Μπορεί ο Επίκτητος να μας δώσει τα φώτα του ;


burlhair1-liqin-tan.jpgartwork of LiQin Tan

Ηταν σχεδόν αδύνατον λόγω του κλίματος των ημερών να ανεβάσω κάτι ανάλαφρο για το Σαββατοκύριακο. Είναι πολλές φορές κάτι πράγματα που με τραβούν προς το κάτω, με αποδυναμώνουν, μου αφαιρούν τον ισχυρό λόγο, με συνθλίβουν. Και μη έχοντας διέξοδο καλή, περιπαιχτική, χαριτωμένη κατέφυγα στη σταθερή αξία του ΕΠΙΚΤΗΤΟΥ και στο βιβλίο του «Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΖΗΝ». Εχει επικαιρότητα το απόσπασμα που ακολουθεί : «Απόφευγε τις πιο δημοφιλείς διασκεδάσεις»

Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτού που θεωρείται αυθεντική διασκέδαση είναι χαμηλού επιπέδου, ή ανόητη διασκέδαση που τροφοδοτεί ή εκμεταλλεύεται τις ανθρώπινες αδυναμίες.

Απόφευγε να είσαι κάποιος του όχλου που παραδίνεται σε τέτοιου είδους διασκεδάσεις. Να είσαι διακριτικός γύρω από την εικόνα και τις ιδέες που αφήνεις να εισχωρούν στο μυαλό σου. Αν εσύ ο ίδιος δεν διαλέγεις τις σκέψεις και τις εικόνες στις οποίες εκθέτεις τον εαυτό σου,θα το κάνουν οι άλλοι και τα κίνητρά τους μπορεί να μην είναι τα πιο ψηλά που μπορούν να υπάρξουν.

Το να παρασυρθείς προς τη χυδαιότητα χωρίς να το καταλάβεις είναι το ευκολότερο πράγμα στον κόσμο. Αλλά αν είσαι αποφασισμένος να μη χάνεις το χρόνο και να σπαταλάς την προσοχή σου σε πράγματα ανόητα , δεν ειναι αναγκαίο να συμβεί κάτι τέτοιο.

Προφανώς και είναι δύσκολο να συγκρατηθεί ο άνθρωπος. Ο πειρασμός, 39154_wallpaper110.jpgσε όλους του τις εκφάνσεις, είναι παρών και αφόρητα πιεστικός και πολλές φορές είναι νομοτελειακά βέβαιο ότι θα πέσουμε στην παγίδα. Τουλάχιστον ας τόχουμε προσπαθήσει λίγο διαφορετικά κι όταν θα πέσουμε, να ξέρουμε το γιατί.

ριτς

Advertisements

30 thoughts on “Μπορεί ο Επίκτητος να μας δώσει τα φώτα του ;

 1. Δυστυχώς Ρίτσα η ανοησία και η χυδαιότητα έχουν θριαμβεύσει και κάθε άλλη στάση την εκλαμβάνουν σαν παρέκκλιση από το κανονικό και σίγουρα ύποπτη.

 2. Tα 37 τελευταία χρόνια προσπαθώ να αντιστέκομαι στη χυδαιότητα, την κακογουστιά, την αριβιστική διαπλοκή και να εφαρμόζω το καβαφικό ‘αν δε μπορείς να κάνεις τη ζωή σου όπως τη θέλεις τούτο τουλάχιστο προσπάθησε: μην την εξεφτελίζεις’. Αποτέλεσμα; Περιθωριοποιήθηκα, παραγκωνίστικα, αδικήθηκα και υποτιμήθηκε η νοημοσύνη μου από ανθρώπους που προσπάθησαν και προσπαθούν να πατάνε επάνω μου σα να είμαι σκαλοπάτι για να ανέβουν ψηλότερα, χρησιμοποιώντας με. Αυτή η κοινωνία απ’ ό, τι φαίνεται ανταμείβει άλλα πράγματα και άλλες πρακτικές. Σόρι αν έγινα μελό, δεν είμαι μελό τύπος γενικά αλλά κάποια στιγμή μου τελείωσε ακόμα και το χιούμορ. Σόρι επίσης αν έγινα αυτοαναφορικός, ούτε τέτοιος τύπος είμαι. Δεν θα τα έλεγα αυτά αν δε θεωρούσα ότι δυστυχώς αφορούν πολύ κόσμο και όχι μόνο εμένα.

 3. Το θέμα είναι ότι πάρα πολλοί έχουν δώσει τα φώτα τους αλλά αρχίζω να πιστεύω ότι είμαστε τυφλοί και δεν καταλαβαίνουμε τη διαφορά…

  Καλό Σαββατοκύριακο Ριτσάκι.

  (Είναι λίγο άσχετο, αλλά διαβάζοντας το κείμενο θυμήθηκα πόσο μου την έσπαγαν παλιότερα κείμενα που είναι γραμμένα σε στυλ νουθεσίας. Ακόμη κι αν συμφωνούσα με το περιεχόμενό τους, το ύφος «να» μου την έδινε. Σήμερα διαπίστωσα ότι εξακολουθεί να μου συμβαίνει αυτό…)

 4. Είπαν κι έγραψαν οι φιλόσοφοι
  και οι αξίες που πρόβαλαν είναι διαχρονικές

  Ταπεινά συμφωνώ με τον Επίκτητο
  Είναι Τέχνη να ζεις ποιοτική ζωή βασισμένη σε ακλόνητες αξίες που εξευγενίζουν τον καθημερινό βίο.

  Η φιλοσοφία επέδειξε τρόπους και δρόμους που εαν υιοθετήσει ο καθείς ως στάση ζωής,
  και εναρμονισθούν με την πράξη θα ακολουθήσει μια πορεία προς τον σταδιακό εξευγενισμό του προσωπικού χαρακτήρα και της συμπεριφοράς.
  Θα αποφευχθεί η μόλυνση της ψυχής απ οτι σαθρό » πιστεύω » κυκλοφορεί και σερβίρεται,
  απο ταραχώδεις επιθυμίες από επιλογές αμφίβολης αξίας.
  Δεν είναι εύκολα πράγματα αυτά στους καιρούς μας
  Θέλει συνεχή αναζήτηση γνώσης , κόπο, δύναμη ,υπομονή…
  Ομως μεγαλύτερη αξία θα έχουν τα βήματα προόδου που θα κάνει ο καθένας μας προς την σωστή κατεύθυνση απ οτι αν τελικά φτάσουμε στην τελειότητα

  Ομορφο Σαββατοκύριακο Εύχομαι
  καλή μου Ρίτσα !

 5. @ fuzzy-burlesque Στο χέρι μας είναι να γίνουμε λίγοι περισσότεροι, γιατί στο σχόλιο σου διακρίνω πίκρα και θυμό και εισαι , αν δεν κανω λάθος , πολύ νέος.

  @evaggelia δεν ξέρω, τον Επίκτητο βρήκα ως αποκούμπι αυτή τη φορά. Μιλάω με το γιό μου το μικρό και είναι αγανακτησμένος. Προσπαθεί να συγκρατηθεί, αναζητάει απαντήσεις, αδυνατεί να εξηγήσει συμπεριφορές…χάος , σου λεω…Κι εγω, με ψυχραιμία εξηγώ, εξηγώ, εξηγώ… Τί όμως;

 6. @@@industrial daisies…. ερωτηση : θεωρείς νουθεσίες τα του Επίκτητου ; Δεν ξέρω αν είναι. Απόψεις τις θεωρώ που θα πρέπει να ακούγονται πότε πότε για όλους εμάς πουχουμε χάσει τις πυξίδες και δεν διακρίνουμε καν το φάρο. Αυτό καταλαβαίνω εγώ.
  Οτι είμαστε τυφλοί από επιλογή, θες να πεις..

 7. @Ιndictos Ναι, συντομα αν όχι αυριο, ο κανόνας θα ειναι αυτού του είδους οι συμπεριφορές και ο σεβασμός , η τιμιότητα και το ήθος η εξαίρεση.

  @ gerasimos Οχι δεν γίνεσαι μελό. Ανθρωπος κανονικός είσαι και εξοργίζεσαι με ο,τι συμβαίνει γύρω μας. Εγω , απ ότι ειδες αποφευγω τις επίμαχες λέξεις. Ούτε αυτές δεν αντέχω. Και σιγουρα παραμένω μαζί με άλλους δεκα βαθιά Καβαφική. Να δούμε αυτό ποιός θα μας το πάρει.Για να δούμε
  χαιρετώ

 8. Ρίτσα μου,

  ξέρω απο πρώτο χέρι τι περνάνε τα » ψαγμένα »
  παιδιά
  Είχα πει κάποτε και στα δύο
  Αν θέλεις νάσαι Αετός ποτέ μην κάνεις παρέα με πέρδικες
  Φαίνεται οτι τόχουν καταλάβει

 9. Ρίτσα, εγω είμαι τόσο θολωμένος από τόσες ώρες έντονης δουλειάς, που αυτό που θέλω μόνο να σου πω είναι ότι με εντυπωσίασε το artwork και…

  ΚΑΛΟ ΣΚ με ξεκούραση και βόλτες για να αλλάξεις διάθεση!
  😉

 10. Έχεις δίκιο, Ρίτσα. Τουλάχιστον όταν υποκύπτουμε στα διάφορα… «αμαρτωλά» καλέσματα , ας μην το κάνουμε κατά λάθος, αλλά συνειδητά. Έτσι γλυτώνουμε και την αξιοπρέπειά μας… κάπως. Εξάλλου, ένας Οδυσσέας υπήρξε που δέθηκε στο κατάρτι για να μην παρασυρθεί από τις Σειρήνες. Όλοι εμείς οι υπόλοιποι θνητοί έτσι και μας το γράφει η μοίρα να ακούσουμε την φωνούλα τους, απλά ξεριζώνουμε το κατάρτι και μην τον είδατε!
  Φιλάκια και καλό σ/κ να έχουμε 🙂

 11. διάβασα στο Νατασσάκι περί Κερουάκ και τσακίστηκα να ‘ρθω… ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΕΡΟΥΑΚ? Δε λέω, καλός ο επίκτητος, συμφωνώ και με τα περί δήθεν του ευ ζην, αλλά ο Κερουάκ… Γι αυτό σε κερνάω εγώ έναν:
  “The only people for me are the mad ones, the ones who are mad to live, mad to talk, mad to be saved, desirous of everything at the same time, the ones who never yawn or say a commonplace thing, but burn, burn, burn, like fabulous yellow roman candles, exploding like spiders across the stars and in the middle you see the blue centerlight pop and everybody goes «Awww!”

 12. Συμφωνώ με τη γενικότερη ιδέα του κειμένου. Είναι σημαντικό η διασκέδαση μας, αυτά που επιλέγουμε να γεμίσουν τον ελεύθερο χρόνο μας, να φιλτράρονται και να μην καταπίνονται αμάσητα, με το σκεπτικό και μόνο ότι είναι trends. Ωστόσο, καμιά φορά λίγος αυθορμητισμός δε βλάπτει. Μια μικρή «ανοησία» είναι που και που αποδεκτή και πολλές φορές αποδεικνύεται καθαρτική και εξιλεωτική…

 13. Επίκαιρος ο Επίκτητος μα όλα τα αμαρτωλά καλέσματα που κυκλοφορούν γίνονται επίκτητα σε ανύποπτο χρόνο και χρειάζεται εγρήγορση γιατί χανόμαστε….!
  Φιλάκια πολλά και να έχεις ένα όμορφο Σ/Κ
  🙂

 14. @@δ.τζ . Καλά Δημητρη μου τωρα δεν μιλάμε για καμια ανοησία, το αλατι της γης.Μιλαμε για τις χοντράδες που γίνονται γύρω μας. Ελεος πια.

  ΥΓ. Το αλλο το εψαξα, αλλά δεν βρεθηκε πουθενά, τουλάχιστον στους δύο παραλήπτες.

 15. @@@@Νατασσακι,….. ρυμουλκό των μπλογκς καλημερα σου. Νασαι καλά για τη βοήθεια, την άμεση βοήθεια. Λοιπόν, θα μεταφέρω τον Κέρουακ και εδώ για να ειμαστε ΟΚ.

  Τα τραγούδια που εκρήγυνται
  είναι η ουσία της ποίησης
  Ερχονται από μόνα τους, ακούγοντας τα,
  άκαμπτα σαν τους φυλακισμένους σε μια σπηλιά,
  Βγαλμένους στο φως του ήλιου, κουρελήδες,
  Και όμορφοι όταν κοιτάξεις από κοντά
  Και δεις κάτω από τα γένια
  τα άγια γαλανά μάτια της ανθρωπιάς
  Και σκούρα.

  Ψηλά τα άστρα τραγουδούν
  δικά τους τραγούδια, με κίνηση
  που δεν κινείται, πραγματική,
  ανύπαρκτες σφαίρες που τραγουδούν-
  Μα οι ανθρώπινες ποίησες
  Με το θεό σαν σχέδιό τους
  τραγουδούν μ έναν άλλο νόμο
  σφαιρών και συμβόλων,
  Και τράβα μου ένα μπλουζ
  φιλάρα, φύσα μου ένα μποπ
  Ασε με ν’ ακούσω για τον παράδεισο
  από χάλκινη τρομπέτα- πατσαβούρα….

  (Χορικό – Τζακ Κέρουακ) Ποιήματα

 16. Meniek…… mad to live ! Εγκρίνω Κέρουακ και επαυξάνω, παρ ότι την ξεσκισε τη ζωή του. Ισως τελικά ειναι κι αυτός ένας τρόπος….
  σε φιλω
  εισαι καλά γενικώς;

 17. @@@ Μαρία…. Μην τον ειδατε τον Παναή, λεει ο θυμοσοφος λαός μας ! Σιγά να μην ειναι και θυμόσοφος, αλλά ξέρεις, μας έμεινε το…κουσουρι από παλια…

 18. @ Philos….σ ευχαριστώ για το εικαστικον της υπόθεσης… Μου αρέσει να ασχολούμαι με αυτό και δεν τα βρίσκω και πολύ πολυ εύκολα. Δεν ανοιγω ενα κουτί και βγαίνει μια χονδρή, θελει και κάτι παραπάνω….
  Εσύ ως τεχνοκρατης, θα ακους Επίκτητο και θα βγαζεις καντήλες….Αλλά , βρε αδελφούλη, δεν είναι κακή ιδέα.
  ριτς

 19. Καλημέρα ωραίο το εικαστικό και ταιριάζει με το κλίμα …αν και δεν ξέρω τι ακριβώς γίνεται ….η μαμά μου λέει για κάποιο Χαζοπουλο κλπ …Τέλος όπως φαίνεται διαβάζεις το βιβλίο… Σε φιλώ και καλό σ/κ

 20. penelope…. ζαχοπουλο τον λένε και προφανώς υπηρξε χαζοπουλος….. το βιβλιο το ξεκίνησα και το βρίσκω πολύ ενδιαφέρον. Σ ευχαριστώ ιδιαιτέρως….
  το εικαστικό ειναι ….μου σηκώθηκε η τρίχα της κεφαλής μου με ολα αυτά που συμβαίνουν γύρω μου…..
  σε φιλω
  να προσεχεις τον Τζόνι και τα αλβιωνάκια….
  ριτς

 21. Όντως το εικαστικό είναι εκπληκτικό, τώρα το πρόσεξα. Να υποθέσω ότι με όλα τα τελευταία γεγονότα μας έχει σηκωθεί η τρίχα;;;

 22. απέχουμε
  χωρίς να διατυμπανίζουμε το «γιατί».
  Η χυδαιότητα σε όλες της τις μορφές ποζάρει παντού. Όμως εμείς δεν είμαστε καν εκεί για να μας απαθανατίσουν δίπλα τους!

  Καλημέρες Ριτς

 23. @@@Νοσφεράτος…. Ναι , ηταν εν βρασμώ ψυχής…. Ο Κερουακ ειναι από τους αγαπημένους μου. Εχω ανεβασει ποιημα του….κι εχω ετοιμασει ενα κειμενο που δεν ανεβασα ποτέ γιατί κατι ειχε βγει εεκινες τις μερες στις εφημερίδες και δεν ήθελα να μιμηθώ κανένα.
  καλημερα σου
  ριτς

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s