Είδες η Τουρκία ;


photo-8046-08-09-07-12-59-25.jpg

ΛΙΓΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΔΕΝ ΕΒΛΑΨΕ ΠΟΤΕ ΚΑΝΕΝΑ
Την επομένη μιας εκλογικής αναμέτρησης και της ανάδειξης της νέας κυβέρνησης της χώρας, ένας λογικός και συνειδητοποιημένος ψηφοφόρος θα περίμενε από τον πρωθυπουργό να ανασκουμπωθεί και να αναζητήσει λύσεις στα προβλήματα που απασχολούν τον λαό. Αυτό βεβαίως σε μια συνηθισμένη δημοκρατική χώρα, όπου τα πάντα κινούνται σχεδόν νομοτελειακά. Οχι, όμως στην Τουρκία, όπου οι θυελλώδεις συζητήσεις για την αναθεώρηση του συντάγματος έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα και κανείς δεν μπορεί με βεβαιότητα να μιλήσει για την τύχη του επίμαχου άρθρου 301 του τουρκικού ποινικού κώδικα («προσβολή της τουρκικότητας»), προϋπόθεση για τη συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε.

Αντ’ αυτών, η Τουρκία ξοδεύει πολύτιμο χρόνο, προαναγγέλλοντας, όχι για πρώτη φορά, εισβολή στο βόρειο Ιράκ, με στόχο πρωτίστως το ξερίζωμα του ΡΚΚ και δευτερευόντως για να βάλει πόδι -ίσως είναι τώρα η μοναδική γι’ αυτήν ευκαιρία- σ’ έναν γεωγραφικό χώρο πλούσιο σε πετρέλαια. Και επειδή τέτοιου είδους επερχόμενες αναταραχές κάνουν τους κερδοσκόπους να στήνουν πάρτι, οι τιμές του πετρελαίου χτύπησαν κόκκινο, αγγίζοντας στα 87,48 δολάρια το βαρέλι. Χθες, η τουρκική εθνοσυνέλευση έδωσε «πράσινο φως» στην εισβολή. Πρακτικά, όμως, τι μπορεί να σημαίνει αυτή η εξέλιξη; Διαβατήριο για άμεση εισβολή, αφετηρία για σκληρή διπλωματία, ή μήπως κάποιας μορφής συναλλαγή του Ερντογάν με τους στρατηγούς;

Μια εισβολή στο βόρειο Ιράκ θα δημιουργήσει πληθώρα ερωτημάτων στην Eυρωπαϊκή Ενωση και στις χώρες της Μέσης Ανατολής για τους πραγματικούς τουρκικούς στόχους. Δεν πέρασε απαρατήρητη η σπουδή με την οποίαν έφτασε χθες στην Αγκυρα ο αντιπρόεδρος της ιρακινής κυβέρνησης, Τάρεκ αλ Χασέμι, ενώ στη χώρα πραγματοποιεί τετραήμερη περιοδεία και ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ, σημαντικός εμπορικός εταίρος της Αγκυρας, ο οποίος τάσσεται υπέρ μιας τουρκικής εισβολής.

Η προσφυγή σε μια σκληρή διπλωματία, αλλά με όρους οθωμανικού μεγαλείου, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί, κυρίως με τις ΗΠΑ και στη συνέχεια με το Ιράκ. Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν τη βάση του Ιντσιρλίκ για τις επιχειρήσεις τους εντός του ιρακινού εδάφους, ενώ μια μικρής έστω διάρκειας πολεμική αναταραχή στο βόρειο τμήμα του Ιράκ θα έθετε σε πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο το αμερικανικό διακύβευμα στην σπαρασσόμενη Μεσοποταμία.

bush-7.jpg

Παράλληλα, η Ουάσιγκτον θα έχανε την επιχειρηματολογία της για το μοναδικό επίτευγμά της στο Ιράκ, το σχεδόν αυτόνομο Κουρδιστάν, το οποίο θα έμπαινε σε αποσταθεροποιητική τροχιά. Η αμερικανική κυβέρνηση, επομένως, έχει βάσιμους λόγους να επιμείνει στη γλώσσα της διπλωματίας. Ως προς το τρίτο σενάριο της πιθανής συναλλαγής ανάμεσα στον Ερντογάν και τον στρατηγό Μπουγιούκανιτ, τις δύο όψεις του σημερινού προσώπου της Τουρκίας, θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός, ύστερα από μακρά και αντιπαραγωγική ιδεολογικοπολιτική αντιπαράθεση με την ηγεσία του τουρκικού στρατού, επιχειρεί να προχωρήσει σε κάποιον συμψηφισμό.Το αμέσως προσεχές διάστημα θα αποδειχθεί κρίσιμο για το τρίγωνο Τουρκία – Ε.Ε.- ΗΠΑ. Ας θυμηθούμε, όμως, την πρόσφατη δήλωση του προέδρου της αμερικανικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, Τομ Λάντος, ότι η Τουρκία οφείλει να καταλάβει πως εκείνη έχει ανάγκη τις ΗΠΑ και όχι οι ΗΠΑ αυτήν. Ο έχων ώτα ακούειν ακουέτω.

Δημοσιεύθηκε στην Καθημερινή 18-10-2007

ριτς

Advertisements

20 thoughts on “Είδες η Τουρκία ;

 1. Ρίτσα μου ας κάνω την αρχή με το πρώτο comment 🙂
  Έχεις πιάσει το σφιγμό της «γείτονος»!
  Συμφωνώ και με εκφράζει απόλυτα η ανάλυση σου.
  Μια μικρή σημείωση.
  Ο Ερντογάν σαν να ασχολείται με περισσότερο ζήλο με την «άδεια για εισβολή στο Ιρακ» και κάνει τον νταή στον Bush… μερικές μέρες μετά την αναγνώριση από USA της σφαγής των Αρμενίων «ως γενοκτονία».
  Έτσουξε η επίσημη απόφαση.

 2. Καλησπέρα παιδιά. Τα της Τουρκίας κινούνται στα όρια του κλασσικού. Νομίζω ότι αυτό θέλει να πει ο Παυλος γράφοντας «τι ειχες Γιαννη μ’ τιχα πάντα». Ενδεχομένως μια μικρής διάρκειας εισβολή θα έχουμε, οπως θα προκύψει μακροπροθέσμως και θέμα πετρελαίων σε Κιρκουκ και Μοσούλη, αλλά εχει σημασία ο τρόπος που τα πάντα μεθοδεύονται. Με οθωμανική γαλυφεια.
  Προς το παρόν η αποφαση για τη γενοκτονία των Αρμενίων παραμένει μετέωρη. Πολλοί γερουσιαστές δειλιασαν να προχωρήσουν. Θα δούμε.

 3. η στάση της Τουρκίας, δίνει κάποια εικόνα για την στάση της ελληνικής κυβέρνησης κατά καιρούς σε διάφορα ζητήματα, και το πόσο υποτελείς είναι και ήταν όλες οι κυβερνήσεις έως τώρα. Θέλω να θυμίσω ότι δε είναι η πρώτη κρίση των δύο χωρών για το συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά σίγουρα είναι η μεγαλύτερη. Το βασικό διακύβευμα για τη Τουρκία, εκτός βέβαια του καθαρά στρατιωτικού σκέλους και του άσυλου που βρίσκουν οι αντάρτες του PKK στο Β Ιράκ, είναι η περίπτωση της τριχοτόμησης του Ιράκ και η δημιουργία Κουρδικού κράτους στα νότια σύνορα της Τουρκίας. Νομίζω ότι δημιουργούν και ένα τεχνητό κλίμα έντασης ώστε να πιέσουν και να αποφύγουν την ίδρυση ενός τέτοιου κράτους.

 4. @ Compasso Να σας θυμίσω ( δεν το εβαλα στο κειμενο μου λόγω περιορισμένου χωρου) ότι από την αμερικανική γερουσία εχει υιοθετηθεί η πρόταση Μπάϊντεν για τριχοτόμηση του Ιράκ, ενω δεν πρέπει να ξεχνάμε το επικειμενο δημοψήφισμα για το Κιρκούκ που θα δωσει στο Κουρδιστάν τον έλεγχο του 40% των ιρακινών πετρελαίων….

  Να ξαναπερασετε από το σπιτικό μας. Φιλεύουμε και ενδιαφέροντες πίνακες ζωγραφικής, αλλά και ευαισθητα ποστ για ευαίσθητους και μη ανθρώπους

 5. Είμαι κουδούνι. Τόσες μέρες μ’ έχει φάει ο «κοπτοράπτης». Μπήκα να πω ένα «γεια» και σχολιάκι επί του θέματος θα σου ποστάρω αύριο γιατί θα ‘ναι και λίγο μακρυνάρι και τώρα δεν βλέπω τι πληκτρολογώ. Σε διαβάζω πάντα, σε φιλώ και ελπίζω σε καλύτερες μέρες.

 6. Μου άρεσε αυτό περί «προσβολή ςτης τουρκικότητας»….. ωραίο επιχείρημα, να το χρησιμοποιήσουν και άλλοι,νά αντιτάξουμε τη προσβολή της ελληνκότητας, κουρδικότητας ε;
  Καλό σου βραδάκι
  Ριτσάκι!
  😉

 7. Οι μοναδικοί που ήταν πραγματικά υπέρ της εισβολής στο Ιρακ ήταν Κούρδοι. Ήταν οι μόνοι που είδαν, και με το δίκιο τους, τον στρατό τον ΗΠΑ ως απελευθερωτικό στρατό από το καθεστώς. Η Τουρκία εάν θυμάστε εκείνη την εποχή γνωρίζοντας τι θα γίνει αρνήθηκε να περάσει ο στρατός των ΗΠΑ από τα σύνορά τους. Τώρα φαίνεται να το πληρώνει καθώς το μοναδικό αποκούμπι των αμερικανών στο Ιρακ είναι οι Κούρδοι.
  Η ΗΠΑ λοιπόν τώρα φέρνουν στο προσκήνιο και την γενοκτονία των Κούρδων ως ένα άλλο μέτρο πίεσης προς την Τουρκία. Αν είναι δυνατόν;

 8. @Arammos……Μπαχαλο ελληνιστι λεγεται αυτό που συμβαίνει εκει κάτω… Κι ηταν τόσο ευχαριστημένοι οι Κουρδοι με την αυτονομία τους. Αλλά το ΡΚΚ κανει τα δικά του. Θα μπορουσαν ακομη και τουρισμό να αναπτύξουν και να πάνε καλά. αλλά.. Τωρα, να δουμε πώς θα ξεμπλέξουμε, γιατί ειναι μπερδεμενη η Συρια και το Ιραν που εχουν κουρδικους πληθυσμούς που πολυ θαθελαν να τους πνιξουν….Γενικώς αντικρουομενα συμφέροντα απο παντού .

 9. Ο έχων ώτα ακούειν ακουέτω.
  Και στου κουφου την πόρτα… παρτην πόρτα και φύγε!
  Το φοβερό δεν το ξέρετε… Που η προπαγάνδα των στρατηγών έλεγε πριν τις εκλογές ότι ο Ερντογαν είναι άνθρωπος των Αμερικανών.
  Τωρα ο Αμερικανός Ερντογαν τα βάζει με τους Αμερικανούς και θα γίνει ακόμη μεγαλύτερος ήρωας για τους γείτονες…
  Αν δε… αποτύχουν… τότε θα φταίνε οι Στρατηγοί και τα σχέδια τους.

  Αν και δεν πιστευω ότι θα κάνουν τελικα οιαδήποτε κίνηση.

  Αυτοι οι άνθρωποι αντί να καταλάβουν ότι με το να έρθουν πραγματικά κοντά στην Ευρώπη θα τους βοηθησει τα μέγιστα προς κάθε νόσο και… τελικα ακόμη βρίσκονται πολλά χρόνια πίσω. Παρα πολλά…

 10. @ μαρτινγαλε… δεν θελω να σας απογοητευσω, αποφευγω να φωναζω για τετοια θεματα, μια αναλυση παρεθεσα, μερικες σκεψεις και εκτιμησεις και σιγουρα δεν μπορω να προβλεψω τιποτα, ουτε μπορω να παρω θεση για το αν κανει καλα ή κακα η τουρκια. Στο βαθμο που με αφορα παντως απεχθανομαι την επιθετικοτητα σε οποιαδηποτε μορφη της.
  χαιρετω.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s