Η «άσημη» Αγροτέρα και οι επιλεκτικές πολιτιστικές ευαισθησίες


www. Kathimerini.gr

Η Αγροτέρα και οι πολιτιστικές ευαισθησίες!

Tης Ριτσας Μασουρα

Αραγε, στην Ελλάδα η πολιτιστική ευαισθησία λειτουργεί επιλεκτικά; Λύνουμε κάποια προβλήματα και αφήνουμε άλλα στο έλεος της ιδιωτικής πρωτοβουλίας; Ας ελπίσουμε ότι η νέα ηγεσία του ΥΠΠΟ θα αντιμετωπίσει τις πολιτιστικές εκκρεμότητες της Αθήνας με ριζοσπαστικό τρόπο, σε πείσμα όσων επιμένουν ότι η αδιαφορία της πολιτείας είναι ο καλύτερος σύμμαχος αδηφάγων επιχειρηματιών.

Προχθές το υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε ότι δεν θα κατεδαφιστούν τα κτίρια που βρίσκονται στις δύο γωνίες της οδού Χατζηχρήστου με τις οδούς Μακρυγιάννη και Μητσάκη, τα οποία «δεν ταίριαζαν» με τον χώρο του Μουσείου της Ακρόπολης, άρα έπρεπε να υποστούν τις συνέπειες. Το πρώτο από τα δύο κτίρια αποτελεί δείγμα της ακμής του αθηναϊκού νεοκλασικισμού, ενώ το δεύτερο εκπροσωπεί τον όψιμο νεοκλασικισμό. Ιδού, λοιπόν, ένα πρώτο βήμα της πολιτιστικής ευαισθησίας του υπουργείου και ειδικότερα ορισμένων ανώτατων υπαλλήλων του, οι οποίοι με μεράκι πασχίζουν να τακτοποιήσουν βασικές εκκρεμότητες της πρωτεύουσας. Καθ’ οδόν προς λύση μαθαίνουμε ότι βρίσκεται και η υπόθεση της «αρ ντεκό» πολυκατοικίας επί της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, το γνωστό κτίριο Κουρεμένου, που προ διετίας προκάλεσε πάθη και ακατάσχετη επιχειρηματολογία. Προ εξαμήνου, το Συμβούλιο Επικρατείας ακύρωσε υπουργική απόφαση του 2007 και ουσιαστικά έδωσε βαρύτητα σε μια ευρύτερη πλατφόρμα που στοχεύει στην ανάδειξη αστικών μετώπων επί της Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Μένει, επομένως, να μετουσιωθεί σε πράξη η απόφαση του ΣτΕ και να κλείσει θριαμβευτικά ένα σπουδαίο κεφάλαιο της Ακρόπολης.

Η απόφαση του ΥΠΠΟ αφορά την ευρύτερη περιοχή του διδύμου Ακρόπολη – Μουσείο. Ελάτε, τώρα, να σύρουμε μια νοητή γραμμή από τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου ώς τους Στύλους του Ολυμπίου Διός και ώς τους πρόποδες του Μετς, επί της Αρδηττού. Εκεί θα συναντήσουμε την «άσημη» Αγροτέρα Αρτέμιδα. Υπάρχει μάλιστα και σχετική πινακίδα! Για όσους δεν γνωρίζουν, στο οικόπεδο που ώς πρόσφατα βρίσκονταν σωροί από χαλάσματα -πρόσφατα η Εφορεία Αρχαιοτήτων το καθάρισε- κάποτε στεκόταν επιβλητικός ο ναός της Αγροτέρας, τον οποίο το 1778 ο βοεβόδας των Αθηνών κατεδάφισε. Εκτοτε η Αγροτέρα -επίσημα αρχαιολογικός χώρος από το 1960- γνώρισε την περιπέτεια α λα ελληνικά. Το οικόπεδο πέρασε σε ιδιώτες και επί σειρά ετών βρίσκεται σε εξέλιξη υπόθεση σκληρής αντιπαλότητας ανάμεσα στο ΚΑΣ, τους υπουργούς Πολιτισμού, τους διεκδικητές του οικοδομικού χώρου και φυσικά τους μαχητικούς κατοίκους της περιοχής. Μέχρι σήμερα έχουν ανακοινωθεί επτά απαλλοτριώσεις!

Το Αρχαιολογικό Συμβούλιο επρόκειτο να συνεδριάσει την περασμένη εβδομάδα. Η συνεδρίαση, όμως, αναβλήθηκε ύστερα από αίτημα των ιδιοκτητών. Πληροφορούμαστε ότι κάποιοι στο υπουργείο και στην αρμόδια εφορεία έχουν πάρει το θέμα ζεστά και θα παλέψουν για την απαλλοτρίωση του επίμαχου οικοδομικού τετραγώνου. Αν τα καταφέρουν, θα δείξουν ότι το πολιτιστικό μας επίπεδο δεν κρίνεται μόνον από τα φανταχτερά έργα, αλλά και από τα μικρά που δεν τα πιάνει το μάτι του καθημερινού ανθρώπου, αλλά που κουβαλούν τη δική τους μακρόχρονη ιστορία και αποτελούν κρίκο της δικής μας αλυσίδας ζωής.

( παλαιότερο άρθρο μου για την Αγροτέρα)

Advertisements

2 thoughts on “Η «άσημη» Αγροτέρα και οι επιλεκτικές πολιτιστικές ευαισθησίες

  1. Πολύ χαίρομαι που τελικά δεν θα κατεδαφισθεί το επί της Χ΄΄Χρήστου και Μητσαίων γιατί γνώριζα από το καλοκαίρι ότι,ενώ το ΣτΕ είχε κάνει δεκτές τις προσφυγές για τα Διον. Αρεοπαγίτου 17 (Κουρεμένου) και 19 (Ιδρυμα Παπαθανασίου),είχε απορρίψει την προσφυγή για το γωνιακό κτίριο της Μητσαίων. Πάντως πολύ χαίρομαι όπως και για το κτίριο Μακρυγιάννη και Χ΄΄Χρήστου με τα ωραία ακροκέραμα του και τη σιδερένια πέργκολα του.
    Εχεις δίκιο για την ανάδειξη του αστικού κτιρίου, ιδίως σε περιοχές πλέον υποβαθμισμένες.
    Οσο για την Αγροτέρα Αρτέμιδα, ένα θα πώ. Αν και κάτοικος της γύρω περιοχής,έμαθα για την ύπαρξη της όταν επισκέφθηκα παρακείμενο εστιατόριο με το ίδιο όνομα μέσα στο χώρο του Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου και έμαθα από πού είχε πάρει το όνομα του.

  2. Αρχαία υπάρχουν και δίπλα στο σ΄τιβο του Εθνικού από την κάτω πλευρά του δρόμου και στην περιοχή της Αγ. Φωτεινής που την έκλεισαν αυθαίρετα εδώ και 3 χρόνια μπροστά το κολυμβητήριο για πάρκιγκ.
    Ρίτσα καλή χρονιά νάχουμε ευχές δεν έχουμε πεί νομίζω….

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s