Το Matrix και ο ιός της Γης. Γίνονται ανατροπές ; Ναι, μεγάλες.Κάντε μια ευχή. Μια ευχή για τη Μητέρα Γη. Να γίνει η Κοπενχάγη ορόσημο. Να υπάρξει συναίνεση μεταξύ των αναπτυγμένων και των αναπτυσσόμενων χωρών. Τούτος ο πλανήτης ανήκει σε όλους, ας μην τον κηδεμονεύουν μόνο μια χούφτα συμφέροντα.

Είπα να γράψω κάτι για το κλίμα. Να εξιλεωθώ για την ανάρμοστη συμπεριφορά μου.Να γλυτώσω από τις ενοχές που μου φορτώνουν οι άλλοι.Στο κάτω κάτω δεν θα μπορούσα να κλειστώ στο κουκούλι των κατακτήσεων του καιρού μας και κάποια μέρα να με βρείτε πεθαμένη απο ασφυξία! Ούτε κι εγώ θα ήθελα να σας δω σε κατάσταση τυμπανισμού.Δίχως αρριβισμό, λοιπόν, ας ρίξω μαζί σας μια βιαστική ματιά στις απόψεις πολύ γνωστών επιστημόνων για το κλίμα. Εν όψει της Κοπενχάγης ξιφουλκούν κι αυτοί με τον τρόπο τους, αφήνοντας όμως να εννοηθεί ότι οι σύνεδροι στη δανική πρωτεύουσα οφείλουν να απαλείψουν από προσώπου γης την εφιαλτική εικόνα των νεκρών κοιλάδων, αλλιώς θα χάσουν το πλεονέκτημα της Ιστορίας.

Στην ταινία Matrix, ο πράκτορας Σμίθ λέει σ’ έναν από τους μονολόγους του : «κάθε θηλαστικό στον πλανήτη Γη ενστικτωδώς αναπτύσσει φυσική ισορροπία με το περιβάλλον του,  εσείς οι άνθρωποι όμως όχι. Πηγαίνετε σ’ έναν τόπο και πολλαπλασιάζεστε μέχρι να εξαντλήσετε κάθε φυσική πηγή και ο μόνος τρόπος να επιβιώσετε, είναι να απλωθείτε σ’ έναν άλλον τόπο.Ενας και μόνον οργανισμός σε όλο τον πλανήτη ακολουθεί την ίδια πορεία. Ξέρετε ποιός είναι ; Ενας ιός! Ανθρωποι είστε αρρώστεια, ο καρκίνος του πλανήτη. Είστε πανώλη κι εμείς η γιατριά σας….» Ο πράκτορας Σμίθ, λοιπόν, το  «πρόγραμμα-φρουρός του Matrix». Σιγά να μην το πάρουμε στα σοβαρά. Να, όμως που ένας «γήινος» επιστήμονας, ο 90 χρονος Τζέιμς Λάβλοκ , γνωστός από τη συγκλονιστική του «Γαία» εκπέμπει παρεμφερές μήνυμα: «οι ραγδαίες κλιματικές αλλαγές με τα παγκόσμιας εμβέλειας καταστρεπτικά αποτελέσματα  τους για το ανθρώπινο είδος μοιάζουν με δρόμο δίχως επιστροφή». Κι είναι πλέον ο Λάβλοκ αυτός που δηλώνει ότι το ανθρώπινο γένος είναι η «ιός της Γης». «Ο μολυσματικός ιός είναι ο homo sapiens που συνθλίβει το οικοσύστημα, εξαφανίζει τα σπάνια είδη και αποσυντονίζει το κλίμα». Πολυανθρωπονομία είναι η δική του καταγγελία, μια κιβωτός στην οποία οι άνθρωποι είναι τόσο πολλοί, ώστε αποδεικνύονται περισσότερο βλαβεροί και λιγότερο χρήσιμοι. «Μη ιάσιμη κατάσταση», αναφωνεί ο Λάβλοκ και καταλαμβάνει την κενή θέση δίπλα στον πράκτορα Σμίθ!

Ο αντίλογος για τον « ιό της Γης» έρχεται από τον Μπγιορν Λόμποργκ. Ο γνωστός Σουηδός επιστήμονας (συγγραφέας του βιβλίου The Skeptical Environmentalist) αιφνιδιάζει όταν διατείνεται ότι οι κλιματικές αλλαγές είναι ο προσφιλής μύθος των περιβαλλοντολόγων, ποτισμένος μάλιστα με λανθασμένες πληροφορίες και υπερβολικό συναίσθημα. Ο Λόμποργκ πιστεύει ότι οι προβλέψεις για τις επιπτώσεις του φαινομένου του θερμοκηπίου είναι «τραβηγμένες από τα μαλιά, συναισθηματικές αηδίες που δεν βασίζονται πουθενά»! Δεν αδιαφορεί για την Κοπενχάγη, όμως. «Το κλίμα είναι δημόσιο αγαθό», λέει , μιλώντας στο βρετανικό περιοδικό Prospect, αλλά προσθέτει :  «οι πολιτικοί περιορίζονται σε δεσμεύσεις του τύπου, μαζευτείτε να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων. Αυτό δεν είναι μακροπρόθεσμη πολιτική.Είναι αφέλεια, αν όχι ουτοπία. Δείτε τη Γερμανία. Πληρώνει 120δις. ευρώ σε επιδοτήσεις ηλιακών κατόπτρων που το 2010 θα μεταθέσουν την υπερθέρμανση  κατά μια ώρα αργότερα!Και τί προτείνει ο Σουηδός ; Ασάφειες μάλλον που συνοψίζονται σε «έξυπνες τεχνολογικές λύσεις κι όχι σε μείωση των εκπομπών αερίων».

Και ο επόμενος αντίλογος. Αυτή τη φορά από την καθηγήτρια Γκρατσιέλα Τσιτσιλνίσκυ, αρχιτέκτονα της συνθήκης του Κιότο.Γι αυτήν η διάσκεψη της Κοπενχάγης είναι ζήτημα ζωής και θανάτου. Ποιός χρειάζεται επιτέλους τις νεκρές κοιλάδες ; Τί θα κάνουμε ; Θα επιβάλουμε στα πουλιά να μεταναστεύσουν αλλού, θα πλάσουμε αμμουδιές σαν τις δικές μας ; Θα φορέσουμε στολές διαστημικές και θα αφεθούμε στην έλλειψη βαρύτητας του διαστήματος ; Ποιός θα μας σταματήσει, θα πείτε. Αλλά μήπως στο μεταξύ θάταν καλύτερα να φροντίσουμε τις επόμενες γενιές ; Μήπως θάταν ορθότερο να τα βρούμε με την Κίνα και την Ινδία και να επιτρέψουμε τη διάχυση πόρων προς τις αναπτυσσόμενες χώρες; Να σκεφτούμε ότι έχουν κι αυτές δικαίωμα στην ανάπτυξη, όπως κι εμείς παλιότερα και τούτη η δουλειά πρέπει νάχει την καθαρότητα των ωκεανών.Αυτός δεν πρέπει νάναι ο ρόλος της Κοπενχάγης ; Οι γενιές που θάρθουν δεν θα ζήσουν με τις φωτογραφίες του πλανήτη στον τοίχο. Θα χρειαστούν έναν πραγματικό τόπο να πατούν και μια ατμόσφαιρα να αναπνέουν. Τόσο απλά!

Δημοσιεύθηκε στην Καθημερινή 6-12-2009\ριτς

Advertisements

4 thoughts on “Το Matrix και ο ιός της Γης. Γίνονται ανατροπές ; Ναι, μεγάλες.

  1. Βέβαια το κλίμα δεν έχει σύνορα, εδώ είναι η αξία του. Εμένα μού φαίνεται ότι μεταξύ πλουτοπαραγωγικών ή ανθρωπίνων πόρων ποντάρω στους δεύτερους, περιβαλλοντοσκεπτιστής γαρ.

  2. καλησπέρα σε όλους..δηλαδή και στους τρεις σας… Η Κοπεγχάγη είναι σε εξέλιξη. Να υποθέσουμε ότι θα βγούμε κατά τι κερδισμένοι ; Τί άλλο…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s