Το σεξ και η σωτηρία του πλανήτη


paintings-by-pierre-auguste-renoir-1La Loge by Pierre-Auguste Renoir (oil on canvas,
31-1/2×25 inches) is housed at the Courtland
Institute Gallery in London.

Ήταν μια εξαιρετική ιδέα, κρυμμένη ανάμεσα στις γραμμές σύντομου άρθρου στους «Τάιμς» της Κυριακής. Εμφανίστηκε μπροστά μου τη στιγμή που ένιωθα εξουθενωμένη από την τηλεοπτική τρομολαγνεία, λουσμένη στον ιδρώτα πρωτόγνωρης αγωνίας για τις αλλεπάλληλες δημοσκοπήσεις, ευάλωτη μπροστά σε φαντασμαγορικές αναλύσεις σπουδαίων συμπολιτών μου και έκπληκτη από το θάρρος του Ελληνα να ξεπερνά τους φόβους του, να ελληνοποιεί τον Αγιο Βαλεντίνο και να καθηλώνει την πόλη στα όρια των δικών του επιλογών! Σ’ αυτό το στάτους, σχεδόν ανίσχυρη δηλαδή, με βρήκε το αρθράκι της βρετανικής εφημερίδας, δίνοντάς μου την ευκαιρία να σας διηγηθώ έναν όμορφο και πανάρχαιο τρόπο σωτηρίας του πλανήτη μας… Ναι, αν πραγματικά θέλουμε να σώσουμε την κιβωτό μας, λένε τρανοί επιστήμονες, θα πρέπει να μειώσουμε κατά 9% ετησίως τους ρύπους που εκπέμπουμε. Εννέα τοις εκατό φέτος, 9% του χρόνου, 9% γενικώς. Μου φάνηκε υψηλό το ποσοστό, αλλά υπήρχε μια παράμετρος που δεν την είχα λάβει υπόψη μου: Τέτοιου είδους μειώσεις ρύπων, αναφερόταν στο άρθρο, συνάδουν με μεγάλες οικονομικές κρίσεις. Όταν για παράδειγμα κατέρρευσε η Σοβιετική Ενωση, οι εκπομπές ρύπων μειώθηκαν κατά 5%, που σημαίνει ότι έτσι όπως καταρρέουμε γλυκά ομαδικώς, το 9% θα το φτάσουμε, για να μη σας πω ότι θα το ξεπεράσουμε κιόλας.

Οι περισσότεροι, άνθρωποι ατελείς με καινότατες επιθυμίες και χαμηλές πνευματικές αναζητήσεις θεωρούσαμε δεδομένη τη μεταπολεμική ευμάρεια και πιστεύαμε ότι η οικονομική ανάπτυξη θα μπορούσε να συνεχιστεί επ’ αόριστον. Ζωή ίσον κατανάλωση, διδαχτήκαμε από γεννησιμιού μας και ποτέ δεν σκεφτήκαμε ότι οι μεγάλες ανατροπές ενυπάρχουν στην ίδια τη Φύση, άρα και στον ίδιο τον άνθρωπο. Στο κάτω κάτω, ο λελογισμένος και κατανεμημένος ανθρώπινος χρόνος δεν μας επέτρεπε τέτοιου είδους σκέψεις. Μας αρκούσαν κάποιοι αιφνίδιοι υπαρξιακοί προβληματισμοί. Σφάλαμε όμως και μάλιστα πολύ. Ισως γιατί δεν έτυχε ποτέ να διαβάσουμε τις σκέψεις του Μπεργκσόν που οραματίστηκε μια πλάση λυτρωμένη από τον υλισμό, όπου οι ανάγκες θα είχαν ξεριζωθεί και τα καίρια προβλήματα θα ήταν ψυχικής και πνευματικής υφής. Και ιδού η ειρκτή μας.

ornitorinco_01
Αυτός είναι ένας ορνιθόρυγχος που μπέρδεψε και τον Δαρβίνο

Οι επιστήμονες ψάχνουν πλέον για αναζωογονητικές ανάσες. Η όσφρησή μου δεν με ξεγελάει. Κάποιοι επιδιώκουν να μας θυμίσουν la joie de vivre, αλλά αναστρέφοντας την πυραμίδα της ευτυχίας και απομακρύνοντάς μας από τον υλισμό. Και τι νομίζετε ότι ανακάλυψαν οι επιστήμονες; Μήπως το πώς αναπαύεται τις νύχτες ο ορνιθόρυγχος; Οχι. Βρήκαν τι μπορεί να μας κρατήσει ζωντανούς σε εποχές αυστηρής λιτότητας χωρίς να μας κοστίσει ακριβά: Το σεξ, φίλοι μου… Ναι, σας εκπλήσσω με την πρωτοτυπία των επιστημόνων. Αλλά φαντάζομαι ότι μέτρησαν σωστά τα κουκιά πριν καταλήξουν στην κλασσικότερη ανάγκη του ανθρώπου και όλων των εμβίων όντων του πλανήτη. Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του BBC που περιλαμβάνεται στο αρθράκι που σας έλεγα, οι άνθρωποι (φαντάζομαι ότι εννοεί τους Εγγλέζους) άρχισαν να διαθέτουν αρκετή από την ενέργειά τους στην… ανέξοδη χαρά, αφού τα εισοδήματά τους δεν τους επιτρέπουν, για φέτος τουλάχιστον, διακοπές πολυτελείας, ούτε ακριβά κοσμήματα. Αυτά είναι μόνο για μεταμφιεσμένα golden boys and girls.

Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι θα ήταν καλό να ξεφύγουμε από την κατανάλωση και να κοιτάξουμε το σύντροφο μας ή να αναζητήσουμε σύντροφο που ενδεχομένως, αν δεν είναι μεγάλος μπελάς, θα μπορούσε να αμβλύνει λίγο τη μοναξιά μας. (Αν βεβαίως νιώθουμε μοναξιά.) Σε τελευταία ανάλυση, λέει το ρεπορτάζ, είναι πολύ πιο ενδιαφέρον να ασχοληθούμε με το σεξ, παρά να παρακολουθούμε στις τηλεοπτικές οθόνες τις λευκές αρκούδες να αναπαράγονται. Αν καταλαβαίνω καλά, μας προτείνουν να κλείσουμε την τηλεόραση, το κομπιούτερ με το MSN, το Facebook ή το twitter (δηλαδή τη διαδικτυακή επικοινωνία) ή οτιδήποτε σχετίζεται με την κατανάλωση ρεύματος και να… σφιχταγκαλιαστούμε. Να αναζητήσουμε το τέλειο άγγιγμα, το ακριβές, το απροσδόκητο και μοναδικό. Το σχεδόν ανεπαίσθητο! Εντάξει δεν είναι τόσο απλό, αλλά τελευταία έχω πειστεί ότι οι επιστήμονες θέλουν το καλό μας κι ας μην το ομολογούν.

Σε μια από τις δημόσιες εμφανίσεις του, ο σερ Τζον Μπέτζεμαν –Αγγλος ποιητής που πέθανε το 1984– ρωτήθηκε αν λυπάται για κάτι στη ζωή του. «Δεν έκανα αρκετό σεξ», απάντησε με το γνωστό θυμόσοφο ύφος του. Η απάντησή του θα πρέπει να καλύπτει πολλούς συνανθρώπους μας. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2006 –δείγμα 1500 ατόμων– με το ερώτημα «Τι θα αλλάζατε στη ζωή σας αν μπορούσατε να γυρίσετε πίσω το χρόνο», το 12% είπε ότι θα ’θελε να σπουδάσει, το 16% να είχε τη δική του επιχείρηση, το 21% να είχε παντρευτεί άλλον άνθρωπο και το 40% να ’χε περισσότερες οικονομίες. Όμως το 70% θα ήθελε να είχε κάνει περισσότερο σεξ. Όχι περισσότερα παιδιά, μόνο περισσότερο σεξ, σημειώνουν οι «Τάιμς του Λονδίνου», που φιλοξενούν την έρευνα. Λείπει άραγε το σεξ από την εποχή μας;

Δεν ξέρω αν όντως λείπει ή απλώς έχει αποκτήσει άλλα χαρακτηριστικά. Ενδεχομένως λείπει από ένα ζευγάρι που ζει χρόνια μαζί (ρούχα μαζί που πλύθηκαν κι έχουνε γίνει ροζ). Αλλά και για τους νέους τίποτα δεν είναι πια τόσο απλό. Έχω μιλήσει αρκετές φορές με 35άρηδες, οι οποίοι εξακολουθούν να ζουν μόνοι, απολαμβάνοντας περιστασιακά το σεξ και απ’ ό,τι μου έχουν πει, δεν νιώθουν ευτυχείς. Το αντίθετο, θα έλεγα. Τους λείπει το σεξ που συνδέεται με τη ζεστασιά μιας σχέσης διαρκείας. Το ίδιο λένε και οι γυναίκες, πολλές από τις οποίες επιλέγουν να ζουν μόνες, είτε γιατί οι ετερόφυλες σχέσεις τους είναι διάτρητες είτε γιατί ανάμεσα στην καριέρα και τη σχέση, επιλέγουν την καριέρα, είτε γιατί έχει χαθεί προ πολλού η μαγική λέξη «σου έχω, μου έχεις εμπιστοσύνη».

Επιστρέφοντας όμως στο σεξ μέσα στο γάμο, οι στατιστικές αποκαλύπτουν ότι το 26% των γυναικών και το 50% των ανδρών στη Βρετανία έχουν απατήσει το έτερο ήμισυ πριν από τα 40 τους, ενώ στις ΗΠΑ οι γυναίκες που έχουν ζήσει μια ή και περισσότερες εξωσυζυγικές σχέσεις ξεπερνούν το 60%. Ειδικά στις αμερικανικές μητροπόλεις της ανατολικής και της δυτικής ακτής (θυμηθείτε το sex and the city) οι άνθρωποι τρελαίνονται να επιδεικνύουν την απληστία τους. Απληστία για περισσότερους οργασμούς, για περισσότερους συντρόφους, για περισσότερο θαυμασμό και γενικά απληστία για την επιβίωση του είδους! Δαρβινικό σύμπλεγμα, λοιπόν, για τον άνθρωπο που από την εποχή των σπηλαίων έως σήμερα παραμένει δέσμιος της διαδικασίας της αναπαραγωγής… Αν τώρα, μπορεί μέσω αυτής της οδού να σώσει και τον πλανήτη, ακόμη καλύτερα… trees_buselm

Advertisements

46 thoughts on “Το σεξ και η σωτηρία του πλανήτη

 1. Καλημέρα Ριτσάκι,
  Πολύ ωραία όλα αυτα που λες.
  Θυμηθηκα μια άλλη στατιστική, οι άνθρωποι μετα τα 70 σκέπτονατι 300 φορές την μέρα (δεν θυμάμα ι καθόλου το νούμερο, ήταν πάντως φρικτα μεγάλο) δύο πράγματα: Το σεξ και τη θρησκεία.
  Η μάνα μου, βαθειά θρησκευόμενη, όλο για σεξ μίλαγε μετα τα 80 όταν είχε αρχίσει να τα ψιλοχάνει.

  Κοίταγε τιβι και ακόμα και στις ειδήσεις, νόμιζε ότι μιλούσαν για σεξ!!!

  Ασχετο με το σεξ, αλλά για τον ορνιθορυγχο, πάλι αν θυμάμαι καλά, ηταν ο κρίκος που έλειπε για να επιβεβαιώσει την δαρβινική θέση.

  καλή Κυριακή

 2. @@ange-ta ,
  δεν τόχω παρατηρήσει με τους μεγάλους… Σίγουρα ομως καποιοι βρίσκονται πιο κοντά στα θεία , καθώς ο φόβος ενισχύεται…

  Για τον ορνιθόρυγχο εχεις δίκιο…..

  ειπα να γραψω κατι, ετσι, για αλλαγή διάθεσης…

 3. όσο για τους μεγάλους, τα έχει πει όλα η Θεοπούλα του ΠΑΡΑ 5 «Κόβεται το σεξ;»
  Όσο για τους νέους,…, κρίμα γιατί νομίζω διανύουμε την εποχή με το λιγότερο σεξ ποτέ, με τις περισσότερες δυσλειτουργίες, με το περισσότερο άγχος, με τον λιγότερο ελεύθερο χρόνο, με τα περισσότερα υποκατάστατα του σεξ, με τον περισσότερο αυτισμό (με την έννοια της ενασχόλησης μόνο με τον εαυτό μας) και την λιγότερη κοινονικοποίηση ever.
  (ή κάπως έτσι μου φαίνεται, γιατί μόνο σε αυτήν την εποχή έχω ζήσει)

 4. @mariza
  το αστείο της υπόθεσης είναι ότι μας προτείνουν να σώσουμε τον πλανήτη μεσω του σεξ, ξεχνώντας τον υπερπληθυσμό της γης…. εκτός αν επιβάλουν δια ροπάλου και επιτήρησης ( τύπου Μεγάλου Αδελφού) μεθόδους αντισυλληψης….

 5. Καλημέρα Ρίτσα. Πολύ ωραίο το κείμενό σου. Σε εποχή σημαντικών κρίσεων που επηρεάζουν μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, ακόμα και σε πολέμους, πάντα αυξάνεται η συχνότητα των σεξουαλικών επαφών. Ο φόβος κι η ανησυχία για το μέλλον ωθούν τους ανθρώπους να αναζητούν ανακούφιση στην ερωτική επαφή η οποία λειτουργεί όχι μόνο ως επιβεβαίωση της αξίας του παρόντος αλλά κι ως ψυχική ασπίδα απέναντι στις οικονομικές αντιξοότητες.

 6. Eva Stamou εχεις απολυτο δικιο Ευα μου. Και τώρα για να μας πείσουν προσθέτουν το ενδεχομενο σωτηρίας του περιβάλλοντος!!

 7. Η χαρά της ζωής είναι να κάνεις πολύ και καλό σεξ, με τον άνθρωπο που αισθάνεσαι άνεση και ασφάλεια, όχι να το κυνηγάς αγχωτικά, όπως οι Αμερικάνοι της Σεξούπολης. Και εδώ καταναλωτισμός κι αντεστραμένος Καλβινισμός .
  Οι Καλβινιστές μάζευαν πλούτο για να αποδείξουν ότι είναι εκλεγμένοι από τον Θεό, γυναίκες και άντρες στην δύση καταγίνονται με την εξωτερική πλευρά του σεξ για να αποδείξουν ότι έχουν επιλεγεί από τη φύση…

 8. Που λές Ρίτσα,
  όταν ήμουν μικρή, δεν είχαν ανοίξει τον δρόμο για την Κάβο Ντόρο, και τα χωριά ήταν τελείως απομονωμένα .Όυτε ρεύμα, ούτε τρεχούμενο νερό ούτε τίποτα. Κατέβαιναν κάθε μήνα και άν για προμήθειες με καικι. Μια μέρα ήρθαν στο μαγαζί δυο και μίλαγαν αρβανίτηκα και φερόντουσαν αμήχανα. Παραξενεμένη τις ρώτησα τι θέλετε/ Με ταπολλά, μου δείχνουν με τα χέρια τους ένα μέγεθος , και μου λένε, Θέλουμε μια λίμα, τόση με το συμπάθειο!
  Και άρχισαν τα γέλια!
  Τις ρώτησα και γω, γιατί λένε με το συμπάθειο, γιατί πραγματικά δεν πήγε το μυαλό μου εκεί.
  Και μου λένε, Τι να κάνουμε παιδί μου, είναι η μόνη ευχαρίστηση που έχουμε, και μόνο εκεί είναι το μυαλό μας.
  Αυτά! Καλημέρα!

 9. Καλησπέρα,

  Ξεκινώντας από το τελευταίο σχόλιο λοιπόν…εμπρός για έναν καλύτερο κόσμο, χωρίς ρεύμα!! 🙂

  Υ.Γ. ωραίο κείμενο

 10. καλησπέρα.
  ο μπαμπάς μου όταν έβλεπε και άκουγε…περίεργα.. να συμβαίνουν, έλεγε-
  – βρε δεν πάμε καλα..καθόλου καλά..
  φιλιά Κυριακάτικα

 11. Διαβάζω το ποστ και σκέπτομαι, σκέπτομαι και διαβάζω ….. και αισθάνομαι ότι θέλω να απελευθερωθώ από το πατρονάρισμα των ερευνητών, το πατρονάρισμα του αυταρχικού και ‘pushy’ Facebook και των υποπροιόντων του. Θέλω να κάνω τις δικές μου επιλογές που τελικά ειναι κοντά στο ‘ουκ εκ τω πολλώ το ευ’ και να νοιώσω ελεύθερη άραγε γίνεται ? Κάποτε είχα διαβάσει ένα από αυτά τα βιβλια της σειράς το ‘Freakeconomics’ και οι συγγραφείς υποστήριζαν ότι άγομαστε και φερόμαστε από τις επιλογές του συνόλου και πολύ μικρό ποσοστό είναι δική μας κατά δική μας επιλογή…. αρχίζω και το σκέφτομαι σοβάρα το argument 😉

 12. Καλησπέρα,
  Έχω ακούσει ότι στην οικονομική κρίση της δεκαετίας του 1970, υπήρξε αύξηση των γεννήσεων. Κάτι η τότε κρίση, κάτι ότι τότε τα σπίτια είχαν μία τηλεόραση, που λόγω κρίσης μπορεί και να έκλεινε και νωρίτερα από τις δώδεκα…

 13. @tsouknida
  καλησπέρα, καλησπέρα… Εχεις δίκιο, αλλά φαίνεται ότι καπου υπάρχει πρόβλημα. Ισως στους εγγλέζους, αλλά και στην ελλαδίτσα το τοπίο είναι ομιχλώδες….φιλια

 14. @ Τeo
  καλησπέρα και από μένα… Ευχαριστώ. Ειπα να γραψω κατι αναλαφρο(!!) γιατί με την πολιτική, εντάξει, ταχω φτ…….
  Αντε, να σφιχταγκαλιαστούμε, που λενε….αν ειναι για να σώσουμε τον πλανήτη….

 15. @penelope…
  καθε φορά βγάζεις μια φοβερή ωριμότητα, την οποία την πάω με χίλια…. Επιλογές εμείς ; Ετσι μας κάνουν να νομίζουμε.. Τέλος πάντων, ειναι μεγάλη αυτή η κουβέντα dearest

 16. @@Ντροπαλός…
  μα, πάντα τα ίδια μας λένε. Διαβασες το σημειο που αναφέρομαι στην πτώση της Σοβιετικής Ενωσης ? Εκεί είχαμε μειωση των ρυπων…Γιατί το ζητούμενο δεν ειναι τα παιδιά, αλλά η μειωση της εκπομπής ρύπων, αρα και ο περιορισμός του φαινομένου του θερμοκηπίου
  φιλια και ευχαριστώ για τη συμμετοχή σου

 17. και λίγο ποδήλατο, ε;
  αυτό δεν το΄παν οι άγγλοι, το΄χουν δεδομένο
  εξάλλου δύο πράγματα δεν ξεχνιούνται σ΄αυτήν την άτιμη ζωή!

  (έτσι εξηγείται γιατί έχει αυξηθεί κατακόρυφα το ποσοστό των 80 άνω που μου κολλάνε με σφρίγος, πάθος και ένταση!)

 18. Μα το περισσότερο σεξ επιδρά θετικά και στην οικονομία της ενέργειας. Σκέψου αυτό, φώτα ερμητικά κλειστά, τηλεόραση κλειστή κάνεις σεξ και γλιτώνεις μερικά βατ.
  Τωρα αν κάποιοι προτιμούν το φανερό με background την tv περί ορέξεως…
  Σβήστε τα φώτα λέμε!
  Make love not chat!
  …καιρός να κλείσω και εγω το λαπτοπ απόψε! 😉
  φιλάκια πολλα!

 19. Στον μεγάλο σεισμό της Θεσσαλονίκης τον Ιούνη του 1978 η πόλη μετακόμισε σε σκηνές στα πάρκα, στα στρατόπεδα και στο πανεπιστήμιο για 3 μήνες.
  Αποτέλεσμα, ερωτικές σχέσεις, περιρέων ερωτισμός και σεξ…λες, ριτσάκι, ένας σεισμός θα μας σώσει; 😉
  σεισμός παρέα με οικονομική κατάρευση!
  και ήταν και επιλογή των κατοίκων…τι επιλογή, που λέει και η penepope, επιβεβλημένη κατάσταση…χωρίς ρεύμα, τηλεόραση, μονόδρομος!
  😉

 20. Πραγματικα ωραια αναλυση. Δεν ανησυχω Ριτσα, ετσι που πανε τα πραγματα, οι ανθρωποι θα ξαναγυρισουν στην απολαυση που δε κοστιζει τιποτα, θα γλυκαθουν παλι και η ανθρωποτητα θα παρει παλι τ’ απανω της. Αν δε ξαναγραψω θα ειναι γιατι τελικα πεταξα το λαπτοπ.

 21. @thalassini… εσύ ειδικά να κλεισεις το μηχανηματάκι γιατί καλό δεν σου κάνει. Θα μεγαλώσεις και θα γίνεις εξάρτημά του….τόσο που η Δήμητρα θα σε μπερδεύει. Και θα λεει : τώρα πια ειναι η μαμά μου ; Η Θαλασσινή ή το μηχανηματάκι ; Λεμε τωρα
  φιλια, υπεροχο το μπραουνις εξαφανιζόλ

 22. Το σεξ είναι μια πνευματική άσκηση: εστιάζεις την προσοχή σου, αποκλειστικά, στην απόλαυση του κοριτσιού που έχει φωλιάσει στην αγκαλιά σου. Αν η προσοχή ξεφύγει και στραφεί στις αισθήσεις σου, απαλά την επαναφέρεις στην απόλαυση του πλάσματος που κρατάς, την αφήνεις να αναπαυτεί εκεί.
  Επίσης, το σεξ είναι μια ευκαιρία να θυμηθείς πόσο όμορφο είναι το βλέμμα των ανθρώπων.

 23. @Βροχοποιός.,
  καλώς όρισες στην παρέα. νασαι καλά και να βλέπεις παντα το ποτήρι μισογεμάτο, για να μην σου πω εντελώς γεμάτο…

 24. Γιατί, Ρίτσα μας, να περιοριζόμαστε μόνο στην αίσθηση της όρασης; Υπάρχει και η αφή, η γεύση, η όσφριση, η ακοή… να μην τις αξιοποιήσουμε κι αυτές;

 25. Καλησπέρα και καλή εβδομάδα Ρίτσα.

  Μου άρεσε πολύ το κείμενο σου. Πρωτότυπο, αν μη τι άλλο, το θέμα. Επιτέλους, σταματάμε να μιλάμε για την κρίση και προσπαθούμε να βρούμε (πρακτικές) λύσεις για να βγούμε από αυτήν 🙂

  Πέρα από την πλάκα, αυτή η περίοδος κρίσης είναι ευκαιρία επαναπροσδιορισμού και αναδιοργάνωσης πολλών πραγμάτων: σκέψεων, συνηθειών, αξιών. Π.χ. το τελευταίο διάστημα παρατηρώ ότι έχουν αναβιώσει οι μαζώξεις στα σπίτια για dvd και συζητήσεις. Τώρα διαβάζουμε για την ιδέα περί περισσότερου σεξ. Όπως και να ‘χει, πρόκειται για δραστηριότητες που (έστω εμμέσως και ενδεχομένως… εξ ανάγκης και όχι εκούσια) μας φέρνουν σε επαφή. Ουδέν κακόν αμιγές καλού λοιπόν…

 26. @Δ.Τζ ,
  φιλε μου, γι αυτό το εγραψα ετσι. Στη μέση του πουθενά κι ενώ κάποιος θα περιμένε κάποια άλλη …..βαρυγδουπη ανάλυση για τον υπέροχο κόσμο μας… Εγώ όμως σας την εσκασα…

 27. @Βροχοποιός….
  τόχεις ακούσει αυτό που λενε, περί ορέξεως κολοκυθόπιτα ; Ετσι είναι τα πράγματα. Ο καθείς αποφασίζει για τα του οίκου του…..φιλια και καλημέρα

 28. Με λίγα λόγια ανάγκαζε τον καιρό να τον υπακούει. Κι αυτό, φυσικά δεν συνέβαινε έτσι αυθαίρετα κι από μιά ανεξιχνίαστη ευαρέσκεια, αλλά ήταν αποτέλεσμα αυτής της καταπληκτικής σχέσης και ταύτισης που είχε αναπτύξει με τα φυσικά στοιχεία, ταύτιση που εξίσωνε και καταργούσε τελείως τη διαφορά και την απόσταση ανάμεσα σε εκείνον και τον Κόσμο, ανάμεσα στο «Μέσα» και στο «Έξω», ανάμεσα στο «υποκείμενο» και «αντικείμενο». Γιατί ο Βροχοποιός μπορούσε να στέκεται εκστατικός μπροστά στη Φύση και να την ακούει. Καθόταν επάνω στο χώμα ανακούρκουδα, έχοντας όλους του τους πόρους ανοιχτούς στον Έξω Κόσμο, έτσι που η ψυχή και το πνεύμα του, όχι μόνο γέμιζαν και επικοινωνούσαν με τον αέρα και τα σύννεφα αλλά μπορούσαν να τα δημιουργούν και να τα διευθύνουν, όπως ακριβώς εμείς ξέρουμε με ακρίβεια μιά μουσική φράση την οποία μπορούμε να αφυπνίζουμε μέσα μας και να την αναπλάθουμε.
  Τώρα;…

 29. Εγω μια συνηθισμένη δημοσιογραφος,με ονομα και επίθετο, μεροκαματιάρα που αγωνίζεται να μάθει ότι ένα κι ένα κάνουν δύο , αλλά πότε πότε κάνουν και τρία… Πρέπει να ξέρεις, ότι όταν εμφανιζεσαι σ ένα μπλογκ -όχι ότι είναι αναγκαίο – το όνομα σου πρέπει να παραπέμπει σε ένα άλλο μπολγκ ή να διευκρινίζεις ότι δεν έχεις μπλογκ, αλλά είσαι ένας περαστικός αναγνώστης…
  αυτά και φιλια τω αγνώστω
  ριτς

 30. Ε ναι, τι περισσότερο να περιμένει κανείς απο τους «ξενέρωτους» (λαϊκά) ή αναγωγιστές (reductionists – πιο επιστημονικά) Εγγλέζους …

  Η αβάστακτη ελαφρότητα (ή μήπως σκοπιμότητα) της σκέψης τους καλό είναι να μην θολώνει την δική μας.

  Από αρχαιοτάτων χρόνων ο Έρως ήταν αυτός που έσωζε τον Κόσμο και τον κόσμο … τουλάχιστον των ελλήνων! Γι αυτό Ρίτσα θα χαιρόμουν ιδιαίτερα εαν σε κάποιο επόμενο πόστ έγραφες κάτι γι αυτό το φτερωτό παιδάκι που ακόμη και θεοί αδυνατούν να του αντισταθούν … Δεν νομίζεις ότι αρκετά καταναλώσαμε την κουλτούρα των Αγγλοαμερικάνων;

 31. Philomirage

  ε, από εκει ηταν τα στοιχεια, γι αυτό και τους ανέφερα. Κρυοπλαστοι ειναι τελικά, έτσι; Συγγνωμη για την καθυστέρηση μηνων, αλλά αν σου πω ότι τωρα ειδα το σχολιο, θα με πιστέψεις ;

 32. Καλημέρα σας,
  Το Θεώρησα εξαιρετικό και έτσι,
  Δημοσίευσα το παραπάνω άρθρο στο http://www.Goldenguide.gr στο link του Community στην κατηγορία E-Art.

  Το site mas είναι σχετικά καινούριο και δεν έχει μεγάλη συμμετοχή ακόμη σε δημοσιεύσεις. Έτσι το τροφοδοτούμε εμείς προς στιγμήν.

  Σε περίπτωση όπου το άρθρο δεν είναι δικό σας ή ενοχληθήκατε απο την αναδημοσίευσή του στο site μας παρακαλώ να μας ενημερώσετε να το διαγράψουμε.

  Θα ήταν πολύ μεγάλη μου χαρά, εάν κάνατε μια εγγραφή στο site και μας δημοσιεύατε που και που μερικά τόσο εμπνευσμένα άρθρα.

  Regards,
  Thanos Stamatiou
  Leader of the «GoldenGuide Team»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s