Μη με πάρετε με τις πέτρες!


engonopoulos-pers002-b.jpg

Εγγονόπουλος, επίκαιρος γαρ.

Μεταξύ μας, δεν είναι στις προθέσεις μου να εξοργίσω ούτε ένα φίλο της μπλογκοπαρέας. Αλλά, να, καμιά φορά έχω κάτι αυθορμητισμούς, μα κάτι αυθορμητισμούς και λέω κάτι πράγματα που μετά αναρωτιέμαι : καλέ, τα πιστεύω αυτά που γράφω ή όχι ; Αυτή τη φορά δεν θα σας πω. Ισως την επόμενη που θα έχω και τα ανάλογα επιχειρήματα….

bigbro.jpg

Προ εξαετίας, όταν το ευρώ μπήκε στη ζωή μας, οι αντιευρωπαϊστές επιχειρούσαν πεισματωδώς να αμαυρώσουν την εικόνα του, θεωρώντας το απαρχή μεγάλων δεινών που θα καταβαράθρωναν την πατρίδα μας. Εκείνη την εποχή, ωστόσο, η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων (ον προσαρμοστικό ο Έλληνας) κατέβαλε φιλότιμες προσπάθειες να υιοθετήσει το καινούργιο νόμισμα. Θυμάμαι τον θυμό μιας 80χρονης γιαγιάς από το Λιμποβίτσι Αρκαδίας, όταν για να τη διευκολύνω σε λογαριασμούς του ποδαριού, την παρέπεμψα στη δραχμή. «Σε ευρώ, σε παρακαλώ», μου είχε πει. «Πάει η δραχμή, μας τελείωσε, όπως παλαιότερα μας είχε τελειώσει η οκά», προσέθεσε με την αυθεντικότητα που διαθέτουν οι βουνίσιοι άνθρωποι.

040_ital_422j2611_cmyk.jpgsigneuroimg.gif

Έξι χρόνια μετά, οι Έλληνες φιγουράρουν μαζί με τους Ιταλούς στον κατάλογο των κρατών που δυσανασχετούν με το ευρώ περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Οι υπερβολικές και συνεχείς ανατιμήσεις στις τιμές των αγαθών, κυρίως δε αυτές που αφορούν το καλάθι της νοικοκυράς έχουν εξαφανίσει τον αρχικό ενθουσιασμό και το ευρωπαϊκό νόμισμα τείνει να γίνει σάκος του μποξ. Στην πραγματικότητα, μεγάλο μέρος της ευθύνης της σημερινής διολίσθησης των ισορροπιών των νοικοκυριών φέρει η αισχροκέρδεια, αλλά και η απουσία συστηματικών ελέγχων εκ μέρους των αρχών. Ο εσπρέσο για παράδειγμα στην Ελλάδα ξεπερνά τα 2,5 ευρώ, ενώ σε πολλές χώρες κυμαίνεται από 1 έως 2 ευρώ. Σημαντικό ρόλο, βεβαίως, παίζει και η χαλαρή καταναλωτική συνείδησή μας, η οποία συμβάλλει στην τελική διαμόρφωση της προσφοράς και της ζήτησης. Κανείς, ωστόσο, δεν διερωτάται σε ποια ύψη θα είχε εκτιναχθεί ο πληθωρισμός σήμερα -με δεδομένη την αύξηση των τιμών του πετρελαίου- αν παραμέναμε προσδεδεμένοι στο άρμα της δραχμής.

Την 1η Ιανουαρίου, η Κύπρος και η Μάλτα υιοθέτησαν το νόμισμα, ενώ τέσσερις νέες ευρωπαϊκές χώρες προετοιμάζονται πυρετωδώς. Μέλλει να παρακολουθήσουμε τις αντιδράσεις τους. Η αλήθεια, πάντως, βρίσκεται κάπου στη μέση. Όσοι διατείνονταν ότι το ευρώ είναι ένα παθογενές οικονομικό πείραμα έχουν πλέον απογυμνωθεί από επιχειρήματα. Όσοι έλεγαν ότι το ενιαίο νόμισμα δεν θα είχε το «σθένος» να αντιμετωπίσει τόσες αποκλίνουσες οικονομίες, τώρα… διαλογίζονται. Όσοι διατυμπάνιζαν ότι το ευρώ θα γινόταν ο «μπαμπούλας» των ξένων επενδυτών, έχασαν και απλώς παρακολουθούν την ισοτιμία ευρώ – δολαρίου, ενώ θα πρέπει να παραδεχτούν ότι η Βρετανία, χώρα εκτός ευρώ, επηρεάστηκε περισσότερο από τη μεγάλη κρίση των στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ. Αστέρες του Χόλιγουντ δηλώνουν ότι θα συναλλάσσονται σε ευρώ, ενώ η Κίνα γυρίζει την πλάτη προς το ευρώ και πολλοί Άραβες επενδύουν μαζικά επί ευρωπαϊκού εδάφους.

Τέτοιου είδους ζητήματα είναι φυσικό να προκαλούν αντιπαλότητα. Θα πρέπει όμως να αποδεχτούμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποίαν κατά καιρούς στολίζουμε με κάθε άλλο παρά κόσμιους προσδιορισμούς, κινείται με ιδιαίτερη προσοχή και καταγράφει επιτυχίες στο ενεργητικό της, σχεδόν σιωπηλά, αποδεικνύοντας ότι διαθέτει στόφα μεγάλης, ήπιας δύναμης. Ακόμη και η χαμηλή επικοινωνιακή πολιτική, την οποίαν οικτίρουμε, έχει στόχο την ομαλή προώθηση εκείνων των μεταρρυθμίσεων που θα ενισχύσουν την Ε.Ε. σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά παράλληλα θα βελτιώσουν και τη ζωή του Ευρωπαίου πολίτη.Το ευρώ αποτελεί κομμάτι αυτής της εξελικτικής διαδικασίας.

ριτς

ezpickns.jpg

Η γωνιά των παιδιών (Έχει πλάκα, επισκεφθείτε το)

Δημοσιέυθηκε στην Καθημερινή, 3-01-2008
Advertisements

38 thoughts on “Μη με πάρετε με τις πέτρες!

 1. Άντε να κάνω ποδαρικό… νομίζω φταίει και ο λάθος χειρισμός του ευρώ από τον Έλληνα. Αφήνει ένα και δυο ευρώ φιλοδωρήματα και μετά αναρωτιέται γιατί δε ‘βγαίνει’. Ας σεβαστούμε το ευρώ και κυρίως τα πολύτιμα λεπτά του περισσότερο.

 2. @@ gerasimos. Ευτυχώς, εσύ μου απάντησες σοβαρά. Ξέρεις, επικρατεί η αντίληψη οτι για ολα φταίει κάποιος άλλος. Γι αυτό, δεν ήξερα αν πρέπει καν να ανεβάσω το συγκεκριμένο ποστ. Νομίζω ότι δεν έχουμε ακόμη αποκτήσει καταναλωτική συνείδηση και μας αρέσει να είμαστε σε ολα μέσα, να μην υστερούμε από το διπλανό μας. Ομως μια τέτοια στάση ζωής έχει κόστος και το ξέρουμε όλοι.

 3. Πολύ ενδιαφέρον και απορώ γιατί αναρωτηθήκατε. Για τα ελληνικά δεδομένα το γεγονός ότι δυσανασχετούμε με το Ευρώ οφείλεται σε δύο πολύ καλά θεμελιωμένα στραβά που δυστυχώς δεν εξαλείφονται εύκολα [ μάλλον καθόλου ]
  1, στη δική μας χαμηλή έως ανύπαρκτη κουλτούρα διαχείρισης χρήματος και συμφωνώ απόλυτα με το gerasimo και
  2. στην ανύπαρκτη διάθεση για πάταξη της αισχροκέρδειας η οποία στηρίζεται στο νούμερο 1 που έγραψα.
  Δεν μας φταίει η ζώνη του Ευρώ λοιπόν. Άλλα μας φταίνε. Και στο ζήτημα των τιμών μια βόλτα στην Ισπανία και το πώς αντιλήφθηκε αυτή η χώρα την ανάπτυξη της οικονομίας της στη ζώνη του Ευρώ έχει να διδάξει πάρα πολλά.

 4. @@ So Far…. Philos

  Δεν σας το χαλώ. Απλώς είχα την αίσθηση ότι πραγματικά θα με παίρνατε με τις πέτρες, καθ ότι το γνωστό μας χουι που προανέφεραν οι φίλοι , ότι για όλα φταίει ο άλλος, για όλα φταίνε οι κακές οι βρυξέλλες, για όλα φταίει ο Χατζηπετρής.
  Πάντως αν ειχαμε κρατήσει τη δραχμή το πρώτο και σοβαροτερο θα ήταν οι αλλεπάλληλες υποτιμήσεις της και η απώλεια της αγοραστικής της αξίας. Τώρα, βολοδέρνουμε όλοι μαζί και οπου μας βγει,
  καλημέρα σε όλους…

 5. Γιατί να σε παίρναμε με τις πέτρες ; Ο …. «αναμάρτητος τον λίθον …κλπ» .
  Όλοι ξέρουμε τι φταίει , κι όλοι το «τρέφουμε» αυτό το «τι φταίει» . Κι αν όχι όλοι , οι περισσότεροι .
  Προχθές , έπιασα τον εαυτό μου να …. ντρέπεται να αφήσει φιλοδώρημα αξιας ενός ΕΥΡΩ σε «κόκκινα» κέρματα και επειδή δεν είχα κέρμα του ενός ΕΥΡΩ , άφησα … δίευρω … Άκου τώρα …. Ντροπή τα …. «κόκκινα» κέρματα ….

 6. Καλημερα..καλως σε βρηκα.. Λιγο ασχετο αλλα ως πρώτη επαφή με το blog, η πρώτη σκέψη μου.. (και αυτή θα σου γράψω) ωραίος ο πίνακας του Εγγονόπουλου 🙂 Ελπίζω να με συγχωρέσεις .. αλλά αυτός «κέντρισε» το βλέμμα μου 🙂

 7. Αγαπητή μου

  χάρη στο ευρώ κατάλαβα τις παλιές ελληνικές ταινίες που έπαιρναν 3 και 60

  υγ που να μετράς τώρα σε χιλιάδες…

 8. Δεν φταίει το νόμισμα για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα. Φταίει η νοοτροπία μας (ακριβαίνω τις τιμές όσο θέλω), φταίει η ανείπωτη βλακεία μας (δεν έχουμε συνείδηση σαν καταναλωτές).
  Υ.Γ.: Γιατί νομίζω ότι η Κίνα εγκαταλείπει το δολάριο και στρέφεται στο ευρώ (κι όχι τούμπαλιν);

 9. Δεν φταιει το ευρο.
  Απλα ειναι σκληρο νομισμα και θελει την προσοχη του.
  Για την σημερινη κατασταση στην Ελλαδα φταιει μια νοοτροπια δεκαετιων.
  Παρα πολλοι επιτηδειοι, παρα πολλοι καλομαθημενοι.
  Απο καπου πρεπει να βγουν και τα λεφτα που χαλανε καθε βραδυ στις αλλοδαπες και στα μπουζουκια …και καταλαβες τωρα.
  Το ευρο μας χαλασε τωρα?
  Εδω λεμε απο τα γενοφασκια μας … …
  τελος παντων, ασε μην αρχισω τωρα.
  Καλο το ποστ.

 10. @@@Silia…. Οκ, ευχαριστώ για τη συμπαράσταση. Αλλα ακουω στους δρόμους και τις συγκεντρώσεις πέραν των τριών ατόμων. Γι αυτό ανησυχησα λίγο. Στο κομμωτηριο κατω από πέντε ευρώ στη βοηθό δεν δινουμε,,,..απ ότι λενε δηλαδή…

  @@@roadartist Νομίζω ότι ταχουμε ξαναπεί. Ευχαριστώ και για τον Εγγονόπουλο. Τόν ειχα πρόσφατο τον εγκέφαλό μου…λόγω της έκθεσης…

  @Krot//εσύ ως Βρυξελλιωτισα τα ξέρεις καλύτερα από μας και κρινεις λογω αποστασης καλύτερα…

 11. @@straperdona…Πολυ πολυ εξυπνο!

  @@@Swell///ε γω τα ξερω πολυ καλά τα πράγματα. Για τους άλλους εχω αμφιβολίες…Απόδειξη ότι μονον 7 άνθρωποι εσπευσαν να πουνε την αποψη τους συγκριτικά με τους 40 και 50 και 100 αλλες φορές σε πιο ανάλαφρα θεματα και πιο ανώδυνα, θα έλεγα….

  @@Zero…αναφέρεσαι στην αισχροκέρδεια φαντάζομαι και στη χαλαρή καταναλωτική μας νοοτροπία. Ισως με τον καιρό πάρουμε το μάθημα μας….
  χαιρετω ολους
  ριτς

 12. Για κάθε τι Ρίτσα που μας απασχολεί έτσι και για το ευρώ θεωρούμε ότι είναι καταστροφικό γιατί δεν ξέρουμε σε τι άλλο να ταβάλουμε. Είμαστε γκρινιάρηδες γενικότερα. Πάντως την αισχροκέρδεια δεν την καταλαβαίνω… κάποιος για να βάζει ψηλές τιμές είτε έχει μεγάλο είτε μικρό κέρδος τι βάζει γιατί ξέρει ότι θα πουλήσει. Βασικά χρειάζεται ο πολίτης συνείδηση καταναλωτική. Να μην παίρνει το πρώτο που βρίσκει αλλά να ψάχνει… Φιλιά

 13. Φταίνε τα Ευρώ!!!

  επειδή είναι λίγα (στην τσέπη μου τουλάχιστον)

  Πριν έφταιγαν οι δραχμές για τους ίδιους ακριβώς λόγους.

 14. Για την ακρίβεια στην εποχή ευρώ, φταίνε:

  1. Η κυβέρνηση Σημίτη που δεν ήταν έτοιμη να προλάβει την αισχροκέρδεια με τις «στρογγυλοποιήσεις» (από τον Φεβρουάριο του 1998 οπότε εντάχθηκε κατόποιν υποτιμήσεως η δραχμή στον Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Συστήματος μέχρι την 1.1.2002 μεσολάβησαν 4 ολόκληρα χρόνια που έμειναν ανεκμετάλλευτα).

  2. Τα ΜΜΕ που ασχολήθηκαν επί χρόνια με αστεία και επιδερμικά ρεπορτάζ (ορθότερα, αντιγραμμένα δελτία τύπου από την Τράπεζα της Ελλάδος) του τύπου «με το ευρώ που έρχεται, θα μπορούμε να συγκρίνουμε τις τιμές των προϊόντων σε Ελλάδα και άλλες χώρες της ευρωζώνης». Δηλαδή, η νοικοκυρά θα έπαιρνε το καροτσάκι πρωί πρωί και θα πήγαινε ως το Ελ. Βενιζέλος να προλάβει την πρώτη πτήση για Λισαβώνα να δει πόσο έχουν τα μπρόκολα στην Αλφάμα…

  3. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που δεν δέχθηκε τις εισηγήσεις για χάρτινα μονόευρα και δίευρα (οι αμερικανοί που έχουν χάρτινο δολάριο είναι λιγότερο έξυπνοι;) που θα τα εκτιμούσαν περισσότερο οι καταναλωτές.

  4. Η επιπολαιότητα του καταναλωτή (από τον πρώτο μήνα κιόλας ο «άρχοντας» ο έλληνας όταν ήταν να πληρώσει λ.χ. 1,80 άφηνε δίευρο και τα ρέστα για πουρμπουάρ).

  5. Η έλλειψη καταναλωτικής κουλτούρας.

  6. Η απουσία ελεγκτικού μηχανισμού σε όλη τη διαδικασία παραγωγής μέχρι την πώληση των αγαθών.

  7. Το πολύ μικρό διάστημα «παράλληλης κυκλοφορίας» δραχμής – ευρώ.

  Πάντως, για να είμαστε και δίκαιοι, με το χρέος της χώρας πάνω από το 100% του ΑΕΠ τόσα χρόνια, εν μέσω των γνωστών συνθηκών στη διεθνή οικονομία, αν δεν είχαμε ευρώ αλλά ακόμη τη δραχμή, καθόλου απίθανο να είχαμε γίνει Αργεντινή!

 15. ρίτσα μου
  στα τιπ ένα-δύο ευρώ και γω το χάνω πολλές φορές και πρέπει να κάνω την αντιστοιχία σε δραχμές.

  αλλά στα μεγαλύτερα ποσά, έχω πάθει το εξής καλό: €20 μου κάνει 20.000δρχ. και λοιπά και λοιπα. αυτό σημαίνει οτι €100 μου φαίνεται τεράστιο ποσο κι όχι 30.000!!!

  να βλέπεις, το μη-μαθηματικό μυαλό κάνει καμια φορά και το θαύμα του στην τελική!!!

  πολύχρωμη καλημέρα
  ως πολύ πέρα………………………………..

 16. @@Indictos….Καλημέρα, καλημέρα…. Με αυτή την έννοια και βέβαια φταίει το ευρώ. Εδώ να δεις τρυπιες τσέπες και ουρές στις τράπεζες….

  @@Zalmoxis Από ότι βλέπω συμπιπτουν οι απόψεις μας. Ξέρεις, όμως, ότι στις πλατιές μάζες το ευρώ δεν ειναι αγαπητό και του επιρρίπτουν ευθύνες για μυρια όσα κακά που μας συμβαίνουν. Είναι γνωστο άλλωστε οτι ο,τι προέρχεται από τις βρυξέλλες και δεν ειναι καθαρό χρημα στις τσέπες μας, είναι κακό και κατακριτέο. Ας μην το ξεχνάμε αυτό.

  @@Maya..Αχ, φοβάμαι ότι θα πρέπει να ασχοληθείς και λίγο με τα μαθηματικά. Βοηθούν στην προσπάθεια να κάνουμε καμια οικονομία…Καλημέρα και καλή δύναμη….

  ριτς

 17. Για την bοld εισαγωγή, έχω να πω ότι κακώς δεν έγραψες αυτό που ήθελες να γράψεις…
  «Φίλος μεν ο Πλάτων, φιλτάτη δε η αλήθεια» ή κάπως έτσι, τέλος πάντων.
  Όσο για το ευρώ, «ο ευρώ-ν αμοιφθήσεται»…
  Με πολιτικές που ενισχύουν το Κεφάλαιο και μόνο, τα πράγματα για τον λαό θα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο, είτε το νόμισμα λέγεται ευρώ, είτε δολάριο ή ακόμα και ρούβλι…
  Την καλημέρα μου!

 18. @@Allu… Τώρα έδεσε το συκαλάκι! Υπήρξαν εποχές που θεωρούσαμε το λαό σοφό, κι άλλες που τον κατατάσσαμε στις ηλιθιες μάζες. Χαζό και το πρώτο, αποχαζο και το δεύτερο. Ο λαός είναι άτομα, τα οποία και νου εχουν και άποψη έχουν και αφελεια εχουν και απ όλα. Επομένως ειναι θέμα ατομικό η διαχείριση των οικονομικών του, είτε με ευρω, ειτε με ρουβλι, είτε με δολαριο.
  Την καλημέρα μου….
  ριτς

 19. Και πως διαχειρίζεται κάποιος στα 70 του μια μηνιαία σύνταξη μικρότερη από 500 €, όταν τα 100 τα δίνει σε γιατρούς και φάρμακα ;
  Πόση σοφία χρειάζεται ένας εργαζόμενος για να επιβιώσει με μισθό γύρω στα 700€;

 20. Αλλου….. ευτυχώς για την ελληνική οικογένεια που βοηθάει ανιόντες και κατιόντες.. Και φυσικά δεν ζει με τα 500. Στέλνει και ο γιός εκατο και η κορη εκατό και προχωράει ο παππούς…
  Να σου δωσω να καταλάβεις, εχω μια θειά ( η πρώτη κόρη της οικογένειας της γιαγιάς μου) 107 ετών σημερα…. χωρις συνταξη βεβαιως. ειχε καποια περιουσιακά στοιχεία, αλλα ειχε υπολογίσει ότι θα ζουσε ως το 80 της. οπότε τα πουλησε ολα , μα ολα… Και έκτοτε – μιλαμε τωρα για 27 χρονια – τα μισά χρονια ταζησε κολλημενη στη μανα μου και όταν πεθανε η μανα μου την ανέλαβα εγώ, η οποία εγώ επειδή η μανα μου ειχε αλτζχάιμερ και χρειαζοταν πολλά λεφτά , φρόντιζα και τη μανα μου. Αρα δυο στο πακέτο ως το 2003. Μετά μου εμεινε η θεία η οποία εχει αποκλειστική γυναικα νυχθημερον και το σαββατοκυριακο και μενει σ ενα δικό μου δυαράκι ,οπου εγω εκτός από τη γυναικα και το φαγητό της πληρώνω τη δεη, τον οτε, τα κοινόχρηστα και γενικώς ό,τι προκύψει…
  Αυτά…Ζήτω η αθανατη ελληνική οικογένεια..

 21. @@Allu Για τους εργαζομενους – τους νέους δηλαδή – νομιζω ότι βοηθούν και πάλι οι γονείς, πλην πολλών βεβαιως εξαιρέσεων. Εχω μια συνάδελφο νεα κοπελα γυρω στα 30 , η οποια εχει εναν μισθό 900 ευρω και συζεί με το φίλο της που βγαζει αλλα 900… Μου ελεγε ότι της φτάνουν και ότι ειναι ολιγαρκείς και οι δύο και ποτέ δεν γκρινιάζουν…
  Εγω, βεβαια, γκρινιάζω μεχρι τελικής πτωσεως…

 22. Ζήτω η ελληνική οικογένεια… Συμφωνώ
  Αλλά όπως πάνε τα πράγματα, οι κοινωνικοί ιστοί που έδεναν σφιχτά την ευρεία οικογένεια (όπως εσένα με την αιωνόβια θεία σου) σιγά σιγά πριονίζονται…
  Να γκρινιάζεις μέχρι τελικής πτώσης…
  Μας αρέσεις και γκρινιάρα
  🙂

 23. Ρίτσα – γκρινιαρίτσα 😀 , αυτά βλέπουν και μας πατάνε στο σβέρκο τόσα χρόνια: σου λέει, δε θα αφήσουν τα παιδιά το γέρο γονιό να πεθάνει, δεν θα αφήσει ο γονιός το παιδί του με χρέη (καλά, συμβαίνουν και οι εξαιρέσεις, μα είναι λιγότερες) και μας φέρονται όπως μας φέρονται – άρα κύκλος είναι…

  όσο για το ευρώ, εμένα αν μου έλεγε κάποιος πριν από λιγα χρόνια ότι θα δίνω χίλιες κάτι δραχμές για μία κυριακάτικη εφημερίδα, θα γελούσα δυνατά (τώρα δεν γελάω καθόλου)

  Καλημέρες 🙂

 24. Nai, σ αυτό συμφωνω. Φθινουν, πριονίζονται , πάντως κατι γίνεται και δεν υπάρχει αυτα τα παλιά συγκοινωνούντα δοχεία…Κι εγω , λεω, τωρα: τί αν την κανω τη γιαγιά; να τη στειλω στο ασυλο ανιάτων ; αφου δεν μπορω να διαθετω καθε μηνα αυτό το ποσό ; ολο δανειζομαι…Βλέπεις ομως ότι το παλεύω και νοιάζομαι…Οταν παψουμε να νοιαζόμαστε , τότε πραγματι θα εχει τελειωσει ο δεσμός ανιόντων – κατιόντων..

  καλά, δεν θελω να ξερεις τη γκρινια μου…ειναι ατελειωτη και ….βαρετηηηηηηηηη

 25. Νατασσακι….. ναι, εχεις δικιο. Οι κυβερνώντες το γνωρίζουν και γι αυτό δεν σκιάζονται προς το παρόν.θα του δουμε ομως αργότερα το θέμα.

  Οσο για το ευρω και τις 1000 δρχ…. ειναι λαθος που το υπολογίζουμε έτσι, απ ότι λενε οι ειδικοί δηλαδή. Δεν συγκρίνεις, γιατί δεν υπάρχει συγκριση. Το ευρω ειναι μια καινούργια μονάδα και αν η δρχ ειχε μεινει, τα χρηματα μας θα ηταν εντελως πληθωριστικά, αρα την εφημεριδα θα την αγοραζες μεν με 1000 δρχ ( σιγουρα) αλλά αυτές οι 1000 θα ηταν σαν 2000 ( πού να εξηγήσω τωρα σε σενα το μαθηματικό κεφαλι) αστο….καλυτερα
  γραφω για αυριο,,βλακειες ..
  ρτις

 26. μα αναλογικά να το πάρεις – είναι πολύ, και δεν είναι μόνο η εφημερίδα..Αντίθετα, οι μισθοί δε»κάλπασαν» με τον ίδιο τρόπο.

  Ξέχασα να σου πω για το παιδικό λινκ – πολύ καλό, το διασκέδασε ο μικρός! 🙂

  (και αποκλείεται να γράφεις βλακείες! 😆 )

 27. νατασσακι μου….. ναι, δεν υπηρξε σωστή αναλογια με τους μισθούς αυτό ειναι αληθεια,αλλα ξερεις τωρα, οι ανθρωποι γνωριζαν τα περι παραοικονομίας και μαυρου χρηματος, οποτε ειπαν , αστα μωρε αφου τα βολευουν…

  χαιρομαι για το παιδικό λινκ και τον Ακη

  βλακείες σου λεω…ουτε μια γραμμη δεν εγραψα ακομη…
  ριτς

 28. Αν οι κοινωνικοί ιστοί της ελληνικής οικογένειας πριονίζονται, τότε αυτό συμβαίνει σιγάααα-σιγά (μα πολύ σιγά) και για τους προφανείς λόγους: ‘Το 68% των νέων μέχρι 30 χρόνων (περίπου ένα εκατομμύριο άτομα), σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών, μένουν με τους γονείς τους. Είτε γιατί δεν εργάζονται, είτε γιατί είναι κακοπληρωμένοι. Με διάθεση, γνώσεις, «περγαμηνές», αμείβονται με μισθούς πείνας, συχνά ανασφάλιστοι και σχεδόν πάντα ανασφαλείς. Και όπως δείχνουν τα στοιχεία, είναι πάρα πολλοί. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι το 24% των Ελλήνων μισθωτών, στη συντριπτική τους πλειονότητα νέοι, έχουν μισθούς από 500 έως 700 ευρώ.’
  Από το blog της ‘Γενιάς των 700 ευρώ’.

 29. gerasimos… Ναι, το πρόβλημα των νεων παιδιών ειναι τρομερό στην Ελλάδα. Κι αυτό οφείλεται σε πολλούς λόγους. Στο ότι δεν υπάρχουν οι ανάλογες θεσεις εργασίας, στο ότι πολλοί στρεφονται προς το δημοσιο, το οποίο όμως με τους διαγωνισμούς κάνει τα δικά του κόλπα και θελει πολύ χρονο, στο ότι οι ιδιωτικές επιχειρήσεις δεν έχουν υγιείς βάσεις κι ακομη κι αν έχουν σιγά να μην πληρώσουν τους νέους…. στο ότι δεν υπάρχει εξιδεικευμένο προσωπικό, αλλά παιδιά με γενικές γνωσεις και αχρηστα πτυχία και αλλα πολλά που θα τα πούμε σιγά σιγά….γιατί τωρα κατι γραφω και δεν προλαβαινω Γερασιμε

 30. Καλησπέρα ριτς και καλή χρονιά!

  Παρότι δεν είμαι οικονομολόγος, ούτε καν έχω τις πολύ μεγάλες γνώσεις περί των οικονομικών πιθανολογώ ότι αν είχαμε ακόμα τη δραχμή, η υποτίμηση της θα συνεχιζόταν, όπως συνέβαινε τα τελευταία χρόνια που είχαμε το εθνικό μας νόμισμα, μιας και θα δεχόταν ιδιαίτερες πιέσεις από ένα «ισχυρό» ευρώ. Άρα, λογικά η αγοραστική μας δύναμη με αυτό το νόμισμα θα έφθινε μέρα με τη μέρα . Αυτά νομίζω ότι αποφεύχθηκαν με το ευρώ, ένα ισχυρό νόμισμα.

  Βεβαίως, οι ανατιμήσεις είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να μας προβληματίσει. Ακόμα θυμάμαι ότι εν μια νυκτί το μικρό μπουκάλι εμφιαλωμένο νερό πήγε από 50 δραχμές στα… 50 λεπτά. Θα συμφωνήσω ακόμα ότι μεγάλο ρόλο –ίσως το μεγαλύτερο– παίζει η χαλαρή καταναλωτική μας συνείδησή.

  Κλείνοντας θα ήθελα να προσθέσω και μια ακόμα παράμετρο στο ζήτημα. Πριν λίγες μέρες ήμουν στην Τσεχία και την προτελευταία μέρα της εκδρομής επισκεφθήκαμε τη Δρέσδη, πρωτεύουσα της Σαξονίας, κρατιδίου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Εν αντιθέσει με την Τσεχία, στην οποία οι συναλλαγές μας γίνονταν σε τσέχικες κορώνες, στην Δρέσδη η ζωή μας ήταν πολύ πιο εύκολη, καθότι δεν χρειαζόταν να κάνουμε μετατροπές. Είναι κι αυτό ένα από τα πλεονεκτήματα της ζώνης του ευρώ.

 31. Χαιρετίζω κατά πρώτο ,καλή χρονιά σε οικοδέσποινα οικείους και φίλους.
  Όσο για το προκείμενο, στα καθ ημάς ο ευρωσκεπτικισμός είναι άγνωστο σπορ,ο Έλληνας μέσα στα άλλα είναι τρύπιο χέρι κι έξω καρδιά-φιλοτιμήτης και τα παρόμοια ,πως να μείνει δεύτερη σκέψη για οικονομίες παρότι την κονόμα την έχει περί πολλού.
  Η Ευρώπη νομίζω ,και καλά κάνει,σπεύδει βραδέως σε όλα τα ζητήματα και λόγω γραφειοκρατίας που είναι εγγενές της φαινόμενο και από έλλειμμα ισχύος που μεταφράζεται σε πολιτικό έλλειμμα.Το μεγάλο της απόθεμα νομίζω είναι πολιτισμικό που θα αναδείξει και το πνευματικό της ανάστημα πολύ σύντομα.
  Προσωπικά εκτιμώ πώς το κοινό νόμισμα ήταν κίνηση ματ . Το ευρώ είναι κάτι σαν τα κωσταντινάτα και τα φλουριά σε νεωτερική κοπή.

 32. δ.τζ Καλημερα με μικρή καθυστέρηση ,λόγω φόρτου εργασίας…. Και βεβαια θα είχαμε μια πληθωριστική δραχμή και θα είχαμε πληρως απομονωθεί , όχι πολιτικά, αλλά εξαιτίας της ανισορροπίας που θα ειχε προκληθεί στην αγορά μας….

  @@Ector καλημερα και καλή χρονιά…
  Χαιρομαι που βλέπεις έτσι την Ευρωπη.Σωστή η προσέγγιση σου. Σπευδει βραδεως και στοχευει, απ ότι μου λενε οι πηγές μου, προς την ομοσπονδοποίηση σε βάθος χρόνου, παρ ότι υπάρχει μεγάλη διαφωνία ως προς τη διεύρυνση και την εμβάθυνση.

  rits

 33. Εστω και καθυστερημένα, αφού έχουμε διανύσει το πρώτο δεκαήμερο του νέου έτους ,
  εύχομαι Καλή Χρονιά Ριτσάκι

  Αναμφισβήτητα πολλά τα πλεονεκτήματα της ευρωποίησης, ενιαίο νόμισμα , ενιαία αγορά
  κοινές αξίες για την επιτυχία της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης ,κίνητρο για περαιτέρω ολοκλήρωση με την προοπτική οτι η κοινή δράση των κρατών μελών μπορεί να δώσει πολλά οφέλη στους συμμετέχοντες.

  Στην γλυκειά πατρίδα μας όμως η νομισματική μεταρρύθμιση έγινε χωρίς σχεδιασμό για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων, σκόπιμα προφανώς.
  Η χρονιά που η δραχμή αντικαταστάθηκε με το ευρώ αποτελεί το ορόσημο στην καταλήστευση των μισθωτών και στην απαράδεκτη αισχροκέρδεια.
  Η έντεχνη άνοδος των τιμών που ακολούθησε την καθιέρωση του ευρώ έφερε και την εξαθλίωση στην πλειονότητα των μισθωτών
  Από το 1992 εως το 2007
  ο τιμαριθμοποιημένος πληθωρισμός αγγίζει το 224% που σημαίνει οτι
  κατώτατες μηνιαίες αποδοχές 200.000 δρχ το 1992
  γίνονται 448.000 δρχ σήμερα ,
  δηλ 1320 ευρώ θα έπρεπε να ήταν ο κατώτατος μισθός

  800 ευρώ είναι σήμερα ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα και 1000 ευρώ περίπου στο δημόσιο

  Το 1992 με αποδοχές 280.000 δρχ
  μηνιαίως ζούσε μια τυπική 4μελής οικογένεια με σχετική οικονομική άνεση.

  Σήμερα με 800 ευρώ, η οικογένεια αυτή λιμοκτονεί. Να γιατί τα εληνικά νοικοκυριά ψωνίζουν με πιστωτικές κάρτες , όπως τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια και είναι υπό την ομηρία ενός αδηφάγου τραπεζικού συστήματος.

  Ποίος πταίει ??
  Το κράτος μας?
  Η νοοτροπία μας?
  Το ευρώ σίγουρα οχι

 34. Δημοσιευω για ενημερωση αρθρο από τα ΝΕΑ σημερινό ( Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2008) με θέμα το ευρώ…… Συμπέσαμε αδελφια με διαφορά μιας μέρας…

  ΠΡΟΒΟΛΕΙΣ
  Τα σημαντικά ευεργετήματα του ευρώ
  Του Π. Κ. Ιωακειμίδη
  ΣΕ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ μετρήσεις της κοινής γνώμης, το ενιαίο νόμισμα, ευρώ, καταγράφει εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά αποδοχής (γύρω στο 30%). Οι Έλληνες (όπως άλλωστε και οι πολίτες άλλων κρατών-μελών της ευρωζώνης- που, σημειωτέον, από την 1η Ιανουαρίου αριθμεί δεκαπέντε μέλη μετά την ένταξη σε αυτήν της Κύπρου και της Μάλτας) τείνουν να αποδίδουν στο ενιαίο νόμισμα τις αυξήσεις τιμών, την ακρίβεια, τον πληθωρισμό. Κι όμως, κάποιος οφείλει να εξηγήσει στους Έλληνες τα πολλαπλά ευεργετήματα του ευρώ, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο της διεθνούς οικονομικής αναταραχής.
  Να εξηγήσει ότι χωρίς τη συμμετοχή της χώρας στο ευρώ, η Ελλάδα θα αντιμετώπιζε σήμερα τεράστια προβλήματα οικονομικής αστάθειας, πληθωρισμού, ενδεχομένως κατάρρευσης. Η ελληνική οικονομία θα ήταν στη δίνη της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής αναταραχής, των δραματικών αυξήσεων στις τιμές του πετρελαίου, του διογκούμενου ελλείμματος στο ισοζύγιο πληρωμών. Το ευρώ έχει θωρακίσει την ελληνική όπως και την ευρύτερη ευρωπαϊκή οικονομία ως περιοχή σταθερότητας. Καλό είναι επομένως όλα αυτά τα πλεονεκτήματα να εξηγηθούν στους Έλληνες. Η συμμετοχή στην ευρωζώνη (ΟΝΕ/ευρώ), ως μείζονος σημασίας πολιτική επιλογή, δικαιώνεται σε πολλαπλά επίπεδα- θεσμικό, πολιτικό και βεβαίως οικονομικό. Με τη συμμετοχή στο ευρώ, η Ελλάδα έχει πράγματι εμπεδώσει τη θέση της στη «διεθνή ζώνη σταθερότητας, δημοκρατίας και ευημερίας». Σε γενικότερο επίπεδο είναι ήδη σαφές ότι το ευρώ έχει ήδη αναδειχθεί ως εξόχως επιτυχές νόμισμα σε λιγότερο από δέκα χρόνια από τη δημιουργία του (1999). Είναι ένα ιδιαίτερα ισχυρό νόμισμα, τόσο ισχυρό που προκαλεί ήδη ορισμένα προβλήματα για την εξαγωγική επίδοση της ευρωπαϊκής οικονομίας, ενώ καθίσταται ολοένα και περισσότερο αποδεκτό διεθνώς ως «αποθεματικό νόμισμα». Κατά κάποιον τρόπο το ευρώ συμβολίζει διεθνώς την «ήπια ισχύ» της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά, όπως παρατήρησε πρόσφατα ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Jean Ρierre Jouyet, η Ένωση στερείται αποτελεσματικής «διπλωματίας ευρώ». Η ευρωζώνη δεν αντιπροσωπεύεται με ενιαίο τρόπο στο διεθνές σύστημα και θεσμούς. «Δεν μιλάει με μια φωνή» για θέματα νομισματικής πολιτικής και οικονομίας. Και αυτή είναι μία μόνο πτυχή από τα «ελλείμματα» διακυβέρνησης της ευρωζώνης…
  Ο Π. Κ. Ιωακειμίδης είναι καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος του Δ.Σ. του ΕΛΙΑΜΕΠ.

 35. @@ Evaggelia Σ εχασα…καλή χρονιά ευχομαι για σενα και την οικογένειά σου.

  σωστή η ανάλυση, σωστή και η απορία για τα 800 ευρώ…. Πιστευω ότι πρέπει να τα ξαναδούμε αυτά τα θέματα και να βρουμε έναν τροπο διευθέτησης και της ασυδοσίας των τιμών και της ελλειψης ελέγχων..αυτό θα μπορούσε ίσως να επιτευχθεί με αλλεπάλληλες καταγγελίες του καταναλωτη και με αποχή από την αγορά φουσκωμένων προίοντων…κανείς δεν παθει τίποτα, ούτε θα στερηθούμε κατι… αστεια πραγματα Ευαγγελια μου, κι όμως αποτελεσματικά ..ποντάρουν την τάση μας να τα θέλουμε ολα και να δανειζόμαστε γι αυτό.
  καλημερα…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s