Λίμνη Κουμουνδούρου : Η δύναμη της ζωής των άγριων πουλιών και η λαίλαπα του πετρελαίου.


Ηρθε στο μέιλ μου από τη Διαρκή Κίνηση (http://xaidari.blogspot.com/)


Την προσπερνάμε συχνά, το ίδιο αδιάφορα, όπως και δεκάδες άλλες λεπτομέρειες της ζωής μας. Γιατί η λίμνη Κουμουνδούρου έχει εξελιχθεί σε λεπτομέρεια που κανείς δεν θέλει να της δώσει σημασία. Μόνο τα πουλιά που την κατοικούν και που ελπίζουν σ αυτήν δίνουν καθημερινά ακριβά μαθήματα επιβίωσης.

Η αρχαία λίμνη των Ρειτών,αφιερωμένη στην Περσεφόνη και η καντάντια της Δυτικής Αθήνας.

Στην ήδη κατεστραμένη λίμνη σχεδιάζεται η μεταφορά των δεξαμενών καυσίμων της SHELL !!!


Οι Ρειτοί (λίμνη Κουμουνδούρου)

Δυτικά του ιερού της Αφροδίτης, ο Παυσανίας είδε τους Ρειτούς:
. Οι Ρειτοί από παράδοση θεωρούνται αφιερωμένοι στην Κόρη και τη Δήμητρα, και ψάρια από αυτούς μπορούν να πιάνουν μόνο οι ιερείς. Οι Ρειτοί στην παλιά εποχή αποτελούσαν το σύνορο της χώρας των Ελευσινίων προς τους άλλους αθηναίους».
Οι Ρειτοί ήταν δύο μικρές τεχνητές λίμνες που σχηματίστηκαν από πηγές στις δυτικές παρυφές του όρους Αιγάλεω . Οι πηγές βρίσκονταν σε φυσικά βαθουλώματα του εδάφους, τα οποία κατά την αρχαιότητα φράχτηκαν προς την πλευρά της θάλασσας. Τα ρεύματα που περιγράφει ο Παυσανίας είναι οι εκροές των φραγμάτων προς τον κόλπο της Ελευσίνας. Αυτές ήταν γεφυρωμένες, προκειμένου να διευκολύνεται η διέλευση των ταξιδιωτών. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η διαμόρφωση των λιμνών και των διαρροών των υδάτων προς τη θάλασσα έγινε στα κλασικά χρόνια. Πριν από αυτά η διέλευση από το σημείο αυτό θα πρέπει να ήταν αδύνατη εξαιτίας των ρευμάτων και των ελών που τα τελευταία θα σχημάτιζαν- έτσι, η Ιερά Οδός θα πρέπει αρχικά να έκανε παράκαμψη προς τα βόρεια, ώστε να περάσει πίσω από τις πηγές. To νερό των Ρειτών ήταν υφάλμυρο λόγω της μικρής απόστασης που τους χώριζε από τη θάλασσα.
Η βόρεια λίμνη ήταν αφιερωμένη στη θεά Δήμητρα, ενώ η «προς το άστυ» στην κόρη της Περσεφόνη. Μόνο οι ιερείς των θεοτήτων αυτών είχαν το δικαίωμα να ψαρεύουν εκεί. Η νότια λίμνη της Περσεφόνης διατηρείται μέχρι σήμερα και είναι γνωστή ως λίμνη Κουμουνδούρου- εντοπίζεται στα σύνορα του σύγχρονου Δήμου Χαϊδαρίου με τον Δήμο Ασπροπύργου. Αντίστοιχα, στην αρχαιότητα οι Ρειτοί αποτελούσαν το όριο μεταξύ Αθηνών και Ελευσίνας. Στο κέντρο περίπου της λίμνης Κουμουνδούρου ο Ιωάννης Τραυλός εντόπισε μακρύ τοίχο, που προφανώς αποτελούσε μέρος του φράγματος που συγκρατούσε τα ύδατα και διαμόρφωνε τη λίμνη. Ο Τραυλός αναγνώρισε ότι οι λίθοι που είχαν χρησιμοποιηθεί στο φράγμα ήταν σε δεύτερη χρήση και βάσει της μορφολογίας τους τους συνέδεσε με το δομικό υλικό του ελευσινιακού τελεστηρίου που είχε ανεγείρει ο Πεισίστρατος και κατακάηκε από τους Πέρσες το 479 π.Χ.. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ελευσίνας υπάρχει επιγραφή με τμήμα ψηφίσματος της αθηναϊκής βουλής σχετικά με τη γεφύρωση ενός από τα δύο ρεύματα των Ρειτών. Η επιγραφή χρονολογείται στο 421 π.Χ. και αναφέρει ότι οι Αθηναίοι είχαν αποφασίσει να κατασκευάσουν λίθινη γέφυρα πλάτους πέντε ποδών, δηλαδή περίπου 1,5 μέτρου, προκειμένου οι ιερείς που μετέφεραν τα ιερά της Δήμητρας στην Αθήνα να περνούν με ασφάλεια τα ρεύματα. Παράλληλα, το μικρό πλάτος της γέφυρας απαγόρευε την έλευση τροχοφόρων, καθώς οι συνοδοί των ιερών αντικειμένων της θεάς ήταν υποχρεωμένοι να είναι πεζοί. Η επιγραφή επιστέφεται από ανάγλυφη παράσταση που απεικονίζει τις ελευσινιακές και τις αθηναϊκές θεότητες. Στην αριστερή άκρη έχουμε τη Δήμητρα και δίπλα της την Περσεφόνη που κρατά δάδες, ενώ στα δεξιά εικονίζεται η θεά Αθηνά πάνοπλη να δίνει το δεξί χέρι σε νέο άνδρα που στέκεται μπροστά της, δίπλα στην Περσεφόνη. Αυτός έχει ταυτιστεί από κάποιους αρχαιολόγους με τον ελευσίνιο ήρωα Τριπτόλεμο, ενώ άλλοι θεωρούν ότι πρόκειται για προσωποποίηση του Δήμου των Ελευσινίων.


Σύγχρονη άποψη της λίμνης Κουμουνδούρου από τα δυτικά προς τα ανατολικά.


Η Ιερά Οδός κατά μήκος της μήκος της παραλίας προς τη λίμνη Κουμουνδούρου στις αρχές της δεκαετίας του 1930 (Πρακτικά Αρχαιολογικής Εταιρείας 1937, σελ. 40, εικ. 19).

Advertisements

12 thoughts on “Λίμνη Κουμουνδούρου : Η δύναμη της ζωής των άγριων πουλιών και η λαίλαπα του πετρελαίου.

 1. Σώστε τη λίμνη Κουμουνδούρου-Κουμουδούρου! Τα λέω διπλά για να βάλω και την άλλη μέσα στη συζήτηση, εκείνη κοντά στην Ομόνοια. Κι αυτή η τελευταία έχει παράξενο οικοσύστημα! Οι διαφοροι πληθυσμοί του βιοτόπου αυξομείώνονται παράξενα, παράδοξα και επικίνδυνα. Παλαιότερα στην περιοχή ερχόταν να διαχειμάσει το αποδημιτικό σμήνος πουλιών Kourdus-Kourdus. Aντί να διαχειμάσει όμως, (δια)χειμαζόταν από ένα ντόπιο είδος αρπακτικών, το mpatsus-mpatsus! Τώρα, μετά την αύξηση των ρύπων του θερμοκηπίου και την αύξηση της θερμοκρασίας του τσιμέντου, ένα νέο είδος έκανε δειλά εμφάνιση, το «pakistan-pakistan», που μέχρι στιγμής συμβιώνει αρμονικά με τοπικές ποικιλίες του αρχαίοτερου τύπου της Πεταλούδας της Νύχτας. Παράλληλα, οι ειδικοί ερευνητες σε συνεργασία με οικολογικές οργανώσεις προσπαθούν να διατηρήσουν σταθερό τον πληθυσμό του γειτονικού είδους surizus-surizus, του οποίου η υπεργεννητικότητα απειλέι την υπεραιωνόβια …πράσινη σαύρα της Ελλάδος!

 2. Τι φοβερά πράγματα είναι αυτά… Όπου και να γυρίσεις τα μάτια, η Ελλάδα -αυτόχειρας- μάς καταπληγώνει… Τα πολυτραύματά της φαντάζουν ανεπούλωτα και ο μακά(β)ριος ωχαδελφισμός μας ταβανώνεται…

  Τουλάχιστον υπάρχουν τα Ιστολόγια, ώστε να εκφράζουν τη φωνή του κάθε… πικραμένου.

  Ας πούμε ακόμα ένα ΟΧΙ!

 3. @@Sikofagos…
  γραφεις με χιούμορ και αρκετά συνειρμικά. Ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματά του, είτε για τη λίμνη Κουμουνδούρου, είτε για τη …λίμνη της Ομόνοιας.

 4. @@ Π.Κ.
  Ευτυχώς που υπάρχουν οι κατά τόπους σύλλογοι που ενδιαφέρονται και κυνηγούν την…πραμάτεια τους. Κι είναι αλήθεια ότι προσπαθούν πολύ και μπράβο τους.

 5. φυσικά ξέρεις τι μου ‘ρθε στο μυαλό…. Οι στίχοι του θεού Γκάτσου μελοποιημένοι από τον Χατζιδάκι στον «εφιάλτη της Περσεφόνης»
  εκεί που φύτρωνε φλισκουνι κι άγρια μέντα…..

 6. @@@MenieK, καλημέρα φιλενάδα, ας παραθέσουμε όλο τον Εφιάλτη της Περσεφόνης ……

  Εκεί που φύτρωνε φλισκούνι κι άγρια μέντα
  κι έβγαζε η γη το πρώτο της κυκλάμινο
  τώρα χωριάτες παζαρεύουν τα τσιμέντα
  και τα πουλιά πέφτουν νεκρά στην υψικάμινο.

  Εκεί που σμίγανε τα χέρια τους οι μύστες
  ευλαβικά πριν μπουν στο θυσιαστήριο
  τώρα πετάνε τ’ αποτσίγαρα οι τουρίστες
  και το καινούριο πάν να δουν διυλιστήριο.

  Εκεί που η θάλασσα γινόταν ευλογία
  κι ήταν ευχή του κάμπου τα βελάσματα
  τώρα καμιόνια κουβαλάν στα ναυπηγεία
  άδεια κορμιά σιδερικά παιδιά κι ελάσματα.

  Κοιμήσου Περσεφόνη
  στην αγκαλιά της γης
  στου κόσμου το μπαλκόνι
  ποτέ μην ξαναβγείς.

  φιλιά
  ριτς

 7. Το θέμα και το θέαμα πραγματικά ανατριχιαστικό! Γιατί τέτοια εγκατάλειψη; Τα ‘χει πει ο ποιητής (Γκάτσος) και καλά κάνατε και τον παραθέτετε κ. Μασούρα.
  Ευτυχώς υπάρχουν και τα blogs για να συνειδητοποιούμε τι μας συμβαίνει.

 8. Εξαιρετική αναφορά στη Λίμνη Κουμουνδούρου που ΟΛΟΙ ξεχάσαμε… και προσπερνάμε αδιάφορα…
  Οι νέοι ΑΓΝΟΟΥΝ την ύπαρξή της και οι παλαιότεροι ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΝ μέσω της εγκατάλειψης ΣΕ ΑΦΑΝΙΣΜΟ.
  Δεν πρόκειται ποτέ τούτη η χώρα να προκόψει…

  Καλώς σε βρίσκω,

  Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

 9. @@ Διαρκής Κίνηση

  το διαβασαμε γιατί τογραψε ο συναδελφος Ελαφρος.. τα ιδια στοιχεια ειχαμε…ευχαριστούμε και καλή τύχη….

 10. η τυχη της Ελευσινας κ καθε πολης που εχει αναλογη τυχη, ειναι τραγικη… ζω σε αυτην την πολη κ λυπαμαι πολυ καθε φορα που αντικριζω την λιμνη κοντα στο διυλιστηριο, τον αρχαιολογικο χωρο διπλα στο ΤΙΤΑΝ… Παντελης απουσια σεβασμου προς καθε αξια, προς το περιβαλλον, τον ανθρωπο! Κριμα… κι αδικο. Και ακομη πιο οδυνηρο να προσπαθεις να θυμηθεις δασκαλους-καθηγητες να σου εχουν μιλησει για την λιμνη των Ρειτων (γιατι στην Ελευσινα μεγαλωσα κ πηγα σχολειο) και να μην μπορεις…
  Και ποσοι μαθητες στην χωρα μας ξερουν για τα Ελευσινια Μυστηρια?

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s