Μέρες Μαγιού μου μίσεψες….Αν είχα λίγο χρόνο, ίσως και νάψαχνα τα χαρτιά μου και θα ξετρύπωνα ένα κομμάτι πούχα γράψει «εκ βαθέων» για την Πρωτομαγιά, γύρω στο 1999, τότε που όλα, αφελώς, φάνταζαν αθώα στα μάτια μου. Δεν είχε τίποτα το επαναστατικό το κείμενο. Στο κάτω κάτω επαναστάτες του γλυκού νερού είμαστε οι περισσότεροι , που πότε πότε ξορκίζουμε το βολεμένο εαυτό μας και ξεφεύγουμε απ τη συνηθισμένη ρότα, αστείες συνήθως καλικαζτούρες λες σε εφηβικά λευκώματα. Έκτοτε, δηλαδή από το ’99 που ¨»αξιώθηκα» (!) εκείνο το κείμενο έχουν περάσει χρόνοι πολλοί και το μυαλό ξεκούτιανε ή μάλλον έγινε μια ορθολογική μηχανή με αρχή , μέση, τέλος και κυρίως με τομές, πολλές τομές. Κι έτσι, χωρίς την ασπίδα τρυφερότητας μιας παρελθούσης δουλειάς δεν ήθελα να βγω ανυπεράσπιστη ανήμερα Πρωτομαγιά να πω κάτι χλιαρό, άχρωμο, ψεύτικο, προδοτικό. Κι έπειτα, πώς να κρυφτώ από τα μάτια των φίλων ; Ακόμη κι αν κάποιος μου βάλει το μαχαίρι στο λαιμό θα του πω ότι σήμερα η Πρωτομαγιά είναι μια ακόμη μέρα αργίας και δεν έχει παρά τις μνήμες μιας απεργίας, παρ ότι χύθηκε αίμα για να ζούμε εμείς δανεικές ζωές.

Γι αυτό και διάλεξα – χωρίς την άδεια του – ένα παλιότερο κείμενο του αγαπημένου μου δασκάλου Αντώνη Καρκαγιάννη. Εκείνος μπορεί ακόμη και μιλάει τη γλώσσα της πειθούς.

ριτς

H Πρωτομαγιά ξεκίνησε από το Σικάγο και καθιερώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο, σαν ημέρα αγωνιστικών εργατικών διεκδικήσεων. Συμβόλιζε την αντιπαράθεση, τη βίαιη αντιπαράθεση κεφαλαίου και εργασίας, μεταξύ καπιταλισμού και εργατικής τάξης. Kαι επειδή ολόκληρη
η κοινωνία και μαζί της η κοινωνική «τάξη» συνεχώς και περισσότερο συστοιχιζόταν γύρω από τον καπιταλισμό, για μισό και πλέον αιώνα, η Πρωτομαγιά αντιμετωπίσθηκαν σαν αντικοινωνική ημέρα, που αμφισβητεί το καθεστώς και την τάξη του. Σε όλες τις χώρες του καπιταλιστικού κόσμου οι πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις ήσαν ογκώδεις, μαχητικές και σημειώνονταν συγκρούσεις, πολύ συχνά αιματηρές. Στις χώρες του «υπαρκτού σοσιαλισμού» η ταξική πάλη καταργήθηκε εφάπαξ και διά νόμου και η Πρωτομαγιά γιορταζόταν με… στρατιωτικές παρελάσεις και διατεταγμένα συλλαλητήρια, που συμβόλιζαν τον θρίαμβο και την ισχύ του «σοσιαλισμού», ο οποίος από αμφισβήτηση και διεκδίκηση είχε καταντήσει καθεστώς.

Aυτά ως τα μέσα της δεκαετίας του ’50 ή του ’60. H τελευταία μεγάλη σύγκρουση ήταν το 1954, όπου συνελήφθησαν μερικές δεκάδες νεαρές εργάτριες και νεαροί εργάτες και… δημοκρατικότατα και άνευ οποιασδήποτε δικαστικής διαδικασίας εξορίσθηκαν στον Aγιο Eυστράτιο και παρέμειναν εκεί αρκετά χρόνια. Eτσι για να θυμόμαστε από πού έχουμε περάσει…Mετά τα πράγματα άλλαξαν. Παρά τις έμμονες προσπάθειες των κομμουνιστικών κομμάτων να διατηρήσουν τον πολεμικό χαρακτήρα της Πρωτομαγιάς, οι πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις εξελίσσονταν, συνεχώς και περισσότερο, σε ειρηνικές διαδηλώσεις μέχρι που εκφυλίσθηκαν, από μαχητική απεργία, σε πρωτομαγιάτικη αργία! Oι εργάτες εγκαταλείπουν τους τόπους εργασίας και τις συγκρούσεις,
βγαίνουν από τις πόλεις και χαίρονται την άνοιξη στην εξοχή. Παρέμειναν μερικές δεκάδες ή και εκατοντάδες εργατών γύρω από γραφειοκρατικές συνδικαλιστικές ηγεσίες για να κρατήσουν τον τύπο και την αφυδατωμένη ιεροτελεστία των πρωτομαγιάτικων εκδηλώσεων, με αναχρονιστικό βερμπαλισμό και μηδαμινή ουσία. Mε αυτήν τη μορφή διατηρούνται οι πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις έως σήμερα. Eίναι κάτι σαν «εθνική γιορτή» των εργατών.
Δεν ξέρω αν αυτό είναι εκφυλισμός ή αν αντανακλά βαθύτερες μεταβολές στους όρους και τις προϋποθέσεις του εργατικού κινήματος. H αλλαγή φαίνεται ότι άρχισε εκεί στα τέλη της δεκαετίας του ’80. O καπιταλισμός, με πρωτοπόρο τον αμερικανικό καπιταλισμό, άρχισε να ανακαλύπτει ότι η εργασία, εκτός από μισθωτή δουλεία, μπορεί να είναι και έμμισθη κατανάλωση των προϊόντων που παράγει. H μαζική παραγωγή έχει ανάγκη από μαζική κατανάλωση για να είναι μαζική. H μελετημένη και υπολογισμένη αύξηση των αποδοχών ή η χορήγηση άλλων απολαβών και διευκολύνσεων στους μισθωτούς, μέσω της κατανάλωσης, ξαναγυρίζει στα «αφεντικά».Πράγματι, τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρούμε ότι όσο μαζικότερη γίνεται η παραγωγή προϊόντων (και βλαβερών υποπροϊόντων), τόσο μαζική είναι και η κατανάλωσή τους.

Που σημαίνει ότι οι μισθωτοί, η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας, διαθέτουν την αντίστοιχη αγοραστική δύναμη. Ποτέ στην ιστορία η παραγωγή δεν είχε τόση κοινωνική ευρύτητα. H μεταβολή αυτή είναι μεγάλη και ουσιώδης και, τουλάχιστον στις αναπτυγμένες χώρες, ανατρέπει τις βασικές προϋποθέσεις του επαναστατικού εργατικού κινήματος. Eίναι η μεγάλη και τόσο αποτελεσματική επιχείρηση ενσωμάτωσης της εργασίας μέσα στο ίδιο σύστημα, το καπιταλιστικό, ώστε κάθε φορά που αποφασίζει να βγει έξω από αυτό και να αντιπαραταχθεί ως εχθρός του, να σκέφτεται ότι εκτός από τις αλυσίδες της μισθωτής δουλείας θα χάσει και τα αγαθά
της έμμισθης κατανάλωσης.
Αντώνης Καρκαγιάννης , Πρωτομαγιά του 2004
———————————————————–
Μέρες Μαγιού μου μίσεψες, μέρες Μαγιού σε χάνω
Ανοιξη γυιέ που αγάπαγες κι ανέβαινες επάνω
Στο λιακωτό και κοίταγες και δίχως να χορταίνεις
Αρμεγες με τα μάτια σου το φως της οικουμένης………

( Επιτάφιος, Ρίτσος, Μικης, 1959)

Advertisements

40 thoughts on “Μέρες Μαγιού μου μίσεψες….

 1. Εξαιρετικό το κείμενο του Καρκαγιάννη, Ρίτσα μας -μέρα Μαγιού, απεργία.
  (και σήμερα μεγαλύτερη η ανάγκη της, και ώρα να θυμάστε, και να μαθαίνουμε εμείς..)

  Καλημέρα – Καλή Πρωτομαγιά 🙂

 2. @@@νατασσάκι καλημερα και καλη Πρωτομαγιά…. Καλέ,ολοι πηγαν να κυνηγήσουν το Μάη ; Πω, πω, τί παιδικότητες κι αυτές !!

 3. Ο Καρκαγιάννης στα περισσότερα κείμενα του μ’ αρέσει (όχι σε όλα). Ένα από αυτά τα κείμενα (που μου αρέσουν) είναι κι αυτό που παρέθεσες.
  Πόσο δίκιο έχει. Αυτές οι πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις (ιδίως του ΚΚΕ που την κάνει και χώρια) πόσο γραφειοκρατικές μου φαντάζουν! Πω πω αν με άκουγαν τι θα μου έσουρναν. Λες να είμαι διαβρωμένη από το σύστημα τελικά;

 4. Μeropi mou καλό μηνα. Ο Καρκαγιάννης είναι αρκετά …σοφός θα ελεγα. Τολμώ να το πω γιατί τον ξέρω από παιδί κι αν λαβεις υποψη σου ότι ειναι 79 ετών, ενταξει, κάτι έχω καταλάβει.. Ξέρεις, ο Αντώνης κουβαλάει πανω του την εμπειρία του ανθρώπου που πέρασε βαθιά από το ΚΚΕ, πηγε φυλακή, εξορία κλπ…. και κάποια στιγμή προχώρησε προς τα εμπρός. Ξέφυγε από το παρελθόν, αλλά ήταν αυτό το παρελθόν που τον βοήθησε να ωριμάσει και να αποκτήσει μια άλλη άποψη για τον κόσμο. Πολλοί τον κατηγορούν γι αυτό. Εγώ το θεωρώ τέχνη και μαγκιά. Δεν θα μπορούσα εύκολα να το κάνω γιατί θελει τσαγανό να γυρίζεις την πλάτη στα νειάτα σου( τα δικά σου και μονο νειατα, όχι στη νεολαία γενικά ).,
  σε χαιρετω
  Καλη πρωτομαγιά και καλο μηνα
  ριτς

 5. » Στο κάτω κάτω επαναστάτες του γλυκού νερού είμαστε οι περισσότεροι»
  ————————————-
  Πόσο δίκιο έχεις … Έτσι νοιώθω κι εγώ .
  Υπέροχο αφιέρωμα στην Πρωτομαγιά .
  Επέτρεψε μου λίγους στίχους :

  Ένα το χελιδόνι (Οδυσσέας Ελύτης)
  ===========================
  Ένα το χελιδόνι κι η άνοιξη ακριβή για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή
  Θέλει νεκροί χιλιάδες να ‘ναι στους τροχούς Θέλει κι οι ζωντανοί να δίνουν το αίμα τους.
  Θε μου Πρωτομάστορα μ’ έχτισες μέσα στα βουνά Θε μου Πρωτομάστορα μ’ έκλεισες μες στη θάλασσα!
  Πάρθηκεν από μάγους το σώμα του Μαγιού Το ‘χουνε θάψει σ’ ένα μνήμα του πέλαγου
  σ’ ένα βαθύ πηγάδι το ‘χουνε κλειστό μύρισε το σκοτάδι κι όλη η άβυσσος
  Θε μου Πρωτομάστορα μέσα στίς πασχαλιές και Συ Θε μου Πρωτομάστορα μύρισες την Ανάσταση
  ————————————–
  Χαρούμενη Πρωτομαγιά .

 6. Silia…. Καλο μήνα, καλη Πρωτομαγιά με αγάπη , δίχως ασχετο ξοδεμα
  φιλια
  ριτς θεε μου Πρωτομάστορα Εσύ!!!

 7. Όμορφο το κείμενο.
  Για να μην ξεχνάμε ότι κάθε μέρα και κάθε επέτειος κρύβει ολόκληρη ιστορία από πίσω της.
  Καλό μήνα!

 8. Γεια χαρά και καλό μήνα!

  «…όσο μαζικότερη γίνεται η παραγωγή προϊόντων (και βλαβερών υποπροϊόντων), τόσο μαζική είναι και η κατανάλωσή τους. »
  «Παραγωγή και κατανάλωση»: θυμάμαι πάντα τα κείμενα του Κ. Καστοριάδη.

  Καλή Πρωτομαγιά και να ‘σαι καλά! !

  🙂

 9. Ρίτσα μου, εμένα μου άρεσε και η εισαγωγή…και πράγματι θέλει κότσια για να τα βάζεις με τα νιάτα σου, όπως ο Καρκαγιάννης, άλλοτε με πλεονεκτήματα κι άλλοτε με μειονεκτήματα, ωστόσο….
  Καλό μήνα και καλή Ανοιξη!

 10. Καλό μήνα!

  Ειδικά εφέτος, η πρωτομαγιά είναι διήμερη «γιορτή». Αύριο συμπληρώνονται 40 χρόν ια από τον Γαλλικό Μάη (αν για τυπολατρικούς λόγους ψάχνουμε το πότε άρχισε αυτός ο Μάης, οι περισσότεροι τοποθετούν την έναρξή του στις 2 Μαϊου ’68 με το «λοκ άουτ» του πενεπιστημίου της Ναντέρ.

  Από τότε πολλά άλλαξαν και το σύνθημα «Soyez réalistes, demandez l’impossible» παραμένει πάντοτε επίκαιρο και -δυστυχώς- ακόμη «μακρινό» ζητούμενο. Τότε η Γαλλία έφτασε στα πρόθυρα της επανάστασης εναντίον ενός προέδρου που πήγε να κλείσει τις αμερικανικές βάσεις και που κατηγορούσε τη Βρετανία ως Δούρειο Ίππο των ΗΠΑ και έβαλε βέτο για την είσοδό της στην τότε ΕΟΚ. Αυτά, τότε… Σήμερα; Σήμερα πολιτική life style με ολίγη από Κάρλα Μπρούνι, σήμερα γενιά των 700 ευρώ γαι την οποία οι πολλοί σιωπούν και σήμερα… πείνα από το ακριβό ρύζι με food riots των «καταραμένων» στην μισή υφήλιο. Τότε, «στο Βιετνάμ κάψανε το ρύζι». Σήμερα, «στη Γουώλ Στρητ ακρίβηναν το ρύζι».
  Καλή Πρωτομαγιά!

 11. Zalmoxis….Θαλεγα, αν συμφωνούσαμε να προσθέταμε και τη δολοφονία του Αλεκου Παναγούλη πριν από τόσα χρονια… Δεν θα ηταν κακή ιδεα. Νομίζω η Νατάσσα εγραψε στην αρχή ότι οι παλιοί να θυμίζουνσ τους νεώτερους καποια πράγματα…Συμφωνώ και το προσπαθώ με τον τρόπο μου….
  Τώρα, ολα εχουν αλλάξει. Η κατάρρευση του τειχους και το τέλος του Ψυχρού Πολεμου μας επεφύλαξαν πολλά, μα παρα πολλά. Ωρες ωρες νοιώθω ότι πράγματι επήλθε το τέλος της Ιστορίας ( κατα Φουκουγιαμα) και το ξεκίνημα ενός καινούργιου τμήματος αρμαγεδδονικού υφους και χαρακτήρα… Δεν ξέρω, λέω τωρα εγω με τη δεουσα προσοχή…
  χαιρετ ω και καλο μηνα

 12. @@gournelou….Χαιρετώ, χαιρετώ και καλό μηνα… Δεν εχεις άδικο…εβαλα εκεί ένα προλογάκι διευκρινιστικό, αλλά ενταξει, εσύ το είδες μονο…δεν πειράζει, ο Καρκαγιαννης μην το δει και μου φωνάζει….
  φιλια
  ριτς

 13. @@@@Jorgos Papoutsis Καλό μηνα, ο,τι επιθυμειτε εκεί που κατοικείτε… να προσέχετε…για να εχετε! Προφανώς ο Καρ θα τον εχει κανει φυλλο και φτερό τον Καστοριάδη. Δεν το ξερω, απλώς το υποθέτω
  χαιρετω
  ριτς

 14. @@Lenaki….Καλη δυναμη , πλησιάζει το καλοκαίρι, αν αρέσει σε κάποιους , ειναι καλή ιδέα./χαιρετω
  ριτς

 15. Παρά τις έμμονες προσπάθειες των κομμουνιστικών κομμάτων να διατηρήσουν τον πολεμικό χαρακτήρα της Πρωτομαγιάς…
  —————–
  Έλεος κύριε Καρκαγιάννη μας! Τον ταξικό χαρακτήρα της Πρωτομαγιάς προσπαθεί η αριστερά να διατηρήσει!
  Ας μη μιλήσω τώρα κι εγώ για τις αντικομμουνιστικές εμμονές του Καρκαγιάννη (ίδιον όλων των ανανηψάντων που ξαφνικά είδαν το… φως το αληθινό), κι ας περιοριστώ σε ένα «Καλό μήνα»

 16. Παντα είχα την απορία γιατί εμείς εδω στο χωριό μου παίρνουμε τα βουνά και τις εξοχές την πρωτομαγιά κάνοντας λουλούδινα στεφάνια κλπ.Και βέβαια όλοι πίνουν και γλεντούν αλλά για την εργατιά ουτε λέξη.
  Με έκπληξη ανακάλυψα μεγαλώνοντας οτι είναι μια σημαντική μέρα αφιερωμένη στους εργάτες και οχι πανηγύρι. Θα μου λύσει κανείς την απορία ποια» δύναμη» το έκανε αυτό?
  Μόνο στα μέρη μου(βορ.Ελλάδα) συμβαίνει αυτό?

 17. Ευτυχώς υπάρχουν ακόμα δημοσιογράφοι που με τις απόψεις τους διαλύουν κατεστημένες αντιλήψεις και δείχνουν τα εργαλεία της σκέψης με τα οποία οφείλουμε να αναλύουμε τη σύγχρονη πραγματικότητα .
  Ένα μπράβο και σε σένα που θυμήθηκες αυτό το άρθρο και μας έκανες κοινωνούς του.

 18. @@συγχρονη εκφραση.Καλημερα και νασαι καλα. Τα εργαλεία υπάρχουν. Το θέμα είναι ποιοι και πότε κανουμε την ανάλυση/
  χαιρετώ

 19. @@Νικος….Τί παράπονο έχεις ; Ο κόσμος γλεντοκοπάει ως συνήθως όλες τις μερες , είτε ειναι πρωτομαγιά, ειτε είναι η 25η Μαρτίου ….αρκεί να του δοθεί η ευκαιρία .Τα υπολοιπα είναι για τους λίγους

 20. Allu Fun Marx Αμα δεν το πεις θα σκάσεις. Θα σου βγει το φαγητό από τη μυτη Ελεος παιδί μου, ελεος…. Πέρασε ο άνθρωπος από εκεί, τα είδε ολα και εφυγε… Εγω του βγαζω το καπελο που τοκανε και παρέμεινε ο άνθρωπος που ειναι σήμερα..

 21. Καλησπερα Ριτς. Παρ’ ολο που ξεκινησε απο το Σικαγο, η Πρωτομαγια σημερα στην Αμερικη δε σημαινει σχεδον τιποτα. Τελικα οι ευρωπαιοι ειμαστε περισσοτερο επαναστατες, εστω και του γλυκου νερου.

 22. Άλλωστε όλες οι επαναστάσεις κρύβουν έναν ρομαντισμό.

  Καλό μας μήνα Ρίτσα μου και πάντα με χαρά!

 23. @@@thalassinimatia….Καλως το κορίτσι το καλό. Το ρένιο, το μαργαριταρένιο, που ψάχνει για ήρωες σε παραμύθια και εικονική πραγματικότητα.. Αχ, και πουσαι ακόμη μικρό μου…..
  Καλό μηνα και πάλι

 24. @Despinarion…. Ναι, κατ επιφασιν επαναστάτες…. από τον καναπέ και εξ αποστάσεως… καλησπερα Δεσποινα…. πού ειναι η Πενελοπε;

 25. @@ioeu μια σε χανω μια σε βρισκω εισαι εσύ….σε συγχωρώ ομως αρκει αυτο που θα βγαλεις να σκίζει….χα….

 26. Υπέροχο αφιέρωμα στη μέρα. Η ανεξάρτητη και ελεύθερη σκέψη σου το κάνει μοναδικό. Οι φετεινές εκδηλώσεις στην Ελλάδα δείχνουν την αδιαφορία του μέσου εργαζόμενου απέναντι στον κομματικό συνδικαλισμό. Καλό μήνα ριτσάκι μου.

 27. Εξαιρετική η ιδέα ρίτσα. Αλλά…είμαι με τον allufunmarx…καλό είναι να βλέπεις τον αντικομμουνισμό να υποβαθμίζει και να απαξιώνει. Αλλά τα προβλήματα της μισθωτής εργασίας είναι εδώ. Καμιά αρχή της μαρξιστικής ανάλυσης δεν έχει αμφισβητηθεί, απλώς η ψευδαίσθηση του υπεργολάβου- «επιχειρηματία» έχει κάνει τις συνθήκες πιο άθλιες και «κερδοφόρες». Έτσι το μικροσυνεργείο της γειτονιάς έχει την αίσθηση του καπιταλίστα ενώ στην ουσία είναι ο μισθωτός της πολυεθνικής και το σημείο πώλησης της! Ε αυτός δεν αντιμάχεται το κεφάλαιο γιατί αισθάνεται ότι είναι ο ίδιος κεφαλαιούχος!! Σε μια γνήσια βαλκανική χώρα είναι λογικό, όπως και η Βαλκανική ανάλυση του Καρκαγιάννη.
  Επίσης σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία, η μάχη δίνεται με τις «εθνικές» κυβερνήσεις και όχι με τον εθνικό καπιταλίστα που δεν υπάρχει!!!
  Συγγνώμη για το σεντόνι. Κλείνοντας να σας θυμίσω το Πόρτο Αλέγκρε, την Γένοβα και έρχονται κι άλλα….

 28. @@@@μετεωριτης….Ω Παναϊα μου, Παναϊα μου. Καλέ πώς τα κατάφερε έτσι ο Γιαννης ; Μωρό μου, καλή δυναμη και καλή υπομονή για ολα….
  την ατελειωτη αγαπη μου
  ριτς

 29. Ο δάσκαλός σας κ. Καρκαγιάννης με τα λιτά και στρωτά ελληνικά του αναδεικνύει την πραγματικότητα, που βιώνουμε στον κόσμο, πέρα από ιδεολογικές αγκυλώσεις και προκαταλήψεις. Το σημερινό του (4/5/2008) άρθρο στην Κυριακάτικη Καθημερινή για την εξέλιξη της εργασίας δείχνει αυτό ακριβώς, που συμβαίνει στις προηγμένες οικονομίες της Αμερικής και της Ευρώπης.

  Κυρία Μασούρα, πιστέψτε με, τώρα, που ζω έξω από την Ελλάδα και η ενημέρωσή μου βασίζεται σε αγγλόφωνες και σουηδόφωνες πηγές, είναι μεγάλη η χαρά μου, να διαβάζω κείμενα και αναλύσεις στη γλώσσα μου, που αφήνουν κατά μέρος ιδεολογικές προκαταλήψεις και συναισθηματικές εξάρσεις και προσπαθούν να περιγράψουν και να εξηγήσουν αυτό, που πραγματικά συμβαίνει.

  Θα σας ήμουν ευγνώμων, αν μεταφέρατε τη χαρά μου και τις ευχαριστίες μου στο δάσκαλό σας. Μπράβο του και για τις άξιες διαδόχους, που δημιούργησε.

  Και επί τέλους η ζωή είναι πιο μεγάλη από τις ιδεολογίες.

 30. Panos i Stockholm Ευχαριστώ εκ μέρους του Αντώνη Καρκαγιάννη. Κλέβω πάντα κάτι από τη συσσωρευμενη γνώση που κουβάλαει. Δεν την αξιοποιώ πάντα σωστά γιατί δεν είναι εύκολο. Τουλάχιστον ομως το προσπαθώ.
  Εμεις εδώ ζουμε λίγο με τους δικούς μας κανόνες. Δεν μας αρέσει οποιαδήποτε ξενόφερτη ιδέα που απειλεί να μας αφαιρέσει ο,τι έχουμε κατακτήσει με τον…τρόπο μας. Παρ όλα αυτά είμαστε πρώτοι στο ξενόφερτο που μας κάνει να αισθανόμαστε μοδάτοι
  ριτς

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s