Νασίρ αλ Ντιν αλ Τούσι : τον ξέρει κανείς ;


la-muse-print-c10046219.jpeg arabs-traveling-giclee-print-c12455232.jpeg
Τα σχόλια επερίσσευσαν. Οι πολιτικές τιτανομαχίες που διεξάγονται στην αρένα της γειτονιάς μας δεν αντέχουν ούτε την κριτική ούτε τις παραινέσεις μας. Κορεσμός παντού. Στην αξιωματική αντιπολίτευση ο όρος «πολιτική» διολισθαίνει επικίνδυνα προς τον ευτελισμό της. Στην κυβερνώσα παράταξη οι υφέρπουσες, καιρό τώρα, ανταγωνιστικές τάσεις πετάγονται στην επιφάνεια. Οι πολιτικά ριγμένοι βουλευτές φωνασκούν και προβαίνουν σε πράξεις απερίσκεπτες, είτε γιατί αισθάνονται αδικημένοι είτε γιατί επιδιώκουν την ανατροπή της κυβέρνησης. Με κτύπησες; Θα σε κτυπήσω εκεί που πονάς. Παραλογισμός, παντού. Μα, πού κάνω λάθος; Δεν αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα του πρωθυπουργού της χώρας να επιλέγει τους υπουργούς του; Να αξιολογεί και να συνυπολογίζει στις επιλογές του δεκάδες μικρές ή μεγάλες παραμέτρους; Ακόμη και το σπουδαίο λαϊκό αίσθημα; Γιατί όχι. Πολλές φορές αυτό μετράει περισσότερο, καθώς άλλοτε γίνεται κατευθυντήριος προς την εκβολή ποταμός και άλλοτε σαρωτικό τσουνάμι. Οι οιμωγές, ωστόσο, δεν θα φτάσουν ποτέ για να ανατρέψουν έναν κλασσικό κανόνα: η πολιτική εδράζεται στην ψυχρή λογική και στον ορθολογισμό, ακόμη κι όταν αυτός ο τελευταίος γίνεται… υποκειμενικός.

Κι έτσι, μη έχοντας διάθεση να σταθώ στην ελληνική πολιτική επικαιρότητα, βγάζω από το συρτάρι ένα θέμα για το οποίο δεν μιλάμε συχνά εμεις οι άνθρωποι της Δύσης. Φαντάζομαι, όμως, ότι στα πανεπιστήμια των ισλαμικών χωρών θα γίνεται μεγάλη κουβέντα.

Τα ονόματα του Νασίρ αλ Ντιν αλ Τούσι (Πέρσης αστρονόμος, φυσικός, μαθηματικός – κρατήρας στη Σελήνη φέρει το όνομα του) και Ιμπν αλ Νάφις (Αραβας μουσουλμάνος φυσικός που ασχολήθηκε με την κυκλοφορία του αίματος) δεν είναι οικεία. Αντίθετα ο Αλμπερτ Αϊνστάιν, ο Ισαάκ Νεύτων ή ο Γκράχαμ Μπελ είναι ονόματα ηχηρά. group-of-arab-figures-two-smoking-a-cubuk-giclee-print-i12062222.jpeg Όμως, παρ’ ότι οι δύο ισλαμιστές δάσκαλοι έζησαν τον 12ο και τον 13ο αιώνα συνέβαλαν πολύ στη διαμόρφωση κάποιων πτυχών των σύγχρονων επιστημών.

Όπως συνέβη παλιά και με την Κίνα, η ιστορία της ισλαμικής επιστήμης και της καινοτομίας, ενώ κυριαρχούσε σε μεγάλο κομμάτι της Οικουμένης, κάποια στιγμή βυθίστηκε στο πουθενά. Σήμερα, οι κυβερνήσεις των περισσότερων ισλαμικών χωρών δεν διαθέτουν παρά μόνον το 0,38% του εθνικού ακαθάριστου προϊόντος για την έρευνα και την ανάπτυξη, συγκριτικά με τον παγκόσμιο μέσο όρο, που κινείται στο 2,36%. Και φυσικά μοιάζει άκομψο, μια χώρα όπως η Σαουδική Αραβία ή και το Κουβέιτ, με τα ταμεία τους γεμάτα πετροδολάρια να συγκαταλέγονται μεταξύ των κρατών με τις χαμηλότερες επενδύσεις στους τομείς της έρευνας. Το 2005, όπως τουλάχιστον γράφουν οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», δεκαεπτά αραβικές χώρες προέβησαν σε 13.444 επιστημονικές ανακοινώσεις, λιγότερες δηλαδή από αυτές του Χάρβαρντ που τη συγκεκριμένη χρονιά προχώρησε σε 15.455 ανακοινώσεις!

Ορισμένοι σχολιαστές αντιδρούν απαξιωτικά. Οι ισλαμιστές, λένε, απεχθάνονται οτιδήποτε καινοτόμο. Ζουν εγκλωβισμένοι στις αγκυλώσεις της θρησκείας, cannon-in-al-ittihad-square-abu-dhabi-united-arab-emirates-photographic-print-c10260384.jpegότι οι κοινωνίες τους οφείλουν να δίνουν βαρύτητα στην εσωτερικότητα του ανθρώπου και λιγότερο στο κυνήγι της εξέλιξης. Ναι, αυτή είναι η μια πλευρά. Αλλά το φεγγάρι έχει δύο όψεις και ο ισλαμικός κόσμος δικαιούται μια πολύ δικαιότερη προσέγγιση.

Τον Μάιο του 2007, τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν ότι θα διαθέσουν το ποσό των 10 δισ. δολαρίων προκειμένου να δημιουργηθούν ερευνητικά κέντρα σε αραβικά πανεπιστήμια.moasic-detail-of-iranian-mosque-dubai-united-arab-emirates-photographic-print-i10254705.jpeg Στη Νιγηρία, η κυβέρνηση θα διαθέσει το ποσό των 5 δισ. δολαρίων για την προώθηση της έρευνας και της εκπαίδευσης. Στο Κατάρ, έχει κτιστεί μια τεράστια εκπαιδευτική πόλη έξω από την Ντόχα και φιλοξενεί πέντε διεθνούς φήμης ξένα πανεπιστήμια. Τον Αύγουστο του 2006, ο Σαουδάραβας βασιλιάς εγκαινίασε στην πόλη Τάιφ, νοτιοανατολικά της Τζέντας και της Μέκκας πανεπιστήμιο θετικής κατεύθυνσης, διαθέτοντας το ποσό των 2,6 δισ. δολαρίων, ενώ μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο ο πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ κήρυξε την έναρξη της «δεκαετίας της τεχνολογίας».
arab-woman-buys-an-islamic-head-dress-in-preparation-for-the-muslim-holy-fasting-month-of-ramadan-photographic-print-i12349572.jpeg
Να, λοιπόν, που η Γη κινείται! Προφανώς και δεν γίνονται θαύματα. Το αντίθετο, θα έλεγα. Ο όγκος της δουλειάς είναι τεράστιος και σε μεγάλο βαθμό παίζει ρόλο η νοοτροπία του ατόμου και κατά πόσον είναι αποφασισμένο να χρησιμοποιήσει τις γνώσεις του για την προώθηση του γενικού καλού και όχι για την επικυριαρχία. Αυτό που η Δύση έπραξε, ξεκινώντας μια ανοδική πορεία από το Βυζάντιο και μετά, δεν είναι εύκολο να επαναληφθεί. Οι πρωτοπόροι αυτής της διαδρομής είχαν σε μεγάλο βαθμό αποκοπεί από τις αυστηρές θρησκευτικές επιταγές και κυρίως από το φόβο που κουβαλούσαν στα σπλάχνα τους οι θρησκείες. Βεβαίως, πολλοί θα σπεύσουν να αναφερθούν στον όρο «Δύση» λες και είναι κάτι μοιραίο, απεχθές, τρομακτικό. Βρισιά για την άκρα αριστερά ή την άκρα δεξιά, όπως σημειώνει στο τελευταίο βιβλίο του «Η τυραννία της μεταμέλειας» ο Πασκάλ Μπρυκνέρ. Όλο το «κακό» προήλθε από την Εσπερία. Το λέει ο Ντοστογιέφσκι, αλλά και ο Τόμας Μαν ή ο Χάιντεγκερ. Ο δυτικός πολιτισμός ευθύνεται για τη λεηλασία του πλανήτη, για τη σύνθλιψη των ιδιαιτεροτήτων, για το χάλι του ισλαμικού κόσμου. Γι’ αυτό και σήμερα τα δύο άκρα επιζητούν να γίνουν ένα με τους «ηττημένους», να γράψουμε ξανά την ιστορία από τα χαμηλά. Κάτι σαν ένα τελολογικό τρικ που θα σπάσει την αλυσίδα αίτιου-αιτιατού!girl-with-gold-offerings-for-dignitaries-dubai-united-arab-emirates-photographic-print-i10260472.jpeg

Οι ισλαμιστές έχουν επίγνωση των ενοχών μερίδας των Δυτικών και πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να τις εκμεταλλευτούν. Το ερώτημα, όμως, είναι πώς; Μέσω υγιούς ανταγωνισμού, προωθώντας την έρευνα, ή μήπως θα πολλαπλασιαστούν οι Μπιν Λάντεν, χρησιμοποιώντας την επιστημονική υπεροχή ως εργαλείο επικυριαρχίας; Το καθεστώς των Μουλάδων θα χρησιμοποιήσει, άραγε, τα ερευνητικά επιστημονικά προγράμματα για ειρηνικούς σκοπούς ή μήπως για να εμπλακεί σε παιγνίδι ισχύος με τις Ηνωμένες Πολιτείες;

Προβλέψεις δύσκολα the-burj-al-arab-or-the-arabian-tower-of-the-jumeirah-beach-resort-dubai-united-arab-emirates-photographic-print-i10255184.jpegμπορεί να γίνουν για το αποτέλεσμα της σημερινής υπερπροσπάθειας του ισλαμικού κόσμου. Το να ανταγωνιστούν αυτές οι χώρες που προαναφέραμε την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία ή το να πλησιάσουν έστω και λίγο την Κίνα ή την Ινδία είναι μάλλον υπόθεση μελλοντική. Αυτή τη στιγμή εξακολουθεί να καταγράφεται μεγάλη διαρροή εγκεφάλων σε χώρες εκτός ισλαμικού τόξου. Και όπως έγραψε πρόσφατα στο περιοδικό «Physics Today» ο Πακιστανός επιστήμονας Περβέζ Χουντμπχόυ: «Ο αγώνας για την κατάκτηση της επιστήμης, της σύγχρονης σκέψης, της τέχνης, της φιλοσοφίας και της δημοκρατίας μπορεί να έχει αποτέλεσμα μόνον αν βαδίσει χέρι χέρι με το ξερίζωμα της θρησκευτικής ορθοδοξίας». Θαύματα δεν γίνονται από τη μια μέρα στην άλλη. Ακόμη και ο ανθρώπινος χρόνος έχει τους δικούς του ρυθμούς.

rits

Δημοσιεύθηκε στην Καθημερινή 4/11/2007

ΥΓ.Το συγκεκριμένο θέμα έχει άπειρες πτυχές. Τυχαία διάλεξα τη μια. Αυτά προς άρση παρεξηγήσεων.

Advertisements

37 thoughts on “Νασίρ αλ Ντιν αλ Τούσι : τον ξέρει κανείς ;

 1. «Ο αγώνας για την κατάκτηση της επιστήμης, της σύγχρονης σκέψης, της τέχνης, της φιλοσοφίας και της δημοκρατίας μπορεί να έχει αποτέλεσμα μόνον αν βαδίσει χέρι χέρι με το ξερίζωμα της θρησκευτικής ορθοδοξίας».
  Ίσως αυτό να είναι το μεγάλο στοίχημα για τον εκσυχρονισμό του ισλαμικού κόσμου.

  Είναι πάρα πολλά τα ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο δράσης και αντίδρασής των ισλαμιστών. Ιδιαίτερα δε δυσχερείς για μας τους Δυτικούς όχι μόνο οι προβλέψεις αλλά και οι κρίσεις, αφού έχουμε μάθει να αντικρίζουμε τον ισλαμικό κόσμο ως τους «απέναντι» . Το χάσμα είναι τεράστιο αλλά και οι προκαταλήψεις, εκατέρωθεν, πολλές.

 2. Αν οι Αραβικές χώρες δώσουν λεφτα πραγματικά για εκπαίδευση τότε δεν βλέπω κάτι κακό σε αυτό.
  Η αληθινή παιδεία ποτέ δεν έβλαψε.

  Αλλά καλά κάνεις και δυσπιστείς και θέτεις τέτοιους προβληματισμούς.
  Να πω ότι δεν έχω τους ίδιους θα πω ψέματα!

 3. Μεγάλη κρίση περνάει ο κόσμος του Ισλαμ είναι μια κρίση ανδρισμού. Αιώνες ταπείνωσης από τη δύση και μετά από το ισραήλ. Είχαν φτάσει σε ένα σταυροδρόμι περισσότερη θρησκεία ή λιγότερη διάλεξαν το πρώτο! Αυτά γράφει ο Martin Amis στη χθεσινή FT.
  Good morning dearest Rits !

 4. Καλημέρα σε ολους. Ναι, καταλαβαίνω, λίγο σαν θέμα ξενίζει το σημερινό, αλλά μήπως δεν αποτελεί μέρος του όλου; Μήπως δεν πραγματοποιούνται συγκλονιστικές διεργασίες στον αραβικό κόσμο που δεν τους δίνουμε σήμασια; Μήπως δεν εξελίσσεται μια άνευ προηγουμενου ανισότητα εκεί κάτω, με το 1/5 να θησαυρίζει και τα 4/5 να περνάνε δύσκολα ; Μήπως δεν είναι γεγονός ότι όσο αυτή η εξέλιξη ( η οικονομική εξέλιξη) φέρνει καρπούς, τόσο οι γυναίκες περιοριζονται; Πώς μπορούμε να τα αγνοούμε και να προσπερνάμε όλα αυτά, μένοντας στα στενά όρια μιας Ελλάδας που στο κάτω κατω έχει και μια μαγκιά από φυσικού της.
  ριτς

 5. Penelope….Cruz dearest good morning olo morning. Τί κανετε εις το πανεμορφο Μπααθ ; εχει μια σκοτινίλα, αν δεν απατώμαι. Σκεφτόμαστε με τα παιδιά να κανουμε ενα ταξιδακι Λονδίνο τα Χριστούγεννα.
  Τώρα τον Martin Amis θα τον διαβάσω κατεπειγόντως γιατί με ενδιαφέρουν πολύ τα θέμα τα του ισλαμ.
  Ελπίζω να εβγαλες τον Τζόνι απ τη ντουλαπα, γιατί δεν ειναι ο,τι καλυτερο για εναν Αγγλο ευπατρίδη τέτοια τιμωρία.
  καλη Κυριακή
  σε φιλω
  ριτς

 6. Philos Η αλήθεια ειναι ότι διαθέτουν κονδύλια κι εχουν κανει αλματα. Το θεμα είναι για ποιούς ; Τους λιγους της κλασσικής νομενκλατουρας ;

 7. @ Νεφελόεσσα καλημέρα και απο δω. Δυστυχώς, το μεγάλο λάθος των δυτικών δημοκρατιών ειναι ότι ( ηθελημενα και κατευθυνόμενα βεβαιως ) δεν καταλαβαμε ποτέ τα προβληματα και τους προβληαμτισμούς αυτών των λαών. Δεν ειδαμε ποτε τις ιδιαιτερότητες τους, Ητανπάντα κομματι ξένο της δικής μας κουλτούρας. Ακομη και σημερα που η Ευρωπη αναφερεται στην πολυπολιτισμικότητα και στις λοιπές αρλούμπες, βλεπουμε ότι η ενσωμάτωση , η ενταξη μιας άλλης μη δυτικης ( καθολικής, κυριως) κουλτούρας ειναι σχεδόν αδυνατη.
  Καλη Κυριακή

 8. Πάλι Cruz είμαι σήμερα! και αυτή η γυναίκα κατα τα τον johnny θέλει ένα καλό πλύσιμο (scrub) δεν ξέρω γιατί του φαίνεται άπλυτη.
  Anyway μόλις γύρισα από την ποδηλατάδα μέσα στη fog στο κανάλι. Αν και είχε συνωστιμό με του υπόλοιπους Joggers, και τα σκυλιά…Πως τον ξερεις το καιρό? διαβασες το μετεο… Τον Amis θα το βρείς στο FT magazine συνέντευξη με τον Terry Eagleton.

 9. Νομίζω ότι ναι μεν ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός τους έχει κρατήσει λίγο πίσω σε θέματα έρευνας αλλά μια βόλτα στο Ντουμπάι αρκεί για να δει κανείς που επενδύονται τελικά τα πετροδόλλαρα:σε όλα αυτά τα ντιζαινάτα μεγαθύρια, τα ψεύτικα νησιά που θα τους φέρουν και άλλα πετροδόλλαρα. Τώρα όμως που αισθάνονται πιο καυτή από ποτέ την ανάσα εκ ΗΠΑ, αρχίζουν να μπαίνουν στο παιχνίδι. Λίγο με φοβίζει όλο αυτό….

  Φιλιά πολλά
  σύντομα και από κοντά! 😉

 10. Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Καταρχήν ιστορικά, οι Άραβες κουβαλούν μέσα τους, τις Επιστήμες. Όταν στη σημερινή Δύση τρώγανε – κυριολεκτικά – βελανίδια, οι Άραβες ανακάλυψαν τα μαθηματικά και έκαναν επεμβάσεις εγκεφάλου (!)

  Που και πώς «στράβωσε» το πράγμα, στο πορεία του χρόνου, εγώ προσωπικά δεν γνωρίζω. Όμως ας μην παραγνωρίζουμε και το γεγονός ότι δημοκρατικές χώρες, όπως η Αγγλία (τα εισαγωγικά, προεραιτικά), είχαν βάλει βαθειά το χέρι τους στην Αραβία γενικότερα…

  Πέραν δε αυτών, για να έρθω στο σήμερα, στα του επαγγέλματός μου (επειδή έχω καλύτερη άποψη) γνωρίζω από προσωπικό ενδιαφέρον, ότι τόσο στο Ντουμπάϊ όσο και στο Κατάρ, οι άνθρωποι, αναζητούν μονίμως ανθρώπους, με βαθειά γνώση και εμπειρίες στο αντικείμενό τους, από φτασμένους επιμελητές, μέχρι καθηγητές, για να παρέχουν την καλύτερη δυνατή περίθαλψη.

  Σαφώς και τα πετροδολλάρια επενδύονται σε High Tech ουρανοξύστες και σε lookalike νησιά, όμως (!) ας μην παραβλέπουμε και κάτι σημαντικό, ότι αυτά τα πετροδολλάρια δεν φέρνουν κι άλλα πετροδολλάρια, αλλά τουρίστες… Εμείς δε, ως χώρα της οποίας η βαρειά βιομηχανία, είναι ο πολιτισμός κι ο… μύθος, τί αντίστοιχες επενδύσεις έχουμε κάνει;

  Οι Άραβες είναι λαός έξυπνος, πολυμήχανος και καταφερτζής. Ξέρει να θέτει στόχους και ξέρει και πως θα τους φτάσει. Δεν είναι τυχαίο, για να χρησιμοποιήσω και πάλι το Ντουμπάϊ, ότι τα τελευταία χρόνια είναι από τους πρώτους τουριστικούς προορισμούς σε παγκόσμιο επίπεδο…

  Και κάτι άλλο. Οι Άραβες θεωρούν μέγιστη τιμή για τη φήμη της οικογένειας, αν κάποιο μέλος της είναι Επιστήμονας και ιδιαίτερα γιατρός.

 11. penelope….αν ειναι να την πλύνει ο Τζονυ την Κρουζ ζήτω που καήκαμε. Εν παση περιπτωσει, ας το αφήσουμε στην άκρη το θέμα κι ας μιλήσουμε για την….ποδηλατάδα. Μου ακουγεται ως παμε για λεμονάδα, πορτοκαλαδα, βυσινάδα….αλλά με τιποτα δεν με παραπέμπει στην ασκηση, στη φύση.. Αχ, εχω κατι , αν θυμαμαι καλα΄, ωραίες φωτο από το ποτάμι – κανάλι. Τον καιρό δεν τον ξέρω, αλλά επειδή ειμαι ευφάνταστη, τα ψιλοκαταφέρνω.
  φιλια και σε σενα και στον Τζόνι, ο οποίος ειναι ο Tudor σου, αν δεν κάνω λάθος.
  θα μου πεις τελικά -[εστω]- με τί ασχολείσαι στη Γηραιά Αλβιόνα ?
  ριτς
  Εμεις παμε Κλιμτ τωρα.

 12. Δημοσθένη μου…. Γι αυτό ανέφερα στην αρχή αυτά τα δύο ονόματα των Αραβων για να επισημανω ακριβώς αυτο που λες…. Και μετα μετα εγιναν ολα μπαχαλο με τον χριστιανισμό και τη δυναμη που απέκτησε κλπ κπ. Μετα λοιπόν τους απομυζήσαμε , τους αποστεώσαμε, τους ειχαμε εκει για να τους εκμεταλλευόμαστε- ολος ο πλούτος στην Ευρωπη ήρθε από την Ανατολή και την Αφρική και μετα , α, μετα ήρθαν τα πετρελαια και αρχισε το πανηγυρι.
  Τώρα, τους εχουμε γεμίσει με χρήμα, αλλά δεν έχουμε δει την αναγκαία δημοκρατία να επελαυνει.Γιατί; Μα γιατί, οι μικροι αραβες δικτατορίσκοι , βασιλιαδες κλπ, δεν θέλουν το απλωμα της πιττας, οπως εγινε εδώ στην Ευρώπη με τις αλλεπάλληλες επαναστασεις και με τους διαφορους διανοητές που σήκωσαν κεφάλι.
  Α, και κάτι ακομη : ετσι και ξεφύγεις λίγο από την αστραφτερή οψη του Ντουμπάι κλπ… τί υπάρχει από πίσω; χαος, βρωμα και φτωχεια και μιζέρια: το αλλο ισλαμ.
  Παντως, για να ειμαστε και δικαιοι, γινονται παρα πολλά και στον τομέα των επιστημών. Να θυμίσω ότι όταν ειχα παει το χειμωνα στην οαση της Φαράφρας – στη μεση του πουθενα στη Σαχάρα, ο γιός του δημαρχου ( που σκοτώθηκε προπερσυ επιστρεφοντας από Ελλαδα) εχει σπουδασει πολιτικός μηχανικός και οι δύο κορες γιατρίνες. Ομως και οι δύο κορες ειναι κατακουκουλωμένες και αμίλητες. Αν δεν δωσει σημα ο αδελφός , καμια τους δεν μιλάει… Αυτό ειναι το θέμα: καλες οι επενδύσεις και το χρήμα και η εκπαίδευση, αλλά η απελευθερωση του ατόμου πότε θα φτάσει εκεί ;
  Καλημερα.

 13. @Dimosthenis…. Τοχω ξαναπεί… Οι ισλαμιστές εχουν την απαίτηση όταν μια γυναικα παει στα μερη τους να κουκουλωθεί. δεν την δεχονται αλλιως, ειναι προσβολή μεγάλη στον Μωάμεθ, αν και ο Μωαμεθ δεν ειπε πότε τίποτα τετοιο.
  Οταν ομως βρισκονται στη Δυση, δεν συμβιβαζονται με αυτό που εμείς ειμαστε – με την αναλογη παντοτε κοσμιότητα και τον σεβασμό, οπως τον αισθάνονται – αλλά αντιθετα κουκουλώνονται από πεισμα. και από μεσα ειναι ο θεός να φυλαει τους ταξιδευομενους. Ποτέ γυναικα στη Δυση δεν διανοείται να ντυθεί οπως ολες αυτές από μεσα από το καταμαυρο ρουχο/Εγω αυτό το λεω ακρατη υποκρισία,παρ ότι εχω γνωρισει τετοιες γυναικες σπουδαιες.

 14. Ξέρεις, ζώντας στη Σουηδία, δεν την αναφέρω έτσι άνευ λόγου, αφού εδώ η ελευθερία έκφρασης και ο σεβασμός στις πεποιθήσεις του κάθε ανθρώπου, είναι εκ των ών ούκ άνευ, βλέπω ένα σωρό κοπελίτσες, γυναίκες που γεννήθηκαν εδώ (!) να φορούν μαντίλα. Διερωτόμαι λοιπόν, αν εμάς ξενίζει και απλά το δέχονται ως έχει ή αν όντως είναι όπως εμείς το αντιλαμβανόμαστε. Το «δημοκρατικότερο» θα ήταν να υπάρχει ελευθερία στην επιλογή, θα μου πεις και θα έχεις δίκιο. Άλλωστε έχουμε κάνει παλιότερα ανάλογη κουβέντα και ξέρεις τί πιστεύω.

 15. @Δημοσθένη…το σχολιο – απαντηση στο δικό σου [περασε από πανω. Δεν ξέρω γιατί
  Τα λεμε το βραδυ.φευγω τωρα.

 16. @Δημοσθένη .. την πάτησα που έμπλεξα με δημοσιογράφους πάνα βγάλουν από την μύγα ξύγκι , δεν το παίρνουν το οχι σαν απάντηση!Μπορείς να με συβουλέψεις εσύ που είσαι και ψυχίατρος τι να κάνω, θα σου έχει καμμία τέτοια περίπτωση

 17. @ dimosthenis να της πω δηλαδή ότι είμαι μια ασήμαντη housewife no desperate I am enjoying it really, που κάθε πρωί στο drop off των παιδιών στο ακριβό σχολείο που πληρώνει ο johnny την σνομπάρουν οι επιτυχημένες εργαζόμενες μαμάδες και εκείνη για αντιπερασπισμό και παρηγοριά παίρνει μία σοκολάτα πάει στο Spa και αργότερα στο collection time παίρνει τη Voque και βυθίζεται σε αυτή για να αποφύγει τις υποτιμητικές τους ματιές! Αραγε πως νομίζεις ότι θα το πάρει?

 18. Μια χαρά θα το πάρω και θα πω ότι σε ζηλεύω. Χα, χα,ΧΑ……. Πρέπει να ξέρεις ότι θα ακουσω αυτά ακριβώς που θα μου πεις. Τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο.
  Σε φιλώ και ευχομαι να περνάς καλά εκεί στο υπέροχο Bath.

 19. μολις γυρισα απο το Μέγαρο οπου ειχε παει με το Νατασσακι και τη thalassinimatia και ειδαμε τους ζωγράφους. Ωραία ηταν, μ αρεσε και η παρεουλα, πηγαμε και απο το Φίλιον για καφέ. Ολα καλά για μια βροχερή, υγρή Κυριακή

 20. penelope… Σ ευχαριστώ καλή μου πολύ. Εμείς σχεδιάζουμε να ερθουμε Λονδίνο τα Χριστούγεννα, δεν ξερω θα δουμε. θα μιλάμε , ωστόσο. Εγω ανεβάσω κειμενα συνήθως καθημερινά, αν ειμαι καλά δηλαδή, γιατί εχω κατι μπερδεματα…

 21. Καλησπέρα και απο εδώ! Το μαιλ σου ήρθε κινέζικα…! Μάλλον επειδή είναι στα ελληνικά. Μήπως θέλει greeklish;
  Σ’ευχαριστώ πολύ πάντως για όλα…

  καλό βραδάκι 😉

 22. Καλημέρα,

  Τηρουμένων των αναλογιών, η θρησκεία (διάβαζε ελληνική εκκλησία) δεν είναι άμοιρη ευθυνών για την πορεία της επιστήμης αφ’ ενός και την αποτίμηση του παρελθόντος αφ’ ετέρου. Είναι γνωστός ο τρόπος που αντιμετώπισαν οι Βυζαντινοί οτιδήποτε είχε σχέση με την Αρχαία Ελλάδα και τον πολιτισμό της. Συμπέρασμα: Η θρησκεία πάντοτε έχει αρνητικές επιπτώσεις στην επιστήμη γενικώς. Είτε αυτή είναι θετική, όπως η έρευνα, είτε είναι θεωρητική, όπως η ιστορία.

 23. @ swell και βεβαια τα σπασανε τ αγαλματα οι θρησκείες. Αλλά τουλαχιστον εμείς καταφέραμε και προχωρήσαμε, εστω και με αγκυλώσεις. Εκείνοι οι καημένοι έμειναν καταπλακωμένοι επί αιώνες. Κι αυτό ειναι ένα θεμα που δεν μπορεί να μεινει χωρίς να απαντηθεί.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s