No party anymore! Revolution, please!Green Revolution!


Μία από τις εντυπωσιακότερες κινηματογραφικές δουλειές του Λ. Βισκόντι ήταν ο «Γατόπαρδος» (The Leopard Man) με πρωταγωνιστές τον Μπαρτ Λάνκαστερ, τον Αλέν Ντελόν και την Κλαούντια Καρντινάλε. Ενας Σισιλιάνος πρίγκιπας του 19ου αιώνα, ο Ντον Φαμπρίτζιο Σαλίνα (Μπαρτ Λάνκαστερ), πλησιάζει στο τέλος της ζωής του και ταυτόχρονα στο τέλος της παντοδυναμίας του. Αντιλαμβάνεται επομένως ότι ο ίδιος και η οικογένειά του θα πρέπει να προσαρμοστούν στις αλλαγές των καιρών αν θέλουν ο οίκος των Σαλίνα να διατηρήσει τα προνόμιά του στη νέα εποχή, όπου οι κοινωνικές, λαϊκές δυνάμεις έχουν αρχίσει να προκαλούν τις παραδοσιακές ελίτ. Αλλά ο Σαλίνα είναι πικρός και ασυμβίβαστος: «Είμαστε οι λεοπαρδάλεις, οι λέοντες, αυτοί που εποφθαλμιούν τα αξιώματά μας είναι τσακάλια και πρόβατα». Τελικά, η σοφότερη συμβουλή έρχεται από τον ανιψιό του Τανκρέντι (Αλέν Ντελόν), ο οποίος παντρεύεται την κόρη εύπορου εμπόρου από τη νέα μεσαία τάξη (Κλαούντια Καρντινάλε) και στη συνέχεια λέει στον θείο του: «Αν θέλουμε τα πράγματα να μείνουν ως έχουν, τότε πρέπει ν’ αλλάξουμε τα πράγματα».

Δόγμα σχεδόν, αλλά και κοινωνικός συμβολισμός, το παραπάνω τσιτάτο γίνεται αίφνης η γενεσιουργός αιτία συγγραφής ενός βιβλίου. Εμπνευστής του ο γνωστός δημοσιογράφος των «Νιου Γιορκ Τάιμς» Τόμας Φρίντμαν και τίτλος του αγγλιστί: «Hot, flat and crowded». Μια δουλειά–έκπληξη για τους αναγνώστες του Φρίντμαν, που ώς τώρα, ανάλογα με τη δική τους οπτική γωνία, απολάμβαναν ή επέκριναν την υπεραισιοδοξία του για το μέλλον της παγκοσμιοποίησης και τη διεύρυνση της μεσαίας τάξης. Αλλά είναι γεγονός ότι ακόμη και οι γκουρού της πληροφόρησης αλλάζουν ρότα, προκειμένου να παραμείνουν στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, όπως άριστα έπραξε ο ανιψιός του πρίγκιπα Σελίνα. Ετσι και ο πολυταξιδεμένος Φρίντμαν σήκωσε ψηλά τη σημαία της αλλαγής, σχεδόν πάνω από τον τρούλο του Καπιτωλίου, προτρέποντας την αμερικανική πολιτική ελίτ να ενδιαφερθεί εδώ και τώρα για την… «Πράσινη Επανάσταση». Αύριο, λέει, θα είναι αργά. Για φαντάσου, είχα την αμυδρή εντύπωση ότι μόνον η Αριστερά είχε δικαίωμα στο πράσινο. Εσφαλα.

Η εποχή μας, γράφει ο Φρίντμαν, θα αποτελέσει την απαρχή τεράστιων κοινωνικών, πολιτικών και οικονομικών αλλαγών, οι οποίες θα καθοδηγηθούν από ψηλά, από τον ουρανό, από τη μητέρα Φύση. Η μητέρα Φύση είναι το απαύγασμα της χημείας, της βιολογίας και της φυσικής, κι αν κάποιο από τα είδη της δεν πηγαίνει με τα νερά της, αιφνιδίως αποβάλλεται, έλεγε ο καθηγητής Ρομπ Γουάτσον. Αν, επομένως, θέλουμε τα πράγματα να μείνουν ως έχουν –που σημαίνει, αν θέλουμε να διατηρήσουμε την τεχνολογική, οικονομική και ηθική πρωτοκαθεδρία μας σ’ έναν κατοικήσιμο πλανήτη, πλούσιο σε χλωρίδα και πανίδα, σε λεοπαρδάλεις και λιοντάρια και με τις κοινότητες των ανθρώπων να αναπτύσσονται με αποδεκτό τρόπο– τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν τώρα, και μάλιστα γρήγορα. «Πράσινος Κώδικας» είναι η πρόταση του Φρίντμαν. Ο,τι ήταν «Κόκκινο» για την Αμερική τις δεκαετίες του ’50 και του ’60 –σύμβολο της κομμουνιστικής απειλής, σύμβολο που όρισε το πλαίσιο λειτουργίας του στρατού, της βιομηχανίας, των οδικών και σιδηροδρομικών δικτύων, των αεροδρομίων και των λιμανιών, της εκπαίδευσης και της επιστημονικής ικανότητας να οδηγούμε τον κόσμο στο όνομα της ελευθερίας– πρέπει τώρα να γίνει «Πράσινο».

Στο βιβλίο του ο Φρίντμαν επιχειρεί να δικαιολογήσει τους λόγους για τους οποίους η Αμερική βρίσκεται σήμερα σ’ αυτή τη θέση. Κατά τη γνώμη του, μεγάλο μέρος της ευθύνης πέφτει στους ώμους της 11ης Σεπτεμβρίου. «Αλλά υπάρχει και κάτι ακόμη: Οι κακές συνήθειες και συμπεριφορές που αποκτήσαμε όλες αυτές τις μεταπολεμικές δεκαετίες, οι οποίες τελικά μας στέρησαν από την ικανότητα και τη βούληση να ανταποκρινόμαστε στις μεγάλες προκλήσεις». Αυτή η κακή για την Αμερική συγκυρία συνέπεσε με το μεγάλο πρόβλημα του πλανήτη: Ο πλανήτης μας γίνεται καυτός, επίπεδος και υπερπληθής. Το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η διεύρυνση της μεσαίας τάξης παγκοσμίως και η ραγδαία αύξηση του πληθυσμού συγκλίνουν κατά τέτοιον τρόπο, ώστε ενδέχεται να δημιουργήσουν έναν επικίνδυνα ασταθή πλανήτη. Ο τρόπος που θα αντιδράσουμε απέναντι στον σπάνιο αυτό συνδυασμό θα είναι καθοριστικός για την περαιτέρω ποιότητα της ζωής μας τον 21ο αιώνα».

Κι είναι αλήθεια ότι η πληθυσμιακή αύξηση είναι τόσο μεγάλη, ώστε οι αναλυτές να δηλώνουν πως η πιο ανησυχητική τάση στον κόσμο δεν είναι πλέον η τρομοκρατία, αλλά το δημογραφικό! Ωστόσο, κατά τον Φρίντμαν κανείς δεν φαίνεται απολύτως έτοιμος να κάνει ουσιαστικά βήματα προς τα εμπρός. Εχετε δει επανάσταση χωρίς να τραυματιστεί κανείς; Προς το παρόν χορταίνουμε με δήθεν επαναστάσεις, ο καθένας δίνει εύσημα στον εαυτό του, κανείς δεν αποχωρίζεται τη βολή του και το σύνθημα «όλα εύκολα» –το ελληνικό χαλαρααά– σκεπάζει τις προσπάθειες των λιγοστών που αγωνιούν πραγματικά. Μα, αυτό δεν είναι επανάσταση, είναι πράσινο πάρτι! Κι έχει και πλάκα. Στην Αμερική όλα πλέουν στο πράσινο. Δεν υπάρχουν ηττημένοι, παρά μόνο νικητές. Νικητές είναι οι Αμερικανοί αγρότες. Παράγουν αιθανόλη μέσα από τις τεράστιες κρατικές επιδοτήσεις και τι κάνουν; Επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο το περιβάλλον. Η Exxon Mobil και η General Motors αυτοπροβάλλονται ως πράσινες εταιρείες και μάλιστα κολλούν σηματάκια στα αυτοκίνητα, λέγοντας ότι μπορούν να κινηθούν μ’ έναν συνδυασμό αιθανόλης και βενζίνης. Οι εταιρείες άνθρακα το παίζουν πράσινες και επαίρονται για τον «καθαρό άνθρακα». Είμαι βέβαιος, λέει ο Φρίντμαν, ότι και ο Ντικ Τσένι πράσινος είναι!!! Εχει ένα ωραίο σπίτι στο Γουαϊόμινγκ, όπου πηγαίνει για κυνήγι, και ευνοεί τον ρευστοποιημένο άνθρακα. Στην πράσινη επανάσταση της Αμερικής, ο καθένας είναι νικητής, κανείς δεν έχει τραυματιστεί και κανείς δεν χρειάζεται να αγωνιστεί σκληρά για κάτι. Οπως προείπα, αυτός δεν είναι ο ορισμός της επανάστασης. Είναι ο ορισμός του πάρτι… Μα το ’χε πει και ο Μάο: Η επανάσταση δεν είναι βραδινό πάρτι, δεν είναι μια έκθεση, ένας πίνακας ζωγραφικής.

Σ’ ένα τόσο πολύπλευρο και επίκαιρο βιβλίο, φυσικό είναι ο συγγραφέας να καταθέτει σειρά προτάσεων για την ενεργειακή καινοτομία. Οσοι ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα, ας το φυλλομετρήσουν. Αξίζει όμως να σταθώ στη γενικότερη φιλοσοφία του, που λέει: Οταν μετακινείσαι από το ένα σύστημα στο άλλο, το πρώτο βήμα είναι επώδυνο και ακριβό. Σ’ έναν πλανήτη που είναι καυτός, επίπεδος και υπερπληθής, αυτό το βήμα θα γίνεται όλο και πιο δύσκολο όσο ο καιρός θα περνάει. Οι ηγέτες μας φοβούνται να ηγηθούν. Ξεχνούν τα όσα ο Νικολό Μακιαβέλι είπε και έγραψε στον Πρίγκιπά του: «Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι τίποτα δεν είναι πιο δύσκολο και πιο αβέβαιο ως προς το αποτέλεσμά του από το να ηγηθείς μιας νέας τάξης πραγμάτων, καθώς θα γίνουν εχθροί σου όλοι όσοι καλοπερνούσαν προηγουμένως…».

8

Advertisements

16 thoughts on “No party anymore! Revolution, please!Green Revolution!

 1. Κατα συνέχεια προβληματισμού σας να υποπτευθώ ότι το περίφημο σχέδιο διεξόδου δεν είναι παρά η αλλαγή σκυτάλης στο τραπεζικό σύστημα των….επενδυτών που γίνανε καζίνο! Κάτι σαν την αλλαγή φρουράς των εταιρειών .com προ 8ετίας Κλιντον εποχής; Η αλλαγή ως επικοινωνία και η αλλαγή σαν ποιοτικό άλμα σε συντήρηση του συστήματος.

 2. @@Dionysos

  Εχω την αίσθηση ότι υπάρχει ενας κόσμος που νοιάζεται κι ενας που επαναπαύεται στις ατομικές του δάφνες. Εκεινο ομως που με προβληματίζει και αυτός ηταν ο λογος που εκανα παρουσιαση του βιβλίου είναι πώς ένας ανθρωπος σαν τον Φριντμαν μιλάει τόσο ανοικτά και κατονομάζει διάφορα. Προφανώς το ποτήρι εχει ξεχειλίσει. Τωρα, τί ειδους αλλαγές θα υπάρξουν , δεν το ξέρω, καθ ότι κλασσικά εκτός συστήματος.\χαιρετω

 3. αυτή η και καλά πράσινη επανάσταση φέρνει στο νού τον Τόμας Τζέφερσον που είχε πει (σε ελεύθερη απόδοση), ότι κάθε εποχή έχει ανάγκη από μια επανάσταση στα μέτρα της….

 4. Εξαιρετικό βιβλίο ενός πρίγκηπα (Giuseppe Tomasi Πρίγκηψ της Λαμπεντούζα) , που σε προχωρημένη ηλικία κοντά 60 και λίγο πριν πεθάνει το έγραψε .Εξαιρετική ταινία ενός κόμη (Λουκίνο Βισκόντι του Μοντρόνε κόμης του Λουνάτε Πότσολο) που αφηγείται τις τελευταίες μέρες ενός πρίγκηπα (Ντον Φαμπρίτσιο πρίγκηπας της Σαλίνα ). Για το τέλος μιας εποχής και για τη διαχείριση αυτού του τέλους σύμφωνα με το απόφθεγμα του ευφυή Τανκρέντι .Και τέλος ένα εξαιρετικό άρθρο (σίγουρα μιας πριγκίπισσας ή τουλάχιστον κόμησας)που μεταφέρει αυτά στα καθ’ ημάς . Είναι εντυπωσιακό σε πόσες σύγχρονες καταστάσεις μπορεί να δώσει ερμηνεία η ρήση του Τανκρέντι …

 5. «Ο πλανήτης μας γίνεται καυτός, επίπεδος και υπερπληθής.»
  «η πιο ανησυχητική τάση στον κόσμο δεν είναι πλέον η τρομοκρατία, αλλά το δημογραφικό»
  ———————————————-
  Πώς με φοβίζουν αυτές οι θεωρίες!
  Όχι τόσο οι ίδιες οι θεωρίες, όσο το πώς θα θελήσει να τις ερμηνεύσει, και το πώς θα εμπνευστεί απ΄αυτές, ο επόμενος Αμερικάνος πλανητάρχης.
  Βλέπω την Αμερική από σταυροφόρο κατά της τρομοκρατίας να μετατρέπεται και επισήμως πια σε Ηρώδη κατά του υπερπληθυσμού.

  Καλή βδομάδα

 6. @@ nautilus

  ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια. Εχει ενδιαφέρον να δουμε πόσο πολύ επικαιρα είναι παλιά τσιτάτα και φιλοσοφίες.. Σίγουρα η εξέλιξη, η συνεχής εξελιξη δημιουργεί νεες εικόνες, αλλά η ανθρώπινη φιλοσοφία παραμένει εντός ενός σταθερού πλαισίου

  @@ Darthiir the Abban

  πιες μια γκαζόζα που λέγαμε παλιά, εσυ δεν το θυμάσαι βεβαια, αλλα εντάξει.

  @@ Allu Fun Marx

  ειδες τί προβληματισμούς εισάγω στη μπλογκοπαρέα ;

 7. Και μένα αυτό που με φοβίζει είναι το τί ιδέες θα μπούνε στο μυαλο (πιο μυαλό δηλαδή) των αμερικανών και τι θα τους κατεβεί να κάνουνε. Μπορεί να σκεφτούνε οτι δε τους χωράει η χώρα και να ξεκινήσουν να επεκτείνονται όπου βρούν με ηλίθιες δικαιολογίες…
  Απ την άλλη στο θέμα της μητέρας φύσης: Έχουμε καταστρέψει το περιβάλλον στο όνομα της πρόοδου σε τέτοιο βαθμό, που η φύση μας εκδικείται (τυφώνες, πλυμήρες, φυσικές καταστροφές). Εαν δεν μπουνε κάποια όρια, θα έχουμε όλο και χειρότερα φαινόμενα, μέχρι που να μην είναι εφικτό το να υπάρχει άνθρωπος στη Γη. (Θυμάμαι ένα ντοκυμαντέρ με τις μελετες του Αλ Γκόρ στο θέμα – εξαιρετικά ενδιαφέρον)
  Καλη σας μέρα!

 8. Πολύ ενδιαφέρον άρθρο! Η θεωρία μου για τους ανθρώπους είναι ότι (πιθανά επηρεασμένοι από την εντροπία του σύμπαντος) τείνουν προς την αταξία, με λίγα λόγια αν δεν αναγκαστούν να βάλουν τάξη σε κάτι, απλά δεν θα το κάνουν. Ότι και να διαβάσουν, ότι και να ακούσουν (με μόνη εξαίρεση ίσως τους Γερμανούς 🙂 αν δεν τους επηρεάσει άμεσα το πρόβλημα δεν πρόκειται να αλλάξουν συνήθειες.

  Το καλό βέβαια είναι ότι οι συγκυρίες μας βοηθάνε. Η υπερ-κατανάλωση οδηγεί σε αύξηση της τιμής του πετρελαίου, η αύξηση της τιμής οδηγεί σε εναλακτικές μορφές ενέργειας. Με λίγα λόγια πιστεύω ότι η πλειοψηφία θα «επαναστατήσει» όταν αυτό που γίνεται μας επηρεάσει άμεσα και το πράγμα φτάσει στο αμήν (όπως έγινε άλλωστε και με όλες τις προηγούμενες επαναστάσεις).

  Μια εξαίρεση στα παραπάνω: ο Έλληνας. ο πλανήτης ζεσταίνεται, το πετρέλαιο ανεβαίνει και ο Έλληνας ζει το μύθο του καβάλα σε 4χ4 («καβάλα παν’ στην Εκκλησιά, καβάλε προσκηνάνε»). Ευχαριστούμε πολύ και πάλι κα Μασούρα για το πολύ ενδιαφέρον άρθρο, είμαι φανατικός αναγνώστης σας από τότε που πρωτοπαρουσιαστήκατε στην Καθημερινή!

 9. Αν έβλεπες καθημερινά τα δραματικά αποτελέσματα της τάσης «της ευκολίας» στην επόμενη γενιά θα σου κοβόταν η διάθεση για γκαζόζες κατα συναφή.

 10. Γεια χαρά!

  «Πράσινος», λοιπόν, και ο Φρίντμαν. Όπως και ο Αλ Γκορ.
  Μήπως και χαμαιλέων, όπως και ο «νομπελίστας» δεύτερος;

  Το κόλπο είναι παμπάλαιο και -φευ!- δουλεύει ακόμη θαυμάσια: οι ίδιοι εκείνοι που δημιουργούν και παροξύνουν τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα, έρχονται κατόπιν και πλειοδοτούν με «λύσεις» – ναι, λέγοντας και μερικές αλήθειες, διότι αλλιώς δεν θα γίνονταν πιστευτοί. «Λύσεις» οι οποίες αφήνουν μονίμως τους ίδιους στο απυρόβλητο, ρίχνοντας όλα τα βάρη στο πόπολο, καταπνίγοντας οποιαδήποτε υγιή φωνή κι αντίδραση γεννιέται και -φυσικά!- δίνοντας το έναυσμα για τη δημιουργία ακόμη πιο δυσεπίλυτων προβλημάτων αύριο, απ’ τα οποία θα έρθουν να μας (ξανα)σώσουν οι ίδιοι σωτήρες-χαμαιλέοντες (ή τα γνήσια τέκνα τους).

  Αν μη τι άλλο, δεν έχει γίνει πια βαρετό να μας δουλεύουν ψιλό γαζί;

 11. Αϊασανθος Ιων…Καλώς ορίσατε.Είστε καλά ελπίζω.Εχετε δίκιο σε ο,τι λέτε….Μας δουλεύουν, αλλά τουλάχιστον το ξέρουμε.Κάτι είναι κι αυτό
  χαιρετώ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s