Οι baby-boomers που έγιναν «papy» και «mamy-boomers»


biz_beach_1006_wideweb__430x268Oχι ότι δεν θα συνέβαινε. Οχι ότι δεν θα μεγάλωναν κάποτε και οι baby-boomers, αυτοί που ήταν ο καρπός της μεταπολεμικής δημογραφικής έκρηξης και που απέρριψαν ή επανακαθόρισαν τις παραδοσιακές αξίες. Ανθρωποι υγιείς, πλούσιοι, δραστήριοι και ελάχιστα στοχαστικοί, καθώς το χρήμα ήταν ένας μικρός θεός, αδιαφορούσαν για τα γηρατειά και προσέφεραν στον εαυτό τους την πολυτέλεια της πλασματικής αθανασίας. Τα γηρατειά με την αναμνησιολογία, τις ομοειδείς συντροφιές, την απουσία του σεξ και της επιβεβλημένης μοναξιάς έμοιαζαν φτιαγμένα για τριτοκοσμικούς λαούς και όχι για τη γενιά τη δική τους. Κι όμως, οι baby-boomers έχασαν το στοίχημα της διαρκούς νεότητας και αιφνιδίως (!) έγιναν papy και mamy-boomers.

Είναι προφανές πως πολλοί από αυτούς θα ’χουν φροντίσει ώστε να απολαύσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την περίοδο των γηρατειών. Αλλά πάντα υπάρχουν εξαιρέσεις, για να επιβεβαιώνεται ο κανόνας. 01aaa-baby_boomersΗ γαλλική εφημερίδα «Μοντ» έγραφε χθες ότι στη Γαλλία αυξάνεται ο αριθμός των μεγάλων ανθρώπων που αποφασίζουν να συγκατοικήσουν με άλλους συνομηλίκους τους κι ας μην έχουν ποτέ στο παρελθόν ανταλλάξει έστω και μια κουβέντα. Η μοναξιά, η μείωση της αγοραστικής δύναμης της σύνταξής τους, αλλά και ο φόβος μπροστά στην πόρτα του οίκου ευγηρίας ωθούν πολλούς ηλικιωμένους να απευθυνθούν –είτε μέσω Διαδικτύου είτε απευθείας– σε ειδικά για την περίπτωσή τους γραφεία.

Ο συντάκτης της «Μοντ» αναφέρεται στο παράδειγμα της 70χρονης Κριστίν Μπομέρ, η οποία όντας κι αυτή μοναχική φιγούρα μέσα σε μια ατομιστική και κυνική κοινωνία, αποφάσισε το 2007 ν’ ανοίξει γραφείο με στόχο τη δημιουργία μικρού πυρήνα 4 έως 8 ανθρώπων που θα ήθελαν να συγκατοικήσουν. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή σ’ αυτή την ομάδα ήταν να είναι άτομα με αυξημένο το αίσθημα της αλληλεγγύης, από 70 και πάνω και φυσικά να ζουν μόνοι. Σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα η Μπομέρ κατακλύστηκε από αγωνιώδεις φωνές, που της ζητούσαν να συμμετάσχουν στο πείραμα. Εκτοτε, ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια στο Διαδίκτυο οι ιστοσελίδες με προτάσεις παρεμφερούς περιεχομένου και το εκπληκτικό είναι ότι έχουν απήχηση σπουδαία.

baby-boomers-1Βεβαίως, τίποτα δεν είναι απλό. Οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας δεν έχουν κρατήσει φυλακτό την ορμή της νιότης ούτε την αισιοδοξία της. Δεν είναι φοιτητές που στοιβάζονται σε διαμερίσματα του ενός δωματίου, που κοιμούνται στο πάτωμα και ξενυχτούν ώς το άλλο πρωί, που μοιράζονται το ίδιο σάντουιτς και που αν ενοχληθούν πολύ από τον διπλανό τους, ανοίγουν την πόρτα και φεύγουν.

Οι μεγάλοι δύσκολα ξεσπιτώνονται, δύσκολα αποχωρίζονται τα πράγματά τους και δύσκολα συγχρωτίζονται με άλλους, αν και πολλές φορές είναι θέμα χαρακτήρα η ανεκτική συμπεριφορά. Ομως, οι ταχύτητες με τις οποίες κινείται η ανθρωπότητα, το διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ των γενιών σε συνδυασμό με τη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους και των πρόσθετων παροχών προς τους ηλικιωμένους δημιουργούν καινούργια δεδομένα και προκαλούν την ευρηματικότητα και τη δημιουργικότητα κάποιων – μέχρι η ευρηματική ιδέα να γίνει μόδα κι ύστερα καθεστώς. Αλήθεια, υπάρχει αντίδοτο στη μοναξιά;

Old_hippies

Δημοσιεύθηκε στην Καθημερινή 13-8-2009

ριτς

Advertisements

7 thoughts on “Οι baby-boomers που έγιναν «papy» και «mamy-boomers»

  1. Για σου Ρίτσα!
    Όπως δεν φεύγουν πια οι νέοι και ζουν με τις συντάξεις των γονιών αντί να ζουν μόνοι και να πληρώνονται πιο λίγο από το χαρτσιλικι τους, έτσι και όλες οι ηλικίες ψάχνουν τρόπο διαβίωσης και επιβίωσης. Το πώς θα επιρρεάσει το ήθη, θα το δούμε στο μέλλον.
    Καλησπέρα

  2. Μέχρι και 50-άρηδες ξέρω που ζουν από την (καλή) σύνταξη των 80-90-άρηδων γονέων… ζωή νάχουν! Να δούμε πώς θα πάρουν οι ίδιοι μετά σύνταξη…

  3. Καλησπέρα Ρίτσα μου,
    δύσκολοι καιροί μας περιμένουν. Από τη μια η μοναξιά, από την άλλη η δυσκολία της συγκατοίκησης. Ελπίζω να μη φτάσουμε ποτέ σε τέτοιο δίλημμα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s