Αν δεν είμαστε στο ευρώ……


7857Ξέρω, ξέρω. Πολλοί είστε ευρωσκεπτικιστές για να μην πω αντιευρωπαϊστές. Καλά κάνετε. Ο καθένας κάνει τις επιλογές του κι αυτό είναι που με συγκινεί στη δημοκρατία!! Εγώ όμως είμαι υπέρ της Ευρώπης και υπέρ του ευρωπαϊκού προσανατολισμού, για λόγους που έχουν σχέση με τη δική μου κουλτούρα. Και πιστεύω ότι όσο περνάει ο καιρός η άποψή μου – παρά τα όσα γράφονται για το ευρώ κυρίως ( βγήκε και ο Σόρος να εκφράσει τους…φόβους του, γιατί η πατρίδα του έχει τεράστιο πρόβλημα αυτή τη στιγμή, όντας εκτός ) – με δικαιώνει.

ριτς

Αντίλογοι της Ρίτσας Μασουρα

Kατά κάποιο τρόπο ζούμε την αναστροφή του διχαστικού δόγματος του Ντόναλντ Ράμσφελντ, ο οποίος είχε «διαιρέσει» την Ευρώπη σε παλιά και νέα. Η παλιά εμφανιζόταν ως η επιτομή της οπισθοδρομικότητας γαντζωμένη σε καρτεσιανές και καντιανές ιδεολογίες, εν αντιθέσει με τη νέα, η οποία έχοντας ζήσει τον σοβιετισμό, έβλεπε την Ουάσιγκτον ως ελευθερώτρια δύναμη. Στην πραγματικότητα, η παλιά Ευρώπη λειτουργούσε ως κυματοθραύστης της πολιτικής Μπους, ενώ η νέα προσέβλεπε σε επενδύσεις και στη διασφάλιση ηγετικών ρόλων.

Σήμερα, ο διαχωρισμός έχει αποκτήσει ενδοευρωπαϊκά χαρακτηριστικά. Η Ανατολική Ευρώπη, όντας στη δίνη του οικονομικού κυκλώνα, στρέφεται προς τις Βρυξέλλες, επιζητώντας δανεισμό και επίσπευση των διαδικασιών ένταξής της στο ευρώ. Αιτήματα, όμως, που προϋποθέτουν εκροή τεράστιων κονδυλίων προς κράτη που έχουν επιδείξει αντιευρωπαϊκή συμπεριφορά. Πόσο εύκολα να ξεπεραστεί η στάση του προέδρου της Τσεχίας και προεδρεύοντος της Ε. Ε., Β. Κλάους, ο οποίος χαρακτήρισε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα αντιδημοκρατικό, ελιτίστικο θεσμό, ανάλογο με τις σοβιετικού τύπου δικτατορίες που απαγόρευαν την ελεύθερη σκέψη! Ο ευρωσκεπτικισμός, ωστόσο, είναι η εύκολη λύση όσων αντιτίθενται στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Στην Ελλάδα, οι ρητορικές κορόνες των ευρωσκεπτικιστών υπερίσχυαν οποιασδήποτε άλλης φωνής. Επί σειρά ετών, η αντίδρασή τους απέναντι στην Ε. Ε., η οποία ήλεγχε τα οικονομικά, επέβαλε πρόστιμα και απαιτούσε υψηλή απορροφητικότητα των κοινοτικών κονδυλίων, είχε εξελιχθεί σε must. Σήμερα, ακόμη και οι ευρωσκεπτικιστές θα πρέπει να παραδεχτούν ότι αν είχαμε μείνει εκτός ευρώ, θα είχαμε την ίδια μοίρα με τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Το ευρώ, ευτυχώς, έγινε λέμβος σωτηρίας. Ας ρωτήσουμε γι’ αυτό τους Βρετανούς, που παρακολουθούν τη λίρα να δοκιμάζεται σκληρά, ενώ ο Μπράουν παρότι σπεύδει στις ΗΠΑ, έχει στραμμένο το βλέμμα του προς την Αγκελα Μέρκελ. Πρόσεξε, άραγε, κανείς το «τρυφερό» φιλί που έσκασε στο μάγουλο της Μέρκελ ο Βρετανός πρωθυπουργός, λίγο μετά το τέλος της συνάντησης του Βερολίνου, το περασμένο Σάββατο; Στο κάτω κάτω, στα μάτια του Μπράουν η Μέρκελ μοιάζει με φάρο που αναβοσβήνει στο σκοτάδι, καθώς οι σχέσεις του με τον Σαρκοζί δεν είναι οι καλύτερες.

Πολλοί διερωτώνται αν αυτή η κρίση θα διευκολύνει τη δημιουργία σκληρού πυρήνα της Ε.Ε. Αλλά μήπως θα ’ταν προτιμότερο να σκεφτούμε ότι αυτή η κρίση αποτελεί την καλύτερη αφορμή για τη δρομολόγηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης;

zekerheden11H Γερμανία έχει πειστεί ότι ο μόνος τρόπος σωτηρίας είναι η οικονομική ενίσχυση των ευρωπαϊκών κρατών με πρόβλημα, αρχής γενομένης από τις χώρες του Εurogroup. Αν έστω και μια χώρα καταρρεύσει, θα καταρρεύσει ολόκληρο το οικοδόμημα. H Γερμανία επίσης έπεισε τη Γαλλία να περιορίσει τις κορόνες του οικονομικού πατριωτισμού, υποχρεώνοντάς την να παραδεχτεί ότι η ύφεση δεν αντιμετωπίζεται με συνταγές εθνικής εσωστρέφειας. Αν ζούσε ο Γκαίτε θα έλεγε: «Από τη στιγμή τούτη ζούμε μια νέα ιστορία». Ορθάνοιχτα τα μάτια, λοιπόν.

Δημοσιεύθηκε στην Καθημερινή 26-2-2009


Advertisements

18 thoughts on “Αν δεν είμαστε στο ευρώ……

 1. Με το πέρασμα του χρόνου έχω καταλάβει Ρίτσα πως δεν φταίει το ευρώ για την «κατάντια» μας, αλλά η λανθασμένη μας αντίληψη στην διαχείρηση.

  Τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης που παίρνουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση (στο Γ΄ έχει γίνει το «έλα να δεις») δεν διανέμονται όπως πρέπει, αλλά και με καθυστέρηση στους ενδιαφερόμενους φορείς…

  Με αποτέλεσμα να απαιτούμε το επόμενο πριν καλά καλά δώσουμε ραπόρτο πώς ξοδεύτηκε το προηγούμενο…

  Αθάνατη Ελλάδα γεια σου.

  Καλά κούλουμα Ριτσάκι.

  Κώστας
  vloutis.wordpress.com
  vloutis.blogspot.com

 2. Συμφωνώ απόλυτα με τις απόψεις σου Ρίτσα! Έχουμε μάθει να μας φταίνε πάντα οι άλλοι. Εμείς ποτέ δε φταίμε για τίποτα.
  Καλό τριήμερο σε όλους!

 3. Τα κοινοτικά πλαίσια στήριξης ήταν μια καλή ευκαιρία να βάλουμε μια τάξη όχι μόνο με το να κάνουμε έργα υποδομής, αλλά και να δείξουμε ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε τους εαυτούς μας: τη διαφθορά, την κακή διαχείριση και την προχειρότητα. Μέχρι τώρα έχουμε δώσει εξετάσεις κι έχουμε μείνει μεταξεταστέοι. Όταν τύποι σαν τον Ζαχόπουλο (φιλόλογος με ένα μεταπτυχιακό -ας μην το χαρακτηρίσω- στο ιστορικό τμήμα) αναλαμβάνουν να διαχειριστούν κονδύλια εκατομμυρίων ευρώ με μόνο προσόν τους την κομματική ταυτότητα, τότε πάμε κατά διαόλου.
  Η Ευρώπη -και από τους πρώτους που το είδε αυτό είναι ο Θεοτοκάς- είναι ο προνομιακός χώρος, πολιτισμικά, πολιτικά και οικονομικά στον οποίο θα μπορούσε να ενταχθεί με ασφάλεια η Ελλάδα. Οι υπόλοιπες συνταγές απέτυχαν ιστορικά. Αν οι Έλληνες αρχίσουν να ταξιδεύουν περισσότερο και πιο ανοιχτά εντός της Ευρώπης χωρίς σύνορα, αν σπουδάζουν και στην αλλοδαπή, αν βλέπουν και εξωτερικές ειδήσεις και όχι τα δικά μας μίζερα αναμασήματα, τότε πολλοί σκεπτικιστές θα δούνε απλώς ότι είναι αδαείς και κοντόθωροι.
  Καλημέρα ρίτσα μου -ωραίο κείμενο

 4. Αγαπημένο διεθνές Ριτσάκι,
  Συμφωνώ εν πολλοίς με την ανάλυσή σου. Πιστεύω πως τώρα είναι η ώρα της Ευρώπης. Λύνοντας τα βασικά προβλήματα των νεοεισαχθέντων, μπορεί να αναδειχθεί στην οικονομική υπερδύναμη.
  Ηδη ο Καναδάς παρακαλάει για μια συμφωνία ελέυθερου εμπορίου με την ΕΕ, αφού δεν μπορεί πλεόν να βασίζεται στη νότιο γείτονα.
  Επίσης, η ΕΕ λόγω της ελέυθερης διακίνησης εμπορευμάτων και προσώπων στα κράτης της, είναι η μόνη που μπορεί να αντιπαραταχθεί στην αδιέξοδη πολιτική του προστατευτισμού.
  Καλά τρελλά καρναβάλια

 5. χαρά η μέρκελ! για το φιλί, λέω! 😉
  τα μάτια ανοιχτά και τ’ αυτιά ορθάνοιχτα, ρίτσα!
  και καθόλου σκεπτικισμός για την ευρώπη…
  ιστορικές στιγμές ζούμε και άγνωστο το μέλλον.
  καλά κούλουμα!!!
  σε φιλώ!

 6. Να περάσουμε όλοι ένα ομορφο τριημερο!!!!!! Από την Τρίτη τα κεφάλια μέσα καθότι έχουμε την επέλαση της κρισης κατά τα γραφάς!!!!

 7. Σημειωση δική μου : η Ευρώπη μοιαζει σαν κάτι στρυφνές γεροντοκόρες, που όταν ήταν νεώτερες τους προξένευαν διαφορους και εκείνες αντιδρούσαν καθε φορά που διαπίστωναν μια ανεπαίσθητη μικρή τρύπα στις κάλτσες τους. Ακομη κι αν δεν την εβλεπαν , ήταν ικανές να την ευφέρουν προκειμένου να αποφύγουν το στρίμωγμα… Ετσι και η Ευρώπη, αλλά όπως και οι γεροντόκορες έχει μια άλλη αυρα που σου εμπνέει σεβασμό, θυμό,χλευασμό, αλλά και αποδοχή…

 8. Dearest η Ευρώπη δεν την βλέπω καθόλου μα καθόλου σαν γεροντοκόρη είναι ένας ‘χάρτης’ που κανείς μπορεί να διαβάσει την εξέλιξη των ανθρωπινων κοινωνιών μέσα απο πολέμους αιματοχυσίες αιώνων καταφέρε το ακατόρθωτο εστω και για οικονομικούς λόγους και συνυπάρξουν μαζί διαφορετικές γλώσσες πολιτισμοί κλπ…
  Anyway πας για πεταμα αετού χωρίς λαπτοπ ? Καλά να περάσεις χχχ

 9. καλησπέρα!!! διαβάζοντας, αναρωτήθηκα αν ο Ράμσφελντ είχε διαβάσει τη Σύγκρουση πολιτισμών του Χαντινγκτον; η νέα Ευρώπη, είναι η σκοτεινή-ορθόδοξη Ευρώπη σύμφωνα με τον προσφάτως εκλιπόντα καθηγητή, ή κάνω λάθος….

  όσο για τα κοινοτικά πλαίσια στήριξης…μεγάλη κουβέντα…

  καλό τριήμερο…

 10. Ο ευρωσκεπτικισμός είναι μία δικαιολογία αποχής και επίρριψης ευθυνών στους «ξένους». Ως γνωστόν, εμείς ποτέ δε φταίμε σε τίποτα για την κατάντια του συστήματος και την άνθιση της παραοικονομίας…

  Αγαπητή Ρίτσα,
  κατά τύχη(;) έχουμε το ίδιο θέμα κι έχω ήδη συνδέσει το άρθρο σου με την ανάρτηση μου.

 11. Πιστεύω, Ρίτσα μου, ότι υπάρχει κάποιος κοινός ‘παρονομαστής’ σε ότι συμβαίνει τόσο στην ευρώπη και τη μέση ανατολή, όσο και εδώ στη χώρα μας: μια ομοειδής ασυνεννοησία η οποία είναι οφειλόμενη κυρίως στην έλλειψη κοινής ‘γλώσσας’ επικοινωνίας, την οποία με πολύ ενάργεια περιγράφει ο μύθος του ‘πύργου της βαβέλ’.
  Μπορείς να αναλογιστείς πόσα πολλά χάνονται εντός της Ε.Ε.: τεράστια οικονομικά κεφάλαια, επιχειρήσεις, ανάπτυξη, χρόνος, ανθρώπινη ποιότητα, εν τέλλει ανθρώπινες ζωές; Όταν το σκέφτομαι νιώθω συντετριμμένος.
  Πότε θα πάψουμε, επιτέλους, να νιώθουμε ότι το (κάθε) κράτος μας είναι το κέντρο του σύμπαντος, ώστε να στραφούμε στα υπόλοιπα κράτη για να συνεννοηθούμε;
  Η τεχνολογία υπερπλήρωσε τα ευρωπαϊκά κράτη με πληροφορίες, ενώ τα στέρησε από αλληλοκατανόηση και συνεννόηση, εξ ου και ο ευρωσκεπτικισμός.
  Καλό τριήμερο και ας πάρουμε και κανένα μικρό βιβλιαράκι μαζί.
  Φιλιά!

 12. Κανείς δεν σχολίασε τα σκι μου, και κανείς δεν είπε κουβέντα για τη φωτο με τον τύπο και τις άδειες τσέπες. Α, σοβαρότης, εως και υπερβολική σοβαρότης, θα έλεγα…
  φιλια σε όλους καλα Κουλουμα……

 13. Αντι-Ευρωπαϊστές οι ευρωσκεπτικιστές ;
  Ενώ εσείς …αγαπατε την Ευρώπη ;
  Οι ‘αντι’ απλά ρωτάνε : Μα ΠΟΙΑ ΕΥΡΩΠΗ αγαπάτε ;

  Κι απάντηση δεν παίρνουν .

  Αμα η ερώτηση απαντηθεί τότε το συζητάμε . ‘Σοφά’ πάντως πολύ ευρωπαϊκοί ηγέτες απαντουν απλώς με …συνθήματα , για να αποφύγουν την απάντηση που ….δεν ξέρουν προφανως

  Κι η αλήθεια ε’ιναι ότι αυτοί οι ηγέτες αποφασίζουν για σας κατά 80% και όχι οι εθνικοί σας ηγέτες οπως νομίζετε – το δηλώνουν αυτό στους λόγους τους και αρκετοί ευρωυποψήφιοι

  Εκεί βρίκσκεται η βαθειά αιτία του ευρωσκεπτικισμού – δεν είναι θέμα …γευστικών προτιμήσεων . Και είναι πολύ σοβαρό θέμα για να το … διασκεδάζουμε . Είπαμε : το 80% της νομοθεσίας που σας αφορά στον τόπο σας

 14. ^ Πολυ χαίρομαι που με αφορά το 80% της νομοθεσιας και μακάρι ναξερα ότι θα μπορούσε πράγματι να εφαρμοστεί χωρίς τα δικά μας κόλπα… Δεν ξέρω αγαπητέ μου φίλε τί σκέπτεσαι και πώς το σκέπτεσαι, αλλα παραμένω οπαδός της Ευρώπης με όλα τα στραβά της. Εχω πει κι εχω ξαναπεί κι από δω κι από αλλού ότι αν δεν είμαστε στην Ε.Ε. τωρα θα κλαιγαμε με μαύρο δάκρυ και δεν θα είχαμε πού την κεφαλή κλίναι. Ο ρεαλισμός στα πολιτικά πράγματα και στους προσανατολισμούς μιας χώρας είναι αναγκαίος…

 15. Αγαπητέ ristmas

  Στα ελληνικά το ‘σκέπτομαι’ ξέρεις τι σημαίνει. Το ‘sceptics’ μας το δανείστηκαν οι αγγλοσάξωνες ( κι απο κοντά οι Γάλλοι – με ελαφρά διαφορετική ορθρογραφία ) αλλά με άλλο σημασιολογικό περιεχόμενο – σαν να σημαίνει διστάζω , απορρίπτω . ΕΚΕΙ μπλεκόμαστε

  Είμαι ‘αρχαίος’ οπαδός της Ευρωπαϊκής ιδέας αλλά τα τελευταία 15 χρόνια διαβάζοντας επιμελώς τα όσα αναφέρονται στην ΕΕ δεν καταλαβαίνω κατά που το καράβι τραβάει και που πάει να καταλήξει . Εξ ού και το ‘σκέπτομαι’.
  Δεν μπορεί να υπάρξει ‘ρεαλισμός’ αν δεν απαντήσουμε αυτή την ερώτηση πράγμα που γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο όταν ακούμε τους ‘ηγέτες’ να μιλάνε – ουδεμία σύγκριση των ‘ηγετών’ με προσωπικότητες σαν τους ντε Γκωλ , Αντενάουερ , Μοννέ κλπ . Χωρίς ηγέτες οι μεγάλες ιδέες δεν επέζησαν και αυτοί μας λείπουν πολύ τώρα . Ετσι μπορεί να κλάψουμε με μαύρο δάκρυ επίσης αν δεν προσέξουμε το που τραβάμε και ΠΟΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΘΕΛΟΥΜΕ. Κυκλοφορούν χίλιες διαφορετικές απόψεις στον αέρα και κανένας δεν ξέρει να απαντήσει την ερώτηση

  Δυστυχως οι μή ‘σκεπτικιστές’ ( να πω ότι είναι και μη σκεπτόμενοι 😉 κατηγορούν ασύστολα και ‘ελαφρά τη καρδία’ τους eurosceptics σαν αντι-Ευρωπαίους και μπαλώνουν έτσι πρόχειρα όσο και πολύ επικίνδυνα το πρόβλημα : αποφεύγουν την συζήτηση με τους ‘εχθρούς’ της ιδέας και συνεπώς την βαθύτερη σκέψη στο ΠΟΥ ΤΡΑΒΑΜΕ. Δεν ζω στην Ελλάδα και ξέρω καλά ότι οι ‘δυτικοί Ευρωπαίοι’ πολύ συχνά θέτουν κι εκείνοι το ερώτημα με την ίδια αγωνία ενώ παίρνουν σαν απάντηση κάτι ανεγκέφαλα συνθήματα που δεν πείθουν.

  Γιατί φοβούνται για την μεγάλη αποχή ; Γιατί λένε ότι Ευρώπη χωρίς τους ….Ευρωπαίους δεν γίνεται ; Γιατί Γάλλοι και Ολλανδοί απέρριψαν εκείνο το αλλαλούμ κείμενο που μας το πάσσαραν σαν Σύνταγμα – όπου η σελίδα Χ απέρριπτε όσα έγραφε η σελίδα Υ ; Πως νομίζεις ότι η Συνθήκη τησ Λισσαβώνας ( το copy-paste του Συντάγματος που απορρίφθηκε ) θα μπορέσει να επιζήσει και να προσφέρει στην οικοδόμηση της Ευρώπης ; Επειδή βουλές σαν την Ελλάδα το πέρασαν ‘αδιάβαστο’ ( Εμ , και τόσο μεγάλο κείμενο που ήταν !) και με τον λαό χωρίς ενημέρωση ;
  Τουλάχιστον οι Γάλλοι έκαναν μεγάλη προσπάθεια ενημέρωσης , στο Internet ‘απλοί πολίτες’ έκαναν συζητήσεις και υπογραμμίσεις που πέρναγαν στους άλλους πολύ γρήγορα , εξ ού και η ενσυνείδητη απόρριψη και όχι η ΄’εχθρα στον Σιράκ όπως δικαιολογήθηκαν αργότερα οι ‘ηγέτες’ . Ένας Σιράκ που βγήκε στην τηλεόραση να υποστηρίξει το Σύνταγμα μπροστά σε γυμνασιόπαιδα και φοιτητές και όπου αποδείχτηκε αδιάβαστος μπροστά τους – οι νεαροί ξέραν καλλίτερα τι έλεγε το Σύνταγμα από εκείνον ( παρακολούθησα προσωπικά την εκπομπή ) . Αυτό δεν λέγεται Μεγάλη Ιδέα αυτό λέγεται …κατάντημα

  Και να θυμήσω κι εκείνα τα λόγια : «Δηλαδή άμα λέμε ΝΑΙ στην Ευρώπη χωρίς να σκεφτόμαστε είμαστε ‘καλά παιδιά’ και καλοί Ευρωπαίοι ενώ αν σκεφτόμενοι έχουμε αμφιβολίες είμαστε οι ‘εχθροί του λαού’ ; Και εννοώ ακριβώς το πενύμα του ομώνυμου έργου του Μπρέχτ : όσοι λένε την αλήθεια που οι άλλοι δεν θέλουν να ακούσουν … στιγματίζονται και διώκονται .

  Κοινώς : Υπάρχει μπόλικο μαύρο δάκρυ εμπρός μας αν η ΕΕ αποτύχει στην αρχική της ιδέα και καταντήσει ένα χαοτικό και άνευ αρχων σύμπλεγμα που διάφοροι παράγοντες βλέπουν εκεί μέσα διάφορους στόχους. Εκεί να δεις δάκρυ φίλε μου . Τώρα είμαστε μόνο στην αρχή .

  Τι λές γι αυτού του είδους τον ρεαλισμό ;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s