Το εργαστήρι θέλει κόσμο για να δουλέψει


00aapricot4

Τη στιγμή που στην Ελλάδα, με βάση τις δημοσκοπήσεις, το σοσιαλιστικό κόμμα προηγείται κατά πολύ της Νέας Δημοκρατίας, είναι λίγο έω ς πολύ άκαιρο και προκλητικό να αποτολμάται καταγραφή της δεινής κατάστασης στην οποίαν έχει περιέλθει το γαλλικό σοσιαλιστικό κόμμα. Υπάρχει όμως και αυτή η παράμετρος της ευρωπαϊκής πραγματικότητας, μας αφορά και μας υπενθυμίζει την υστέρηση των πολιτικών κομμάτων απέναντι στις σύγχρονες ανάγκες των κοινωνιών. Στοιχείο που τη μεθεπομένη των δικών μας εκλογών θα ανιχνεύσουμε και στα δύο κόμματα εξουσίας.

Το κληροδότημα του μετρ της γαλλικής πολιτικής Φρανσουά Μιττεράν σπαράσσεται από εσωτερικές έριδες και ψυχορραγεί.Οι αλλεπάλληλες ήττες του κόμματος και η αλαζονική συμπεριφορά αρχηγικών στελεχών έδωσαν την ευκαιρία στο Νικολά Σαρκοζί να προβεί στην αφαίμαξη της αφρόκρεμας :  Ζακ Λάνγκ, Στρος Καν, Μισέλ Ροκαρ , Φρεντερίκ. Μιττεράν και Μπερνάρ Κουσνέρ ανέλαβαν κυβερνητικά πόστα, αφήνοντας τους συντρόφους τους να σφάζονται με το γάντι. Αν έπραξαν καλώς, δεν είναι της παρούσης. Θα κριθούν κι αυτοί, όπως και οι άλλοι. Ως τότε όμως ;

Το αποτέλεσμα είναι δεδομένο. Σημαντικές εξωκοινοβουλευτικές προσωπικότητες του ευρύτερου κεντροαριστερού χώρου παρομοιάζουν το Σοσιαλιστικό Κόμμα με ξερό δέντρο, ανακαλύπτουν αίφνης ότι παραμένει στη φορμόλη, ενώ ο Μπερνάρ Ανρί Λεβί πάει ένα βήμα παρακάτω, λέγοντας ότι έδω έχουμε έναν νεκρό που όλοι κανουν ότι δεν βλέπουν.

Βαριές οι διαπιστώσεις, ακόμη πιο βαριές οι Feltham-art-A-painting-cr-011κατηγορίες. Είναι προφανές ότι οι Γάλλοι σοσιαλιστές έχουν χάσει τη μπάλα. Το γεγονός δε ότι αποφάσισαν να προχωρήσουν στη διεξαγωγή προκριματικών εκλογών με βάση τα αμερικανικά και ιταλικά πρότυπα δεν αλλοιώνει την σακατεμένη εικόνα του κόμματος. Σε πολλούς, οι Γάλλοι σοσιαλιστές θυμίζουν τις τελευταίες ημέρες του κομμουνιστικού κόμματος. Ο Μαρσαί πέθανε, αλλά κανείς δεν αναφώνησε ζήτω ο Μαρσαί. Ο ταχυδρόμος Ολιβιέ Μπεζανσενό , ο οποίος πρόσφατα ίδρυσε το νέο αντικαπιταλιστικό κόμμα, αν και έτυχε μεγάλης δημοσιότητας δεν εισπράττει τυχόν δυσαρέσκεια του γαλλικού εκλογικού σώματος, παρ ότι δυσαρέσκεια υπάρχει, αλλά προς το παρόν τη χειρίζεται με τους δικούς του τακτικισμούς ο υπερκινητικός Νικολά Σαρκοζί.

Οταν ένα κόμμα –οποιοδήποτε κόμμα- ηττάται, είναι λογικό οι διεργασίες που ακολουθούν να είναι επώδυνες και πολλές φορές διχαστικές. Ο πρώτος που θα πληρώσει για την ήττα δεν είναι άλλος από τον αρχηγό. Αυτό συνέβη με τη Σεγκολέν Ρουαγιάλ, η οποία παρέδωσε κατόπιν εορτής το δακτυλίδι στην κόρη του Ντελόρ, Μαρτίν Ομπρί, που για πολλούς είναι άχρωμη και όχι ιδιαίτερα αποδεκτή από τη βάση του κόμματος.

Ομως, ένα εργοστάσιο, όπως κι ένα εργαστήρι πολιτικών ιδεών δεν μπορεί να λειτουργήσει με μόνο τον διευθυντή, η τον εμπνευστή. Μπορεί βεβαίως αυτός να έχει το τελικό πρόσταγμα και να είναι υπόλογος για τα πάντα, χρειάζεται όμως προσωπικό που θα αντιληφθεί το διακύβευμα και θα το εφαρμόσει. Εκεί ακριβώς είναι που χαλάει η σούπα και  βλέπουμε μεγάλες επιχειρήσεις ‘ όπως και μεγάλα πολιτικά κόμματα, να χάνουν το μπούσουλα. Ας τόχουμε αυτό γενικότερα υπόψη μας για τα δικά μας εργαστήρια.

Δημοσιεύθηκε στην Καθημερινή 17»9’2009

ριτς

Kατηγορίες theme

12 σκέψεις σχετικά με το “Το εργαστήρι θέλει κόσμο για να δουλέψει

 1. Αγαπημένη Ρίτσα,
  Το δικό μας Σοσιαλιστικό Κόμμα βλέπεις μένει ανέπαφο απο την περιρρέουσα ατμόσφαιρα γιατί απλώς είναι ο δεύτερος πόλος, είναι η αντίδραση στην υπόδραση της ΝΔ.
  Σε μια εποχή που έχουν καταργηθεί τα ιδεολογικά στεγανά, είναι φυσικό να παραπαίουν τα κόμματα της αριστεράς στη δύση, προπάντων εαν δεν έχουν εμπνευσμένους ηγέτες.
  Αλλά το ΠΑΣΟΚ καλά κρατεί κληρινομικώ ελέω και ελλείψει άλλων λύσεων!

 2. Και καλά τα λες εσύ, σ΄ακούει κανείς;
  Φωνή βοόντως εν τη ερήμω…

 3. Ένα από τα τραγικότερα στην Ευρώπη είναι το γεγονός πως η άκρα δεξιά κερδίζει έδαφος συνεχώς, χρησιμοποιώντας σοσιαλίζουσες μάσκες και δημοκρατικά εργαλεία. Η Αριστερά από την άλλη περνάει τη μεγαλύτερη ιδεολογική και κατά συνέπεια συσπειρωτική κρίση (άσε που πολλά αριστερά ρεύματα έχουν κολλήσει στην εποχή των δεινοσαύρων), με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε ανάμεσα στο δρόμο της ισοπέδωσης με θεό το δολάριο και στο δρόμο του παραμερισμού των προσωπικών μας φιλοδοξιών, εν είδει αντοχής.

  Σας θυμίζει τίποτα;

 4. Το φως που με οδήγησε εδώ, είναι δυνατό. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον το ποστ.
  Στην Ελλάδα όμως έχουμε ένα κακό: οταν »η κρίση είναι διεθνής» όπως λέμε, απεκδυόμεθα των ευθυνών….

  Κρατώ με πάθος τη φράση »ένα εργοστάσιο, όπως κι ένα εργαστήρι πολιτικών ιδεών δεν μπορεί να λειτουργήσει με μόνο τον διευθυντή, η τον εμπνευστή» γιατί κάποιοι πρέπει να αντιληφθούν το διακύβευμα και με πάθος να προχωρήσουν μπροστά.
  Εργαστήρι χωρίς εργάτες γίνεται; Δεν γίνεται.

 5. Η διαχείρηση ανθρωπίνων πόρων, οι κάποιοι στα μέσα και κάποιοι στην απέξω οδηγούν σε κραυγαλέες κοινωνικές αντιθέσεις που αργά ή γρήγορα εκφράζονται και οργανωμένα σε προοδευτικά κόμματα. Το ζήτημα πιστεύω μέσα σε αυτούς τους μηχανισμούς είναι πόσο σοφά και με μέτρο η εκάστοτε ηγεσία ξέρει να εκφράσει τους οπαδούς, τους ανένταχτους, τους αδυνάτους και τους πρωτοπόρους ανα κλάδο των κοινωνιών. Λαική αριστοκρατία θα έλεγα την συνταγή και λιγα ιστορικά παραδείγματα θα μπορούσα να παραθέσω.Εμίλια της Τοσκάνης προπολεμικά,Αυτοδιοίκηση της Αυστρίας προναζιστικά,οργάνωση λιθουριανής ηθικής των κάτω χωρών και Κρομγουελινή Αγγλία. Η λαϊκή εποικοδομητική συμμετοχή είναι το ζητούμενο. Στη Γαλλία που βόσκει το πνεύμα του ένα μέτρο ένα σταθμό του 1789;;

 6. @@ Dionysos
  Η λαϊκή συμμετοχή ειναι το ζητούμενο, αρκεί να είναι εποικοδομητική. Στην Ελλάδα έγιναν κατά καιρούς διάφορες προσπάθειες συγκλισης ιδεών και ανθρώπων με στόχο το κοινό καλό. Αλλά δε νομίζω ότι πέτυχαν σπουδαία πράγματα, κι αυτό νομίζω οφείλεται στην ελλειψη καλλιέργειας και στην εκφυλιστική νοοτροπία που χαρακτηρίζει ένα μέρος της φυλής.

 7. @@Mary
  αλώς όρισες Μαίρη. Ελπίζω να βρεις πράγματα που θα σε αγγίξουν.

 8. «Χρηστος Μιχαήλ..
  Πάντα η ακρα δεξια χρησιμοποιούσε γειτονικά εργαλεία για να επιβιώνει. Τώρα το φαινόμενο είναι πιο έντονο για τους γνωστούς λόγους. Αλλά το πρόβλημα είναι ότι στερεψε από ιδέες η αριστερά, όπως τουλάχιστον έγινε γνωστή στην Ευρώπη κι όχι αλλού…

 9. @@Artanis…
  Μπα, τα λεω για να περνάει η ώρα. Ποιός να με ακούσει και γιατί ; Μαζί μου γράφουν παρεμφερείς απόψεις χιλιάδες άνθρωποι. Δεν σημαίνει, κατ ανάγκην, αυτό κάτι..Καλημερα από την Αθήνα..Να προσέχετε νεοι μου

 10. @Justinaki
  Το Πασοκ είναι αυτό που ειναι. Αλλά κανείς δεν περίμενε ότι η νδ θα έχανε τόσα πολλά λάδια, ούτε ότι η αριστερά του αλαβανου και του τσίπρα θα βρισκόταν μπροστά σε τέτοια καθίζηση. Ολοι ξέρουμε τους λόγους, αλλά πολλές φορες η ανάλυση των αιτίων μιας κατάστασης δεν οδηγεί σε λύσεις.

 11. το σοσιαλιστικό κόμμα προηγείται κατά πολύ της Νέας Δημοκρατίας

  Ποιο είναι καλέ το σοσιαλιστικό κόμμα που προηγείται;; 😛
  Καλή βδομάδα κυρία μου!

 12. @foufoutos…..αυτό που κι εσεις ξέρετε! Αλλωστε δεν ειναι αυτό το θέμα του σχολίου… Καλη εβδομάδα και σε σάς…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close