Ο Βλαδίμηρος και ο Εστραγκόν


andre-masson_over.jpg

Tο Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή προκειμένου να τιμήσει έναν από τους κορυφαίους Γάλλους ζωγράφους του εικοστού αιώνα, θα διοργανώσει για το προσεχές καλοκαίρι μια έκθεση αφιερωμένη στον André Masson. (1896 -1987)

Οι ιδέες των ανθρώπων είναι όπως τα χαρτιά.Ιδέες που άλλοτε τις παρακολουθούσαμε και τις θεωρούσαμε επεισοδιακές, τολμηρές, επικίνδυνες, τώρα φαντάζουν κοινές, τετριμμένες, ξεθωριασμένες, έχοντας κατέβει στο κατώτατο επίπεδο των ανθρώπινων αξιών. Μερικές από τις ιδέες που εμείς θεωρούμε σήμερα θαρραλέες, οι μελλοντικές γενιές θα τις χλευάζουν, θα τις οικτίρουν ή απλώς θ’ αναρωτιούνται τι εννοούσε τότε ο ποιητής… Παραφρασμένοι στοχασμοί του Σαμφόρ για την ανάγκη μου να αναφερθώ για μια ακόμη φορά στο ΠΑΣΟΚ και στον τρόπο που όλος αυτός ο αγωνιών πολιτικός κόσμος διαχειρίζεται τη μεγάλη και σοβαρή μετεκλογική κρίση. Έναν τρόπο που δείχνει να μην υπολογίζει ότι πρώτα και πάνω απ’ όλα θα πρέπει να υπάρξουν καινούργιες, επεισοδιακές ιδέες, σε τέτοιο βαθμό, ώστε έπειτα από χρόνια οι μελλοντικές γενιές να τις θεωρούν ξεπερασμένες! Ναι, αυτό λέγεται νομοτέλεια.

Φοβάμαι, όμως, ότι οι άνθρωποι έχουν χάσει την μπάλα. Παίζουν, άραγε, κέντρο, εφαρμόζουν αμυντική τακτική, κατενάτσιο δηλαδή, έχουν βρει τον δικό τους Χελένιο Χερέρα, ή μήπως τρέχουν γύρω γύρω στο γήπεδο, για να βάλουν στο τέλος αυτογκόλ, όντας πεπεισμένοι ότι ακόμη και το χειροκρότημα της κερκίδας είναι αυτοσκοπός; Κι όταν δεν βρίσκονται στο γήπεδο, συναγελάζονται στην τηλεόραση. Όποιο κανάλι κι αν ανοίξεις, φάντης μπαστούνι κάποιο στέλεχος Μικρού, μεσαίου, μεγάλου βεληνεκούς… δεν έχει σημασία, μιλάει, εκδηλώνεται, παγιδεύεται, ξεφεύγει, εκνευρίζεται, μαζεύεται, δείχνει να φοβάται τη σκιά του, ξεθαρρεύει, φαύλος ανθρώπινος κύκλος δηλαδή ενώπιον ενός κοινού που το μόνο που πραγματικά θα ήθελε να ακούσει είναι τη σαφή ιδεολογική τοποθέτηση των τριών υποψηφίων και στη συνέχεια να τους ευχηθεί να εκλέξουν αξιοκρατικά τον καλύτερο. Αυτόν που θα αναμορφώσει το κόμμα, οδηγώντας το στις ανάγκες του σήμερα –μακριά από ταμπελίτσες «μεταρρύθμιση», «εκσυγχρονισμός» και όλες τις εκ του εξωτερικού αντιγραφές- θα καθαρίσει την κόπρο του Αυγείου (σε περίπτωση που υπάρχει, βεβαίως), θα οριοθετήσει τις πολιτικές γραμμές πλεύσης και θα πέσει με τα μούτρα στη δουλειά. Στην πραγματικότητα, όμως, οι περισσότεροι, με ελάχιστες εξαιρέσεις (βλέπε Διαμαντοπούλου, Παπαδόπουλος, Χρυσοχοΐδης, Σκανδαλίδης) αδυνατούν να εκφέρουν σοβαρό πολιτικό λόγο και κλασικά αυτάρεσκοι δεν κάνουν τίποτ’ άλλο από το να ξορκίζουν το Κακό ΠΑΣΟΚ και να προσεταιρίζονται έναν από τους τρεις (ή μάλλον από τους δύο) υποψηφίους. Τελευταία, μάλιστα, που τα γκάλοπ εμφανίζουν μια διάσταση ανάμεσα στις απόψεις των οπαδών του κόμματος και των κομματικών στελεχών, βλέπω ότι κάποιοι τεχνηέντως το στρίβουν δια του αρραβώνος… δεν ξέρω, μια αμυδρά υποψία είναι αυτή.

Μεγάλο, πάντως, το μπλέξιμο. Μεγάλο, γιατί κανείς δεν μπορεί, ούτε αυτή τη στιγμή που μιλάμε, να καταλάβει τι είδους κόμμα θέλει να γίνει το ΠΑΣΟΚ. Αν θα σύρει μια σαφή διαχωριστική γραμμή από τη Νέα Δημοκρατία και από την Αριστερά, διεκδικώντας ενδεχομένως τον κεντρώο χώρο, (ο κεντρώος χώρος μοιάζει πολλές φορές μ’ εκείνο το ακατέργαστο διαμάντι, που πολλοί το λιμπίζονται, αλλά κανείς δεν έχει τα λεφτά να το αγοράσει), ή θα συνεχίσει και «έτσι και γιουβέτσι». Στιγμές στιγμές το ΠΑΣΟΚ με παραπέμπει, μέσα απ’ τη δική μου βέβαια υπερβολή, στο κλασικό αριστούργημα του Τενεσί Ουίλιαμς «Λεωφορείον ο Πόθος». Ένα λεωφορείο γεμάτο ανθρώπους στοιβαγμένους όπως όπως στη Νέα Ορλεάνη. Άλλοι με όνειρα, άλλοι απλώς κυνικοί. Άνθρωποι όμως, κανονικοί. Με την Μπλανς Ντυμπουά και την αδελφή της, Στέλλα και φυσικά τον Στάνλευ Κοβάλσκι (θα μπορούσε, άραγε, να είναι ο Μπένι αυτός, ή μήπως ο Γιώργος;) με την αλαζονεία του ανθρώπου που έμαθε μόνο να αγαπιέται… όλοι επιβάτες, που κοιτούν από τα παράθυρα του λεωφορείου την παράξενη Μεξικάνα (να υποθέσω στην περίπτωσή μας, ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ) που φωνάζει: «Flores... Flores para los muertos...» κι αυτοί δεν καταλαβαίνουν τι ακριβώς τους λέει.venizelos.jpg

Ας μη βαυκαλιζόμαστε, βεβαίως. Κανείς δεν περιμένει με βάση τις σημερινές πολιτικές συνθήκες να αναδειχθεί ένας ηγέτης – λυτρωτής. Κανείς δεν έχει στηθεί στην ουρά για να περιμένει τον Γκοντό. Γιατί απλούστατα ο Γκοντό είναι εφεύρημα. Ο Εστραγκόν και ο Βλαδίμηρος περιμένουν τον Γκοντό. Οι ήρωες – χαμίνια του Σάμιουελ Μπέκετ, περιμένουν να φτάσει από στιγμή σε στιγμή ο μυστηριώδης κύριος, ο άνθρωπος που γνωρίζουν και δεν γνωρίζουν. Ροκανίζουν τον χρόνο, αδρανούν, λογομαχούν, αλλά περιμένουν. «Πότε θα φύγουμε», ρωτάει ο Εστραγκόν. «Δεν μπορούμε» απαντάει ο Βλαδίμηρος «Γιατί;» «Περιμένουμε τον Γκοντό!». Κι όταν τους ρωτούν ποιος είναι ο Γκοντό, ο Εστραγκόν λέει: «Μπα, ούτε που τον ξέρουμε…». Και κάπως έτσι περιμένοντας, μένουν αποκλεισμένοι από τις εξελίξεις της ζωής και βιώνουν την παραλυσία της παθητικότητάς τους.papandreou.jpg

Εκείνο που ο απλός πολίτης θα ήθελε να δει, είναι πρώτον ένα κόμμα που θα ομονοεί, του οποίου τα μεγαλοστελέχη δεν θα μαλλιοτραβιούνται (ξεκατινιάζονται είναι καλύτερο) και δεν θα επιρρίπτουν λάσπη ο ένας στον άλλον από του βήματος του Εθνικού Συμβουλίου, («Εγώ δεν κάνω παρέα με αυτούς που απέκτησαν περιουσίες…»). Αυτή τη στιγμή το πνευματικό παιδί ενός σημαντικού πολιτικού, ο οποίος με την κραυγή της Αλλαγής το 1981 ανέτρεψε την καθεστηκυία τάξη της Ελλάδας -η ιστορία και μόνον αυτή θα κρίνει τον Ανδρέα Παπανδρέου αν σωστά έπραξε- πνίγεται μέσα σε προκαταλήψεις, σε άκομψες ματαιοδοξίες και σε μικροϋπολογισμούς. Μικρογραφία δηλαδή του κόσμου που κυβερνάται. Τη μια ημέρα ασπάζονται ομαδικώς το πιο ήπιο, το πιο λαϊκό αριστερό ύφος και την άλλη κάνουν λόγο για καθαρό κόμμα. Και τρέχουμε εμείς ξοπίσω να βρούμε ποιο στην οργή είναι το διακύβευμα αυτής της εκλογικής αναμέτρησης στο ΠΑΣΟΚ. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, οι μεν εντός του κόμματος θεωρούν ότι διακύβευμα είναι η «υφαρπαγή» της εξουσίας, ενώ όσοι βρίσκονται εκτός ταλαντεύονται ανάμεσα σε δύο άξονες: στο «φύγετε εσείς, να έρθουμε εμείς» και στο «επιτέλους, ας βρούμε σε ποιο πολιτικό χώρο ανήκουμε, κι αν δεν βρίσκουμε πού, ας φανταστούμε έναν καινούργιο».

Προ ημερών έριξα μια βιαστική ματιά στο βιβλίο του Βαγγέλη Βενιζέλου «Δύο λέξεις. Αριστερά – δεξιά στην εποχή μας;». Λέει λοιπόν ο κ. Βενιζέλος ότι οι δύο αυτές λέξεις συγκροτούν για τρεις ολόκληρους αιώνες το πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης ιδεών, προγραμμάτων και πρακτικών. Γύρω από αυτές τις έννοιες κινείται το πολιτικό σύμπαν της εποχής της νεωτερικότητας.

Κακά τα ψέματα. Οι επίμονες έννοιες μπορεί να υπάρχουν, όπως εξακολουθούν να υπάρχουν και ακαλαίσθητοι άνθρωποι ή άνθρωποι που διακατέχονται από τη μανία της κακολογίας. Άλλες ωστόσο είναι οι προκλήσεις και οι πολιτικοί ινστρούχτορες οφείλουν να τις ανακαλύψουν προς τέρψιν της πολιτικής ομήγυρης.

Δημοσιεύθηκε στην Καθημερινή 21/10/2007

ριτς

Advertisements

111 thoughts on “Ο Βλαδίμηρος και ο Εστραγκόν

 1. Μετά τη δημιουργική λογιστική, το ΠΑΣΟΚ παλεύει να ανακαλύψει τη δημιουργική ιδεολογία… Το ότι δεν έχει ηγέτη, είναι αποτέλεσμα των χρόνων της παντοδυναμίας του Α.Παπανδρέου και των δημοκρατικών εκκαθαρίσεων. (Πόσος κόσμος, κατέβηκε από τα τραίνα τότε…) Το ίδιο συνεχίστηκε και από τον μέγα Σημίτη αλλά και από το Γιωργάκη. Θα μου πεις, μα καλά ένα στέλεχος δεν υπάρχει; Η δικιά μου απάντηση θα είχε δύο σκέλη. Στελέχη, με πολιτική σκέψη υπάρχουν. (ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ άποψη) Βλέπε, Χρυσοχοϊδης, Παπαδόπουλος, Σκανδαλίδης. Όμως… το σύμπαν, συνομωτεί εναντίον τους, για να τους ωθήσει στην αφάνεια. Θα ήμουν ενθουσιασμένος να δω τον Σκανδαλίδη αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, αν μη τί άλλο, θα ακούγαμε και μια σοβαρή κουβέντα, με αρχή, μέση και τέλος. Το δεύτερο είναι ότι, υπάρχει μια γενικότερη μετριότητα στην πολιτική, με εξαιρέσεις ελάχιστες και φωτεινές. Τόσο φωτεινές, που απλά κάνουν πιο έντονο το σκοτάδι… Σε παγκόσμιο επίπεδο, θα σημείωνα, ότι ολόκληρη Αμερική, έβγαλε δύο (2) φορές για πρόεδρο τον Μπους…
  Η Γερμανία κυβερνάται με το συνασπισμό των μεγάλων κομμάτων, η Γαλλία έχει μόνο έναν Σαρκοζύ, να κάνει παιχνίδι… Αυτά!
  Κι η Ελλάδα; Η Ελλάδα ζη τις μέρες της απόλυτης μοναξιάς του Καραμανλή. Όμως παρακαλώ ας του δώσει κάποιος τις εκπομπές των 10 μικρών Μήτσων, να δει τις ασκήσεις θάρρους, πια!

 2. Καλε ξυπνησαμε κιόλας ; Εμ,βέβαια στο δωματιάκι που μένεις, πώς θα βρεις τρόπο να κοιμηθεις. Σε πνίγει το μικρον του χώρου.
  Καλα ολα αυτα που λες βρε πληβειε, αλλά δεν ειπες κουβέντα για τη συνθεση του κειμένου βρε. Τόσο κοπο κανω για να παρουσιασω ευπεπτο ενα ανουσιο θεμα. Να επανορθώσεις παραυτα.
  ριτς

 3. Τί έγινε; Κρίση ανασφάλειας; Αυτό Ριτσάκι μου είναι εκ των ων ουκ άνευ, πια!
  Αλίμονο, αν δεν θεωρούσαμε δεδομένο, ότι κάποιοι, σαν εσένα δεν θα μπορούσαν να φτιάξουν ένα ωραίο κείμενο, ακόμα και για ζητήματα ήσσονος σημασίας!

  (Πάντα ξυπνάω νωρίς κι αν κοιμηθώ καλά, μου αρκούν μόνο λίγες ώρες… Επαγγελματικό ατύχημα…)

 4. Ελα ρε, χρειάζομαι ανόρθωση…αυτοπεποίθησης. Με τουτα και με κεινα περνάω κρισαρα. πες κι ενα ευγε τεκνον μου.
  Εγω θελω 8ωρον για να μην πω 10ωρον και με περάσεις για βλαμμενέξ.

 5. Πάντως, ας κάνω μια παρατήρηση…

  Βλέπω στο φύλλο της κυριακάτικης Καθημερινής, συνέντευξη του Βαγγέλα και μου προκαλεί και λύπη και έκπληξη, ότι τα μέσα συντηρούν αυτή τη παραφροσύνη, με την έννοια ότι, δεν είδα να φιλοξενεί, ειδικά η Καθημερινή, συνέντευξη του Σκανδαλίδη (η αλήθεια είναι ότι μπορεί ήδη να έχει δημοσιευθεί και να μην έχω πάρει χαμπάρι). Αν θέλουμε (;) να αλλάξει κάτι, το μέσο είναι ο Τύπος να κινηθεί προς την κατεύθυνση της αλλαγής, αλλιώς με την επιφοίτηση, δεν βλέπω φως…

 6. Οχι, δεν ειχαμε ως τωρα Σκανδαλίδη. Νομιζω ότι ειχε η ελευθεροτυπια νομίζω, αλλά δεν θυμαμαι με τόσα που βλέπω από δω κι απο εκεί,

 7. Νομίζω ότι αντί «εύγε» ο ανωτέρω σχολιασμός, αρκεί να καταλάβεις τη γνώμη μου για τις ικανότητές σου… Επιμένω σε αυτό που σου έγραψα και θεωρώ ότι όντως κάποιος με τη δική σου πορεία και ικανότητες, και μπορεί και πρέπει, να πιάνει μια μπαρούφα και να την κάνει θέμα.

 8. καλα, δεν θα επιμείνω, αλλά ξέρεις, εκει με τους γιγαντοδεινόσαυρους νοιωθω κάπως. Και με την περιρρέουσα απαξία νοιώθω κάπως, αλλά αυτήν την παλεύω με νύχια και με δόντια και φυσικά μόνο μεσα από τα κειμενα. Τους αλλους τροπους δεν τους πλησίασα ποτέ μου, γιατί το μαλάκιον έτυχε να εχω από το σπίτι μου ΑΡΧΕΣ , τις οποιες εκανα το λάθος να μεταφέρω και στα παιδιά και τωρα ΚΛΑΙΜΕ ομαδικως

 9. Το να εργάζεσαι δίπλα από γιγαντοδεινόσαυρους ποιεί τιμή για σένα, να σε έχουν μαζί τους και να αντέχεις κι εσύ να εργάζεσαι μαζί τους. Το γεγονός ότι ανήκεις σε μια ομάδα που έχει αυτό το δυναμικό, λέει πολλά για τις ικανότητές σου και ως ανθρώπου και ως επαγγελματία και οι αρχές που κουβαλούσες από το σπίτι σου, καλά θα κάνεις να τις διαφυλλάς με νύχια και με δόντια, γιατί αυτό κάνει τη διαφορά, όσο δύσκολο κι αν είναι.
  Αν τελικά θες να ακούσεις ένα εύγε από μένα, είναι που πέτυχες να περάσεις τις αρχές αυτές και στα παιδιά σου, ίσως το πιο ευγενικό και δύσκολο συνάμα…

 10. Κοίτα, εχω μια μακρά διαδρομή στο χώρο μου και ενδεχομένως δικαιούμαι ένα μινιμουμ πραγμάτων. Σε διαβεβαιώ όμως ότι υπάρχει φοβερή απαξία που δεν παλεύεται με τίποτα.
  Για τα παιδιά, ευτυχώς μεχρι τωρα ειναι έτσι. Αργότερα δεν ξέρω τί επιρροές θα εχουν κι αν θα θελησουν από ανάγκη να μπερδευτούν στο συρμό και να αλλοτριωθούν. Ξέρεις, τωρα πια, δύσκολα τα επηρεάζεις, δύσκολα τα κατευθύνεις. Ο,τι πήραν πηραν.Αυτό και για τα δικά σου παιδιά.

 11. Τους έχω σιχαθεί πλέον. 20 ημέρες ακόμα αυτό το σούργελο στα κανάλια, με την ευχή να ησυχάσουμε μετά (λέμε τώρα καμιά βλακεία να περάσει η ώρα). 😛

  Άντε βρε που χρειάζεσαι ανόρθωση αυτοπεποίθησης…
  Καλημέρες 😀

 12. Από αλλού το ξεκινήσαμε και αλλού το πάμε, αλλά τουλάχιστον έχει περισσότερο ενδιαφέρον…

  Συμφωνά για το ό,τι πήραν πήραν, αλλά να θυμάσαι ότι αυτά που πήραν, τα κουβαλάνε μέσα τους. Μην φοβάσαι λοιπόν…

  Αυτό με την απαξία μου εξηγείς λίγο τί εννοείς και σε ποιό επίπεδο;

 13. @ Confused Ελπίζω να τελειώσουμε στις 11 Νοεμβρίου και να βρει το κομμα το δρομο του, οποιος κι αν ειναι αυτός,να βρουμε κι εμεις την ησυχία μας.
  Ναι, πότε ποτε την ανορθωση την χρειάζομαι για παρα πολλούς λόγους.
  Καλημερα,καλο μου

  @Dimosthenis. Δεν μπορώ απο εδω να σου εξηγήσω. Αδυνατώ και κωλύομαι

 14. Σωστόν… Δέχομαι και μέηλς still!

  Αυτό που μου προκαλεί εντύπωση, είναι ότι ο Βαγγέλας μιλά για την Υγεία, στη συνέντευξη, σανκαι το ΠΑΣΟΚ να μην πέρασε ποτέ από τη διακυβέρνηση…

 15. Κατανοητά όλα αυτά. Υποτίθεται ότι πρέπει να επανατοποθετηθούν οι υποψήφιοι εφ ολης της ύλης. Ασε το θεμα της Υγειας ειναι από τα πιο λερά του ελληνικού συστήματος. Ημουν χθες με τον καρδιοχειρουργό ( σπουδαίος και ταπεινος μαζί ) και το τί μου είπε, μου σηκώθηκε η τριχα καγκελο. Οχι ότι δεν τα ξέρω, αλλά όταν τα ακους απο αυτούς και μάλιστα με λεπτομερειες, λες, μα πού στην οργή ζω; Ούτε ο Μουρ στο ΣΙΣΚΟ δεν λεει τετοια.

 16. Ναι γιατί ο Μουρ έχει δει τα χάλια της Αμερικής… (άσε, το τί έμαθα στο συνέδριο από τους Αμερικάνους ψυχιάτρους, δεν λέγεται…)

  Αν ζούσε εδώ, απλά θα έδενε μια πέτρα στο λαιμό του…

 17. Πολύ φοβάμαι ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο καλά όσο τα παρουσιάζεις για το ΠΑΣΟΚ, και κατ’ επέκτασιν για τη δημοκρατική λειτουργία στη χώρα μας.

  Αν περίμεναν κάποιον Γκοντό, σίγουρα τότε θα υπήρχε κάποια αμυδρή ελπίδα, γιατί αυτό θα μας έδειχνε ότι υπάρχει όραμα, έστω κι αν ενδεχομένως θα μπορούσαμε να εκφράσουμε κάποιες αντιρρήσεις περί σωτηριολογίας, εσχατολογικών θεωριών και της συνεπαγόμενης στειρότητάς τους σε πρακτικό επίπεδο.

  Δυστυχώς όμως η πλειοψηφία των στελεχών και οπαδών έχει αυτοκαταδικαστή να μένη δέσμια του φαντάσματος του ιδρυτή. Το σύνθημα που δεν εγκαταλείπεται: «Ανδρέα ζης εσύ μας οδηγείς» είναι και ομολογία ότι πολιτικά έχουν μπει κι οι ίδιοι κάτω από την ταφόπλακά του, έχοντας το μέλλον τους υποθηκευμένο σε παρελθόν που όλο και γίνεται απώτερο, ενώ ο χρόνος -δηλ. οι συνθήκες της κοινωνίας- δεν τους περιμένει.

  Επίρρωση σε όλα αυτά αποτελεί η φρασεολογία του Προέδρου τους στην προεκλογική περίοδο, η έλλειψη ουσίας σε δηλώσεις, αλλά κυρίως η έλλειψη σοβαρών προτάσεων και προγράμματος κι ακόμα η καταφανέστατη ανικανότητά του να απαντήση ευθέως σε απλές ερωτήσεις δημοσιογράφων, όσο κι αν αυτοί του… έβαζαν εύκολα.

  Αν η βάση του ΠΑΣΟΚ επιθυμεί να διατηρήση τον ίδιο άνθρωπο στη θέση του προέδρου, τότε η κατηφόρα θα είναι οικειοθελής και θα τους ανήκη νομοτελειακά.

  Αυτό όμως που είναι και το χειρότερο είναι πως την απόφασή τους αυτή θα την πληρώση η δημοκρατία, με όλα τα επακόλουθα, εφόσον έτσι θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να δρα ανεξέλεγκτα χωρίς ουσιαστική αντιπολίτευση.

  Είχα γράψει και στο δικό μου μπλογκ ως υποσημείωση σε κάποιο θέμα τα λόγια του Σαρκοζύ, ο οποίος -όσο κι αν δεν είναι συμπαθής λόγω ορισμένων πολιτικών του επιλογών- νομίζω ότι σ’ αυτό είχε δίκιο. Είχε πει: «Το γεγονός ότι η κα Ρουαγιάλ είναι μηδαμινών ικανοτήτων μπορεί να μας διευκόλυνε στο εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά δεν προάγει τη δημοκρατία».

  Το φαινόμενο επομένως δεν περιορίζεται μόνο στην πολιτική ζωή της χώρας μας. Είναι διεθνές και σε ένα μεγάλο ποσοστό εξηγεί την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, εφόσον η λόγω ιδεολογικού ρομαντισμού υπερβολική προσκόληση του κόσμου σε καταφανώς ανίκανες κυβερνήσεις έφερε μοιραία στο προσκήνιο τα κόμματα της μη-ανοχής.

  ___________
  Αν ποτέ συναντηθούμε από κοντά, έχω να σου πω πολλές ιστορίες για… γιγαντοδεινόσαυρους (ακριβέστερα: τυραννόσαυρους της ευρωπαϊκής πανίδας). Μόνο από κοντά όμως κι αυτό για πολύ ευνόητους λόγους.

 18. Όλοι θα τα πε’ιτε από κοντά κι εγώ νοιώθω, τώρα, στην απ’ έξω… Είναι σωστό αυτό;

  Το σουλούπωμα αναβάλλεται για αργότερα ελλείψη αυτοκινήτου…

 19. δεν διαφωνώ κι αν μάλιστα συγκεντρωσω ολα τα αρθρα που εχω γραψει για το ΠΑΣΟκ και τη σοσιαλδημοκρατία γενικότερα θα βγει περίπου το ίδιο συμπέρασμα…Αλλά επειδή εχω μια άλλου είδους γραφή ,την οποίαν υπαγορεύει η θέση της στήλης στην εφημερίδα, φροντίζω να λεω πράγματα με έναν άλλο τρόπο, χωρίς να φωνάζω κατ ευθείαν , διαλυθείτε να τελειώνουμε. Δεν το θεωρώ κομψό. Οτι η εποχή μας πάσχει από ιδεολογίες ειναι γεγονός , γι αυτό και το ΠΑΣΟκ μενει προσκολλημένο στον Ανδρέα.Δεν εχει ανακαλύψει τίποτα καινούργιο. Πολλοί διατείνονται ότι όλα είναι διαχείριση- διαχειριστικά. Μπορεί, εγώ θέλω ναχω οράματα και όνειρα παρ ότι εχω προσμετρήσει αρκετα τον βίον μου.
  Εσυ τους λεες τυραννοσαυρους, εγω γιγαντόσαυρους για να διαφοροποιηθώ.
  Λογικό ειναι όταν οι κοινωνίες πιάνουν πάτο, όταν δεν εχουν μεγαλα θεματα επιβιωσης να κυνηγήσουν, θα δημιουργούνται τέτοιες κοινωνικές -πολιτικές ομάδες… Οταν τα πραγματα καποια στιγμή φτάσουν στο απροχωρητο , κυριως στην περίφημη μεσαία τάξη προς την οποίαν αγωνίζεται να απευθυνθεί η Χίλαρι στην Αμερική, τότε θα ζησουμε φοβερές ανατροπές. Αντιστοιχα 1848 κι ας μην παρεξηγηθώ για το έτος εκεινο και για το μηνυμά του.
  Ευχαριστώ
  ΥΓ. Βλεπετε, το να βρεθούμε δημιουργεί ζηλιες κι αυτό δεν ειναι σωστό για τους φίλους μας, ετσι ;

 20. Το αυτοκίνητο είναι για ψώνια…

  Επιμένω ότι το ΠΑΣΟΚ και η σοσιαλδημοκρατία είναι δύο έννοιες εντελώς διαφορετικές…

 21. Το ΠΑΣΟΚ-το δημιούργημα του Α.Παπανδρέου-έκλεισε τον ιστορικό του κύκλο με τις πράξεις και τις παραλείψεις. Η δημιουργία του οφείλεται στην συγκυρία που υπήρχε το 1974.Η σχεδιασμένη πτώση -λόγω ωρίμανσης-της χούντας θα απελευθέρωνε τότε δυνάμεις οι οποίες θα δρούσαν ανεξέλεγκτα και ίσως να οδηγούσαν την Ελλάδα σε άλλες κατευθύνσεις.
  Επρεπε λοιπόν τότε κάποιος να ανακόψει αυτήν την πορεία και ταυτόχρονα να την ποδηγετήσει.
  Αυτός ήταν ο Α.Π. και το ΠΑΣΟΚ.
  Ο σχεδιασμός ήταν κάτι παραπάνω από τέλειος, ήταν ο βέλτιστος.
  Και σημειώστε οτι το ΠΑΣΟΚ ουδέποτε έγινε Κόμμα ,παρέμεινε Κίνημα μέχρι σήμερα.
  Οταν όμως ένας οργανισμός εκπληρώσει τους λόγους ύπαρξης του και η συγκυρία πλέον έχει μεταβληθεί τότε είναι άχρηστος για τους δημιουργούς τους(εδω ταιριάζει»μας κατάλαβαν,μας κατάλαβαν»).
  Συνεπώς όταν κλείνει πλέον ο κύκλος της αναγκαιότητας αρχίζει ο νέος κύκλος της ανάγκης.
  Ανάγκη όμως για το πολιτικό σύστημα σήμερα αποτελεί οχι απλά η μεταρρυθμιση του αλλά η αναδημιουργία και αναδιάταξη του.
  Ειναι ζήτημα ασφαλιστικών δικλείδων για να μην εκραγεί η χύτρα ταχύτητας.
  Είμαστε τώρα σε αναμονή σερβιρίσματος του νέου σκηνικού….

 22. Ναι, αγαπητέ /τη, τοχουμε γράψει και αυτό ότι εκλεισε τον κυκλο του και λογικά πρέπει να διαλυθεί… Τωρα αν παρέμεινε κινημα, σηκώνει πολλή κουβέντα και δε νομίζω ότι προλαβαίνω.
  την καλημερα μου κι αν δεν εχετε ξαναπεράσει από τη μεζονετουλα μας, καλώς ορισατε.

 23. @ Δημοσθένη…. θελεις προφανως να πεις ότι το ΠΑΣΟΚ ειναι τόσο πολυσυλλεκτικό κόμμα ( Κινημα ; ) ώστε απεχει από τις βασικές συντεταγμένες της σοσιαλδημοκρατίας ;

 24. Και από τις βασικές και από τις ειδικές. Το έχει αποδείξει πολλαπλώς και με τις διακυρήξεις του καλά και με τα πεπραγμένα του… By the way, που αναφέρεται ότι είναι σοσιαλδημοκρατικό κόμμα;

 25. Μία σκέψη που είχα κάνει -και με είχαν πείσει φίλοι γι’ αυτό αλλά και για το εύρος που έχει πάρει όλο το θέμα της προεδρολογίας στο ΠΑΣΟΚ- διαβάζοντας αυτό το κείμενο, σε συνδυασμό με αυτό της Σώτης Τριανταφύλλου στην τελευταία Athens Voice, είναι ότι, ανεξάρτητα από τις πολιτικές/κομματικές προτιμήσεις του καθενός και της καθεμιάς μας, η εξέλιξη (και η οπισθοδρομικότητα!) κομμάτων τέτοιους μεγέθους και με τόσα εκατομμύρια ψηφοφόρους, πρέπει να μας ενδιαφέρει όλους και όλες.

  Όταν τέτοιοι κομματικοί σχηματισμοί, με το όποιο -μεγάλο ή όχι- παρελθόν, μετέρχονται τέτοιων στιγμών, μετασχηματισμών, πολεμικής ή ό,τι άλλο, ενδεχομένως μπορούμε να κάνουμε αναγωγές σε κοινωνικά ζητήματα, ιδεολογικής ή και κομματικής φύσης.

  Αλλά, τελικά, οι ίδιοι οι ψηφοφόροι και τα μέλη του ΠΑΣΟΚ αντιλαβάνονται την πορεία των τελευταίων ημερών;

  Ή εμείς οι απ’ έξω είμαστε απαισιόδοξοι και μάλλον μακρυά από το όλο παιχνίδι;

  Καιρός δείξεται…
  Η πανάκεια της ιστορίας.
  Ή η καταδίκη της…

 26. Ριτσάαααααααακι,

  τέλειωσα!!!!! Κι αφού έκλεισα είκοσι ώρες ύπνου από την Παρασκευή έως τώρα που σου γράφω (τόσες δεν είχα κλείσει την τελευταία μιάμιση εβδομάδα) ήρθα βόλτα με το απογευματινό μου καφεδάκι.

  Λοιπόν, τα περισσότερα τα έχουμε συζητήσει με αφορμή και προηγούμενα κείμενα. Θέλω να πω ότι με ενθουσίασες με τις παραβολές με το Λεωφορείον ο Πόθος και το Περιμένοντας τον Γκοντό. Γιατί Ριτσάκι, δεν ξέρω αν το θες να γράφεις τόσο συχνά για το Πασόκ ή είναι και θέμα εφημερίδας, αλλά κάθε φορά καταφέρνεις να αναδείξεις και κάτι διαφορετικό τονίζοντας ταυτόχρονα κάτι κεντρικό που νομίζω ότι πιστεύεις.

  Να σου πω πού κόλλησα με τον Γκοντό; Για το επόμενο εξάμηνο μία από τις εργασίες που θα ετοιμάσω (καλά, όχι ακόμη, τώρα τέλειωσα και αναρρώνω) είναι γύρω από τον Γκοντό -τον οποίο θα ερμηνεύσω με όρους σύγχρονων media. Πωπω, Ριτσάκι, όταν είδα τον τίτλο και μετά διάβασα το κείμενο έμεινα ξερή!

  Παρ’ όλα αυτά, επί του θέματος, έχω να πω ότι διαβάζω τα σχόλια και σχετικά με το σχόλιο του Δημήτρη Αθηνάκη εντοπίζω ένα δίκιο -και για αυτό και ασχολούνται όλοι. Όμως, για την επόμενη κίνηση του Πασόκ θα αποφασίσουν αυτοί που κόπτονται -άμεσα ή έμμεσα, και για πολλούς λόγους. Πόσο ψύχραιμοι, αντικειμενικοί και -εν τέλει- αποφασισμένοι να πορευτούν όπως επιβάλλουν οι καιροί είναι αυτοί; Τελικά, για αυτούς δεν υπερισχύει να βρεθεί η λύση των επόμενων εκλογών -και αυτό τους αρκεί;

  Ριτσάκι σε φιλώ και εύχομαι καλή εβδομάδα από αύριο! I’m baaaaaaack! (Κι ακούω Χατζηδάκι γιατί τα κέφια χτυπάνε έβδομο ουρανό και πάνω!)

  Ζματς! 🙂

 27. Υπάρχει και τηλέφωνο… (σιγά μην δεν γράψω την κακία μου 😛 ). Λοιπόν το κείμενο εξαιρετικό. Προσωπικά πιστεύω (λες και είμαι υποψήφιος σε καλλιστεία ακούγομαι) ότι οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ το ’74 είναι ακόμα επίκαιρες. Οι κοινωνικές θέσεις, προτάσεις, ιδέες και πολιτικές προσαρμόζονται αλλά η βάση τους και οι στόχοι που έχουν παραμένουν πάντα οι ίδιοι. Καλησπέρα.

 28. Οτι θυμάμαι χαίρομαι:
  α) έψησα μπιφτεκάκια θα τα συνοεδε΄ψω με σπιτικί sauce bearnaise με μπόλικο estragon
  βου) Klimt, Δομήνικος κα.ωραίες εκθεσούλες! Λαμβάνω το θάρρος να σε προσκαλέσω για καφέ και καλλιετχνικές επισκέψεις
  γου)αν δεν είχε χάσει το Πασόκ δεν θα υπήρχε ο αλληλοσπαραγμός, θα το’χαν ράψει το στοματάκι τους… τώρα όμως λύθηκε η σταυρό-βελονιά!
  δου) καλό βραδάκι, φιλιά πολλά στον Κων/νο σου όλα υα πάνε καλά!
  ε) φιλιά πολλά!

 29. Το «από κοντά» είναι προφανώς ρητορικό σχήμα, με δεδομένη την πρακτική αδυναμία, εφόσον βρίσκομαι γεωγραφικώς πολύ μακριά και για αρκετό διάστημα ακόμη.
  Το σημαντικό όμως είναι η ταύτιση των απόψεων και η διαπίστωση ότι η αλήθεια είναι μια και μοναδική, εάν και εφόσον θέλουμε να την δούμε χωρίς έγχρωμα γιαλιά.
  Κι εμείς θέλουμε.

  ___________
  Ο όρος «τυραννόσαυροι» είναι για μένα παλιός και έχει χρησιμοποιηθή ως επιτατικό (=βελτιωτικό) του ετέρου φθαρμένου πια από τη χρήση, των «καρεκλοκενταύρων» δηλαδή.

 30. Καλά ας μην κλαίγομαι, μόλις τους είδα, αλλά και πάλι τί κρίμα… Θα ήθελα να τους ξαναδώ.

  Ρίτσα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Που είσαι;;;;;

 31. Δυστυχώς η πολιτική παραγωγή των δύο μεγάλων κομμάτων εξουσίας είναι αυτοί οι θλιβεροί διαξιφισμοί που βλέπουμε σήμερα στο ΠΑΣΟΚ και θα δούμε αύριο στη ΝΔ. Εξουσία για την εξουσία. Εμείς κι εσείς. Χωρίς καμία ιδεολογική λογική ή συνάφεια οι διάφοροι πόλοι. Τελικά μόνο η εξουσία ενώνει; Να την βράσω την πολυσυλλεκτικότητα. Διάβασα στον ΚτΕ χθες μια καλά ατάκα . «Το ΠΑΣΟΚ από πολυσυλλεκτικό κόμμα θα καταντήσει …συλλεκτικό».
  ΥΓ. Κι εμένα η Άννα μου αρέσει από εκεί μέσα. Διατηρεί διαχρονικά τυλάχιστον μια σοβαρότητα και μια ευρωπαϊκή σκέψη. Καλή εβδομάδα Ρίτσα 🙂

 32. ΧΑΙΡΕΤΕ!!!!!!!! ΗΡΘΕ ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ. ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΤΙ τελεφουνκεν σε φίλους που το -περιμένουν και μετά θα αμπελοφισοφήσουμε ….τωρα για το Κινημα, για το ΠΑΣΟΚ, για τη σοσιαλδημοκρατία, για το μπαρμπεκιου της Θαλασσσινής, για τον Κλιμτ για την ΚΙΚΗ ΔΗΜΟΥΛΑ ( ΜΕΓΑΡΟΝ ΠΛΑΣ) , περί δεινοσαύρων…..κάτι θα βρούμε να πούμε και να συμφωνήσουμε. Γιατί μ αρεσει όταν συμφωνούμε πολύ

 33. Παιδιά BBQ να τα αφήσουμε στην άκρη γιατι θα μου έρθει πείνα; Ευχαριστώ. Πάλι για το ΠΑΣΟΚ; Την τύχη μου μέσα, ούτε γκόμενα να’ ταν.

  ασταδιαλαπιαζηκουκιζηκου…

 34. Δημοσθένης… Χωρικε εκ Σουηδίας, το αστοδιαλο το κατάλαβα, αλλα δεν προτίθεμαι να παω γιατί εχω κάτι υποχρεωσούλες.
  Το θεμα του ποστ ηταν βεβαίως το ΠΑΣΟΚ και τί έχουν καταλάβει ως τωρα τα στελεχά του. Εεκίνο που δεν εχουν καταλάβει σιγουρα, ειναι ότι η ατιμη η κοινωνία σε ενα αρκετά σεβαστό ποσοστό κινείται χλμ μπροστά και απαιτεί διαφορετική νεωτερική σκέψη, όχι όμως με τις διαχωριστικες γραμμές Δεξιά – Αριστερά.

 35. @Βασιλης….η πολυσυλεκτικότητα ήτο ανδρεικον κόλπο που δυσκολα θα διατηρηθεί. Τόπα και το ξαναλέω : μήπως πρεπει να διαλυθεί; Πιστευω ότι ο,τι καινούργιο κι αν προκύψει , θα ειναι ελαφρώς καλύτερο και υγιέστερο.

 36. Α! Τα γαλλικά δεν ήταν για σένα. Αλλά είσαι και ανιστόρητη μου φαίνεται…

  Ατάκα του Ζήκου ήταν, all time classic. (Πρόσεξε, μην τυχόν και ρωτήσεις ποιός είναι ο Ζήκος!)

  Πάντως αλληγορικά θα μπορούσα να συγκρίνω, το αφεντικό του Ζήκου με το ΠΑΣΟΚ…

  🙂
  🙂
  🙂

  Χα χα χα…

  «Κι ερωτεύτηκες μπεμπεκου»

 37. @ Αναμοχλευτής… ναι συνήθως κυκλοφορώ με κοκκινα γυαλιά το καλοκαίρι και με μαυροκαφετιά το χειμώνα. Οτι συμφωνούμε όμως είναι γεγονός. Στο κάτω κάτω, οπως μουλεγε ενας φιλος χθες, αν ο Μπενι το βραδυ των εκλογών ειχε παρει το καλαθάκι του , με τα ντολμαδάκια του κι ειπε παει 1ο μερες εξοχή, θα γυριζε και θα εκλεγόταν αρχηγός χωρίς να ανοίξει μύτη. Τώρα, θα δουμε.Το περιεργο ειναι ότι εγω προσωπικά δεν ειμαι πασοκα, ουτε σκοτίζομαι τόσο για τα κομματα, αλλά μου τη δίνει όταν βλέπω τοσους ανθρωπους εντελώς τυφλωμένους…Ας διαβάσουν τουλαχιστον Σαραμάγκου το Περι Τυφλότητος.Μπορεί να ξε….

 38. Θαλασσινη μου….στο μεγαρο εχει ωραίον αρτον και θέαμα γενικώς. Με τελεφώνησε ο ιός μου και μου είπ: μαδερ θα μας συνοδεύσεις στο μεγαρον ;
  βεβαιως γιε μου, αφου εχω ξεμεινει από παιδαρον…οπότε το παιδί ζαλίστηκε, ξεροκατάπιε, καλά μαμα είπε, μην πιέζεσαι.. οχι του λεω, δεν πιέζομαι, αλλά σε αντάλλαγμα θα ελθετε να ακουσετε Δημουλά. Να πώς φτιάχνονται τα προγραμματα….
  Θαλασσινή @ μπορεί να συμπέσουμε , θα δούμε γιατί εχω ενα πρόγραμμα τρελό…και μεσα σε όλα εχω και παρουσίαση βιβλίου και γιατρούς και ταξιδι στην Τυνησία και στηλες διαφορες…..α, ναι εχω και να καθαρίσω, να μαγειρεψω, να παω στις τραπεζες, στις εφορίες, στο συνεργείο, στον συμβολαιογραφο, στον δικηγόρο…..ξεχασα κάτι ;

 39. @Arammos;;;Μπηχτή για την Industrial daisies ηταν αυτό περι τηλεφώνου ;

  Η αποψη σου ειναι ότι η επιστροφή στις ρίζες που λεει ο ΓΑΠ εχει ενδιαφέρον ; Εμένα γιατί μου φαινεται πολύ μπαγιάτικο ;

 40. @ Industrial Daisies Σίφουνα μου καλησπέρα. Επιτέλους τελείωσες, εριξες τους υπνους σου και τωρα ; Α,μπορείς να χρησιμοπιησεις το κειμενο μου για τον Βλαδίμηρο και τον Εστραγκόν. Κι εγω κάπου το βρήκα. Ξέρεις, τα πάντα ειναι ελεύθερα ή σου δίνουν την εντύπωση ότι ειναι ελεύθερα.
  Δεν μου λεει κανεις τί θα γράψω στην εφημ…Απλώς θεωρώ ότι το θέμα του ΠΑΣΟΚ αφορά το συνολο της ελληνικής κοινωνίας ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων ή και κομματικών δεσμεύσεων . Συγκεντρώνει ενα ισχυρό ζωντανό κυτταρο της κοινωνίας. Πώς θα το αφήσουμε έτσι στην τύχη του ;

 41. @Δημοσθένης,.. Α, ναι, μωρέ, τωρα το θυμήθηκα. Δεν πολυβλέπω τετοιες ταινίες για λόγους που δεν μπορω τωρα να σου αναλύσω

 42. @ Δημοσθένης….δεν ειναι το Αλεφ μουρλοκαμπέρο. Θα σε πνίξω αν το ξαναπείς. Σπίτι της θαναι. ειχε οικοκυρική σήμερα, με κουρτινες, ραφια, κλπ΄΄

 43. @ Δημητρης Αθηνάκης….Αν με βάζει διπλα στη Σώτη , ανεβαίνουν οι μετοχές μου πολύ. Πάω να την διαβάσω τωρα.
  Μαρεσει το πώς κλεινεις το σχόλιο σου. ΑΚτυπητος.

 44. τα έχω και τα δύο, καμιά φορά μπορεί να τα μπερδεύω αλλά επιστρέφω στη νομιμότητα και την ομαλότητα…

  🙂

  Αποσύρομαι να παρακολουθήσω ένα web conference για τις διπολικές διαταραχές. Φιλιά και μεγάλη αγκαλιά σε όλους σας. Καλή εβδομάδα να έχουμε.

  Παρεπιπτόντως την επόμενη εβδομάδα θα απουσιάζω σε σεμινάρια στη νότια Σουηδία. Λουντ, λέγεται η πόλη. 1 ώρα από Κοπεγχάγη…

  Να προσέχεις Ριτσάκι και το μέτωπο ψηλά!!!!

 45. Άλεφ που είστε;

  Σας αναζήτησα αλλά απουσιάζετε επιμόνως! Σας αποστέλω χαιρετισμούς και θερμό χειροφίλημα, προ της αποχωρήσεώς μου. Η επιστήμη/αγαπημένη μου με καλεί…

 46. Όχι για τον πολύ ωραίο διάλογο που κάνετε με τον Δημοσθένη. 🙂

  Εάν το επιστροφή στις ρίζες αναφέρεται στην επιστροφή στην κοινωνική πολιτική που προσπάθησε και κατά κάποιο βαθμό έκανε το ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία του 80 μου ακούγεται πολύ επίκαιρο. Εάν υπονοεί έστω και ένα ψήγμα σοσιαλισμού…

 47. @ Ριτσάκι μου, μόλις επέστρεψα απ’ το βουνό με υπέροχη βροχή, αδιάβαστη ως συνήθως, θα πρέπει να δουλέψω μέχρι αργά, Καλό ξημέρωμα (όπως λέει κι ο φίλος μου ο Σουρ).
  @ Dimosthenis> Λυπάμαι που θα σας το χαλάσω, αλλά φίλος μου ψυχίατρος όταν διαπίστωσε πως γούσταρα να γίνω… Πλάθ (φλερτάροντας με την τρέλα, μπας και γράψω κανα ποίημα της προκοπής) μου είπε ότι δεν έχω… ελπίδα! Από τις πιο σταθερά δομημένες προσωπικότητες (τέτοιο χάλι!) το αφεντικό μου με φωνάζει «στρατηγέ μου», να ΄στε καλά όμως, συμπαθώ απίστευτα τους ψυχιάτρους (πολλούς φίλους και φίλες, η κολλητή μου, ψυχολόγα, αν μπείτε στο μπλογκ μου θα δείτε και συνέντευξη) (εξάλλου ως παιδί αυτό ήθελα να γίνω), τώρα βολεύομαι με κάτι τρελές σε κάτι βιβλιαράκια και με τα βιβλία των άλλων, νάστε καλά, Καληνύχτα και σε σας!

 48. @ Dimosthenis> Και εκτιμώ ακόμα περισσότερο τους ψυχιάτρους που επιμένουν ακόμα να αποχαιρετούν με χειροφιλήματα (και υπόσχομαι να ξεχάσω τον χαρακτηρισμό που προηγήθηκε, τουλάχιστον θα το προσπαθήσω!)

 49. Ριτσάκι μου, στο κρεββάτι σου κι εσύ γρήγορα! Εγώ πάω για την…ποινή μου! Θα πρέπει να το τελειώσω απόψε το βιβλίο! άλεφ ψυχαναγκαστικόν

 50. Καλημέρα!

  Όπως είχα προαναφέρει, παρακολούθησα μια διαδικτυακή συνομιλία, με αντικείμενο τις διπολικές διαταραχές, βλ. Πλαθ…, όπερ σημαίνει ότι ήταν τα πάντα κλειστά. Εκτιμώ το ενδιαφέρον και την αγωνία για την ύπαρξη ή οχι πολυθρόνας στο κελί, διαθέτει τέτοια κομφόρ, ευτυχώς.

  Αλεφ: Με κάνετε πολύ χαρούμενο, που είστε τόσο δομημένη προσωπικότητα. Δεν θα άντεχα να συναγελάζομαι και εκτός εργασίας, με ανθρώπους που άπτονται της εργασίας μου και του αντικειμένου της.
  Ευελπιστώ σε περαιτέρω συνομιλία και ευφυείς διαλόγους εις το διηνεκές… Ένα θερμό χειροφίλημα, ως συγγνώμη για την ευκολία χαρακτηρισμού μου, ο οποίος διέθετε στοιχεία αστεϊσμού και πειράγματος.

  Ριτσάκι μου, sorry, αλλά το ΠΑΣΟΚ με έχει ταλαιπωρήσει τα τελευταία 20 χρόνια. Τί έχει προσφέρει και τί όχι, το ξέρουμε όλοι. Ας πεθάνει να ησυχάσουμε, μήπως και βγει κάτι καλό από την όλη υπόθεση…

  Arammos: Ευχαριστώ για την υπενθύμηση ης τεχνολογίας, ειναι κάτι που μου διέφευγε όλα αυτά τα χρόνια…

 51. Καλημέρα Ριτσάκι!
  Ταξίδι στην Τυνησία (ειδες το καλύτερο συγκράτησα);;;;; εχω πάει, όμορφα! Διαθέτω τιπσ αν θέτε!
  Ματσ και καλημέρα θαλασσινή!

 52. @Thalassini mou…..Καλημερα… Φυσκά και τσίμπησες το καλύτερο. Αμ, τί, την εφορία θα τσιμπαγες; Ο,τι διαθέτεις καλοδεχούμενο. Ασε βεβαια, γιατί παω επισημη αποστολή και θα μ εχουν στην τσίτα. Αλλα δε βαριεσαι, τα ψιλοκαταφερνω και ελισσόμαι.

  @ΙΝδικτος…. Καλημέρα Ινδικτε ! Ολα καλά στα βόρεια ελπίζω.

  @ Δημοσθένης… με τρελλαινουν αυτά τα web .Λυωνω στο άκουσμα τους. Κι αυτό το «διπολικές» πού το πας; Βαθυτατο το νόημα τους. Βαθύτατο. Μεταξυ μας εισαι και ευγενικούλης και αναθεωρητικούλης…..
  Αμα το κλεισουμε το μαγαζι του ΠΑΣΟΚ εγω με τί θα παίζω, ποιος θα μου δινει ερεθίσματα, η φοτέιγ η δική σου ;
  Χαιρετώ

 53. @Δημοσθενης….. 1-6 Νοεμβρίου….. 7/8 Νοεμβρίου εχουμε ραντεβού με το Γάλλο καρδιοχειρουργό να δει και αυτός τον μικρό , ενδιαμέσως φουλ δουλειά, 13 Νοεμβρίου εχω παρουσίαση βιβλίου , ενδιαμέσως εχω περιουσιακά – συμβολαιογραφοι/δικηγόροι /money -money …ενταξει τωρα μην σου πω και τ αλλα γιατί θα βαρεθείς και θα πεις, κοιτα ρε μια φίλη που βρήκα, Μεσ στο σκ. και το πρόβλημα

 54. Καλημερίζω την όμορφη παρέα,

  Ρίτσα μου, τι ωραίο άρθρο!!
  Πόσο εύστοχα η αναφορά σου στον Γκοντό
  αποτυπώνει την ξεκάθαρη αλήθεια !!

  Αυτό το ρεζίλεμα των σκυλιών , η χυδαία και ασύστολη ιντριγκολογία αυτός ο υποβιβασμός της δημοκρατίας
  καμία σχέση δεν έχουν με την πολιτική .

  Για να κάνει την οποιαδήποτε αλλαγή το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ΓΙΝΕΙ η αλλαγή.
  Και είναι πασιφανές πλέον οτι δεν διαθέτει τα προσόντα.
  Εχει αποδείξει περίτρανα οτι δεν αρκεί μόνο η ικανότητα για νά πάει στην κορυφή πρέπει να διαθέτει χαρακτήρα και πολιτικό ήθος για να κρατηθεί εκεί.

  Τα εκατομμύρια των οπαδών του , αυτό το ισχυρό ζωντανό κύτταρο , είναι οι Ελληνάρες του ρουσφετιού και του βολέματος .

  Τι ν ΄αντιληφθούν ??
  Οτι το ΠΑΣΟΚ τρώει τα παιδιά του??
  Το μόνο για το οποίο κόπτονται είναι ποιος θα είναι ο αρχηγός ώστε να πάνε πίσω του … οι σκύλοι.
  Εγώ για όλα αυτά νοιώθω την μελαγχολία των τελειωμένων πραγμάτων ,
  κι ας μην ανήκω σ αυτούς.

 55. Evaggelia mou,Καλημερα και καλη εβδομάδα σου ευχομαι. Κι εγω απο μελαγχολια γραφω για την πολιτική κι ας μην ανήκω σ αυτούς.

 56. @arammos: Να παρεξηγηθώ γιατί; Έχω τόση αίσθηση του χιούμορ που δέχομαι μεγάλες δόσεις χαβαλέ, αρκεί βεβαίως να είναι αμοιβαίο…

  Μην ανησυχείς, δεν παρεξηγήθηκα. Επιφυλάσσομαι για πειρ’αγματα στο μέλλον!

 57. Καλα τωρα..Εγω εχω και γιατρό το απόγευμα. Πάμε στον καθηγητη Ρουσσο για το τσιγάρο του μικρού. Διότι πρέπει παραυτα να κοπεί. Και καταλαβαίνεις ότι στριμώγνω τη δουλειά της εφημεριδας μεχρι εγκεφαλικού για να παω και στον καθηγητή. Τί να κάνω η ερμη ; Ετσι και σου τύχουν, τα φορτώνεσαι και πας και μάλιστα με ψηλά το κεφάλι.

 58. Τα σέβη μου στο Καθηγητή, είναι εξαίρετος. Αν δεν κάνω λάθος, δεν κάνω, το παίζω μετριόφρων, τόσο στο Ευγενίδιο όσο και στο ΓΝΑ έχουν μονάδα απεξάρτησης από το τσιγάρο. Μπορείτε να απευθυνθείτε και εκεί.

  Καλά κουράγια Ριτσάκι μου, να προσέχεις τον εαυτό σου σε παρακαλώ.

 59. Εχει στο Σωτηρία και στο Υγεία, θα δουμε οπου μας ειναι πιο κοντά , γιατί ο μικρός εργάζεται στο αγγλικό κολέγιο στη Βάρη!
  Ευχαριστώ μωρέ.

 60. Ένα «καλησπέρα, καλή εβδομάδα και καλή δύναμη» στο οποίο δεν χρειάζεται να αναλώσεις χρόνο για να απαντήσεις (είναι σαν να απάντησες ήδη, ευχαριστώ).
  (Εξάλλου, ούτε υπό άλλες συνθήκες θα άντεχα εγώ να εμπλακώ σε συζήτηση για το ΠΑΣΟΚ, έχω ξεσυνηθίσει να μιλάω γραπτά για τις πολιτικές εξελίξεις (όχι ότι δεν τις παρακολουθώ, στο μέτρο της πολιτικής ορθότητας τουλάχιστον _όχι πολλά πολλά πια).
  🙂
  Σε φιλώ

 61. @ Just me Σ ευχαριστώ που πέρασες. Κι εγω , να σου πω τα γραφω και μετά λεω ενταξει παμε παρακάτω γιατί τουτο το σανίδι δεν μας σηκώνει πια.
  Καλη σου νύχτα

  @ Dimosthenis. μόλις μπηκαμε. Ειχαμε πάει στο Ρουσσο τον καθηγητή πνευμονολογίας. Θα ξεκίνησει την απεξάρτηση στο Ευγενίδιο με μια κυρια που μου την συνέστησε ως την καλυτερη του χωρου( Γκρατσιου, καπως ετσι , τωρα δεν θυμάμαι) και θα παιρνει συγχρόνως κατι χαπια και θα προσπαθήσουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ και οι ΦΙΛΟΙ ΜΑΖ!!!!!!! ετσι ωστε ως τον Φεβρουάριο να καθαρίσουν οι πνευμονες .
  Αυτά, κουρασμένη ειμαι, γιατι μεσα σ ολα εστειλα και τη δουλειά της εφημερίδας για να μην ακουω μπλα μπλα μπλα….

 62. Skupitsa μου καλησπέρα και καληνυχτα μαζί. Ολο λεω ότι θα παω νωρίς να πεσω, αλλά με ζώνουν οι διαόλοι και σκεπτομαι και γραφω και σαχλαμαρίζω….

 63. Καλή δύναμη Ριτσάκι και ….. οι σαχλαμάρες που και που καλό κάνουν, μας ξεαγχώνουν!

  Φιλιά πολλά και καλό ταξίδι!!

  υγ1 Η Τύνιδα και η Καρχηδόνα είναι πανέμορφες.Ο Νότες και οι οάσεις στα σύνορα με Αλγερία ακόμα πιο όμορφες. Τάξη και ασφάλεια παντού.Το βράδυ δεν φοβάσαι να περπατήσεις στον δρόμο.Ευγενείς πολύ οι Τυνήσιοι. Στα σουκ το παζάρι πάει σύννεφο.Ο άντρας αγοράζει την προίκα στην νύφη: από κιλοτάκια και λοιπό ρουχισμό μέχρι έπιπλα! Πετύχαμε έναν για αυτό! Αυτά συμπυκνωμένα πολύ!
  υγ2 Μετακόμισα wordpress!!!!

 64. Καλώς το. Σ ευχαριστώ για τις πολυτιμες πληροφορίες. Ελπίζω να τα καταφέρω από το στριμωγμα το επίσημο που θάχω να παω και σε κανα παζαρι που μ αρεσει τόσο.
  Καλά εκανες και μετακόμισες σε μας. Μια χαρά ειναι και νομίζω ότι εξελίσσεται καλύτερα.
  Ειχες καποιους ειδικούς λόγους που αλλαξες ή ήθελες να αισθάνεσαι πιο κοντα στην ομαδα ;
  ριτς, φιλια

 65. Μα φυσικά ήθελα να είμαι κοντά σας Δεσποσύνη μου….. βέβαια και από τον blogger δεν έμεινα και πολύ ευχαριστημένη!

  Παζάρι πολύ Ρίτσα θα 50 δηνάρια θα σου λένε 10 θα λές, θα αρχίσουν να μαλιοτραβιούνται αλί και τρις αλί για την καταστροφή που τους φέρνεις , θα κάνεις οτι φεύγεις και θα σε κινηγάνε για να το πάρεις με 10!! Αγόρασε μπακίρια, μπαχάρια, αρωματικό τσάι και χουρμάδες !

  Filia!!

 66. ναι, μωρο μου, θελω τσαι και χουρμάδες…αλλά και κανενα χαλί ήθελα, πώς να το κουβαλήσω που θα με πιασουν στο τελωνειον η Ελλας !

 67. Σκέφτηκες την εκδοχή του ιπτάμενου χαλιού; Ό,τιδήποτε ιπτάμενο εξ Aνατολής έχει τη δυνατότητα να φτάση στην Αθήνα ανεξέλεγκτο.

  (Για πληροφορίες κα Χαλιμά.
  Εναλλακτικώς:
  κον Κυβερνητικόν Εκπρόσωπον,
  Μέγαρον Μαξίμου,
  Ενταύθα)

 68. Α, καλά ταχω σκεφτεί ολα αυτά , αλλά ξέρεις, μου λειπει το θαρρος. Τωρα να σηκώνω το τελεφωνο, καλημέρα σας τον κ .εκπροσωπο…εγω μια κυρια, δε λεει. Αρα, μάλλον θα μείνω χωρίς χαλι.
  Προπερσι εφερα δυο τρια απο την Τουρκιά, αλλά με κανανε ταλατιου στο ερπορτ. Το ξανάκανω, δεν το ματακάνω..που να μου κοπούν τ αυτιά…

 69. Ούτε και ο εκπρόσωπος το κάνει θέμα.

  Στις περιπτώσεις αυτές, του χαλιού εννοώ, η τεθλασμένη θεωρείται η συντομοτέρα οδός.
  Αγοράζεις το χαλί απ’ τους παλιότουρκους μετά από σκληρό παζάρι, το δίνεις σε φίλο κοτερά (αν δεν ξέρεις κανένα, ρώτα το Λαζόπουλο) ο οποίος κοτεράς στο απιθώνει σε κάποιο νησί. Πας εσύ, βάνεις το αυτοκίνητο στο βαπόρι φτάνεις στο νησί, το παίρνεις και το πας σπίτι σου χωρίς περιττές διαδικασίες.
  Όλος ο καλός ο κόσμος έτσι κάνει σήμερα.

 70. Ναι, το ξέρω, κι συν τοις άλλοις ανήκω σε παρεα με κοτεράδες. ( Μην το εκλάβεις διαφορετικά, πονηρά, ειναι θαυμασιοι ανθρωποι, απλώς εχουν παθος με τα κατάρτια και τα σχοινιά ). Αλλά βλέπεις, εγω παριστανα τη σπουδαία ότι θα τα κατάφερνα καθώς τα είχα σε μια κανονική με ροδακια βαλίτσα. Αμ δε… Απ ολο τον κοσμο που πέρασε, εμενα σταμάτησαν που να παρει. Αν και απ ότι μουπε ο γιος μου, εφταιγε το στυλ μου, ηταν λεει προκλητικόν !!!

 71. Ε, ορίστε η λύση! Την άλλη φορά δώσε το στο γιό σου να το περάση. Ακόμα κι αν δεν τα καταφέρη, τουλάχιστον θα του κοπή ο τσαμπουκάς για να μην κάνη εκ του ασφαλούς κριτική στη μητέρα του.

  ______________
  Καλά, ολόκληρο χαλί στη ροδακιά βαλίτσα;
  Πατάκι για το μπάνιο ήτανε;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s