Καθρέφτες επιλεκτικής αντανάκλασης


waiting_tides.jpg«Graeme Almann, waiting for a high tide.

Ο κόσμος μας δεν είναι αληθινός, είναι όμως πραγματικός. Το σοβαρότερο σφάλμα στο οποίο μπορεί να υποπέσει ο άνθρωπος είναι να θέλει να υπερπηδήσει τις βαθμίδες εξέλιξης της φύσης, επιχειρώντας να πραγματοποιήσει σήμερα, αυτό που η φύση έχει σχεδιάσει για αύριο…..»

Φερνάντο Πεσσόα : «Πίσω απο τις Μάσκες, σημειώσεις ενός λαθρεπιβάτη της ζωής»

Ο Πεσσόα έλεγε συχνά : » Φέρω μέσα μου όλα τα όνειρα του κόσμου» !

Ο Φερνάντο Πεσσόα γεννήθηκε το 1888 στη Λισαβώνα. Πέθανε το 1935 σε ηλικία 47 χρόνων, ξεχαρβαλωμένος από το πιοτί. Στο σπίτι του βρέθηκαν πάνω από 25.000 χειρόγραφα, στα οποία ακόμη αναδιφούν οι ειδικοί.

Μαζί με τον Μπόρχες, τον Βαλερί και τον Κάφκα, ο Πεσσόα προσπάθησε να δώσει απαντήσεις ( απελπισμένες μάλλον) στο «Ποιός είμαι», «Ποιοί είμαστε». Ενας, κανένας και εκατο χιλιάδες μαζί, αποκρίθηκε το 1930 ο Πιραντέλλο.

Το μυστικό του Πεσσόα ; Αναζητούσε τον εαυτό του μέσα από δεκάδες καθρέφτες επιλεκτικής αντανάκλασης, μέσα από δεκάδες «πραγματικά » προσωπα. Γιατί ; Μα γιατί ήθελε να ξεφύγει από τον εαυτο του.

ριτς

Advertisements

42 thoughts on “Καθρέφτες επιλεκτικής αντανάκλασης

 1. O Steven Pinker στο βιβλίο του «blank slate» υποστηρίζει ότι ότι η ανθρωπινή συμπεριφορά βρίσκεται στα γονίδια μας . Μήπως ο Πεσσοά ήταν σε συνεχή σύγκρουση στην κληρονομική συμπεριφορά και σε αυτή που ανέπτυξε απο το περιβάλλον? Steven Pinker is Prof of Psychology of MIT

 2. Τα πράγματα είναι απλά η ζωή είναι δύσκολη μας έλεγε ένας καθηγητής στο Γυμνάσιο – και τον πέρναμε στο ψιλό τότε…

 3. Η μπλογκόσφαιρα συνωμοτεί εναντίον μου! Κουβέντα για τον Πεσόα (πρωτίστως), για τα όνειρα και για τις περσόνες και να μην προλαβαίνω (αυτό το ρήμα θα με σκοτώσει κάποια μέρα)!
  Εν καιρώ…
  (προς το παρόν, καλό βράδυ!)
  🙂

 4. Ο Πεσσόα πολύ καλά έκανε και ήθελε να ξεφύγει από τον εαυτό του. Το ζήτημα όμως δεν είναι να ξεφύγουμε από αυτό που είμαστε αλλά να το αναλύσουμε, να το κατανοήσουμε και να το αναδομήσουμε κατά το δοκούν και το δέον.

 5. @ Δημήτρης Αθηνάκης…. Καλησπέρα Δημητρη. Τώρα καταφερα να καθήσω στον υπολογιστή. Η δουλειά με απορροφά ατέλειωτες ώρες.
  Φαντάζομαι ότι δεν ειχε κατι περιβαλλοντικό στο νου ο Πεσσόα όταν έγραφε το πρώτο σκέλος της αναφοράς του, εκεί που έλεγε για το σοβαρότερο σφάλμα του ανθρώπου. Νομίζω ότι τον βασάνιζαν άλλες ανησυχίες, υπαρξιακές κυρίως, όχι ομως σε σχέση με τη φύση. Η φύση διεισδυε στο νου του ως κάτι το πραγματικό από το οποίο δεν μπορούσε ο ίδιος να ξεφύγει.
  Πάντως ολοι αυτοί οι άνδρες, που στην προσωπική τους ζωή ήταν κετακερματισμένοι και έμπλεοι παθών ( πώς θα μπορούσε να ειναι αλλιώς, αν δεν στέκονταν λιγο πιο πάνω από τον κοινό νου ; ) κατάφεραν να μας αφήσουν ομορφα λόγια για να συζητάμε σήμερα μεταξύ μας – όντας εντελώς ξένοι.
  σε χαιρετώ
  ριτς

 6. @ Indictos….Μια ακόμη υπέρβαση θα με σώσει και αυτή τη φορά. Ακυρώθηκε το ταξιδιον προς Τυνησία μεριά. Η μανα μου μουλεγε όταν ημουν μικρή, μη το λες, μη το λες, αν δεν εισαι σιγουρη γι αυτό… Κι εγω η αφελής, η κοκορομυαλη, εσπευσα να σας καταστήσω κοινωνούς του ενθουσιασμού για το ταξίδι. Ηλιθιες προσδοκίες, Ινδικτε.
  Τα μωρά καλά ;

 7. @Penelope Cruz Good evening dearest! Τί είπε ο προφεσόρε του ΜΙΤ; Η ανθρωπινη συμπεριφορά είναι γονιδιακή κατάκτηση ή κατι τετοιο τέλος πάντων; Ναι, δεν αρκεί μονο το γονίδιο, πεσ του. Ενα μερος της ευθύνης φέρει και το περιβάλλον που μεγαλώνουμε. Τοχω καρατσεκάρει πουλεγε η συγχωρεμένη η Μαλβίνα.

 8. Κρίμα Ρίτσα 😦

  Τα μωρά μιά χαρά, παίζουν ξύλο όλη μέρα.

  (κάνε κορίτσια μου έλεγαν να πιείς και ένα ποτήρι νερό, έχω πιεί δεκάδες, στο κεφάλι, ΜΕ το ποτήρι μαζί)

 9. @Μαρία… Καλησπέρα Μαράκι. Καλή εβδομάδα, αντευχομαι. Ναι, κι εγω και ο καθένας μας , νομίζω, ότι κατα καιρούς θέλουμε να ξεφύγουμε από τον εαυτό μας, τον καλό ή τον κακό, αναλογα με την περίπτωση. Πολλώ δε μάλλον ο Πεσσόα που ειχε μια περιεργη ζωή σε εποχές δύσκολες, χωρίς τη διαπεδαιγώγηση της Τιβουλας μας, χωρίς τα υπεροχα δελτία ειδήσεων, χωρις τα πρωιναδικα κλπ… Θα χε προβλημα ο άνθρωπος αν το περιβάλλον τουχε προσφερει τετοια ομορφιά ; Δε νομίζω
  Χαιρετώ .Ολιγη αστειοτης, αναγκαία.

 10. @ Indi ctos….Δε βαριεσαι .Εγω ειμαι γεννημένη για τας Ευρώπας. Δεν μου παει η Αφρική. Πηγα στην ερημο τον Απρίλιο και ειπα, α, καλά, δεν ξαναπάω. Ενω ετσι και με καλεσουν τωρα Βερολίνο, πχ, τα παραταω ολα και τρεχω. Γονιδιακόν το πρόμπλεμα.
  φιλια.Οι μικρές θα γινουν η συντροφιά σου, σε διαβεβαιώ.
  Για νερό δεν το ξέρω, αλλά για συντροφιά το υπογράφω.

 11. @Arammos…Τετοια σας ελεγε ο καθηγητής σας ; και τον πιστεύατε βρε Αραμμε; Αι στο καλό. Α, τον περνατε στο ψιλό , έτσι; Και τώρα για πεσμου τί εχουμε ολοι μαζί καταλάβει απο αυτό το πραγμα που λεγεται ζωή ;
  θελω τεκμηριωμένη απάντηση

 12. @Justme …Καλά δεν πειράζει. Σχολιασε οποτε εσύ νομίζεις. Δεν λειτουργούμε ανταγωνιστικά. Μπορούμε ; εχει καλώς, απαντάμε. Δεν μπορούμε ; πάλι εχει καλώς. Και παει λέγοντας.
  σε χαιρετώ
  ριτς

 13. @ Νεφελόεσσα Καλησπέρα. Εχεις δίκιο. Το να ξεφύγεις ειναι το εύκολο, το να ψαχτείς και να κάνεις βελτιωσεις ειναι το δύσκολο. Εξαρτάται τί ακριβώς θέλεις και πόσο σωστά δομημένη προσωπικότητα εισαι. ( ΤΟ σωστα με υποκειμενισμό, παρακαλώ)
  σε φιλω
  ριτς

 14. @ Δημοσθένης….. Ως ειδικός γιατρός μπορεις να εκφέρεις άποψη, αρκεί να είναι επί του θέματος, ενταξει ;
  Αλήθεια, όλα τα θέματα ξεκινούν και καταλήγουν στη ψυχιατρική και την ψυχολογία ;

 15. Όχι όλα, αλλά πολλά σίγουρα. Αν και στην προκειμένη περίπτωση, τα ψυχιατρικά-ψυχολογικά του προβλήματα, ξεκινούν από το αλκοόλ, όπως αντιλαμβάνεσαι…

  Σήμερα εφημερεύω και δεν έχω καθόλου κέφια…

  Είμαι πεσμένος:(

 16. Penelope dearest! Δεν φοβάμαι. Τον καλώ να μονομαχήσουμε οπου εκείνος επιλέξει.
  σε φιλω και προς το παρον καληνύχτα.
  Εσυ να προσεχεις το Τζόνι.

 17. @ Δημοσθένη…. τί ακουω ; Πεσμένος; Αμάν. Και τωρα τί θαπογίνει ο ψυχασθενικός πληθυσμός της Σουηδίας;
  Για τον Πεσσόα μονο το πιοτί εχεις βάλει στο μάτι ; Αν διαβάσεις το βιογραφικό του θα καταλάβεις γιατί ήταν τόσο μπερδεμένος και με τόσα ερωτηματικά. Μεταξύ μας, κι εγω τα ιδια ερωτηματικά θετω κατα καιρούς και βγαινω πολυ ευκολα από τον εαυτό μου, αλλά δεν τοχω κανει θεμα-βιβλίο.
  καληνυχτα

 18. Πάλι; Ολο εφημερίες εισαι. Ναι το καταλαβα, γι αυτό ειπα να προσεχουν οι ασθενείς σου.
  ειναι πληκτικά ετσι ;
  Μιλησες απ ότι ειδα με το μικρο Αλεφ. Μια χαρα ειναι και ξεκούραστη, ελπίζω δηλαδή.

 19. Παραξενο. Ένας άνθρωπος που έγραφε και επικοινωνούσε, να θέλει να ξεφύγει από τον εαυτό του και τελικά να τα κατάφερνει. Καλό σου βράδυ

 20. Kαι ύστερα μου λες, Ριτσάκι, ότι δεν προλαβαίνεις.
  Όποιος θέλει τα προλαβαίνει όλα.
  Ζωντανό (μεταφορικώς) παράδειγμα ο μακαρίτης ο Πεσσόα. Στα 47 του πρόλαβε και να γίνει «ξεχαρβαλωμένος από το πιοτί» και να αφήσει 25.000 χειρόγραφα στους κληρονόμους του για να παιδεύονται.
  (Αυτός έγραφε σίγουρα μεθυσμένος. Διαφορετικά δεν εξηγείται η παραγωγικότητα των χειρογράφων του)

 21. Το καλύτερο, δε, είναι ότι αυτοί όχι μόνο έχουν καταφέρει να μας κάνουν να συζητούμε, αλλά πολλές φορές -πάρα πολλές- μας έχουν ενώσει, μας έχουν φέρει κοντά.

  Και βέβαια πώς αλλιώς, αυτό είναι και το μεγάλο μυστικό, με την πρωταρχική και πρωτογενή έννοια, της λογοτεχνίας, του πάθους της και του υψηλότερου αναβαθμού της.

  καλησπέρα.
  [και μη στενοχωριέσαι για την Τυνησία. Αυτήν την περίοδο φυσάει και μπαίνει η άμμος στα μάτια!!!]

 22. @ Φίλοι μου αγαπημένοι! Εψες με πήρε ο ύπνος λόγω κοπώσεως που λένε και δεν απάντησα στα σχόλια σας. Ευχαριστώ για τα συμπονετικά σας λόγια που χανω το ταξίδι, αν και δεν ήθελα να πάω τελικά.
  Πολλές φορές σκέπτομαι όλους αυτούς τους ανθρώπους που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο κατάφεραν, φεύγοντας, να αφήσουν το αποτυπωμα τους πάνω στη Γη. Ενα βιβλίο, ένα μικρό κείμενο, ένα εργο τέχνης, μια αρχιτεκτονική εκλαμψη, ένα θεατρικό έργο, ενα πολιτικό μανιφέστο …….ο,τιδήποτε αποτελεί για τους επομενους σημείο αναφοράς, σημειο συσπείρωσης ή διαφωνίας, μα πάνω απ όλα σημείο θαυμασμού.
  Για τους ίδιους, καθώς είναι φευγάτοι, μικρή σημασία έχει. Ομως, για όλους όσοι ακολουθούν, αυτοί οι άνθρωποι είναι αναμμένοι πυρσοί, τη στιγμή που οι υπόλοιποι θα παραμένουν εσαεί ένα αγνωστο όνομα πάνω σε μια ταφόπετρα.
  Καλημέρα σε ‘ολους.

  @ Allu,ο Πεσσοα δεν ειχε οικογένειες και γιαγιάδες και παιδιά και εφορίες και τραπεζες να βγάζει περα. Και δουλειά..Κάτι μεταφράσουλες έκανε και ζουσε . Α, και πέθανε παρθένος, αν και εκ των υστέρων λενε ότι ήταν ομοφυλόφιλος.

  @Vassilis Βασίλη μου ,νομίζω ότι αυτή η κατηγορία των ανθρώπων δεν επικοινωνεί. Και μάλιστα δεν επικοινωνεί ούτε με τον εαυτό της, γιατί ο εαυτός της είναι το μεγάλο πρόβλημα.( κατα τη γνώμη μου, πάντα).

  @ Dimosthenis Να παρεις βιταμίνες, αμα νοιώθεις πεσμένος.

  @ Δημήτρης Αθηνάκης Συμφωνώ με τις σκέψεις σου και απαντησα στην αρχή του σχολίου μου. Αποτελούν τμήμα της συνέχειας του ανθρωπινου γένους, αλλα με βαρύνουσα σημασία.
  Καλημερα.
  ριτς

 23. Με πήρες στα σοβαρά;
  🙂
  Και βέβαια δεν λειτουργούμε ανταγωνιστικά, άσε που το τελευταίο πράγμα που θα έκανα θα ήταν να γράψω, οπουδήποτε, ένα σχόλιο από υποχρέωση. Απλώς είναι που έχω μια εμμονή με τον Πεσόα (το Βιβλίο της Ανησυχίας το διαβάζω δις του έτους και τα ποιήματά του πολύ συχνά) και που ήθελα να βγάλω την υστερία μου για τον χρόνο που δεν μπορώ να διαχειριστώ κάπου που ξέρω ότι θα με καταλάβουν και θα με… νταντέψουν!
  Καλή καλή σου μέρα.

 24. Ίσως πάλι να έψαχνε τον βαθύτερο εαυτό του…
  Όλοι μας αυτό κάνουμε απέναντι στους «καθρέφτες». Συνήθως αυτό που βλέπουμε είτε το αλλάζουμε είτε ψάχνουμε για την λεπτομέρεια που θα κάνει τη διαφορά και θα δικαιολογήσει, θα είναι άλλοθι για το σύνολο…
  Με τον Ηρόστρατο δείχνει το πως η σημερινή κοινωνία προσπαθεί για την επίπλαστη υστεροφημία. Συνήθως και η ίδια η προσπάθεια είναι απο αποτυχημένη…
  Καθρέφτες παντού λοιπόν!
  Εξαιρετικός ο Πεσσόα, Ριτς… Καλή σου μέρα

 25. @ Ινδικτος….πολυ καλη μερα σας Κυριε.

  @ Δημοσθένης… Ναι , από αυτό που λενε κακεντρεχες χιούμορ. Ασε, ανεβασα άλλο ποστ, σκοτεινό και απελπισμένο και τωρα πρεπει να γραψω κυριακατικο. Θα γραψω για τους αραβες και την επιστημονική τους εξελιξη. Είναι κατι που δεν γνωρίζουμε καλά.Βλεπω με το Αλεφ, μπλα μπλα, ετσι ;

  @ Αννα, χαιρομαι που σου αρεσουν κατι τετοιοι φευγάτοι τίτλοι.

  @Justme.. Δεν εχω διαβάσει το συγκεκριμμένο βιβλίο του. Αντίθετα εχω διαβασει το ταξίδι στην Αβυσσο..Ουτως η αλλως ο Πεσσοα στη γη με την αβυσσο την ειχε κανει Παγκρατι -Ομονοια. Το μεθυσι γαρ.
  Ειπες κατι για το χρόνο; Καλά, εντάξει. Αυτός παιδί μου είναι χαμαιλέων. Παρτο απόφαση.
  καλη μερα ολη μερα.

 26. Μια εξαιρετική παρέα είναι πάντα δέκτης και περιποιεί τιμή να μπορείς να συναναστρέφεσαι με ελεύθερες ψυχές. Το αυτώ ισχύει και για εσάς κυρία μου, αλλά δεν χρειάζεται να σας το λέμε και φόρα παρτίδα…

  Το British humor καλό, ευελπιστώ στο διηνεκές κιόλας…

 27. @ Adonios Eξαιρετικός ο σχολιασμός του Πεσσόα. Και καλά και βαζεις τον Ηροστρατο. Ηθελα από χθες να τον προσθέσω , αλλά δεν πρόλαβα. Καθρεφτες,λοιπόν, αλλά τί βλεπεις μεσα απ αυτούς ;

 28. @ Δημοσθένης… Εξαιρετικό σε βρίσκω στις δικαιολογίες. Αλλά θα συμφωνήσω, καθ ότι βιαζομαι να ασχοληθώ με τον αραβικό πολιτισμό και τις επιστήμες. Ελευθερες ψυχές ε ; Τώρα , να βάλω τις φωνές και να μας ακούσουν επτά γειτονιές ή να το προσπεράσω;

 29. Dimosthenis….Τώρα μαζεύτηκα. 10.44 ωρα Ελλαδος και λεω απλώς καληνυχτα. Ημουνα σε παρουσιαση βιβλίου με το Αλεφ-Ελένη μαζί και την Πέρσα. Τωρα μη με ρωτήσεις ποια ειναι η Πέρσα. Φιλη μου ειναι μεταφράζει καταπληκτικά τα βιβλία του Αιγυπτιου συγγραφεα Ναγκίμπ Μαχφούζ !
  χαιρετω τους ξενιτημένους μας.
  ριτς

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s