Θα τα πούμε κέντρα υποδοχής ή στρατόπεδα;


arguineguin_immigrantsΠοιο είναι τελικά το πρόβλημά μας ; Αν θα τα πούμε κέντρα0408 metanastes υποδοχής ή στρατόπεδα ..( συγκέντρωσης) ;  Η ονομασία είναι αυτή που μας καίει,  ή αν  οι περιοριστικοί τόποι θα συμβάλουν στην άμβλυνση της πορνείας των 15χρονων κοριτσιών από τη Νιγηρία, στη μείωση της διακίνησης ανθρώπων, στον περιορισμό της διακίνησης ναρκωτικών ; Στο κάτω κάτω, θα «κλείσουμε» 1000 σ ένα περιφραγμένο χώρο. Και με τους άλλους 15000 σήμερα και 300.000 αύριο τί θα γίνει ;  Έτσι όπως έχουμε κτίσει την Ελλάδα δεν έχουμε και γη να περιφράξουμε!

Σ ‘ αυτή την περιπεπλεγμένη κοινωνία δεν είναι μόνον η μια πλευρά που ευθύνεται. Ευθύνεται και η άλλη. Η αλληλένδεση είναι αναπόφευκτη.Δεν αναφέρομαι βεβαίως στην πολιτεία και στον αποσπασματικό τρόπο λειτουργίας της. Αναφέρομαι στους ίδιους πολίτες που με τον άλφα ή το βήτα τρόπο-θετικά ή αρνητικά- εμπλέκονται σ’ αυτή τη θλιβερή ιστορία.

Ας μην ξεχνάμε ότι η ιστορία της ανθρωπότητας εμπεριέχει τη διαρκή μετανάστευση ως συστατικό της στοιχείο. Πάντοτε και παντού. Σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Ποιος μπορεί να την σταματήσει ; Και με ποιο τρόπο ; Θα κτίσουμε τείχη, σαν τους Αμερικανούς, τους  Ισραηλινούς και δεν ξέρω ποιους άλλους λαούς ; Και η ταμπελίτσα του πολιτισμένου λαού θα πάει περίπατο;

horseback illegal immigrantsΗ βία φέρνει βία, αλλά και η αδιαφορία διογκώνει το πρόβλημα, φορτίζοντας το με ρατσιστικές και εθνικιστικές πτυχές. Ας προσέξουμε όλοι κι ένας ένας χωριστά. Η Αθήνα από την Ομόνοια και κάτω θυμίζει σκηνές από κινηματογραφική ταινία, όπου δύο διαφορετικοί κόσμοι συγκρούονται. Οι νόμιμοι και οι παράνομοι.

Ας σκεφτούμε λίγο κι ας σκύψουμε πάνω από το πρόβλημα. Οι χαζοχαρούμενες και ανέμελες εποχές έχουν περάσει. Η ευταξία και η ασφάλεια έχουν προ καιρού αναιρεθεί. Η προσαρμογή μας στις καινούργιες συνθήκες,αν και παραμένει ζητούμενο, οφείλει να είναι γρήγορη και με τις λιγότερες δυνατές πληγές για όλους.

ριτς

Advertisements

18 thoughts on “Θα τα πούμε κέντρα υποδοχής ή στρατόπεδα;

 1. Είναι σαφές ότι άλλη μια φορά αφήσαμε ένα πρόβλημα να διογκωθεί, για να αποφασίσουμε να ασχοληθούμε μ’ αυτό. Κι όταν μια εν πολλοίς ανίκανη κυβέρνηση, βλέπει πανικόβλητη την εκλογική άνοδο του ΛΑΟΣ, σπεύδει να υιοθετήσει σε επίπεδο μέτρων (υποτίθεται) τις θέσεις του ΛΑΟΣ. Κοινώς, δηλαδή, χάος.

 2. Θα πω τα ίδια που είπα και αλλού:

  Οι ξένοι που ήρθαν, ήρθαν επειδη πίστευαν ότι εδω, στο παράδεισο της λαμπρής Δυσης θα βρούν μια καλύτερη μέρα! Ομως πόσοι απο αυτούς πνιγηκαν στο δρόμο; έπεσαν θυματα σωματεμπορίας, ειδικά οι γυναίκες και τα παιδιά, πόσοι εργάστηκαν χωρίς ασφάλεια μειώνοντας επι τούτου τα αποθέματα των ταμείων, ενώ οι κυβερνήσεις μας μας έλουζαν με ψέμματα, ότι οι ξένοι εργάτες θα σώσουν τα ταμεία; πόσοι δεν πήραν μισό μεροκάματα απο τους ντόπιους; πόσοι δεν σκούπισαν τα σπίτια μας για το μισό της αντιστοιχης ελληνίδας;

  Πόσοι ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ πριν το σήμερα, μίλαγαν για οργανωμένη μετανάστευση;

  Α, είναι πολύ ευκολο να λυπάσαι αυτά τα λίγα εκατομμύρια που έρχονται στην πόρτα σου, αλλά να ξεχνάς τα δισεκατομμύρια που πεθαίνουν απο πείνα και δίψα και ακραία εκμετάλλευση.

  Η φτώχεια του πλανητη ΔΕΝ θα λυθει με μετανάστευση, αλλά με πολιτική υπστηριξης των φτωχών χωρών, ώστε να δημιουργησουν ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥς δυνατότητες εργασίας!!

  Η μετανάστευση είναι κατάρα, που κάνει τους φτωχούς φτωχότερους και τους πλούσιους πλουσιότερους.

  Η μετανάστευση ποτε δεν βοήθησε τον μετανάστη αλλά τον εργοδότη.
  Σημερα, που η οικονομική κρίση κτυπάει τη πόρτα μας, η Ε.Ε. άλλαξε τροπάριο, γιατι βλέπει ότι η φτωχεια θα παρασύρει και τους βιομήχανους και αυτην την ίδια την ελίτ της παγκόσμιας διακυβέρνησης!

  Το ΛΑΟΣ, απλώς συμπτωματικά μίλησε για το πρόβλημα και πετυχε το timing. Η αλλαγη πολιτικής ξεκινάει απο την ΕΕ.

 3. Η ιστορία της ανθρωπότητας είναι συνδεδεμένη με τη μετανάστευση…
  Ή μήπως τη νομαδική ζωή;
  Γεγονός είναι όμως πως σήμερα βιώνουμε μια μη-βιώσιμη διαδικασία.
  Εκεί πρέπει να σταθούμε.
  Οι ευθύνες είναι σίγουρα πολλές.
  Φυσικά οι ευθύνες των πολιτών δεν είναι ποτέ ισότιμες με των κυβερνητών (θα μαλλιάσει η γλώσσα μου να το λέω).
  Δυστυχώς αν δεν κινείσαι τουλάχιστον στο ρυθμό που σου χτυπάνε (αν όχι με ακρίβεια στα βήματα) τότε δεν «πας πουθενά».
  Οι ευθύνες βρίσκονται στο ότι δεν φροντίζουμε ώστε να μην είναι απαραίτητα όλα αυτά τα μεταναστευτικά κύματα, αλλά συνεχίζουμε να υπεραναπτύσσουμε τον δυτικό κόσμο και να καπηλευόμαστε τους πόρους του υπόλοιπου. Έτσι δεν αφήνουμε άλλη «επιλογή» από τη μετανάστευση. Τεχνηέντως όμως, όχι πραγματικά όπως γινόταν «στην ιστορία της ανθρωπότητας».
  Η πράξη παραμένει πως αν όλη η ανθρωπότητα μεταναστεύσει στον «δυτικό κόσμο», αυτός θα καταποντιστεί. Δεν μπορεί να τη συντηρήσει. Είναι μη-βιώσιμο. Ας καταλάβουμε κάποτε την έννοια και ας δούμε σοβαρά την υπόθεση μετανάστευση-πλανητική βιωσιμότητα.
  Όσο καταδικαστέα είναι τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, άλλο τόσο καταδικαστέα είναι και η σύγχρονη παγκόσμια μεταναστευτική τάση.
  Ας ψάξουμε κάποτε εκεί που πρέπει αντί να βαυκαλιζόμαστε.

 4. Η ανάρτηση και τα σχόλια τα λένε όλα.
  Ακόμη κάτι όμως:
  Αυτού του τύπου η μετανάστευση, η λεγόμενη «νέα» μετανάστευση ή μή-κανονική κλπ κλπ αποτελεί επιλογή.
  Δεν είναι τυχαίο που αφέθηκε αρρύθμιστη η μετανάστευση: οι μετανάστες χωρίς χαρτιά και δικαιώματα συμφέρουν περισσότερο, όχι μόνο από την άποψη του κόστους και την συνακόλουθη επίδραση του κόστους αυτού στο εγχώριο εργατικό δυναμικό (συρρίκνωση του κόστους και των δικαιωμάτων των ντόπιων), αλλά και από την άποψη ότι αποτελούν πλέον ένα απόλυτα συμπιεστό ρευστο, μια εργατική δύναμη που χωρίς δικαιώματα είναι στο απόλυτο έλεος….
  Στο τέλος της δεκαετίας του ’60, μέ τόσες εκαντοντάδες χιλιάδες Έλληνες στην Γερμανία (για 5 χρόνια υποτίθεται), ο τότε Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων, ζητούσε από την κυβέρνηση, όχι βέβαια τον επαναπατρισμό των Ελλήνων της Γερμανίας, αλλά την εισαγωγή 70.000 Αιγυπτίων. Γιατί άραγε?

 5. Νομίζω πως θα πρέπει είτε Δεκεμβρης είναι, είτε Ιούνης, είτε ο παράνομος μένει στην Εκάλη σε ρετιρέ είτε στον Αγ Παντελεημονα σ ενα υπόγειο, η (παρ)ανομία να αντιμετωπίζεται με το ίδιο τρόπο, κατ αρχήν. Δυο μετρα και δυο σταθμα οδηγούν σε δύο στρατόπεδα. Εκατερωθεν.

  Τα υπόλοιπα ειναι θεμα πολιτικής γενικά. Εαν δεν υπαρχει πολιτικη, αλλα μονο ανερματιστη επικοινωνιολαγνεία και ποικιλοτρόπως καθυστερημενη ψηφοθηρία, το να ζητάμε μεταναστευτική πολιτικη, ειναι σαν να ζητάμε παστρουμα σε ζαχαροπλαστείο.

 6. η αλήθεια είναι ότι κι εμένα το μυαλό μου συνειρμό με στρατόπεδα συγκέντρωσης έκανε, όταν πρωτοδιάβασα την είδηση. Και αυτό το «τσουβάλιασμα» παράνομων, μεταναστών και ναρκομανών και δεν-ξέρω-κι-εγώ-τι-άλλο, μου φαίνεται πολύ παράξενο.

  Σαν σπασμωδική αντίδραση το είδα, μιας ανίκανης -να διαχειριστεί πιο απλά προβλήματα- κυβέρνησης. Και δεν ξέρω τι αποτελέσματα θα δώσει

  Καλό ΣΚ μαμαΡίτσα!
  🙂

 7. Καλησπέρα σε όλους. Το θέμα νοιώθω να απασχολεί πολλούς κι αυτό είναι η αρχή. Αρκεί η σκέψη να μην λοξοδρομεί πολύ, γιατί το ένα κακό φέρνει τ’ αλλο.Τάπαμε αυτά.

 8. Η πράξη παραμένει πως αν όλη η ανθρωπότητα μεταναστεύσει στον «δυτικό κόσμο», αυτός θα καταποντιστεί. Δεν μπορεί να τη συντηρήσει. Είναι μη-βιώσιμο.

  Θα μπορούσε ο δυτικός κόσμος να πάει στα υπόλοιπα 9/10 της επιφάνειας της γης που θα έχουν μείνει άδεια. Αν «όλη η ανθρωπότητα μεταναστεύσει στο δυτικό κόσμο». Για την ώρα, απλά υιοθετείς υπερβολές ακροδεξιών και εικόνες της τηλεόρασης.

 9. @J95
  Προφανώς προτρέχεις λέγοντας αυτά που λες και μάλιστα λέγοντας ότι υιοθετώ ακροδεξιές απόψεις και εικόνες της τηλεόρασης. Οταν μπαινεις σ ένα μπλογκ, καλόν ειναι να ξέρεις με τί ασχολείται ο μπλογκερ και να πιάνεις στον αέρα τη σκέψη του.Πρώτα αυτό και μετά ο,τιδήποτε άλλο.

 10. μήπως και η ταμπελίτσα του πολιτισμένου κόσμου δεν είναι δικό μας δημιούργημα?
  ΕΜΕΙΣ απόφασίσαμε οτι είμαστε ΟΙ πολιτισμένοι με τα μέτρα και τα σταθμά που ΕΜΕΙΣ ορίσαμε!
  η ανατριχιαστική ιστορία μας όμως το διαψεύδει καθημερινά.
  διάβαζα τελευταία ένα πολύ πικρό βιβλίο του aimee cesaire για την ευρωπαική αποικιοκρατία και ντράπηκα βαθειά.
  ό αποικιοκράτης ως αντίποδας του μετανάστη.

  πολύ καλή ανάρτηση ριτς!

 11. Ποιόν νοιάζει Ρίτσα πως να τα πούνε; Ο περί ου ο λόγος ως ένα ακόμη ΠΡΟΣΩΠΟ της ιστοσελίδας σου «Πρόσωπα», ο ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ θεωρείται Πρόσωπο σε αιχμαλωσία, όπως το δείχνει ξεκάθαρα η πρώτη φωτογραφία της ανάρτησης. Από τον φερόμενο στην ίδια πάλι φωτογραφία δικαιούται κανείς να αναμένει την ανταπόδοση της εμπιστοσύνης.
  την καλημέρα μου σε όλους,

 12. Μια και μιλάμε για Πρόσωπα, να τολμήσω να σου ζητήσω μία ανάρτηση για τον Β.Μαρκεζίνη με τον οποίο διαφωνώ αλλά αξίζει ο σχολιασμός των απόψεων του διότι είναι απτούς ελάχιστους και σημαντικούς διανοούμενους που γράφει με την έννοια του Διαφωτισμού και λέει με παρρησία απόψεις που ξεθωριάζουνε αναπόφευκτα στην ελληνική πολιτική σκηνή.

 13. @@GB
  Καλημερα. Σκόπευα να αγοράσω ένα από τα βιβλία του που ειδα προχθες στον Παπασωτηρίου με το σκεπτικό να γράψω. Θα το δω με μεγαλύτερη προσοχή τωρα που μου το λες…

  @@Chirine Nour
  σωστή η άποψη σας, αλλά από την άλλη, σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας υπάρχει άκρατος υποκειμενισμός. Οσο για τον ανατολικό πολιτισμό, νομίζω ότι αξίζει τον κόπο να τον γνωρίσουμε οι πολλοί και ο καθένας να επιλέξει τί του ταιριάζει. Σίγουρα ομως η ελευθερία του δυτικού κόσμου, τουλάχιστον όπως την έχουμε βιώσει μετά τον Β παγκόσμιο πολεμο, δε νομίζω ότι υπάρχει απλετη στις χωρες της Ασίας. Εκτός αν όλα είναι μια μαγική εικόνα και δεν το ξέρουμε..
  Μια ζεστή καλημέρα από εμένα και το δυτικόστροφο τροπο ζωής μου…

 14. Το οξύτατο και τελικά σήμερα εθνικό πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης δεν μπορεί να εξεταστεί μέσα απ το προσωπικό διαθλαστικό γιαλί του καθενός . Όλες οι απόψεις που αναφέρονται πιο πάνω συνυπάρχουν και γι αυτό δεν πρόκειται για κάτι απλό που επιζητά μια και μόνη απόλυτη λύση

  Ο κύριος υπεύθυνος είναι η ΕΕ η οποία ταλαντεύτηκε ανάμεσα στην ανθρώπινη εκμετάλλευση αλλά κσι τις δεινές αρνητικές οικονομικές συνέπειες του φαινομένου και μας άφησε έκθετους σαν χώρα που βρίσκεται στην μεθοριακή περιοχή της. Παρόμοιο πρόβλημα φυσικά έχουν οι Ιταλοί και οι Ισπανοί για τον ίδιο λόγο . Πολύ αργά η ΕΕ αποφάσισε να δράσει και η χώρα μας , επαναλαμβάνω , αφέθηκε έκθετη να εισπράτει τις συνέπειες.

  Η επαναψήφιση του Μπερλουσκόνι δεν έγινε επειδή θαυμάστηκε σαν ‘γόης’ αλλά γιατί ήταν ο μόνος που έθεσε το συγκεκριμένο πρόβλημα σαν πρωταρχικό στόχο του . Και πέρα από αυτό όσοι εμίλησαν για την ‘ανίκανη ελληνική κυβέρνηση’ θα αναγκαστούν να ζήσουν εκπλήξεις από μια άλλη που θα την διαδεχτεί όχι για λόγους ανικανότητας αλλά απλά γιατί θα βρεθεί στον ίδιο φαύλο κύκλο που έπεσε και η ίδια η ΕΕ , εδώ και λίγα χρόνια. Ναι , το έκαναν ( οι της ΕΕ ) για να εκμεταλλευτούν την ‘μαύρη εργασία’ – δεν το ομολογούν αλλά τους έχουν ξεφύγει κατά καιρούς κάτι αποκαλυπτικές δηλώσεις – αλλά , επιτρέψτε μου να πω βλακωδώς – δεν θέλησαν να δουν και πέρα από την μύτη τους πού θα οδηγηθούν τα πράγματα μέσα στα επόμενα 4-5 χρόνια.

  Οπότε όλες οι παραπάνω διαπιστώσεις από τις πλέον ανθρωπιστικές μέχρι τις πλέον ‘φασιστικές’ έχουν την θέση τους στο πρόβλημα όπως έχει καταντήσει σήμερα γιατί όντως όλες αυτές συνυπάρχουν πλέον. Μόνο αν η ΕΕ αποφασίσει μια ΚΟΙΝΗ μεταναστευτική πολιτική θα έχουμε λύση στο πρόβλημα . Αλλά η λέξη ΚΟΙΝΗ δεν είναι καθόλου στο στυλ της ΕΕ και βλέποντας τις ευρωπαϊκές τάσεις μετά τις τελευταίες ευρωεκλογές τολμώ να πω ότι οι φαγωμάρες και οι αντιπαλότητες θα φτάσουν σε ακραίο σημείο

  Ως τότε δεν έχει ελπίδα καμμία ελληνική κυβέρνηση από μόνη της να αλλάξει την πραγματικότητα στην πράξη . Μονάχα κάτι λόγια θα ακουστούν , προεκλογικού χαρακτήρα – από αυτά που δεν ‘μετράνε’ . Αλλά αυτό δεν θα αλλάξει την σκληρή εικόνα που ζει η Ελλάδα παντού στο εσωτερικό της. Και αυτό δεν δείχνει να γίνεται αντιληπτό. Θα γίνει όμως μέσα στα 1-2 επόμενα χρόνια όταν θα έχει φτάσει το πράγμα στο πολύ απροχώρητο . Αναμένονται νέα δεινά , δυστυχώς που θα αφήσουν ελάχιστη θέση για ‘ρομαντισμούς’.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s