Το Μουσείο,η Ιστορία και εμείς…


Είναι ένας από τους λίγους καθηγητές που παραμένουν ποιητές και λάτρεις του ωραίου. Ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Δημήτρης Φιλιππίδης, που είχα την τύχη και τη χαρά να γνωρίσω προσωπικά, καταθέτει την άποψή του για το Μουσείο της Ακρόπολης, απαντώντας σε όσους γκρινιάζουν για το αρχιτεκτονικό οικοδόμημα και την ανέγερση του σε μια περιοχή- του Μακρυγιάννη-φορτισμένη ιστορικά..

Η δική μου άποψη ως προς το δεύτερο σκέλος , γιατί για το πρώτο δεν διαφωνώ παρα μόνο στο σημείο που θέλουν να κατεδαφίσουν τις δύο αξιοπρόσεκτης αρχιτεκτονικής πολυκατοικίες της Αρεοπαγίτου, είναι ότι η Ιστορία έχει κάνει καλά τη δουλειά της. Ας την αφήσουμε να ηρεμήσει λίγο μαζί με τα αγάλματα μιας άλλης εποχής.

ριτς

ContentSegment_11521681$W200_H0_R0_P0_S1_V1$JpgΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ
«Όμως υπάρχει τι το ανθρώπινον χωρίς ατέλεια;»
(γνωστού ποιητού)
Εύκολες οι λοιδορίες κι οι κομπασμοί, οι ατάκες κι οι σαρκασμοί. Πόσα ελαττώματα και παραλείψεις, αλήθεια, θα μπορούσε κανείς να υπενθυμίσει ή και να επινοήσει (μεγάλη τέχνη κι αυτή) καθώς αναπολεί όσα μεσολάβησαν από την πρώτη στιγμή που αποφασίστηκε να ανεγερθεί αυτό το μουσείο. Κι απ΄ όλες τις πλευρές, ναι, ανεξαιρέτως. Πόσες στραβοτιμονιές, πόσες αθλιότητες και πόσοι συμβιβασμοί. Και πόση μεταμέλεια- οπωσδήποτε, άφθονες δόσεις κι απ΄ αυτήν ιδιωτικά, ποτέ δημόσια.

Αλλά και πόσες στιγμές έξαρσης, έστω μεταποιημένης πάνω στην απέλπιδα προσπάθεια αναστροφής του αρνητικού κλίματος. Όλα αυτά, απέναντι σ΄ ένα κοινό που ακούει πότε αυτή και πότε την άλλη σειρήνα, ίδια αγέλη να σέρνεται πάντα ελπίζοντας. Ο κυρίαρχος λαός παρηγορείται όταν τον βάζουν ανεύθυνα στο παιχνίδι, έστω σαν ακροατή, και του σφυρίζουν πότε για τα χαμένα μάρμαρα, πότε για τις ανασκαφές θυσία στον μεγαλοϊδεατισμό, πότε για τις πολυκατοικίες- μπιζού που θέλουν οι κακοί να γκρεμίσουν. Για να ξεχνάει τα πολιτικά του χάλια.

Διψούσαμε για κάτι να μας ξεγελάσει, κάτι σαν το 2004, να νιώσουμε εθνικά υπερήφανοι, ότι οπωσούν τραβούμ΄ εμπρός. Για κάτι τέτοιο προοριζόταν κι αυτό το υπέρτατο μουσείο των μουσείων. Όμως ο κομπασμός για τον περιούσιο λαό, για το μνημείο παγκόσμιας εμβέλειας, για το ύψος του «Επιτάφιου» του Περικλέους, για κάθε επιτέλους σημαδάκι της μυθικής εκείνης παρουσίας πάνω σ΄ αυτό το χώμα, τώρα θα επέστρεφαν σαν μπούμερανγκ για να κρίνουν ζώντες και νεκρούς. Όταν το φαντασιακό ίχνος του ποδιού του Αριστοτέλη έχει μεγαλύτερη σημασία από τα τρέχοντα πάντα «επιτακτικά» προβλήματα του τόπου, από τις «ριζοσπαστικές λύσεις» που δεν πρόκειται ποτέ να δούμε, θα έπρεπε να το περιμέναμε. Γιατί και τέλος πάντων, να, τραβούμ΄ εμπρός.

● Ένα μουσείο σφηνωμένο ανάμεσα σε κτίρια και πάνω σε αρχαία μπαζώματα είναι καλύτερο από ένα μουσείο στο πουθενά, ας πούμε στον Ιππόδρομο.

● Ένα κλιματιζόμενο μουσείο που αναπαράγει πιστά εκείνο που βλέπεις έξω από τα παράθυρά του είναι το απόγειο του μυωπικού πραγματισμού.

● Ένα μουσείο γεμάτο «γύψινα αντίγραφα» που ξύνουν πληγές είναι η υπέρτατη υπενθύμιση πως κάποιοι σου χρωστάνε, ενώ εσύ δεν χρωστάς σε κανέναν.

● Ένα μουσείο- κιβωτός θα έπρεπε να λατρεύεται αυτοτελώς για το περιεχόμενό του κι όχι για το φθαρτό του περίβλημα, οσοσδήποτε χρυσός κι ελεφαντοστούν ξοδεύτηκε για την ανέγερσή του.

● Ένα μουσείο που θέλει να είναι σύμβολο κινδυνεύει να ποδοπατηθεί από τους αφελείς που απαιτούν το όραμα τώρα.

Πηγη : Τα Νεα14-06-09_284262_21

Η συνύπαρξη του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης με τις αρχαιότητες που ήρθαν στο φως κατά τις ανασκαφές στο οικόπεδο Μακρυγιάννη, μειονέκτημα όπως θεωρήθηκε στην αρχή και λόγος για έριδες στο πλαίσιο εκείνων των ατέλειωτων και ανακυκλούμενων ελληνικών συζητήσεων από ειδήμονες και μη, αποδείχθηκε εν τέλει μια ευτυχής συγκυρία. Για τον ίδιο τον αρχαιολογικό χώρο κατ΄ αρχάς,ο οποίος σώθηκε ακριβώς επειδή εντοπίστηκε στο συγκεκριμένο σημείο- σε άλλη περίπτωση τα αρχαία είτε θα είχαν διαλυθεί είτε θα είχαν καταχωσθεί, ή μπορεί να βρίσκονταν στα υπόγεια πολυκατοικιών- και αναδείχθηκε με ιδανικό τρόπο.(Ας θυμηθεί κανείς πόσα χρόνια έχουν περάσει από την αποκάλυψη του Λυκείου του Αριστοτέλη που τελεί ακόμη εν αναμονή της στέγασής του).37b

Παρά τα τεχνικά προβλήματα εξάλλου που δημιούργησε η αποκάλυψη των αρχαιοτήτων, η ένταξή τους ως επιτόπιου μουσείου μέσα στο κτίριο προσέφερε επιπλέον εκθεσιακό υλικό: Την εικόνα μιας αρχαίας γειτονιάς της Αθήνας,η οποία έζησε επί αιώνες κάτω από τους μεγαλειώδεις ναούς του Ιερού Βράχου.

Στριμωγμένο ανάμεσα σε αδιάφορα σύγχρονα κτίρια και στο βαρύ αισθητικά οικοδόμημα του Βάιλερ,με την εικόνα προς το Αρχαίο Θέατρο του Διονύσου και την Ακρόπολη να ανακόπτεται από την ύπαρξη δύο πολυκατοικιών για οποίες πολύς λόγος έχει γίνει, το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης μοιάζει να ασφυκτιά.Αλλά ο χρόνος ζωής ενός μουσείου γράφεται διαφορετικά στα ημερολόγια. Η Αθήνα μπορεί εν τω μεταξύ να βελτιωθεί. Επί του παρόντος μια μικρή όαση από φυτά δημιουργείται στα επτά στρέμματα του περιβάλλοντος χώρου του. Μια συστάδα από νεραντζιές, ένας μικρός… ελαιώνας, βλάστηση από την αττική γη.( Πηγή, ΒΗΜΑ)

Advertisements

17 thoughts on “Το Μουσείο,η Ιστορία και εμείς…

 1. Μπορεί και να βελτιωθεί η Αθήνα??? Το ελπίζω και το εύχομαι. Ασφυκτιά το Μουσείο? Πώς δεν το κατάλαβα? Ίσως επειδή δεν είμαι Αρχιτέκτονας.

 2. Ti να πω
  διαβαζα την αναρτηση σου την ιδια στιγμη ακριβως που το star διαλαλουσε οτι
  «σε λιγα λεπτα οι Καρυατιδες θα λυσουν τα μαλλια τους και τα αετωματα θα ζωντανεψουν»

  και ειλικρινα μου φανηκε τοσο ..κιτς!

  Ισως γιατι δεν ειμαι και τοσο της τεχνολογιας
  ή ισως γιατι μου αρεσει η αυθεντικοτητα των πραγματων και οχι το fake

  ..το οποιο το βλεπω να ρχεται πολυ βολικο
  με ολη αυτη τη φαντασμαγορικη τελετη …
  που θα πληξει την λιτοτητα
  της Ελληνικης Μεγαλοπρεπειας

  -και μαλλον θα τη κλεισω την τι -βι.

 3. Καλησπέρα αγαπητή Ρίτσα ,
  δεν ξέρω πόσο μίζερο θα ακουσθεί , αλλά αυτή την στιγμή 20.03 που παρακολουθώ την τελετή των εγκαινίων , πολύ λιγότερο με απασχολεί η αρχιτεκτονική του κτιρίου , η τοποθέτηση του στο χώρο και περισσότερο οι πράξεις των συμπατριωτών μου στην Μανωλάδα .

 4. @αλέκο – για όλα υπάρχει ο χώρος και ο χρόνος τους.

  Για το μουσείο τα έχω ξαναπεί. Εκείνο το κτίριο Βάιλερ τι το κρατήσανε δεν έχω καταλάβει…

  Η τελετή θα ξεχαστεί σύντομα… το μουσείο όμως και κυίως τα εκθέματά του θα μείνουν και θα τα θαυμάζονυ οι επισκέπτες και θα παίρνουν άλλη μια θετική εικόνα μας μαζί τους.

 5. Ομορφο και αρτιο το κείμενο σου και πολύ σαφές!
  Δεν μου φάνηκε καθόλου κΙΤς σαν κτίριο ( παρ όλο που όταν το είχα πρωτοδει σε σχέδια το είχα βρει κάπως υπυερβολικά μοντρενο σαν κτιριο σε γραμμή και βαρύ σε όγκο)
  Το θέμα είναι ότι το μουσείο υπάρχει , δένει με τον υπόλοιπο χώρο γύρω του αρμονικά .. οι ανοιχτές τζαμαρίες δίνουν την εντυπωση ότι μάλλον είσαι στον λόγο της Ακρόπολης ( ετσι τουλάχιστον το είδα εγ΄ω μέσα απο τις καμερες της τηλεόρασης και το πιο βασικό είναι ότι τα εκθέματα του θα είναι εκεί προστατευμένα από πιθανούς μελλοντικούς άρπαγες, στη διάθεση των πολιτών όλου του κόσμου αλλά και μέσα δίπλα στον φυσικό τους χωρο !
  Καλησπερα Ρίτσα μου!

 6. θάθελα να συμπληρώσω και κάτι άλλο βασικό !
  Το Μουσείο αυτό κατέρριψε και την τελευταία σαθρή δικαιολογία των Αγγλων, να επιμένουν στην παρακράτηση των ελληνικών γλυπτών! Καιρός να διεκδικήσουμε την επιστροφή τους πιο δυναμικά!

 7. Εγώ νομίζω πώς ήταν ιδιοφυές να κρατήσουν ορατές από το κοινό τις αρχαιότητες που βρεθηκαν κατά την διάρκεια των εργασιών ανέγερσης…Καλύτερα έτσι παρά παράχωμα…
  Καλό βράδυ και φιλιά…

 8. Ναι ναι συμφωνω κι εγώ με την Αρτάνις! δενει πιο καλά έτσι με το γύρω εξωτερικο περιβάλλον! Και οι στύλοι μέσα, στο εσωτερικό του Μουσείου, σε παραπέμπουν αμμέσως στις στήλες του Παρθενώνα. Απόλυτο δέσιμο του Αρχαίου με το Σύγχρονο …Μια φυσιολογική μετάβαση , όπως το πέρασμα από την αρχαιότητα στο σήμερα!

 9. Είμαστε ένας λαός εθισμένος στον αρνητισμό, στην μεμψιμοιρία.. Έτοιμοι να κατακρίνουμε τα πάντα.. ακόμη και αν δεν έχουμε σχετικές γνώσεις.. Tο νέο Μουσείο έχει πολλά θετικά να δώσει.. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι απλά να το αγκαλιάσουμε.., να γνωρίσουμε καλύτερα εμάς μέσω αυτού..
  Μου αρέσει που είναι σύγχρονο το κτίριο, απέναντι από τον Ιερό Βράχο, λειτουργεί συμβολικά, μοιάζει σαν να ‘συνομιλεί’ το χτες με το σήμερα.. Επίσης, μου αρέσει που λούζεται από το φυσικό φως.. Γενικώς το όλο εγχείρημα πιστεύω πως ήταν ιδιοφυές.. Μακάρι όλοι να το εκμεταλλευτούμε προς όφελος μας..

 10. ΓΕΝΝΗΘΗΚΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΩΣΑ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ.
  ΤΟ ΚΤΗΡΙΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΔΥΣΑΝΑΛΟΓΟ ΤΕΡΑΣ,
  ΜΙΑ ΓΕΜΑΤΗ ΕΠΑΡΣΗ [ΟΠΩΣ Η ΕΠΟΧΗ ΜΑΣ] ΥΒΡΙΣ ΣΤΑ ΜΟΥΤΡΑ ΤΗς ΑΚΡΟΠΟΛΗς.
  ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΑΛΛΑ ΕΤΣΙ ΤΟ ΒΛΕΠΩ ΕΤΣΙ ΤΟ ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ.

  ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΟΜΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΕΧΤΩ ΟΤΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ.
  ΚΑΤΙ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΦΩΣ ΚΑΤΙ Η ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ ΙΣΩΣ ΤΕΛΙΚΑ ΝΑ ΜΗΝ ΗΤΑΝ ΤΟΣΟ ΛΑΘΟΣ ΕΠΙΛΟΓΗ ΟΣΟ ΜΟΥ ΕΙΧΕ ΑΡΧΙΚΑ ΦΑΝΕΙ.

  ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΤΙΚΟ ΙΣΤΟ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΥ ΑΙΩΝΟΣ ΠΟΥ ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΚΑΙ ΕΝΤΑΧΘΗΚΕ ΘΑ ΠΡΟΤΙΜΟΥΣΑ ΝΑ ΑΝΑΔΥΚΝΕΙΟΤΑΝ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙς ΤΟΝ ΤΣΙΜΕΝΤΕΝΙΟ ΟΓΚΟ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΤΟΥ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΟ ΟΛΟΤΕΛΑ ΚΑΛΗ ΚΙ Η ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΙΝΑ…

  ΦΙΛΙΑ

  ΥΓ. ΤΟ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ ΠΑΝΤΩΣ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ, ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΔΕΣΠΟΖΕ Ο ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ ΤΩΡΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΣΑΝ ΚΑΛΥΒΑΚΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΜΕΓΑΘΗΡΙΟ…

 11. @ ΑΤΗΙΝΑ
  Νομίζω ότι κατα έναν περίεργο τρόπο κι οπως το παρακολουθούσα χθες, μου εδινε την αισθηση μιας ομαλής επικοινωνίας, κατι σαν συγκοινωνούντα δοχεία, λες και δεν υπήρξε αυτό το κενό του χρόνου… Δεν ξέρω, αρχικά ειχα παγώσει από το τερατώδες μεγεθος και το μπετόν…τωρα όπως το αντικρίζω δεν με ενοχλεί, αντιθετα με προκαλεί και μου θυμίζει τον Μιτεραν και την πυραμίδα του Λούβρου ή και το Μπομπούρ..Χαμός ειχε γινει τότε…
  σε φιλω αθηνουλα

 12. Γέννημα θρέμμα της Αθήνας, όμως πολιτογραφημένη Καλαματιανή τα τελευταία 18 χρόνια, για ένα πράγμα είμαι βέβαιη: πως η Αθήνα το είχε ανάγκη το μουσείο κι όπως λέει παραπάνω κι η καλλιτέχνις του δρόμου καλά θα κάνουμε οι Έλληνες να το εκμεταλλευτούμε (πολιτιστικά εννοώ, όχι οικονομικά-αυτό ήδη έχει αρχίσει να συμβαίνει κι ο νοών νοείτω).
  Τώρα για το αν το οικοδόμημα μας αρέσει ή όχι ως προς τη μορφή ή τη χωροταξία του τείνω να πιστεύω πως καθένας από μας θα είχε και μια γνώμη πάνω στο θέμα, οπότε…
  Προσωπικά θα περιμένω να καταλαγιάσει ο θόρυβος (ενίοτε κακόηχος) των ημερών και θα διαλέξω να του αφιερώσω το χρόνο που χρειάζεται μια πρώτη επίσκεψη για να είναι απολαυστική. Τότε θα ξέρω αν μου αρέσει, πόσο και γιατί.

 13. Ας το σκεφτούμε κι αλλιώς …
  κι εννοώ όσους μπαίνουν στην διαδικασία κριτικής του κτίσματος .
  Σημασία έχει το περιεχόμενο κι όχι το περιτύλιγμα , που στο κάτω κάτω της γραφής θα το δούμε επιτέλους όπως πρέπει !

 14. Η τελετή των εγκαινίων έγινε για προφανείς λόγους μετά τις οκτώ το βράδυ, οπότε ο εσωτερικός φωτιζόμενος χώρος «διέλυσε» τα σκούρα υαλοστάσια που στο φως της μέρας είναι αδιαφανή και ερμητικά κλειστά. Έτσι αναδείχθηκε μια ‘διαφάνειά’ σκηνοθετημένη που το ίδιο το κτίριο εγγενώς δεν την έχει, τουλάχιστον όχι με το φως της μέρας. Ο όγκος του, ναι είναι εκτός κλίμακας κατά τη γνώμη μου, εκφράζοντας την ματαιοδοξία των δημιουργών του, πολιτικών και αρχαιολόγων που υπαγόρευσαν το σχήμα και το κτιριολογικό πρόγραμμα στους αρχιτέκτονες. Μου λείπει το εσωτερικό αίθριο, η ενοποίηση του έξω με το μέσα και η πρόσβαση, οπτική και κυριολεκτική από διάφορες πλευρές. Παραμένω μάλλον πιο κοντά στη λύση του προηγούμενου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, το πρίσμα των Manfredi Nicoletti & Lucio Passarelli (http://www.uk.digiserve.com/mentor/marmi/museum_it.htm) γιατί προέβλεπαν χαμηλότερα ύψη και ακολουθούσαν τα πρανή του εδάφους. Τέλος, ελπίζω με τον καιρό να αναδειχθούν τα σπουδαία έργα που στεγάζονται στο νέο μουσείο περισσότερο από τη διεκδίκηση των γλυπτών από το Βρετανικό Μουσείο. Αν χτίσαμε ένα μεγαθήριο για να υποδηλώσουμε την ‘απουσία’ γιατί δεν το κάναμε και αυτό ‘ημιτελές’ και ανοικτό ώστε ο συμβολισμός να είναι και πιο έντονος;

 15. @Δεσποινα Χ …ναι, η αλήθεια είναι ότι γράφτηκαν και ακούστηκαν πολλά κατα τη διαρκεια της ανοικοδόμησης. γεγονός είναι ότι ολα τωρα εχουν τελειώσει κι εχει μεγάλη σημασία να το σεβαστούμε γιατί αλλιώς θα γίνει κι αυτό οπως πολλά αλλα σε τούτο τον τόπο… Πραγματικά το βραδυ ειναι φαντασμαγορικό, αλλά γενικά η πόλη ειναι ομορφη το βράδυ αν καθεσαι σε σημείο …βολής προς Ακρόπολη και Λυκαβηττο..
  καλημερα…

 16. Ριτσακι μου καλό!!!!
  Ομορφη που θα είναι βόλτα αυτή σε εκείνες τις γειτονιές…!! Αν κανονιστεί και με ωραία παρέα ακόμα καλύτερα!!
  Να προσέχεις τον ευατό σου σε περικαλούμε πολυ!Και ελπίζουμε να σε δούμε μετα του τέκνου το άλλο σάββατο!

  φιλάκια πολλα! 🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s