Το φριχτό τίμημα της μετριότητας


11-4-gaza-women.jpg

Οι μέτριοι πολιτικοί συνήθως παράγουν μέτριο πολιτικό έργο. Το γεγονός αυτό βεβαίως έχει μικρή σημασία, όταν το κράτος του οποίου προΐστανται δεν βρίσκεται σε κρίση και η ευημερία των πολιτών είναι συνάρτηση περισσότερο της ατομικής προσπάθειας και λιγότερο της συλλογικής. Εξ αντιδιαστολής, λοιπόν, οι επί δεκαετίες δοκιμαζόμενοι λαοί της Μέσης Ανατολής, θα έπρεπε να διαθέτουν στην κορυφή των ηγεσιών τους ξεχωριστές πολιτικές προσωπικότητες. Κατά μια περίεργη, ωστόσο, συγκυρία, οι σημερινοί ηγέτες είναι περίπου αναξιόπιστοι και μη αποτελεσματικοί. images2.jpgΠεριστρέφονται συνεχώς γύρω από το ίδιο τέλμα, λες και δεν θέλουν να υπάρξει μετρήσιμης αξίας αποτέλεσμα. Μέτριος λοιπόν, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ολμερτ, ο οποίος μόλις παρέκαμψε τον πολιτικό εξοστρακισμό του, έστειλε την πανίσχυρη στρατιωτική μηχανή να λιώσει τους Παλαιστινίους στη Γάζα. Εξίσου μέτριος είναι ο Παλαιστίνιος πρόεδροimages11111.jpgς Αμπάς. Ο θώκος τον έχει αλλοτριώσει και τον οδηγεί να παίζει σε πολλά ταμπλό, επιτείνοντας την αναποτελεσματικότητα του. Μέτριοι θεωρούνται και οι πολιτικοί ηγέτες της Χαμάς, παρότι ομολογουμένως έχουν έναν ηρωισμό. Ενδιαμέσως, οι νεκροί, γυναίκες και παιδιά, τίμημα της μετριότητας ίσως.

Η ισραηλινή πολιτική ηγεσία διακρίνεται για τη διάθεση επίδειξης της στρατιωτικής υπεροχής. Διέταξε την εισβολή στη Γάζα, ενώ η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Ράις βρισκόταν στην περιοχή, ελπίζοντας να πείσει τις αντίπαλες φατρίες να επιστρέψουν στους πυλώνες της Ανάπολης.Δηλαδή στις δραστικές διαπραγματεύσεις για το τελικό καθεστώς, στη διευθέτηση του εδαφικού προβληματος και την προώθηση του οδικού χάρτη για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους. Χαρά στο κουράγιο της. Σαν άλλος Μάθιου Νίμιτς, έχει κάνει τη διαδρομή Ουάσιγκτον -Τελ Αβίβ, Κολιάτσου – Παγκράτι. Ασκόπως, φοβάμαι.

images333.jpgΣτη Μέση Ανατολή υφέρπει μια τραγικότητα. Και οι δύο πλευρές ενδιαφέρονται για τον πόλεμο, όχι για την ειρήνη. Η ίδρυση παλαιστινιακού κράτους απαιτεί συμβιβασμούς, έναντι των οποίων Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι κωφεύουν. Η Χαμάς δεν είναι διατεθειμένη να εγκαταλείψει το στρατιωτικό της «Εγώ» και το ακραιφνές Ισλάμ αποτελεί αιτία ύπαρξης. Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος δεν θα δεχτεί ποτέ να μοιραστεί την εξουσία με τη δική του νέμεση στη Γάζα. Και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν θα αντιμετωπίσει ποτέ στη ρίζα του το θέμα των εβραϊκών εποικισμών, γιατί τότε ο εξοστρακισμός του θα είναι δεδομένος.
Ατολμίας το ανάγνωσμα, λοιπόν, σε μια εποχή με πολλές προτεινόμενες εναλλακτικές λύσεις, μια εκ των οποίων είναι η δυναμική επιστροφή στο τοπίο της Αιγύπτου και της Ιορδανίας. Επικίνδυνες παλινδρομήσεις!

Το Παλαιστινιακό εξελίσσεται στο μεγάλο πείραμα του μεταμοντέρνου κόσμου. Οι Παλαιστίνιοι οφείλουν να απελευθερωθούν από τον μίζερο εαυτό τους και τη μετριότητα των ηγετών τους. Οφείλουν επίσης να ξεσκεπάσουν τον κυνισμό της οικουμένης, κάνοντας προσιτή τη δική τους αλήθεια.

Οσο για το Ισραήλ, δεν μπορεί εσαεί να αυτοπροσδιορίζεται ως καταδιωκόμενο κράτος και ο Ισραηλινός υφυπουργός Αμύνης δεν μπορεί να κάνει λόγο για ολοκαύτωμα (shoah) στη Γάζα! Εκτός αν παρερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις του.

Δημοσιεύτηκε στην Καθημερινή 6-3-2008

rits

Advertisements

33 thoughts on “Το φριχτό τίμημα της μετριότητας

 1. Πολύ σωστά!
  Το Ισραήλ δεν θέλει με κανένα τρόπο να υπάρξουν ειρηνευτικές συνομιλίες. Έχει πολύ πιο αποτελεσματικό τρόπο να ξεκάνει τους Παλαιστίνιους χωρίς αυτοί να προλάβουν να δημιουργήσουν ανεξάρτητα κρατίδια.
  Ξεριζώνουν τις ελιές όσων είναι ελαιοπαραγωγοί, αφήνουν τα λουλούδια να μαραίνονται στα τελωνεία όσων κάνουν εξαγωγή ανθέων, γκρεμίζουν σπίτια με ειδικά κατασκευασμένες θωρακισμένες μπουλντόζες CAT (ναι τις ίδιες που παράγουν τα μοδάτα μποτάκια μας) .
  Άλλωστε κανείς δε μιλάει, οι Παλαιστίνοι είναι σε κατάσταση διάλυσης όπως ακριβώς περιγράφεις, οπότε είναι θέμα χρόνου για να ολοκληρωθεί το σύγχρονο ολοκαύτωμα των άλλοτε ημι-καυθέντων.

 2. Βλέπω Ρίτσα μου ότι σε πονά το θέμα της Παλαιστίνης. Να σου πω την αλήθεια και μένα με πονά και για ένα πρόσθετο λόγο. Κατάγομαι από την Κατεχόμενη Κερύνεια.
  Πολύ ωραία το θέτεις το θέμα. Φταίνε και οι δύο πλευρές. Όμως το Ισραήλ είναι οργανωμένο κράτος και πρέπει να σκέφτεται δυο φορές πριν αιματοκυλήσει γυναικόπαιδα.
  Καλό απόγευμα

 3. Βλέπω Ρίτσα μου ότι σε πονά το θέμα της Παλαιστίνης. Να σου πω την αλήθεια και μένα με πονά και για ένα πρόσθετο λόγο. Κατάγομαι από την Κατεχόμενη Κερύνεια.
  Πολύ ωραία το θέτεις το θέμα. Φταίνε και οι δύο πλευρές. Όμως το Ισραήλ είναι οργανωμένο κράτος και πρέπει να σκέφτεται δυο φορές πριν αιματοκυλήσει γυναικόπαιδα.
  Καλό απόγευμα

 4. Δυστυχώς έτσι είναι. Οι μέτριοι ηγέτες είναι δέσμιοι των κομμάτων τους και της ίδιας της εξουσίας τους και δεν έχουν τη δύναμη να «επιβάλλουν» συμβιβαστικές λύσεις. Βέβαια για τους μέτριους ηγέτες ευθύνες φέρουν και οι πολίτες που τους εκλέγουν, αλλά αυτή είναι μια άλλη μεγάλη κουβέντα…

 5. Ρίτσα, ένα απο τα προβλήματα είναι και το γεγονός οτι το κράτος της Παλαιστίνης βασίζεται στις χορηγίες της Ευρώπης και των ΗΠΑ καθώς επίσης και στα προγράμματα των ΜΚΟ. Το αποτέλεσμα είναι να συντηρείται ένα σαθρό καθεστώς και να υποσκάπτεται κάθε είδους δημοκρατική πρωτοβουλία για ‘απελευθέρωση’ και για υλοποίηση της συμφωνίας του Οσλο. Οι Ευρωπαίοι απο την άλλη (καλά δεν συζητώ για τους Αμερικανούς) τα τελευταία χρόνια με αφορμή την εκλογή της Χαμάς, δεν στέλνουν τις χορηγίες αυτές με αποτέλεσμα ο λαός να λιμοκτονεί. Οσο για τις ΜΚΟ το παιχνίδι δεν είναι καθόλου καθαρό. Αρκετοί απο τους απεσταλμένους μένουν σε πολυτελή σπίτια με πισίνες ενώ γύρω τους ο κόσμος πεινάει. Και τέλος, ο Αραφάτ δεν άφησε πίσω και το καλύτερο παράδειγμα, με την έννοια οτι οι δικοί του αξιωματούχοι μέναν επίσης σε σπίτια πολυτελείας και ζούσαν πλουσιοπάροχα ενώ ο παλαιστινιακός λαός πεινούσε…εξού και ακολούθησε η Χαμάς…Οσο για τους Αραβες…μου είπε ένας αφροπαλαιστίνιος οτι το ξερό σκατό όταν το κόψεις στη μέση είναι το ίδιο κι απο τις δυο πλευρές….

 6. Και όμως ευτυχώς και πάλι ακούγεται κάτι.
  Οι Ισραηλινοί βρίσκουν τρόπο κάθε φορά να ξεπερνάνε τον χειρότερο εαυτό τους.
  Με τις ευλογίες της ανοχής μας!

 7. Άιντε μπρε…το ξανασκέφτηκα…όλα ορθάνοιχτα πάλι και ας ζυγώσει όποιος «κοτάει» 😛
  Έχω μία συνέπεια τις τελευταίες μέρες 😛 (εννοείται κόβεις το σχόλιο ως ψιλοάσχετο)

 8. πάρα πολύ σωστά!

  μια παρατήρηση: όταν γράφεις «περίπου αναξιόπιστοι και μη αποτελεσματικοί», να υποθέσω πως το περίπου είναι σαρκαστικός πλεονασμός, έτσι?

 9. Έχω την αίσθηση ότι δεν είναι μόνο θέμα άξιων πολιτικών, αλλά παγκόσμιας απόφασης για να λυθεί το θέμα των παλαιστινίων και του κράτους τους. Φιλιά καλημέρα.

 10. Είναι γεγονός ότι το Διεθνές Δίκαιο τηρείται απ΄ όλους. Αλίμονο σ’ αυτούς που έχουν μικρά παιδιά.

 11. Στην Ελλάδα – υποτίθεται πως πρέπει να – είμαστε:

  – κατά των Εβραίων, αλλά υπέρ του Μαρδοχαίου Φριζή
  – κατά των μουσουλμάνων, αλλά υπέρ του Οδυσσέα Ανδρούτσου
  – κατά των μισών Σλάβων, αλλά υπέρ των άλλων μισών

  Ίδια είναι η κατάσταση και με την Παλαιστίνη. Δεν είναι η ατολμία και οι μετριότητες το πρόβλημα, αλλά το περιβόητο Διεθνές Δίκαιο. Αν μπορούσε η μία κοινότητα να εξαφανίσει την άλλη από το πρόσωπο της γης, θα το έκανε. (τουλάχιστον ο Αχμαντινετζάντ ήταν ειλικρινής). Έτσι, τηρούν απλά τα προσχήματα και σιγοντάρονται μιντιακώς.

  Οι «προσπάθειες επίλυσης», είναι απλά μια διαδικασία αγοράς χρόνου. Δυστυχώς, αυτή πάντα λειτουργεί πάντα υπέρ του δυνατού.

  Αν κάνουμε μια αναγωγή στα δικά μας, ο τελευταίος Έλληνας πολιτικός που το είχε καταλάβει αυτό, ήταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Δεν έχουν θέση στην πολιτική οι συναισθηματισμοί: στο τραπέζι υπάρχουν μόνο συμφέροντα.

 12. Πολλά «πάντα» μαζεύτηκαν. Ελπίζω να υπάρχει απόθεμα σε μπαμπού.

  Με την ευκαιρία, να σημειώσω πως όσα γράφτηκαν, είχαν ως αφορμή το άρθρο και δεν αποτελούν απάντηση σε αυτό.

 13. Ρίτσα, πολύ ωραίο το κείμενό σου. Πάντως πιστεύω ότι την έχουν βαμμένοι και οι δυο, και Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί, οι Παλαιστίνιοι με την καταπίεση, οι Ισραηλινοί με το φόβο μήπως τους τινάξει στον αέρα καμιά βόμβα καμικάζι, ή μήπως χάσουν κανένα δικό τους στρατιώτη.

 14. …που πάντα πληρώνεται από αυτούς που δε φταίνε. Η’ φταίνε ελάχιστα.

  Καλησπέρες αν και το ποστ σου καλή μου έχει τόσο μεγάλη αλήθεια μέσα του που δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Τουλάχιστον αν θεωρήσουμε οτι η αυτογνωσία είναι το πρώτο βήμα τότε μπορούμε να πούμε οτι αυτό κουτσά στραβά το κάναμε ε;

 15. @@ Ανέστης Ελπίζω ότι δεν θα ζήσουμε το ολοκαυτωμα των Παλαιστίνιων. Οτι την τελευταία στιγμή θα πρυτανευσει στοιχειωδώς η λογική.
  ευχαριστω για την παρέμβαση
  ριτς ς

  @@ Meropi Ναι, παντα ασχολούμαι τους Παλαιστινίους και τους Ισραηλινούς.Μου κεντρίζει το θυμικό αυτή η ιστορία κι όσο πιο πολυ την μελετώ τόσο πιο πολυ μπερδεύομαι. Νομίζω ότι αν θαρραλεα οι χαματζήδες αποφάσιζαν να πουνε «ενταξει, λοιπόν, σας αναγνωρίζουμε » πολλά πράγματα ισως να αλλαζαν…Από την άλλη, αυτοι εχουν μπολιαστεί με τον αρνητισμό και τον παγκωνισμό τους, πώς να το πουν ?Κι ετσι τραβαει μακριά η υπόθεση.
  Σε φιλω Μερόπη μου
  ριτς

 16. meniek….Η απολυτη τραγικότητα εκεί ειναι βολεμένη. Σε συνέχειες. Παλιότερα ειχαν υπάρξει και καποιες υποτυπώδεις ανάπαυλες…τωρα πια τίποτα, ή μάλλον εχουν περιπέσει στο απολυτο τίποτα… Ο φόβος μεγαλη ιστορία Μενιεκ μου
  ριτς

  δ.τζ… Και δεσμιοι των αλλεπάλληλων λαθών τους θα προσέθετα
  σε φιλω
  ριτς

 17. @ egournelou , Ξέρεις, ολα αυτά είναι ασαφή. Κατά καιρούς εχουμε πληροφορίες ότι το χρημα ρεει κανονικά, αλλες πάλι ότι το σταμάτησαν. Κανεις δεν μπορεί να μαθει την πραγματική αληθεια. Η Γερμανία εχει αναμειχθεί αρκετά οικονομικά, αλλά και αυτή προβληματίζεται. Οσο για τις ΜΚΟ, τί να σου πω. Φαντάζομαι ότι ισχύει ο γενικότερος κανόνας. Κάπου προσφέρουν ,καπου εξαπατούν
  σε φιλω
  ριτς

 18. @ σπυρος σεραφειμ….ναι, αλλά αυτό δεν με εμποδίζει να υπενθυμίζω που είμαστε. αν σιωπήσουμε, θα σιγήσουν και οι σαλπιγγες…
  καλα κουλουμα ευχομαι

  philos…Ναι, κατι λεμε πότε ποτε. χωρις να μπορουμε να μπουμε στην ουσία των πραγματων, μεχρι εκεί που πατάει η γάτα….Η ανεκτικότητα μας ε; Τί ομορφη κι αυτή!
  σε φιλω

 19. @ erythros….Μα ήθελα να σε εμψυχώσω, αν τωρα το κατάφερα, θαυμασια…χαιρετώ και καλή συνεχεια

  @ Κροτ….Ναι, καλά το κατάλαβες , το περίπου ειναι εντελώς σαρκαστικός πλεονασμός. εισαι αετός…φιλια

  @vasilis …νομίζω ότι ο κόσμος δεν πολυσκάει, αλλιώς θα τους ειχε παρει και των δυονών το κεφαλι και θα τους τοχε χωσει βαθιά στην αμμο. Αλλά με το σεις και με το σας δουλειά δεν θα γίνει
  φιλια ριτς

 20. @ Timoros Τίποτα δεν τηρείται. Τα παιδιά ειναι παντα τα αθωα θυματα οποιασδήποτε διαπάλης.

  Ιωνας …καλό το κατεβατό σου. Μου αρέσει, να το συζητήσουμε γενικότερα…
  χαιρετώ
  ριτς

 21. @babis dermitzakis ευχαριστώ Μπαμπη μου. Ναι, και οι δυο πλευρές ειναι σε τρομερό αδιέξοδο και να δουμε πώς θα βγουν, αν βγουν από τον προθάλαμο του Αρμαγεδδωνα…

  @ciderella καλησπέρα καλή μου. Πάντα πληρώνουν οι αθώοι από…κτήσεως κόσμου. Πόση αλλη αλήθεια να χωρέσει στα λόγια μου, δεν ξέρω πια….
  σε χαιρετώ
  ριτς

 22. εξυπακούεται βεβαιως βεβαιως…. πιστευω οτι αν ζουσαν Γιτζακ Ραμπιν και Αραφατ καπως αλλιως θα ηταν τα πραγματα,παρ ότι ο Αραφατ ειχε δημιουργήσει την πολυ ακαμπτη αυλή του στη Ραμαλλα και ο λαουτσικος πεινουσε… τελος, παντων, το θεμα εχει τοσες μα τοσες πτυχές που δεν βγαινει περα μεσα από σχολιακια δικά μας

 23. O Αραφάτ ήταν μέτριος ηγέτης;
  Ο διαβολικός και διεστραμένος Αριέλ Σαρόν, ήταν μέτριος ηγέτης;
  για να μην πάω πιο πίσω στο παρελθόν.
  Δεν είναι πρόβλημα ηγεσίας το Παλαιστινιακό , γιατί , πολύ απλά , δεν είναι στο χέρι των ηγετών τους να το λύσουν.
  Το ζήτημα ξεφεύγει απο τα όρια σχολίου ενός μπλογκ.
  Απο τα λίγα που μπορούμε να κάνουμε – και που πρέπει- είναι να καταγγέλουμε όπως μπορούμε τις φρικαλεότητες που συμβαίνουν.
  Και να μην ξεχνάμε πως όταν εμείς εδω απεργούμε (και καλά κάνουμε), σε εκατοντάδες μέρη ετούτου του πλανητη, πενθούνε .
  Υπάρχουν μεγέθη που δεν συγκρίνονται.

 24. Αλεξανδρος ανδρουλάκης….. Μα, σας παρακαλώ. Ειδατε πουθενά να αναφέρω για τον Αραφατ ή τον Σαρόν ; Μη βάζετε στο στομα μου κουβέντες που δεν εχω πει.
  Θα συμφωνήσω ομως ότι το θεμα δεν μπορεί να εξαντληθεί σε κανενα σχολιο. Επειδή ομως ασχολούμαι παρα πολλα χρονια με το θέμα, εχω μια πολυ ισχνή αποψη και κατα καιρούς την καταθέτω. θα πρέπει ομως να με εχετε παρακολουθήσει για να καταλάβετε πώς τοποθετούμε.
  ευχαριστώ
  ριτς

 25. Σε όλες τις περιπτώσεις που χρονίσανε – μην αρχίσω να αναφ΄ρω παραδείγματα – οι ρόλοι είναι καρμπόν: ο ένας είναι ο κατατρεγμένος και κρύβεται πίσω από τη μιζέρια αυτής της μοιράς κι ο άλλος ο στρατηγός Άνεμος, ο ανυποχώρητος, αυτός που έχει πάντα δίκιο.
  Και δυστυχώς οι ηγεσίες όλων αυτών των περιπτώσεων έχουντελειώσει την ίδια σχολή, αυτή που στέλνει την υπόθεση στο αδιέξοδο! Την καλημέρα μου!

 26. δυστυχώς αλλά σε όλα αυτά τα αίσχη και τα παιχνίδια των πολιτικών
  τα παιδιά την πληρώνουν πάντα!
  καλό σου μεσημέρι

 27. Koptoraptou .ναι, ετσι ακριβώς ειναι , τεραστιο αδιέξοδο . και εγω και ο καθένας από μας μονο διαπιστώσεις και ευχολογια μπορουμε να κάνουμε

  Melomanos …. τα παιδιά υπηρξαν πάντοτε τα θυματα της θηριωδίας των μεγάλων. Αν μπορούσαν να μιλήσουν…..

 28. @Allu Fun Marx

  Για το ζήτημα της «μετριότητας των λαών»: μείνε εντός Ευρώπης και πήγαινε πίσω 75 χρόνια.

  Επικίνδυνες σκέψεις.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s