Με δύο μόλις ευρώ την ημέρα!


Με δύο μόλις ευρώ την ημέρα!

Tης Ριτσας Μασουρα

Τελικά, είναι πολύ πιο απλό απ’ ό, τι φαίνεται και μάλιστα δεν θα χρειαστεί να καταφύγουμε ούτε καν σε μάγους για να το ξορκίσουμε. Το φαινόμενο του θερμοκηπίου θα εξαφανιστεί αν ο Ευρωπαίος πολίτης καταβάλλει δύο ευρώ την ημέρα! Δεν είναι ανέκδοτο, είναι έρευνα σουηδικού ινστιτούτου για το περιβάλλον, δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη και μας λέει ότι μπορούμε να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων κατά 40% ώς το 2020 και κατά 80% ώς το 2050, εξοικονομώντας από τον προϋπολογισμό της ημέρας μόλις δύο ευρώ. Οχι, μη φανταστείτε ότι μας περιμένουν οι κουμπαράδες, ούτε κινδυνεύουν να πέσουν αμαχητί οι τρέλες μας. Και φυσικά δεν θα ξοδεύουμε πολύτιμες εργατοώρες σε ουρές για να καταθέσουμε κάπου τον οβολό μας.

Θα μας συμβεί κάτι πολύ πιο διασκεδαστικό. Θα περιορίσουμε τις διαδρομές με το ιδιωτικό μας αυτοκίνητο σε ποσοστό 43% ώς το 2020 και κατά 75% ώς το 2050, που σημαίνει ολική επαναφορά στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Παράλληλα, θα περιορίσουμε στο ελάχιστο τις μετακινήσεις μας με αεροπλάνα και στις κοντινές αποστάσεις –μέχρι 700 χλμ. – θα καταφεύγουμε στα υπερσύγχρονα TGV, τα οποία εμείς δεν τα έχουμε, αλλά θα τα αποκτήσουμε. Ενα άλλο εξίσου ενδιαφέρον τρικ που θα συμβάλει στον περιορισμό του φαινομένου του θερμοκηπίου είναι ο περιορισμός, αν όχι η οριστική εγκατάλειψη της κατανάλωσης κρέατος. Η μείωση ώς το 2020 θα πρέπει να αγγίξει το 60%!

Οι θυσίες αυτές –της τάξεως των δύο ευρώ ημερησίως– θα συμβάλουν στη μείωση των εκπομπών αερίων που οφείλονται στα αυτοκίνητα και στη δραστική μείωση των εκπομπών αερίων που προέρχονται από τα ζώα, στα οποία διαθέτουμε τεράστιες εκτάσεις για τη βοσκή τους, που λογικά θα αποδεσμευτούν!

Εν όψει της Συνόδου της Κοπεγχάγης για το Κλίμα, τι πιο λογικό να αυξηθούν τα δημοσιεύματα στον Τύπο –ουτοπικά ή μη– γύρω από την αδήριτη ανάγκη αναζήτησης σοβαρών λύσεων για τη σωτηρία του πλανήτη. Και προφανώς όλοι θα πρέπει να φανούμε αρωγοί σ’ αυτή την περιβαλλοντική εποποιία. Αυτή είναι η μόνη αλήθεια. Για δείτε, όμως, πώς κινδυνεύει να καταρρεύσει το δυτικό μοντέλο ζωής, αυτή η Εδέμ των λαών, που με τον καιρό έχασε τον ανθρωποκεντρικό της χαρακτήρα κι έγινε ένα συνονθύλευμα ανταγωνιστικού εμπορίου και άκρατου καταναλωτισμού. Πώς να σηκώσεις τώρα το ανάστημά σου και να πεις στον αγρότη, τον έμπορο, τον επιχειρηματία, ότι το προϊόν σου παρακμάζει. Πώς να πεις στους εφήβους ότι το αυτοκίνητο, το αεροπλάνο ή η κατασπατάληση του κρέατος –όλα όσα έζησε μέσα στο ίδιο του το σπίτι, στο περιβάλλον του– βλάπτουν σοβαρά τον πλανήτη. Οχι ότι τα παιδιά δεν το ξέρουν, αλλά είναι όντα μιμητικά και θα χρειαστεί καιρός και δουλειά για να στήσουν τον δικό τους οικολογικό πολιτισμό. Οσο για μας που δεν μας πρέπουν δικαιολογίες, ας θυμηθούμε λίγο τον Ανρί Μπεργκσόν, που ονειρευόταν έναν κόσμο απαλλαγμένο από την υλική μέριμνα, όπου οι ανάγκες που ταλανίζουν τον άνθρωπο θα είχαν ξεριζωθεί για να αφήσουν χώρο σε βαθύτερες και ουσιαστικότερες ανάγκες. Και ας σκεφτούμε ότι καμιά φορά οι λύσεις είναι πιο απλές απ’ ό, τι νομίζουμε.

Δημοσιευθηκε στην Καθημερινή 3-12-2009

Advertisements

12 thoughts on “Με δύο μόλις ευρώ την ημέρα!

 1. Ρίτσα μου, χρόνια τώρα στην πόλη μετακινούμαι με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ακόμη και σε μια πόλη όπως η Θεσσαλονίκη που δεν έχει την ποικιλία της ΑΘήνας στη μετακίνηση των κατοίκων της. Αλλά και γενικότερα είμαι μάλλον μέσα στο πνεύμα του ποστ σου, γιατί αποφεύγω για μικρές αποστάσεις να χρησιμοποιώ αεροπλάνο, ενώ είναι δεδηλωμένη η αγάπη μου για τα -έστω και αργά- τρένα.
  Πιο δύσκολο είναι όλοι εμείς της γενιάς μας, κυρίως οι γονείς να δώσουμε μια τέτοια κουλτούρα στα παιδιά μας και να τα εντάξουμε κι αυτά στην όλη προβληματική της σωτηρίας του πλανήτη. Τελείωσε ο καιρός της αδράνειας και της μεμψιμοιρίας, μόλις χθές. Τώρα προέχει μόνο η δράση, και κυρίως στη μικροκλίμακα.

 2. @doratsirka
  Καλημερα και καλό Σ/Κ. Χαιρομαι που το ακούω γιατί εδω στην Αθήνα ισχύει το καβαλα πάω στην εκκλησιά…καταλαβαίνεις τί εννοώ..
  Κατεβηκες Αθήνα ή όχι ;

 3. Εφυγα από το σπίτι περίπου μία ώρα πριν από το συνηθισμένο. Στόχος να καταπολεμήσω το άγχος, καθ’ οδόν προς τη δουλειά, αλλά και να διερευνήσω χρόνους και δρομολόγια μέσων μαζικής μεταφοράς. Πρέπει να συνδυάσω δύο τέτοια μέσα καθημερινά για τη διαδρομή… Είναι, το δίχως άλλο, μια εξαιρετικά εμπειρία! Κάθε μέρα!!! Δεν υπάρχει συγκεκριμένο ωράριο διέλευσης. Τα οχήματα είναι σχεδόν βρώμικα. Οι οδηγοί, σπάνια δεν χρησιμοποιούν το κινητό τους την ώρα της οδήγησης. Οι ειδικές «λεωφορειο-λωρίδες» σπάνια δεν τελούν υπό κατάληψη ταξιτζήδων, δίτροχων που κάνουν ελιγμούς και ασυνείδητων ΙΧήδων.
  Δεδομένων των συνθηκών, έχει απόλυτο δίκιο η Ντόρα: Μόνη λύση είναι να περάσουμε λογική κι ευαισθησία στα παιδιά μας.

 4. Το βασικό πρόβλημα είναι στην αμετροέπεια.
  Δεν είναι το αυτοκίνητο, αυτό καθεαυτό, ή το αεροπλάνο, ή η κρεατοφαγία που δημιουργούν το πρόβλημα.
  Είναι οι ρυθμοί συσσώρευσης, είναι το ότι δεν κλείνουν οι κύκλοι ζωής του κάθε υλικού, κάτι το οποίο, πριν την βιομηχανική επανάσταση, γινόταν από μόνο του.
  Σήμερα καλούμαστε, αφού επεμβαίνουμε στους κύκλους, να τους κλείνουμε.
  Φυσικά, το ισοζύγιο απαιτεί να υιοθετούμε τέτοιους ρυθμούς, οι οποίοι είναι σε ισορροπία με τους ρυθμούς που μπορούμε να κλείνουμε τους κύκλους.
  Απλές αρχές πάνω στις οποίες στήσαμε την τεχνολογία την ίδια.
  Και καλό θα ήταν στο βάθος βάθος να χωνέψουμε πως το πρόβλημα είναι «πολιτικό» και δεν άπτεται η επίλυσή του στην προσωπική μας συνεισφορά. Ίσως τότε δούμε την πολιτική όπως πρέπει.

 5. Ρίτσα μου, τέλη της άνοιξης κατεβαίνω μετά της κόρης. Τότε θα δοκιμασθεί και σε μεγαλύτερη κλίμακα η οικολογική μου συνείδηση 🙂

 6. O Αλ χρειάζεται πέντε παπάκια !!! σουπερ ντούπερ απάντηση. Την καλημέρα μου και στους δύο
  p.s o αποκάτω μου έχει το ίδιο αυτοκίνητο με διψήφιο αριθμό 😉

 7. @@@@@@@@@Penelope…
  Καλε μου, όσα παπακια θέλετε..Δικά μας είναι, τα ελέγχουμε
  Α, πρέπει ναχεις γουστόζους γειτονες..Να τους προσέχεις

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s