Ψιτ, είσαι για μια συνωμοσία ;


e278baigneuse-assise-au-bord-de-la-mer-c-1930-posters.jpg

Τελικά αυτή η λέξη θα πρέπει να κρύβει κάτι πολύ αφροδισιακό μέσα της. Και εμείς, ως θερμοκέφαλοι Ελληνες και περί το σεξ τυρβάζοντες υπέρ το δέον, την έχουμε υιοθετήσει και εδώ που τα λέμε, γάντι μας πηγαίνει, γάντι. Η επίμαχη λέξη με την οποία παθιαζόμαστε συχνά πυκνά είναι η συνωμοσία. Τα πάντα, φαντάζομαι ακόμη και το σύμπαν ολόκληρο, στα δικά μας μάτια είναι προϊόν συνωμοσίας. Κατασκευή, για την οποία ευθύνεται ο άνθρωπος από αρχαιοτάτων χρόνων και που στις μέρες μας εξακολουθεί να διαφεντεύει τις ζωές μας.

Τα περί συνωμοσίας εγκαταστάθηκαν σαν μικρομύκητας στον νου στις αρχές της εβδομάδας, μετά την προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να εμφανιστεί «ενωμένο, δυνατό» στο Εθνικό Συμβούλιο του περασμένου Σαββατοκύριακου. Μια ομολογουμένως σοβαρή προσπάθεια, η οποία όμως άντεξε όσο αντέχει να παραμείνει εν ζωή μια ασήμαντη φυσαλίδα. Γιατί, την επομένη, δευτεριάτικα δηλαδή, υπερίσχυσε η ισοπεδωτική παροιμία «τον αράπη κι αν τον πλένεις, το σαπούνι σου χαλάς». Βέβαια, ακόμη και σήμερα δεν έχω καταλάβει ποιος συνωμοτεί και εις βάρος ποίων στο ΠΑΣΟΚ, αλλά νιώθω πολλαπλά προδομένη από το γεγονός ότι ένα τόσο μεγάλο κόμμα, με τόσους σπουδαίους μηχανισμούς, καταλήγει με τέτοια ευκολία να επιλέγει τον μηχανισμό της αυτοκαταστροφής. Επίσης διερωτώμαι, αν κρησφύγετο της συνωμοσιολογίας είναι οι… συνήθεις ΗΠΑ ή το Ντα Κάπο στο Κολωνάκι.

Η αλήθεια είναι ότι ο άνθρωπος έχει μια δυσκολία να αποδεχτεί κάποια γεγονότα που υπερβαίνουν την καθημερινή ρότα. Το να καταφεύγει, επομένως, στη θελκτική και μυστηριώδη συνωμοσιολογία, τον απαλλάσσει από περιττές σκέψεις και από άλλου είδους ενοχές. Ας θυμηθούμε τα κέρδη που αποκόμισαν ταινίες, όπως ο «Κώδικας Ντα Βίντσι» ή «Θεωρίες Συνωμοσίας», κι ας θυμηθούμε τα πηγαδάκια που σχηματίζονταν έξω από το σινεμά μετά το τέλος του έργου. Ας θυμηθούμε επίσης τα περί συνωμοσίας που εξακολουθούν ώς τις μέρες μας να καλύπτουν τη δολοφονία των Κένεντι, τη δολοφονία του Τζον Λέννον, τον θάνατο του Ελβις Πρίσλεϋ, τον θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνα και του Ντόντι Αλ Φαγιέτ κάτω από τη γέφυρα Αλμα στο Παρίσι, αλλά και τη συγκλονιστική υπόθεση των Διδύμων Πύργων.

Ο άνθρωπος πολλές φορές χρειάζεται μεγάλες θεωρίες για να δικαιολογήσει μεγάλα γεγονότα. Η ασυμμετρία, η δυσαρμονία και η δυσαναλογία μεταξύ αιτίου και αποτελέσματος λειτουργούν ανασχετικά. Γι’ αυτό και θεωρεί ότι πίσω από κάθε σημαντικό γεγονός κρύβονται στόχοι που δεν ομολογούνται, προθέσεις πονηρές που δεν αποκαλύπτονται, ψεύτικες παραπλανητικές πληροφορίες, στρατηγικές αποπροσανατολισμού. Κι αυτή η συλλογιστική ενέχει μεγάλους και σοβαρούς κινδύνους.

pf837flower-festival-feast-of-santa-anita-1931-posters.jpg

Θυμάμαι ότι το 2006, δηλαδή πέντε χρόνια μετά το πλήγμα στην καρδιά της αμερικανικής ιδέας, πάνω από το ένα τρίτο των ερωτηθέντων σε σχετική αμερικανική έρευνα είχε δηλώσει ότι η αμερικανική κυβέρνηση είτε έλαβε μέρος στις επιθέσεις, είτε επέτρεψε να συμβούν, ενώ ένα 16% δήλωσε ότι η κατάρρευση των Πύργων επιταχύνθηκε από την έκρηξη των εκρηκτικών που… κάποιοι είχαν κρύψει στα υπόγεια των κτιρίων…

Ο θεολόγος Ντέιβιντ Ρέι Γκρίφιν, στο βιβλίο του «Η Χριστιανική Πίστη και η Αλήθεια για την 11/9» γράφει ότι τα γεγονότα εκείνα ήταν μια παραπλανητική επιχείρηση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και της αστυνομίας, με εντολή της κυβέρνησης Μπους.

xenakis_didimi_pirgi.jpg

Παραδείγματα τέτοιων παραπλανητικών επιχειρήσεων είναι διάσπαρτα στην ιστορία. Η υπόθεση Μούκντεν, το 1931, όταν οι Ιάπωνες ανατίναξαν το δικό τους σιδηροδρομικό δίκτυο στη Μαντζουρία και στη συνέχεια επέρριψαν τις ευθύνες στα κινεζικά στρατεύματα, επιδιώκοντας να δικαιολογήσουν έτσι τη διείσδυσή τους στην περιοχή. Η φωτιά στο Ραϊχστάγκ το 1933, την οποίαν έβαλαν ναζιστές και κατηγόρησαν τους κομμουνιστές, με στόχο να δικαιολογήσουν τη δικτατορία. Η επιχείρηση Χίμλερ επίσης, την οποία οι Γερμανοί εμφάνισαν ως δήθεν επίθεση στρατευμάτων εναντίον γερμανικών συνοριακών σταθμών, για να δικαιολογήσουν την εισβολή των ναζιστών στην Πολωνία.Να πάμε όμως πίσω στους Ρωμαίους με την υπόθεση του Κικέρωνα. Ο Μάρκος Τύλλιος Κικέρων έγινε ύπατος το 63 π.Χ. και αποκάλυψε τη συνωμοσία του χαρισματικού Λεύκιου Κατιλίνα. Ο εύπορος Κατιλίνας, αφού έπαιξε και έχασε στο πολιτικό χρηματιστήριο, συγκρότησε ως αόρατος αρχηγός μια ομάδα στενών συνεργατών και συνωμότησε εναντίον της ρωμαϊκής δημοκρατίας. Αλλά μήπως ξεχνάμε τον Βρούτο; Ο συγκλητικός Μάρκος Ιούνιος Βρούτος, ευνοούμενος του Ιουλίου Καίσαρα («Κι εσύ τέκνον Βρούτε;») πρωτοστάτησε στη συνωμοσία των 60 που οδήγησε στο να μαχαιρώσουν τον Καίσαρα μπροστά στο άγαλμα του Πομπηίου… Αλήθειες, μισές αλήθειες, μικρά ή μεγάλα ψέματα… ποιος θα μπορούσε εκ των υστέρων να διαμορφώσει διαφορετική άποψη;

Στο προσκήνιο της ζωής μας υπάρχουν και οι συνωμοτικές εξουσιαστικές ομάδες, οι οποίες έχουν θύματα γύρω τους που προέρχονται είτε από τον χώρο της Δεξιάς, είτε από τον χώρο της Αριστεράς. Η κομμουνιστική επανάσταση στη Ρωσία έδωσε την εξουσία σε μια συνωμοτική ελίτ -Στάλιν, Μπέρια κ.λπ.- ενώ ο σημερινός φιλελευθερισμός στις ΗΠΑ είναι αποτέλεσμα της βούλησης των Μονοπωλίων! Αλλά οι συνωμοσίες που δεν παίζονται είναι αυτές περί Σιωνισμού. Ενα τεράστιο κεφάλαιο που επικεντρώνεται στη Μέση Ανατολή, αλλά που το ωστικό κύμα που προκαλεί, είναι αρκετό για να αναστατώσει σύμπασα την Οικουμένη.

Νομίζω ότι οι θεωρίες περί συνωμοσιών ξεκινούν από το μεγάλο έλλειμμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στους ανθρώπους. Ανάμεσα στον πολιτικό και τον απλό ψηφοφόρο. Ανάμεσα στα μέλη μιας μεγάλης πολιτικής πολυσυλλεκτικής οικογένειας, όπου οι μεν επιβουλεύονται τους δε. Παντού υπάρχουν φαντάσματα και μάγισσες και δεύτερες σκέψεις. Αυτό δηλαδή που χαρακτηρίζει σήμερα τα μέλη του ΠΑΣΟΚ -κυρίως τα ιστορικά στελέχη- και που κατά τη γνώμη μου αποτελεί τροχοπέδη στην απελευθέρωση ιδεών και προγραμμάτων που θα αφορούν την προσαρμογή του κόμματος στις νέες παγκόσμιες πραγματικότητες.

Δυστυχώς, η επανεύρεση της πολιτικής, μακριά από τον καθεστωτισμό, ο μεστός σοβαρότητας και προοπτικής πολιτικός λόγος και η επανασυγκόλληση των ετερόκλητων κομματιών του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί και δεν πρέπει να περνάει μέσα από καταγγελίες για «θεωρίες συνωμοτών». Η συνωμοσιολογία, ως εργαλείο ερμηνείας των γεγονότων -στην προκειμένη περίπτωση, των γεγονότων που οδήγησαν στην ήττα του ΠΑΣΟΚ- είναι όχι μόνον απαράδεκτη, αλλά και φτηνή μεθοδολογία, η οποία δεν τιμά την πολιτική ως σύστημα αξιών και ιδεών.

ριτς

Δημοσιεύθηκε στην Καθημερινή 14 Οκτωβρίου 2007

Advertisements

22 thoughts on “Ψιτ, είσαι για μια συνωμοσία ;

 1. Ξέχασες να αναφέρεις στις συνωμοσίες, την ανάσταση του Χριστού, το σύμπαν που συνωμοτεί ώστε να γίνουν οι επιθυμίες μας πραγματικότητα (από τις μεγαλύτερες ανοησίες που έχουν γραφτεί ποτέ κατά τη γνώμη μου :oops:) το Ρόσγουελ, όπως επίσης ότι όλοι οι κάτοικοι της Γης είναι πραγματικά ΕΛληνες!
  +ο κοντός γαρ εγγύς+ 😛

  Η αλήθεια είναι ότι καμιά φορά η «συνωμοσία» είναι το καλύτερο γιατρικό στην αδυναμία μας να απαντήσουμε λογικά στα προβλήματά μας 😉

  Καλημέρες 😀

 2. Μου θύμισες το » Η Συνομωσία του Σύμπαντος» των Αρκάντι και Στουγκάτσκι αλλά και Πάολο Κοέλιο και κάποια άλλα..
  Ξέρεις τι έχω καταλάβει εγώ; Ολοι αυτοί , νομίζω οτι βλέπουν τον όρο «συνωμοσία» σαν ενα δίχτυ ασφαλείας, αν κάτι δεν τους πάει καλά, ωπ θα τα ρίξουν εκεί αντί να ψάξουν να βρουν τι τελικά φταίει. Δεν έχουν καταλάβει οτι εναντίον του εαυτού τους συνωμοτούν και όλα αυτά τα μακιαβελικά θα τους γυρίσουν μπούμερανγκ αλλά που καιρός για γνώση…..

  Αυτά, εχει έξω μια ωραία μουντάδα, η θάλασσα είναι γκρί, πάω για εφημερίδα 😉 και γρήγορα σπίτι για καφέ και cocooning!

  Φιλιά πολλά Ριτσάκι και καλή εβδομάδα να έχεις!

 3. Τί έκπληξη και τί συμπτωση : Η μερα των σχολιασμών αρχίζει από τις θαλασσινές μου φίλες.
  Η Θαλασσινη και η θαλασσομπερδεμένη.
  Τί θα μπορούσα να απαντήσω εγω;
  Αφορμή για το κειμενο ήταν τα περί συνωμοσίας στο ΠΑΣΟΚ . Και αντί να επικεντρωθώ στο κόμμα γιατί ετσι κι αλλιως εχει καταντήσει βαρετή η ιστορία, προτίμησα να κάνω μια μικρή αναδρομή με ο,τι θυμόμουν και με τη δυνατότητα που μου δείνει ο χώρος.

  Καλημερα κόρες αγαπημένες. Προσεχετε τις θάλασσες, απρόβλεπτες καθώς είναι.

 4. Συμφωνώ απόλυτα με τη φίλη μου τη θαλασσινή. Η «συνωμοσιολογία» που αναπτύσσεται στο ΠΑΣΟΚ αλλά και αλλού (πχ. στην Εκκλησία) πατάει σε κάποια πραγματικά περιστατικά. Όμως η ηγεσία η καλή πρέπει να έχει τη δύναμη να αποβάλλει τους συνωμότες και όχι να έρχεται εκ των υστέρων να φορτώνει τα άσχημα αποτελέσματα εκεί. Διότι τότε έχει διπλή ευθύνη. Και για τις ήττες και γιατί άφησε ατιμώρητους τους συνωμότες. Μου κάνει σαν εύκολη δικαιολογία όταν λέγεται. Καταπληκτικό όμως το άρθρο σου και πάλι Ρίτσα. Καλημέρα 🙂

 5. Οτιδήποτε δυσνόητο, ενοχλητικό και περίεργο το ερμηνεύουμε μέσω θεωριών συνωμοσίας: ξένος δάκτυλος και σκοτεινά κέντρα στις πολιτικές αποφάσεις, στο βιβλίο της ΣΤ’, στις πυρκαγιές, παντού.
  Μόνη έγνοια των κακόβουλων ξένων (με μια προτίμηση σε Εβραίους, Μασόνους και Αμερικανούς) είναι πώς θα μας βλάψουν. Λες και είμαστε το κέντρο του κόσμου.
  Το κακό με τις θεωρίες συνωμοσίας, πάντως, είναι πως δεν μπορεί να αποδειχθεί ότι δεν ισχύουν. Όσο παρανοϊκές και αν είναι.

  (πολύ ωραίο post)

 6. Σσσσσ… Άσε το Πασόκ.
  Εμένα ν’ ακούς.
  O Elvis ζει…Τον κυνηγάνε οι χθόνιοι και οι καταχθόνιοι και έχει κρυφτεί. Τώραι περιμένει την ημέρα που οι Ελ θα πάρουν τα ηνία για να κυβερνήσουν το σύμπαν.
  Ο Eλ-vis είναι Ελ
  Ο Βενιζ-ΕΛ-ος είναι Ελ
  Το Πασόκ θα το κερδίσουν οι Ελ
  +κύριε Ελ-έησον+

 7. Αμεεε είμαι (για μια συνωμοσία ! 🙂 )
  Εις.. τι ομνύομεν;;;

  Ας σοβαρευτώ όμως λίγο.

  Συνωμοσίες υπάρχουν και γίνονται πολλές.
  Η συνωμοσιολογία σαν λέξη απαξιώσης, έχω την αίσθηση ότι χρησιμοποιείται αρκετές φορές, για να συγκαλύψει την πραγματικότητα.
  Και η πραγματικότητα μπορεί να είναι ΚΑΙ προς τις δυο κατευθύνσεις.
  Και να υπάρχει συνωμοσία και να την ειρωνεύονται, αλλά και να μην υπάρχει και να την χρησιμοποιούν για να συγκαλύψουν άλλα..
  Τα ιστορικά παραδείγματα που παραθέτεις άλλωστε, βεβαιώνουν του λόγου το αληθές.

  Στην περίπτωση του ΠΑΣΟΚ, ακόμα και αν δεν υπήρξε συνωμοσία του Βενιζέλου και της παρέας του, ώστε να μην εκλεγεί ο Παπανδρέου,-πράγμα για το οποίο έχω σοβαρές επιφυλάξεις- ο τρόπος που διαχειρίστηκε τις καταστάσεις που ακολούθησαν, τον έκανε να μοιάζει σαν ένοχος.
  Δικό του είναι το πρόβλημα, από όποια πλευρά κι αν το δεις.

  Και θα μου πεις ,και εμάς τι μας νοιάζει.

  Ειδικώς, ενδεχομένως τίποτα, γενικώς όμως το θέμα είναι εξαιρετικής σημασίας για όλους μας. Δεξιούς τε, Πασόκους και Αριστερούς.

  Αυτά όμως όλα είναι διαφορετικά θέματα.

  Το θέμα που έθεσες εσύ είναι πιο σημαντικό.
  Είσαι για μια συνωμοσία;
  Ας απαντήσουν όλοι καταφατικά και βρίσκουμε στην πορεία (!) και το λόγο της συνωμοσίας 🙂 🙂

  Την καλησπέρα μου

 8. Εάν το δηλώσουμε πως θα συνωμοτήσουμε ρε παιδιά; Για το ΠΑΣΟΚ ούτε λόγος συνωμοσία στην συνωμοσία είναι. Εδώ ο λαός συνωμότησε με την κυβέρνηση…

 9. Εγω ειμαι για μια συνωμοσιούλα , υπό την προϋπόθεση ότι θα διασχίσω το διάδρομο ως την εξώπορτα με την πλάτη κολλημενη στον τοιχο….καλού κακου δηλαδή.
  Τώρα , σε ποιον να πρωτοαπαντήσω; Η υπόθεση εχει και χιουμορ, ειναι και σοβαρή, έχει τα μειονεκτήματά της, αλλά βρε αδελφέ, αφού ψοφάμε για τέτοιες ιστορίες,
  Ο Ελληνας με το καλημερα σας ειναι απολύτως βεβαιος ότι ήδη μπροστά του εξυφαίνεται κατι πολύ σκοτεινό, κάτι πολύ δυσνόητο και εφοσον δεν το καταλαβαίνει με την πρώτη, καταφεύγει στην προσφιλή και οικεια μεθοδο : περι συνωμοσίας πρόκειται, δεν το βλέπετε ; λέει. Κι εμείς ο αντιλαλος του δηλαδή, δεν διστάζουμε να ανταπαντήσουμε όχι με καποια άλλα επιχειρηματα, αλλά με τον ίδιο ασαφή λόγο.Γιατί έτσι μας αρεσει κι ετσι την καταβρίσκουμε.
  χαιρετω με αγαπη ολους τους φίλους

 10. @Αλλου….το πιο εξυπνο κομεντ ολων των αιώνων και ολων των ημερών…δεν ειχα προσεξει το ελ στο Βενιζέλος… Ηξερα το ανεπανάληπτο Ελ. Βενιζέλος…. καταλαβαίνεις λοιπον ότι το συμπαν συνωμοτεί …αλλα για ποιον βρε παιδί μου; Εχω μπερδευτεί.

 11. Η κομμουνιστική επανάσταση στη Ρωσία έδωσε την εξουσία σε μια συνωμοτική ελίτ -Στάλιν, Μπέρια κ.λπ.
  … και, βέβαια, ενάντια τους και ενάντια στους επιγόνους τους συνωμότησαν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες και τους παραπλάνησαν ώστε να να στήσουν τα γκούλαγκ, να εξορίσουν μια Αχμάτοβα, έναν Πάστερνακ και χιλιάδες άγνωστους, καθημερινούς ανθρώπους που απλώς αναρωτήθηκαν πού συναντιόταν αυτός ο εφιάλτης με το όραμα του «υπαρκτού σοσιαλισμού» κλπ.κλπ., να μη λέμε τα γνωστά τοις πάσι and the story goes on μέχρι τις μέρες μας και έτσι θα πηγαίνει, για να κοιμόμαστε εμείς, οι «μέσοι πολίτες» με ήσυχη τη συνείδηση, πως ό,τι και να κάνουμε δεν μπορούμε να αντιπαρατεθούμε στα σκοτεινά συνωμοτικά κέντρα, άρα η ύψιστη επαναστατική πράξη είναι να διαδηλώνουμε την «ιερή μας αγανάκτηση» μπροστά στην τηλεόραση και να στέλνουμε μήνυμα στα σκοτεινά κέντρα ότι δεν «μασάμε», τις ξέρουμε τις συνωμοσίες τους!
  (θα μου πεις τώρα, με τη δημοσιογραφική σου ιδιότητα, ποιο σκοτεινό κέντρο συνωμοτεί και δεν ρίχνει λίγη βροχούλα στη γειτονιά μου, όταν γύρω-γύρω έχουν πέσει καρεκλοπόδαρα;)
  :)))
  Καλή εβδομάδα (τρίτη φορά, για να πιάσει)

 12. Χα, Χα, Χα….πού μένεις και θα σου πω. Γιατί , ο θεος εχει κανει τις συμφωνίες του και εχει μοιράσει τις περιοχές ανάλογα με τα ποσοστά του.

 13. «η επανασυγκόλληση των ετερόκλητων κομματιών του ΠΑΣΟΚ» δύσκολα θα γίνει, γιατί η κόλα που τα συγκρατούσε σώθηκε από την έλλειψη της εξουσίας.

 14. @ Indictos…. γι αυτό και είχα προτείνει τη διάλυσή του, αλλά νομίζω ότι θα επιμένουν μεχρις εσχάτων.
  Δεν εχω και πολύ χιουμορ απόψε.

 15. Το τι δίκιο βουνό έχεις, δεν έχω λόγια να στο πω… Γι’ αυτό έχουμε καταντήσει όλοι τρελοί και πιστεύουμε ότι κάποιος θα μας χώσει ένα μαχαίρι στην πλάτη με το που θα σηκωθούμε από τον κοπτοράπτη μας εμείς οι κοπτοραπτούδες, από τα γραφεία τους οι λοιποί… Δίκιοοοο! Καλησπέρες μάνα μου!

 16. Oπως έγραψε ο μεγάλος Ουμπέρτο Έκο στο εκκρεμές του Φουκώ ( απόλυτη ανατροπή ενάντια σε κάθε συνομωσιολόγο )
  Δεν είναι ντροπή να υποκύπτεις μπροστά σε μια κοσμική συνωμοσία
  Δεν είσαι δειλός είσαι μάρτυρας
  Όταν νοιώθεις ένοχος επινοείς μια συνωμοσία ή πολλές , που για να την νικήσεις πρέπει να οργανώσεις μια δική σου συνωμοσία.
  Παρόλα αυτά ,
  είναι της μοίρας γραφτό, κάποτε να μπορεί να πιστέψει ακόμα και ο πιο άπιστος στην πραγματικότητα των θαυμάτων, όπως για παράδειγμα μπορεί να συμβεί ψάχνοντας για πάρκινγκ στο κέντρο της Ερμού ς στις 11.59 πμ και έξω ακριβώς από το μαγαζί που θέλει να κάνει τη δουλειά του.
  Αλλά, όταν συμβεί αυτό μην ενθουσιαστείτε και αρχίσετε να φιλάτε βατράχια ! Επιπλέον, μην αρχίσετε να κοιτάτε στα μάτια τους ανθρώπους και ειδικά τα αφεντικά γιατί υπάρχει περίπτωση τα μάτια της εξουσίας να σας βάλουν στο μάτι.
  Αντιθέτως θα πρέπει να κοιτάτε στα μάτια τους εμπόρους που μπορεί να σας κάνουν λαδιές.
  Να μην αφήνετε ανοιχτά τις ντουλάπες (ειδικά τα χρονοντούλαπα) και να προσέχετε τα φλυτζάνια απ’ όπου πίνετε τον καφέ σας.
  Αν θελήσετε επιπλέον να γίνεται Χαλίφης στη θέση του Μεγάλου Χαλίφη καλό, θα είναι να βρείτε έναν πιστό υπηρέτη σαν τον Μπλιάχ Χαχάτ. Θα είναι ο δοκιμαστής σας και έτσι θα μπορείτε να αποφεύγετε τα Ιζ-νο-γκούντ πράγματα, κάποτε-κάποτε.

  Την χαμηλόφωνη καλησπέρα μου , εναποθέτω..

 17. @ Ευαγγελία μου έσχισες κατα το κοινώς λεγομενο. Πολύ μου ήρεσε το σχόλιο σου. Θα μπορουσα να προσθεσω κι εγω τετοια, αλλά με περιμενει η ατιμη η εφημερίς με τις υποχρεώσεις της και τις δυσκολίες της. ταχει αυτά το επάγγελμα …ευτυχώς θα ελεγα, γιατί αλλιώς νομιζω ότι θα βγει στο …κλαρί ( Με την καλή έννοια και ανευ παρεξηγήσεων)
  Την καλησπέρα μου μεγαλοφώνως αγαπητή μου

 18. ευχαριστώ.Και μια διευκρινιση. Εγω Ευαγγελια μου θα ειχα βγει στο κλαρί και ουχι η εφημερίς, η οποία ειναι πλεον και ογδοηκοντ……με μου παει να το ειπω

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s