Η μεταντιμπέιτ τηλεοπτικές συζητήσεις


1413582-thumb-smallΤις τηλεοπτικές αναμετρήσεις μεταξύ των πολιτικών αρχηγών μπορώ να τις καταλάβω. Μπορώ να καταλάβω τη σκοπιμότητα δηλαδή. Ο πολίτης, κυρίως ο αναποφάσιστος πολίτης ενδεχομένως να καταλήξει κάπου, ακούγοντας τις τοποθετήσεις του ενός ή του άλλου πολιτικού. Μπορεί να  επηρεαστεί από τη γλώσσα του σώματος, από το μεστό λόγο, ή απλά και μόνο από τη ρητορική δεινότητα κάποιου και στοιχειωδώς  να διαμορφώσει γνώμη, εκεί που ως χθες βάδιζε στο πουθενά. Αν δεν διαμορφώσει γνώμη, ή δεν θα πάει να ψηφίσει, ή θα πάει, αλλά θα ρίξει λευκό. Ολα αυτά είναι κατανοητά.

Τί δεν είναι κατανοητό τώρα. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, δεν είναι κατανοητές οι τηλεοπτικές συζητήσεις που ακολουθούν τις τηλεοπτικές αναμετρήσεις. Τ0 να συγκεντρώνονται διάφοροι φωνασκούντες γύρω από ένα τραπέζι και ενώπιον του τηλεθεατή (αυτού που είναι σπίτι, αραχτός στον καναπέ και μετράει αντίστροφα το χρόνο για ύπνο, πιθανότητα δε έχει ετοιμάσει κι ένα χαρτάκι με τις πρωινές του υποχρεώσεις ) να ξεσκίζονται  για το ποιός ήταν ο  καλυτερότερος και ο καταλληλότερος, ποιός μίλησε ομορφότερα, ουσιαστικότερα και ποιός μαύρισε τη ψυχή των ψηφοφόρων, ε,  αυτό φίλοι μου είναι η μεγαλύτερη ανοησία όλων των εποχών. Πρώτον, γιατί είναι απολύτως αναμενόμενο ο εκπρόσωπος του ενός ή του άλλου κόμματος να εκθειάσει τον δικό του αρχηγό και δεύτερον και σπουδαιότερο γιατί ο τηλεθεατής -ψηφοφόρος δεν χρειάζεται κατευθυντήριες γραμμές για να πάει στο εκλογικό κέντρο. Και νου έχει και γνώση διαθέτει και πολλές φορές έχει αποδείξει ότι κινείται πολύ πιο μπροστά από τους πολιτικούς.Γιατί ντε και καλά χρειάζεται τα τηλεοπτικά δεκανίκια ; Οπως προανέφερα, ακόμη κι ένας αναποφάσιστος ενδεχομένως να αποφασίσει στο παρά πέντε, παρακολουθώντας τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών και μόνο. Αρα, η μεταντιμπέιτ μάχη των «τηλεοπτικών καλεσμένων» για τις εντυπώσεις της τελευταίας στιγμής αφορά ένα αμελητέο ποσοστό του εκλογικού σώματος που κάτι μπορεί να του κάνει κλικ και να τούρθει η έμπνευση, επηρεασμένος από το πάθος με το οποίο κάποιοι στη μικρή οθόνη υπερασπίζονται τα κομματικά ιερά και όσια.  Τόσες φωνές, επομένως, τόσοι κλαυθμοί και οδυρμοί, τόσες κορώνες, τόσος ιδρώτας για ποιούς ; Προφανώς για αυτοπροβολή συντονιστών και συντονιζόμενων.

ΥΓ. Επί της ουσίας των τηλεοπτικών αναμετρήσεων έχω ελάχιστα να πω, δεδομένου ότι τόσο στην πρώτη όσο και στη δεύτερη, κανείς από τους πολιτικούς αρχηγούς είπε κάτι εντυπωσιακό,  ανατρεπτικό, ελπιδοφόρο, κάτι που θα μπορούσε να κάνει την έκπληξη. Η ίδια γλώσσα, τα ίδια λόγια…. Να προσθέσω δε ότι ειδικά στη χθεσινή αναμέτρηση, δεν σκέφτηκε κανείς να ρωτήσει αυτούς τους ανθρώπους για τους εργαζομένους της Ασπις – θέμα της τελευταίας στιγμής, καυτό θέμα – όπως και για την υπόθεση των ναυπηγείων, τους Γερμανούς και τα υποβρύχια.

Kατηγορίες theme

27 σκέψεις σχετικά με το “Η μεταντιμπέιτ τηλεοπτικές συζητήσεις

 1. Το κακό είναι πως όλοι λένε τα ίδια με ίσως άλλα λόγια. Για λίγο άνοιξα την τηλεόραση εχτές και πέτυχα τα κανάλια γεμάτα παράθυρα να αλληλοτσακώνονται.. Φρικτό ήταν!

  Θα συμφωνήσω με το υγ σου, απορώ γιατί δεν αναφέρθηκαν σε ένα τέτοιο θέμα, τόσο σημαντικό..Και ο Αγούδημος.. έχει τόσες μέρες να πάει καράβι σε κάποια νησιά.. Κράτος υπάρχει? Που είναι?

 2. Με όλες αυτές τις εκπομπές δημιουργείται κλίμα. Έτσι, κάθε πληροφορία που θα δεχτεί ο ψηφοφόρος στην προεκλογική περίοδο, θα έρθει άθελά του να τη συνδυάσει και να την ταιριάξει με το κλίμα που έχει υπερισχύσει μέσα του.

  Λέτε:
  «δεύτερον και σπουδαιότερο γιατί ο τηλεθεατής -ψηφοφόρος δεν χρειάζεται κατευθυντήριες γραμμές για να πάει στο εκλογικό κέντρο. Και νου έχει και γνώση διαθέτει και πολλές φορές έχει αποδείξει ότι κινείται πολύ πιο μπροστά από τους πολιτικούς.Γιατί ντε και καλά χρειάζεται τα τηλεοπτικά δεκανίκια;»

  Θα διαφωνήσω ότι το μέσος ψηφοφόρος έχει όλα αυτά τα προσόντα που αναφέρατε. Αν όντως συνέβαινε αυτό τότε γιατί φτάσαμε στο σημείο που έχουμε φτάσει; Ο μέσος ψηφοφόρος σήμερα έχει προσεγγίσει τουλάχιστον μία με δύο φορές στη ζωή του κάποιο πολιτικό πρόσωπο για οποιονδήποτε λόγο, κι αυτό στη λογική του «έτσι κάνουν όλοι».

  Λοιπόν, οι κομματάρχες καλά κάνουν και στέλνουν τους πολιτικούς στα κανάλια για να προωθήσουν το συμφέρον τους και οι καναλάρχες καλά κάνουν και ανεβάζουν τέτοιες εκπομπές γιατί προωθούν το δικό τους συμφέρον (που είναι κάτι τις πιο πολύπλοκο).

  Αυτοί που δεν κάνουν καλά είναι όσοι ψηφίζουν το τέρας από το ξεκίνημά του και όσοι επιβραβεύουν με όρους AGB.

  Καλημέρα σας.

 3. @Χρηστος Μιχαήλ

  νομίζω ότι εχουμε ξεφύγει από το γνωστό πες πες κατι θα μείνει. Οι περισσότεροι ψηφοφόροι έχουν κάνει τις επιλογές τους και οι αναποφάσιστοι αμφιβάλλω αν θα επηρεαστούν σε μεγάλο, καθοριστικό βαθμό από τις τηλεοπτικές μεταντιμπειτ συζητήσεις.

  @ Roadartist Δυσκολο να διακρίνεις κατι διαφορετικό, αυτό που προσπαθώ να περιγράψω ως έκπληξη.

 4. Καλημέρα Ρίτσα,

  δεν μπορείς να πεις πάντως ότι δεν πλουτίσαμε τα ελληνικά μας, με την πάσει Θεού, που θα αναπτύξει την ανάπτυξη για το καλό του ελληνικού εργαζόμενου. Εγώ κοιμήθηκα ευτυχισμένος, σκεφτόμενος τα όμορφα και το γέλιο που μας περιμένουν από τις 5 Οκτωβρίου/

 5. @swell,
  ναι, το πρόσεξα. Αλλα ειναι γνωστή αυτη η αδυναμία του Γιώργου. Δε νομίζω ότι ήταν τρακαρισμένος. Εχει τον αέρα που του δίνει το προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις. Το θέμα είναι ότι δεν γιναμε σοφότεροι, παρ ότι κανεις δεν εχει τέτοιες απαιτήσεις….

 6. Κυρία Μασούρα, το μεγαλύτερο ποσοστό εκείνων που έχουν κάνει την επιλογή τους είναι είτε από τα γενοφάσια τους βαπτισμένοι σε έναν κομματικό χώρο, είτε καμακωμένοι από μικροί. Στην πρώτη περίπτωση το συνεχές πες-πες είναι η τροφή τους και δη στην τελική ευθεία όπου απαιτείται φανατισμός, στη δεύτερη είναι η λαβή για να επιβεβαιώσουν την επιλογή τους να αφεθούν στο κύμα. Όπως και να έχει, πάλι τα κόμματα την κάνουν τη δουλειά τους.

  Οι αναποφάσιστοι είναι είτε σκεπτόμενοι είτε ξεστρατημένοι.

 7. @Χρηστος Μιχαήλ
  Μα θα προσέξατε ότι το θέμα μου δεν ειναι το ντιμπέιντ, αλλα μετεπειτα αναλύσεις. Τις βρίσκω άκοψες γενικώς και εκφράζω επ αυτού την άποψή μου, λέγοντας ότι δεν τις χρειάζεται κάποιος για να αποφασίσει τί θα ψηφίσει. Και επιμένω ότι ελάχιστοι επηρεάζονται από αυτές, αλλά αν θέλετε και από τα ντιμπέιτ..ευχαριστώ πολύ…

 8. To εξαιρετικό γεγονός στο Debate της φωτογραφίας είναι η Γυναικεία διαιτησία στην διαμάχη των δύο μονομάχων Ανδρών. Μαρία ανάμεσα σε Γιώργο και Κώστα, Ελένη ανάμεσα σε Πάρη και Μενέλαο, τίποτε δεν άλλαξε τόσες χιλιετίες, τα ίδια ονόματα φιλοδοξούν να πάρουν μέρος στην ασυμπλήρωτη Ιλιάδα. Η Οδύσσεια ακολουθεί έως την ανάσταση.

 9. Kαλημέρα,

  χθες πάντως, έκανα μια τρίτη/τέταρτη επανάληψη των πολιτικών προγραμμάτων των δυο κομμάτων. Μέχρι που ήξερα ακριβώς τι θα πει ο καθένας, πριν προλαβει καν να το σκεφτεί. Αν τα εν λόγω προγράμματα έμπαιναν σαν θέμα στις πανελλήνιες, ολοι οι μαθητες θα αρίστευαν.

 10. συμφωνώ ιδιαίτερα με το υγ: άφησαν πάρα πολλά απ’έξω
  προφανώς δεν τους έπαιρνε…

 11. Ήμουν αποφασισμένη να ΜΗΝ παρακολουθήσω κανένα ντιμπέιτ και έτσι έπραξα. Αισθάνομαι χορτασμένη μέχρι σκασμού και κάτι παραπάνω από ανώφελες, ανέξοδες πομφόλυγες που εξαπολύονται αφειδώς ένθεν κακείθεν. Ομοίως δεν παρακολούθησα και τις μετέπειτα αναλύσεις. Διαβάζω εφημερίδες και φροντίζω στοιχειωδώς να ενημερώνομαι για όσα συμβαίνουν στον τόπο μας και για τα πεπραγμένα των πολιτικών. Άρα χτες ούτε οι πολιτικοί θα είχαν κάτι να μου πουν, ούτε οι εντεταλμένοι παπαγάλοι αναλυτές μετά απ’ αυτούς.

  Συμφωνώ, ωστόσο, με την άποψη πως αν εξυπηρετείται κάτι από τις μεταντιμπέιτ αναλύσεις, αυτό είναι αφενός ο ναρκισσισμός των αναλυτών και αφετέρου ο άκριτος φανατισμός των οπαδών, που συχνά βρίσκει επιχειρήματα στα λόγια των πρώτων.

 12. Ίσως το κύριο θέμα για κάθε ομιλώντα σε αυτές τις εκπομπές είναι η προσωπική προβολή ώστε να συγκεντρώσει περισσότερες ψήφους από τους ενδοκομματικούς συναγωνιστές του, και όχι να καταφέρει να υποστηρίξει με έλλογα επιχειρήματα την πολιτική πρόταση της παράταξής του.

 13. Εντάξει, δεν ψηφίζω φέτος, έχω και ένα σύνδρομο ειδησειομανίας, το 1ο το ευχαριστήθηκα σε ορισμένα σημεία, το 2ο όμως…
  Τί βαρεμάρα έφαγα, δεν παίζει και το Δεύτερο να το ακούω μέσω νετ…
  Χάλια, χάλια…
  καλημέρα από ΝΖ, σε φιλώ…

 14. Tι να πω τώρα και εγώ η άσχετη που φυσικά δεν παρακολούθησα το debate.Εγώ εδώ η μαύρη στη ξενητειά ότι θυμάμαι χαίρομαι, και τι θυμήθηκα λες, τον Σωκράτη (ξέρεις τον δικό μας) και θυμάμαι ότι προσέγγιζε την πολιτική φιλοσοφία με την ερώτηση ‘Ποιός θα πρέπει να κυβερνήσει?’ Και μάλιστα υποστήριζε ότι η αρχηγία κατ’επάγγελμα σημαίνει βελτίωση του συνόλου και ειδικά την ΗΘΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ των ΠΟΛΙΤΩΝ.Αναφέρθηκε άραγε κανείς σε αυτό το πιο σημαντικο και πιο ‘καίγων’θέμα και από την Ασπις…κλπ?

 15. Χαιρετώ σας.
  Οι μετα-ντιμπέιτ αναλύσεις του ντιμπειτ νομίζω πως βασικά επεκτείνουν το χρόνο δημοσιότητας του τηλεοπτικού προϊόντος με δυνατότητες να το διορθώσουν, συμπληρώσουν, παραβλέψουν, να το αλλοιώσουν ως «πρωτότυπο». Αυτό σημαίνει ότι ξεκινάει μια δεύτερη επικοινωνιακή καταιγίδα που έρχεται και κάθεται πάνω στις δικές σου σκέψεις. Στην καλύτερη περίπτωση το τελευταίο: αν υπάρχουν σκέψεις-παράγωγα του τηλεοπτικού προϊόντος. Πόσοι δεν χαζεύουμε την ώρα που βλέπουμε τηλεόραση;
  Μία δευτερεύουσα χρήση της μετα-ντιμπέιτ ανάλυσης είναι ότι καθιστά σχεδόν μη απαραίτητη τη θέαση του πρωτότυπου προϊόντος. Βλέποντας τι λένε, «ξέρεις» τι έγινε. Γρήγορα και απλά…
  Πάντως Ρίτσα, ξανασκέψου: τη δημόσια έκφραση των επιχειρημάτων της αυριανής κυβέρνησης ανέλαβε ένας ανίκανος/προβληματικός ρήτορας. Το ντιμπέιτ έτσι μήπως γίνεται ένα προϊόν που η μετα-ανάλυσή του λειτουργεί ως διαφήμισή του (καθώς αυτό από μόνο του αδυνατεί να υποστηρίξει την αλήθεια/χρησιμότητα/αξία του);

 16. Αγαπητή Ρίτς,
  μετά από αρκετό καιρό σου γράφω.
  Τα προιγούμενα πόστ μου άρεσαν πολύ, αλλά πολύ στενάχωρη η κατάσταση στη Νεα Υόρκη..Κάποτε ήταν το όνειρο μου να πάω εκεί, τώρα με αυτά που διαβάζω…
  Όσο αφορά το ντιμπέτ, βάζω μπέτ, ότι θα είναι και οι δύο πολιτικά ντέτ, εκτός πια …αν είμαστε ντιπ κατά ντιπ….
  Καλησπέραααα!

 17. sofiacomments
  καλώς το Σοφάκι. βρε Σοφάκι, εχω προσπαθήσει να γραψω σχολιο στο μπλογκ σου, αλλά για καποιο λόγο δεν παιρνει τη διευθύνση του μπλογκ μου και τα παρατάω…Εν παση περιπτώσει, εχεις δικιο ντιπ για μπιτ που λενε…καλημερα σου

 18. @ Γιώργος Κατσαμάκης…
  σωστή προσέγγιση, νομίζω. Ας ελπίσουμε ότι θα επιβιώσουμε, όπως πάντα, αυτή τη φορά ισορροπώντας λίγο χαμηλότερα…

 19. @Penelope ,
  εσύ τώρα από την άκρη του κόσμου εχεις δίκιο να απορείς με αυτά που γράφουμε εν Ελλάδι. Αλλά καλώς μας θυμίζεις τον τρόπο σκέψης του Σωκράτη. ΗΘΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ: μεγάλη κουβέντα ανοίγεις…

 20. @Artanis…
  εσύ να μας σκέφτεσαι και να συμμερίζεσαι τον πόνο μου..Καλημερα στη μακρυνή Ν. Ζηλανδια

 21. @ Ευα Στάμου
  προφανώς, όλα γίνονται για το ατομικό συμφέρον και εδώ είναι το ελληνικό πρόβλημα. Δεν ξέρουμε τί θα πει συλλογικό συμφέρον ή μάλλον δεν μας το διδάσκει κανείς. Είναι τόση η επιθυμία να αρπάξουμε και να ωφεληθούμε προσωπικά…

 22. @Νερένια….
  εχεις δίκιο, πολλές φορές δεν αξίζει να χαραμίζεις ούτε λεπτό. Αλλά δεν γίνεται, σε τρώει αν μη τι αλλο η περιέργεια… πάντως καλα κανεις και ενημερωσεσαι από τις εφημερίδες. Εκεί μπορείς να βρεις διαφορες απόψεις που πότε πότε δίνουν μια άλλη διάσταση της εν ελλαδι πολιτικής

 23. @geoKalp
  καλημέρα σου και καλή δυναμη

 24. @cynical
  εχεις απόλυτο δίκιο. Τουλάχιστον διαβάζοντας τα προγραμματα, θα ξέρεις κι αν θα τα εφαρμόσουν οι μέλλοντες να κυβερνήσουν τούτο τον τόπο…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close