Μόραλης και Λαμπράκης: δύο ξεχωριστοί χαιρετισμοί


Γιάννης Μόραλης, Χρήστος Λαμπράκης. Τίτλοι τέλους για δύο σημαντικές προσωπικότητες της μεταπολεμικής Ελλάδας. Ένας ζωγράφος κι ένας εκδότης. Είχαν, άραγε,  κοινές αγωνίες, κοινές έγνοιες, κοινά ενδιαφέροντα ; Μπορεί ναι, μπορεί και όχι.

Ο ένας ήταν άνθρωπος χαμηλών τόνων, άνθρωπος του πινέλου, του καβαλέτου, της σιωπηλής επικοινωνίας με τον πίνακα που γεννιόταν.

Ο άλλος ήταν ο κοινωνικός περιπατητής, που έπιανε τα μηνύματα της εκάστοτε εποχής και πάσχιζε να διατηρήσει τις πρωτιές του. Άλλοτε τα κατάφερνε, άλλοτε όχι.Η τύχη δεν ήταν πάντα με το μέρος του.

Ο Μόραλης εκπροσώπησε τη γενιά του  ’30, το πρώτο φυτώριο της Ελλάδας των διανοουμένων, των ποιητών, των ζωγράφων, των μεγάλων δημιουργών.Η ελληνικότητα είναι το σήμα-κατατεθέν στους ζωγράφους της δεκαετίας του ’30, που όλοι σπουδασμένοι στο Παρίσι, τη Ρώμη και το Βερολίνο, είχαν σημείο αναφοράς πάντα στα έργα τους, κάτι ελληνικό. Ο Μόραλης σημάδεψε με τη δουλειά του τους χρόνους που η Ελλάδα πάσχιζε να βρει τον βηματισμό της.Έφτασε ως τις μέρες μας με τη νεανικότητα εκείνων των χρόνων και τη σοφία της ηλικίας του.Λέγεται ότι σπανίως απορούσε για τους δικούς μας, λόγω υπερβολικής ταχύτητας,  εκτροχιασμούς. Μας αντιμετώπιζε σαν αναγκαίο κακό, σαν το φάρμακο που έπρεπε να το πάρει χωρίς ούτε έναν μορφασμό, αλλά και σαν ευλογία που είχε την εξυπνάδα να απολαμβάνει.

Ο Λαμπράκης εκμεταλλεύτηκε τη χρονική συγκυρία, αλλά και την κληρονομιά από τον πατέρα και απογειώθηκε σε εποχές που η Ελλάδα χρειαζόταν επειγόντως άνεμο δημοκρατίας.Ο δημιουργικός του οίστρος δεν τον εγκατέλειψε ποτέ και αντιμετώπισε τη σύγχρονη δημοσιογραφική λαίλαπα, αλλά και τις διεθνούς εμβέλειας δημοσιογραφικές και εκδοτικές αναταράξεις με μοναδική ψυχραιμία.

Οι γνώσεις του και το πάθος του για τη μορφωτική και την πνευματική ανάπτυξη στην Ελλάδα δεν εκφράστηκαν μόνο στον εκδοτικό χώρο.
Ο Χρήστος Λαμπράκης δημιούργησε το πρώτο μουσικό κέντρο διεθνών διαστάσεων της χώρας στην Αθήνα, το Μέγαρο Μουσικής, «τέκνο» της ομάδας των Φίλων της Μουσικής, στην ίδρυση της οποίας πρωτοστάτησε. Ένα δεύτερο δημιουργήθηκε στη Θεσσαλονίκη και άλλα εκκολάπτονται σήμερα σε  ελληνικές πόλεις. Ο ίδιος, το 1991, δημιούργησε το Ίδρυμα Μελετών Λαμπράκη,  κοινωφελή, μη κερδοσκοπικό οργανισμό με τον υψηλό στόχο «να διαμορφώσει τον ανανεωτικό πυρήνα μελετών και σχεδιασμού ανάπτυξης σε τομείς υψηλής προτεραιότητας για την Ελλάδα.

Καλό ταξίδι και στους δυό.

Advertisements

2 thoughts on “Μόραλης και Λαμπράκης: δύο ξεχωριστοί χαιρετισμοί

  1. @meropi

    καλησπέρα Μερόπη μου. Προφανώς κι ο καθένας που διαβάζει και αντιλαμβάνεται κάποια πραγματα, κρατάει σημειώσεις..
    Καλές γιορτές σου εύχομαι…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s