Ηρακλής ή Σίσυφος ;


Ηρακλής ή Σίσυφος; Ποια από τις δύο προσωπικότητες της ελληνικής μυθολογίας θα επιλέξει να μιμηθεί ο Νικολά Σαρκοζί ; Ο ίδιος φαντάζομαι ότι θα επιθυμούσε πολύ να γίνει ο σύγχρονος Ηρακλής που φέρνει ως τρόπαιο ενώπιον των Ευρωπαίων πολιτών το δέρμα του λιονταριού της Νεμέας. Υπάρχει όμως πάντα και ένας Σίσυφος σ’ αυτή τη ζωή. Αυτός που επιμένει να σκαρφαλώνει στην κορφή και στη συνέχεια να κατρακυλάει ανήμπορος, κατάκοπος και απελπισμένος …ως την επόμενη φορά. Η εξάμηνη γαλλική προεδρία που μόλις ξεκίνησε, θα δείξει αν ο υπερκινητικός πρόεδρος της Γαλλίας θα γίνει κομμάτι των ελληνικών μύθων ή θα τους υπερβεί, κάνοντας την έκπληξη. Η Ιστορία βεβαίως διδάσκει ότι οι εκπλήξεις σπανίζουν και ότι η πορεία των πραγμάτων βασίζεται στην αλληλουχία και τη λογική των γεγονότων.

Στην προκειμένη περίπτωση έχουμε δύο πραγματικά γεγονότα, τα οποία θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως συγκοινωνούντα δοχεία. Το ένα είναι το πρόσφατο «Οχι» των Ιρλανδών στη Συνθήκη της Λισσαβώνας και το δεύτερο, η άρνηση του Πολωνού προέδρου Λεχ Καζίνσκι να υπογράψει την επικυρωμένη από το κοινοβούλιο Συνθήκη. Πέραν αυτών όμως υπάρχει το «άυλο» της υπόθεσης.: η περιρρέουσα ατμόσφαιρα της αμφιβολίας και της δυσαρέσκειας του Ευρωπαίου πολίτη απέναντι στους ευρωπαικούς θεσμούς και τις ηγεσίες τους. Ο κρίκος της αμοιβαίας εμπιστοσύνης που κτίστηκε βήμα βήμα τις προηγούμενες δεκαετίες και που ομολογουμένως απέφερε καρπούς, σήμερα έχει σπάσει. Η ευρωπαϊκή Ομερτά της σύμπνοιας και της ευημερίας σπάει κι αυτή σιγά σιγά. Οι Ευρωπαίοι του 21ου αιώνα δεν αισθάνονται οικεία με την Ευρωπαϊκή Ενωση, ούτε επενδύουν ιδεολογικά σ’ αυτήν. Ενώπιον τους υπάρχει ( καλώς ή κακώς ) ένας ψυχρός μηχανισμός που δείχνει να αδιαφορεί για τις καθημερινές αγωνίες και τη συρρίκνωση των εισοδημάτων τους. Κανείς δεν ισχυρίστηκε ότι η Ε.Ε. θα μπορούσε ποτέ να γίνει φιλανθρωπικό ιδρυμα. Ομως η υποβολιμαία προσπάθεια δημιουργίας μιας Ευρώπης των ελεύθερων συναλλαγών και της ευελιξίας της αγοράς , χωρίς το λυτρωτικό ανθρώπινο πρόσωπο, όπως και η προώθηση στρατιάς Ευρωπαίων «λογιστών» που περιφέρονται με τα μηχανάκια τους μετρώντας τις επιδόσεις των εθνικών κυβερνήσεων, δημιουργεί ασφυκτικές συνθήκες εθνικής εσωστρέφειας

Ο πολιτικός βολονταρισμός του Νικολά Σαρκοζί,επομένως, δύσκολα θα βρεί πεδίο δράσης.Η μεγάλη θεματική λίστα της γαλλικής προεδρίας για τα ενεργειακά θέματα, τις κλιματικές αλλαγές, τη μετανάστευση, την κρίση των τιμών των τροφίμων ,της Μεσογειακής Ενωσης, του πληθωρισμού και της απειλής περαιτέρω ανόδου των επιτοκίων και η πολιτική της Ε.Ε. έναντι του Ιράν κινδυνεύει να εξελιχθεί σε φιάσκο. Ισως θα ήταν πολύ προτιμότερο για τη γαλλική προεδρία να επιδιώξει συναίνεση μεταξύ των 26 κρατών- μελών, προκειμένου να πειστεί στο Δουβλίνο να επαναλάβει το δημοψήφισμα. Με τη συνθήκη της Νίκαιας η Ε.Ε καρκινοβατεί. Η τεχνοκρατική Ευρώπη ενοχλεί κι αν πραγματικά θέλει να διακριθεί ο Νικολά Σαρκοζί θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία μεταρρύθμισης των θεσμών με τη δυναμική συμμετοχή των πολιτών.Ο πρώτος δρόμος, αυτός προς το Δουβλίνο είναι ένας συνηθισμένος, προβλέψιμος δρόμος.Ο δεύτερος όμως, έχοντας υψηλά ποσοστά ρίσκου, μπορεί να γίνει η απαρχή μιας ουσιαστικής εξόδου της Ευρώπης από την αδράνεια και η αφορμή να αναδειχθεί ο Σαρκοζί κορυφαίος Ευρωπαίος πολιτικός. Οψόμεθα.

Advertisements

12 thoughts on “Ηρακλής ή Σίσυφος ;

 1. καινούρια είμαι εδώ…
  καλώς σε βρήκα…

  (ρόλο για την Κάρλα δε μου βρήκες κι έχω μια Α ανησυχία……..!!!!!!!!!!!!)

 2. μακάρι ο σαρκοζύ, τόσο ιλαρά απρόβλεπτος, να αναδειχθεί σε κάτι θετικό, κάτι που θα έχει σχέση με τη συμβατικότητα ανάμεσα στην κοινωνία και τα λόγια, δλδ ανάμεσα στην πράξη και την ιδεολογία. συχώρα τα παράξενα που λέω μπροστά σε σας τους τεχνοκράτες της πολιτικής, αλλά έχω την αίσθηση ότι ο σαρκοζύ αναρριχήθηκε στην κορυφή του γαλλικού συστήματος γιατί είπε φωναχτά αυτά που ο γάλλος, και δε λέω ο ‘μέσος γάλλος’, γιατί όλοι εμείς που εκφράζουμε ένα κοινό περίπου πράμα μέσα στην κοινωνία, μόλις μας αποκαλέσουν ‘μέσο’, μάς πιάνει κάτι. η γαλλία λοιπόν αντιμετώπισε τώρα τελευταία ένα συνδυαστικό κύμα δυσαρέσκειας ανάμεσα σε ομάδες (της) που δεν έχουν λύσει τις διαφορές τους. σχεδόν βέτο έθεσε ο σαρκοζύ με τον τρόπο του, και πήρε τη θέση που έχει.
  αυτός λοιπόν, τώρα, αν καλείται να κάνει κάτι ουσιαστικό, θα πρέπει να ανατρέψει την …ετυμολογία της ευρωπαϊκής ένωσης. η ετυμολογία της είναι διττή: στη λέξη ‘ευρωπαϊκή’ η ετυμολογία είναι ‘αγορά’, όχι ‘αγκορά’ κατά την εράσμια προφορά, αλλά ‘μαρσέ’. αγοράζω γη για επένδυση και πουλάω τριτογενή προϊόντα. τελικά, ποια ευρώπη πέραν της γεωγραφίας; καμιά σχέση σχεδόν με τις ρίζες της. και τι είναι οι ρίζες βέβαια…
  ε, να, ο ύμνος της χαράς του μπετόβεν, το ρώμη 1956 αν θυμάμαι καλά, το τρίο ‘βέλγιο-κάτω χώρες-λουξεμβούργο- κλπ κλπ.
  τώρα λοιπόν που αυτά φαίνονται προϊστορία χωρίς νόημα, οι καινούριοι τσινάνε. λογικό.
  άρα;
  ή ο σαρκοζύ δημιουργεία μια αλυσίδα διάσωσης για ό,τι χάθηκε -κι έχει χαθεί το κοινωνικό πρόσωπο της ευρώπης, αλυσοδεμένο σε οικονομικούς και λογιστικούς μηχανισμούς με θεό το χρήμα σε όλες τους τις έννοιες και εκφάνσεις, –
  ή, ως σίσυφος ο σαρκοζύ, εγώ αυτό νομίζω, κάνει μια από τα ίδια με άλλα λόγια (κουβαλάει αντί για πέτρα, ένα κουβαδάκι με άμμο). το φάντασμα μιας ευρωπαϊκής ένωσης είναι μια τροχοπέδη που κάποιοι συνήθισαν και κάποιοι όχι.

 3. Ελενη…. δεν εχεις άδικο στους προβληματισμους σου και γενικότερα στις τοποθετήσεις σου.
  Το θεμα ειναι ότι εμεις ολοι βλεπουμε την Ευρώπη οπως την βλεπαμε προ δεκαετίας , χωρίς δηλαδή να λαμβανουμε υποψιν μας τις τεραστιες παγκοσμιες αλλαγές που στο μεταξυ εχουν συντελεστεί. Κι εκει ειναι το λάθος μας… Τωρα, ο Σαρκοζί, ναρκισσος καθώς ειναι, θα επιχειρησει μερικε΄ς κινησεις εντυπωσιασμού, χαριν εσωτερικής καταναλωσης…στην πραγματικότητα καποια πραγματα ειναι προδιαγεγραμμένα, εκτός αν ο ευρωπαίος κατέβη στην κυριολεξία στους δρόμους και δεν εννοω ψαραδες και φορτηγατζηδς και φοιτητές..εννοω τη μεσαια τάξη….

 4. @@@geokalp
  ίζεται το πλοιο , δηλαδή; Πιθανώς, αλλα΄ας μην σπευσουμε τωρα καλοκαιριάτικα για κηδείες… ας κρατησουμε λίγο ανοικτούς τους οριζοντες…ποτέ δεν ξέρεις

  @@@taxitzou
  καλως ορισατε και εδώ… Εμείς περί άλλα τυρβάζουμε…Για την Καρλα νομίζω ταπαμε όλα. Τί άλλο θα μπορουσε πια να μας ενδιαφέρει ;

 5. Νομίζω Ρίτσα ότι ο μέσος Ευρωπαίος όταν ακούει για ΕΕ έχει σαν εικόνα το Ευρώ (και την ακρίβεια που αυτό έφερε).
  Λογικό είναι λοιπόν να υπάρχει μιά γενιά Ευρωσκεπτικιστών όχι για ιδεολογικούς λόγους αλλά για καθαρά πρακτικούς/οικονομικούς.

 6. Καλησπέρα!

  Δυστυχώς για τον Σαρκοζύ, η μεγαλύτερη επιτυχία του μέχρι σήμερα, πιστώνεται σε άλλον! Στον «τσάμπα μάγκα» Ουρίμπε, αν πιστέψουμε αυτό που η ευρωπαϊκή διπλωματία σιγοψιθυρίζει, δηλαδή πως ο Νικολά έστειλε μέσω ελβετικής τράπεζας τα λεφτά στους FARC για την απελευθέρωση της Ινγκρίτ Μπετανκούρ και ο Ουρίμπε δεν έκανε το παραμικρό (χώρια που τον βόλευε η πολύχρονη ομηρία της Ινγκρίτ για να έχει άλλοθι στους τυχοδιωκτισμούς του).
  Την έφερε πίσω λοιπόν από την Εσπερία, όπως ο Ηρακλής τα μήλα που του τα πήρε ο… Ευρυσθέας – Ουρίμπε!

  Ως τώρα, ο Νικολά 2 φορές έφαγε τα μούτρα του απέναντι στους ευρωτεχνοκράτες. Αν και ιδεολογικά διαφωνώ μα τον Γάλλο πρόεδρο, μακάρι να τους στριμώξει γιατί έχουν πάρει πολύ ψηλά τον αμανέ και κάποτε πρέπει να τελειώνουμε με δαύτους, από Τρισέ μέχρι τον τελευταίο γιάπη των Βρυξελλών. Διαφορετικά, αυτοί θα είναι αποδειχθούν οι νεκροθάφτες της Ευρώπης.

 7. Καλό το δίλημμά σου!
  Ηρακλής ή Σίσυφος.
  Υποθέτω βέβαια, -για να το … προχωρήσω- ότι θα ήθελε να είναι Ζευς.
  Η Ιστορία όμως; Τι λέει;
  Μήπως τον δούμε … Ήφαιστο;

  (Αυτό, ναι είναι κακία!!! 🙂 )

 8. @@νατασσάκι….. δεν θέλω ενδοεπικοινωνίες μεσω του μπλογκ μου!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Η Καρλα την εκανε, δεν πήγε με τον Σαρκοζί στην Ιαπωνία. Σκασανε οι Ιαπωνες, οπως και οι δικοι μας προ μηνών….χα…..χα…….

  @@@ Σωτηρη…. σε επαναφέρω στην τάξη.Ενας είναι ο Σαρκοζί και μάλλον ξεχνάς ότι διαθέτει – κατα δήλωση της Κάρλας – έξι εγκεφάλους!!! Εσύ κι εγώ και η Νατασσα και αλλοι τόσοι νοματαίοι πόσους εγκεφάλους διαθέτουμε;
  ριτς

 9. @@ Zalmoxis Ξέρεις εγω θα πω ότι καπνός χωρις φωτιά δεν υπάρχει, αλλά το δημοσιευμα που αναφέρει για τον χρηματισμό των ανταρτών ήταν σε άσχετο και μάλλον ήσσονος σημασίας μέσον. Προφανώς υπαρχει αλήθεια, δεδομένου ότι το FARC εχει ξεμείνει από money..αλλά δε νομίζω ότι εχει καμια σχέση τώρα αυτό με τα ευρωπαίκά και τη γαλλική προεδρία.Η Εσπερία ειναι μια ολοκληρη φιλοσοφία και η επιστροφή της Μπετανκούρ είναι μάλλον σπουδαία υπόθεση από το να μένει σε καθεστώς ομηρείας στη ζούγκλα..

  Ο Σαρκοζί, ακομη κι αν τον πιέζουν προς τα κάτω οι δημοσκοπήσεις, εκείνος θα παραμένει απτόητος.

  Οσο για τις Βρυξέλλες, θέλει δουλειά το πράγμα και πλήρη ανατροπή της σημερινής τεχνοκρατικής αντίληψης των πραγμάτων.
  φιλια
  ριτς

 10. @@ Indictos…νομίζω ότι αυτό είναι το ένα σκέλος της δυσφορίας. Το οικονομικό που καλώς ή κακώς συνδέεται με το ευρώ. Εχουμε όμως σκεφθεί τί θα γινόταν με την Ελλάδα και τη δραχμή; Σε ποιά απύθμενα βάθη θα ειχαμε βρεθεί με τις διαρκείς υποτιμήσεις ; Είναι ενα θέμα…αλλα εκεινο που εχει μεγαλη σημασία είναι τωρα που στερεύουν οι πηγές των Βρυξελλών προς εμάς ως προς τις παροχές, μας ενοχλούν…..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s