Η αλογόμυγα της Μέσης Ανατολής


Το ξέρω, ακούγεται αστείο. Εδώ αγωνιζόμαστε να καθαρίσουμε την Κόπρο του Αυγείου ( και νομίζω ότι πολλοί έχουμε πέσει με τα μούτρα σ’ αυτό) και να απαλλαγούμε από το μιντιακό μαφιόζικο τρόπο παρουσίασης των γεγονότων κι εγώ….. ασχολούμαι με τους πεινασμένους της Γάζας. Αλλά, μου είναι αδύνατο να παρακάμψω το θέμα, παρ ότι αυτό το κλίμα είναι η καθημερινότητα των Παλαιστινίων της λωρίδας. Στο τέλος του ποστ, έχω μια διεύθυνση. Μην την προσπεράσετε.

rits

ukreuterscom.jpgp-4-01389_small.jpg

p-4-01394_small.jpgεικόνα από την πόλη της Γάζας

H Λωρίδα της Γάζας τείνει πλέον να γίνει ο τόπος της έσχατης εξαθλίωσης και μάλιστα με τις δικές μας ευλογίες. Η έννοια της συλλογικής ταπείνωσης και τιμωρίας δεν θα μπορούσε να βρει προσφορότερο έδαφος για να αποδοθεί καλύτερα. Ακούει κανείς; Την επομένη της αναχώρησης του προέδρου Μπους από την Ιερουσαλήμ, η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς επέστρεψε στα ειωθότα, επαναλαμβάνοντας τις εκτοξεύσεις αυτοσχέδιων πυραύλων «Κασάμ» από τη Γάζα προς το Ισραήλ. Κατά τα ειωθότα και η πανίσχυρη στρατιωτική μηχανή του Ισραήλ, η οποία εισέβαλε στη Γάζα, σκόρπισε τον θάνατο επί δικαίων και αδίκων και στη συνέχεια έδωσε το «Ο.Κ.» στην ισραηλινή κρατική μηχανή να κατεβάσει τον λεβιέ του ηλεκτρικού ρεύματος. Από τη μια στιγμή στην άλλη, χιλιάδες Παλαιστίνιοι τιμωρήθηκαν για κάτι στο οποίο ενδεχομένως δεν είχαν την παραμικρή ανάμειξη, αλλά που συνδεόταν με την απόφασή τους να εκλέξουν προ διετίας -με δημοκρατικές διαδικασίες- την κυβέρνηση της Χαμάς.

197614.jpg

Είναι προφανές, όμως, πως το πρόβλημα χάσκει ενώπιόν μας, σε μια εποχή λεπτών γεωπολιτικών ισορροπιών και πιθανών ριζοσπαστικών αλλαγών στον χάρτη της Μέσης Ανατολής. Η Λωρίδα της Γάζας αποτελεί σήμερα -εξ αντιδιαστολής με την έκτασή της- το μεγαλύτερο πολιτικό αίνιγμα του αραβικού κόσμου. Συσσωρευμένα λάθη των Αράβων, εγωκεντρική συμπεριφορά της Παλαιστινιακής Αρχής από την εποχή του Αραφάτ, διαπληκτισμοί για την εξουσία και ατελείς πειραματισμοί έδωσαν τον χρόνο στο Ισραήλ να εκμεταλλευτεί τις υφιστάμενες στρεβλώσεις της ειρηνευτικής διαδικασίας. Ο Ισραηλινός πρωθουργός Εχούντ Ολμερτ προφασίζεται ότι η χώρα του βρίσκεται σε… πόλεμο και στο στρατιωτικό επιτελείο συζητείται σοβαρά το ενδεχόμενο επανακατάληψης της Λωρίδας. Η Γάζα είναι σαν την αλογόμυγα. Τσιμπάει πότε την Παλαιστινιακή Αρχή και πότε το Ισραήλ. Ανάλογες, επομένως, και οι αντιδράσεις.

Ο πρόεδρος της Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, δεν εγκρίνει -τουλάχιστον δημοσίως- την ισραηλινή βία στη Λωρίδα, αλλά κατά βάθος ελπίζει ότι η ισραηλινή στρατιωτική ισχύς θα συνθλίψει την πλάτη της Χαμάς. Για το Ισραήλ, η Λωρίδα της Γάζας αποτελεί προφάσεις εν αμαρτίαις. Του δίδεται η καλή ευκαιρία να αναστείλει τις διαπραγματεύσεις με την Παλαιστινιακή Αρχή, ενώ ο υπό προθεσμία ευρισκόμενος Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμερτ να πάρει παράταση ζωής. Ηδη προχθές, ο κ. Ολμερτ κάλεσε τον Αμπάς να τιμήσει τις δεσμεύσεις του για θέματα ασφαλείας. Αλλά πού; Στη Λωρίδα της Γάζας, όπου είναι κόκκινο πανί;

Η λογική επιβάλλει τον τερματισμό της μυωπικής στρατηγικής της Χαμάς και την προσπάθεια συγκερασμού των διαφορών της με τη Φατάχ. Στο κάτω κάτω ο πυρήνας των διαφορών τους δεν φαίνεται να είναι τόσο σπουδαίος: η Φατάχ ευνοεί τις διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ για τον τερματισμό της κατοχής, ενώ η Χαμάς προτιμάει μια ρητορική, όπως την αποκαλεί, αντίσταση, σε συνδυασμό με μ ακράς διάρκειας εκεχειρία.

Αν έχουν δείξει κάτι τα γεγονότα των τελευταίων χρόνων είναι ότι η Χαμάς πολεμάει καλά, ενώ η Φατάχ διαπραγματεύεται καλά. Συνδυασμός που σκοτώνει. Απόντων των Αράβων μεσολαβητών και με τη διεθνή κοινότητα να υποτροπιάζει σε αδιαφορία, εναπόκειται πλέον στους ίδιους τους Παλαιστίνιους να βγουν από τον κυκεώνα, να ρίξουν τα συρματοπλέγματα και να αποκαστήσουν τη μεταξύ τους ενότητα. Αλλιώς, οι πολίτες της Γάζας οφείλουν να προετοιμαστούν για τα χειρότερα, την ώρα που το πολιτικό αίνιγμα θα περιπλέκεται.

ριτς.

Στην παρακάτω διεύθυνση μπορείτε να βρείτε πολλές πληροφορίες για τα όσα συμβαίνουν στη λωρίδα της Γάζας και μπορείτε να προσθέσετε την άποψη σας.Μην διστάσετε να έρθετε σε επαφή.

Gaza red alert
From: Ricken Patel – Avaaz.org (avaaz@avaaz.org)

Advertisements

27 thoughts on “Η αλογόμυγα της Μέσης Ανατολής

 1. Ρίτσα γειά σου. Είχα αναρτήσει ένα κείμενο πριν απο ημέρες που εξηγούσε το γιατί και πώς είναι τα πράγματα σήμερα στη Μέση Ανατολή και το ανάρτησα με αφορμή την υποκτιρική επίσκεψη του Μπους εκεί. Διαπίστωσα ότι, παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι κατέκριναν τη Ζαχοπουλιάδα, επανέρχονταν σε αυτή και έχω την εντύπωση και τώρα μάλλον πρόκειται για βεβαιότητα ότι τα θέματα αυτά όπως το Μεσανατολικό, που είναι θέμα του κόσμου, δεν έχει υποτιμηθεί και έχει μπεί στο συρτάρι των Ελλήνων που κάποτε ενδιαφερόντουσαν. Μάλλον με αφορμή την τρομοκρατία κ.α. οι Ελληνες δεν ενδιαφέρονται για τη γειτονιά τους. Τι προτείνω; Ισως να γίνει μια συνάντηση στην Αθήνα-εγώ μένω Μυτιλήνη- και να προκληθεί μια διαμαρτυρία για όλα οσα γίνονται εκεί και για την διακοπή της χρηματικής βοήθειας προς του παλαιστινίους. Πρώτα, όμως, να γίνει μια ενημέρωση -Να μάθουν -Να αποφασίσουν ότι ενώ ξέρουν δεν ενδιαφέρονται. Τώρα το θέμα απλά περνάει μετά τη διαμάχη των …μεγαλοεκδοτών….

 2. Σ ευχαριστω για την παρέμβαση. καλως ορισες στη γειτονιά μας. Η Μυτιλήνη ειναι ομορφη, εχω μια φιλη στον Πολυχνητο.
  Εν παση περιπτώσει, στην εφημεριδα μου – ειμαι στην Καθημερινή – διαθέτουμε χώρο γι αυτά τα θέματα, αλλά πολλές φορές ακουω συναδελφους να λενε, ελα μωρέ, ποιος διαβαζει μεσανατολικό σήμερα….
  Προ ημερων ειχα κι εγω ανεβασει για την περιοδεία Μπους ενα κομματι, μπορείς να το δεις, ειναι προ 15μερου.
  θα μπω στο μπλογκ σου,,αλλα δε νομίζω ότι ο ελληνας βρισκεται πια σε θεση να συμμετάσχει επί της ουσίας σε τετοια θεματα.Γιατί επιφανειακά, ολοι κατι λενε, κατι προσθέτουν κλπ
  καλημερα στη Μυτιλήνη
  ριτς

 3. και από μένα καλημέρες στο νησί μου…
  🙂
  Ρίτσα μου ο απερχόμενος president κάνει σουλάτσο… λύση δε βλέπω. όχι ότι την περίμενα από τα χεράκια του… άλλωστε είναι γνωστό ότι άνευ μαχών και συγκρούσεων…όπλα γιοκ… πολεμικές βιομηχανίες… no food. και ο president θέλει να κάνουν πωλήσεις οι φίλοι του.

 4. Πες τι να κάνουμε και ίσως να μπορέσω να το κάνω. Να πάρω μια ντουντούκα και να διαβάζω φωναχτά το κείμενό σου και άλλα (και, ναι, γράφονται αρκετά) σχετικά; Να το διαδόσω με chain-mail σε όλους τους (επιδραστικά όχι πάρα πολλούς) γνωστούς μου; Tι;

  Δυστυχώς οι επιμελείς αναγνώστες εφημερίδων, και γενικότερα γραπτών κειμένων, είναι τόσο λίγοι ακόμη, σχετικά με το μεγάλο «κουρασμένο» πλήθος που καλύπτει τις ανάγκες του για ενημέρωση (μάλλον θα έπρεπε να πω «πληροφόρηση» γιατί μόνο γι’ αυτό πρόκειται πια _και ούτε αυτό αντικειμενικά) στα βραδινά στεντόρεια, γλαφυρά, ψυχαγωγικά, κυνικά και απροκάλυπτα αμοραλιστικά δελτία ειδήσεων όλων σχεδόν των καναλιών, όπου δεν «χωράει», ή έστω μόνο στριμωγμένη και ακρωτηριασμένη, η λωρίδα της Γάζας…

  Και βέβαια, όπως εύστοχα σημειώνεις, με ή χωρίς ζαχοπουλιάδα, η διεθνής κοινότητα «υποτροπιάζει σε αδιαφορία». Και βέβαια, η αδιαφορία των πολλών είναι το βολικότερο άλλοθι για την προσωπική αδράνεια και αναδίπλωση ( I speak for myself, anyway…)

  …anyway, μπράβο σου για το κείμενο και ευχαριστούμε για το λινκ. Καλή σου μέρα.

 5. Κατ’ αρχήν υπογράφουμε την διαμαρτυρία. Το πρωί ήταν 46000 υπογραφές. Αριθμός μικρός αν θέλει κάποιος να ευαισθητοποιήσει κόσμο.

  Εδώ και μέρες είχα διαβάσει τα νέα από την Dr. Mona El-Farra, στο blog της From Gaza, with Love.
  Όσοι νοιάζονται για τον κόσμο γενικότερα πέρα από τον μικρόκοσμο στον οποίο ζούμε, πιστεύω ότι θα περάσει μια βόλτα να δει τι γίνεται μόλις μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα μακρυά μας.

 6. Ευτυχώς που υπάρχουν και κάποιες φορές φωνές σαν την δική σου να μας βγάζουν από το τέλμα και την δική μας μιζέρια. Και ναι, υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που ενδιαφέρονται για το μεσανατολικό πες τους και μεις χαιρόμαστε να σε διαβάζουμε.

 7. Γειά και πάλι κι ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια για το νησί. Πρέπει σύντομα να καταλάβουμε σε αυτή τη χώρα ότι η γειτονιά μας είμαστε εμείς. Και οτι το μεσανατολικό, ο τρίτος κόσμος, τα Βαλκάνια , τα ανθρώπινα δικαιώματα κ.λ.π. μας αφορούν άμεσα. Είναι λυπηρό που το σάλτο το Ζαχόπουλου απέδειξε το σάλτο της χώρας σε ζητήματα πολιτικής και ενημέρωσης. Βέβαια όλοι το γνωρίζαμε αλλά ως γνωστόν δεν μιλούσαμε. Είναι συνηθισμένο αυτό, το λέω και στο post που έχω. Η συμμετοχή είναι πλέον εντελώς εθιμοτυπική και δεν έχει καμία ουσία και δυστυχώς δεν αφορά μόνο στα κόμματα αλλά στην καθημερινότητά μας. Αυτή η παθητικότητα είναι ήδη έξω απο την πόρτα μας και όπου ναναι θα χτυπήσει….σοβαρολογώ και δεν κινδυνολογώ …Το οτι δεν μιλάει κανείς για τη Γάζα κάτι σημαίνει…ότι δεν νοιάζεται.
  Θα μιλήσω με την κοπελιά απο τη Γάζα Philo

 8. Καλησπέρα σε όλους
  @@Egournelou…Ομορφες οι παρεμβάσεις σας και επί της ουσίας. Πράγματι ειναι η γειτονιά μας και οφείλουμε να την κρατάμε καθαρή. Αλλά εμείς ειμαστε στα σπίτια μας, καθηλωμένοι στο μιντιακό μας κόσμο, μας αρέσει, την καταβρίσκουμε μαζί του, μας ιντριγκάρει, στήνει σενάρια απαγωγής , κι εμείς τα αντέχουμε, γιατί πνιγόμαστε από τα σοβαρά πρόβληματα από τις έγνοιες και το μόνο που θέλουμε είναι να κάνουμε πλάκα με δαύτους, να γελάμε με τα χάλια τους, να απολαμβάνουμε τα ψεύδη τους, τον ξένο κόσμο μεσα στον οποίον επελεξαν να ζουν…..
  ΥΓ….. δυστυχώς δεν μπορω να περασω στο ποστ σας…μου βγαζει λαθος συνεχώς…στειλτε μου την σωστή διεύθυνσή σας…
  χαιρετω
  ριτς

 9. Pavlos…..Μα, ξέρεις βρε Παύλο μου, όσα λάθη κι αν εχουν κανει αυτοί οι άνθρωποι, είναι τρελο να πέφτει πανω τους ο πελεκυς της συλλογικής τιμωρίας. Γι αυτό και μιλάω για συλλογική ταπείνωση. Ποιός και γιατί αποφασίζει προς αυτή την κατεύθυνση ; Εντάξει, η Χαμάς παιζει το δικό της παιγνίδι, αλλά δεν μπορεί, βρίσκονται στο αμην, ας τα βρουν για να προχωρήσουν. Τί φταίει αυτός ο κόσμος που τωρα στριμώγνεται στα χωριά της Αιγύπτου ;
  ριτς

 10. Philos….καλησπέρα καλέ μου φίλε…Θα επικοινωνήσω με την πρώτη ευκαιρία. εχουμε μιλήσει και παλιότερα.
  σε ευχαριστώ’ριτς

 11. just me….αγαπητή μου φίλη, πρωτον να γραφτεις στο σάιτ που εχω κατω από το κειμενο, ειναι εκκληση για βοήθεια προς τη Γάζα,πρεπει να μαζευτούν 150 χιλιαδες υπογραφές κι ειναι ακομη στις 60 χιλιάδες.εχει δρομο…για να φτασει στον ΟΗΕ!! ( Σιγά τα αυγά θα μου πεις, αλλά εντάξει)
  Δευτερον να επικοινωνήσεις με την κοπελιά από τη Γάζα που ειναι στο σχολιο του PHILOS.Μπορεί να φανεί χρησιμη πολύ.
  Κατα τα λοιπά και μονο ότι γραφεις τόσο ευαίσθητα και δειχνεις ότι σε αγγίζει τόσο βαθιά το θέμα ειναι πολυ μεγαλο πραγμα.
  σε φιλώ…
  εγω οποτε μπορω επανέρχομαι στο θέμα, παρ ότι ακουω διαφορα κατα καιρούς

 12. @ Lenaki….αν μπορείς Λενάκι μου μαζί με τη Χριστιάνα να υπογραψετε το petition που θα το βρείτε στην τελευταία σημειωση που εχω…
  ευχαριστώ πολύ….

 13. Έχεις απόλυτο δίκιο που επισημαίνεις ότι έχουμε κολλήσει όλοι στον βόρβορο της ελληνικής πολιτικής σκηνής και δεν βλέπουμε τίποτα άλλο γύρω μας. Και είναι πολλά.
  Όπως αυτό των πεινασμένων της Γάζας.

  Και ξέρεις, και εκεί πολλές φορές κάνουμε το «λάθος» να ασχολούμαστε με τις πολιτικές και στρατηγικές κινήσεις, και ξεχνάμε ότι όλα αυτά αφορούν σε ανθρώπους.
  Οι φωτογραφίες που έχεις βάλει στο άρθρο σου, είναι πραγματικά «φωνές που κραυγάζουν» ακριβώς αυτό!!

  Καλό βράδυ να έχεις

 14. @@Sotiris K. νασαι καλά Σωτήρη μου, κι αν θες και βρεις χρονο κοιτα το petition για να το συμπληρώσεις. Χρειάζονται πολλές υπογραφές ακομη για να νομιμοποιηθούν ενωπιον του ΟΗΕ!! Ημαρτον θεε μου

 15. Το πιο τραγικό είναι ότι οι Παλαιστίνιοι δεν έχουν τη δυνατότητα να διεκδικούν ενωμένοι το κομμάτι γης που τους ανήκει. Έτσι, έχουν μπροστά τους όχι μόνο τον… συμβατικό εχθρό που λέγεται Ισραήλ, αλλά και τις εσωτερικές (ενδοπαλαιστινιακές) διενέξεις. Όπου φτωχός (εδώ μάλλον πάει το αδύναμος) και η μοίρα του δε λένε.

  Νομίζω πως με τόσο βαθύ διχασμό οι Παλαιστίνιοι δε μπορούν να περιμένουν πολλά από την όλη διαπραγμάτευση. Εξάλλου, δεν υπάρχει πλέον κι ένας Αραφάτ να εμπνεύσει ή και να επιβάλλει κάτι όταν αυτό κριθεί σκόπιμο…

 16. @@δ.τζ… Αν μπορείς, να υπογράψεις το αιτημα συμπαράστασης που εχω στο τέλος του ποστ….Οσο για τον Αραφάτ και την αυλή του…πόσο δεν ξέρουμε, δυστυχώς…
  καλημερα
  ριτς

 17. Καλημέρα Ρίτσα,
  έχω την εντύπωση ότι όσο περνούν τα χρόνια, τόσο πιό περίπλοκο γίνεται το πρόβλημα του μεσανατολικού.
  Ένα πράγμα θέλω να πώ σε σχέση με την απάθεια των Ελλήνων στο συγκεκριμένο ζήτημα πέρα από αυτά που είπαν και οι άλλοι και με τα οποία συμφωνώ.
  Όπως και μετά το, περίεργο, τέλος της αρχηγίας του Οτσαλάν στο ΡΚΚ, έπεσε το ενδιαφέρον των Ελλήνων γιά το Κουρδικό ζήτημα, έτσι νομίζω ότι όταν ο συμπαθής στους Έλληνες Αραφάτ έδωσε την θέση του σε πιό αφηρημένες έννοιες όπως «Αρχή» ή Χαμάς ή Φατάχ ο κόσμος μπερδεύτηκε και έχασε την σειρά των γεγονότων και το ενδιαφέρον ατόνησε. Μάλλον σαν λαός θέλουμε να προσωποποιούμε λιγάκι τα πάντα.

 18. @@Indictos….Συμφωνώ με αυτή τη λογική. Συν τοις άλλοις, ο ελληνας πέρασε σε αλλα πεδία ζωής , πολυ πιο ατομιστικά και χάθηκε η μαγεία των αλληλένδετων γεγονότων και των ημι-υποχρεώσεων μας απέναντι σε ανθρωπους που πραγματικά υποφέρουν/
  χρονια πολλα και απο δω

 19. Αχ, Ριτσάκι, είναι τόσα πολλά που καθορίζουν την πορεία ενός έθνους. Και δυστυχώς η ιστορία έχει πολλάκις αποδείξει ότι όταν ένα βρίσκεται σε σύρραξη (εναντίον ενός εξωτερικού εχθρού) δύσκολα αποφεύγει το να περιέλθει και σε εσωτερικό διχασμό. Ακόμη πιο δύσκολα (και ακόμη πιο δυστυχώς) αποφεύγει την εμπλοκή άλλων εξωτερικών δυνάμεων που ορέγονται την πίτα.

  Κι αν σε έναν εξωτερικό παρατηρητή η λύση είναι οφθαλμοφανέστατη, άραγε πόσο δύσκολη είναι η εφαρμογή της; Κι αν ο Αραφάτ ακολούθησε εγωιστική πολιτική, μήπως άραγε και το ξεροκόμματο που ήθελαν ΗΠΑ-Ισραήλ να πετάξουν στην Παλαιστίνη δεν ήταν ο ορισμός της χυδαιότητας; Κι αν η Φατάχ με την Χαμάς θα μπορούσαν να καταφέρουν καλύτερα αποτελέσματα, άραγε πάντα σε περιόδους κρίσης (ή μετά από αυτές) δεν υπάρχουν, τουλάχιστον, δύο άκρως διαφορετικές απόψεις για τον χειρισμό;

  Από τα λίγα μαθήματα που παρακολουθούσα στη σχολή ήταν το διεθνές. Κυρίως γιατί είναι ένα από τα ελάχιστα μέρη του δικαίου που μου κεντρίζουν το ενδιαφέρον και γιατί το βιβλίο το είχε γράψει ένας από τους ειλικρινέστερους, μαχητικότερους και έξυπνους διεθνολόγους, κατ’ εμέ πάντα, ο Ρούκουνας. Αυτός, λοιπόν, έγραφε ότι ο ΟΗΕ θυμίζει σχεδόν πάντα την αρένα που κάνουν παιχνίδι οι ισχυροί αδιαφορώντας πλήρως για τα αιτήματα ή τις ανάγκες των μικρότερων κρατών (πολύ δε περισσότερο για αυτά του αναπτυσσόμενου κόσμου). Αυτό, όχι προς απαξίωση των υπογραφών αλλά ως μία υποσημείωση στην ούτως ή άλλως συγκινητική πρωτοβουλία. Κατά τα άλλα, ευτυχώς ο κόσμος δεν τελείωσε με ένα DVD κι επειδή έμαθε ότι οι δημοσιογράφοι μπορεί να αποκαλούνται Τέταρτη Εξουσία -αλλά χωρίς τις προϋποθέσεις των υπολοίπων 3. Πάντα μπορούμε να βοηθάμε Ρίτσα, εγώ σε αυτό πιστεύω και καταφέρνω να μην πάθω ούτε υστερία ούτε μαλάκινση (συγνώμη για τη λέξη) με όσα πασάρονται στο κοινό του Κολοσσαίου προς τέρψιν.

  Σε φιλώ.

 20. Νομίζω ότι αδικείτε το Ισραήλ. Η παραχώρηση της Γάζας έγινε με αυτήν την προοπτική, ότι δηλαδή θα μειωθεί η βία και οι επιθέσεις με ρουκέτες που ξεκινούν τον κύκλο βίας. Αν θυμάμαι καλά, το σύνθημα όλων των υποστηρικτών της αποχώρησης του Ισραήλ ήταν ακριβώς αυτό: land for peace. Αυτό δυστυχώς δεν επιβεβαιώνεται -τουλάχιστον για τη Χαμάς.

  Και το Ισραήλ βρίσκεται σε πόλεμο, σε πόλεμο με τη Χαμάς που έχει στόχο της να πετάξει τους Εβραίους στη θάλασσα.

 21. @Ασμοδαίος…. καλως τον…. το θεμα ειναι τεράστιο και αποφευγω μεσα σε λιγες γραμμές να πιάνω περισσότερες της μιας πτυχές γιατί δεν εχει νόημα…. Το πρόβλημα ξεκίνησε όταν το 1948 προτάθηκε η ιδρυση δυο κρατών , εβραικό -παλαιστινιακό και οι αραβες λυσσαξαν στην κυριολεξία και μεταξύ μας ήταν αυτοί που πεταξαν τους παλαιστινιους στη θάλασσα… Από εκει ξεκινάει το νήμα και φτάνουμε στις μερες μας, δηλαδή στις μερες του Αραφατ και του δυσάρεστου τροπου ασκησης εξουσίας εκ μερους του – χλιδή και φτωχεια – με αποτελεσμα να αναλαβει η Χαμάς ρολο προστάτιδας δυναμης…Ποιά ; η Χαμας, το δημιουργημα των μυστικών υπηρεσιών του Ισραηλ για να κατασκοπευει τον αραφατ…. να ,ομως που με τον καιρό οι συνθήκες άλλαξαν και η χαμας διεισδυσε στα κατωτατα στρωμματα , εδωσε τροφή , κατοικία, σχολειά κλπ….- οπως και η Χεζμπολαχ στο Λιβανο – και φυσικά με τη βοηιθεια του Ιραν…Ομως αγαπητέ μου εξελέγη νομιμη κυβέρνηση προ διετίας. Αυτό γιατί το ξεχνάμε…κι επειτα κατι ρουκετουλες πετάνε στο Ισραηλ, ενώ οι άλλοι εισβάλουν και σκοτώνουν γενικώς…Είναι λίγο η πλαστιγγα ελαττωματική,νομίζω…. Φυσικά και πρεπει να συνυπάρξουν και να αλληλοαναγνωριστούν, αλλά η εσωκομματική διαπάλη έχει ακυρωσει στην πράξη τη σημασία της λωρίδας της Γάζας….. Αυτα, αγαπητέ μου φιλε κι αλλα πολλά….σκορπια και χύμα , γιατί τρεχω και ειμαι πολυ αγχωμένη….ψαχνω και για αιμα μεσα σε ολα…
  σας φιλω
  ριτς

 22. @@Industrial daisies…Εχεις ως ενα βαθμό δικιο για τον ΟΗΕ. Και ο Ρουκουνας εξαιρετικός. Αλλά παλευουν οι άνθρωποι, ξέρεις, με ο,τι νομιμο έχουν. Γιατί το παράνομο σημαίνει άλλα πραγματα.
  Ας βοηθάει ο καθένας με τον τροπο του, μικρό μου. Νομίζω ότι αξίζω
  ριτς

 23. @@Neraidoskoni…καλως την…καλη επιτυχία στη μητέρα. Με συγκινείς. θα σου πω άλλη φορά καποια πράγματα
  Εγω το ανοιξα το σάιτ, για ξαναπροσπάθησε, αν θες.
  σε ευχαριστω
  ριτς

 24. Έχω την εντύπωση ότι οι Παλαιστίνιοι έχουν το ίδιο ελάττωμα με τους Έλληνες. Μεγεθύνουν τις διαφορές τους, αντί να τις γεφυρώσουν, δίνοντας τροφή στους «εχθρ0ύς» τους.

 25. @νατασσακι…. μου, καλα είμαστε…προχωράμε..θα σε παρω τελεφωνο!!! κοιμηθηκα μεχρι τωρα…
  Κι αλλος μουπε κατι για το λινκ….

  @Meropi Καλησπέρα Μερόπη. Ευχομαι ολα καλά… Ναι, εξ ου και η αλληλεγγύη μας! Οχι, εντάξει, δεν πρέπει να το θέτω έτσι, σίγουρα ομως έχουμε μια ιδιαίτερη αδυναμια στα προβλήματά τους για λογους που θα αναπτύξω αλλη φορά… Σκυλοτρωγονται κατι αιώνες τωρα.
  χαιρετω
  ριτς

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s