Οι οίκοι, η εθνική κυριαρχία και εμείς, ο απλός λαός


Τα δύο κειμενα τα βρήκα στο Ellispoint.gr Νομίζω ότι πρέπει νάχουμε μια σαφή εικόνα του νοσηρού κλίματος γύρω μας. Καλώς ή κακώς βαλαμε τα δάκτυλά μας και μόνοι μας βγάλαμε τα μάτια μας. Εκτεθήκαμε ανεπανόρθωτα. Και τωρα ο χρόνος δεν αναπληρώνεται. Ομως καλόν είναι να ξέρουμε ο,τι παίζεται σε βάρος μας και από ποιούς, ενδεχομένως και γιατί….

Τα περι εθνικής κυριαρχίας του πρωθυπουργού εχει να κάνει με την επιβολή «ανωθεν» σκληρών μέτρων , αφαιρώντας από την κυβέρνηση τη δυνατότητα να εφαρμοσει το πρόγραμμά της.

ριτς

του Φοίβου Καρζή

Η Παναγ(ρ)ία των Παρισίων

Πολιτική / Οικονομία Φοίβος Καρζής 09/12/2009

Θα μπορούσε να παίζει την Κρουέλα ντε Βιλ, με την οποία έχει χαρακτηριστική ομοιότητα. Αυτό κάνει άλλωστε

Απλώς αντί για δαλματικά puppies, έχει ράμματα για τη γούνα του Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Η Κριστίν Λαγκάρντ βγήκε πρωί-πρωί στο γαλλικό ραδιόφωνο, κάτι μάλλον ασυνήθιστο γιατί δεν έχει το χούι της Μαριλίζας να ξεκινάει τη μέρα με καφέ και συνέντευξη. Και βγήκε για να πει:

* πρώτον, ότι η Ελλάδα δεν θα χρεωκοπήσει, και

* δεύτερον, ότι σε λίγες μέρες περιμένει στο Παρίσι να υποδεχθεί τον κ. Παπακωνσταντίνου χωρίς πολλή γαλατική αβρότητα.

«Ζητήσαμε (οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών) από τον Έλληνα ομόλογό μας να εφαρμόσει ένα πραγματικό, αποτελεσματικό σχέδιο για την εξισορρόπηση και την εξυγίανση των δημοσιονομικών. Όλοι περιμένουμε να το κάνει αυτό, έχει δεσμευτεί και φυσικά θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις του», είπε η κα Λαγκάρντ, που πριν γίνει υπουργός Οικονομικών του Σαρκοζί ήταν η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του νομικού γραφείου Baker&McKenzie. (Μην σπεύσετε να πείτε πως δεν το ξέρετε: όλοι έχετε δει τη “Φιλαδέλφεια” με τον Ντένζελ Ουάσιγκτον. Είναι το γραφείο που απέλυσε ένα δικηγόρο του επειδή είχε Aids.)

Λοιπόν: καλά να μας τα λένε όλοι, αλλά η κα Λαγκάρντ έχει πολύ θράσος για να πουλάει στυφό υφάκι και αυστηρότητα;

Μετράμε:

1. Η κυρία είναι σε επιτήρηση, όπως κι εμείς. Γιατί; Γιατί, όπως ακριβώς κι εμείς, έχει γράψει στα παλιά της τα Manolo Blahnik το όριο του 3% για το έλλειμμα του προϋπολογισμού.

2. Η κυρία (και ο κοντούλης προϊστάμενός της ονόματι Σαρκοζί) δίνουν πολιτικές μάχες για να κάνουν κουρέλι το Σύμφωνο Σταθερότητας. Ήταν οι πρώτοι που είπαν ότι όχι απλώς δεν θα το τηρήσουν, αλλά αρνήθηκαν να δεσμευτούν για το πότε θα το ξανατηρήσουν. Και έχουν ανοίξει μέτωπο με τη Μέρκελ, επειδή εκείνη έκανε νόμο για να απαγορεύσει στο μέλλον τους ελλειμματικούς προϋπολογισμούς.

3. Ο Σαρκό (και η Κριστίν του) λένε ό,τι ακριβώς λέει και ο Γιώργος (Παπανδρέου ή Παπακωνσταντίνου διαλέγετε ελεύθερα): ότι στην ύφεση δεν κοιτάς τα ελλείμματα, ρίχνεις χρήμα στην αγορά και τα ξαναβλέπουμε όταν επιστρέψουμε σε σταθερή ανάπτυξη.

και

4. Μπορεί το Palais de Bercy, όπου έχει το γραφείο της, να είναι απολύτως επιβλητικό, αλλά από μέσα έχει τα ίδια χάλια με την οδό Νίκης. Η κυρία τα έχει κάνει μαντάρα. Τους πρώτους εννέα μήνες του 2009 κατάφερε να υπερδιπλασιάσει το έλλειμμα, που εκτοξεύθηκε πάνω από τα 125 δις ευρώ. Μέσα στη χρονιά θα φτάσει το 8,5%. Πώς το εξήγησε; Όπως ακριβώς και ο Παπαθανασίου: δεν εισπράξαμε φράγκο λόγω ύφεσης, μας ξέφυγαν οι δαπάνες λόγω του «πακέτου κινήτρων». Γιατί δηλαδή τα «γαλλικά» πρέπει να τα ακούει μόνο ο Παπακωνσταντίνου;

0000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000

Κύριε πρωθυπουργέ, φωνάξτε! Κι εσείς κύριε Παπακωνσταντίνου, φωνάξτε δυνατά! Και στο CNN, και στο Bloomberg TV, και στο Sky News και στο …αυτί του κυρίου Τρισέ, και του κυρίου Παπαδήμου επίσης – και στους απανταχού διεθνείς οίκους και …ευγενείς κερδοσκόπους μαζί.

Φωνάξτε, διότι εντάξει, αφού θέλουν να μας χρεοκοπήσουν με το ζόρι ας μας χρεοκοπήσουν – δεν θα μας τρελάνουν όμως κιόλας.

Φωνάξτε στη Fitch, κατ΄αρχήν: Ρωτήστε την πόσο «τοξικό» χαρτί αξιολόγησε ως …αρίστης ποιότητας στις αγορές όλου του πλανήτη, πριν αποφανθεί ότι η Ελλάδα είναι απόβλητη, αναξιόπιστη και «χρεοκοπημένη».

Φωνάξτε στους Financial Times: Ρωτήστε τους γιατί η Βρετανία που θα έχει έλλειμμα 13% του χρόνου έχει λιγότερες δημοσιονομικές αμαρτίες από την Ελλάδα, που θα έχει έλλειμμα 9,5%…

Φωνάξτε στον κ. Γιόζεπ Ακερμαν – τον «θρυλικό» μάνατζερ της Deutsche Bank, που βγήκε να μας πει ότι «η Ελλάδα αποτελεί βόμβα για το ευρώ»: Ρωτήστε τον πόσο κρατικό χρήμα – χρήμα των γερμανών φορολογουμένων – πήρε η τράπεζά του για να γλυτώσει από την κρίση όταν «ποντάριζε» κι εκείνη στα τοξικά ομόλογα του παγκόσμιου κερδοσκοπικού πάρτι.

Φωνάξτε στις «διεθνείς κεφαλαιαγορές» – εκεί, ρίξτε κι ένα …χαστούκι εν ανάγκη: Ρωτήστε γιατί τα ελληνικά spreads έχουν εκτοξευτεί στο 2,5% ενώ εκείνα της, ήδη χρεοκοπημένης Ιρλανδίας – της χώρας που ζει με δανεικά από την Ευρώπη και το ΔΝΤ – βρίσκονται μόλις στο 1,53%. Και ρωτήστε επίσης, παρεμπιπτόντως, εάν όλοι αυτοί οι «σορτάκηδες» που ξεπουλάνε σήμερα ελληνικά ομόλογα, θα έρθουν το Γενάρη να τα ξαναγοράσουν με διπλάσιο επιτόκιο…

Φωνάξτε στον κύριο Αντερς Μποργκ – τον υπουργό Οικονομίας της Σουηδίας και προεδρεύοντα του Ecofin, που απεφάνθη ότι «οι αγορές θα τιμωρήσουν την Ελλάδα διότι απειλεί να υποτιμήσει το ευρώ». Ρωτήστε τον εάν ο ίδιος ο κ. Μποργκ, ο κ. Τρισέ, κι ο κ. Αλμούνια παρακαλάνε μήνες τώρα αμερικανούς και κινέζους ν’ αφήσουν το ευρώ να υποτιμηθεί διότι … «το ισχυρό ευρώ πλήττει τις ευρωπαϊκές εξαγωγές».

Φωνάξτε στον κύριο Βίλεμ Μπούιτερ – πρώην διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας, που προέβλεψε ότι «η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα της Ευρώπης που θα χρεοκοπήσει μετά Τον Β’Παγκόσμιο Πόλεμο»: Ρωτήστε απλά … «ποιος είναι ο κύριος»…

Φωνάξτε και στους «διεθνείς αναλυτές»: Εκείνους, ναι, που μας λένε απ’ το πρωί ότι …έπεσε η Wall Street λόγω του «ελληνικού ζητήματος». Ρωτήστε τους πώς ακριβώς το κατάφεραν και ανακάλυψαν τη νέα …Θεωρία του Χάους. Και θυμίστε τους απλά ότι η Wall Street έπεσε επειδή χθες η Moody’s απείλησε με υποβάθμιση και την αμερικανική οικονομία…

Φωνάξτε κύριε πρωθυπουργέ – διότι, εντάξει, ας μας λένε «χρεοκοπημένους». Μη μας λένε όμως και κουτόφραγκους, έτσι;

Υ.Γ. Πολύ σωστά το είπατε, ναι, κύριε πρωθυπουργέ: «Το δημοσιονομικό αδιέξοδο απειλεί την εθνική κυριαρχία»... Με διπλή ανάγνωση στο «απειλεί», λέμε εμείς. Και ο νοών νοείτω…

Νικόλ Λειβαδάρη

Advertisements

6 thoughts on “Οι οίκοι, η εθνική κυριαρχία και εμείς, ο απλός λαός

 1. Kαλημέρα Ριτς, προφανώς τους έχουμε δώσει το δικαίωμα να μας αντιμετωπίζουν έτσι. Και όσο δεν αντιδρούμε, τόσο ξεσαλώνουν…

 2. Καλα όλα αυτά και οι λεπτομέρειες τις οποίες μπορώ να πω οτι σίγουρα δεν κατέχω και ολες αυτές τις ‘συνωμοσίες’ . Αλλά αυτό που ξέρω εμπειρικά τόσα χρόνια πια ότι συνήθως οι μικροαπατεώνες την πατάνε. Η εικόνα ήταν ολοφάνερη και δεν χρειάζεται να ανατρέξουμε σε συνωμοσίες. Τόσο φτωχή και ατημέλητη χώρα με τόσο πλούσιους κατοίκους δεν έχω δεί πουθενά όπου έχω ταξιδεψει τόσα χρόνια….

 3. Tα κείμενα τα ανεβάσατε με δική σας επιλογή κ. Μασούρα έχετε λοιπόν μια θέση .

  Η δική μου θέση είναι ότι η Ελλάδα είναι ένας άρρωστος, που δεν δέχεται ότι είναι άρρωστος, αλλά οτι ειναι καλά και θα τα βγάλει πέρα μόνος του.
  Και αφήνουμε την κατάστασή να χειροτερεύει.
  Ας το παραδεχθούμε να αρχίσει η θεραπεία.

 4. @imolaos

  Ναι , είμαστε άρρωστοι (οικονομικά) αλλά μέσα σε ένα κόσμο επίσης άρρωστο που τον διευθύνουν πολλοί από αυτούς που έσπειραν τα μικρόβια και μας κόλλησαν την αρρώστια . Συμφωνω απόλυτα με την Νικόλ Λειβαδάρη και όσα λέει είναι αληθινά . Δεν έχουμε το δικαίωμα σαν Έλληνες να ποζάρουμε σαν ‘μή άρρωστοι οικονομικά’ αλλά σαν πολύ μιλάνε μερικοί που τα όσα λένε είναι απλά για να αποσπούν τον δικό τους κόσμο από τις δικές τους ευθύνες : ‘Φταίνε οι άλλοι , όχι εμείς…’ .
  Δηλαδή να πιστέψω ότι η τυχόν χρεοκοπία της Ελλάδας από μόνη της φτάνει να εξηγήσει το οικονομικό χάλι της Ευρώπης ; Η να θυμηθώ τα λόγια της κας Κριστίν Λαγκάρντ αρχές Σεπτέμβρη του 2008 – τα άκουσα με τα αυτιά μου στην γαλλική TV – που δήλωνε ότι : ‘ Οι ΗΠΑ είναι μακριά (;) και άρα δεν θα μας επηρεάσει η οικονομική τους κρίση’ ! Σε ποιού επιπέδου κοινό απευθυνόταν η κυρία – και ο κος Σαρκοζύ που η δημοτικότητά του έχει πέσει σε οριακά επίπεδα ;
  Σαν πολύ μας έχουν υποβαθμίσει διανοητικά μερικοί-μερικοί τάχα μου ‘σοφοί’ που άστοχα και ανεύθυνα διαχειρίζονται την ταλαίπωρη Ευρώπη και που το κάκιστον έργον τους θα το πληρώνουμε για κάπου 20-30 (;) ακόμα χρόνια

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s