει ο Dali και τον ποσταρουμε και αυτόν 🙂
  Φιλάκια, δασκάλα μου καλή…

 7. FAVA , Φαβουλα , καλησπέρα καλο μου. Λέω ο,τι καταλαβαίνω, όταν το καταλαβαινω. Αλλιως σιωπώ…. Ναι μ αρεσει και ο Νταλί, μ αρεσει η τεχνη ρε γαμώτο και δεν μπορω λογω δουλειάς να την απολαύσω

 8. @ SOFISTIS Καλώς όρισες στην παρέα μας.
  Το ήθος ειναι ο μεγάλος χαμένος της τελευταίας 30ετιας. Τί θα κάνουμε ; Θα δημιουργήσουμε, φανταζομαι, καινούργιο κοστουμάκι

 9. Δεν νομίζω οτι έχουν διάθεση να μπουν σε καθαρκτικό κύκλο τουλάχιστον όχι με την σωστή έννοια του όρου. Να ξεκαθαρίσουν το τοπίο από ότι τους εμποδίζει να εδραίωσουν τα κεκτημένα τους. Να βγουν μπροστά. Να φανούν. Σαν τα κοκόρια. Δυσάρεστες εικόνες. Και πολιτικός σωστός λόγος να υπάρχει, αχνά ακούγεται. 😦

  Φιλιά πολλά και θαλασσοκαληνύχτες! 😉

 10. Thalasini Εχω την αμυδρα εντυπωση ότι εχουν χασει πια τη μπάλα. Κι οταν αποφασισουν, αιφνης, να παιξουν, ολοι θα βρίσκονται στον πάγκο, αναπληρωματικοί και ψυχραιμοι.
  Φιλια και στεριοκαληνυχτες καλη μου

 11. «Η εξουσία τις περισσότερες φορές μοιάζει με ωραία, ερωτική γυναίκα. Και όταν κάποιος τη χάσει, δεν πονάει απλώς, θυμώνει και αρκετές φορές εκθέτει ανεπανόρθωτα τον εαυτό του. Πολύ φοβάμαι ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται ακριβώς σ’ αυτό το λεπτό μεταβατικό στάδιο. Εχασε την ωραία ερωμένη για δεύτερη φορά μέσα από τα χέρια του και τώρα ασχημονεί»…

  Κι αν η εξουσία είναι η ερωμένη, ποιά είναι η σύζυγος;

 12. dimosthenis… Πιστεύεις ότι πάντα πρέπει να υπάρχει μια σύζυγος ; δεν ειναι λίγο κατεστημενη η σκέψη σου ; Και γιατί η ερωμενη συνδεεται πάντοτε με το παράνομο μιας σχέσης ; Λεω εγω τωρα.

 13. Αγαπητή Ρίτσα
  Όχι απλώς μου άρεσε το άρθρο, αλλά συμφωνώ απόλυτα μέχρι τελευταίας τελείας!
  Το ότι στο ΠΑΣΟΚ επικρατεί αυτή τη στιγμή ένα κλίμα «σαλταδόρων» και «αρχόντων των δαχτυλιδιών» δεν σημαίνει ότι οι σκεπτόμενοι πολίτες δεν έχουν στο μιαλό τους την επόμενη μέρα και τα γενικά πολιτικά αδιέξοδα που πρέπει να ξεπεραστούν επιτέλους.

 14. @ Stefan ,καλημέρα, καλημέρα…. Ευχαριστώ πολύ. Παρακολουθώ το μπλογκ σου και είναι υψηλού επιπέδου και δεν θα ήθελα να υστερώ σε κάτι.
  Ναι, θέλω να πιστεύω ότι ήταν το ξάφνιασμα μεγάλο για όλους και χάθηκε μαζί με τον έλεγχο που οφείλει να έχει ένας αρχηγός και οι δελφινοι του και το μέτρο ή μάλλον ο κοινούς νους. Νομίζω ότι το ΠΑΣΟΚ θα μπει στην περιπέτεια που ειχε μπει η ΝΔ παλιότερα. Πολλά πράγματα δεν ειναι μονο θεμα αρχηγού ( θα μπει μπροστά ο Μπενι και θα τους…. ) . Ειναι πώς πείθεις, πώς απαλλασσεσαι από ενα βεβαρυμένο παρελθόν και πώς πλασσάρεσαι ως κάτι καινούργιο και υγιές σχήμα που εχει συγκεκριμένες πολιτικές κατευθύνσεις.
  καλημερα, θυμησε μου πότε ειναι η ημερα για να ανεβάσουμε κειμενο για το Περιβάλλον ; στις 15 Οκτ… Εγω βεβαια ηδη ανεβασα προχθες, αλλα θα το ξανακάνω

 15. Καλησπέρα ritsmas
  Πρώτη φορά στο μπλόγκ σου και μπαίνω με το δεξί.
  Λίγο άσχετο με τα θέματα που συζητάτε εδώ, αλλά είπα να σου γράψω ολόκληρη την συνταγή με το λεμόνι… :Ο)
  Το ματζούνι με το βραστό λεμόνι είναι για να ηρεμείς το βραδάκι και να κοιμάσαι καλύτερα. Το έχω δοκιμάσει και είναι όντως καταπραυντικό.
  (Κόβουμε μισό λεμόνι και το βράζουμε σ’ ένα κατσαρολάκι -μια κούπα νερό ας πούμε. Το βράζουμε πάρα πολύ και στη συνέχεια πετάμε το λεμόνι και πίνουμε το νεράκι που έβρασε με μια κουταλίτσα ζάχαρη, αν θέλουμε).
  :Ο)

 16. @simon ,,,,,καλησπερα. εισαι φιλη του Αλεφ, φαντάζομαι. λοιπον εγω λεω για το δέσουμε το θεματάκι, να προτείνουμε στις λεοπαρδάλεις και τις τίγρεις του ΠΑΣΟΚ να πίνουν κάθε βραδυ ένα ποτηράκι, με την ελπίδα να φτάσουν ξεκούραστοι και με καθαρό το νου στις εκλογές
  καλως ορισες
  ριτς

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s