«Μάο.Η άγνωστη Ιστορία» : Γιούνγκ Τσανγκ και Τζον Χάλλιντέϋ


chin5304small.jpegchin5276small.jpegdspphoto.jpg

Τρίτη μεσημέρι στη Σόλωνος, λίγο μετά το τέλος της πορείας των δημοσιογράφων προς την… εξουσία. Γύρω μου, θορυβοποιός χαμός. Αυτοκίνητα, μηχανάκια, άνθρωποι, η συνήθης καθημερινή κόλαση στο κέντρο της πόλης. Μπλοκαρισμένο ένα ολόκληρο σύστημα, ξεπερασμένο από τα πράγματα, παρ’ όλα αυτά παρόν και με το γνωστό αυταρχισμό του. Βιαζόμουν, όπως πάντα. Διαστροφή τελικά αυτή η βιασύνη. Δεν σ’ αφήνει να ιεραρχήσεις τα πρέπει και τα θέλω σου. Ένα βιαστικό θέλω και μετά… la deluge. Ο στόχος μου, όμως, αυτή τη φορά ήταν συγκεκριμένος: Να περιφερθώ στα βιβλιοπωλεία και να το απολαύσω, όπως απολαμβάνεις ένα ποτήρι κόκκινο κρασί ή έστω, μια αμαρτία!

Κι ενώ βρισκόμουν στο ύψος του βιβλιοπωλείου της Εστίας, στα γνωστά «ύποπτα» βιλαέτια της φρεσκοβαμμένης Νομικής, η αφίσα φάτσα – κάρτα στον τοίχο με καθήλωσε. Μια Κινέζα με δεκάδες μικρές ρυτίδες γύρω από τα μάτια και τα χείλη και τη σεμνότητα που αναδύουν συχνά οι ισχνές κινεζικές φυσιογνωμίες, χαμογελούσε στους περαστικούς. Α, την ήξερα. Ήταν η Γιούνγκ Τσανγκ, συγγραφέας του γνωστού στην Ελλάδα βιβλίου «Οι Αγριόκυκνοι» και που, όπως έγραφε στο κάτω μέρος της αφίσας, θα συναντιόταν με το αθηναϊκό κοινό στο Μέγαρο Μουσικής, την Παρασκευή που μας πέρασε (30 Νοεμβρίου). Δίπλα της, στην προθήκη του βιβλιοπωλείου, φιγουράριζε το καινούργιο βιβλίο της για τον Μάο. «Μάο. Η άγνωστη Ιστορία», Γιουνγκ Τσανγκ και Τζον Χάλλιντέϋ. (Μετάφραση Καλλιόπη Καρούση).

Άμα συναντιέσαι με τον πειρασμό, τι κάνεις; Tον προσπερνάς; Όχι βέβαια. Τον καλοπιάνεις κι ό,τι ήθελε προκύψει. Στο κάτω κάτω, η ζωή του Μεγάλου Τιμονιέρη παραμένει ελκυστική, μυστηριώδης, ανεξάντλητη, αλλά και ακίνδυνη. Γενιές και γενιές νέων ανθρώπων του 20ού αιώνα ένιωσαν για χάρη του επαναστατική τρέλα, ελπίδα, αλλά και απογοήτευση. Το άκαμπτο στυλ της προσωπικότητάς του έγινε αφορμή για φιλίες και έχθρες, νεαρά ζευγάρια συνδέθηκαν ή χώρισαν με άξονα τις ιδέες του κι όσοι ως νέοι δεν τον ακούμπησαν, προσπάθησαν αργότερα να πληροφορηθούν για τη ζωή του. Σήμερα, ο ηγέτης έχει απομυθοποιηθεί, όπως και τόσοι άλλοι μαζί του. Σε πείσμα των καιρών, όμως, παραμένει σημείο επίκαιρης αναφοράς, καθώς δεν έχουμε ακόμη απομακρυνθεί αρκετά από το θάνατό του και επί πλέον βοηθάει και ο κ. Μπους. Βοηθάει, βέβαια, και ο κινεζικός οικονομικός δράκος που εφορμά στην οικουμένη.

Με αυτές τις σκέψεις παρέα, μπήκα στην Εστία και αγόρασα το βιβλίο. Τουλάχιστον να το ξεφυλλίσω, είπα. Επιστρέφοντας οίκαδε, διάλεξα να αναφερθώ σε δύο παραγράφους του, ενδεικτικές του τρόπου σκέψης του Μάο, όπως τουλάχιστον διαπίστωσε μέσα από την έρευνα της η Κινέζα συγγραφέας.
chin5298small.jpegchina_left_06.gifp200105001s.jpgp200105005s.jpg
Πρώτη παράγραφος: «Εφόσον ο Χρουστσόφ δεν ήθελε να εμπλακεί σε πυρηνική σύγκρουση με την Αμερική, ο Μάο πήρε τη βαρυσήμαντη απόφαση να παράσχει στην Κίνα την τεχνική βοήθεια που χρειαζόταν για να κατασκευάσει την ατομική βόμβα. Εκείνη την εποχή, μόλις είχαν ανακαλυφθεί μεγάλα κοιτάσματα ουρανίου στην επαρχία Γουανγκσί. Ο Μάο ενθουσιάστηκε και ζήτησε να γίνει επιστημονική παρουσίαση. Ο Λιόου Τζιέ, επικεφαλής των γεωλόγων θυμάται: Έβαλα το μετάλλευμα του ουρανίου πάνω στο τραπέζι και […] κούνησα ένα μετρητή Γκάιγκερ πάνω του. Ο μετρητής έκανε γκα-γκα-γκα. Φαίνεται ότι είχαμε κεντρίσει το ενδιαφέρον του προέδρου Μάο που γελούσε σαν παιδί. Σήκωσε τον μετρητή Γκάιγκερ ο ίδιος και τον κούνησε πάνω από το μετάλλευμα για να ξανακούσει το γκα-γκα… Όταν τον αποχαιρέτησα, ο Μάο με πήρε από το χέρι και μου είπε: «Αχ Λιόου Τζιέ. Θέλω να ξέρετε ότι αυτό που κάνετε, είναι κάτι που θα αποφασίσει τη μοίρα μας». Λίγο αργότερα, οργανώθηκε επίσημο δείπνο. Η πρόποση του Μάο στράφηκε κατευθείαν προς την ουσία: Άσπρο πάτο και να αποκτήσουμε το συντομότερο δυνατό τις δικές μας ατομικές βόμβες».
chin5280small.jpeg

Δεύτερη παράγραφος: «Ο Μάο μπορεί να αισθανόταν βαθιά ανικανοποίητος που δεν είχε καταφέρει να πραγματοποιήσει τις παγκόσμιες φιλοδοξίες του, αλλά δεν σκέφτηκε ποτέ τις τεράστιες ανθρώπινες και υλικές απώλειες που προκάλεσαν τα προγράμματά του. Τουλάχιστον 70 εκατ. άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε εποχές ειρήνης, εξαιτίας της κακής διακυβέρνησής του. Ωστόσο, ο Μάο λυπόταν μόνον τον εαυτό του. Όποτε μιλούσε για κάτι που είχε σχέση με τις παλιές δόξες ή τις τρέχουσες αποτυχίες του, ή όταν παρακολουθούσε τα προπαγανδιστικά έργα του καθεστώτος του, έβαζε τα κλάματα. Το προσωπικό που βρισκόταν κοντά του έβλεπε συχνά τα δάκρυα να κυλούν στο πρόσωπό του σαν από μια πηγή, όπως είπε κάποιος. Ο Μάο που ποτέ δεν έδειξε οίκτο για κανέναν, έζησε τις τελευταίες μέρες του κυριευμένος από αισθήματα οίκτου για τον εαυτό του. Εκείνη μάλιστα την εποχή διάβαζε σειρά αρχαίων ποιημάτων που μιλούσαν για την ανατροπή μεγάλων ανδρών, για την εκθρόνιση βασιλέων και για τις ματωμένες φιλοδοξίες ηρώων. Ο Μάο συμμεριζόταν την απογοήτευση που αισθάνονταν οι ήρωες και οι βασιλείς για τα χαμένα όνειρά τους».

Επίλογος: «Ακόμη και σήμερα το πορτρέτο και η σορός του Μάο δεσπόζουν πάνω από την πλατεία Τιεν Αν Μεν στην καρδιά της κινεζικής πρωτεύουσας. Το κινεζικό κομμουνιστικό καθεστώς θεωρεί ότι είναι διάδοχος του Μάο και επιμένει να διαιωνίζει το μύθο του».

Ναι, μόνο που ο μύθος έχει αποκτήσει βαρύτητα τόνων χρυσού και εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008, η Κίνα αναμένεται όχι απλώς να τον εκμεταλλευθεί, αλλά να θέσει οριστικά τις βάσεις για το όνειρο του Μάο να κυριαρχήσει επί της γης. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί μιλούν ανοιχτά για τη Νέα Πολιτιστική Επανάσταση της Κίνας, εξ αντιδιαστολής προς την παλιά Πολιτιστική Επανάσταση. Μεγάλες συνοικίες του Πεκίνου, όπως η Ντασανζί διαμορφώνονται σε αντίστοιχα Μεταξουργεία και Ψυρρήδες με θέατρα, γκαλερί και φαγάδικα. Σύγχρονοι Κινέζοι και ξένοι καλλιτέχνες μετακινούνται προς την κινεζική επαρχία, με την ελπίδα να αναπαραστήσουν την ιστορική διαδρομή του Μάο Τσετούνγκ (1935). Ο Λου Τζιέ, επικεφαλής της γκαλερί «Η Μεγάλη Πορεία» αφιερώνει ένα κομμάτι της δουλειάς του στις στρατιωτίνες του Κόκκινου Στρατού. Αυτές που έδιναν τα μωρά τους σε όποιον έβρισκαν μπροστά τους για να αντεπεξέλθουν στην αλλόκοτη παλιά διαδρομή. Ένας καλλιτέχνης έφτιαξε 20 γλυπτά βρέφη και ζήτησε από οικογένειες που εξακολουθούν να ζουν σε χωριά κατά μήκος της μεγάλης πορείας να τα υιοθετήσουν! Η εμπορευματοποίηση της τέχνης, όμως, δεν θα μπορούσε να λείψει από αυτήν την εικόνα. Οι τουρίστες κατακλύζουν τη συνοικία Ντασανζί και μεγάλοι διεθνείς οίκοι αγοράζουν τεράστιους παλιούς εργοστασιακούς χώρους για να παρουσιάσουν τη δουλειά Κινέζων και ξένων καλλιτεχνών..Στο κάτω κάτω, η πεπατημένη είναι ασφαλέστερη οδός.

Λένε ότι ο Μεγάλος Τιμονιέρης αποφάσισε κάποτε να μετατρέψει την Κίνα σε υπερδύναμη, αλλά παρ’ ότι απέκτησε την ατομική βόμβα δεν τη χρησιμοποίησε ποτέ. Σήμερα, η Μεγάλη Πορεία της Κίνας έχει αποκτήσει υπερσύγχρονα χαρακτηριστικά και η ιδέα της Υπερδύναμης φωλιάζει σε κάθε παιδικό ή νεανικό κινεζικό μυαλό, είτε βρίσκεται στις πόλεις είτε στην περιφέρεια. Και να σκεφτεί κανείς ότι ο Μάο – λέει η Γιούνγκ Τσανγκ στο βιβλίο της – αν και με αγροτική καταγωγή δεν απέκτησε ποτέ τον ιδεαλισμό ή την επιθυμία να βελτιώσει τις βιοτικές συνθήκες των Κινέζων αγροτών.

ΥΓ. Οι λαοί χρειάζονται τους μύθους για να ενισχύουν τη συλλογική συνείδηση, την ταυτότητά τους και να οριοθετούν το παρελθόν τους. Κανείς δεν ξέφυγε, μέχρι σήμερα τουλάχιστον από αυτό το κομψά σφιγμένο γύρω από το λαιμό κορδόνι.

ριτς

Δημοσιεύθηκε στην Καθημερινή, 2-12-2007
Advertisements

24 thoughts on “«Μάο.Η άγνωστη Ιστορία» : Γιούνγκ Τσανγκ και Τζον Χάλλιντέϋ

 1. » ..Οι λαοί χρειάζονται τους μύθους για να ενισχύουν τη συλλογική συνείδηση, την ταυτότητά τους και να οριοθετούν το παρελθόν τους.» Απολύτως αληθές!
  Η δράση και οι στόχοι του Μάο, λίγο ή πολύ γνωστοί , έχουν και αυτοί όπως όλων των μεγάλων ηγετών τη μυθολογία τους, υφίστανται όμως και κριτική κάτω από την ύπαρξη ιδεολογημάτων, αλλά και την άγνοια των συνθηκών.

  Εκείνο που ίσως θα έπρεπε να κρατήσουμε είναι ότι σήμερα, όλοι οι μεγάλοι ηγέτες είναι νεκροί.
  Όπως κι αν αντιλαμβάνεται κανείς το «νεκροί»

  Καλό ξημέρωμα
  Και καλό μήνα ..

 2. @@@ Sotiris K. Καλο ξημερωμα και καλο μηνα νάχουμε
  Χαιρομαι που σου αρεσε το υστερόγραφο μου.
  Καποτε, πολλοι ειχαν μαγευτεί από το Μάο, από τον Κιμ ιλ Σουνγκ στη Βόρεια Κορέα. Εχω πολλές τέτοιες ιστορίες θα διηγηθώ, αλλα, ξέρεις , τωρα, εκθετεις ανθρωπους…
  Σήμερα, ολα ειναι πιο ισοπεδώμενα γι αυτό και μας αρεσει να παρακολουθούμε τον Τσάβες ‘η τον Αχμαντινετζάντ και ορθώνουν το αναστημα τους στις ΗΠΑ και δειχνουν να μην τις υπολογίζουν. Αυτός κι αν ειναι θρασύς λαϊκισμός .
  χαιρετω

 3. Kαλημέρα Ριτσάκι μου!
  Αφού το σημερινό καθεστώς θεωρεί οτι είναι διάδοχος του Μαο, θα πρέπει να αισθάνεται μεγάλο οίκτο για τον εαυτό του… γι αυτό προσπαθεί να καμουφλαρισμένα να μοιάσει στη Δύση , σε οτι εμπορικό (σίγουρα οχι ποιοτικό) τη χαρακτηρίζει;;; Εβλεπα πρόσφατα ένα αφιέρωμα στο Πεκίνο και τους ατμοσφαιρικούς ρύπους και οτι προσπαθούν να τους μειώσουν κλπ.Ποια ανάσα θεέ μου θα τροφοδοτήσει με ενέργεια τους αθλητές που θα αγωνιστούν; Να μου πεις αυτή θα πάρουν αυτή την «ανάσα» για μερικές μέρες μόνο, ο λαός εκέι που τη ρουφά κάθε μέρα; Μάλλον ο οίκτος δεν περνά από εκεί!

  φιλιά πολλά!! 🙂

  υγ με νοηματική κα πλήκτρα ακόμα!!

 4. Πραγματικά η υποσημείωσή σου είναι το highlight αυτου του όμορφου ποστ.
  Λες και όλο το πρότερο κείμενο αποτελεί έναν πρόλογο, μια εισαγωγή στο θέμα!
  Καλές Κυριακάτικες βόλτες!

 5. πολύ ωραία περιήγηση. τροφή για σκέψη.
  όσο μεγαλώνω, τόσο πιο πολύ με τρομάζουν εκφράσεις όπως εξουσία, λαός, όραμα, καθεστώς…
  μου θυμίζει σκηνές ακραίας βίας στο σινεμά. μόνο που τις ζούμε αληθινά…μου υπενθυμίζει την άσχημη μεγάλη εικόνα της πραγματικότητας.

  κυριακή. με ήλιο όμως.

  σε φιλώ καλημέρα
  χχχχχχχχχχχχχχ

 6. Οι λαοί χρειάζονται τους μύθους για να ενισχύουν τη συλλογική συνείδηση, την ταυτότητά τους και να οριοθετούν το παρελθόν τους.

  Μάλιστα – αλλά είναι καλό να μπορείς να δεις πίσω από το μύθο – πολύ ενδιαφέρον Ρίτσα μου !
  (να δω πόσο θα μεγαλώσει η στοίβα των αδιάβαστων, και που θα βρω χρόνο να την κατεβάσω… 😉 )

  Καλημέρες ! 🙂

 7. Συμπτωματικά για την ίδια συγγραφές έγραψα και γω εχτές 🙂 Την ακούσατε στο Μέγαρο? Μεγάλη επιτυχία πάντως, και μάλλον ο Μάο θα ενδιαφέρει τόσο κόσμο όσους και οι Αγριόκυκνοι. 10 millions sold οι τελευταίοι παγκοσμίως. Είμαι φαν σας από την «Καθη»!

 8. @@@Thalassini mou,kalimera….Τα στοιχεια που φτάνουν σχετικά με τη ρυπανση της Κίνας και περαιτερω ρύπανση του πλανήτη ειναι συγκλονιστικά και δεν μπορείς ουτε να τα συζητήσεις. Ομως, ποιος θα τους πει ότι ,ξερετε, εσεις τωρα δεν εχετε δικαιωμα στην…ευημερία και στον πλούτο.Εσεις ,τ ωρα, δεν μπορείτε να εχετε πρόσβαση στα υλικά αγαθα γιατί ρυπαινετε και δεν θέλετε να χρησιμοποιησετε και την πρασινη ενέργεια. Αυτά ομως ειναι αστεία πράγματα, γιατί η αχανής Κίνας εχει εκατομμυρια ανθρώπων στην απολυτη φτωχεια και αυτό ειναι ανασταλτικός παράγοντας για τη λήψη καποιων στοιχειωδών για το περιβάλλον μέτρων….Δυστυχώς, πρώτα πρέπει να φτάσεις σ ενα χ επίπεδο ζωης για να επιδιωξεις στη συνεχεια την ποιότητα…
  χαιρετω
  ριτς

 9. @@Philos…..Ναι, περί μυθου. Είναι μια υπόθεση που με ιντριγκάρει πολύ και συχνά επανέρχομαι στα κειμενα μου για να δικαιολογώ τρόπους ζωής και συνήθειες και ιστορίες… Ομως αυτό κοπηκε απο το κειμενο της εφημ,…προφανώς περισσευε.!!
  Καλημερα , να προσεχεις το λαό σου
  ριτ ς

 10. @@@ Maya….Καλημέρα σου και καλή Κυριακή ευχομαι… Εντάξει, απλώς ενα ενημερωτικό ποστ με αφορμή το βιβλίο,το οποίο επειδή το διαβάζω μπορώ και να το υποστηρίξω. εχει απίθανες λεπτομερειες, στοιχεια αγνωστα και γενικώς ενα κλιμα εποχής που σε συναρπάζει. Οχι, δεν ειναι κινηματογραφική η ατμόσφαιρα. Κάθε άλλο. Ούτε είναι λογοτεχνικό αριστούργημα. Ιστορία ειναι.
  χαιρετώ
  ριτς

 11. @@@Νατασσακι καλημέρα…Θέλει τεχνη μικρό μου και γνωση και ψυχραιμια για να βλεπουμε πισω απ τους μύθους.
  χαιρετω. Φιλια στο Φρεντι!!!!
  ριτς

 12. @@τασσ…Καλημερα σας.Χαιρομαι που περνάτε από εδω. Ναι, την ακουσα και ομολογω ότι με εντυπωσίασε. Ευχαριστω που ειστε φαν στην Καθημερινή
  χαιρετω
  ριτς

 13. Ωραίες οι πολιτιστικές επαναστάσεις, δεν έχω καμία αντίρρηση ούτε και στην εκμετάλλευση της ιστορίας κάθε τόπου για την προβολή του. Αλλά με όλα αυτά τα τραγικά που συμβαίνουν ακόμα σ’ εκείνη τη χώρα, τα βασανιστήρια και άλλα διάφορα, τι θα γίνει; Κι αυτά δηλαδή είναι «προικιά» του Μάο; Σκέφτομαι εγώ τώρα, με την πιθανότητα να κάνω και λάθος βέβαια.
  Το υστερόγραφό σου είναι όλα τα λεφτά Ρίτσα 🙂 Πότε θα πνιγούμε δεν ξέρω…

 14. Μαρια…. καλημερα και καλο μηνα….και να σκεφτείς ότι το υστερόγραφο κοπηκε λογω ελλειψης χωρου από το κειμενο της εφημερίδας!
  Ναι ειναι η Κινα με τα δύο προσωπα : της απόλυτης φτωχειας και του απόλυτου πλούτου. θα αργήσει πολύ για να ισορροπήσει.
  Τώρα, το βιβλίο ειναι πολυ ενδιαφέρον.
  ριτς

 15. Ναι, το έψαχνα σήμερα στην εφημερίδα και δεν το είδα :-Ρ Αλήθεια, τι έγινε σήμερα με την εφημερίδα; Έκανα κρα να την πετύχω σε περίπτερο!
  Το βιβλίο ενδιαφέρον ε; Να το πάρουμε για τις γιορτές τότε. Εμένα πάντως λίγο δογματικό μου φάνηκε αλλά τι να καταλάβω από 2 παραγράφους μόνο το κακόμοιρο; Όταν το διαβάσω θα σου πω στα σίγουρα 🙂
  Καλό μήνα και καλημέρα επίσης! (Τα ξέχασα πριν η γαϊδούρα… συγγνώμη!).
  Φιλιά 🙂

 16. Ο Μάο είχε το όραμα ριτσάκι και μετά το θάνατό του άρχισε η μεγάλη στροφή της Κίνας. Σταδιακά αποκτά δύναμη οικονομική και σήμερα είναι στα πρόθυρα μιας μεγάλης υπερδύναμης. Καλό μήνα

 17. @ Μαρια μου, Κάθε Κυριακή γινεται μαχη για την εφημερίδα. Τί να σου πω; ειμαι εντελώς ακατάλληλη να απαντήσω.
  Ναι, το βιβλίο εχει πολλές πολλές πτυχές και λεπτομέρειες ιστορικές που εμενα με τρελλαίνουν. Υποκειμενισμός με τα όλα του
  ριτς

 18. @@Vasilis Και να δουμε βασίλη μου, τί θα κάνει η υφήλιος μπροστά στο ξετυλιγμα του κινεζικού δράκου …
  καληνυχτα
  ριτς

 19. Dearest Rits, για να μην ξεχνιόμαστε με τις προσφωνήσει, η ελευθερία όπως φαίνεται και όπως λένε οι ειδικοί είναι μία ανάγκη διαρκείας για την ανθρώπινη ύπαρξη αφού χορτάσει κια αισθανθεί ασφαλή και αυτό ακριβώς το συστατικό βρισκόταν στο φιάξιμο της Αμερικανικής υπερδύναμης . Αυτό το μαγικό συστατικό νομίζω ότι απουσιάζει από την αναφερόμενη εξελισσόμενη υπερδύναμη (Κίνα) και τις υπόλοιπες υποψήφιες χώρες. Η τεχνολογία που διευκολύνει την πληροφόρηση (και ακόμα υπερπληροφόρηση) δεν αφήνει αυτές του είδους (κλειστές) κοινωνίες να εξελιχθούν σε τέτοιο βαθμό υπερδύναμης.
  Pheww.. το είπα και αυτό και καληνυχτίζω

 20. penelope….καλησπέρα σου. χαιρομαι που γραφεις και πάλι. Ολα καλά;
  Ναι φυσικά, ειναι πολύ πίσω σε θεματα δημοκρατίας. Και δεν ξέρουμε πώς θα συναντηθούν μαζί της. Θέλει πολλές πολλές δεκαετίες ζυμώσεων και σοβαρών πρωτοβουλιών. Προς το παρόν ειναι η προώθηση του εμπορίου που τους απασχολεί
  καληνυχτα , φιλια πολλα
  ριτς

 21. ναι.
  μόνο που το σημερινό όραμα έχει για σύμβολο το δολλάριο και στόχο τον ανταγωνισμό με τις άλλες καπιταλιστικές δυνάμεις. δεν διαφέρει σε τίποτα η κίνα από τις ΗΠΑ πλέον.
  απλώς ακόμα και ο μεγάλος τιμονιέρης έγινε άλλο ένα εμπορεύσιμο σύμβολο.

 22. @ Krot….Ναι, ακριβώς αυτό λεω στο προηγουμενο από εσενα σχόλιο μου.. Και φυσικά υπάρχει μεγαλος αυταρχισμός στο καθεστώς που διαχέεται προς τα κάτω
  καλημερα, περαστε για κανα γλυκάκι από τα μερη μας

 23. Είναι τραγικό το γεγονός ότι αυτός που θεωρούν μεγάλο ηγέτη στην κίνα υπολόγιζε μόνο τον εαυτό του… Τελικά η «λαική δημοκρατία της κίνας» δεν είναι τίποτε άλλο από μια καμουφλαρισμένη απομίμηση των ΗΠΑ. όπως είπε πολύ σωστά η krot ο στόχος είναι το δολλάριο και τίποτε άλλο. Ο απλός κινέζος είναι το μέσο για να κερδίσουν στη μάχη του ανταγωνισμού με τις ΗΠΑ… Μην ξεχνάμε τον κόσμο που πεθαίνει και ξεσπιτώνεται κατά τη διάρκεια των προετοιμασιών των ολυμπιακών αγώνων… Κανένα οίκτο δε δείχνουν και οι συνεχιστές του μάο…

 24. @ laxanaki mou Πάντα ήταν ετσι τα πραγματα για τους ανθρωπους. Αλλού λιγότερο, αλλου περισσότερο. εχει σημασια επομενως πού γεννιέσαι και από ποιούς.
  καλημερα καλό μου ‘
  βαρβαριτς

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s