Στροφή της Τουρκίας στο Κουρδικό


Every day life of Kurds 002Ηρθε, άραγε, το πλήρωμα του χρόνου ή θα γίνουμε παρατηρητές ενός ακόμη επικοινωνιακού παιγνίου της Τουρκίας; Πλησιάζει πράγματι η στιγμή «επίλυσης» του Κουρδικού, ή μήπως εν όψει των «εξετάσεων» του Δεκεμβρίου ενώπιον της Ε.Ε. η Αγκυρα επιχειρεί επίθεση γοητείας με πολλαπλούς αποδέκτες; Δεν είναι η πρώτη φορά που Τούρκος πρωθυπουργός θέτει στόχο την ομαλοποίηση του Κουρδικού, προς όφελος πάντα της τουρκικής ταυτότητας και της ενίσχυσης του ενιαίου τουρκικού κράτους. Το 1919, ο Ατατούρκ συνήψε συμφωνία με τους Κούρδους, η οποία ακυρώθηκε το 1923, όταν η Κοινωνία των Εθνών «έδωσε» το βόρειο Ιράκ στη Βαγδάτη. Αργότερα, την εποχή του Πολέμου στον Κόλπο, ο Οζάλ επανέλαβε -κι αυτός δίχως αποτέλεσμα- το ίδιο πείραμα.

Τα σημερινά γεωπολιτικά δεδομένα διαφέρουν από εκείνα του 20ού αιώνα. Ο Ερντογάν το γνωρίζει, όπως γνωρίζει επίσης ότι αποτελούν μοναδική ευκαιρία προκειμένου η Τουρκία να αναλάβει τον ηγετικό ρόλο που τόσο επιθυμεί στη Μέση Ανατολή και παράλληλα να διασφαλίσει την ένταξή της στην Ε.Ε.

Πώς όμως, αν δεν επιλυθεί το Κουρδικό κι αν δεν υπάρξουν σοβαρά δείγματα εκδημοκρατισμού της χώρας; Δεν είναι τυχαία η μετάβαση πρόσφατα του Ερντογάν στην Πρίγκηπο και η «επίθεση φιλίας» προς τον Πατριάρχη, τη στιγμή που ακούγονται διάφορα για την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης, προφανώς με ανταλλάγματα.220px-Kurdish_man_on_horseback_1974

. Ο Τούρκος ηγέτης, απαλλαγμένος από τους επίδοξους πραξικοπηματίες και προωθώντας το δημοκρατικό προφίλ της Τουρκίας βρίσκει εύσχημους τρόπους για να αντικρούει στις ευρωπαϊκές αιτιάσεις, αν και η τουρκική πολεμική αεροπορία συνεχίζει απροκάλυπτα τις πτήσεις της πάνω από το Φαρμακονήσι.

Στο πολυεπίπεδο αυτό σχήμα, η Αγκυρα ανακοινώνει την καλοκαιρινή της «έφοδο» για την επίλυση του Κουρδικού. Προηγουμένως έχει δώσει πράσινο φως για τη μετάδοση από την κρατική τηλεόραση προγραμμάτων στην κουρδική γλώσσα, με την ελπίδα της αποδυνάμωσης των προπαγανδιστικών προγραμμάτων του ΡΚΚ και του τερματισμού της αιμορραγικής φυγής προς τους αντάρτες των νέων που ζουν στις φτωχές κουρδικές περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας. Οι δίαυλοι επομένως για την κατοχύρωση της γλωσσικής και πολιτιστικής ταυτότητας των Κούρδων ανοίγουν και αναμένεται να ενισχυθούν αν ευσταθούν τα δημοσιεύματα του Τύπου για την προαιρετική εισαγωγή της κουρδικής γλώσσας στα τουρκικά σχολεία.

220px-Kurdish_woman_daughters_Επόμενο βήμα είναι η συνάντηση του Ερντογάν με τον ηγέτη του DTP Αχμέτ Τουρκ, η οποία προκαλεί τη θεατρική αντίδραση της αντιπολίτευσης του Μπαϊκάλ. (Θεατρική, γιατί ο Μπαϊκάλ ήδη συνομιλεί με Κούρδους πολιτικούς, κι ας το κρύβει επιμελώς). Καθ’ οδόν είναι και ο «οδικός χάρτης» του Οτσαλάν, ο οποίος πιστεύει ότι το τίμημα της 25ετούς διαπάλης είναι τεράστιο για να συνεχίσει να πληρώνεται.

Είναι υπερβολικά αισιόδοξοι όσοι προβλέπουν σύντομα επίλυση του Κουρδικού. Αλλά η αιρετική για πολλούς παρέμβαση του Οτσαλάν ενδέχεται να οδηγήσει στη διάλυση του μύθου του ΡΚΚ και μαζί του στη διάλυση της οργάνωσης…

Κάποτε και οι αντάρτες γίνονται νόμιμοι πολίτες και ο Ερντογάν ποντάρει σ’ αυτό.

ριτσα μασουρα

δημοσιεύθηκε στην Καθημερινή

Advertisements

One thought on “Στροφή της Τουρκίας στο Κουρδικό

  1. Πάντα μορφωνόμαστε εδώ! Τουλάχιστον οι Τύρκοι έχουμε μελετημένη (κατά τα συμφέροντά τους, εννοείται) γραμμή πλεύσης.

    Ενώ εδώ, στο δύσμοιρο Ελλαδιστάν…

    Γρίνιες…

    Καλημέρα, αγαπητή!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s