Κορεσμός για τα πάντα και φόβος για το αύριο…..


avedon_withtwiggy

avedon_twiggy

avedon_bobdylan

http://www.sfmoma.org/exhibitions/384 ( Richard Avedon – Photograph 1946-2004/Twiggy, Richard Avedon with Twiggy, Bob Dylan)

Τελικά, τι παίζει καθοριστικό ρόλο σε μια εκλογική αναμέτρηση ; Το πρόγραμμα ενός κόμματος ή η προσωπικότητα του ηγέτη ; Το ερώτημα δεν είναι ούτε καινούργιο, ούτε πρωτότυπο και δεν αφορά αποκλειστικά την Ελλάδα. Στο κάτω κάτω, η Ελλάδα έχει τις πολιτικές ιδιαιτερότητές της. Φημίζεται για τον προσωποπαγή χαρακτήρα των δύο μεγάλων κομμάτων εξουσίας και παρά τις σποραδικές προσπάθειες να ξεφύγει από αυτό τον εναγκαλισμό, επιστρέφει ως κλασσικός δολοφόνος στον τόπο του εγκλήματος. Μόνο στα μέσα της δεκαετίας του ’90, όταν προς στιγμήν επικράτησε η άποψη ότι ο κόσμος είχε μεγαλύτερη ανάγκη από διαχειριστές εξουσίας, εκλέξαμε τις κυβερνήσεις Σημίτη, για να επιστρέψουμε μάλλον γρήγορα στην πεπατημένη: Στο γνωστό όνομα, στον ηγέτη που κουβαλάει πίσω του μακρά πολιτική ιστορία και που καλώς ή κακώς αναλαμβάνει προσωπικά να εγγυηθεί για την επιτυχία του κόμματός του. Εξ ου και ενεπλάκημεν σε ιστορίες με αδιάφθορους αρχηγούς , σε παγίδες που αφορούν δύσκολες έννοιες, όπως ήθος και ηθική, αλλά και στα λεγόμενα «δυνατά χαρτιά». Λίγο πριν εκλεγεί η Νέα Δημοκρατία το 2004, οι υποψήφιοι του κόμματος από τα τηλεοπτικά παράθυρα επέσειαν στο λαό το δυνατό χαρτί του Κώστα Καραμανλή. Στα σημερινά παράθυρα, οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ επισείουν το δυνατό χαρτί του Γιώργου Παπανδρέου. Σημαίνει κάτι αυτό ; Σημαίνει απουσία στελεχών; Μήπως απουσία αποτελεσματικών προγραμμάτων που θα στοχεύουν στην αντιμετώπιση της νέας πραγματικότητας ;

Οι απαντήσεις δεν εξυπακούονται, εκμαιεύονται από τα γεγονότα. Αν παρακολουθήσουμε το εκλογικό τοπίο της Ευρώπης θα διακρίνουμε ότι συγκριτικά με την προηγούμενη δεκαετία, όλο και περισσότερες χώρες αναζητούν απαντήσεις από ηγετικές προσωπικότητες, υποβαθμίζοντας πολλές φορές δοκιμασμένες πολιτικές ιδεολογίες. Αρχιτέκτονας της εκλογικής νίκης των Χριστιανοδημοκρατών στη Γερμανία θεωρείται η Αγκέλα Μέρκελ. Η ήπια ως χθες πολιτική της και η εργώδης προσπάθειά της να αντιμετωπίσει με σύνεση τις βαριές επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης λειτούργησαν προς όφελός της. Πίσω της άφησε ένα κατακερματισμένο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, γεγονός που κατά κοινή ομολογία οφείλεται στην άχρωμη και άοσμη προσωπικότητα του ηγέτη του, Β. Στάινμάγιερ, ο οποίος ευθύνεται για την διαρροή ψηφοφόρων προς την Αριστερά του Λαφοντέν και προς τη Δεξιά, των Ελεύθερων Δημοκρατών.

Εξίσου σημαντικό παράδειγμα είναι αυτό των Γάλλων Σοσιαλιστών. Κάτω από άλλες συνθήκες οι επίγονοι του Μιτεράν θάπρεπε τώρα να οδεύουν ακάθεκτοι προς τις Βερσαλλίες. Συμβαίνει όμως ακριβώς το αντίθετο. Φθίνουν! Θα μπορούσαμε να αναφερθούμε στη Βρετανία, την Ισπανία ή και την Ιταλία, όπου καθοριστικό ρόλο έχει διαδραματίσει η προσωπικότητα του πολιτικού αρχηγού κι όχι το πρόγραμμα του κόμματος. Όμως, πίσω από αυτές τις επιλογές κρύβεται κάτι πολύ πιο σοβαρό. Υπάρχει παντού και για τα πάντα κορεσμός και παράλληλα φόβος.Φόβος που περιστρέφεται γύρω από την ανάγκη επαναπροσδιορισμού εννοιών, όπως εργασία, κέρδος, ανάπτυξη και συμμετοχή στην κοινωνία. Γι αυτό και οι πολίτες αναζητούν στην καλύτερη περίπτωση «Μεσσίες» και στη χειρότερη μαθητευόμενους μάγους.

ριτς

Δημοσιεύθηκε στην Καθημερινή 1-10-2009

ΥΓ. Οι φωτο είναι άσχετες. Σκέφθηκα όμως ότι η κίνηση και η μουσική παραπέμπουν στη συνέχεια, άρα και στο μέλλον.

ριτς

Kατηγορίες theme

19 σκέψεις σχετικά με το “Κορεσμός για τα πάντα και φόβος για το αύριο…..

 1. Προσωπικά βέβαια δεν πιστεύω σε διαχειριστές. Αυτοί είναι καταδικασμένοι να διαχειρίζονται. Αυτό σημαίνει πως δεν έχουν όραμα, δεν έχουν στόχους, εμμένουν σε «διαχειριστικές μεταβλητές» πράγμα που σημαίνει πως δεν βλέπουν πραγματικά ανθρώπους και ανάγκες, αλλά λειτουργούν μέσα από μοντέλα κοκ.
  Τους θεωρώ μια επιτυχημένη συνταγή αποτυχίας.
  Το κακό είναι ότι σήμερα βρίθουμε διαχειριστών που παρουσιάζονται ως μεσσίες. Βρίθουμε «μεταρρυθμιστών» αντί υπηρετών της κοινωνίας. Και δυστυχώς ζούμε σε μια κοινωνία όπου το χρήμα θεωρείται η απόλυτη μεταβλητή βελτιστοποίησης, ενώ εσκεμμένα παραβλέπουμε πως όλοι αναγνωρίζουμε ότι δεν μπορούν τα πάντα να μετρώνται με χρήμα.
  Δε νομίζω πάντως πως αυτό που θέλουμε είναι ο επαναπροσδιορισμός των εννοιών της εργασίας, του κέρδους, της ανάπτυξης, κοκ, αλλά της θεώρησής τους από το «σύστημα». Κοινώς αυτό που χρειαζόμαστε είναι «άλλο μοντέλο», ανεξαρτήτως αν δε το παραδεχόμαστε. Δε χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις, χρειαζόμαστε αλλαγές. Πραγματικές αλλαγές.

 2. Καλό μήνα Ρίτσα.
  Ο τίτλος σου πολύ καλός..νομίζω τα λέει όλα..
  Φιλάκια!

 3. Δεν είναι εύκολο να ξεφεύγεις από την προσωποποίηση, μάλλον το πιο εύκολο είναι να καταφεύγεις σε αυτήν. Δεν είναι φαινόμενο μόνο του Κέντρου και της Δεξιάς, αλλά και της Αριστεράς. Δεν είναι φαινόμενο μόνο της πολιτικής, αλλά και της τέχνης ή της δημοσιογραφίας. Δεν είναι μόνο η προσωποποίηση του καλού, αλλά και του κακού. Δεν είναι μόνο αποτέλεσμα της έλλειψης ιδεών ή πίστης, αλλά συχνά και ενσάρκωσή της. Ηγέτες, καθοδηγοί, υπάρχουν στην κοινωνία σε χίλιες δυο εκδηλώσεις και εκφάνσεις της κοινής μας δράσης.
  Ίσως να είναι η επιλογή του πιο ευχάριστου σε εμάς ειδώλου στον καθρέπτη μας… Το δύσκολο παραμένει: να δούμε πίσω από τον καθρέπτη…
  καλή ψήφο παιδιά…

 4. Η ζωή και η ιστορία κάνουν κύκλους. Αφού ζήσαμε και την εποχή των διαχειριστών και του αυτόματου πιλότου του καπιταλισμού, ήρθε πάλι η ώρα των χαρισματικών ηγετών και θα ξανάρθει και η ώρα των διαχειριστών. ΜΕ φαίνεται, όσο οι συνθήκες ευμάρειας μας δημιουργούν αίσθηση ευφορίας και την ψευδαίσθηση συμμετοχής στο γίγνεσθαι, οι διαχειριστές μας αρκούν καθώς δεν μας ταράζουν, δεν μας θέτουν διλήμματα και δεν μας αναγκάζουν να οριοθετηθούμε. Όταν όμως βλέπουμε το σύστημα είτε να φτάνει στα όριά του, είτε να βγάζει εμάς εκτός των ορίων του αναζητούμε τον Μωυσή που θα μας περάσει την Ερυθρά.

 5. Άσχετο. Είναι το πρώτο σοβαρό πράγμα που αισθάνομαι τη διάθεση να διαβάσω τον τελευταίο καιρό.

 6. Στη πρώτη ερώτηση ίσως ταιριάζει για μένα ίσως ‘Μίλα μου γλυκά στο αυτί(δηλ. ακούμπα τις ανθρώπινες χορδές μέσα μου και δείξε μου στο blackberry twitter etc. το πλάνο σου για το πως αυτά τα γλυκά λόγια θα εφαρμοστούν καλύτερα σε μια πιο ανθρώπινη κοινωνία με λιγότερη διαφθορά’ Aν αυτό λέγεται Μεσίας ισως αυτό είναι dearest 😉
  ω τι χαρά η Μένη πίσω !!

 7. @ penelope dearest…
  .Τί ομορφο σχολιο είναι αυτό !!!! Και βεβαια μεγάλη χαρά που η Μένη πέρασε από δω βρισκοντας το αρθρο μου ενδιαφέρον/… Φιλενάδες σε δημιουργία ..

 8. @meniek

  καλως το μας το κορίτσι μας… Συμφωνώ με τους κύκλους των ηγετών και των διαχειριστών, αλλά κάτι δεν μου αρέσει γενικότερα κι αυτο που λεω για τον κορεσμό και το φόβο το εννοώ…

 9. @Γιώργος Κατσαμάκης
  Να δούμε πίσω από τον καθρέφτη ! Λες να τα καταφέρουμε να τον μετακινήσουμε ; Α, νάξερες ποσο επιβλητικός στεκει μπροστά μας, πόσο εξουσιαστικός;\\Καλό μηνα ….

 10. @roadartist
  αλο μήνα μικρή μου φίλη…ευχαριστώ πολυ πολύ

 11. @Dartthir the Abban
  Ισως δεν εχεις άδικο. Πολλοί από τους διαχειριστές το παίζουν μεσσιες, αλλά ξέρεις, με ανησυχει περισσότερο ο κορεσμός και ο φοβος. Σ αυτό ήθελα να καταλήξω και στο ότι ολα αναθεωρούνται και επαναπροσδιορίζονται. Το θέμα είναι ο εμείς, οι απλοί άνθρωποι δεν θα είμαστε στην πρώτη γραμμή, δεν θαχουμε λόγο σ αυτούς τους επαναπροσδιορισμούς και είναι ένα πρόβλημα μεγάλο…. Από την αλλη κρατώ το μήνυμα της Πενελοπε, ακριβώς γιατί είναι θαρραλέο και γλυκό μαζί…
  Καλο μήνα φιλε μου…

 12. «… Kαι ο φόβος για το αύριο:!

  Αυτή την φράση «φοβαμαι» που την νοιώθω ως απειλή, να μη πραγματοποιηθεί…

  Όλα τ΄άλλααα…

  Να είσαι καλα, Ρίτσα.

  Καλό μήνα

  Κώστας
  vloutis.blogspot.com
  vloutis.wordpress.com
  twiter.com/kostasvloutis

 13. Φρικτή απογοήτευση, η προεκλογική περίοδος αυτή. Η πολιτικολογία έδωσε τη θέση της στη μπαρουφολογία έξω και πέρα από τα πραγματικά προβλήματα. Η τηλεοπτική δημοκρατία φαίνεται ομογενοποιεί πλήθη, προάγει τον μη διάλογο,χωρίς βάθος και πλάτος αναλύσεων, σηματοδοτεί ερωτήματα τα λεγόμενα δημοσιογραφικά που αφορούν τα αφεντικά των παπαγάλων που θάλελαν κάθε 6μηνο εκλογές γιατί πουλάνε την πραμάτεια τους ,τον τηλεοπτικό χρόνο και τα χωράφια των καλών σελίδων στα έντυπα. Ξεχώρισα 3 κατηγορίες ανθρώπων εκείνους που δεν έχουν ξεφύγει από την μέγενι της κατευθυνόμενης αποχής των Ευροεκλογών, τους εγκλωβισμένους στη λογική του ένα ή του άλλου, του δικομματισμού, και αυτούς που βάζουν πάνω από 2-3 λόγους για να υποστηρίξουν το όποιο κόμμα της αρεσκίας τους, που τόχουν παιδέψει. Αυτοί δεν είναι πάνω από 30% και αυτά και τα 3 συνθέτουν ένα άκρως ανησυχητικό επικοδόμημα για το μέλλον της δημοκρατίας πόσο μάλλον τον διαφαινόμενο ολοκληρωτικό λοταριακό στοίχημα των προφεσόρων της ΅ενημέρωσης΅στον GAP πασών των εξουσιών…..Κανείς από τους προυχοντες δεν έχει ξεχάσει το γλεντοκόπι του συστήματος στην 8ετία Σημίτη όταν μάλιστα βόηθησε και η ΝΔ με την 5ετή στάση της στην ατιμωρησία, την παραγραφή, την συσκότιση και την δημιουργία δικών της δρόμων στη διαφθορά.
  Πόσες αντοχές έχει άραγε αυτός ο λαός;;;

 14. @Dionysos..
  εχεις δίκιο να νοιώθεις απογοήτευση. Η προεκλογική περιοδος διεξάγεται με τους κανόνες της δεκαετίας του 80 κι αυτό ειναι χαζό, αφελές και καταστροφικό συγχρόνως. Ο κόσμος προσπαθεί να διαφοροποιηθεί, ή έστω μια μερίδα των ψηφοφόφων, αλλά δυστυχώς από το στόμα αυτής της μερίδας ακουω δηλώσεις του τύπου ΅: δεν παω , θα το σκεφτώ, και τί να ψηφίσω,….. Προφανώς κανείς δεν λέει ότι ο,τι ξέραμε εχει τελειώσει κι ότι αρχίζει μας είναι εντελώς άγνωστο. Κι εδώ πρέπει ο πολιτικός, ο οποίος πολιτικός αρχηγός ναναι διορατικός. Το είδε κανείς στο λόγο κανενός; Μάλλον καρεκλες κυνηγούν οι του δικομματισμού και μια αξιοπρεπη ήττα ή θεση στον πίνακα των επιτυχόντων οι υπόλοιποι…Λυπη και μόνο λυπη
  Καλημερα και να ψηφίσεις , ενταξει ;

 15. @vloutis
  Αυτό βλέπω, αυτό γράφω. Τώρα, αν υπερβάλλω θα φανεί στη διαδρομή. Πάντως, ο καθένας καταλαβαίνει ότι έχει αλλάξει εντελώς το τοπίο σε όλους τους τομείς που ρυθμίζουν τις σχέσεις των ατόμων μιας κοινωνίας. Δεν εννοώ τις προσωπικές – αν και αυτές επίσης αλλάζουν – εννοώ τη συνύπαρξη με οποιονδήποτε τρόπο σε έναν χώρο, όπου καλούμαστε να εργαστούμε, να συνεργαστούμε, να αποδώσουμε και να ανταμειφθούμε…
  Καλημερα και καλή ψήφο φιλε μου…

 16. Από τις 23 επιλογές ψηφοδελτίων η Ενωμένη Αριστερά λείπει. Αρα ψηφίζω με τέτοιο τρόπο κάθε φορά ώστε να γίνει το συντομώτερο και βέβαια υπολογίζοντας την αντίστοιχη αποτίμηση κεντρομόλων τάσεων σε επίπεδο σταυροδοσίας προσώπων και ηγετών.

 17. δε θεωρώ άσχημο που οι πολίτες θεωρούν τον εκάστοτε πολιτικό ΠΟΥ ΨΗΦΊΖΟΥΝ Μεσσία ΠΟΥ θα τους σώσει…
  θεωρώ άσχημο που σαν λαός..χρειαζόμαστε ΜΕΣΣΙΑ…είναι θλιβερό…
  και το χειρότερο…
  ο μεσσιανισμός ουσιαστικά ήταν μια τάση που δεν είχε εκδηλωθεί στον ελληνικό χώρο..ήταν κυρίως τάση των Ανατολικών λαών…
  να τελικά…που για άλλη μια φορά…η Ανατολή ξύπνησε μέσα μας!

 18. @ glaykidarling
  Δεν ξέρω αν χρειαζόμαστε ή όχι μεσσία. Μπορεί ναι , μπορεί και όχι. Χρειαζόμαστε όμως να ξεκαθαρίσουμε την ήρα από το στάρι και να δουλέψουμε για κοινούς στόχους και με βλέψεις λίγο πιο πέρα απο τη μύτη μας..

  @ Dionysos
  καλη ψήφο οποια κι αν είναι η επιλογή σου…

 19. Γιάννης Μανσόλας 6 Οκτωβρίου, 2009 — 1:28 μμ

  Λίγο πολύ και οι άλλοι λαοί στην Ευρώπη παρόλο που δεν μιλάνε για σωτήρες και Μεσσίες , ουσιαστικά κι εκείνοι προσβλέπουν σε κάποια προσωπικότητα με πραγματικό ηγετικό προφίλ. Αλλά η εποχή δεν είναι κατάλληλη. Δεν υπάρχουν οράματα κι έχουν κι εκείνοι οι λαοί βυθιστεί στην έρευνα του …επαναπροσδιορισμού των πολιτικών αξιών. Δεν είναι μόνο Η Ελλάδα που ζει αυτή την κρίση – αν αυτό σας ανακουφίζει που το δηλώνω έτσι. Υπάρχει πολύ θολούρα που να μας επιτρέπει να βλέπουμε ‘λίγο πιο πέρα από την μύτη μας’ – δυστυχώς . Τελικά πολύ λίγοι πιστεύουν ότι η ψήφος τους έχει την δύναμη να μεταβάλλει τον χώρο γύρω τους. Περνάμε όχι την περίοδο που ψηφίζουμε αλλά εκείνη που ….καταψηφίζουμε . Και το θέμα είναι εκεί : καταψηφίζοντας δεν σημαίνει ότι επιλέγουμε μια νέα πορεία, αλλά απλά ότι δηλώνουμε την απέχθειά μας σε κάτι . Ουσιαστικά δεν κάνουμε στροφή αποφυγής , λέμε μόνο ότι έτσι που πάει το πράγμα δεν μας βγάζει πουθενά.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close