H Κάθριν, η Ιρλανδία, οι αμβλώσεις και το δημοψήφισμα


Θυμάμαι, πάνε χρόνια τώρα, είχα μια μπειμπι σίτερ για τα παιδιά. Ήταν από το Δουβλίνο. Καθολική απ’ ότι μουπε μέχρι τα μπούνια. Όμορφο παιδί, φρέσκο και γεμάτο ζωή. Είχε έρθει στην Ελλάδα για να ξεφύγει λίγο από το καταθλιπτικό οικογενειακό περιβάλλον. Ο πατέρας μέθυσος, η μητέρα καθάριζε κάτι γραφεία στην πόλη, ο μεγάλος αδελφός είχε φύγει για την Αμερική…κι εκείνη αισθανόταν ότι δεν ανήκε πουθενά. Κάποιος της είπε ότι στην Ελλάδα είναι ο παράδεισος. Παραλίες, αγόρια, σουβλάκια και τζατζίκια και μουσάκα και αρχαία….οπότε πήρε των ομματιών της και κατηφόρισε. Είχε μαζί της ελάχιστα χρήματα κι ένα σακίδιο με κιλότες και κάτι μακώ μπλουζάκια. Όταν τα λεφτά τελείωσαν αποτάνθηκε σ ένα γραφείο ευρέσεως εργασίας στην Ομόνοια και κάπως έτσι έφτασε σε μένα.

Δεν πολυδούλευε, δεν πολυμίλαγε, δεν πολυπρόσεχε τα μωρά, γενικώς δεν…. Αλλά ήταν πάρα πολύ μελαγχολική και αυτό με τάραζε. Τόσο νέο κορίτσι, έλεγα. Τι στην οργή έχει ; Οπότε, πες πες και ρώτα ρώτα που εξομολογήθηκε με τα πολλά ότι ελληνας ανήρ από τους πολυ γ…. την ειχε καταστήσει έγκυο. Οπότε τί ; Εντάξει, της είπα, μην κάνεις έτσι. Εδώ ολα ρυθμίζονται. Θα το δούμε…Οχι, σας παρακαλώ , μου είπε, δεν ειναι δυνατό αυτό που σκέπτεστε.. Είμαι καθολική και απαγορεύονται οι εκτρώσεις. Εντάξει, και τί θα κάνεις ; Ο Ελληναράς έχει εξαφανιστεί, εσύ είσαι εδώ χωρις να μπορώ να σε βοηθήσω. Πεσμου τί θες ; Μα, ξέρετε, αν γυρίσω πίσω ο πατέρας μου θα με σκοτώσει και θα φωνάξει τον αδελφό μου απο την Αμερική να με ξανασκοτώσει….. Ωχ, είπα μέσα μου, πιάσαμε πάτο τώρα Μασουρα και να δουμε τί θα κάνεις για τη μικρή. Πάλεψα μαζί της αρκετές μερες, ίσως και εβδομάδες. Την εβλεπα να λυώνει, να χάνει το χρώμα της, να γερνάει. Μου είπε, αφήστε με να παω στην πατρίδα, θα κρυφτώ σ ένα χωριό που ξέρω και μετά θα δω. Μπορεί να μπώ στο καραβι για την Αμερική… Κι έτσι έγινε. Της εδωσα χρήματα κι εφυγε. Μετά από δύο χρόνια μου τα επέστρεψε μέσω τραπέζης. Το έμβασμα ήρθε από τη Βοστώνη, εκει όπου βρήκε χώρο να αντέξει το προβλημά της. Δεν τολμησα να τη ρωτήσω για το παιδί, φαντάζομαι όμως όσα θα πέρασε κρυμμένη σ ενα χωριάτικο δωμάτιο ενός ειδυλλιακού σπιτιού κάπου στην Ιρλανδία.

Τη θυμήθηκα την Καθριν σήμερα, ακουγοντας τα αποτελεσματα του δημοψηφίσματος. Ενας από τους πολλούς λόγους που οι Ιρλανδοί στα χωριά κυρίως , όχι στο Δουβλίνο, είπαν «όχι» εχει να κανει με τις αμβλώσεις. Ελεος!!!

«Σαράντα δισ. ευρώ οικονομικής βοήθειας έχει λάβει η Ιρλανδία από τότε που ενσωματώθηκε στην Ενωση», υπενθύμιζε ο «Γκάρντιαν» σε ανταποκρίσεις από το Δουβλίνο και τις Βρυξέλλες. «Πρόκειται για ανίερη συμμαχία: Ακραίοι συντηρητικοί καθολικοί, παραδοσιακοί εθνικιστές, φανατικοί λάτρεις της ελεύθερης οικονομίας και των Αμερικανών μαζί με την άκρα αριστερά» σημείωναν οι ανταποκριτές της εφημερίδας. Συμμαχία στηριγμένη στην προοπτική νομιμοποίησης των αμβλώσεων, τον φόβο της «Ευρώπης των αφεντικών» και την απώλεια της πολύτιμης ιρλανδικής ουδετερότητας, που επικαλείται το Sinn Fein, πολιτικό σκέλος του ΙRΑ με τέσσερις έδρες σε σύνολο 166 της ιρλανδικής Βουλής. Οπως ισχυρίζεται ο Spiegel, την απορριπτική διάθεση των Ιρλανδών ίσως εκτρέφει και η προβλεπόμενη δημιουργία ενιαίου φορολογικού συστήματος της Ε.Ε. Φοβούνται ότι η αλλαγή αυτή θα αποθαρρύνει τους επενδυτές, αθρόους σε μια χώρα με χρόνια ανεργία, που από καλλιεργητής πατάτας αναδείχθηκε σε «Κελτικό Τίγρη» της οικονομίας και της ηλεκτρονικής, χάρη στη σχετικά χαμηλή φορολογία επί των επιχειρήσεων.

Η ευρωπαϊκή φορολογία, η κρίση στον στεγαστικό τομέα, τα πρώτα σημάδια για επερχόμενες δυσκολίες, ο φόβος για τις αμβλώσεις, η άγνοια και η προεκλογική εκστρατεία «κατατρομοκράτησης του κόσμου», για την οποία κατηγόρησε τους οπαδούς του «Οχι» ο Ιρλανδός κεντροδεξιός πρωθυπουργός Μπράιαν Κόουεν, μετέτρεψαν ένα συνταγματικά επιβεβλημένο δημοψήφισμα σε δοκιμασία της Ευρώπης. Την παραμονή του δημοψηφίσματος , όμως ο κ. Κόουεν εμφανίστηκε μερικώς ανενημέρωτος, ομολογώντας ότι δεν έχει διαβάσει ολόκληρη τη Συνθήκη.

Η Ευρώπη έχει λύση ; Υπάρχει μία λύση, προκειμένου η Ευρώπη να μην μπει σε αυτό τον φαύλο κύκλο, που θα την οδηγήσει σε νέα οπισθοδρόμηση. Είναι η επιλογή του opt – out, που σημαίνει πως η διαδικασία επικύρωσης της συνθήκης θα συνεχιστεί κανονικά και θα εφαρμοστεί στα κράτη – μέλη, που την ψήφισαν, ενώ η Ιρλανδία δεν θα συμμετάσχει σε ορισμένου τομείς της ευρωπαϊκής πολιτικής.

Τελευταία επιλογή για την Ε.Ε. είναι να συνεχίσει την πορεία της με τη Συνθήκη της Νίκαιας, που ισχύει σήμερα. Η συγκεκριμένη συνθήκη όμως, ανταποκρίνεται σε μία Ε.Ε. των 15 και όχι στα προβλήματα μίας Ε.Ε. των 27. Ωστόσο, με τη Συνθήκη της Νίκαιας θα είναι πιο δύσκολο για τους Ευρωπαίους πολίτες να καταλάβουν ποιος κάνει πολιτική και ποιος διοικεί.

Η Συνθήκη της Νίκαιας, που είναι σε ισχύ από το 2000, είναι αρκετά πολύπλοκη και χαοτική και η Ε.Ε. θα προχωρούσε μόνο με τις ανεπίσημες διαπραγματεύσεις και συνεννοήσεις των θεσμικών οργάνων, χωρίς όμως να υπάρχει στόχος ή κάποια φιλοδοξία. Μία νέα συνθήκη, που θα έβαζε τάξη στην προηγούμενη, θ’ αργήσει να έρθει, καθώς τα κράτη – μέλη δεν είναι διατεθειμένα να ξαναμπούν σε αυτή την δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία.

Wind that shakes the Barley (Ο άνεμος χορεύει το κριθάρι)

ριτς , βιαστική και καθόλου αναλυτική…Το ξυπνητήρι θα ηχήσει το πρωί στις 6. εκδρομή γαρ….

H Krot ειχε ένα εξαιρετικό οδοιπορικό στην Ιρλανδία λίαν προσφάτως. Ρίξτε μια ματιά εδώ, εδώ κι εδώ. Αξίζει.

Advertisements

16 thoughts on “H Κάθριν, η Ιρλανδία, οι αμβλώσεις και το δημοψήφισμα

 1. Πρώτα από όλα ,καλή εκδρομή,και δεύτερον, πολύ έχει πλατύνει η Ένωση, και θα έχουμε κακά ξεμπερδέματα μου φαίνεται! Το καλύτερο θα ήταν να υπάρχει προβλεπόμενη ελαστικότητα, στα κατά τόπους κοινοβούλια…νομίζω….
  Καλό Σ/Κ

 2. @@@Σοφια ..εχεις δίκιο, αλλά η Ιρλανδία ειναι κάπου στο μέσον χρονολογικά. Φαίνεται όμως οτι νοιώθει πιο κοντά στην Αμερική και λιγότερο στην Ευρώπη, οπως και οι Βρετανοί. Αβυσσος η ψυχή των λαών… Μεγαλο θεμα Σοφια κι εμενα με περιμένει το ξυπνητήρι.
  Βρηκαμε κι ενα βιντεο που θα αρέσει, εκτος από το μουσικό, το δευτερο ειναι από την περσινή ταινια με το Σιτάρι… Τί ταινία κι αυτή !
  σε φιλω
  ριτς

 3. Ειδικα σε τετοια περιπλοκα ζητηματα το δημοψηφισμα αποτελει απο τις μεγαλυτερες κοροιδιες και ψευδαισθησεις στη δημοκρατια. Φοβικα συμπλεγματα, τεραστια αγνοια, και αντι-κυβερνητικα αντανακλαστικα αποτελουν τροχοπεδη σε σημαντικοτατες προσπαθειες για βελτιωση της ΕΕ…
  δεν υπαρχει αλλη λυση πλεον παρα να εφαρμοστει η Λισαβωνα…εστω και χωρις τους Ιρλανδους…

  μου μαλλιασε η γλωσσα κι απ τα δικα μου λημερια…

 4. Την καρδιά περιβόλι μας έκαναν οι Ιρλανδοί.

  Τι θα απογίνει, άραγε, με την έννοια του ευρωπαϊκού δήμου που εκόμιζε η νέα συνθήκη;

 5. @@@identitycafe Καλημέρα σας… Η Ευρώπη τόχει καημό και καμάρι της να προχωράει με πισογυρίσματα. Οι καιροί, ωστόσο, είναι χαλεποί και όλο αυτό το μένος εναντίον των Βρυξελλών ( υπάρχει μεγάλο μέρος ευθύνης εκ μέρους των γραφειοκρατών και της αδυναμίας τους να περάσουν σωστά στον κόσμο ακόμη και τους βασικούς κανόνες λειτουργίας της Ε.Ε ) παίρνει τη μορφή χιονοστοιβάδας. Τώρα, να δείτε που όλοι θα ζητάνε να γίνει δημοψήφισμα, χωρίς σχεδόν κανείς να γνωρίζει για τί πράγμα μιλάμε.

 6. @@Ασμοδαίος Αγαπητέ μου φίλε…θα το αντέξει Ευρώπη και αυτό. Εδώ άντεξε τον Ράμσφελντ που ήθελε να τη διχάσει και να την απαξιώσει , δεν θα αντέξει το Οχι των Ιρλανδών ; Θα βρει καυσιμα η ατμομηχανή για να προχωρήσει, απλώς η τιμή θα είναι λίγο τσιμπημένη.
  Χαιρετώ, παω στας εξοχάς, γιατί μου έπεσε βαρύ το κοκορέτσι, που λένε.

 7. Βασικά στην Ιρλανδία, ξέρω ακριβώς πού θέλω να πάω και τί θέλω να δω…Έχω ψώνιο με τη γλώσσα, τη μυθολογία τους και τα μέρη τους…Για τα κόμπλεξ τους, δεν με ενδιαφέρει, εγώ γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Ελλάδα, με ό, τι αυτό συνεπάγεται…
  Και να φανταστείς, οτι ήταν η τελευταία χώρα στην οποία επιβλήθηκε ο Καθολικισμός, και οι Κέλτες αντιστάθηκαν ως αργά, επειδή τους επέβαλλε την μονογαμία, τη στιγμή που είχαν σε χρήση τον γάμο περιορισμένης διάρκειας…
  3, 6, 9, 12 μήνες, ή 3,6,9,12 χρόνια (ή για μια ζωή αν ήθελαν), και μετά παντρεύονταν άλλο, ειδικά αν είχε προηγηθεί χηρεία…Τα παιδιά έπαιρναν το επώνυμο του πατέρα τους για να αποφεύγονται οι αιμομιξίες, ο πατέρας όμως έπρεπε να είναι παρών στη γέννα, διαφορετικά έχανε τα δικαιώματά του…
  Μια χαρά νόμους είχαν, πριν έρθει ο Αγ.Πατρίκιος, που έραβε απολιθώματα αμμωνιτών στα ρούχα του, ως πετρωμένα φίδια=τα σπειροειδή σύμβολα της παλαιάς θρησκείας…

 8. Κατ’αρχήν η ιστορία με την κοπέλλα…πράγματι το να ζείς απο κοντά προκαταλήψεις ή βεβαιότητες; είναι κάτι που σε αναγκάζει να συμμετέχεις ακόμα κι αν εσύ έχεις ολότελα διαφορετική άποψη…κι όταν μάλιστα δεν μπορείς να εξηγήσεις το γιατί εκεί είναι η πολιτισμική διαφορά που ορθώνεται σαν τοίχος….
  Τώρα για το δημοψήφισμα…δεν ξέρω ρίτσα μου γιατί (μάλλον ξέρω…) αλλά κάποιοι νομίζουν οτι τα δημοψηφίσματα είναι απλά ένα ΝΑΙ κι ένα ΟΧι κι όχι μια πολύ επίπονη και πολύπλοκη δουλειά ενημέρωσης ακόμα και καταγραφής ερωτηματολογία…πλην κατάφασης ή άρνησης….Αλλωστε, είναι γνωστό στην «Ελλάδα είσαι οτι δηλώσεις» όπως έλεγε και ο Τσαρούχης αλλά φαίνεται οτι ειναι και πανευρωπαϊκό πλέον φαινόμενο…μάς έχει απομείνει βέβαια το ατέλειωτο τρελοκομείο του ΚΚ του πρεσβύτερου…οπότε έχουμε σε κάτι τη πρωτοκαθεδρία…:) Καλό τριήμερο….

  ΥΣ. Γράφω εξετάσεις αυτή τη περίοδο και γι’ αυτό χάθηκα…μετά τις 27 θα επενέλθω πιο συστηματικά….
  Φιλικά,

 9. Καλημέρα Ριτς.

  Παρακολουθώ αυτές τις τελευταίες ημέρες κάποιους κατ΄ όνομα «ευρωπαϊστές», οι οποίοι προσπαθούν να παρουσιάσουν το ‘ασπρο μαύρο, επιχειρούν να μειώσουν τον ιρλανδικό λαό, να απαξιώσουν τα δημοψηφίσματα, κ.λπ. Αυτά θέλω να σχολιάσω:

  1. Όποιος πιστεύει πως το ποσοστό των Ιρλανδών που προσήλθαν στις κάλπες γνωρίζοντας γιατί ακριβώς ψηφίζει ήταν μικρότερο από το ποσοστό των 250 μελών του ελληνικού κοινοβουλίου που υπερψήφισαν την συνθήκη χωρίς να την έχει διαβάσει, προφανώς βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου («χωριό» είναι η Αθήνα και γνωριζόμαστε).

  2. Παρακολουθώντας στην πλειονότητα των «έγκυρων» ΜΜΕ την «καραμέλα» για το «40% των Ιρλανδών» που προσήλθαν εννοώντας κουτοπόνηρα πως η μειοψηφία αποφάσισε και ότι το ποσοστό αυτό προδίδει χαμηλό βαθμό πολικοποίησης, να σχολιάσω μόνο πως αυτό το ποσοστό είναι αντιπροσωπευτικό μιας δημοκρατικής χώρας όπου δεν επικρατούν φοβίες για συνέπειες του νόμου (ανενεργές έστω) όσων δεν προσέρχονται στις κάλπες αλλά ούτε και διαφθορά / συναλλαγή κομματικού κράτους – «πολιτών» του τύπου «εγώ που σου έφερα 40 σταυρούς υπόγραψε τώρα και για κείνο το ρουσφετάκι κύριε βουλευτά μου» .

  3. Οι πραγματικοί Ευρωπαϊστές από χθες πανηγυρίζουν το «όχι» των Ιρλανδών.
  Ευρωπαϊστές ήταν ο Ντε Γκωλ, ο Σμιντ, ο Αντενάουερ, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ασφαλώς όχι ο κάθε Κουσνέρ και ο κάθε Τρισέ τις απόψεις των οποίων απηχεί η αναθεωρητική συνθήκη.

  4. Ευρωπαϊστής σημαίνει ευρωπαϊκή κοινωνική κουλτούρα, ευρωπαίκός πολιτικός πολιτισμός και όχι Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και αγγλοπολωνοί ατλαντιστές.
  Όσοι θέλουν τέτοια Ευρώπη, ας την ονομάσουν κάτι σε «Ατλαντική Τραπεζική Ένωση» (αρχκά ΑΤΕ αν δεν έχει αντίρρηση και η Αγροτική Τράπεζα) και να σταματήσουν να κοροϊδεύουν νομίζοντας πως έχουν να κάνουν με 500 εκατομμύρια ανιστόρητους ευρωπαίους πολίτες.

  5. Αυτοί που υπεραμύνονται της συνθήκης, έχουν άραγε επίγνωση πώς συντάχθηκε αυτή στις 13 Δεκεμβρίου; Ότι μετά από ένα απίστευτο ανατολίτικο παζάρι ισορροπίας μικροσυμφερόνταν (η Αυστρία για τα πανεπιστήμια και τους ξένους φοιτητές, η Ιταλία για τις έδρες στο ευρωκοινοβούλιο, η Βουλγαρία για την ονομασία του ευρώ, Πολωνοί, Άγγλοι, Ποστογάλοι, κ.λπ.) μεταξύ τυρού και αχλαδιού και σε συνεννόηση με την Ουάσιγκτωνμ πολλά κεφάλαια γράφτηκαν κυριολεκτικά «στο πόδι» ; Και ανερυθρίαστα το ονομάζουν αυτό συνθήκη;

 10. ΜΕ ΚΑΛΥΨΕ Ο ΖΑΛΜΟΞΙΣ

  ΔΕΝ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΓΙΑ ΠΟΙΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΑΝ ΟΙ ΙΡΛΑΝΔΟΙ (ΟΧΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΑΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΟΥΣ ΚΙ ΑΥΤΟΙ) ΜΟΥ ΑΡΚΕΙ ΠΟΥ ΚΑΠΟΙΟΙ ΦΩΝΑΖΟΥΝ

  We say YES to Europe, but we want a new beginning. We want a peaceful, social, ecological and democratic Europe and we say NO to militarization of the EU, to its neoliberal orientation and the downgrading of democratic freedoms.

  ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΛΠΙΖΩ ΜΕΤΑ ΤΗ ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ ΘΑ ΑΚΟΥΣΟΥΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!

  ΑΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ Η ΕΥΡΩΠΗ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ , ΑΠΟ ΠΟΥ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΣΩΤΗΡΙΑ? ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΑ?!

 11. η ιστορία της κοπέλας δεν νομίζω να διαφέρει πολύ από την ιστορία μιας ελληνοπούλας… τουλάχιστον της εποχής μου!!!

  συγχαρητήρια για το oscarάκι Ρίτσα!!!!

  με τα ταξίδια και με την δουλειά στον κηπάκο μου έχω εξαφανιστεί για λίγο…
  φιλάκια

 12. κι εμένα με κάλυψε ο zalmoxis -από τις λίγες φορές που δεν έχω να προσθέσω κάτι
  Μόνο πως, πολύ το χάρηκα που οι Ιρλανδοί έκαναν κάτι που θα ήθελα να έχουμε κάνει κι εμείς, και όλοι.

  Και η αγάπη μου για τη χώρα και την παράδοσή τους, είναι δεδομένη.

  Είμαι σίγουρη ότι περνάς καλά, Ριτσάκι μας, στας εξοχάς – όταν επιστρέψεις, θα τα πούμε -σου έχω φιλιά 🙂

 13. αρκετά καθυστερημένη ήρθα να πω πως ευχαριστώ για το λινκάρισμα καταρχάς, πως χαίρομαι που οι Ιρλανδοί είπαν όχι ‘εστω και για τους λάθος λόγους.

  Μπας και πάρουν πρέφα οι ηγέτες πως δνε τους παίρνει να μας ξανασερβίρουν αυτά που απορρίφθηκαν ήδη (από Γάλλους και Ολλανδούς) με καινούριο όνομα, και να απαιτούν και να δεχτούμε την κοροϊδία. Οι ηγέτες μπορούν να θέλουν ό,μτι τους αρέσει για τους δικούς τους λόγους, αλλά το «πριν από σας για σας» είναι λάθος και κοντόφθαλμη λογική!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s