Εντγκαρ Μορέν: ο Γάλλος φιλόσοφος, η ανυπακοή του και ο έρωτάς του για την οικουμένη


hoja1-webΕπάγγελμα : ερωτευμένος με την οικουμένη. Έτσι συστήνεται ο Γάλλος φιλόσοφος και κοινωνιολόγος Εντγκάρ Μορέν. Ο Μορέν έχει το ταλέντο να ξυπνάει το ησυχασμένο είναι του ανθρώπου, να διεγείρει συνειδήσεις και να ανακατεύει εύστροφα την πολιτική και φιλοσοφική τράπουλα της ζωής μ’ έναν τόσο πειστικό τρόπο, ώστε πολλές φορές σε κάνει να αναρωτιέσαι : μήπως τελικά έχει δίκιο αυτός ο σοφός γέροντας ;

Ενας άνθρωπος εβραϊκής καταγωγής, όπως είναι ο 88χρονος σήμερα Μορέν –η οικογένειά του έφυγε από τη Θεσσαλονίκη για το Παρίσι στις αρχές του 20ού αιώνα– δεν θα μπορούσε παρά να στηρίζει παθιασμένα τις θέσεις του Ισραήλ. Μπορεί να απέφευγε να εκδηλωθεί δημοσίως, να φοβόταν το κόστος μιας τέτοιας προβολής, αλλά το πιθανότερο, μέσα του θα ένιωθε ένας από αυτούς. Ενας από τους Εβραίους που κατατρύχονται –δικαίως– από το άγος του Ολοκαυτώματος και που σήμερα είναι εγκλωβισμένοι σε αδιέξοδες επιλογές, αλλά που η καταγωγή τους δεν παύει να τους θυμίζει τα μονοδιάστατα πρέπει τους.

9312431bd2706e74bf97f5d6234695a0
Eμμανιουελ Λεμιέ, ο συγγραφέας της βιογραφίας του Μορέν

=edgar morinΟ Εντγκάρ Μορέν δεν είναι ένας από αυτούς, παρ’ ότι, όπως δηλώνει, δεν ξεχνάει. Αλλά δεν συγχωρεί ταυτόχρονα. Νιώθει οργή για τη βάσανο των Παλαιστινίων, αρνείται να αποδεχθεί την άγρια πολιτική του στρατοκρατούμενου Ισραήλ και αγκαλιάζει τα παιδιά της Παλαιστίνης. Πάντα, όμως, από τη γνωστή απόσταση που χωρίζει τη Δύση με την Ανατολή. Εκ του ασφαλούς. Παλαιότερα, όταν σχεδόν το σύνολο της Ευρώπης και κυρίως οι Γάλλοι διανοούμενοι φώναζαν εναντίον της Σερβίας, καλώντας το ΝΑΤΟ να βομβαρδίσει τους Σέρβους, ο Εντγκάρ Μορέν είχε μεταμορφωθεί σε Σέρβο. Βασιλικότερος του βασιλέως, σε μια εποχή που με εξαίρεση την Ελλάδα, η Σερβία βίωνε μιαν απίστευτη διεθνή μοναξιά. Αυτός όμως είναι ο Μορέν, τη βιογραφία του οποίου παρουσίασε προ μηνών στο Παρίσι ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Εμμανουέλ Λεμιέ. Στην κλασική συνέντευξη Τύπου, ο Λεμιέ δήλωσε ότι το να γράψεις τη βιογραφία του Μορέν είναι σαν να γράψεις την ιστορία του 20ού αιώνα!

ernst fischer
Ερνστ Φισερ, Η τέχνη της αναγκαιότητας

Θυμάμαι προ ετών το βιβλίο του «Μέθοδος» που κυκλοφορεί στην Ελλάδα. Ογκώδες, δυσκολοδιάβαστο, αλλά κατά κάποιον τρόπο ανακουφιστικό. Με είχε εντυπωσιάσει στο σημείο που έγραφε για τη σημερινή εικόνα της ανθρωπότητας. Σήμερα η ανθρωπότητα δεν γεννάει ανθρωπιά, έγραφε ο Μορέν. Πολύ πριν από αυτόν, ο Γερμανός φιλόσοφος Ερνστ Φίσερ είχε αφιερώσει ημέρες της ζωής του, μελετώντας τον ανθρωπισμό και τον απανθρωπισμό του ανθρώπου σ’ έναν κόσμο αλλοτρίωσης. Ενα ζήτημα τρομερά επίκαιρο στη σημερινή εποχή της ιλιγγιώδους επιστημονικής προόδου, αλλά και βαναυσότητας που διαχέεται υπογείως αναμεμειγμένη με ακριβά αρώματα και πολύχρωμο υλικό περιτυλίγματος.

Στον 20ό αιώνα, σημειώνει ο Ε. Μορέν, παρακολουθήσαμε τη διπλή προαγωγή προόδου και οπισθοδρόμησης, πολιτισμού και βαρβαρότητας. Κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι ελευθερώτριες δυνάμεις στην Ευρώπη ήταν αποικιοκρατικές στην Ασία και στην Αμερική. Το Στάλινγκραντ υπήρξε η μεγαλύτερη νίκη και μαζί η μεγαλύτερη ήττα της ανθρωπότητας. Η μεγαλύτερη νίκη, επειδή έπληξε τελειωτικά τη ναζιστική Γερμανία και η μεγαλύτερη ήττα, επειδή εδραίωσε τον σταλινικό δεσποτισμό και ενίσχυσε επί μισόν αιώνα τον σοβιετικό ολοκληρωτισμό. Το διπλό παιχνίδι είναι απρόβλεπτο και αβέβαιο… Αν η μόνη μας ελπίδα είναι καταστροφική, τότε η σωτηρία βρίσκεται στην καταστροφή, με την προϋπόθεση, όμως, ότι θα την αποφύγουμε στο παρά ένα. Αν κάποιος θεός διασκεδάζει προσπαθώντας να μας φοβίσει, το έχει καταφέρει.

rouch
Ζαν Ρους
vlcsnapH124647
Από το ντοκυμαντέρ Το χρονικό ενός καλοκαιριού

Ο Μορέν θεωρείται από τους πλέον αντιδραστικούς Γάλλους. Δεν στήριξε ποτέ τον Φρανσουά Μιτεράν. Ελεγε ότι δεν έχει τα γκατς του Κένεντι ή του Γάλλου πρωθυπουργού Μεντές Φρανς. Ομως, όταν διάφοροι επίδοξοι συγγραφείς κατακεραύνωναν με βιβλία τους την αλαζονεία του Γάλλου προέδρου, ο Μορέν στάθηκε δίπλα του, επικριτικός, αλλά δίπλα του. Ο Μορέν, όπως και ο Μιτεράν, αγαπούσε τις γυναίκες. Θεωρούσε τον εαυτό του γοητευτικό -άρα ο κόσμος τού ανήκε– γι’ αυτό και δήλωνε μονίμως ερωτευμένος μ’ αυτόν.Ο Γάλλος συγγραφέας μαζί με τον Ζαν Ρους είναι οι αυτουργοί ενός σπουδαίου ντοκιμαντέρ («Το χρονικό ενός καλοκαιριού»), που γυρίστηκε το καλοκαίρι του ’60 στο Παρίσι και καταπιάνεται με την καθημερινή ζωή των γυναικών της γαλλικής πρωτεύουσας. Σήμερα, θα φάνταζε κενό περιεχομένου, αλλά εκείνη την εποχή ο Μορέν ήθελε τόσο πολύ να διαπιστώσει πώς βλέπουν οι γυναίκες την ευτυχία. Αντ’ αυτής, όμως, χρειάστηκε να καταγράψει ιστορίες γύρω από τη μοναξιά της γυναίκας, τη θλίψη, πολλές φορές για την απελπισία…

Δημοσιεύθηκε στην Καθημερινή, 28-10-2009

ριτς

Advertisements

20 thoughts on “Εντγκαρ Μορέν: ο Γάλλος φιλόσοφος, η ανυπακοή του και ο έρωτάς του για την οικουμένη

 1. Ευτυχώς που είσαι και εσύ και μαθαίνουμε, δεν τον ήξερα τον Μορέν, αλλά ανοίγεις πολλά θέματα με αυτό το άρθρο πολιτικής, ταυτότητας μου ήρεσε αυτό ΄ότι ήξερε ότι ήταν γοητευτικός’ γιαυτό ήταν ερωτευμένος με τη ζωή και τέλος με τις γυναίκες! Πως βλέπουν την ευτυχία άραγε οι γυναίκες του 21ου αιώνα …?

 2. «Penelpe dearest
  απ’ ότι βλέπεις, ουδείς ενδιαφέρθηκε για τον Μορέν. Κι όμως είναι σπουδαίος φιλοσοφος του 20 ου αιώνα και με σπουδαία ανατρεπτική σκέψη. Φυσικα γοητευτικός και γυναικάς…. Τώρα, οσον αφορά τις γυναίκες του 21ου αιώνα, πιστεύω ότι δεν εχουν ακόμη ξεκαθαρίσει μέσα τους αν θέλουν ναναι ο εαυτός τους και να πορεύονται όπου εκείνες κρίνουν ότι μπορούν, ή αν θέλουν να αποκτούν ολα τα χαρακτηριστικά του ανδρός με την ελπίδα της αναρρίχησης τους κάπου. (Το πού είναι πάντοτε υποκειμενικό και δεν μπαίνει σε συγκεκριμένα καλούπια). Δεν ξέρω/. Παρακολουθώντας τα δικά μας νέα κοριτσια μεχρι 29-30, τα βρίσκω επιθετικά, διεκδικητικά σε βαθμό υπερβολικό και δήθεν θηλυκά.
  Καλημερα και φιλιά από Αθήνα….

 3. Moυ κίνησες τόσο την προσοχή και πάω να τον προμηθευτώ να δώ τι λέει? Οι γυναίκες έχουν επιφωρτιστεί όλη την αλλαγή στις πλάτες του χωρίς καν να προσπαθήσουν να εντάξουν και το ανδρικό φύλο μέσα σε αυτή και είναι ‘θυμωμένες’ ..
  Θα σου πω και αλλα τώρα είμαι βιαστική αργότερα (London is nice 😉

 4. Aγανακτισμένες=ευτυχισμένες? Μπουλούκια, δύο δύο, τρεις τρεις, πηγαίνουν στα πάρτυ, στα μπαρ, στο σινεμά και στο Διαδίκτυο και κυρίως στο τελευταίο, και μιλάνε για τους άντρες, μούπε-τούπα… Οι άντρες έχουν παθητικά κοιτάνε γενικώς στα screen ειτε pc είναι αυτό η τηλεόραση,σκεπτόμενοι τι ‘μέλει γενέσθε’.. Evolution in process 😉

 5. Καλημέρα Ρίτσμας μας 🙂
  Και καλά όλα τα άλλα, τουλάχιστον ο κύριος Μορέν, κατάλαβε τίποτα από τις γυναίκες, ή μόνον αυτά που ήθελε να ακούσει, «ανακάλυψε»;

 6. Εχει δίκαιο η Penelope, υπάρχει μία ψυχρή απόσταση ασφαλείας μεταξύ των δύο φύλων τα οποία μάλλον σκιαμαχούν αντί να συγκρούονται για να επανασυνδέονται. Πιθανόν να φοβούνται τα κατάλοιπα της σχάσης εν όψει της σύντηξης.

 7. @@@GB
  ταξικό ειναι το πρόβλημα, που θαλεγε η φιλη μου η Νατάσσα…Χα, χα….

  @@Artanis….
  Ο Μορέν καλο μου προσμέτρησε το βίο του μάλλον πολυ ικανοποιητικά. Εμεις όμως ;

  @@Penelope…
  To evolution με μάρανε τώρα… Δεν θέλω αλλο σου λεω…Φιλια πολλά

 8. Χμ , δεν μου αρέσει ο διαχωρισμός των φύλλων ούτε καν σε φιλοσοφικό επίπεδο. Παιδιά όλοι από τις ίδες μανάδες και στην ίδια κοινωνία ζούμε. Δεν πίστεψα ποτέ ότι οι μεν είναι απ τον Αρη οι άλλες δε από την …Αφροδίτη

  Δεν ξέρω αν οι ‘γυναικάδες’ αγαπούν όντως τις γυναίκες – αμφιβάλλω . Θα πρέπει να ισχύει και το αντίστροφο.

  Περισσότερη ομοψυχία παρακαλώ. Κάπου η υπερ-καταναλωτική μας κοινωνία μας επέβαλλε πράγματα που δεν μας πάνε κι ούτε μας πείθουν. Τα PC και το internet κάπου εκεί που μας ενώνουν μας κάνουν εντούτοις και πιο απομονωμένους απ τους άλλους. Τα φύλλα , όπως και όλοι οι άνθρωποι δημιουργόντας αποστάσεις ασφαλείας , αποδέχονται την απομόνωση και αποξένωση. Υπήρχε πάντα το αίσθημα , ο έρωτας , όσο και η πιθανότητα του …διαζυγίου είτε πρακτικό είτε κυριολεκτικό. Αλλά ο κόσμος εξακολούθησε να γυρίζει έτσι εδώ και χρόνια. Χρειαζόμαστε περισότερη επαφή για να αξιολογήσουμε την σύντηξη και δεν είναι σίγουρο ότι πάντα καταλήγουμε στην …κρίσμη μάζα που προκαλεί την σχάση (μια και το ρίξαμε και στα πυρηνικά)

  Ισότητα σημαίνει …ισότητα , όχι απόσταση , απομάκρυνση , αρριβισμό και συναγωνισμό λόγω φύλλου . Φυσικά τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες , ως απόλυτα ίσοι , μοιράζονται και τα ανθρώπινα ελαττώματα …εξ αδιαιρέτου. Δεν ξέρω κάποιον ειδικό χαρακτήρα ατόμου που εμφανίζεται μόνο στο ένα από τα δύο φύλλα ώστε να διαπιστώσω κάποια σοβαρά διαφοροποίηση . Για τις ορμόνες , ουδείς λόγος …το φαινόμενο είναι χιλιάδων χρόνων παλιό. Δεν προσθέτει τίποτα αλλοιώτικο.

  Είναι τα ΜΜΕ και τα porno που έχουν επιβάλλει ψεύτικα πρότυπα για τα φύλλα. Έχω καταφέρει να μην πιστεύω στα πρώτα και να αγνοώ τα δεύτερα και χωρίς πολύ πρσπάθεια δηλαδή.

 9. @ Γιάννης Μανσόλας

  Πώ πω Γιάννη… ανάλυση παιδί μου φοβερή.. Μάλλον αλήθειες λες και η μεγαλύτερη αφορά στο σημείο που λες : οι γυναικάδες μονον τις γυναίκες δεν αγαπούν, απλώς λατρε΄’υουν τον εαυτό τους…. Τώρα, στο περι ισότητας, χμ, δεν ειμαι τόσο σιγουρη ότι συμβαίνει ούτε καν στη δική μας χωρα οπου ισχύει η ασυδοσία

 10. @ Ρίτσα

  Χαίρομαι Ρίτσα αν σου άρεσε αλλά αυτά δεν τα λέω εγώ , τα λένε αρκετοί εδώ και χρόνια

  Μμμ…λείπω καιρό απ την Ελλάδα . Είσαι σίγουρη ότι στην Ελλάδα η γυναίκα υποφέρει όντως επειδή είναι γυναίκα ; Δεν ξέρω

  Καλά εδώ που ζώ εγώ … η κατάσταση είναι πολύ ευαίσθητη σε αυτά , έχουμε συνηθίσει την γυναίκα σε κάθε επαγγελματικό ρόλο και δεν υπάρχει κανένα θέμα φύλλου αλλά μόνο ανθρώπινου χαρακτήρα , όπως και με τον καθένα μας. Δεν είναι όλες και τόσο έξυπνες , ούτε και τόσο δουλευταρούδες , άλλες είναι και τα δύο , άλλες δουλεύουν περισσότερο βιτρίνα και άλλες κυριολεκτικά τις θαυμάζω …και θα τις διάλεγα 100 φορές σε σχέση με άλλους για συνεργάτες . Αλλά ακριβώς τα ίδια θα έλεγα και για το ανδρικό δυναμικό

  Λες να γίναμε Αφγανιστάν . Ακου αυτό : Συνάδελφος εντάσσεται σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα εκεί και του παρουσιάζουν μια δύναμη με 12 άτομα , εξ ών η μία γυναίκα. Στις τελικές εξετάσεις η γυναίκα έρχεται πρώτη , αλλά τον καλεί ο ‘απο πάνω’ και του υποδεικνύει να …διορθώσει το λάθος του ! Τελικά την βάζουν δεύτερη στην λίστα διότι ….κατάλαβες : ‘….Κάποια ζώα είναι …πιό ίσα από τα άλλα’

  Πάντως σαν εκπαιδευτής σε ειδικό τομέα επί χρόνια έχω διαπιστώσει το εξής : Αν οι μαθητές φτιάξουν ζευγάρι , το κορίτσι αυξάνει κατά 60% την πιθανότητα να πετύχει στις εξετάσεις και το αγόρι ελαττώνει (!!) την δική του πιθανότητα κατά 80% !!
  Οι γυναίκες που έτυχε επί 20ετία να εκπαιδεύω παρουσίασαν το εξής χαρακτηριστικό – εδώ μιλάω για διαπιστωμένη διαφορά φύλλου : Το κορίτσι ξεκίναγε από χαμηλώτερο επίπεδο αλλά άκουγε πάντα , πρόσεχε περισσότερο και λίγο-λίγο το έβλεπες ότι ανέβαινε τόσο που ούτε κι εγώ δεν πίστευα την διαφορά. Το αγόρι αντίθετα το έπαιρνε από την αρχή ‘αφ υψηλού , το ‘επαιζε πιό εξυπνάκιας και αργούσε να διορθωθεί και κάποτε …αποφάσιζε να μην το κάνει καθόλου.

  Αλλά να μην τα ρίχνουμε κιόλα στην Ελλάδα ….κάποτε έχω εκπαιδευόμενο ένα αγόρι απ την (μια νότεια ευρωπαική χώρα) και του αναθέτω επιβλέπουσα στη δουλειά μια άλλη μου πρώην μαθήτρια από (μια βόρεια ευρωπαικη χώρα),πολύ καλή στην δουλειά της. Το αγόρι , προφανώς χολωμένο, γυρνάει και μου λέει σιγά στο αυτί : ‘Στην πατρίδα μου τις γυναίκες τις στέλνουμε στην κουζίνα’ …κι εγώ του απαντάω με οργισμένη και δυνατή φωνή να ακούνε όλοι : ‘Κι εσύ ετοίμαζε την βαλίτσα σου να γυρίσεις πίσω στην πατρίδα σου απολυμένος , αμα δεν σου κάνει …’ . Μετά από κάπου ένα χρόνο έτσι και κατέληξε το αγόρι , απολυμένος , γιατί πάντα το έφερνε βαρειά επειδή μια γυναίκα θεωρήθηκε ανώτερή του σε γνώσεις , λες κι αυτός είχε γεννηθεί έχοντας όλη την εγκυκλοπαίδεια στο κεφάλι του ενώ το γυναικείο κεφάλι ήταν καταδικασμένο να μείνει πάντα άδειο ! Αυτό πια είναι ψυχική ασθένεια !

  Εχω δει και θαυμάζω ακόμα πρώην παλιές μου μαθήτριες ( πάνε τώρα 15 χρόνια ! ) που αναριχήθηκαν στην ιεραρχία και πήραν υπεύθυνα πόστα κάνοντας πολύ καλή δουλειά η οποία δεν αμφισβητείται και σχεδόν ισάριθμες όσα τα αγόρια που έχουν κι αυτοί παρόμοια πόστα .

  Η ισότητα των φύλλων είναι απόλυτη και δοκιμασμένη . Φαίνεται μόνο ότι σε κάποιες χώρες υπάρχουν κάποια ψυχολογικά διαθλαστικά που στραβώνουν το οπτικό μας πεδίο . Αυτό είναι όλο . Η φύση έπλασε τα φύλλα για να εξασφαλίσει την χρωμοσωματική της αναπαραγωγή απορρίπτοντας τις κακές της κόπιες . Δεν χρειάστηκε να βλάψει τις διανοητικές τους ικανότητες

  Sorry για το μακρόν του κειμένου ….απλά είχα καιρό να γράψω περιμένοντας κάτι που αργούσε

 11. Με πιάνεις λίγο απροετοιαστη για το θέμα. Πιστεύω ότι έχουμε κατακτήσει πολλά εδώ στην Ελλάδα , αλλά μένουν πολλά να γίνουν. Η γυναίκα αντιμετωπίζει διάφορα προβληματα πουχουν να κάνουν με εργοδοσίες και εγκυμοσύνες, πουχουν να κανουν με χαμηλότερες αμοιβές στα εργοστάσια, πουχουν να κάνουν με την εμφάνιση. Παράλληλα υπάρχει η σιωπηλή κακοποίηση μέσα στην οικογένεια (δεν ειναι δα φαινομενο ελληνικό αυτό, αλλά υπάρχει ) , κακοποίηση που δεν έχει σχέση με την οικονομική επιφάνεια των ανθρώπων. Το σίγουρο είναι ότι μια κατηγορία γυναικών έχει γίνει επιθετική και κατακτά με πεισμα χωρους που ως χθες τους αποκαλούσαμε ανδροκρατούμενους και μια άλλη κατηγορία προσπαθεί να ελιχθεί με άλλους υπόγειους τρόπους. Υπάρχει βεβαια και η τριτη κατηγορία που πηγαίνει καθημερινά ως αμνός προς σφαγή, αλλά εντάξει, εδώ παίζει ρολο και ο χαρακτήρας της γυναίκας και η αγωγή πουχει πάρει από το σπίτι της.
  Νομίζω , πάντως, ότι οι γυναίκες εκ φύσεως είναι εξυπνότερες και ικανότερες, όχι γιατί έτσι θέλω να λεω, αλλά γιατί προορισμένες να γίνουν μητέρες είναι κυριολεκτικά θωρακισμένες. Επειτα, ζώντας επί αιώνες παρασκηνιακά, έμαθαν να κάνουν χρήση και κατάχρηση της υπογειας διπλωματίας. Κι αυτό διαμόρφωσε στο πέρασμα των χρόνων έναν Χ χαρακτήρα.
  Καλημερα

 12. @Ρίτσα

  Ω, λα λα ….θέμα που αρχίσαμε

  Μου θύμισες το ‘θυλικό μυαλό’ που έλεγε ο …Καζαντζάκης

  Λοιπόν Ρίτσα έχω γνωρίσει ανδρες με πάρα πολύ θυλικό μυαλό ( δεν εννοώ τίποτα το σεχουαλικό ) οι οποίοι μάλλον ξεπέρναγαν το φυσικό της οποιασδήποτε γυναίκας. Η υπογειότητα των κινήσεων δεν είναι μόνο γυανικείο ιδίωμα , είναι ανθρώπινο …δυστυχώς δηλαδή , γιατί αλλοιώς θα είχαμε βρει την λύση ! Κι έχω γνωρίσει και πολύ ειλικρινείς γυναίκες που δεν τα κατάφερναν καλά στον ‘υπόγειο’ ρόλο …σε διαβεβαιώ

  Το γεγονός της μητρότητας δεν είναι καθοριστικό σε αυτό που λές. Άλλοι έχουν υποστηρίξει αντίθετα ότι ο άνδρας , ο ‘κυνηγός’ των σπηλαίων που εξασφάλιζε την τροφή στην οικογένεια απόκτησε από αναγκη μια ειδική εξυπνάδα . Αλλά αν κοιτάξεις ολόγυρά σου είμαι σίγουρος ότι κι εσύ θα αμφισβητήσεις ισχυρά αυτην την γνώμη !
  Την εξυπνάδα που λέμε την δημιουργεί η ανάγκη να επιζήσουμε σε ένα περιβάλλον , ασχέτως φύλλου. Αυτό ανάλογα ‘οπλίζει’ γυναίκες ή άνδρες ανάλογα με κάποιες ιδιότητες που άλλοτε το αποκαλούμε εξυπνάδα κι άλλοτε όχι , ανάλογα με το που και πως αυτό εκδηλώνεται

  Μένω στην άποψη ότι τα φύλλα γεννήθηκαν ίσα διανοητικά. Όσο για την Βίβλο και τον Αδαμ και την Εύα και το …Φίδι ….ε , δεν μου φτάνει για να αντικαταστήσει την εξέλλιξη των ειδών , απλά ήταν καλά μασκαρεμένο παραμυθάκι για να το διηγηθείς με παρομοιώσεις σε μια κοινωνία ανθρώπων που είχες τότε μπροστά σου ….τι άλλο να έκανες ; Να τους μίλαγες για τον …Δαρβίνο ;

 13. @Γιάννης Μανσολας
  Ναι, όπως τα θέτεις, μένεις μόνο στη θεωρία. Στην πράξη τα πραγματα είναι διαφορετικά. Φυσικα από οποιονδήποτε κανόνα υπάρχουν και εξαιρέσεις,αλλιως τί στην οργή κανόνας θα ήταν! Επιμένω, όμως, ότι η γυναίκα εκ φύσεως είναι ισχυρότερη, καθε αλλο παρά ασθενές φύλο. ΑΥΤΌ είναι ένα ωραίο παραμύθι με την κοκκινοσκουφιτσα, τη σταχτομπούτα και διαφορα αλλα φαιδρά..
  Χαιρετώ

 14. Μπράβο φίλε.
  Τα έψαχνα όλα αυτά και τα βρήκα μαζεμένα.
  Δυστυχώς, οι υπέροχες αυτές προσπάθειες είναι τόσο λίγες.
  Σε ευχαριστώ.
  Στάθης Μπέννος

 15. Στάθης Μπέννος
  αν καταλαβα καλά Στάθη με το φιλε μου λες απευθύνεσαι στον Γιαννη Μανσολα κι όχι σε μενα, καθ ότι εγω φίλη που λενε.
  Νασαι καλα.

 16. Ωραια,πολυ χαιρομαι οταν βρισκω τετοιου ειδους συζητησεις σε διαδυκτιακους τοπους, αλλα που καταληξατε τελικα ρε παιδια? Στο ότι τα φύλλα γεννήθηκαν ίσα διανοητικά.

  Συμφωνω, ανεκαθεν θα επρεπε να ισχυει,ανθρωπινα οντα ειναι και τα δυο φύλλα με τα ιδια χαρακτηριστικα.Πως ξεκινησε ομως να δημιουργηται αυτη η ανισοτητα σιγα-σιγα?Γιατι το «επετρεψε» η γυναικα να γινει το ασθενες φύλλο?Παμε πολυ παλια σε πρόιστορικες εποχες.Γιατι ο δημιουργος εδωσε την δυναμη στο αρσενικο?Στο ζωικο βασιλειο αραγε ισχυει αυτο?Το θηλυκο να «προστατευεται» απο το αρσενικο?

  Περνώντας τους αιωνες εν ταχει η γυναικα αρχισε να διεκδικει ισες κοινωνικες θεσεις και το πετυχε διοτι οντως εχει τα προσοντα.Το απεδειξε αυτο πολλες φορες και σε ολους τους τομεις.Παρολο αυτα και στις συγχρονες κοινωνιες υπαρχει στο ανθρωπινο μυαλο μια θεμελιωμενη αντιληψη του ρολου του θηλυκου και του αρσενικου.Αυτο μπορουμε να το παραβλεψουμε ή να το αλλαξουμε?

  Με τα λυπης καταληγω στο ο,τι όσο η «δυτικη» γυναικα παλευει για την χειραφετηση της τοσο στον υπολοιπο κοσμο η γυναικα υποτιμαται και καταπιεζεται για να υπαρχει ισοροπια,κατι σαν τα συγκοινωνουντα δοχεια.
  Αυτο δεν ξερω αλλα αρχιζω να το πιστευω..

 17. @Πιτυ Ο, Φρίδης
  Μα, δεν καταλήγουμε αναγκαστικά καπου. Εργαστήρι σκεψεων, ιδεών και προβληματισμών είμαστε ! καλά , μη μας πιστεύιες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s