Η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας


ankara0020.jpg

ankara

Η τακτική είναι παλιά όσο και η πολιτική. Πρώην πρωθυπουργοί, από τη στιγμή που θα απεγκλωβιστούν από τα γρανάζια της εξουσίας, γίνονται λαλίστατοι. Απελευθερωμένοι από κομματικές δεσμεύσεις, επίσημες κυβερνητικές θέσεις και ισορροπίες, αλλά και από τον πολιτικώς ορθό διπλωματικό λόγο, ξεστομίζουν μοναδικές αλήθειες, τις οποίες ουδέποτε στο παρελθόν είχαν διανοηθεί να διατυπώσουν. Ενας από τους πρώην, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, έχει κατά καιρούς κάνει ρεαλιστικές δηλώσεις που εξακολουθούν να ενοχλούν. Σήμερα ένας άλλος πρώην, ο Κώστας Σημίτης, υπερέβη τα εσκαμμένα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Από το βήμα του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ τάχθηκε υπέρ της ειδικής σχέσης της Ευρώπης με την Τουρκία.

Αναμενόμενο ήταν οι δηλώσεις του, αν και σημαντικές, να προκαλέσουν την οργή του ΠΑΣΟΚ, το οποίο δεν τον κατακεραύνωσε απλώς, αλλά έσπευσε να επαναλάβει ότι στηρίζει άνευ άλλου την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. Προφανώς στο ΠΑΣΟΚ λησμόνησαν τους λόγους για τους οποίους το 1999 η κυβέρνηση Σημίτη είχε αναλάβει ρόλο μπροστάρη στα ενταξιακά της Τουρκίας. Τόσο το Κυπριακό όσο και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν βρίσκονταν στο καλύτερό τους σημείο.
ankara0013.jpg

ankara


Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Νέα Δημοκρατία. Η τελευταία επίσκεψη του Κ. Καραμανλή στην Τουρκία, παρά τις αμφιβολίες και παρά τα βέλη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επιβεβαίωσε τη σταθερή στάση της Ελλάδας απέναντι στη συνέχεια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και ενίσχυσε την άποψη ότι η Αθήνα οφείλει να προσβλέπει στον εκδημοκρατισμό της Τουρκίας, ακόμη κι αν αυτός διέρχεται μέσα από την ευρωπαϊκή διελκυστίνδα.
Στην Ευρώπη, όμως, ο άνεμος δεν φυσά ούριος για την Τουρκία, Γερμανία, Γαλλία και Αυστρία προτάσσουν την ειδική προνομιακή σχέση με την Αγκυρα, παρότι κανείς δεν δηλώνει ευθέως πώς φαντάζεται αυτή τη σχέση. Εκ πρώτης όψεως οι Ευρωπαίοι ηγέτες τη θεωρούν λιγότερο επαχθή για τους ψηφοφόρους τους. Το ενδεχόμενο να διεξαχθούν δημοψηφίσματα προκειμένου να εγκριθεί η νέα ευρωπαϊκή Συνθήκη, όπου περιλαμβάνεται και η διεύρυνση της Ε.Ε., λειτουργεί ανασταλτικά για τις πολιτικές ηγεσίες, που τρομάζουν στη σκέψη ενός νέου συνταγματικού Βατερλώ της Γαλλίας και της Ολλανδίας. Ο πρόεδρος Σαρκοζί έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι θέλει να είναι φίλος της Τουρκίας, «αλλά η Τουρκία δεν έχει θέση στην Ευρώπη». Αντιπροτείνει την ιδέα της Μεσογειακής Ένωσης, την οποία η Άγκυρα θεωρεί προσχηματική πρωτοβουλία με στόχο να γλυκάνει το χάπι του γαλλικού «όχι». Παραπλήσια είναι και η στάση της Γερμανίδας καγκελαρίου, παρότι η κ. Μέρκελ δεν παραγνωρίζει το πιθανό πολιτικό κόστος από την απώλεια της ψήφου των Τούρκων που ζουν και ψηφίζουν στη Γερμανία.

Απέναντι στο θολό αυτό τοπίο, η Τουρκία επιστρατεύει προσφιλείς πολιτικές. Ποντάρει στο ότι η ένταξή της εξυπηρετεί τα μακροχρόνια στρατηγικά συμφέροντα της Ευρώπης. Μεταξύ άλλων, λοιπόν, ανεβάζει ψηλά στην ατζέντα του δικού της Συντάγματος την υπόθεση της μαντίλας ( δείγμα ίσως οπισθοχώρησης της κοινωνίας), την οποία δεν αποκλείεται να προτάξει εν είδει ισλαμικού εκφοβισμού με την ελπίδα να «ξεκλειδώσει» τα επίμαχα ενταξιακά άρθρα. Αλλά οι συνθήκες στην Ε.Ε. έχουν όντως αλλάξει και η Ελλάδα, η οποία για τους δικούς της λόγους στήριξε την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, κινδυνεύει τώρα να προκαλέσει ρήγματα στη συνεκτική στρατηγική της Ευρώπης, συμβάλλοντας σε μια ανεξέλεγκτη διεύρυνση της Ένωσης.

istanbul06.jpgpolis

Δημοσιεύθηκε στην Καθημερινή 7-2-2008
και αναδημοσιεύτηκε στην International Herald Tribune, 8-2-08
Advertisements

51 thoughts on “Η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας

 1. Μετά από πολύύύύύύύυύύύύ καιρό επανήλθα στα λημέρια σας…
  Καλημέρα !

  Ο Κωστάκης (όποιος από όλους, γενικό είναι) είναι τσάμπα μάγκας. Τα γρανάζια της εξουσίας όπως το έγραψες απαιτούν και κάτι που κι οι τρείς δεν το διαθέτουν. Guts, για να μην πω το ελληνικό και λογοκριθώ.

 2. Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο. Και διαφωτιστικό!

  Μία παρατήρηση επειδή, ίσως δημιουργηθούν παρανοήσεις. Η Συνθήκη δεν περιλαμβάνει την διεύρυνση της ΕΕ προς κάποια συγκεκριμένη χώρα, πχ την Τουρκία, αλλά προβλέπει με ποιους τρόπους και μεθόδους θα γίνονται οι διευρύνσεις από δω και στο εξής.

  Παρεμπιπτόντως, εδώ ούτε να σκέφτονται δεν θέλουν την περίπτωση καταψήφισης της Συνθήκης από έστω και ένα Κοινοβούλιο. Και μάλιστα, δεν υπάρχει plan B, για την περίπτωση που «πάθουμε» κάτι τέτοιο. Καλό;

  Βέβαια, έβλεπα χτες στο France 24 ότι θεωρείται βέβαιο πως η Γαλλική Αθνοσυνέλευση θα υπερψηφίσει την Συνθήκη, πράγμα που βέβαια θα δώσει άλλη ώθηση και σε όσα Κοινοβούλια ακολουθούν.

  Εγώ πάντως εν προκειμένω συμφωνώ με αυτά που λεει ο Σημιτης τώρα, δλδ προνομιακή σχέση και διαφωνώ κάθετα με την ένταξη. Η ένταξη θα εξυοηρετήσει μόνο οικονομικούς στόχους και στόχους εσωτερικής αγοράς. ΑΛλά τότε απλώς θα επιβεβαιώσουμε ότι η ΕΕ είναι μια απλή οικονομική ένωση και τίποτα παραπάνω και τα σλογκανάκια «L’unité dans la diversité» και κολοκύθια τούμπανα δεν πείθουν πια ούτε το Μπαρόζο! Από πολιτιστικής και ιδεολογικής άποψης, για μένα η Ευρώπη δεν πάει ανατολικότερα από όσο έφτασε. Και πολύ έφτασε ήδη δλδ…

  Κατά τα άλλα, το έμαθες πως κυκλοφορεί petition κατά της τοποθέτησης του Τόνυ στην θέση του προέδρου της ΕΕ??? Δες εδώ http://stopblair.eu/indexen.html!!
  Και να τρέξουμε να ψηφίσουμε, έλεος δλδ!
  Το ενδιαφέρον είναι πως οι τύποι που έφτιαξαν την petition το κάνουν για τους σωστούς λόγους: κατηγορούν τον Μπλαιρ ότι έχει προσδεθεί στο άρμα των ΗΠΑ, για τον πόλεμο στο Ιράκ και για την στάση του στην Συνθήκη (πχ άρνηση περί Χάρτας Κοινωνικών Δικαιωμάτων, ΕΛΕΟΣ δλδ!).

 3. Εξαιρετικό άρθρο (φυσικά) και συμφωνώ κι εγώ με την προνομιακή σχέση και όχι ένταξη. Έχουν πολύ δρόμο (δεκαετιών) να διαβούν για να ενταχθούν σαν Ευρωπαίοι, αν και δε νομίζω να τον διαβούν μέχρι τέλους ποτέ.

 4. Δε νομίζω ότι η Τουρκία είναι πολύ πιό καθυστερημένη από ότι ήταν η Ελλάδα το 1979, σε σχέση με την Δυτική Ευρώπη (στην οποία τώρα – θεωρητικά – ανήκουμε. Είναι όμως αντικειμενικά πολύ καθυστερημένη, σε όλους τους τομείς. Τυχόν ενεργοποίηση της διαδικασίας ένταξης, θα λειτουργήσει άραγε καταλυτικά, επιταχύνοντας τον εξευρωπαϊσμό της Τουρκίας, ή θα διαλύσει την Ευρώπη; Δϋσκολη ερώτηση…

 5. @@ΜΙλτιαδης Θαλασσινός…. πρώτα πρώτα να σε ευχαριστήσω για το εξαιρετικό αφιερωμα περί ηθικής που εκανες για μενα…Το εκτιμω πολύ και χαιρομαι όταν νεοι ανθρωποι νοιαζονται για τετοια θεματα.. …Ως προς την Τουρκια, το κλιμα δεν ειναι καλό, όχι εξαιτίας της χαοτικής στην ανατολή καταστασης ( ακομη και στην Πολη, ετσι και βγεις στις παραγκουπολεις τρελλαινεσαι) όσο εξαιτίας της σκληρής διπλωματίας της Αγκυρας, απωθημενο και καταλοιπο της οθωμανικής αυτοκρατορίας……Μαλλον διαλυτικό το βλεπω, αλλα δεν θελω να γινω μαντης κακών.
  σε χαιρετω

 6. Ναι, πρωτον για τον Τονι, το ξερω…α, τον δυστυχο, τον μωροφιλοδοξο άνθρωπο. Ξέρεις, κανεις τελικά δεν αντεξε την αλαζονεία του, παρ ότι ηταν πολύ θαρραλεος όταν αναμόρφωσε το Εργατικό Κομμα και το εκτιναξε στην εξουσία…

  Δευτερον για τη διευρυνση,,,,δεν λεω πουθενα οτι η διευρυνση αφορά αποκλειστικά την Τουρκία. Αλλά να θυμησω ότι το οχι των Γαλλων αφορουσε το φοβο για την Τουρκία.

  Και φυσικά υπηρξα πάντοτε ( από την εποχή που μιλουσα με τον Ντυβερζέ) υπερ της εμβαθυνσης και όχι της διευρυνσης…αφου βεβαιως εμεις ειχαμε χωσει τη μουρακλα μας μεσα
  σε φιλω
  ριτς

 7. @Δημοσθενης…… κοριτσια, συρμα , ο Δημοσθενης… τι εγινες παιδί μου εκει πανω στα ορεινα ; σε καταπιε το χιονι; ελπιζω νασαι καλά τουλαχιστον….
  αντε, να συμμετέχεις, ενεργός πολιτης και εσυ οπως ολοι μας
  χαιρετω
  ρτις

 8. «Το ενδεχόμενο να διεξαχθούν δημοψηφίσματα προκειμένου να εγκριθεί η νέα ευρωπαϊκή Συνθήκη, όπου περιλαμβάνεται και η διεύρυνση της Ε.Ε.,…»
  διαβάζοντας αυτή τη φράση βασικά, σκέφτηκα μήπως παρανολησει κάποιος, για’αυτό το έγραψα.
  Τέλοσπάντων, κι εγώ συμφωνώ για την εμβάθυνση, ΑΛΛΩΣΤΕ, αν δεν υπάρξει εμβάθυνση, πώς θα μπορέσει να πετύχει οποιαδήποτε διεύρυνση; ήδη υπάρχουν δυσκολίες επικοινωνίας, όπερ και λογικό.

  Και συμφωνώ και με το Μαύρο Γάτο, δεν είναι τριτοκοσμική ακριβως η Τουρκία, απλά είναι γεμάτη αντιφάσεις. Πολλές πολλες αντιφάσεις. Κι όσο και να λέμε, ό,τι λέμε, είναι μια μουσουλμανική χάρα, όπως και να’χει, φαντάζεστε ευρωπαία επίτροπο με μαντήλα πχ? Και σημειολογικά να το δεις δλδ…

  Παραγκουπόλεις πάντως έχουμε και στην Ελλάδα (κι έχουν και σε πολλές άλλες χώρες που είναι ήδη μέλη. Αμα υπάρχει πολιτική βούληση, τις ξεχνάμε τις παραγκουπόλεις, και τις μαντήλες και όλα).

  Οι φωτογραφίες πάντως, κάλλιστα θα μπορούσαν να είναι από την ΑΘήνα πχ., και πριν ήθελα να το πω. (και είναι πολύ ωραίες, τις κλέβω!)

 9. —————————————————————————-The French parliament has approved the new EU treaty, making France thefirst of the large member states to ratify the document and drawing a lineunder the shock ‘No’ vote of almost three years ago when French votersrejected the original EU constitution.

 10. @@@Κροτ, δες και την ειδηση για τη γαλλική εθνοσυνελευση… παρε τις φωτο και βεβαια η Αγκυρα μοιαζει με πολλές περιοχές της Αθήνας..Η Πολη οχι με τιποτα…..εχει αλλον αερα στα ωραια της μερη…στα φτωχικά της,, αστα….

 11. Krot, εχω καποιο τεχνικό πρόβλημα…συνεχως μου πεταει εξω τα στοιχεια μου και δεν με αναγνωριζει και πρεπει καθε λιγο να πηγαινω και να υποβαλω τα σεβη μου , ξερεις πού…τωρα…
  ριτς

 12. Nόμιζω ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να ενταχθεί η Τουρκία στη Ε.Ε. και θα είναι ένα κίνητρο και πίεση από την Ευρώπη να επαναφέρει σε λογαριασμό τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σε αυτή τη χώρα καθώς επίσης να μετριαστεί η Διαφθορά της. Και αν είναι να μπεί ένα μουσουλμαντικό κράτος στη ΕΕ αυτή θα είναι η Τουρκία. Γιατί άλλωστε, τι είναι η ΕΕ Christian Club?? Αυτά από τη Πενέλοπη (στους τίτλους μου θα προσθέσω και το Τουρκολόγος)
  Σε χαιρετώ Dearest …

 13. penelope…..sweet heart…..cool baby,cool….να το συζητήσουμε το θέμα…αλλα εσύ ως συζυγος αλβιώνος τί θα ελεγες μωρό μου ; ποτισμενη εισαι με το μεγαλειο της βρετανικής αυτοκρατορίας…. χα, χα….. παω σε κατι δουλειες, αλλα δεν θα το αφήσουμε ετσι το θεμα….
  ειδες τα ζωακια στον Αστερακη της Νατασσας ;
  φιλια, αγαπη
  ριτς

 14. Γεια χαρά κι από μένα!

  Δεν ξέρω για τις οικονομικές συγκλήσεις και τι λέει γι’ αυτές η συνθήκη. Τα οικονομικά και η γιαπιολογίες μας έχουν καταστρέψει σ’ αυτό το σύστημα. Άλλο είναι για μένα αυτή τη στιγμή σημαντικό. Με το αρμενικό και το ποντιακό ζήτημα τι γίνεται…;

 15. Καλησπέρα Ρίτσα μου,
  νομίζω ότι οι Ελληνες (κυβέρνηση και αντιπολίτευση) δεν θέλουν να απεμπολιστεί η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας φοβούμενοι οπισθοδρόμηση αυτής σε πολλούς τομείς και ιδιαίτερα στα ανθρώπινα δικαιώματα. Αν δεν έχει την ελπίδα της ένταξης δεν θα έχει και τη διάθεση να κάνει υποχωρήσεις σ’ αυτόν τον τομέα.

 16. Καλησπέρα,
  Θέλω μόνο να επισημάνω ότι επί πρωθυπουργίας Σημίτη, όσοι είχαμε διαφορετική άποψη για το θέμα της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, τα γνωστά παπαγαλάκια μας πέταξαν τη ρετσινιά του «ελληναρά» και του «υπερπατριώτη». Ας μάθουμε επιτέλους ότι το να έχεις μια διαφορετική άποψη δεν σε κάνει εχθρό ούτε του κράτους, ούτε της κοινωνίας, ούτε του κόμματός σου.

 17. Καλησπέρα Ρίτσα. Μοιραζόμαστε κάποιους κοινούς ‘ φίλους’ bloggers και χαίρομαι για την εμφάνισή σου σε γνωστά μέρη. Τα αναβαθμίζεις 😉 Ωστόσο, ρίχνε και καμιά ματιά, όσο προλαβαίνεις βέβαια, στα σχόλια…βοηθάνει για τα σχόλιά σου.
  Επι του παρόντος τώρα. Η ‘αποπομπή΄αλλά και η κοροϊδία με την Τουρκία άρχισε επι Φιλανδικής προεδρίας, όταν όλοι γνώριζαν εδώ κα μήνες(γιατί αυτά τα πράγματα θέλουν και έχουν σχέδια απο πριν δηλαδή μιλάμε τουλάχιστον για πενταετία) ότι η Τουρκία Δεν θα πάρει…γιατί ακριβώς είναι μεγάλο κράτος, θα έχει πολλούς ευρωβουλευτές, θα ανοίξουν τα σύνορα και γιατί: The French parliament has approved the new EU treaty, making France thefirst of the large member states to ratify the document and drawing a lineunder the shock ‘No’ vote of almost three years ago when French votersrejected the original EU constitution. ΟΚ. Το θέμα είναι γιατί την κρατούν σε αυτή την αναμονή και γιατί αυτή ενώ το ξέρει …αναμένει. Μήπως τελικά με αυτόν τον τρόπο ‘τακτοποιούνται’ και τα εσωτερικά της; Ηδη άρχισαν….
  Απο την άλλη μεριά ο κ. Σημίτης η αλήθεια είναι ότι πλέον συμπεριφέρεται ως επίτιμος αλλά δεν είναι. Και οτι, αν επι δικής του θητείας κάποιος που ήθελε να παίζει ρόλο, έκανε πάντα τις δηλώσεις του απο την έδρα του αγγλικού Πανεπιστημίου, θα τον εξόριζε στο πύρ το εξώτερο… Επίσης, εκείνη την εποχή που ήταν Πρωθυπουργός, όπως πολύ σωστά επισήμανες, άλλα υποστήριζε…τι αλλάζει τελικά στην Ευρώπη. Προς τα κάπου τελικά πάει αυτή η Ενωσης; Και τελικά το 5ετής έχει αποφασίσει μήπως και για πρόσωπα και θέσεις, πέρα απο τη Κοινή(;) Πολιτική; Αναρωτιέμαι…

 18. Ρίτσα μου, πολύ διακριτικά τα όσα γράφεις στα όρια μάλιστα της ασάφειας.

  Είχε δίκιο τότε ο Σημίτης και έχει δίκιο και σήμερα;

  «υπερέβη τα εκσκαμμένα»; ή επιδιώκει με πάθος κάποια θέση στην ΕΕ, να περισώσει ότι μπορεί από την υστεροφημία του;

  Το ξέρεις ότι στον περίφημο «περίπατό» του δεν του μιλάει κανένας;

  Τι άλλαξε; Η στάση Γαλλίας-Γερμανίας; Και γι αυτό είχε δίκιο και ΤΟΤΕκαι ΤΩΡΑ ο Σημίτης; (αν και «λαλίστατος» όπως λες;)

  Η χώρα μας (δεν λέω η Ελλάδα γιατί ίσως να γίνω ενοχλητικός) δεν έχει δική της στρατηγική στην διεθνή σκακιέρα; Εδώ έχουν μικρότερες και ασθενέστερες χώρες…

  Και τότε βρε Ρίτσα μου, γιατί λασπώσαμε όλους αυτούς τους ανθρώπους που έλεγαν από την αρχή το αυτονόητο; Γιατί καταστρέψαμε σταδιοδρομίες, γιατί ασελγήσαμε εις βάρος της νοημοσύνης της ελληνικής κοινωνίας και μετατρέψαμε την δημοσιογραφία σε καλοπληρωμένη προπαγάνδα;

  Τι θα γίνει με τις πανάκριβες ελληνοτουρκικές φιλίες και τα άλλα ηχηρά παρόμοια;

  Και αυτό τον δύστηχο τον Οτζαλάν γιατί τον παραδώσαμε τέλος πάντων;;;

  Μας τα λες ωραία, αλλά δεν μας τα λες καλά, Ρίτσα μου.

  Lupus

 19. Kαι μεταξύ μας οι γυναίκες βρε παιδί μου θαυόμαστε !! Ετσι την έπαθε και η Χίλαρι!! Λοιπόν αν ήμουν άντρας θα έλεγες επειδή είναι η συζυγός σου αλβιώνας? δεν θα το ελεγες …..!sexism in gear λοιπόν… Να την ακούς την Πενελόπε και contemplate για τον ορισμό Christian club EE.Εχω αρκετές φίλες από την Τουρκία που θέλουν να απελευθερωθούν από την μαντήλα των συμπατριωτών τους και μαζί και ο Παμούκ , λοιπόν κάτι πρέπει να γίνει…. Σε φιλώ

 20. Ο Lupus είναι αρκετά σωστά τοποθετημένος, ειδικά σε ό,τι αφορά τις σπιλωμένες δημοσιογραφικές τε και μη υπολήψεις. Ωστόσο, δεν συμφωνώ ότι δεν μας τα λες καλά. Είναι η δική σου ματιά. Και τη σέβομαι. Εγώ απλώς να σου πω ότι επειδή τυχαίνει να έχω πολλούς φίλους από εκεί, ότι εμείς δεν θέλουμε κι αυτοί δεν μπορούν. Και τανάπαλιν. Και καταλαβαίνεις…
  Τα φιλιά μου και καλό ΣουΚου!

 21. Η τσάμπα μαγκιά τέτοιων δηλώσεων των δεν- κατέχω-officium-αλλά-το-αναπολώ (άρα ποντάροντας στο θυμικό και αναγόμενος σε υπερκομματικό, διεκδικώ την επάνοδό μου και μάλιστα άπό άλλη ανώτερη θέση), που ανατρέπουν πρότερες δικές του ή έστω συνολικές θέσεις (οι οποίες μάλιστα περιχάραξαν ένα πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται ακόμα η χώρα), απλά επιβεβαιώνουν πόσο λίγος ήταν ο πολιτικός (οσο και ο πρωτεργάτης της Αποστασίας, ο σε-δέκα-χρόνια-δε-θα-θυμόμαστε-τα-Σκόπια, ο δώστε-τα-όλα-στους-ιδιώτες Μητσοτάκης, που προσπαθεί τώρα να αναβαπτισθεί σε μια κολυμβήθρα του Σιλωάμ της οιονεί ειλικρίνειας, στην πραγματικότητα εξυπηρέτησης αλλότριων στόχων).
  Ξέρω ότι πολλά επιτεύχθηκαν στην εκσυγχρονιστική era (στην κυριολεξία), αλλά υπήρχε και η άλλη όψη, της δημιουργίας μιας κοινωνίας εθισμένης στη διαφθορά (που απλά εμπεδώνεται τώρα) τη διαπλοκή (που απλά, λόγω μεγαλύτερης ανικανότητας και αναποφασιστικότητας της παρούσας κυβέρνησης, ξεφεύγει από τα πλαίσια και κατακλύζει όλες τις διαστάσεις της ζωής μας, επιδεικνύοντας το τερατώδες πρόσωπό της) και ικανοποιημένης από την κατανομή των 2/3, όσο θεωρεί ότι αυτή δεν ανήκει στο υπόλοιπο 1/3.
  Τέλος ανεξάρτητα από το αν συμφωνώ ή διαφωνώ με την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, η οποία (μην τρελλαθούμε κι όλας) ένας εμπορικός συνεταιρισμός είναι, (ούτε πολιτική, ούτε πολιτισμική, ούτε κοινωνική συνάφεια μπορεί να επικαλεστεί ή ακόμη και να επιδιώξει) η αλήθεια ειπώθηκε κάποια στιγμή απο (νομίζω) τον Σαρκοζί: Προσπαθώντας (μέσω της ένταξης) να σταθεροποιήσουμε την Τουρκία, αποσταθεροποιούμε την Ευρώπη (καλά, φασματική, αλλά τέλος πάντων με συνταυτίσεις)
  Αχ, Ριτσάκι, μη βάζεις τέτοια θέματα, με πιάνει απίστευτη φλυαρία…. sorry για το μακροσκελέστατο σχόλιο, αλλά (δεν) υπόσχομαι να μην το ξανακάνω (γιατί με προκαλείτε…. έ, μα πια!!!) 🙂

 22. (Ξεχνάω για λίγο ότι ΕΟΚ και ΝΑΤΟ , το ίδιο συνδικάτο….και λέω τα εξής):
  Πιστεύω ότι για μια φορά η ελληνική διπλωματία φέρεται έξυπνα . Οι ελληνικές κυβερνήσεις (και του Πασοκ και της ΝΔ) γνωρίζουν ότι κάποιες άλλες χώρες έχουν πιο μεγάλα συμφέροντα να φρενάρουν την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε, οπότε έχουν το περιθώριο να το παίξουν «συμπαραστάτες» στην πορεία ένταξης της Τουρκίας . Βέβαια δεν ξέρω αν έχουμε τελικά κάποιο ουσιαστικό κέρδος από την στάση μας αυτή. Η Τουρκία δείχνει να «μαλακώνει» ελάχιστα απέναντι στην Ελλάδα, εξ’ αιτίας της στάσης μας αυτής.

 23. @@@Αστερια μου, τωρα μπηκα στο σπιτάκι μου και πού να κατσω να απαντήσω σε έναν ένα χωριστα. Ολοι ομως , χαιρομαι, γιατί τοποθετειστε όμορφα, συμφωνούμε δε συμφωνούμε και καταλαβαίνει ο αναγνώστης ότι ο σύγχρονος ελληνας μπορεί και συνειδητοποιεί αλήθειες.. Και γι αυτό σας ευχαριστω….

  @@@Πενελοπε…..βρε Πενελοπε μου, αστειάκια κάνω,,,ουαι και αλλοιμονο αν εννοούσα αυτό που σουγραψα. αν παλι σε στενοχωρησα σορρι μικρο μου…. σ αγαπώ…
  ριτς
  ελπίζω να επανελθω αυριο…μερα ειναι .
  ριτς

 24. Ολα μια χαρά είναι Ριτς! να αναλογιζόμουν ένα τίτλο βιβλίου που είδα κάποτε κάπου
  «Η ουτοπία του κοσμοπολιτισμού». Σε φιλώ

 25. Πολύ ενδιαφέρον και πολύ κατατοπιστικό το άρθρο σου.

  Τέτοια θέματα είναι νομίζω εξαιρετικά πολύπλοκα, και δεν νομίζω πως λύνονται δια της υπάρξεως… ισχυρών αδένων.
  Η ορθή ανάλυση των δεδομένων, η μελέτη των προοπτικών, η αποσαφήνιση των εξαγγελιών, η διερεύνηση και η διευκρίνιση των προθέσεων των εμπλεκομένων άμεσα και έμμεσα μερών, είναι μερικά από όσα χρειάζεται να γνωρίζει κανείς για να αποφανθεί περί του δεόντος γενέσθαι.
  Προσωπικά, για το θέμα της ένταξης ή μη της Τουρκίας στην ΕΕ, θέλω να σταθώ για λίγο στην πρόταση για ειδικές σχέσεις της Τουρκιάς με την ΕΕ και όχι ένταξη.
  Αλλά η ένταξη κάθε χώρας έχει συγκεκριμένο τυπικό και επιφέρει συγκεκριμένα αποτελέσματα, γνωστά σε όλους και συνδιαμορφωμένα από τους εταίρους.

  Μέσα από ειδικές σχέσεις, ποιος λεει ότι οι όροι τους δεν θα καταλήξουν να γίνουν υπερβολικά ή και προκλητικά προνομιακοί για κάποια από τα κατά τα άλλα ισότιμα μέλη , ενώ για κάποια άλλα μέλη επαχθείς;
  Έχουμε δείγματα αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών της Ένωσης; Μάλλον τα δήγματα είναι περισσότερα!

  Το σημαντικό όμως είναι ότι η συζήτηση έχει ανοίξει, και αν θέλετε, ουδέν πρόβλημα υπάρχει ακόμα και όταν οι πολιτικές θέσεις μεταστρέφονται.
  Τα δεδομένα που έρχονται στο φως, καλά θα κάνουμε όλοι να τα προσεγγίζουμε, με όσο το δυνατόν λιγότερες προκαταλήψεις και ιδεολογήματα..

  Καλό απόγευμα να έχεις.

 26. Penelope…..σημερα ηταν μια ωραια ημερα….πηγαμε το πρωί στην εκθεση βιβλίου στην Κλαυθμώνος με τρομερό κρύο.τινγκα στον κοσμο…η νατασσα, η θαλασσινη και η υποφαινομένη γοητευτική κυρία. πηραμε το κατι τις μας και μετα πηγαμε στις εκδοσεις Αγκυρα. Εκεί μας περιμενε το Αλεφ και η παρεα , ο Λιμπρόφιλο και άλλοι και η παρεα ανανεωνόταν συνεχώς…πολυ ωραια και εκεί και μετά αφου τα κοριτσια εφυγαν, πηγαμε με το Αλεφ στην Εξιλέωση.Και μας ηρεσε πολυ πολυ και το ηθικό διδαγμα ακομη περισσοτερο..
  Λοιπον να ετοιμασεις 450 λ.και να τις στειλεις στο Αλεφ για το γνωστό το θεμα….
  σε φιλω
  μια χαρά εισαι και θα εισαι κοριτσι καλό.
  ριτς

 27. Sotiris K… Σωτηρη οι μικροαναλυσεις των 300 λ. δεν ειναι ιδιαίτερα σοβαρες, με την εννοια ότι δεν μπορεις να πιάσεις πολλές παραμέτρους ενος θέματος που ειναι ιδιαιτερα περιπλοκο. Επιφανειακά και διαισθητικά θα ελεγα περισσότερο…. προσωπικά δεν ξερω αν θα πρεπει η γειτων να εισαχθεί, δεν ξερω καν αν αξιζει η διευρυνση γενικώς ( το λεω τωρα που ειμαστε εμεις μεσα) , δεν συμφωνω με το κλειστό χριστιανικο κλαμπ, γαιτί δεν πιστευω ότι ειναι αυτό η ευρωπη, η ευρωπη ειναι πολιτιστική ιδεα και συμβολο γεφυρώματος διαφορών..και γι αυτό δεν καταλαβαινω το ρολο της τουρκιας σ αυτήν…. Οσο για τον σημίτη, κι αυτος καποιο ρολο ψαχνει, αλλά δεν ηταν αυτό το θεμα μου, ουτε και με ενδιαφερει…

 28. Lupus….διακριτικά και σεμνά ναι, με ασάφεια όχι…αν το διαβασεις με προσοχη θα δεις ότι το θεμα μου δεν ειναι ο σημιτης, αλλά ξεκινώ από την αλλαγή στασης του σημιτη ( για χ λόγους ) για να αναφερθώ στις σχεσεις ΕΕ- Τουρκιας και την προοπτική.. Και μεταξύ μας, ασαφες ειναι το θεμα από μονο του. Κανεις στην Ευρωπη δεν διατυπωνει με απολυτη σαφήνεια τις θεσεις του, πλην του Σαρκοζί και δευτεροντως της Μέρκελ….. αυτά

 29. @@Αllu…. Μα , τί κερδος να εχουμε αγαπημενε μου φιλε ; Μηπως δεν ξέρουμε όλοι πώς σκεπτόμαστε και πού φτάνουν τα όρια της διπλωματίας ;

 30. @@@Jiorgos Papoutsis…. Τωρα θα με βάλεις να ασχολούμαι με το αρμενικο και το ποντιακό; Ελα , Παναία μου…..εχουμε μπλογκ Ποντος και Αριστερα το λενε και μάλιστα σκίζει….Εγω , να κανω κάτι πιο λίγο γιατί εχω και προβληματα ;
  φιλια γκρινια με τους γιαπηδες..

 31. @@MENIEK,……. α, για κάνε μου τη χάρη…να γινεις ακομη πιο φλυαρη…. μπας και συνεννοηθούμε εδώ μεσα…χα…..Το ξέρεις, ότι ενα θέμα δεν εχει μια και δυό πλευρές, αλλα΄χιλιες δυό… Εγω επιασα μια και μιση αυτή τη φορά, θέλοντας να υπενθυμίσω ότι δεν ειναι και τόσο οκ. θα λέμε δηθεν ότι ξεσκιζόμαστε για την ενταξη των γειτονων μας….παρ ότι μια χαρά ανθρωποι ειναι και οσους εχω γνωρισει με εχουν κανει να νοιωσω πολύ ομορφα’

 32. Διαφωνώ κάθετα -που λέγαμε και στο σχολείο- με το άρθρο (δηλαδή με τα σημεία στα οποία υπεισέρχεται η προσωπική σας οπτική).

  1. Παρουσιάζεται ο Σημίτης να μην μπορεί να μιλήσει, όσο ήταν πρωθυπουργός, να μην θέλει να υποστηρίξει την ένταξη της Τουρκίας και να ακολουθεί αναγκαστικά το πολιτικά ορθό (Ξεχνάτε ποιο ήταν το πολιτικά ορθό τότε; Τότε, το χειμώνα του 1999, που η αξιωματική αντιπολίτευση γκάριζε για την εθνική μειοδοσία;) και μόνο τώρα μακριά από τα γρανάζια της εξουσίας μπορεί να εκδηλωθεί και να πει αυτή τη μοναδική αλήθεια, κάτι που δεν αποδίδει βέβαια το πνεύμα των δηλώσεών του. Ο Σημίτης δεν αρνήθηκε ότι εξακολουθεί να είναι συμφέρον της Ελλάδας η επιδίωξη της ένταξης, αλλά ότι υπάρχει και μία οπτική ευρωπαϊκή την οποία ο ίδιος συμμερίζεται. Αυτό δε σημαίνει ότι όσο ήταν πρωθυπουργός -όσο ήταν, δλδ, υποχρεωμένος από το Σύνταγμα να μεριμνά πρωτίστως για τα εθνικά συμφέροντα- δεν πίστευε ότι αυτό είναι το συμφέρον της ΕΕ.

  2. Είναι πραγματικά αστείο να γράφετε ότι η συνέχιση της υποστήριξης της πλήρους ένταξης από την Ελλάδα θα προκαλέσει ρήγματα στη συνεκτική στρατηγική της Ευρώπης τη στιγμή που όλες οι χώρες συμφωνούν στην παρούσα στρατηγική με την Ελλάδα και αρκεί μία χώρα να ασκήσει το δικαίωμα του βέτο για να παύσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Δε σέρνει η Ελλάδα την ΕΕ -και δεν μπορεί εκ των πραγμάτων και εκ του δικαίου.

  ΥΓ: Αλήθεια, πόσοι απ’ όσους διαφωνούν με άρση της απαγόρευσης της μαντίλας συμφωνούν με την απαγόρευση κάθε θρησκευτικού συμβόλου σε οποιοδήποτε δημόσιο χώρο; Και πόσοι φοράνε σταυρό; 😉

 33. Και βεβαια δεν μπορουσε να μιλήσει παρ ότι είχε από ΄τοτε αυτή την άποψη….αλλα θεματα σοβαρά δεν του επέτρεπαν παρα να ακολουθήσει την διπλωματική που ακολούθησε…. Εχω μελετήσει τρεις φορές τις δηλώσεις του για να μην κανω λάθος και με ψελνεις οπως κανεις τώρα…η ουσία τους ειναι ότι προτιμάει την ειδική σχέση….

  Οχι δεν σερνει το νινι Καραβι,., σε καμια περίπτωση, όμως αν δεν προσαρμοστεί εγκαιρως στον μεσον όρο σκέψης, το μεγαλύτερο, θα δημιουργήσει προβληματα, το λιγότερο θα της γυρίσουν την πλάτη. Τοσο απλά, αγαπητέ μου φίλε…στο κατω κατω πολλά θα εξαρτηθούν από αν καποιες χωρες προσφύγουν στο δημοψήφισμα και δεν τα καταφέρουν να το περάσουν…. Πλην της Βρετανίας και μιας ακομη χωρας , κανεις δεν θελει την Τουρκία και το θεωρω υποκριτικό να σηκώνουμε εμεις τη σημαία για τους γνωστούς λόγους….

  και αυτά περί σταυρού είναι κυριε Αθεε εκ του …πονηρού…μην μπερδεύουμε τα μπούτια μας….αλλο το μηνυμα της μανδήλας, κι αλλο αν εγω κρεμασω στο λαιμό μου ( που δεν το κανω , λεμε ομως ) ενα σταυρουδάκι….ας τα δούμε με έναν άλλο ρεαλισμό τα πράγματα , φιλε μου…

 34. Φαντάζομαι οτι περάσατε ωραία. Mέχρι την Αγκυρα και το librofilo όλα καλά τα υπόλοιπα αν μου τα εστελνες με σήματα Μορς θα τα καταλάβαινα καλύτερα?? και αυτό πια ‘θα είσαι κορίτσι καλό’!Τι είμαι ατακτη…!!!

 35. οχι, βρε παιδί μου, δεν εισαι ατακτη, υποθετω δηλαδή γιατί δεν το ξερω….αλλά το κοριτσι καλό είναι δειγμα τρυφερότητας χαζούλη… τα σηματα μορς δεν τα κατεχω….. Το νατασσακι το ξερεις, η Θαλασσινη ειναι η Θαλασσινη με το ευαισθητο μπλογκ που νομιζω ειναι Θαλλασινή ματια ο τιτλος της… Την Εξιλέωση την εχεις δει, οπότε σχολιασα το τέλος…το Αλεφ-ελενη το ξέρεις…τί αλλο θες ;

 36. Για να δούμε τι μπορώ να κάνω για να είμαι καλο κορίτσι…..Αnyway εσύ είσαι καλά… με τις υποθέσεις σου ή ακόμα σε αναμονή???

 37. Penelope…dearest η αληθεια ειναι ότι επειδή εγω ειμαι διαβολάκι, δεν τρελλαινομαι για πολυ καλά κορίτσια, οπότε κανόνισε….

  τα αλλα,,,στις 21 Φεβρ. χειρουργείται το μικρο μου αριστούργημα.
  τί μπορώ να κανω εκτός από υπομονή ;

 38. Η ουσία είναι ότι ο Σ. εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να επιδιώκει την ένταξη της Τουρκίας (

  Η άποψή μου είναι ότι η Ελλάδα θα ωφεληθεί εάν η Τουρκία ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

  ) παρά το αντίθετο συμφέρον της Ευρώπης (κατά Σ.) και ότι τα περί αδυναμίας να μιλήσει και να ενεργήσει όπως ήθελε είναι εικασίες άνευ ερείσματος.

  Πείτε μου, όμως, ποια είναι τέλος πάντων αυτά τα φοβερά και τρομερά προβλήματα που θα δημιουργηθούν και γιατί θα της γυρίσουν την πλάτη (ό,τι κι αν σημαίνει αυτό);

  Ο σταυρός και η μαντήλα επιτελούν την ίδια λειτουργία: αυτήν της δημόσιας τοποθέτησης ως προς τα θρησκευτικά πιστεύω. Και, νομίζω, όποιος υπερασπίζεται την απαγόρευση της μαντίλας στο όνομα του διαχωρισμού δημόσιου-πολιτικού από το θρησκευτικό-ιδιωτικό δεν μπορεί παρά να πράττει το ίδιο και για το σταυρό κλπ. Διαφορετικά, η στάση του χαρακτηρίζεται ασυνεπής.

 39. Δεν το πιστεύω…. Ήσασταν στο παζάρι? Τι ώρα βρε κόρες? Θα σκάσω… Ήμουν όλο το πρωί και δεν σας είδα? Άει στην ευχή… Για, οργανωθείτε λίγο! Για να συνεννοούμαστε λίγο για τέτοια πράγματα! Αφού πάμε, που πάμε όλοι, γιατί να μην το κάνουμε ευκαιρία να βρισκόμαστε????

 40. Άσχετο, άλλα μέσα στο σωρό, ανακάλυψα έναν φανταστικό Χοκχάιμερ! κι έναν Κούτσι, και μια Σόνταγκ και έναν Λόρκα κι έναν Γκράς…. Καλή η σοδειά μου????

 41. @@Meniek…. τελεια η σοδεια σου…. Σονταγκ και Λορκα ποια βρηκες ; Πού να το ξερουμε , να πάρει; αυτη η συνεννόηση τελικά δυσκολη ιστορία…περασαμε υπεροχα….χα…..

 42. @@Ασμοδαίος….»Είμαι της γνώμης να υπάρξει ένα πλαίσιο ειδικών σχέσεων της Ευρώπης με την Τουρκία, άποψη με την οποία συμφωνούν και οι πολιτικοί ηγέτες της Γερμανίας και της Αυστρίας. Αν η Τουρκία γίνει μέλος της ΕΕ, θα είναι δύσκολο να επιλυθούν τα προβλήματα και θα ενισχυθεί η πιθανότητα να αναπτυχθούν δύο και τρεις ταχύτητες μέσα στην Ε.Ε. Η καλύτερη λύση κατά την άποψή μου είναι το πλαίσιο των ειδικών σχέσεων με την Τουρκία και μέσα από τις ειδικές σχέσεις και η Ελλάδα μπορεί να λύσει μερικά από τα προβλήματά της στη Νοτιοανατολική Ευρώπη». Αυτό είπε ο Σημίτης.
  Ομως το συγκεκριμένο άρθρο μου πήρε αφορμή τη δήλωση (και δεν ηταν για τη δηλωση) προκειμένου να πει δύο κουβέντες για την πορεία των σχεσεων Ε.Ε. – Τουρκιας με αφορμή και τη μανδήλα που περασε εκεινη τη μερα απο την εθνοσυνέλευση, της οποίας το παρασκήνιο των εκβιαστικών κινήσεων οι «παμπονηροι» και «αθλιοι» δημοσιογραφοι γνωριζουν
  Να προσθέσω επίσης ότι η Ε.Ε. ειναι χωρισμένη στους ευρωσκεπτικιστές ( Βρετανοι, Δανια και νεες χωρες) που ομολογούν πιστη στις ΗΠΑ και προτιμούν μια Ευρωπη τεράστια και ενδεχομένως ανισχυρη . Αυτοι λένε ότι μια Τουρκια προσδεδεμένη στο ευρωπαικό αρμα θα εχει διαφορετική στρατηγική αξία στον ευρύτερο χωρο της Μεσης Ανατολής/Λένε επισης ότι η ενταξη μιας ισλαμικής χώρας στην Ε.Ε.θα αποτελεσει παραδειγμα εκδημοκρατισμού και για αλλες μουσουλμανικές χώρες. Αλλά το σπουδαιότερο ειναι ότι εδω υπερισχύει η αποψη των λεγόμενων ατλαντιστών ( ειναι μια άποψη που προσωπικά δεν την στηριζω, αλλα υπάρχει) που αφορά στην αλλοιωση του χαρακτήρα της Ενωσης και την εγκατάλειψη του αρχικου στοχου του φεντεραλισμού. Μπορεί, λενε, να ειναι απλώς ένας μεγάλος οικονομικός χώρος. (Κουραφέξαλα)
  Επομένως, αντιλαμβάνεστε, αγαπητέ μου, πώς μπορεί να ερμηνευτεί από τα διαφορα κεντρα λήψεως αποφάσεων η δική μας θέση, παρ ότι ουδεμια σχεση έχει με ολα τα παραπάνω, εμείς τους καλούς θέλουμε να κάνουμε και να αφήσουμε τους άλλους να βγάλουν το φίδι από την τρυπα.
  Και παρ ότι γίνεται μεγαλη επικοινωνιακή προσπάθεια να καλυφθούν οι κραυγαλέες τοποθετήσεις των μισών, τα θέματα αυτά υπάρχουν. Επομένως, μια εμμονή της Ελλάδας θα προσέθετε ενα ακομη θεμα ( θεματάρα) στην ουρά των αλλων προβλημάτων.

  Ως προς τον σταυρό και τη μανδήλα δεν επανέρχομαι γιατί το ενα μπορεί να ειναι απλώς ένα μπιζού ενώ το άλλο ειναι θρησκευτικό συμβολο, ανάμεικτο με πείσμα ιδεολογικής φύσεως.Εχω μιλήσει με πολλές Τουρκάλες φίλες ( και σε ταξίδια επαγγελματικά και σε απ ευθείας επαφές μου στην Πολη) οι οποίες αναφέρονται στην τρελα που υπάρχει αυτή τη στιγμη γυρω από τη μανδήλα, το ξεσήκωμα των ανδρών να σκεπάσουν τις γυναίκες τους, το φόβο των ελευθερων γυναικών να κυκλοφορούν τα βράδυα σε γειτονιές μη δυτικοστροφες και γενικά το κλίμα που επικρατεί και που πολλοί πολιτικοί το εκμεταλλευονται εν ειδει αντιποινων προς την ΕΕ που δεν κλείνει τα ενταξιακά κεφάλαια.
  Χαιρετώ, αγαπητέ μου φίλε…

 43. Ενδιαφέρουσα ανάλυση Ρίτσα μου. Η Τουρκία σίγουρα έχει πολλά βήματα να κάνει ακόμα. Το πιο σημαντικό πρόβλημα για τους Ευρωπαίους μαζί της είναι ότι είναι πολυπληθής χώρα και θα την έκανε κυρίαρχη στις αποφάσεις (κάτι που δεν άρεσει ειδικά στους ισχυρούς) και με διαφορετικό πολιτισμικό περιβάλλον (και θα περάσουν χρόνια μέχρι να εσωματωθεί στην ευρωπαϊκή κουλούρα).
  Μια ειδική σχέση «προς το παρόν» με την Ευρώπη θα την διευκόλυνε και τα δικά της θέματα να διεκπεραιώσει και να εξευρωπαϊσει και τους δεσμούς με την Ευρώπη να ενισχύσει. Από το τίποτα για εκείνη είναι σημαντικό επίτευγμα και αυτό. Και στο μέλλον το ξανασυζητάμε.
  Εμείς λόγω σχέσεων καλής γετονίας κάναμε ότι ήταν σωστό όλα αυτά τα τελευταία χρόνια και θεωρώ ότι ήταν έξυπνη η πολιτική μας να μπουν μπροστά οι Ευρωπαίοι σε αυτό το θέμα και όχι εμείς. Στο κάτω κάτω εδω και αιώνες εμείς πληρώνουμε πρώτοι τις όποιες βλέψεις της Τουρκίας. Φιλιά Ρίτσα μου, καλημέρα κι ευχαριστώ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s