Ετσι, για να μην ξεχνιόμαστε δηλαδή


Περίπου 42 εκατομμύρια είναι ο πληθυσμός των αλλοδαπών που ζουν στη Δυτική Ευρώπη – μια αύξηση άνω του 30% συγκριτικά με το 1995. Και αν οι Οδηγίες για την υποδοχή αιτούντων άσυλο (2003) και την παροχή καθεστώτος πρόσφυγα (2005) αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υλοποίησης, κυρίως στα κράτη του ευρωπαϊκού Νότου, η νέα στρατηγική της κοινής μεταναστευτικής πολιτικής δημιουργεί σε πολλούς βάσιμες ανησυχίες, η κριτική που ασκείται κάνει λόγο για σκληρά έως εκδικητικά μέτρα, που δεν συνάδουν με το πολιτιστικό υπόβαθρο της Ε.Ε. και τις αξίες που αυτή εκφράζει. Η Οδηγία για τις «επιστροφές» (που αφορά τους παράνομους μετανάστες) υπερψηφίσθηκε την περασμένη Τετάρτη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με απόρριψη των τροπολογιών που είχαν καταθέσει οι Σοσιαλιστές, οι Πράσινοι και η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά.

Τα κύρια σημεία της είναι τα εξής:

– Η Οδηγία παρέχει δυνατότητα κράτησης έως 18 μήνες,

– Απαγορεύει την επανεισδοχή για πέντε έτη σε όσους δεν αναχωρούν εθελοντικά,

– Αφήνει στη διακριτική ευχέρεια των κρατών την παροχή δωρεάν νομικής βοήθειας,

– Δεν διασφαλίζει τις ευάλωτες ομάδες (παιδιά και μητέρες, ασυνόδευτοι ανήλικοι, ηλικιωμένοι κ.ά.).

Η Υπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες σε κείμενο θέσεών της εκτιμά ότι η Οδηγία:

– Δεν διασφαλίζει επιστροφές (εθελοντική, απέλαση ή επαναπροώθηση) με ασφάλεια και σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας,

– Θέτει σε αμφιβολία τα δικαιώματα όσων λαμβάνουν απορριπτική απάντηση σε αίτημα ασύλου ή ανθρωπιστικού καθεστώτος από κράτος-μέλος

– Δημιουργεί προσκόμματα σε όσους θέλουν να προσβάλλουν αποφάσεις απέλασης.

——————-

Στην Ιταλία εχουν πρόβλημα με τους ηλικιωμένους Αν ανακοπεί η επέλαση των μεταναστών, οι γέροι θα μεινουν χωρίς φροντίδα. Σας λέει κάτι αυτο ; Εχετε ποτέ σκεφτεί το πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος ολων αυτων των ξενιτεμένων ανθρώπων – των γυναικών κυριως – που αναλαμβάνουν εναντι πινακίου φακής να ξεσκατώνουν και να νταντεύουν αυτούς που μας αγαπησαν, που μας ντάντεψαν και μας ξεσκάτωσαν χωρίς να βγάζουν αχνα; Τόχετε ποτέ σκεφτεί ; Αν ‘όχι ριξτε μια ματιά στο άρθρο και στη συνέχεια σε μια άλλη εξίσου σκοτεινή ιστορία:

Αντιδράσεις εξακολουθεί να προκαλεί ο νέος μεταναστευτικός νόμος τον οποίο προωθεί η δεξιά κυβέρνηση Μπερλουσκόνι στην Ιταλία, καθώς εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα αναφορικά με τη φροντίδα των ηλικιωμένων στη χώρα, της οποίας ο πληθυσμός γερνά με δραματικούς ρυθμούς. Την ίδια στιγμή, ο εμπνευστής της μεταναστευτικής πολιτικής του Μπερλουσκόνι, ο Ουμπέρτο Μπόσι, ηγέτης του ξενοφοβικού κόμματος Λέγκα του Βορρά και εταίρος του στην κυβέρνηση, άφησε αιχμές κατά του Ιταλού πρωθυπουργού, λέγοντας ότι ο Καβαλιέρε φοβάται πολύ μήπως καταλήξει στη φυλακή. Παράλληλα, στο πλαίσιο της προσπάθειας να δώσει λύση στο ζήτημα των σκουπιδιών στη Νάπολη, η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δημιουργεί νέο χώρο υγειονομικής ταφής απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) στο Κιαϊάνο, κοντά στην πόλη.Πλήθος επικρίσεων

Σύμφωνα με τη νέα αυστηρή νομοθεσία της Ιταλίας, η λαθρομετανάστευση θα θεωρείται αδίκημα το οποίο επισύρει ποινή φυλάκισης. Τα προτεινόμενα μέτρα προκαλούν τις επικρίσεις της κεντροαριστερής αντιπολίτευσης, των ανθρωπιστικών οργανώσεων, του Βατικανού, των Ηνωμένων Εθνών, ενώ και οι Ιταλοί δικαστές προβληματίζονται για τον αριθμό των δικών που θα αυξηθεί σημαντικά. Ακόμη και ο ίδιος ο Μπερλουσκόνι εξέφρασε επιφυλάξεις σχετικά με το κατά πόσον είναι εφικτό το ιταλικό κράτος να φυλακίζει εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες. Πρόσθεσε όμως ότι πρόκειται για προσωπική του άποψη, προφανώς για να αποφύγει τη σύγκρουση με τη Λέγκα του Μπόσι.

Παρατηρητές επισημαίνουν ότι καθώς το προσδόκιμο ζωής στην Ιταλία αυξάνεται ενώ η υπογεννητικότητα είναι από τις μεγαλύτερες στον κόσμο -μετά 10 χρόνια, το ένα τέταρτο των Ιταλών, περί τα 13,4 εκατομμύρια άνθρωποι, θα είναι άνω των 65 ετών- η αγορά για τους λαθρομετανάστες που φροντίζουν ηλικιωμένους, γνωρίζει μεγάλη άνθηση. Κλείνοντας τις πόρτες στους μετανάστες, θα δημιουργηθεί πρόβλημα σε μια κοινωνία που αρνείται να αφήσει τη φροντίδα των ηλικιωμένων στα γηροκομεία. Οι Ιταλοί ωστόσο είναι αμφίθυμοι καθώς ενώ μια σημαντική μερίδα τους επιζητεί αυστηρότερα μέτρα κατά της μετανάστευσης, οι ίδιοι άνθρωποι δηλώνουν ότι έχουν απόλυτη ανάγκη τους μετανάστες.


——————————–

Προσθέτω μια εξαιρετικά σπάνια μαρτυρία , της Μαρίας από την Ηρακλειά, την οποία παρουσιάζει ο Τάκης Καμπύλης στην» Κ». Αυτη η ιστορια αποτελεί τον άλλο μας εαυτό. Αυτόν για τον οποίον πότε πότε πρεπει να ντρεπόμαστε. Διαβάστε την/

Ενστολος ρατσισμός

Tου Τακη Καμπυλη

— Η αίτηση για νέο διαβατήριο είναι άκυρη.

— Γιατί;

— Η αιτούσα προέρχεται από ύποπτη χώρα.

— Μα είναι Ελληνίδα, έχει ταυτότητα, ψηφίζει στις εκλογές και είναι υπάλληλος του υπουργείου Εσωτερικών.

— Μπορεί να έβγαλε ταυτότητα με πλαστά πιστοποιητικά.

— Μα εσείς, η αστυνομία εξέδωσε την ταυτότητά της.

— Πρέπει να αποδείξει ότι τα πιστοποιητικά ιθαγένειας δεν είναι πλαστά.

— Μα εσείς τα ελέγξατε.

— Μπορεί να μας ξεγέλασε.

— Ποιο στοιχείο σας οδηγεί σ’ αυτή την πιθανότητα;

— …

Η Μαρία έμεινε να απορεί…

Η Μαρία ζει στην Ηρακλειά, το νησάκι των μικρών Ανατολικών Κυκλάδων κοντά στη Νάξο.

Η ιστορία ξεκίνησε πολλά χρόνια πριν, από ένα άλλο νησί, την Ικαρία. Στη διάρκεια της Κατοχής δύο αδέλφια διωγμένα από την πείνα και τον πόλεμο περνούν στην Τουρκία. Από ’κει Αίγυπτο κι από ’κει οι Αγγλοι τους προωθούν στην Τανζανία. Η αδελφή μένει εκεί, στο Μορογκόρο, μια πόλη περίπου δύο ώρες από το Dar-es-Salaam. Ο αδελφός επιστρέφει στην Ικαρία, αλλά τα πράγματα ήταν ακόμη δύσκολα. «Ελα στην Τανζανία, εδώ έχει δουλειές», του έγραψε η αδελφή του. Και πήγε. Γνώρισε τη γυναίκα του (Τανζανή) και απέκτησαν οκτώ παιδιά, τέσσερα αγόρια και τέσσερα κορίτσια. Ενα από αυτά και η Μαρία. Ο Ικαριώτης τη δήλωσε, όπως και τα άλλα παιδιά του στο ελληνικό προξενείο και απέκτησαν την ελληνική ιθαγένεια. Τα «γονίδια» έκαναν το δικό τους και τα οκτώ παιδιά πήραν ελληνική μόρφωση σε μαύρα κεφαλάκια. Η Μαρία αποφάσισε να έρθει στην Ελλάδα. Το 1986 ξεκινάει σπουδές στη Βιολογία, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ολοκληρώνει το 1990 και πριν επιστρέψει στην Τανζανία περνάει από την Ηρακλειά για να αποχαιρετήσει μια θεία της, αδελφή του πατέρα της. Εκεί γνωρίζει τον Αντώνη. Αλλη ιστορία αυτός. Ηρακλειανός από το Μπραχάμι βαρέθηκε την Αθήνα και είχε αποφασίσει –εκείνο το καλοκαίρι– να μείνει μόνιμα στο νησάκι. Να γίνει ψαράς. Εκείνο το καλοκαίρι ο Αντώνης και η Μαρία παντρεύτηκαν. Μια μαύρη στην Ηρακλειά ήταν όπως και να το κάνουμε κάτι ξεχωριστό για τους λιγοστούς νησιώτες. Αλλά το αγκάλιασαν το ζευγάρι και το βοήθησαν. Ηξεραν ότι θα φέρει ζωή στο νησί τους. Και είχαν δίκιο. Σήμερα, τα τρία από τα επτά-οκτώ παιδιά που ζουν μόνιμα στην Ηρακλειά είναι δικά τους.

Η περιπέτεια της Μαρίας

Το 1999 η Μαρία διορίστηκε στο ΚΕΠ Ηρακλειάς – στο πλαίσιο των τότε προσπαθειών για να κρατηθεί και να διευκολυνθεί ο κόσμος της άγονης γραμμής στον τόπο του. Και η ζωή τους κυλούσε μια χαρά.

Τα ευχάριστα νέα ήρθαν για τη Μαρία πριν από μερικούς μήνες. Η μικρότερη αδελφή της, που ζει μαζί με τον πατέρα και τη μητέρα στην Τανζανία, επρόκειτο να παντρευτεί χθες. Ολα τα αδέλφια, μοιρασμένα σε τρεις ηπείρους, αποφάσισαν να ξαναβρεθούν και να γιορτάσουν με τη μικρή τους αδελφή στο σπίτι τους στο Μορογκόρο. Και η Μαρία. Πήγαν λοιπόν με τον Αντώνη στο Αστυνομικό Τμήμα Νάξου και στις 29 Μαΐου καταθέτουν αίτηση για τα νέα διαβατήρια. Λίγες μέρες μετά ειδοποιείται ο Αντώνης να παραλάβει το διαβατήριό του.

«Και της Μαρίας;» ρωτάει τον αξιωματικό υπηρεσίας. Κάτι μισόλογα που πήρε για απάντηση τον πονήρεψαν. Τα αεροπορικά εισιτήρια είχαν κλειστεί για το προπερασμένο Σάββατο. (Δεν βρίσκεις και κάθε μέρα πτήση για Τανζανία).

Η Μαρία δεν έχει πάρει καμία επίσημη απάντηση. Μαθαίνει τελικά (με τη βοήθεια της «Καθημερινής») πως η αίτησή της έχει ακυρωθεί! Διότι «η Τανζανία συμπεριλαμβάνεται στις ύποπτες χώρες προέλευσης». Μα είναι Ελληνίδα, μα είναι υπάλληλος του ίδιου υπουργείου… Τίποτα. Ενας τοίχος στο υπουργείο Εσωτερικών, στην ΕΛ.ΑΣ., στο τμήμα Διαβατηρίων.

Σαν τελευταία «υποχώρηση» στον δικό τους παραλογισμό, οι αξιωματικοί στην Αθήνα ζητούν από το Α.Τ. Νάξου να γίνει επανέλεγχος των πιστοποιητικών ιθαγένειας. Δηλαδή να σταλούν ταχυδρομικώς τα χαρτιά από το υπουργείο Εσωτερικών (Αθήνα) στη Νάξο κι από ’κει να ξανασταλούν (πάλι ταχυδρομικώς) στην υπηρεσία Διαβατηρίων στην Αθήνα! Δηλαδή το υπουργείο επικοινώνησε με τον «εαυτό του» μέσω Νάξου.

Οχι, δεν σκέφτηκαν να πάρουν τα έγγραφα απευθείας οι αξιωματικοί της Αθήνας από το υπουργείο τους. Ας «χάσει η μαύρη το αεροπλάνο».

Τέτοιες στιγμές το αίμα ανεβαίνει στο κεφάλι. Αλλά ο Αντώνης και η Μαρία είπαν να το παλέψουν. Ετσι –χάρη και στη βοήθεια του αστυνομικού στη Νάξο– τα χαρτιά έφυγαν την ίδια μέρα από το νησί. Μία μέρα πριν από την πτήση, η Μαρία αποφασίζει να έρθει στην Αθήνα και να παρακαλέσει να πάρει το διαβατήριο από τη διεύθυνση Διαβατηρίων στην Αθήνα.

Αμ δε… «Υπηρεσιακώς θα τα πάρεις (σ.σ. ο ενικός απαραίτητος, εξουσιαστικός). Από τη Νάξο».

«Μα θα χάσω το αεροπλάνο και τα εισιτήρια για την Τανζανία».

Καμία σημασία, καμία απάντηση.

Ηττα, αλλά ποιου;

«Τελικά, λέει η Μαρία, έχασα την πτήση μου στις 13/6 και δεν έβρισκα θέση σε άλλη πτήση για να φτάσω έγκαιρα στο γάμο. Είχα ελπίσει ότι θα έβλεπα την αδελφή μου τη Κατερίνα που πήρε μόνο 10 μέρες άδεια για να κατέβει στον γάμο (τα τελευταία χρόνια ζει στις ΗΠΑ) να βρεθούμε γιατί έχω να τη δω από το 1995. Η άλλη μου αδελφή, η Ελίζα, παντρεύτηκε τον Δεκέμβρη (δεν μπορούσα να πάω) και θα μείνει στον Καναδά και ποιος ξέρει πότε θα τη ξαναδώ. Τους γονείς μου έχω να τους δω δύο χρόνια, και όσο να ’ναι, μεγαλώσανε κι αυτοί».

«Αν δεν σου έχει συμβεί να αμφισβητούν αυτό που είσαι, δεν μπορείς να καταλάβεις. Οταν έχεις ζήσει 40 χρόνια ως Ελληνίδα είναι σοκ το ελληνικό κράτος να σου λέει ότι πρέπει να ελέγξουν πώς έγινες Ελληνίδα. Ολα αυτά, όταν ο πατέρας μάς μιλούσε ελληνικά από μωρά, μας βάφτισε ορθόδοξους και μας πήγαινε στην Ελληνική Ορθόδοξη εκκλησία του Dar-es-Salaam στις γιορτές του Πάσχα και τα Χριστούγεννα, μας έστειλε να μάθουμε γράμματα στο μοναδικό ελληνικό σχολείο της Ανατολικής Αφρικής που ήταν 800 χλμ. από το σπίτι μας, ακούγαμε Νταλάρα, Ξυλούρη και Καζαντζίδη και μας είχε δηλώσει στο ελληνικό προξενείο του Dar-es- Salaam. (Ειρωνεία: στην Τανζανία δεν επιτρέπεται η διπλή υπηκοότητα και επειδή είχα πάντα ελληνικό διαβατήριο, χρειάζομαι βίζα για να πάω στην άλλη μου πατρίδα). Καλώς ή κακώς οι δύο εθνικότητες συνυπάρχουν στο άτομό μου!

Κατά τα άλλα, οι κ. Παυλόπουλος και Χηνοφώτης μεταρρύθμισαν τις σχετικές διαδικασίες.

Τουλάχιστον η Μαρία δεν έχασε τα εισιτήρια. Εξήγησε στους υπαλλήλους το πρόβλημά της, ότι αυτή δεν ευθύνεται και οι άνθρωποι (με επιπλέον 75 ευρώ ) το μετέτρεψαν ανοιχτό για ένα χρόνο…

Περίπου 2.500 Αφροελληνάκια ζουν σήμερα στην Ελλάδα. (Τρία στην Ηρακλειά)… Θα ρωτήσουν άραγε την υπηρεσία Διαβατηρίων τι είναι; Ο ρατσισμός είτε ένστολος (όπως εν προκειμένω) είτε χωρίς στολή δεν αντιμετωπίζεται με υπουργικά ευχολόγια. Ιδίως στην καθημερινότητα.

Για την Αφρική, γράφει ο Jared Diamond (καθηγητής στο UCLA), μάθαμε από τους τυχοδιώκτες και από τους φανατικούς ιεραποστόλους. Ετσι ξεκίνησαν όλα τα στερεότυπα. Από αυτούς που νομίζουν πως αυτό που «είναι» εξαρτάται από αυτό που «βλέπουν»

Advertisements

16 thoughts on “Ετσι, για να μην ξεχνιόμαστε δηλαδή

 1. Για ακόμη μία φορά αποδεικνύεται με την περιπέτεια της Μαρίας η ορθότητα της (σοφής) ρήσης: «Η χειρότερη κατοχή που έχει γνωρίσει ως τώρα η Ελλάδα είναι αυτή των νεοελλήνων»!

  Τους μετανάστες τί να τους κάνει ο νεοέλληνας; Τον πληθωρισμό τον κράτησε (λέει… ) χάρη στα φτηνά εργατικά χέρια για να μπει στη ζώνη ευρώ, τους ολυμπιακούς τους έκανε οπότε δε θέλει άλλα εργατικά χέρια για υποδομές, οι εργάτες στις φράουλες «ξετσούμισαν» κι αυτοί κι άρχισαν να του ζητάνε δικαιώματα και -αν πιστέψουμε και τα «παράπονα» της μέσης Ελληνίδας- δεν είναι πια σε «φόρμα» ούτε να… «κεράσει ένα ουίσκυ» τις ουκρανές εργαζόμενες στα επαρχιακά «…όμπαρα»!

  Υ.Γ. Αυτοί που απασχόλησαν ή και απασχολούν μετανάστες με «μαύρη» αδήλωτη εργασία είναι -και αυτοί- συνυπεύθυνοι για το «διφασικό» ασφαλιστικό έκτρωμα Ρέππα- Πετραλιά.

  Υ.Γ. 2: Δεν έχει 100% δίκιο ο Diamond. Προσωπικά, για την Αφρική από ιεραποστόλους πήρα τις πρώτες μου γνώσεις, μόνο που -ευτυχώς- δεν ήταν φανατικοί και έτσι έμαθα πριν πολλά χρόνια για κάποια έθιμά τους, για τον πολιτισμό τους, μακριά από στερεότυπα, κ.λπ.

  Υ.Γ. 3: Κουίζ: Είναι 4 μετανάστες από «τρίτες» χώρες: ο 1ος παίζει μπάλα, ο 2ος είναι γιατρός, ο τρίτος κομπιουτεράς και ο 4ος ανειδίκευτος εργάτης. Ποιός θα πάει Γαλλία, ποιός ΗΠΑ, ποιός Γερμανία και ποιός Ελλάδα;

 2. zalmoxis καλημερα και παλι καημέρα…. Αυτος που παιζει μπαλα, να υποθέσω θα παει στην Ελλάδα;

  Παντως με τους μεταναστες τα πράγματα αλλάζουν, στενεύουν. Προφανώς και δεν υπάρχει χώρος , κυρίως εργασιακός, παρ ότι οι άνθρωποι αποδεικνύονται λιαν χρησιμοι τόσο στο ασφαλιστικό όσο και στο δημογραφικό.
  Η ευρωπη διακρίνεται για το φοβο της αυτή τη στιγμή, κυριως φόβο απέναντι στο μουσουλμανικό στοιχειο, παρ ότι δεν το ομολογεί. Τα μετρα που ανακοινώνονται κινούνται στο πλαισιο της δυτικής λογικής και δεν μπορούμε να την ψέξουμε γι αυτό, αλλά οι μετανάστες ειναι η ανθρωπινη κινούμενη αμμος αιώνες και αιώνες τωρα. Πώς θα τους σταματήσεις και πώς θα τους βολέψεις έτσι και τους κρατήσεις;
  εχεις παει σε κρατητηρια λαθρομεταναστών ; αν πας, να μου κάνεις περιγραφες. εχω ακουσει τρομερά πράγματα που κανουν να ντρεπομαι που παριστάνω τον ανθρωπο.
  Η Ιστορία της Μαριας ειναι συγκλονιστική
  ριτς

 3. Ηττηθήκαμε άλλη μια φορά από την ηλιθιότητα. Ο Παυλόπουλος είναι γνωστός για το «ήθος» του. Ο Χηνοφώτης, ως τέως ένστολος, δεν χρειάζεται σχολιασμό. Ο φόβος που μας έχει κυριεύσει με τους μετανάστες, τους ξένους και, κυρίως, τους διαφορετικού χρώματος, μας οδηγεί σε φασίζουσες νοοτροπίες. Περαστικά μας, αν και δεν είμαι πολύ αισιόδοξος.

 4. @@ swell Κυριως ειναι ο φόβος προς αυτό το άγνωστο.Και το θεμα είναι ότι περιθωριοποιούμε τον μετανάστη με αποτελεσμα να ζουμε τα τραγικά φαινόμενα κάτω από την Ομόνοια, στην πλατεια Κουμουνδουρου, στο Μεταξουργείο κλπ. διαβαζα τις προάλλες τις αννας Βαγενά την εκκληση προς το δημαρχο και τις αρχές γενικώς. Μπειτε στο σάιτ της και θα δειτε.

 5. Υπάρχουν ανάλογα περιστατικά σε όλη την Ελλάδα. Έχουν αναφερθεί ουκ ολίγες περιπτώσεις παιδιών, που γεννήθηκαν στην Ελλάδα από αλλοδαπούς γονείς, οι οποίοι δεν έχουν, μέχρι σήμερα, αποκτήσει την ελληνική υπηκοότητα. Όταν τα παιδιά αυτά ενηλικιωθούν, πρέπει να βγάλουν δική τους άδεια παραμονής. Πηγαίνουν στον αρμόδιο Δήμο και εκεί τους λένε να προσκομίσουν πρόσφατο πιστοποιητικό γέννησης. Αυτό πρέπει να το βγάλουν στην πατρίδα τους, Πώς, ομως, θα πάνε εκεί χωρίς διαβατήριο από τη χώρα τους; Και αν τελικά βγάλουν τέτοιο διαβατήριο, πως θα εισέλθουν μετά στην Ελλάδα χωρίς βίζα ή άδεια παραμονής; Και αυτό το θέμα έχει τεθεί άπειρες φορές στο Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο, όμως, αγνοεί το όλο θέμα επιδεικτικά. Πάντως, η μεγάλη, αν όχι η συντριπτική, πλειοψηφία των εν Ελλάδι αλλοδαπών είναι ακίνδυνοι. Την προηγούμενη εβδομάδα βρέθηκα στην Αθήνα για κάποιο γάμο. Έμεινα 3 μέρες σε ένα ξενοδοχείο στο κέντρο. Όταν σκοτείνιαζε, οι περισσότεροι, που τριγύριζαν εκεί, ήταν αλλοδαποί. Πηγαίνοντας στην Αθήνα, μου ζητούσαν πολλοί φίλοι μου να μην τριγυρίζω στο κέντρο, γιατί είναι επικίνδυνα. Τελικά, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Απλά, η άγνοια για τον ξένο συνάνθρωπό μας γίνεται αιτία να το φοβόμαστε και αυτό γεννά ρατσισμό. Πάντως, λόγω της δουλειάς μου, θέλω να πω ότι έχω γνωρίσει πολλούς υπαλλήλους σε Δήμους, οι οποίοι είναι άκρως εξυπηρετικοί με τους αλλοδαπούς. Το πρόβλημα υπάρχει κυρίως στα Αστυνομικά Τμήματα.

 6. περιούσιος…. Θα συμφωνησω με το θεμα των αστυνομικών τμημάτων.Κολαση, θα ελεγα….αλλα το προβλημα ειναι τεραστιο στο Μεταξουργείο και περιξ της Ομονοιας ειδικά μετά τη 12η νυχτερινή…Και δεν μιλώ για του Ψυρρή οπου υπαρχει και λίγη κοσμικότητα, αλλά πιο κάτω απέναντι…. Η αληθεια ειναι ότι εχουν γινει πολλές προσπαθειες κι εχει πεσει πολυ χρημα για την αναπλαση της ευρυτερης περοχής μεχρι το Βοτανικό, αλλά τα πράγματα εχουν σκοτεινή μορφή για πολλούς και κατανοητούς λογους

 7. Εκεί που πιστεύεις ότι η ηλιθιότητα έχει χτυπήσει ταβάνι, όλο και νεα πιο απίθανα περιστατικά σε κάνουν να αναθεωρήσεις…

 8. Στο αμεσο μελλον θα ανεβει κατα πολυ το ποσοστο αυτο.
  Κανεις δεν μπορει να σταματησει, την επιθυμια του ανθρωπου για μια καλυτερη ζωη.

 9. αυτη η ιστορια πρεπει να μπει ως μαθημα στα σχολεια.Ξαναδιαβασα ομως και αυτο με τους μεταναστες και τους ηλικιωμενους.Δεν καταλαβα και πολυ.Για αυτο θελουμε μονο τους μεταναστες ?
  Νομιζω οτι δεν πρεπει να βλεπουμε τον καθε μεταναστη ως οικονομικο μοχλο.Αλλα πανω απο ολα σαν ανθρωπο.

 10. @zouri…. Καθε άλλο. Στην Ιταλία ομως αυτό βρήκαν να προβάλουν οι οργανώσεις και όσοι ασχολούνται με τους μετανάστες, φαντάζομαι στην προσπάθεια τους να πεισουν τις αρχές να είναι λιγότερο απολυταρχικές!!!
  χαιρετω
  ριτς

 11. @@Ζero…ποτέ κανείς δεν κατάφερε να ανακόψει τέτοιες πορείες, ουτε και τωρα λοιπον μπορει να γινει κάτι τέτοιο. Φανταζομαι ότι θα υπάρξουν τρόποι ημι-διευθέτησης αυτών των θεμάτων

 12. λόγω της απουσίας ανθρωπιάς, η ξενοφοβία έχει γίνει νόμος του κράτους. σε λίγο έτσι όπως πάει, η ξενοφοβία θα είναι το μέτρο ένταξής μας στην ε.ε.
  είναι δυνατόν να μιλάμε για ‘ύποπτες χώρες’;
  παραλογισμοί σαν κι αυτόν που έζησε η μαρία υπάρχουν δυστυχώς πολλοί, που θίγουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια στο βάθος της, σε πολλά σημεία.
  θυμάμαι πριν 13 χρόνια, το διευθυντή του ικα της οδού πειραιώς να μου ζητάει συγγνώμη.
  ζητούσε συγγνώμη ανθρώπινα, μπροστά στη λύπη που μου είχε προκαλέσει η άδικη και τελεσίδικη απόφαση του ικα, σχετικά με μια υπόθεση του σεραφείμ. ακόμη κι αν κατάλαβε τι έπρεπε να γίνει, αυτό που έπρεπε να γίνει δεν έγινε, γιατί κάποιος ανάλγητος στη μέση της διαδρομής, είχε μπλοκάρει τα πάντα (γιατί δεν είχε πάρει το φακελλάκι που ζήτησε), όπως καλή ώρα (κακή τους ώρα), αυτοί που δεν παρέδωσαν το διαβατήριο στη μαρία.

 13. πέρα από την όλη απανθρωπιά της ιστορίας, ένα πράγμα που καθόλου δεν κατάλαβα είναι γιατί η Τανζανία ειδικά είναι «ύποπτη χώρα». Τι έχουμε με τους ανθρώπους;;

 14. Eleni…. το παραλογο και το θέατρο του παραλόγου ήταν πάντοτε ένα ωραίο συνοδευτικό πιάτο στο τραπέζι των κοινωνιών, πλουσιων και φτωχών

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s