Ο Τσίπρας, ο Τσάβες και η Βενεζουέλα


venezuela67.jpg
Διαβάζοντας στον Τύπο ότι ο ωραίος Τσίπρας του Συνασπισμού (που κάποιοι τον προωθούν για αρχηγό του κόμματος, του το εύχομαι εκ βαθέων ) βρίσκεται στη Βενεζουέλα για να παρακολουθήσει το δημοψήφισμα του Τσάβες,την Κυριακή, σκέφτηκα να ανεβάσω ποστ για τον άνθρωπο που με όπλο το πετρέλαιο θέλει να εφαρμόσει τον οικονομικό σοσιαλισμό και ν’ αράξει καμιά δεκαετία (και βάλε) στο προεδρικό μέγαρο του Καράκας.


Θα πρέ
πει φυσικά να παραδεχτώ ότι με γοητεύει η στόφα του επαναστάτη με την οποίαν περιφέρεται ανά τον κόσμο ο Τσάβες και απολαμβάνω τον τρόπο που τα βάζει με το παγκόσμιο κατεστημένο – σκεφθείτε ότι ανάγκασε τον Χουάν Κάρλος της Ισπανίας να του πει «σκάσε επιτέλους». Στην πραγματικότητα, όμως, τρομάζω. Αν ο κάθε Τσίπρας ( ο άνθρωπος μου είναι συμπαθέστατος, εξηγούμαι ) πηγαίνει σε κείνα τα μέρη προς ιδία ενημέρωση έχει καλώς. Αν όμως πάει για να …ξεπατικώσει ιδέες που με λίγη μετάλλαξη θα μπορούσαν να εφαρμοστούν και στην Ελλάδα, τότε με πιάνει το αλλεργικό μου άσθμα. Γιατί , μέσα στον πανικό μου, σκέπτομαι ότι δεν έχουμε και πετρέλαιο. Νομίζω όμως ότι οι Βενεζουελιάνοι δείχνουν να προβληματίζονται με τον Τσάβες, μάλλον δεν θα ‘θελαν να εξελιχθούν σε Κούβα του 21ου αιώνα και γενικώς κρατούν μικρό καλάθι.


Βρήκα ένα άρθρο για την Όμορφη Επανάσταση στη Βενεζουέλα. Βρήκα όμως στοιχεία και για τον επαναστάτη της Βενεζουέλας Μπολιβάρ, τον αγαπημένο του Εγγονόπουλου.
Τα παραθέτω, ίσως γιατί η αναδρομή στο παρελθόν μέσα από τη σημερινή πραγματικότητα βοηθάει να διαλύονται οι εκάστοτε μύθοι.

.Ο Τσάβες , κλασσική περίπτωση caudillo(καουδίγιο)
chavez0508.jpg Όμορφη Επανάσταση, θλιβερή πραγματικότητα…
Της Dhanay Maria Cadillo Chandler
Βλέπουμε, πως κάποιοι καυχώνται σήμερα για μια Όμορφη Επανάσταση. Μόλις πριν από 6 χρόνια, ακούσαμε ότι αυτή η Επανάσταση επεδίωκε να φέρει κοινωνική ευημερία και να ξεριζώσει την φτώχεια και την εξαθλίωση. Σήμερα όμως, ερχόμαστε αντιμέτωποι με ένα απίστευτο φαινόμενο.
Παιδιά, ολοένα και περισσότερα παιδιά, τα βλέπουμε να ζητιανεύουν στους δρόμους. Θα είναι γιατί είμαστε μια χώρα ακόμη πιο φτωχή. Θα είναι γιατί αυτή η «Όμορφη Επανάσταση» έχει βυθίσει την βενεζολάνικη κοινωνία ακόμη πιο πολύ στην εξαθλίωση.
Το κέντρο του Καράκας, συντηρεί ένα μοναδικό μεγαλείο, αφού εκεί βρίσκονται ιστορικά κτίρια, όπως τα Δικαστήρια, το Κυβερνητικό Μέγαρο, και ανάμεσα στα άλλα και το Κογκρέσο.Εν τούτοις, είναι σαν να μην υπάρχει. Φαίνεται να μην ενδιαφέρει κανέναν πια αυτό το ιστορικό κέντρο.venezuela22.jpg
Με την πάροδο του χρόνου παρατηρούμε πως η πόλη αυτή έχει μετατραπεί σε μια «περσική αγορά». Γεμάτη από πλανόδιους μικροπωλητές, ζητιάνους, μεθυσμένους και κακοποιούς. Αυτό δείχνει το «σαρωτικό» πέρασμα της «Όμορφης Επανάστασης».
Περισσότερη φτώχεια και περισσότερη εξαθλίωση είναι αυτά που κυριαρχούν σε αυτή τη χώρα. Και ενώ ο λαός μας πεθαίνει από πείνα και αγωνίζεται να επιβιώσει, υπάρχουν και εκείνοι που έχουν την πολυτέλεια να αγοράζουν το εξωτερικό δημόσιο χρέος άλλης χώρας. Διακινδυνεύοντας ακόμη περισσότερο την εθνική οικονομία της Βενεζουέλα και αποδεικνύοντας ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι απλά να φαίνεται στο εξωτερικό ότι κάνουν «καλά έργα.
Χωρίς αμφιβολία, ο αναλφαβητισμός είναι μια από τις αιτίες από τις οποίες ένας λαός χάνεται. Είναι σπουδαίο να μπορέσεις να δώσεις κίνητρα στον κόσμο για να σπουδάσει, αλλά αυτό που δεν μπορώ να αποδεχθώ στην προκειμένη περίπτωση, είναι ο τρόπος που γίνεται αυτό.
Δηλαδή, πόσο καλές μπορεί να είναι οι γνώσεις ενός απόφοιτου Λυκείου, όταν αποκτάει το πτυχίο του σε μόλις 6 μήνες (!), όταν κανονικά χρειάζονται 11 χρόνια χωρίς να υπολογίσουμε την προσχολική προετοιμασία… Δεν ξέρω, απλά αναρωτιέμαι… Τι είδους σχολική εκπαίδευση είναι αυτή που διαμορφώνεται;
Ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα στην περίπτωση του Πανεπιστημίου, όπου έχουμε ένα καινούργιο είδος ακαδημαϊκών σπουδών. Αρκούν 3 χρόνια λένε για να βγει κάποιος επιστήμονας. Μέχρι σήμερα όλοι όσοι έχουμε ένα πτυχίο Πανεπιστημίου χρειάστηκε να σπουδάσουμε 5 χρόνια.
Νομίζω ότι αυτό που κάνουν είναι δίκοπο μαχαίρι. Όχι μόνο για τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνουν την εκπαίδευση για να αντιμετωπίσουν τον αναλφαβητισμό, αλλά και γιατί αυτοί οι ίδιοι οι «πτυχιούχοι» θα δουν στο μέλλον αυτόν τον ξεδιάντροπο τρόπο με τον οποίον κάποιοι έπαιξαν με τις ανάγκες, τις φιλοδοξίες και τα όνειρα τους.
Ένα Πανεπιστήμιο είναι ένα «Πανεπιστήμιο Ιδεών». Τι γίνεται όμως αν εκεί μεταδίδουμε μόνο μια πολιτική ιδεολογία; Ποιο θα είναι το τέλος αυτού του νέου είδους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, στην οποία, όπως φαίνεται, διδάσκεται μόνο ό,τι συμφέρει;
Είναι βέβαιο ότι η «Επανάσταση» προχωράει και προχωράει. Καταστρέφοντας αυτούς οι οποίοι δεν τάσσονται με το μέρος της. Δυστυχώς στο τέλος όλα τελειώνουν με τη φράση «αν δεν μπορείς να εναντιωθείς στον εχθρό, ενώσου με αυτόν». Έτσι μένουμε σε μια θλιβερή πραγματικότητα βλέποντας κάποιους να αγωνίζονται για τα προσωπικά τους οφέλη χωρίς να ενδιαφέρονται για το λαό, τον οποίον έχουν εκμεταλλευτεί για χρόνια και χρόνια.
Είναι πολύ λυπηρό να βλέπω την χώρα μου κάθε μέρα όλο και περισσότερο βυθισμένη στην μιζέρια. Τι λυπηρό να βλέπεις πτυχιούχους να είναι άνεργοι, να οδηγούν ένα ταξί, ή να πουλούν εφημερίδες. Πολλοί από αυτούς μάλιστα, γιατί ενώθηκαν με τους ηγέτες μιας αντιπολίτευσης ξεπουλημένης, που διαχειρίζεται τις ιδέες της ελευθερίας και της ελπίδας εκείνων που δεν μπορούσαν να σωπάσουν απέναντι σε αδικίες και φρικαλεότητες, όπως απέναντι σε αυτά που συνέβησαν στις 11 του Απρίλη, που όλοι θυμόμαστε με πολύ πόνο.

Για όλα αυτά αναρωτιέμαι.
Τι είναι μια «Όμορφη Επανάσταση»;
Ατιμωρησία, Εξαθλίωση, Άγνοια;
Ακόμη δεν μπορώ να καταλάβω..
.

Κι ο Μπολιβάρ….

Μπολιβάρ ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ 2000 Μ. Χ.

bolivar0.jpg
Ο Σιμόν Μπολιβάρ γεννήθηκε στο Καράκας της Βενεζουέλας το 1783 και αποτέλεσε την πλέον κυρίαρχη μορφή των εθνικο-απελευθερωτικών εξεγέρσεων των λαών και ιθαγενών της Λατινικής Αμερικής κατά το πρώτο μισό του 19ου αιώνα. Ο ίδιος καταγόταν από μια εύπορη οικογένεια Κρεολών της Βενεζουέλας και σε ταξίδια του στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική γνώρισε τις ιδέες της γαλλικής επαναστάσεως και του αμερικάνικου απελευθερωτικού αγώνα.

Επιστρέφοντας στην πατρίδα του, προσχώρησε σε μια στρατιωτική ομάδα, η οποία ξεσηκώθηκε το 1810 εναντίον των Ισπανών κατακτητών. Μία εθνική συνέλευση που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία του Μπολίβαρ ανακήρυξε το 1811 την ανεξαρτησία της Βενεζουέλας.

Το 1813 επονομάστηκε Ελευθερωτής, «Libertador» και ηγήθηκε αμφίρροπων πολέμων ενάντια στον ισπανικό στρατό, με αποτέλεσμα να ενοποιήσει τη Βενεζουέλα με τα απελευθερωμένα εδάφη που αποτελούν σήμερα το κράτος της Κολομβίας. Απελευθέρωσε τα εδάφη των σημερινών κρατών του Ισημερινού και μέρος του Περού, αργότερα τα υψίπεδα του Περού και τέλος τη σημερινή Βολιβία, στην οποία ο ίδιος έδωσε το όνομα Bolivia. Το 1819 ανακηρύχθηκε πρόεδρος της Βενεζουέλας, ενώ αργότερα, το 1823 γίνεται πρόεδρος του Περού.

Οι αγώνες του Μπολίβαρ και της Λατινικής Αμερικής ενέπνευσαν την Ελληνική Επανάσταση του 1821 καθώς και το αντίστροφο. Μάλιστα, ένας από τους συμβούλους και συμμαχητές του Μπολιβάρ, ο Πολωνός λοχαγός Μιζεγιέφσκι, πολέμησε και σκοτώθηκε στην Ελλάδα, στην μάχη στο Πέτα της Άρτας, τον Ιούλιο του 1822, ενώ την προηγουμένη είχε πει: «Το μόνον και το τελευταίον που επιθυμώ ελθών ενταύθα είναι να κατακτήσω μαχόμενος, πιστός εις τας ιδέας μου, έντιμον τάφον Έλληνος στρατιώτου…»

Με το χρόνο δημιουργήθηκε ένα κίνημα αντιπολιτεύσεως εναντίον του Μπολιβάρ, ο οποίος φοβόταν ότι η νότια Αμερική θα περιπέσει στην αναρχία και γι’ αυτό προέκρινε μία αυταρχική διακυβέρνηση. Σταδιακά διαχωρίστηκαν η Βενεζουέλα, το Περού και η Κολομβία. Το 1830, όταν διαπίστωσε ο Μπολιβάρ ότι δεν κατάφερνε να διασώσει πια την ιδέα της ένωσης του απελευθερωμένων εδαφών, παραιτήθηκε από την εξουσία και ιδιώτευσε. Το έργο του, η απελευθέρωση της Νότιας Αμερικής από την Ισπανία, είχε όμως διάρκεια. Πέθανε στην Σάντα Μαρία της Κολομβίας, το 1830 από φυματίωση.

venezuela_map.gif

(τουριστικές πληροφορίες εδώ)

Advertisements

35 thoughts on “Ο Τσίπρας, ο Τσάβες και η Βενεζουέλα

 1. Παναζία μου, Παναζία μου!
  Ζατί μωρε ασχολείσαι με τους ποπ σταρ της Αριστεράς?
  Αφού είναι τρέντυ να πηγαίνεις σήμερα στην Βενεζουέλα. Η Κουβα πλέον έχει γίνει πασέ.

  Πάντως δεν αγχώνομαι μην πάει και ξεσηκώσει ιδέες ο ΣΥΡΙΖΑ. Εφόσον κανένας στις μέρες μας δεν αγοράζει ιδέες και θέσεις. Το brand name και το περιτύλιγμα είναι αυτό που μετράει! Και αυτο το χαρτί παίζει πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα με πολύ ωραίο και αποδοτικό τρόπο.

 2. Καλημέρα..!

  Εεεεε Τσάβες, ε; Τσίπρας ε; Νομίζω πως αυτό που ρώτησε ο Βασιληάς Χουάν Κάρλος της Ισπανίας τον Τσάβες, μπορεί ευχαρίστως να αποδωθεί γενικότερα στους ποπ σταρς της Αριστεράς, όπως εύστοχα παρατηρεί ο philos, από πάνω…

 3. @@@@@@Philos, Dimosthenis Δηλαδή, το γράψατε το ποστ γενικά. Καλα βρε παλιόπαιδα, θα το κατεβασω να σκάσετε. Ουτε ο Μπολιβάρ, σας άρεσε;

 4. Ρίτσα μου συμφωνώ..Αν ο Τσίπρας ξεσηκώσει ιδέες καήκαμε.. Αλλά δεν νομίζω ότι πάει γι αυτό.. Επικοινωνιακό είναι το θέμα.. Εγώ πάντως με τέτοια προβολή πού τού κάνουν τα μεγάλα «μέσα» ανησυχώ πολύ..

 5. @@@@philos, Dimosthenis…να συμπληρώσω…επειδή καταλαβαίνω ότι η Κουβα τείνει να γίνει πασσέ, γιαυτό και εβαλα την ταξιδιωτική διεύθυνση και τον χαρτη στο τελος. Αλλα πού να το παρετε χαμπαρι εσείς ;

  Επειτα, δεν ειναι ωραίο να γίνει ενας λαός οπως εγιναν οι Κουβανοί ; Πηγατε μωρέ στην Κούβα να δειτε; Ενταξει, μας αρεσουν όλοι αυτοί οι λαικοί τύποι που τα βαζουν με τις ΗΠΑ Κι εμενα με ενθουσιάζουν και συγκρατώ και απολαμβάνω ο, τι λενε. Αλλά αλλο αυτό κι αλλο τί γινεται με τους ανθρωπους που ζουν εκεί .

 6. sofistis Μπορεί να ειναι και επικοινωνιακό. Αλλα επιμένω ότι ειναι αντε να κάνουμε κατι στον αντιποδα των ΗΠΑ.Ποιός το κάνει; Ο Τσαβες ; Οκ, παμε να παρακολουθήσουμε το δημοψήφισμα. Το οποιο δημοψήφισμα είναι πολύ αμφιλεγόμενο και φυσικά ραμμενο στα μετρα του Τσάβες..
  Μου αρεσουν ολα αυτά, πλακατσιδικα ειναι, αλλά όταν μπαινει μεσα ο λαϊκισμός σε βαρος των απλών ανθρώπων, μου τη δίνει, λεμε

 7. Καλό μήνα Ριτσάκι μου γλυκό!
  Πως ,μ’αρεσε αυτό…..
  Θα συμφωνήσω με τον Σοφιστή, νομίζω οτι κάτι πάει να χτιστεί πάνω του και …

  Μου θύμισες το ταξίδι μου στη Κούβα. Τουλάχιστον στο θέμα της εκπαίδευσης δεν υπάρχει πρόβλημα. Το αντίθετο μάλιστα. Το θέμα είναι η «πνευματική » τροφή δεν είναι αρκετή για να επιζήσει αυτός ο λαός πια….

  Ξανά φιλί και καλημέρα!

  υγ με φαρυγγίτιδα από χτες, Ας είναι καλά η νοηματική και τα πλήκτρα! 🙂

 8. @@@@@Νατασσακι, τόχεις το ασμα ; αν τόχεις, ριξτο, ξέρεις… Ναι, οι ανδρες εχουν αλλο εγκεφαλο!!!!! Σιγα, γιατι θα με παρουν με τις…..
  Πάντως, όλο αυτό με τον Μπολιβάρ με είχε συνεπαρει νεώτερη, για να μην σου πω και σήμερα. Εχω διαβασει απειρες φορές το ποίημα του Εγγονόπουλου, το οποίο ηθελα να ανεβασω, αλλά κατοπιν ωρίμου σκεψεως καταλαβα ότι κανενας δεν θα δώσει σημασία και το βούλωσα.
  Επί της ουσίας του θέματος, σίγουρα δεν ειμαι υπέρ του να ορμήξει ο καπιταλισμός και να κανει οπως αυτός ξέρει καλά. Από την άλλη, υπάρχει ενας αυταρχισμός σε όλους αυτούς τους ηγέτες που δεν ξέρουν τί θα πει δημοκρατία, δημοκρατικά εκλέγω και εκλέγομαι. Και πολύ με ανησυχούν.
  Βεβαίως ο τύπος ( ο τσαβες) μπορεί με τη συμβολή του πετρελαίου να βοηθησει στη βελτίωση των κατωτατων στρωμάτων που πνίγονται στη φτωχεια που ειναι εμφανής παντού. Η κοινωνία εχει μια κατάπτωση που φαίνεται παντού. Φίλη ειχε ταξιδεύσει το καλοκαίρι και μου τα περιέγραφε.
  Το ερώτημα ειναι θα το κάνει ; Η θα καθήσει πάνω στο θρόνο του και το πετρελαιο και θα κάνει το κουμάντο του ;

 9. @@@@ Θαλασσινή μου, καλημέρα και περαστικά σου…. Ούτε φαρμακα δεν εχουν στην Κούβα αγαπη μου καλή. Δραμα γενικώς. Αυτό μεταξύ αλλων οφειλεται στο εμπάργκο των ΗΠΑ, αλλά και την ξεροκεφαλιά του Φιντέλ που ολοι θαυμαζουμε για το κουράγιο του να ανθίσταται και για τους αγώνες που εδωσε σε εποχές που επρεπε. Το ερωτημα ειναι τί βελτίωση παρουσιάζουν οι δείκτες και μαζί τους οι άνθρωποι από την εποχή του Μπατίστα ; Εχει γίνει καποια ερευνα; Εγω δεν ξέρω πολλά και ζητώ οποιος εχει στοιχεία να τα παρουσιάσει. Γιατί θα πρέπει οι κοινωνίες να ακολουθούν μοντέλα όχι απλώς ξεπερασμένα, αλλά αποτυχημένα πληρως…
  Πιστεύω ότι αν ο τσάβες εφαρμόσει ενα μεικτό συστημα που θα περιλαμβάνει και τη συμμετοχή του κράτους στο σκέλος των βασικών αγαθών των πολιτών , ( εκπαιδευση, μεσα μαζικής μεταφοράς, υγεία, πρόνοια κλπ) από την αλλη αφήσει ελευθερη την οικονομια της αγοράς να κάνει παιγνίδι, θα επιτύχει μια σχετική αναμόρφωση της χώρας προς όφελος των φτωχών. Αν κάνει αυτά που σκεπτεται, εθνικοποιώντας τα παντα και τους πάντες, ενταξει, θα ειναι για μια ομαδούλα, οπως το ζήσαμε και σε αλλες χωρες της Λατινικής Αμερικής.

 10. καλημερα συμφωνω και διαφωνω μαζι σου σου σε πολλα…εας ξεκινησουμε απο το περιβοητο «σκασε επιτελους» που ειπε βασιλιας της αγγλιας…εδω εγινε πρωτη μουρη στην αργεντινη σε μια εφημεριδα σατυρικη που ειχε την εικονα του μαζι με τον δικτατορα Αλφοσιν(αλλο ενα καλο παιδι αμερικανικης προελευσης)και φυσικα με τιτλο…»γιατι τοτε εσκασες»δηλαδη δεν μιλησες;;ας μην ομως κοροιδευομαστε ο Τσαβες ειναι μια προσωπικοτητα που φυσικα δεν μπορει καποιος να τον καταλαβει…αλλα απο την μια να υπαρχει η διεφθαρμενη μεσα στο αμερικανικο δολαριο αντιπολιτευση και απο την αλλη να υπαρχει ο «δικτατορας» οπως πολλοι το αποκαλουν στην ευρωπη να εχει δωσει παλι στο κρατος ολα τα προιοντα που εκμεταλευονταν για χρονια ξενες εταιριες…οπως στο πετρελαιο,στο φυσικο α εριο,στο νερο,στο ρευμα,στην διατροφη και απει λεγοντας…κατι που ακοαμ στην αργεντινη συμβαινει αλλα με τον κιτσινερ πλεον η διαχειριση του κρατους γυρναει παλι στα χερια των αργεντινων…εχουμε ακομα δρομο γιατι το πετρελαιο μας και το φυσικο αεριο αλλα και η πολιτικη αεροπορια ανηκουν σε ισπανικες εταιριες…απλα ο προεδρος αλλαζει τα συμβολαια με τα κερδη πλεον να πηγαινουν στο αργεντινικο κρατος και οχι στα χερια ξενων…ο Τσαβες στην Βενουεζελα εφαρμοσε ενα μοντελο ολα παλι στο κρατος…το τι αναρχια επικρατουσε δεν λεγεται οποιος ηθελε εμπαινε και εκανε μια συμφωνια με την προηγουμενη κυβερνηση και διαπραγματευοταν συμβολαια εκατομυριων με μονο 15%να καταληγουν στο κρατος…φυσικα μετα οχι παιδεια δεν ειχαν αλλα και τα στοιχειωδη ειδη για την επιβιωση τους…μιλαμε για δισεκατομυρια ευρω το χρονο που κατεληγαν στην αμερικανικη και στην ευρωπαικη αγορα…στην Αργεντινη μεχρι το 2003 το νερο ανηκε σε ισπανικη εταιρια και μολις το πηρε πισω το κρατος κατεβηκε μεχρι 46%το κοστος γαι τον πολιτη…μιλαμε για το τελειο κλεψιμο και παλευουμε πλεον για να παρουμε αυτα που μας ανηκουν οχι αυτα που φεραν οι ξενοι…εδω ακουνε πλεον αμερικανο και τους σηκωνεται η τριχα…δεν λεω οτι ο Τσαβες δεν θεωρειται και ο πιο καταλληλος για την προεδρια αλλα ο κοσμος εκει γνωριζει τι σημαινει πεινα και πιο ειναι πιο διεφθαρμενοι το κρατος που εφερε πισω τα περιουσιακα του στοιχεια η αυτοι που βγαινουν στους δρομους και τα ειχαν ξεπουλησει ολα για ενα κομματι ψωμι μονο το οικονομικο χρεος που αφησαν οι προηγουμενες κυβερνησεις αγγιζει σε μεγεθη τεραστια για μια χωρα που ενω εχει μεγαλα κοιτασματα ορυκτων πλουτων καθεται τωρα και παλευει να διατηρησει την χωρα σε αξιοπρεπη μεγεθη…εχει πολυ δρομο μπροστα του αλλα σαν κρατος πλεον αρχιζει να ζει…σε ενα ντοκυμαντερ της αργεντινικης τηλεορασης στην βενουεζελα πλησιασαν την αντιπολιτευση για να μαθουν για ποιο λογο δεν θελουν τον Τσαβες…και εκει φανηκε η μεγαλη αληθεια με τις περιουσιες των ανθρωπων αυτων απο την μια στιγμη που δεν ειχαν τιποτα την αλλη να κυκλοφορανε με πολυτελη αυτοκινητα και να εχουν προσωπικη ασφαλεια… ποιος εδωσε τα κονδυλια για χρηματοδοτηση στην αντιπολιτευση εναντιον του Τσαβες…ο λαος η αυτοι που ζητιανευουν στο δρομο…ας μην γελιομαστε τα οικονομικα μεγεθη αυτης της χωρας ειναι μεγαλα και φυσικα τα μεγαλα κεφαλια στην αμερικη τα θελουν πισω…ελα ομως που ακομα και ο στρατος στηριζει τον Τσαβες με την αυξηση των μισθων αλλα και με τις καλυτερες συνθηκες διαβιωσης και ετσι ουτε αυτοι εναντιωνονται απεναντι του…αρκετα ακομα και ο στρατος καποια στιγμη καταλαβαινει οτι τα πραγματα πρεπει να ανηκουν στους δικους τους ανθρωπους και οχι να διαχειριζονται την περιουσια του λαου ξενοι…στην αργεντινη μετα απο 30 και χρονια φτιαξαμε μουσειο κατα της χουντας για να μαθει ο κοσμος την αληθεια αλλα και πλεον αλλαξαν πολλα…εχουμε πολλα να μαθουμε ακομα αλλα θελω την ζωη μου να την διαχειριζομαι εγω και οχι ενας ξενος…κατι που να γινει στην Ελλαδα…εαν δωσουμε την δυναμη την οικονομικη σε ξενα καφαλαια καηκαμε…δες ολες τις λατινικες χωρες που εφαρμοσαν ειτε με την θεληση τους ειτε οχι το αμερικανικο μοντελο….το οτι πλεον ολοι θελουν να ξεφυγουν απο την κυριαρχια των αμερικανων εδω στην λατινικη αμερικη ακουγεται υπεροχο…το μονο στηριγμα που εχουν πλεον ειναι η Κολομβια οχι γιατι ειανι ομορφη χωρα αλλα γιατι διακινει τοι 75%της κοκαινης στον κοσμο…δες και το παραδειγμα του Αφγανισταν με το που μπηκαν οι αμερικανοι το οπιο εφτασε σε τριπλασια παραγωγη περιπου με συνεπεια η ηρωινη να πεσει σε κοστος αγορας για εναν χρηστη…το ιδιο συμαβινει με την κοκα στην Κολομβια..εαν πεσει το κρατος και ανεβουν οι αριστερες δυναμεις που αγωνιζονται εδω και χρονια στα βουνα και στα δαση τοτε να δεις τιμη που θα εχει η κοκα μεσα στην αμερικη…λεμε για το χαος…αυτα ελπιζω να μην σε κουρασα…besitos και καλο σαββατοκυριακο…

 11. Εσύ ως κοντοχωριανός ξέρεις καλά τα προβληματα της λατινικής Αμερικής και τον άκρως παρεμβατικό -καταστρεπτικό ρόλο των ΗΠΑ. Αυτό όμως είναι το ένα σκέλος της υποθεσης. Μέχρι την άλλη πλευρά η αποσταση ειναι μεγάλη. Και νομίζω ότι θαπρεπε να βρεθεί ενας τρόπος να μοιραστεί. Μπορεί να μοιραστεί αν οι πολίτες αντιληφθούν ορισμένα πολύ βασικα πράγματα που μπορούν να πετύχουν με τη βοήθεια των χρημάτων από το πετρέλαιο.
  Καιρός ειναι να μπει μια τάξη στο χαος της Λατινικής Αμερικης προς όφελος όχι των δικτατορίσκων ,αλλά των πολιτών.
  Γι αυτό και φοβάμαι τον Τσάβες, παρ ότι για μας έχει την ωραια του πλευρά..Αλλά η γιαγιά μου ελεγε σε ξένο κωλ….ξένες ξυλιές.
  besitos

 12. Ο ποπ σταρ, οπως ευστοχα παρατηρησαν, Aleksis Tsipras,μπορει να εκφρασει την συνεχεια της νεοκομμουνιστικης-λαικιστικης μεταλλαξης του συνασπισμου με λιγη δοση αβραμοπουλισμου και μια πινελια γκλαμουροβλαχοκιτς αισθητικης.Μετα τις δημοτικες εκλογες διαβασα οτι πηγε και γραφτηκε στο γυμναστηριο του Hilton,το ψωνιο.
  Οσο για τον δικτατορισκο Τσαβες πιστευω οτι ειναι ανορθολογισμος ή και βλακεια να υποστηριζεις ενα ανελευθερο,αρτηριοσκληρωτικο καθεστως μονο και μονο επειδη βριζει τον Μπους και το παιζει τσε κανοντας επαναστατικη γυμναστικη σε συνδυασμο με ακρατο λαικισμο και δημαγωγια που θα ζηλευε και ο Hitler.
  Αυτα φιλικα.

 13. epicurus….. υπερβολικό σας βρίσκω. Ο Πάσχος ειναι καλός φίλος και πολυ καλός συναδελφός μου. Τα συζητάμε συχνά όλα αυτά τα θέματα. Απλώς εκείνος εχει αιχμηρό και απόλυτο λόγο, εγω πάλι προτιμω τις….περικοκλάδες. Ενίοτε αποδεικνύονται ακίνδυνες.
  χαιρετω

 14. @@@ manitaritoubounou Αγαπητέ Ορεσείβιε, ποια ειναι αυτή η συνομοταξία; Πειτε και σε μας για να μιλάμε την ίδια γλώσσα δηλαδή.
  Τωρα, αν θα κάνουμε γλέντια δεν το ξέρω. Ξέρετε, παντού πια το πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό τοπιο ειναι…ρευστό!!!

 15. …και λίγα είπε ο damian.
  Όλη αυτή η πολιτική των αμερικανών είναι οργανωμένη εδώ και δεκαετίες. Αυτή η υπόθεση με τα χρέη. Ο καπιταλισμός ένα όπλο έχει: τη δημιουργία χρεών. Και όταν δεν υπάρχουν ή είναι ελεγχόμενα ή τι άλλο δεν ξέρω τότε φροντίζει ο Αλογοσκούφης…
  Και τι να κάνουμε που δεν έχει φάρμακα η Κούβα; Να της πούμε να πουληθεί στην Αμερική; Να επιστρέψει και η κλίκα του Μαϊάμι πίσω που τα έχει βρει με το λευκό οίκο; Να δώσουμε την κόκα της Κολομβίας κι αυτή στις ΗΠΑ για …καλύτερη οικονομική διοίκηση λαθρεμπορίου; Και τα πετρέλαια της Βενεζουέλας στον Bush; …δε φτάνουν αυτά που έχει ο μπαμπάς του στον κόλπο;
  Κάποιος πρέπει να τραβήξει κουπί έναντια στο κατεστημένο. Τώρα «όμορφη επανάσταση» και «βελούδινη» που την είδαμε δεν ξέρω και γνωρίζοντας την ιστορία λέμε εκ των προτέρων ότι είναι δικτάτορας. Πριν δεν υπήρχε φτώχια; Βαρέθηκα να βάζω ερωτηματικό!
  Έγινε τόσο θέμα για εκείνον τον αλήτη τον Πινοτσέτ, αν θα δικαστεί, τα εκατομύρια δολάρια που έβγαλε σε ξένους λογαριασμούς κτλ. Μην τυχόν τον αγγίξει κανείς! Δημοκρατία! Στις μανάδες των θυμάτων έπρεπε να τον παραδώσουνε…
  Τα έχει κάνει τόσο σκ… η ΗΠΑ εκεί μέσα, που άκρη δε βγαίνει. Συγγνώμη για την πόρωση αλλά μου βγαίνει μ’ αυτά που γίνονται εκεί κάτω.
  Δε θυμάμαι ακριβώς γιατί έχει χρόνια που την είχα διαβάσει την Αθανασία (Κούντερα) που λέει ότι η επαναστάσεις είναι τρένο με ορμή πάνω στις ράγες που παρασέρνει τα πάντα. Τρένο με ορμή «όμορφο» και «βελούδινο»…;
  Πάω για σάλσα να πω στους βενεζολάνους ότι ασχολούμαστε μαζί τους πάλι. 😉

 16. Πω, πω, τί θυμός είναι τούτος πάλι ; Διαβάστε λίγο το αρθρο που παραθέτω για τα έξι χρονια της επαναστασης τσάβες και πώς λειτουργησε το συστημα; Εντάξει, αν αυτό σημαίνει ότι βουτυχτείτε ακομη πιο βαθιά, αρκεί να μην πεσετε στα χερια του μπαμπουλα Μπους τότε καλώς, συνεννοούμαστε σωστά. Αλλά αυτό ειναι, αραγε, το πόιντ; Μήπως λιγο χάνουμε το μέτρο και παραλληρούμε άνευ λογου και αιτίας ; μηπως κι εμείς γινομαστε επαναστάτες χωρίς αιτία ;
  Το θεμα της βενεζουέλας ειναι επικαιρο εξαιτίας του δημοψηφίσματος. Τα υπόλοιπα δε νομιζω ότι έχουν σχεση. Απλώς προσωπικά με ενοχλεί ο λαϊκισμός από οπουδήποτε κι αν προέρχεται/
  χαιρετω

 17. 🙂 προλαβαίνω λίγες σειρές ακόμα
  Σήμερα το δημοψήφισμα αύριο κάτι άλλο. Είναι τόσο εκκεντρικός ηγέτης που ασχολούμαστε συχνά μαζί του. Δε νομίζω ότι παραλληρώ ούτε κινούμαι χωρίς αιτία. Ανέφερα διάφορα περιστατικά και γενικότερες αλήθειες, λαμβάνοντας υπόψη ότι για τις ΗΠΑ δεν υπάρχουν Περού, Βολιβία, Βενεζουέλα κλπ. παρά μια ολόκληρη πλούσια νότια Αμερική που θέλουν να την ελέγχουν. Αλλά για να την ελέγχουν σκοτώσανε κόσμο, χιλιάδες κόσμο… Καθώς αλλάζουν τα πράματα από χώρα σε χώρα, έχουν σκυλιάσει.
  Ο χώρος των σχολίων είναι μικρός για μεγάλη επιχειρηματολογία (μπορούμε να γράφουμε ώρες εντάξει, χωράνε) αλλά καλύτερα λίγα και γι’ αυτό ανέφερα το ένα μετά το άλλο τα προηγούμενα. Ελπίζω να απάντησα στο ότι τα υπόλοιπα δεν έχουν σχέση.
  Ούτε φυσικά αυτό είναι το πόιντ, όταν η παιδεία πάει χάλια κλπ. κλπ. Ο Τσάβες είναι ξεχωριστή περίπτωση, και άριστος στην τακτική. Ίσως αυτήν την τακτική πήγε να διδαχθεί ο Τσίπρας! Άλλωστε δεν είναι και η πρώτη επαφή Τσάβες – Συνασπισμού.
  Όσον αφορά το κανάλι που έκλεισε την περασμένη άνοιξη, είχε τελείωσει η άδεια και δεν την ανανέωσε. Δυστυχώς το έκανε, αλλά νόμιμα… Απ’ ότι ξέρω ένα κανάλι και όχι κανάλια και ραδιοσταθμούς. Ποιός χρηματοδοτεί την οργάνωση «ρεπόρτερ χωρίς σύνορα»; Κάπου είχα διαβάσει για το National Endowment for Democracy που είχε ιδρύσει ο Ρήγκαν…
  Πιστεύω πως ενάντια στο κατεστημένο δεν υπάρχει επαναστάτης χωρίς αιτία πλέον. Το κατεστημένο είναι η αιτία.
  Με όλη μου τη συμπάθεια βασιζόμενη στα άρθρα και τις συζητήσεις που προκαλούνται, χαιρετώ κι εγώ!

 18. Δεχομαι τις θέσεις σου και περιμενω να δω τις εξελίξεις.
  ευχαριστώ… Ενταξει, δεν τιθεται θεμα μεγέθους. Αρκεί να μην ειναι τεράστιο.

 19. Η Εύα Γκόλιντζερ γράφει, επικαλούμενη αποκαλυφθέν μνημόνιο του σταθμάρχη της CIA Μάικλ Μίντλτον Στηρ, ότι η υπηρεσία ξοδεύει τον τελευταίο καιρό κάπου 8 εκατομμύρια δολάρια για επιχειρήσεις ψυχολογικού πολέμου εναντίον της κυβέρνησης της Βενεζουέλας.

  Αν κρίνει κανείς από το αποτέλεσμα, πεταμένα λεφτά. Το καλύτερο που μπορούσε να κάνει η κα Καντίγιο Τσάντλερ ήταν να γκρινιάξει διότι της χαλάνε τη μόστρα οι μικροπωλητές στο ιστορικό κέντρο του Καράκας και μορφώνονται αναλφάβητοι με ταχύρρυθμα μαθήματα;

  Παρεμπιπτόντως, Μπολίβαρ λεγόταν ο μακαρίτης. Δεν ήταν Γάλλος.

  Και επίσης παρεμπιπτόντως, το σημερινό δημοψήφισμα δεν είναι “του Τσάβες”.

 20. Σήμερα το μεσημέρι επισκέφθηκα για πρώτη φορά το blog αυτό και από τότε σκέφτομαι αν μ’αρέσει ή όχι: Ενώ τα κείμενα είναι τόσο ωραία, τα σχόλια είναι «λίγα», νιώθω σα να περιορίζονται οι εκάστοτε σχολιαστές. Όλοι φαίνεται ότι έχουν τόσα να πουν…

  Μήπως γίνεται με κάποιο τρόπο να διαβάσουμε περισσότερα; k. ritsmas, Κ. Παπουτσή, κ. damien;

  Ευχαριστώ και «συγγνώμη»…

 21. @@ Ο Λύκος της Στεππας…..Εχει επικρατήσει στην Ελλάδα να λεγεται Μπολιβάρ. Ναι, το ξέρω ότι το σωστό ειναι Μπολίβαρ, αλλά πολλές φορες συμβαίνουν κάποιες αλλοιώσεις…Επιθετικό σας βρίσκω και δεν ξερω αν αξίζει τον κόπο. Αν σας θέλγει η Βενεζουέλα, γιατί δεν την επισκέπτεστε για λίγο ; Δεν σας προτείνω να μεινετε, πάντως.
  Η αρθρογράφος επισημαίνει θεματα διαφθοράς της τελευταίας εξαετίας και με αφορμή την Ομροφη Επανάσταση. Τις ξέρετε δα ολες αυτές τις επαναστάσεις, είτε προς τη μια , είτε προς την άλλη κατεύθυνση. Οι λαοί δεν αποκτούν ευκολα συνειδηση της δημοκρατίας.
  Και βεβαια οι Αμερικανοί λειτουργούν υπογείως για όλα αυτά, οπως στο παρελθόν και η ΕΣΣΔ λειτουργούσε αντιστοίχως και ο Μαο ( διαβαστε το τελευταίο βιβλιο γι αυτόν ) εκανε ο,τι μπορούσε για να διαβρωσει καθεστώτα.
  Ελατε, ας σοβαρευτουμε. Μας λειπει το μέτρο σε ολες του τις διακυμάνσεις.
  χαιρετω

  ΥΓ> Παρεμπιπτοντως, του Τσάβες ειναι το συνταγματικό δημοψηφισμα.

  @@ Sebkom…καλημερα και καλως ορίσατε… ο σχολιασμός ειναι υπόθεση υποκειμενική. Δεν μπορείς αν υποχρεώσεις καποιον να γραφει κατεβατά, δεδομένου ότι δεν ειναι αυτός ο ρόλος των ποστ. Δεν κάνουμε πανεπιστημιακή κουβέντα. Μια γευση παίρνουμε από διαφορετικά καθε φορά θεματα. Αρχικά, όταν πρωτοστησα το μπλογκ υπήρχαν σχολιαστες που εγραφαν ατελειωτα κατεβατά, τα οποία για να απαντήσεις επρεπε να εγκαταλείψεις ο,τιδήποτε αλλο έκανες για να τα ακολουθήσεις. Τους εδωσα να καταλαβουν ότι αυτό δεν γίνεται και ούτε ειναι αυτός ο ρολος που εγω θα ηθελα να εχω εδώ μεσα. Ο ρολος μου ειναι να θετω καποια θεματα, τα οποία είτε γραφω για την εφημερίδα , είτε εξαρχής εδω και να δινω τροφή για σκεψη, για προβληματισμό και για χαβαλε ( κι αυτο παίζει, αγαπητε-αγαπητή, δεν ξερω τί ειστε ). Πέραν τουτου….. la deluge. Τα μπλογκ, αν ξέρετε δεν ειναι full time job ,ούτε καν part time, ουτε καν job.
  χαιρετώ
  ριτς

 22. Μα δεν απαίτησα κάτι! Απλά για όσους δεν ξέρουμε πολλά και θέλουμε να μάθουμε, οι μαρτυρίες ανθρώπων είναι πολύ καλύτερες από τα κατεβατά των βιβλίων.

  Επίσης ζητώ ειλικρινά συγγνώμη αν το «λίγα» που έγραψα το αντιλήφθηκε κάποιος ως προσβολή. Σε καμία περίπτωση δεν επιδίωξα κάτι τέτοιο, το αντίθετο μάλιστα…

 23. Ενδιαφερον ποστ Βρηκα μια πολυ καλη ταινια για την αυτοσχεδια αριχτεκτονικη στα μπαριος στις φτωχογειτονιες του καρακας που θα παρουσιασουμε φετος στη Ροδο στο φεστιβαλ http://www.ecofilms.gr και εικονογραφει με διεισδυτικο τροπο τη συγχρονη Βενεζουέλα

 24. @SebKOm..Οχι, ο,τι θελετε να γράφετε. Αλλά να μην ειναι κατεβατά γιατί υπάρχει ενα μοντους βιβεντι στα μπογκ και στα ποστ.
  Καλημερα και καλη εβδομάδα

 25. ritsmas: θα επιμείνω ότι το δημοψήφισμα δεν ήταν «του Τσάβες», αλλά αποτέλεσε μια συλλογική προσπάθεια–και πεδίο σύγκρουσης–δεκάδων αξιόλογων ανθρώπων. Εμμένετε να αναπαράγετε άκριτα θέσεις που προωθούνται από μια χορεία μέσων ενημέρωσης που διάκεινται εξαιρετικά εχθρικά προς την κατεύθυνση που θέλει να δώσει. Για μια αρκετά καλή και μαζεμένη ανάλυση όσον αφορά την όλη ιστορία (και το τι συντέλεσε στην ήττα των προτάσεων), διαβάστε μεταξύ άλλων τον Πέτρας.

 26. @@ Ο Λυκος της Στέππας.. Εχω ενα ταλέντο στο να μην αναπαράγω τίποτα, αλλά να επικεντρώνω την προσοχή μου σε θέσεις που με ενδιαφέρουν. Για τη Βενεζουέλα έχω άποψη και σίγουρα δεν αδικώ των Τσάβες. Ενας πρώην στρατιωτικός, τί άλλο θα μπορούσε να κάνει ; Αλλα ας αφήσουμε τους ανθρώπους να αποφασίσουν μόνοι τους αν θέλουν συνεχώς τον Τσάβες στην εξουσία, αν θέλουν τον οικονομικό σοσιαλισμό, αν θέλουν κάτι τέλος πάντων. Ας τους δώσουμε την ευκαιρία να το εκφράσουν, οποτε και οι δικοι μας εκφράστηκαν κατα διαστηματα κατω από άλλες συνθήκες
  Σας χαιρετώ, ευχαριστω για την παρέμβασή σας.

  Canis…. Τον Μπολιβάρ τον αγάπησα μεσα από τον Εγγονόπουλο. Τόσο απλά.
  Καλησπερα
  ριτς

 27. ritsmas: Ο Τσάβες και η κυβέρνησή του συνεπικουρούνται στην χάραξη της πολιτικής του γραμμής από ανθρώπους από πολύ διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα, πολιτικούς χώρους, ακόμη και χώρες, όπως μεταξύ άλλων, για να αναφέρω μερικούς πιθανώς γνωστούς σας, τους Γκρέγκορι Γουίλπερτ, Ιγκνάσιο Ραμονέ, Τάρικ Άλι, Εύα Γκόλιντζερ, Νόαμ Τσόμσκι, κ.ά. Με όλο το σεβασμό, την δική σας άποψη για την προταθείσα μεταρρύθμιση δεν θυμάμαι να την έχω διαβάσει ακόμη. Αφορισμούς διαβάζω.

  Αυτό περί του «ταλέντου σας να μην αναπαράγετε τίποτε» λέω να το αφήσω ασχολίαστο–νοιώθω δέος. Και σοκ. Με συγχωρείτε, δε θέλω να σας προσβάλλω, οπότε σταματάω εδώ, γιατί με έχει πιάσει μια κάπως ειρωνική διάθεση και δε θέλω να εκφραστώ.

 28. Ναι, αγαπητέ μου. Θα έλεγα να το αφήσετε το θέμα, γιατί εγώ δεν έχω ειρωνική διάθεση και φυσικά ουτε εγώ θα ήθελα να εκφραστώ…
  καλη σας μέρα
  ΥΓ. Ηδη θεωρώ πολυ ειρωνικό το «πιθανούς γνωστους «. Θα έλεγα ότι αν τυχαία με παρακολουθούσατε τόσα χρονια στη δουλειά μου θα ξέρατε ότι ασχολούμαι με ένα αρκετά πολυπλοκο αντικείμενο , πάνω στο οποίο όσοι εσεις αναφέρετε , αρθρογραφούν εκφράζοντας τις απόψεις τους.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s