Στην Οαση της Σίουα, ένα ελληνικό νηπιαγωγείο


GetAttachment.aspxnnnn

GetAttachment.aspxvv

Είχαν φορέσει τα καλά τους ή μάλλον τα καλύτερά τους.Οι μητέρες διέθεσαν ώρες για να πλύνουν και να τσιτώσουν τα ρούχα των παιδιών, άλλα αυστηρά παραδοσιακά και πολύχρωμα – κόντρα στο μονότονο χρώμα της ερήμου –  κι άλλα σύγχρονα, δυτικά ρούχα. Η Μόνα, ο Αχμέτ, ο Σαφά, ο Μοχά, η Νεαμά, τετράχρονα και πεντάχρονα παιδιά παίρνουν θέση για τα εγκαίνια του ελληνικού νηπιαγωγείου «Μέγας Αλέξανδρος»,  στην Οαση της Σίουα.

Ψηλές, στητές μαυροντυμένες φιγούρες  έχοντας αφήσει σε κοινή θέα μόνο τα μαύρα εκφραστικά τους μάτια, οι τρεις δασκάλες- η Αζίζα, η Χοντά και η Φάιζα –  ακολουθούσαν διακριτικά με το βλέμμα τους αεικίνητους λιλιπούτειους μαθητές. Κι αυτοί, θωρακισμένοι με την αθωότητα και την άγνοια της ηλικίας, παιδιά της προσχολικής ηλικίας, στριφογύριζαν σαν σβούρες γύρω απ’ τους « εισβολείς»  που ήρθαν στην όαση της Σίουα από την Ελλάδα για να εγκαινιάσουν το σχολειό τους, το ελληνικό νηπιαγωγείο, με το όνομα «Μέγας Αλέξανδρος». Η ιδέα της ανέγερσης του νηπιαγωγείου στη Σίουα ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια, όταν ο τότε πρέσβης της Ελλάδας στην Αίγυπτο Π. Βλασόπουλος ζήτησε τη συνδρομή του κ Βασίλη Φιλιππάτου (τότε ο κ. Φιλιππάτος ήταν διευθυντής του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού στην Αλεξάνδρεια) για την πραγματοποίηση του έργου.

Το κτίσιμο του νηπιαγωγείου ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο σε οικόπεδο που παραχώρησε ο Δήμος της Σίουα και ολοκληρώθηκε φέτος. Θα μπορεί να φιλοξενεί 80 παιδιά την ημέρα σε δύο βάρδιες. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι ότι το σχολειό, προϊόν συνεργασίας της ΜΚΟ HEDA και του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών ( 75%  συγχρηματοδότηση από ΥΠΕΞ) , «εντοιχίστηκε» στην εικόνα της ερήμου. Ενα χαμηλό κτίσμα 130 τμ. με κοκκινωπή πέτρα , εξωτερικούς θόλους στην οροφή και μπλε πόρτες και παράθυρα.

GetAttachment.aspxΗ όαση της Σίουα, 800χλμ.μακριά από το Κάιρο προς την πλευρά της Λιβύης  βρίσκεται 18 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Ξέρουμε καλά ότι η ραγδαία αύξηση του πληθυσμού της Γης ευνοεί τις συσσωρευμένες τάσεις. Οι πόλεις διεκδικούν χώρους, απλώνονται, καταπατούν τα χωράφια, τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις, υψώνονται προς τα πάνω, μεταμορφώνονται σε οικοδομικούς δεινόσαυρους.Ομως, οι  κάτοικοι της Σίουα – 23000 ψυχές – παραμένουν προσδεδεμένοι στην αυθεντικότητα του τόπου. Θα λέγαμε ότι αποτελούν προέκταση του περιβάλλοντος, γιατί αν εξαιρέσουμε μικρές κυκλοφοριακές ατασθαλίες με φτηνά κινέζικα μηχανάκια, τα υπόλοιπα, πλην της ηλικίας των ανθρώπων, παραπέμπουν στην εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όταν ο στρατηλάτης το 321 π.Χ. πραγματοποίησε οκτώ ημερών ταξίδι μέσα στην έρημο για να συμβουλευτεί το φημισμένο Μαντείο του Αμμωνος Διός.

GetAttachment.aspxbbbΣήμερα, όπως και παλιά, ο πηλός της γης και τα φοινικόδενδρα δινουν στους κατοίκους της Σίουα τις πρώτες ύλες για τις βασικές τους ανάγκες.Από το φοινικόδεντρο τίποτα δεν πάει χαμένο: κορμός για δοκούς, κολόνες και ξυλεία, φύλλωμα πλεχτό σε στέγες, υπόστεγα, στελέχη της βάσης των φύλλων για καύσιμη ύλη, βέργες για επιπλοκατασκευές, ψάθινα  – και φυσικά οι χουρμάδες. Από λάσπη και φοινικόδεντρα ήταν φτιαγμένο και το περίφημο Σάλι, το σύμβολο της Σίουα, που δεσπόζει στο κέντρο της πόλης. Κι όπως μας θυμίζει ο Β.Αγγελικόπουλος στην «Καθημερινή»,ο οποίος επισκέφθηκε την περιοχή το 2004,  ένα φρούριο από πηλό ήταν, για να προστατεύει τα σπίτια τους από τις επιδρομές των Bεδουίνων της ερήμου. Με τους αιώνες αυτό το σύμπλεγμα κατοικιών από λάσπη έπαιρνε ύψος, γιατί δεν τολμούσαν να χτίσουν σπίτια έξω από αυτό. Εφτασε έτσι στις αρχές του 20ού αιώνα να έχει έως και έξι επίπεδα σπιτιών, σ’ ένα εντυπωσιακό σύμπλεγμα. Ως το 1926, οπότε… έβρεξε. Κι έβρεξε πολύ. Τρεις ημέρες καταρρακτώδους βροχής, αρκετές για να κάνουν το Σάλι να λιώσει κυριολεκτικά, αφήνοντας άστεγους τους κατοίκους του. Από τότε άρχισαν να χτίζουν κατά πλάτος πλέον τα σπίτια τους, ολόγυρα στο Σάλι, που μένει πια ως ένα εντυπωσιακό αξιοθέατο – ένα λιωμένο, σαν έργο του Νταλί, φρούριο στο κέντρο της πόλης.

Θάθελα να κλείσω με τις γυναίκες των μικρών αυτών κοινωνιών. Με αυτές τις κάθε άλλο παρά θορυβώδεις υπάρξεις που σπανίως συναντάς στους δρόμους κι ακόμη σπανιότερα ακούς τη φωνή τους. Τις είχα δει και στην όαση της Φαράφρας παλιότερα, όταν εγκαινιάσαμε με την ίδια ομάδα ένα αντίστοιχο νηπιαγωγείο. Διψούσαν για μάθηση, αλλά εξέφραζαν αυτή τη δίψα με τόση ευγένεια που προς στιγμήν, θυμάμαι, είχα δακρύσει. Το νηπιαγωγείο της Φαράφρας έγινε τόπος συγκεντρωσης των μανάδων, οι οποίες τις ώρες που τα παιδιά τους μαθαίνουν γράμματα, αυτές διδάσκονται οικοτεχνία.Το ίδιο θα συμβεί και στο νηπιαγωγείο στην όαση της Σίβα.Οι μαυροντυμένες φιγούρες θα βυθιστούν στα φανταχτερά χρώματα των παραδοσιακών κεντημάτων που συχνά αγοράζονται από τους τουρίστες στο κέντρο του χωριού. Θα ανακαλύψουν πόρους για να βοηθήσουν τις οικογένειές τους. Η Ελλάδα μπορεί να έχει ρόλους όταν το επιθυμεί και το επιδιώκει.

Δημοσιεύθηκε στην Καθημερινή 8-11-2009

ριτς

Advertisements

17 thoughts on “Στην Οαση της Σίουα, ένα ελληνικό νηπιαγωγείο

 1. Να και μια είδηση που την διαβάζεις και σου δίνει χαμόγελο.
  Πολύ ωραίο κείμενο Ριτσάκι και οι φωτογραφίες πανέμορφες.
  Καλημέρα

 2. Allu Fun Marx ,
  καλημέρα φίλε μου και σε ευχαριστώ πολύ. Και στη Φαράφρα και στη Σίουα υπέροχες εικόνες και υπέροχοι άνθρωποι.

 3. Μια όαση αισιοδοξίας και η δημοσίευσή σας.

  «Η Ελλάδα μπορεί να έχει ρόλους όταν το επιθυμεί και το επιδιώκει» αλλά οι επιθυμίες και οι επιδιώξεις της …κατοικούν αλλού. Για πόσο ακόμα;

  Καλημέρα!

 4. H Ελλάδα Ρίτσα μου θα ξαναμπορέσει, όταν καταφέρει ν’ απαλλαγεί από τους λογής-λογής ανήμπορους που τη διαφεντεύουν.

 5. @Swell
  @Παύλος
  καλησπέρα
  ειδατε ποσο ομορφα ειναι τα μικρούλια ; Εγω ξετρελλάθηκα… Οσο για την εικόνα μας, ενταξει, κάποιοι άνθρωποι προσπαθούν, καποιοι επαναπαυονται, καποιοι χλευάζουν και παει λέγοντας…

 6. Παιδικά προσωπάκια, που το βλέμμα τους ταξιδεύει. Ήρεμα και ώριμα.Καμαρώνουν τις φορεσιές τους,θέλουν να φανούν αντάξια της επίσκεψης και της προσοχής μας.
  Ριτς μου καλό ΣΚ σε φιλώ,μπράβο μπράβο

 7. Ωραίες εικόνες, ωραία πρόσωπα, ωραίο μύνημα αισιοδοξίας οτι κάπου , κάποιοι,κάτι κάνουν, μακάρι να γίνουν περισσότεροι για να γίνονται περισσότερα!
  Ωραίο ποστ!
  Σε γλυκοφιλώ και ελπίζω αυριο και από κοντά!

 8. @Thalassini

  @Katrin

  @chirine nour

  Καλησπέρα σε όλους.Ναι, κι εγώ εντυπωσιάστηκα από αυτά τα προσωπάκια. Κουκλιά, πραγματικά και τόσο συγκροτημένα, τόσο σοβαρά, τόσο ευγενικά….

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s