Πώς τόχε πει τότε ο Σημίτης ; Αυτή είναι η Ελλάδα;


Το κείμενο αυτό γράφτηκε πριν από τα Χριστούγεννα. Γι αυτό και είναι λίγο ξεπερασμένο από τα γεγονότα. Αλλά, εντάξει,αντέχεται.

showimageaspx.jpg

Balthus (French, 1908–2001) The Mountain, 1936

Η εβδομάδα ( η προ των Χριστουγέννων) κύλησε σε όρια ασφυκτικής πίεσης. Το ασφαλιστικό, οι συντάξεις, οι νέοι που δεν θα προλάβουν να βγουν στη σύνταξη, οι αποπομπές, οι πορείες διαμαρτυρίας, τα «άδεια» χωρίς προτάσεις κόμματα, ο κ. Κουβέλης, η «trendy επιλογή» κ. Τσίπρας, ο πανέξυπνος κ. Αλαβάνος, η διαταραχθείσα γαλήνη των Καρυάτιδων καθ’ οδόν προς το Μουσείο, οι Λαζοπουλιάδες και ο Τριανταφυλλόπουλος, ο Μπομπ ο Σφουγγαράκης, ο ιερέας, η μάνα και το εκδιδόμενο 11χρονο από το Ιλιον… όλα στην ίδια αλφαδιασμένη ευθεία, δίχως την τέρψη του μυαλού, δίχως πνευματική και ψυχική στράτευση. Μα τι «φτηνές» παραμονές Χριστουγέννων είναι αυτές! Σκόνη και καπνός που δεν θέλουν να κατακαθίσουν, να πιάσει δουλειά ο ζωγράφος…

Υπουργοί ταπεινώνονται και μαζεύουν βιαστικά τα κουρέλια του παραβατικού τους κόσμου, οι καινούργιοι (παλιοί στην ουσία) κάθονται στην άκρη της ηλεκτρικής καρέκλας του υπουργείου Απασχόλησης και ελπίζουν. Τι; Θα δείξει.

Ο Μαγγίνας μοιάζει με μαγική εικόνα, όχι όμως και το σπιτικό του στο Κορωπί. Αυτό γίνεται φέιγ-βολάν μπροστά στα βλέμματα χιλιάδων ανθρώπων που γνώριζαν, γνωρίζουν και θα γνωρίζουν ότι έτσι γίνονται οι δουλειές, είτε είσαι υπουργός είτε είσαι ο εμποράκος της Αιόλου. Αρκεί να ‘χεις δόντι. Στην επικαιρότητα και ο Ινδός, ο δικός μας πια Ινδός, ο απροστάτευτος μετανάστης που έπεσε στα χέρια… ενός εκμεταλλευτή της ανθρώπινης εργασίας. Πόσο υποκριτές είμαστε όλοι! Οι καφενόβιοι στην περιφέρεια έχουν βγάλει τα τεφτέρια και κρατούν σημειώσεις, καθώς ξεκινάει η δίκη των κουμπάρων. Τόσα πήραν τότε, τόσα έφαγαν… Τις χειροπέδες τις θυμάσαι, ρε; Χα, τις θυμάμαι. Εσύ θυμάσαι την αποφυλάκισή τους;

Κι εμείς που από επιλογή ζουμε αποστασιοποιημένοι, που εφαρμόζουμε τους νόμους, πληρώνουμε τους φόρους, δεν παραβιάζουμε βασικούς κανόνες συμπεριφοράς, έχουμε υγιείς ιδέες, αλλά μας λείπουν οι εκτελεστές, που νιώθουμε στοχαστικοί τύποι, αλλά μας λείπει το στυλό Mont blanc για να εκφραστούμε, εμείς λοιπόν σκύβουμε κάθε φορά να δούμε τον πάτο του βαρελιού. Ποιος τελικά θα βρει το κουράγιο να τον ξύσει οριστικά, να τελειώνουμε; Στα σκαλιά της πλατείας Συντάγματος όλοι γνωρίζουν ότι αράζουν τα μικρά emo. Κι αν κάποιο από αυτά βγει λίγο από την κατασκευασμένη αποχαύνωσή του και ρωτήσει για την κυβέρνηση; (Αλήθεια, κάνουν τέτοιες ερωτήσεις τα emo;) Την κυβέρνηση, που προ τετραετίας βγήκε φουριόζα μπροστά, με τα στήθη προτεταμένα (μου θύμιζε τη Γαλλίδα Μαριάν, την ηθοποιό Λετίτσια Κάστα) και εκκωφαντικά διατυμπάνιζε την πραμάτεια της. «Περάστε κόσμε, περάστε κόσμε. Εδώ η ταπεινότητα και η σεμνότητα, εδώ ξορκίζουμε τη διαφθορά».

Ηθελες δεν ήθελες, έπρεπε να τοποθετηθείς. Με ποιους είμαι, αναρωτιόσουν. Με τους προηγούμενους, λίγο πολύ απαξιωμένους, που μας προέτρεψαν να ανέβουμε ομαδικά στην εξουσία, αλλά που στην πραγματικότητα έκαναν μόνοι τους κουμάντο; Με τούτους, τους νεοφερμένους; Αν μη τι άλλο, δεσμεύονται να συμμαζέψουν την επιτηδευμένη γκλαμουριά και να επιδείξουν ένα κοινωνικό προφίλ. Μα, πώς μετά από τόσα χρόνια παραμένουμε ευκολόπιστοι; Ωρες ώρες, η προ τετραετίας πολιτική περίοδος μου θυμίζει την 11η Σεπτεμβρίου και την αυθόρμητη διάθεση να φωνάξουμε: «Είμαστε όλοι Αμερικανοί». Αλλά κι αυτό εξανεμίστηκε γρήγορα ανάμεσα σε ανίερες συμμαχίες, στέρφες τηλεοπτικές συζητήσεις και άνυδρες πολιτικές αποφάσεις. Τώρα, ψάχνω να βρω καινούργια συνθήματα.

Ούτως ή άλλως, όμως, ζούμε στην εποχή της κοινωνίας του θεάματος. Τα πάντα τοποθετούνται στο καντάρι της θεαματικότητας και κοσκινίζονται με ανατολίτικες αντοχές. Πλήρης η άλωση του ιδιωτικού από το δημόσιο. Στον αντίποδα του Να ντύσουμε τους Γυμνούς. Κανονικό στριπτίζ. Ο πολιτικός, ο καλλιτέχνης, ο αφελής πολίτης γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης του τηλεοπτικού Μέσου. Θεαματοποιούνται οι πράξεις του και ο χλευασμός ακολουθεί με περισσή ευκολία. (Βλέπε Λαζόπουλος, Βροχοπούλου, Θώδη…) Γέμισε η οθόνη ηθικολόγους και ηθικοπλάστες.

Τα πάντα απαξιώνονται με την ίδια ευκολία που θεοποιούνται. Η λάγνα διάθεση του καθενός μας για τα πέραν της κλειδαρότρυπας γίνεται σκληρό παιγνίδι τηλεθέασης στα χέρια μιας κάστας τηλεοπτικών πρωθιερέων του αποπροσανατολισμού. Ο Μεγάλος Αδελφός του Οργουελ και ο Θαυμαστός Κόσμος του Χάξλεϊ μοιάζουν αστείες υποθέσεις εργασίας μπροστά σ’ αυτό που βιώνει οποιοσδήποτε ανοίξει σήμερα τον τηλεοπτικό του δέκτη. Ναι, επαναλαμβάνω κι εγώ με τη σειρά μου γνωστές κοινοτοπίες. Αλλά η επικαιρότητα δίνει πάντα την ευκαιρία να θυμηθούμε την υβριδική σχέση δημοσιότητας και ιδιωτικότητας που διακατέχει την ελληνική πολιτική κουλτούρα και, όπως σωστά επισήμανε στα βιβλία του ο αείμνηστος Μιχάλης Δερτούζος, λίγα και ανίσχυρα αναχώματα υψώνονται απέναντι στη χειραγωγική και προπαγανδιστική δύναμη της τηλεοπτικής εικόνας.

showimageaspx-milton.jpg

Milton Avery

Προ ετών, ο Κ. Σημίτης είχε πει ότι «αυτή είναι η Ελλάδα». Τότε μου ‘χε χτυπήσει άσχημα στ’ αυτιά η συλλήβδην απόρριψή μας. Μέσα μου η Ελλάδα εξακολουθούσε να έχει τσαγανό και πλούσιο ανθρώπινο δυναμικό και θεωρούσα ότι σχετικά εύκολα θα εντοπίζαμε το μονοπάτι της ανάκαμψης. Από τότε ώς σήμερα έχω σκεφτεί ξανά και ξανά τη μομφή, καθώς οι συμπολίτες γύρω μου λενε ότι η ζωή μας γίνεται καθημερινά κομμάτια. Βορά στα χέρια των λιγοστών ιεροεξεταστών, φτηνιάρικο πρόπλασμα για «μακάκες» και «φούστες». Δηλαδή είχε δίκιο ο Σημίτης; Για ποιους; Για μας που προσμετρήσαμε και προσμετρούμε τη ζωή μας με Ντοστογιέφσκι και με Ελιοτ; Με Σίλβια Πλαθ, Βιρτζίνια Γουλφ, Φλομπέρ, Μπαλζάκ και Μοπασάν; Με Καζαντζάκη, Ροΐδη και Καρυωτάκη; Για μας που πασχίζουμε να ζήσουμε συγκροτημένα, που ψάχνουμε ανάμεσα στην άμμο να βρουμε τον κόκκο που θας μας αποδεσμεύσει από την πνευματική φθορά των κυττάρων; Που μαθαίνουμε τα παιδιά μας να σέβονται και να γνωρίζουν τα όρια της δικής τους ελευθερίας και της ελευθερίας του διπλανού τους;

Εχω αρχίσει να πιστεύω ότι η αδράνεια, η θυματοποίηση, η παραίτηση, η υιοθέτηση του ρόλου pussycats, η αποδοχή μιας κοινωνίας «delivery», και η συναισθηματική μυωπία που μας καταμαρτυρούν, δεν είναι τίποτ’ άλλο παρά ο σύγχρονος μύθος – κατασκευή για τον Ελληνα. Ενας μύθος που μας απαγορεύει να ανατινάξουμε τα όρια της φαντασίας μας. Ο Ευγένιος Ιονέσκο είχε γράψει κάποτε ότι «είναι αδιανόητο να μην μπορείς να φανταστείς το αδιανόητο»

.coverphoto.gif

Lucian Freud

Δημοσιεύθηκε στην Καθημερινή 23-12-2007

ριτς

Advertisements

76 thoughts on “Πώς τόχε πει τότε ο Σημίτης ; Αυτή είναι η Ελλάδα;

 1. Διανθίσματα.Κάθε φορά φέρνεις εδώ κάτω «ΓΑΛΑΖΟΚΙΤΙΝΗ ΓΕΝΤΙΑΝΗ» μαζί με το χώμα της.
  Και σπουδαίους πίνακες κοφυφαίων ζωγράφων ,και όχι μόνο.

  Κρατώ από το κείμενο αυτό:»να ανατινάξουμε τα όρια της φαντασίας μας».

 2. Ωραίο κείμενο, όμως πότε είδες την 11 Σεπτεμβρίου να λένε «αυθόρμητα» είμαστε όλοι Αμερικανοί; Ξέχασες τα ανέκδοτα που κυκλοφόρησαν αμέσως και το γιουχάρισμα στο γήπεδο την ώρα του «ενός λεπτού σιγή»

 3. @@Lupus….. Αν θυμάσαι , ίσως, όλο τον ευρωπαικό Τυπο, με πρώτη και καλύτερη τη γαλλική Monde είχαν βγει με πρωτοσέλιδους τίτλους «Είμαστε ολοι Αμερικανοι», όπως αργότερα είχαν βγει παλι με τον τιτλο «Είμαστε ολοι Μαδριλένοι «. Ηταν η περιόδος της συμμετοχής στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.
  Οσο για μας τους Ελληνες, εντάξει, τα γνωστά τα δικά μας.

 4. @@ ector….ευχαριστώ πολύ.

  Πληροφορίες για τη γεντιανή:
  Γεντιανή (Gentiana Lutea)
  Η κοινή της ονομασία είναι αγριοπιπεριά
  Ιδιότητες:
  Η ρίζα της γεντιανής έχει άκρως θεραπευτικές ιδιότητες. Βοηθά στην πέψη, τονώνει, αυξάνει την όρεξη ενώ ταυτόχρονα είναι και καθαρτικό. Γιατρικό για τα τσιμπήματα ή δαγκώματα εντόμων (με σκόνη πάνω στις πληγές αλλά και ως αφέψημα με μέλι).Έχει επίσης και αντιπυρετική δράση.
  Που τη συναντάμε:
  Στην Ελλάδα αυτοφυές.

 5. (ααα, εσύ πας να μας φας τη «δουλειά» – από πότε δίνεις πληροφορίες, ε;)
  🙂

  Το κείμενο είναι μια χαρά επίκαιρο – και γιατί να συμφωνήσω με το Σημίτη; Αυτή είναι η Ελλάδα που βλέπει αυτός – αυτοί, και που σίγουρα έχουν μεγαλύτερη ευθύνη από μένα για τα χάλια της.

  Εγώ καθημερινά βλέπω «άλλη» Ελλάδα – αλλά εμένα η καθημερινότητά μου δεν περιλαμβάνει ανθρώπους αυτού του τύπου, ευτυχώς…

  Καλησπέρα Ριτσάκι μου!

 6. Βρε,,,,χαμπέμους Νατασσάκι ; Τί λετε! Και μάλιστα φουριόζο φουριόζο μη του φαμε τη δουλειά, καλέ..Για δε, για δε…

  Κι εμείς με την άλλη Ελλάδα είμαστε μικρό μου, αλλά ποιός μας δίνει σημασία; Νοιωθω ότι κινούμαι γύρω στα αζήτητα, όχι δηλαδη εντελώς αζήτητο, αλλά κοντά είμαι.
  φιλια και καλησπέρα
  ριτς

 7. penelope dearest…. χαζολογάμε κατα τα κοινώς λεγόμενα…. Ποιος απ όλους ειναι ο αγαπημένος σου, γιατί εγω εβαλα τρεις …ετσι, ξέρεις, για χόρταση που λενε….
  φιλια, αν μπορείς απάντησε τωρα
  ριτς

 8. Εγώ δεν έχ ω κανένα πρόβλημα με την ελληνική πραγματικότητα και δεν καταλαβαίνω προς τι all the fuss. Ιδίως όταν την κοιτάω από ψηλά φεύγοντας με το αεροπλάνο μια χαρά μου φαίνεται. 😛

 9. vasilis ..Ασε Βασίλη μου,τωρα, το πού και πώς πιστεύουμε. Χάος σου λέω , μονο που το χάος είναι συντεταγμένο κι αυτό.
  φιλω σε
  ριτς

  gerasimos….Κι εγω. Να δεις μάλιστα ότι την λαχταρώ κι ολας ετσι και αποχωριστούμε για κανα τριήμερο…
  χαιρετω
  ριτς

 10. @@@penelope….δεν αμφέβαλα στιγμή ότι ηταν ο Φρόιντ. Μεχρι και στοιχημα έβαλα με το Νατασσάκι, το οποίον θα επιληφθεί του θέματος later…..
  filia
  rits

 11. Το κοπαδι ειναι ο,τι το κανει το κριαρι.Και η Ελλαδα ειναι ο,τι της επιτρεπει ή της επιβαλλει να ειναι η εξουσια της.Ναι,το κοπαδι πιεζει να συμμετασχει στο πλιατσικο.Επειδη υπαρχει πλιατσικο.Να εισαι παντα καλα.

 12. @@penelope…..ειναι λοιπόν μια καλή ευκαιρία να πάψεις να είσαι προβλεψιμη…

  @@o – kairos…Να κάνουμε κάτι μικρό ο καθένας μας να το αλλάξουμε ; Τί λετε;
  σας ευχαριστώ για τη συμμετοχή σας
  ριτς

 13. Την προηγουμενη εβδομάδα, από αυτές εδω τις γραμμές λεγαμε για την ανάγκη μιας επανάστασης!! Υπερβολές, θα πείτε, αλλά κάπως έτσι, απλά, ξεκινάνε τα πράγματα. Λέτε ;

 14. Να μην σας διακόψω μια που μιλάτε για επαναστάσεις , αν και είμαι προβλέψιμη, μου αρέσουν! H ΄Penelope είναι απλή με απλά γούστα! By the way are you going to coach me?

 15. @@dimosthenis…..Βρε καλως το παιδί. Τί κάνεις; Πού κρυβόσουν ολο αυτό τον καιρό ; Κανένα νεο φοβερό; Εμείς εδω δυιλιζουμε τον κωνωπα ως γνωστόν…

  σε φιλω

 16. dimosthenis….να αλλάξουμε ορολογία προτείνεις ή να μην ασχολούμαστε καθόλου με τα της τρέχουσας ανιαρής επικαιρότητας;

 17. Λοιπόν να σου πω την αλήθεια μου, είμαι αρκετά εκνευρισμένος από τα πολύ λίγα που βλέπω και διαβάζω… Τόση ξεφτίλα έχει καιρό να νοιώσει ηο τόπος. Όχι ότι είχαμε πήξει στην ποιότητα (πιότητα, που έλεγε κι ο κινέζος), αλλά αυτό έχει παραγίνει… Από το Ζαχόπουλο μέχρι την ενημέρωση στο site της Καθημερινής που κάνει είδηση ότι ο Καραμανλής επεσκέφθη το Ταζ Μαχάλ (!) Μετά μας χάλαγε η χούντα και τους λέμε και γραφικούς…

  Και μιας και το θυμήθηκα, αυτή η Νατάσσα, δουλεύει; Και δεν εννοώ τον κόσμο…

  Και να σου εξομολογηθώ και μια πικρία μου, με ενοχλεί που η Καθημερινή, ασχολείται με αυτά τα ευτελή, τρέχοντα. Αντιλαμβάνομαι ότι κα΄τι πρέπει και να πουλήσει η εφημερίδα, αλλά τέλος πάντων κάποιος πρέπει να αναλάβει να αλλάξει την τρέχουσα επικαιρότητα και δεν γίνεται να διαβάζω άρθρα, όπως το σημερινό του Παπαχελά πχ αλλά να διαβάζω και τη συνέχεια της ροζ σειράς » ο Ζαχόπουλος κι οι γυναίκες του»

  (Αν αυτός έχει ΚΑΙ σύζυγο ΚΑΙ ερωμένη, ε, μπορώ να ελπίζω κι εγώ…)

 18. @Rits πες μου τώρα πως κατάλαβες ότι μου αρέσει ο Freud ( από περιέργεια?)λόγω χώρας?
  @Dimostheni για Σουηδος ξέρεις πολλά ελληνικά

 19. ήταν η μοναδική φορά που είχα συμφωνήσει με το Σημίτη -αν και η συγκυρία στην οποία ειπώθηκε η ρήση δεν ήταν και πολύ άνετη για τον ίδιο, αν τα θυμάμαι καλά.

 20. Α! Μια και σε βρήκα Penelope
  Mr Jones, ασθενής με διπολική διαταραχή και ψυχίατρο την απίστευτη Lena Olin… Κατά τα λοιπά, δεν υπάρχει άλλος Mr Jones…

 21. penelope … Νομίζω ότι ο Φρόιντ ειναι ιδιαίτερα ζόρικος, στριφνός, κυκλοθυμικός, αλλά και ιδιαίτερα αγαπητός εις τας Αγγλίας. Θα μου πείτε εσεις γιατί ;

  Dimosthenis… Θου Κύριε φυλακή το στόματι μου και θύραν περιοχής περί τα χείλη μου!!

 22. @Krot….Είπαμε, υπάρχει και η άλλη Ελλάδα/ Ας συγκρατηθούμε λίγο, ας αποφύγουμε την πήρη ισοπέδωση προς τα κάτω.Ελεος πια.

 23. Dimosthenis….καλα, ε, βρηκα μια ωραία φωτο της Lena Olin, αλλά δεν μπαίνει στο σχολιο. Τί κρίμα, αν και η Penelope την ξέρει.

  E, εντάξει. Φαντάζομαι ότι καθ υπερβολήν θα το λες έτσι ;

 24. Dearest θα σας πω, γιατί ακόμα εδώ υπάρχει αξιοκρατία ….και μετράει ότι είναι Υπεροχος ζωγράφος… τα άλλα περι χαρακτήρα δικαίωμα του…
  Για τα υπόλοιπα τι να πω…….!!!!!

 25. ρίτσα μου, ο ευρωπαϊκός τύπος δεν είναι «εμείς» που είχαμε «την αυθόρμητη διάθεση να φωνάξουμε: «Είμαστε όλοι Αμερικανοί». «, ούτε και τόσο αυθόρμητος είναι…

  υπερβάλεις λίγο…

  όσο για τον Σημίτη δεν μας έλειψε καθόλου, το αντίθετο. και είναι γνωστό ότι δεν συμπαθούσε ιδιαίτερα αυτή την χώρα

  Πάντως είναι ωραίο κείμενο

 26. @@dimosthenis… Για την Ελλάδα, βρε λεω… Και τα ξόρκια αυτήν αφορούν.. Τί να την κάνεις παιδάκι μου , έτσι οπως την στήνουν σαν ανδρεικελο από δω κι από κει;

 27. @@dimosthenis… Για την Ελλάδα, βρε λεω… Και τα ξόρκια αυτήν αφορούν.. Τί να την κάνεις παιδάκι μου , έτσι οπως την στήνουν σαν ανδρεικελο από δω κι από κει;

 28. @@@Penelope….Δεν διαφωνούμε. Είναι όντως σπουδαίος ζωγράφος, αλλά ιδιαίτερα προβεβλημένος σε σας. Για τα υπολοιπα, ήθελα να πω, πώς τον βλέπεις εσύ προσωπικά ;
  Τα του χαρακτήρα του, τα ανέφερα για να εμπλουτίσω τις προτασούλες μου. Δεν με αφορούν και ποτέ σ έναν καλλιτέχνη ή μια μεγάλη προσωπικότητα δεν ασχολούμαι με τον μικρόκοσμό του.

  @@@

 29. @@ Lupus…τα γράφω γιατί τα θυμάμαι σαν ναναι τώρα. Οπως θυμαμαι που εδω τριβαμε τις κοιλιές μας και υπήρξαν γενικώς επιπτώσεις στο…επάγγελμά μας δηλαδή, αν θυμαμαι καλα.
  Γιατί όλοι μεινατε στον Σημίτη; Σημαίνει ότι εκεινη η λεξουλα μας είχε αγγίξει. Αλλιώς, ολο το κείμενο δεν αναφέρεται σ αυτόν, αλλά στα σημερινά δρώμενα.
  ευχαριστω για τα καλά σου λόγια
  ριτς

 30. Τον Freud τον λατρεύω σαν ζωγράφο … ο πρώτος πίνακας με την γυναίκα δείχνει όλο τον εγωκεντρισμό του…. και την Lena Olin την ξέρω κατά λάθος ,όχι ότι είμαι ιδιαίτερα ενημερωμένη με τα ψυχ….

 31. penelope….γιατί στο δικό μας σύστημα δεν βγαινει η φωτο σου ; Μηπως πρέπει να κανεις καποια εγγραφή ; δεν ρωτάς καποιον που κατέχει τα πράγματα; Ειναι τόσο αισιόδοξη η φωτο που εχεις διαλέξει, ώστε νομίζω ότι θα δώσει άλλη ώθηση στο μπλογκ…
  Χαιρομαι που συμφωνουμε επί της τέχνης. Οσο για την ηθοποιό, ομολογω ότι λίγο την ξέρω και εγώ.
  ριτς

  Να τρωτε πολλά ρόδια. Κανουν καλό στην αρτηριοσκλήρωση.

 32. Θα αναγκαστω στο τέλος να ρωτήσω τον Johnny ……και να τον μπλέξω στις ελληνικοδουλειές μου.Οσο για τα ρόδια έχουμε ήδη φροντίσει…..pomegranate juice everywhere..

 33. @@@Penelope… Ναι, καλά κάνετε. Εγω αγοράζω ολοκληρα και τα καθαρίζω…δλ τωρα αρχισα!
  Καλα, αν ειναι να μπλέξεις τον Τζόνι, ας να ξεκουραστεί στη ντουλάπα…

 34. Ax βρε Ριτσα μου πως καταφέρνεις και με κάνεις και γελάω(αφού ο Johnny έχει αρχίσει να ανησυχεί) όταν έχεις τα κεφια σου είσαι super …φιλιά

 35. Καλημέρα Ρίτσα μου,
  το καλό με το διαδίκτυο είναι ότι μας επιτρέπει να μιλάμε στον ενικό με πρόσωπα άγνωστα, αλλά συγχρόνως οικεία.
  Πολύ ωραία περιγράφεις τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα. Είμαι από τους ανθρώπους που δεν πίστεψε τη επαγγελλόμενη «σεμνότητα και ταπεινότητα» (με παλιά φθαρμένα υλικά δεν φτιάχνονται νέα άφθαρτα αντικείμενα), αλλά και πάλι η απογοήτευση με κυριαρχεί. Τέτοια κατάπτωση δεν την περίμενα.
  Την καλημέρα μου

 36. @@Meropi…καλημέρα καλή μου. Θα πρέπει να ρίξουμε όλοι μια ματιά στον Κλεόβουλο το Ρόδιο πουχει πει διάφορα πολύ ωραία και σχετικά με το θέμα… Το φοβερό είναι ότι σημερα στο Μέγαρο εχει ημερίδα για τη Διαφάνεια. «Ελλάδα και Διαφάνεια» , ειναι ο τίτλος! Θα μιλήσει ο Κωστάκης, θα μιλήσει και ο Γιωργάκης..
  Τί να λέμε, τώρα…

 37. Ρίτσα μου,
  σκέφτομαι τα παιδιά αυτών των δύο όταν θα μπουν στην πολιτική πώς θα τα αποκαλούμε;;
  Ο Αλεκουλάκης και ο Ανδρεουλάκης;;;
  Σε κάθε γενιά προστίθεται και ένα περαιτέρω υποκοροστικό…..

 38. Δεν φαντάστηκες, βέβαια, ότι δεν σε διαβάζω ή δεν σε σκέφτομαι, επειδή έχω ξεχάσει τους καλούς μου τρόπους και δεν λέω «καλησπέρα» ή «καλημέρα», ε;
  🙂 🙂 🙂
  Από τις καλύτερες αναλύσεις σου, φοβάμαι όμως ότι όχι μόνο ανεπίκαιρο δεν είναι, αλλά θα διατηρεί για χρόνια τη φρεσκάδα και την επικαιρότητά του…
  Σε φιλώ, καλή εβδομάδα!

 39. @@ just me χαιρομαι που είσαι καλά. Τα ποιήματα είχαν μελαγχολία και ….
  Για μενα ειναι κομπλιμαν να διατηρούν τη φρεσκάδα τους τα κομματια μου, αλλά για τον τόπο είναι κατάρα…
  σε φιλω

  ριτς

  @@Meropi…..Λες βρε Μεροπάκι μου; Δεν το πιστεύω δηλαδή…
  καλημερα, καλημερα και καλή εβδομάδα.
  Ακούστηκε ότι ερχονται Αλκυονίδες ημερες .Αληθεύει;
  ριτς

 40. Καθόλου ξεπερασμένο. Ούτε το κείμενο και δυστυχώς ούτε αυτό που είπε ο Σημίτης. Ο οποίος – μεταξύ μας – θα ‘θελα να ‘ξερα τι σκέφτεται εκεί που είναι. Καλημέρες! Όλα καλά;

 41. Οσο συνεχιζουμε να φοραμε το αλεξικακο περιβραχιονιο μας(αποδεκτης του τονου της εποχης)τοσο θα μειωνεται η ειλικρινεια και θα συγκρουεται με την αξιοπρεπεια.Δεν υπαρχει πια ωρα.Μονο συγκυριες.Για να παμε σε πραξεις δυσκολες.

 42. Ή εγχείρηση πέτυχε αλλά ο ασθενής απεβίωσε!! Υπάρχει φωτο στο wordpress αλλα το όνομα μου δεν παίζει από τον συνωστισμό των Πενελοπιάδων!!!

 43. Γεια σου Ρίτσα και καλή χρονιά έστω και με το κινέζικο ημερολόγιο. Βλέπω παρά το ότι μας φορτώθηκε άλλος ένας χρόνος εσύ παραμένεις έφηβη τουλάχιστον στις αναζητήσεις σου γιατί σωματικά δεν το γνωρίζω αφού ουτε καν σε ξέρω.
  Εγώ το προσπαθώ αλλά δεν μου βγαίνει πάντα. Είναι ώρες που η κοινωνία του καναπέ δε μου φαίνεται και τόσο άσχημη . Τέλος πάντων.

 44. @@@ Ω, Penelope! What a surprise!!!!!!

  @@@@ Natassaki…. φάνηκε, φάνηκε…

  @@@@ Chrisni…. Σ ευχαριστώ πολύ. Νομίζω ότι θα αναζητώ για πάντα πράγματα και θα κάνω σκέψεις τέτοιες παρ ότι δεν ειμαι έφηβη.
  Η κοινωνία του καναπέ ειναι για λίγο Κρισνι μου, όχι για χόρταση.
  καλημερα
  ριτς

 45. Nαι πρωινή surprise! εμείς όλο το βράδυ παλεύαμε ! Ετσι όπως πάει η κατάσταση με βλέπω να μπαίνω στο Priory για blog addiction therapy!!! Σε φιλώ και τρέχω για τα συνηθισμένα….

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s