Η μπούργκα και ο Νικολά Σαρκοζί


burqa

Ευλόγως θα αναρωτηθεί ο κοινός θνητός: μα πώς είναι δυνατόν στη Γαλλία, την κυψέλη ενός αξιακού συνθήματος της γαλλικής επανάστασης  – «ελευθερία, ισότητα, αδελφοσύνη» – να συζητάμε αν θα απαγορευτεί στις Μουσουλμάνες να φοράνε μπούργκα ή νικάμπ. Οπως επίσης θα αναρωτηθεί κατά πόσον στη σημερινή οικονομική συγκυρία, με τις ανισότητες και τις ρατσιστικές αντιδράσεις να αυξάνονται ιλλιγγιωδώς αποτελεί υπέρβαση των ορίων της πολιτικής σωφροσύνης το άνοιγμα ενός τόσο λεπτού θέματος, λεπτού με την έννοια ότι αγγίζει την υπέρτατη προσήλωση της Μουσουλμάνας στο Ισλάμ.

Δεν είναι καινούργιο ότι η Γαλλία φλέγεται. Αν κάποιος επισκεφθεί την αγορά της Λυών και της κάθε Λυών θα βρεθεί μπροστά σ’ ένα μαύρο κύμα μουσουλμάνων γυναικών που συνεχώς μεγαλώνει χωρίς την παραμικρή πιθανότητα να σκάσει στον πλησιέστερο βράχο. Στις εφημερίδες δημοσιεύονται άρθρα, άρθρα με τάκτ, θα έλεγα, που προσπαθούν να ισορροπήσουν ανάμεσα στην επιθυμία να υπάρξουν ρηξικέλευθες λύσεις και στην ανάγκη να μην καταγραφούν παραβιάσεις της βούλησης των Μουσουλμάνων να καλύπτονται με τη μπούργκα. Γιατί,όπως έγραψε πρόσφατα στη Φιγκαρό ο ισλαμολόγος Μπερνάρ Γκοντάρ μπορεί ορισμένες Μουσουλμάνες να υποφέρουν κάτω απ’ τη μπούργκα, η συντρηπτική πλειοψηφία ωστόσο την φορά οικειοθελώς.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η μπούργκα εκτοξεύεται στην κορυφή της επικαιρότητας. Προ τετραετίας στην Ολλανδία επιχειρήθηκε η απαγόρευση της,  αλλά όταν το 2007 άλλαξε η κυβέρνηση, το θέμα αποσιωπήθηκε.Παρεμφερείς συζητήσεις έγιναν και στη Δανία υπό την πίεση του αντιμουσουλμανικού Λαϊκού Κόμματος. Και στις δύο χώρες η χροιά του θέματος είναι πολιτική, δεδομένου ότι η μπούργκα εξιτάρει τους ακροδεξιούς και συσπειρώνει τα δεξιά αντανακλαστικά των ψηφοφόρων. Στη Γαλλία όμως ;

Ολα άρχισαν εκ νέου μετά τη συμφιλιωτική ομιλία του προέδρου Ομπάμα στο Κάιρο, στις 4 Ιουνίου.Ο Αμερικανός πρόεδρος παρώτρυνε τα δυτικά κράτη να μην παρακωλύουν επί της επικράτειάς τους τις πρακτικές του Ισλάμ. 8254385Απαντώντας ο Νικολά Σαρκοζί από τις Βερσαλίες έθιξε ευθέως το θέμα της μπούργκας, λέγοντας ότι «δεν αποτελεί θρησκευτικό σύμβολο, αλλά σύμβολο υποταγής και υποτίμησης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας…. γι αυτό και στη χώρα μας δεν θα δεχτούμε γυναίκες φυλακισμένες πίσω από ένα κάλυμμα, αποκομμένες από οποιαδηποτε κοινωνική ζωή, στερημένες από ταυτότητα».Τελικά, τί θα συμβεί; Θα απαγορευτεί η μπούργκα στους δρόμους της Γαλλίας; Αμφιβάλω. Ο Σαρκοζί με την ομιλία του στόχευσε σε τρία πράγματα : πρώτον να διαβεβαιώσει το κόμμα του ότι παραμένει πιστός στα ιδανικά της γαλλικής δημοκρατίας, δεύτερον να υπονομεύσει την ήδη αδύναμη Αριστερά και τρίτον να απογυμνώσει από επιχειρήματα τυχόν μελλοντική αφύπνιση της γαλλικής ακροδεξιάς.

Γύρω από τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν δημιουργηθεί απίστευτοι μύθοι. Και πώς θα μπορούσε να είναι αλλιώς ; Ομως αν θέλουμε να είμαστε ακριβοδίκαιοι και να μην παραμένουμε εγκλωβισμένοι σε ξεπερασμένα δόγματα περί σταυροφοριών και αποικιοκρατίας, ας φορούν οι Μουσουλμάνες ‘οικοειοθελώς’ τη μπούργκα, αλλα ας επιτραπεί και στη γυναίκα της Δύσης να επισκεφθεί ακάλυπτη την Υεμένη ή τη Σαουδική Αραβία!

ριτς

Δημοσιεύθηκε στην Καθημερινή 25-6-2009

Advertisements

15 thoughts on “Η μπούργκα και ο Νικολά Σαρκοζί

 1. Ριτσάκι μου καλό,
  Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον διάβασα το άρθρο σου. Επειδή ζώ σε μια χώρα με πολλή μπούρκα, πρέπει να σου πώ ότι το εν λόγω θέμα δημιουργεί καθημερινά προβλήματα στις νομικές και άλλες διαδικασίες, θα πρέπει να λυθεί ρηξικέλευθα στις δυτικές κοινωνίες με την απόλυτη απαγόρευση. Μακάρι να τολμήσει να το νομοθετήσει ο Σαρκοζύ, αλλά δεν θα το πράξει γιατί φοβάται το κύμα της επαντάστασης, που ήδη σιγροβράζει.
  Πάντως, στον Καναδά κάθε μέρα ανοίγουν θέματα για το αν πρέπει τα κοριτσάκια να παίζουν ποδόσφαιρο με μπούρκα, αν πρέπει να ψηφίζουν οι μουσουλμάνες με καλυμμένο πρόσωπο , αν πρέπει να καταθέτουν στο δικαστήριο με τις μαντήλες κοκ.
  Μπορούν να ασκούν τα λατρευτικά τους καθήκοντα οι άνθρωποι στις δυτικές μας κοινωνίες, αλλά δεν έχουν δικαίωμα να έρχονται σε σύγκρουση με την κοινωνική και νομική καθημερινότητα του κράτους υποδοχής.
  Ας βρεθεί ένας Κεμάλ επιτέλους!

 2. O Σαρκοζύ χρειάζεται απάντηση από Σαουδάραβα πρίγκηπα ή απτον Αχμαντίνετζάντ, σειρά τους να του απαγορέψουν το makillage και στις γαλλίδες των χωρών τους, αν δεν κάνει πλάκα ο Κάρλος Μπρούνος

 3. Δεν μπορώ να κρύψω, ότι μ’ ενοχλεί, όταν κάποιος προβάλει με τόσο προκλητικό τρόπο τα πιστεύω του, τα οποία είναι καθαρά προσωπική υπόθεση. Είτε Χριστιανός είτε μουσουλμάνος είτε είτε…Δε γίνεται να φοράνε ένα διακριτικό σταυρουδάκι ή ένα μισοφεγγαράκι στο λαιμό; Όσο πιο μεγάλα σύμβολα χρησιμοποιούν, άλλο τόσο με πείθουν, ότι δεν πρόκειται περί θρησκείας ή παράδοσης, αλλά περί ΕΠΙΒΟΛΗΣ. Επιπλέον, στην προκειμένη περίπτωση η επιβολή αφορά ένα ένδυμα, το οποίο δεν είναι καθόλου μα καθόλου αγαπητό στις φιλελεύθερες κοινωνίες, ακριβώς γιατί εκπροσωπεί κάθε άλλο παρά την ελευθερία της γυναίκας και του ατόμου γενικότερα…

 4. @ Ilias… ναι, το είδα το πρωί.Καλησπέρα.

  @Λεμέσια… κι εμενα με ενοχλεί, αλλά ποιός νοιάζεται για μένα ε, για μας ?

  @GB….αρκεί να μην γίνεται χιονοστιβάδα…

  @Ιουστίνη μου…. δεν εχω ζήσει τέτοιο κλίμα και δεν μπορώ να ξέρω. Σίγουρα ομως σκέπτομαι ολες αυτές τις γυναίκες που εχουν πειστεί για το….οικειοθελώς…

 5. Ρίτσα μου, καλό σου απόγευμα.
  Κατ’ αρχάς θέλω να διευκρινίσω κάτι, γιατί δεν έχω πάει ούτε Υεμένη, ούτε Σ. Αραβία. Αν πάω εγώ δηλαδή εκεί, πρέπει να μαντηλοδεθώ, για να κυκλοφορώ στους δρόμους???
  Κατά δεύτερο θέλω να πω κάτι που μου είπε ο γιος μου μια μέρα και μ’ έβαλε σε σκέψεις. Μέχρι τότε θεωρούσα ότι αυτός ο τρόπος ντυσίματος είναι καταπιεστικός για τις μουσουλμάνες, οι οποίες όλες νιώθουν την καταπίεση αυτή. Μια μέρα λοιπόν ήρθε στο σπίτι μια θεία του άντρα μου, η οποία φορούσε μια μαντήλα στο κεφάλι, όχι μαύρη (δεν ήταν για πένθος), αλλά στο χωριό της συνηθιζόταν κάτι τέτοιο και φαινόταν πολύ χαρούμενη. Όταν έφυγε μου λέει ο γιος μου (που τότε σπούδαζε στο εξωτερικό) , «μαμά μια φίλη μου μουσουλμάνα που φόραγε πάντα μαντήλα μου είπε ότι της αρέσει να τη φορά, δεν το θεωρεί καταπίεση. Δεν την πίστεψα, μέχρι που είδα και τη θεία Μαρία να φορά οικειοθελώς τη μαντήλα της και να είναι χαρούμενη γι’ αυτό». Από τότε το πιστεύω ότι υπάρχει μια μεγάλη μερίδα γυναικών μουσουλμάνων που τη φορούν οικειοθελώς τη μαντήλα. Βέβαια τι γίνεται μ’ αυτές που τους το επιβάλλουν??? Αυτό είναι το θέμα. Είμαι όμως λίγο σκεπτική αν η λύση είναι να το απαγορεύσεις σε όλες να το φορούν εδώ στη Δύση. Φοβάμαι πως όχι.

 6. Οταν ακούω αυτή τη λέξη ‘απαγορεύω’ πάντα κρυώνω γιατί ‘αραγε ???και κάνει τόσο ζέστη εκεί που είμαι. Τώρα υπάρχουν πολλές εκδοχές γιατί οι γυναίκες φοράνε τις μπούρκες και πάντα εξαρτάται από τον βαθμό εκπαίδευσης τους. Περισσότερο βάρος στην λέξη ‘εκπαίδευση’ και λιγότερο στη λέξη ‘απαγορεύω’ πιστεύω. Α και κάτι άλλο μην ξεχνάμε τη λέξη ‘ανεκτικότητα-tolerance’ δεν υπάρχει κανένας μα κανένας πολιτισμός που να μην έχει δανειστεί κάτι από τον αλλον να μην χρειάζεται ο ένας τον αλλον για το μεγαλύτερο άνοιγμα μας.. Τα υπόλοιπα θα στα πω στο Φλοραλ χωρίς μπούρκα 😉

 7. Η «φιλοσοφία» που κρύβεται , πέρα από το πρόσωπο, πίσω από τη μπούργκα, είναι για μένα τουλάχιστον απεχθεστάτη.
  Όμως το να απαγορεύει κάποιος σε κάποιον άλλον να κυκλοφορεί στο δρόμο όπως θέλει (βέβαια το «θέλω» εδώ είναι αδιάγνωστο κατά περίπτωση…), αυτό είναι φασισμός. Και δεν είναι η πρώτη φορά που ο Σαρκοζί δίνει δείγματα συμπεριφοράς κοινοβουλευτικού φασίστα.
  Και στο κάτω η σχεδόν «εξωγήινη» μπούργκα δεν διαφέρει όσον αφορά την …εκκεντρικότητα του θεαθήναι από την «αμφίεση» πολλών punks και «μοϊκανών» με καροτί χαίτες που μπορεί να δει κάποιος στους δρόμους των ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων.

 8. Δεν είναι η βούληση της μουσουλμάνας να φοράει τη μπούργκα!
  Αυτές είναι οι ερμηνείες της ευνουχισμένης Δύσης.

  Για πρώτη φορά θα δώσω δίκιο στον Σαρκοζί! Οχι δεν είμαστε εμείς οι δυτικές γυναίκες που θα διευκολύνουμε τους ανατολίτες να εξευτελίζουν έτσι το άλλο μισό τ ουρανού!

  Ας προσπαθησει μια απο εσάς που νομίζει ότι είναι ελευθερία της μουσουλμάνας να φοράει μπούργκα, να περπατήσει με μπούργκα. Ακόμα περισσότερο να δουλέψετε με μπούργκα. Να μαγειρέψετε, να γράψετε, να διαβάσετε, να πάρετε αγκαλιά το παιδί σας!
  Να δείτε το κόσμο μέσ απο τα σίδερα.

  Ω, είναι πολύ μικρός ο χώρος για να καταθέσω το μίσος μου για τους μουσουλμάνους που υποχρεώνουν τη γυναίκα τους να κρύβεται πίσω απο αυτο το ελεεινό ένδυμα!

  Και όλα αυτα γιατι η Σαουδαραβία, η πιο φασιστική χώρα του πλανητη, επιχορηγεί όλη την ισλαμική προπαγάνδα απο την Ανατολή μέχρι τη Δύση!

 9. Να πως μιλάει μια ΕΛΕΥΘΕΡΗ μουσουλμάνα, Η Mina Ahadi:

  Η ανοχή της αδιαλλαξίας:

  «Η Ευρώπη συνεχίζει να επιδεικνύει ανοχή στην αδιαλλαξία. Το Ισλάμ, λένε, είναι μία άλλη κουλτούρα, εκεί επικρατούν άλλοι κοινωνικοί κανόνες. Όταν έρχονται στ αυτιά μου τέτοιες απόψεις, μόνο σαν απρέπεια θα μπορούσα να τις εκλάβω. Καταρχήν είμαι πολίτιδα και γυναίκα και μετά είμαι μωαμεθανή.
  Και σαν ενήλικη που είμαι έχω το δικαίωμα να προσδιορίσω την εαυτή μου.
  Λάθος ανοχή δεν μας βοηθάει πολιτικά
  Καμία γυναίκα δεν θέλει την «κουλτούρα» της ταπείνωσης!
  Καμία γυναίκα δεν επιθυμεί τη βία ή τους βιασμούς…
  Πολλοί ευρωπαίοι πολιτικοί είναι απλώς πολύ απλοϊκοί, όταν συνεχίζουν να ανέχονται την παιδική μαντίλα ή την μαντίλα για κορίτσια.
  Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί η πλειοψηφία των μουσουλμάνων γυναικών σιωπά στα στοιχειώδη Ερωτήματα:
  Γιατί λείπει από τις γυναίκες το θάρρος και από τους άνδρες η βούληση να πάρουν μέρος με ευκρίνεια και καθαρότητα στη διαμάχη για την μαντίλα και για τις καρικατούρες;
  Γιατί δεν φωνάζουν σταματήστε, αντί να κοιτάνε στη τηλεόραση αυτά που κάνουν οι φονταμενταλιστές;
  Εν μέρει οφείλεται στην ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική, που προκαλεί φόβο, τον ανοικτό και υποβόσκοντα ρατσισμό, αλλά και στην στάση των ίδιων των μουσουλμάνων.
  Όταν στους μουσουλμάνους της Ευρώπης αποτρέπει ο αδελφός την αδελφή να έχει φίλο, και αυτό οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις το αφήνουν να συμβαίνει…
  Γι αυτές τις ιδεολογίες το έσκασα από το Ιράν.
  Το γεγονός, ότι εδώ αυτές οι ιδεολογίες γίνονται ανεκτές είναι ένα μεγάλο λάθος!»

 10. Στην Κωνσταντινούπολη που είναι, λόγω εσωτερικής μετανάστευσης κυρίως, κέντρο των Ισλαμιστών, η μπούρκα φοριέται πολύ. Όμως είδα το εξής: Μαμά με μπούρκα μίλαγε στην κόρη της που ήταν αρκούντως… ακάλυπτη.

  Το ζήτημα της μαντίλας έχει πάρα πολλές πτυχές, τόσες όσες και η ίδια η μαντήλα δηλαδή 🙂

  Σωστό πάντως το περί δυνατότητας να ταξιδεύουν οι γυναίκες ακάλυπτες.

  Αλλά ο δυτικός κόσμος, ελέω Αμερικής μετά την 11/9/01, βρίσκεται σε υπερβολική τσίτα με ό,τι μουσουλμανικό.

 11. Καλημερα σε όλους
  Θα συνεχίσω να λεω ότι ειναι οι ενοχές μας απέναντι σε όλους αυτούς τους λαούς – λες και πρέπει να ξεχάσουμε τους μαυριτανούς στην ισπανία για παράδειγμα – που μας οδηγούν να κρατάμε αυτή τη στάση της ανοχής ή της συμμετοχής, παρ ότι μεσα μας τίποτ από ολα αυτά δεν πιστεύουμε. Ας μη μιλήσω βεβαιως για τους ανδρες και τις σεξουαλικές τους φαντασιώσεις, γιατί δεν με αφορά. Ομως όλες αυτές οι γυναίκες εχουν πειστεί και φοβηθεί συναμα από μικρές. Και ξέρουν ότι αν αντισταθούν τις περιμένει ο φόβος. Στην Αίγυπτο που βρεθηκα προ τριετίας σ ένα μεγαλο ταξίδι στα βάθη της ερήμου είδα ότι ο αριθμός των σκεπασμένων γυναικων ήταν υπερτριπλασιος από εκεινον που ειχα παρατηρησει προ επταετίας. Σκεπάζονται γιατί φοβούνται κι όχι γιατί το θέλουν. Οταν όμως τις ρωτήσεις, θα σου πουν ότι πραγματικα το πιστεύουν και ότι πραγματικά στηρίζουν το πολιτιστικό σκέλος της ενδυμασίας τους….

 12. Απο την αλλη, να προσθέσω, με κατασταλτικά μέσα δεν απαντάμε στο θέμα και ο Σαρκοζί θα πρέπει ναναι λίγο πιο συγκρατημένος στις δηλώσεις του. οι καιροί ειναι πονηροί και οι αντιδράσεις των ακραιφνών μουσουλμάνων απρόβλεπτες….

 13. Πιστεύω πως δεν υπάρχει λόγος να ασχολούμαστε με τη μπούργκα.
  Το θέμα καλύπτεται από τους «αντι-κουκουλικούς» νόμους του δυτικού κόσμου επαρκώς!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s