Το παράπονο της Βεργίνας


Επειδή έχω επισκεφθεί μερικές φορές τη Βεργίνα, επειδή την έχω αγαπήσει, επειδή έχω γράψει γι αυτήν- την ιστορία, τους αρχαιολογικούς χώρους, το μοναδικό μουσείο, τους ανθρώπους – γι αυτό θεωρώ υποχρέωσή μου να αναρτήσω την ανακοίνωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων που μου έστειλε ο φίλος μου ο Παύλος.

ευχαριστώ

vergina4

vergina2

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ

Ερμού 134 -136, 105 53 Αθήνα – τηλ.: 210 32 52 214. archaeol@otenet.gr

Αθήνα, 14-11-2008

Αρ. πρωτ. 220

Προς

verginatomb1

1. κ. Μ. Λιάπη

Υπουργό Πολιτισμού

2. κ. Θ. Δραβίλλα

Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Πολιτισμού

3. Τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού

Συμβουλίου

4. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ

Αξιότιμε Κύριε Γενικέ Γραμματέα

Αξιότιμα Μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων παρακολουθεί με μεγάλη έκπληξη την εμμονή του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων του Νομού Ημαθίας για την χωροθέτηση του εργοστασίου επεξεργασίας και υγειονομικής ταφής των απορριμμάτων του νομού στην θέση 12, την τελευταία κατά σειρά επιλογής από όσες προτάθηκαν από την σχετική μελέτη.

Η θέση αυτή βρίσκεται σε περίοπτο σημείο της πλαγιάς των Πιερίων, σε χώρο κηρυγμένο ως Περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, πολύ κοντά σε περιοχή χαρακτηρισμένη και προστατευόμενη ως «Νατούρα», σε απόσταση μόλις 350 μέτρων από την λίμνη του Αλιάκμονα που χρησιμοποιείται για την υδροδότηση της Θεσσαλονίκης και κυρίως σε ένα σημείο, όπου υπάρχουν εμφανή στο χώρο τα κατάλοιπα μιας από τις αρχαίες κώμες των Αιγών και που απέχει μόλις 1,5 χλμ. από το όριο του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου της πρώτης πρωτεύουσας των Μακεδόνων και μόλις 4 χλμ. από το Μουσείο της Βεργίνας.

Η αστοχία αυτής της επιλογής είναι προφανής για τον κοινό νου, αλλά και για τους επιστήμονες και δεν είναι τυχαίο ότι στην δημόσια αντίδραση πρωτοστατεί το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος που έχει ήδη προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ μόλις πριν ένα χρόνο το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ομόφωνα γνωμοδότησε εναντίον αυτής της χωροθέτησης και ο Υπουργός Πολιτισμού την απέρριψε με Απόφασή του.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων θεωρεί αδιανόητο, όταν μάλιστα υπάρχουν στον νομό άλλες πολύ καταλληλότερες θέσεις για την συγκεκριμένη χρήση, η εμμονή σε μια κακή επιλογή να γίνει η αιτία να δημιουργηθούν περιβαλλοντικά προβλήματα ( μόλυνση του Αλιάκμονα, καταστροφή του δασικού τοπίου) πολύ μεγαλύτερα από αυτά που υποτίθεται ότι θα επιλυθούν.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων δεν θα ανεχθεί να καταστραφούν αρχαιότητες και εν τέλει να υποβαθμιστεί η αισθητική και το κύρος του αρχαιολογικού χώρου των Αιγών, ενός από τους πιο σημαντικούς σε μνημεία, ευρήματα, αλλά και συμβολισμούς τόπους της χώρας.

Η ανύψωση στην πλαγιά του βουνού ενός εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων που ο ταξιδιώτης που κινείται στην περιοχή θα το βλέπει από παντού σαν «τοπόσημο» του αρχαιολογικού χώρου είναι βέβαιο ότι θέτει εν αμφιβόλω την τεράστια προσπάθεια της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας για την προβολή και την ανάδειξή της πρώτης πόλης των Μακεδόνων, βάζοντας σε κίνδυνο ακόμη και την υφιστάμενη εγγραφή του χώρου στον κατάλογο των μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Έχουμε την πεποίθηση ότι το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, το κορυφαίο γνωμοδοτικό όργανο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, ανεπηρέαστο από όποιες πιέσεις, για μια ακόμη φορά θα ανταποκριθεί στο ρόλο του και το ΥΠΠΟ θα προστατεύσει, όπως οφείλει, την κορυφαία πολιτιστική κληρονομιά των Μακεδόνων.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο του

Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων,

Ο Πρόεδρος Η Γενική Γραμματέας

Δημήτρης Αθανασούλης         Άλκηστη Παπαδημητρίου

————————————————————————————————

http://www.web-greece.gr/favorite_20_vergina_gr.htm

Advertisements

11 thoughts on “Το παράπονο της Βεργίνας

 1. Αυτοί που πήραν την απόφαση είναι και οι ίδιοι φαντάζομαι που κόπτονται για τον Μεγάλο Αρχαίο μας πολιτισμό, την Ελληνικότητα της Μακεδονίας, την επιστροφή των Μαρμάρων κλπ.

 2. @Παύλος…. εγώ ευχαριστώ πολύ. Μακάρι να περάσει καποιο μηνυμα….

  @ Meniek
  βασικά δεν ψηφίζουν Μένη

  @ Indictos….υποθέτω ότι οι τοπικοί παράγοντες και αυτό που λεμε ο…λαος , αλλά εννοούμε κάτι άλλο, πιέζουν υπερ το δέον να μην στηθεί κοντά τους καποια έστω και σύγχρονη υγειονομική ταφή.

 3. Το μήνυμα είναι ένα ο γαλάζιος μονοκομματισμός δεν κάνει ούτε για μπάζα, ούτε για σκουπίδια, και τα αναπτυξιακά φληναφήματα είναι εις ώτα, βλεπόντων και καμνόντων,οπαδών και μη. Υπό αυστηρά επιτήρησιν ,κυβερνήσεις συνεργασίας οχι την κοροιδία πράσινοι ή βένετοι. Ακου την 12η επιλογή.!

 4. Απίστευτο! Όταν επισκέφθηκα τη Βεργίνα είχα εντυπωσιαστεί από το πως είχε διαμορφωθεί ο χώρος & το μουσείο. Ήταν θέμα χρόνου μέχρι να το αντιληφθούν και οι υπεύθυνοι και να δράσουν καταλλήλως 🙂 Meniek, τα είπες όλα νομίζω…

 5. Καλημέρα , ευχαριστούμε για τα σχόλια σας. Ελπίζουμε ότι κάτι μπορεί να γίνει, έστω και στο παρά πέντε.. Εκείνο που λείπει από όλους εμάς είναι η κοινή λογική.

 6. Ω, Κοινή Λογικήηηη! Δεν απαντάει…. Πιο πιθανο να απαντήσει το Πάραλογο της χήρας Μήτση του Λαζόπουλου.

  Μπράβο (κι ευχαριστούμε) για το ποστ. Πόσα πράγματα περνούν απαρατήρητα, αν δεν είναι στην Αθήνα…

  Αλλά να μη μας ξενίζει (για κοίτα τι λέω…), στην Ακαδημεία Πλάτωνος τι γίνεται; Στο νεκροταφείο στη Χίο (ίσως από τους μεγαλύτερους αρχαιολογικούς ταφικούς χώρους με ευάριθμους καλοδιατηρημένους τάφους και σαρκοφάγους) τι έγινε;

  Ας ελπίσουμε…

  Καλό ΣΚ σε όλους

 7. @ Sikofagos….. παιδί μου αφού την πήρα ολη εγω πάνω μου – τη λογική εννοώ – πώς να περισσέψει για τους άλλους….Λέμε και καμια.. να περνάει η ώρα. Την ανακοίνωση την έστειλε ο φίλος Παύλος που έχει καποιες επαφές με την περιοχή και τα μουσεία, μήπως και….αλλά μπα….
  Ναι, τί εγινε τελικά στην Ακαδημία Πλάτωνος ; θα γίνει ή δεν θα γίνει το κτίριο της νομαρχίας ; Εγω λεω ότι δεν θα γίνει….φωνή λαού…οργή θεού και τα τοιαύτα…
  Καλό σκ, αν εχεις κατι καλό δηλαδή να κάνεις….

 8. Για όσους ενδιαφέρονται για την Ακαδημία Πλάτωνος υπάρχει το πολύ καλό βλογ εδώ:

  http://akadimia-platonos.blogspot.com/

  Υ.Γ. Αχ, μα έχουμε και μεις κατα καιρούς κάτι υπουργούς Πολιτισμού, βρε παιδί μου…

  Εγώ πάντως καταθέτω πρόταση: να συγχωνευτεί πάραυτα με το (πάρτε ανάσα: διαβάστε το απνευστί!) υπέρ(άνω)Υπουργείο Εσωτερικών-Δημόσιας Διοίκησης-Αποκέντρωσης- Δημόσιας Τάξης-Επικρατείας-Τύπου (και βάλτε και Πολιτισμού) .

  Και να μετονομαστεί (για πιο απλά) σε Υπουργείο Προπαγάνδας !

  [δεν κατάλαβα, τι άλλο λείπει από τη συνταγή;….]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s