Ο απίθανος κύριος Γκορ Βιντάλ!


Στα 84 του ο Γκορ Βιντάλ, μυθιστοριογράφος, συγγραφέας θεατρικών έργων, δοκιμιογράφος και σκηνοθέτης δεν κρύβει την αριστοκρατική καταγωγή του και τη σημερινή αριστερή στάση ζωής, συνεχίζει να εκφράζει δίχως ενδοιασμούς την απέχθειά του για τον τρόπο άσκησης της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, διασκεδάζει, προκαλεί, διδάσκει τους νεώτερους και τελευταία του αρέσει πολύ ο τίτλος του αδιάλλακτου ανθρωπιστή!

Χάουαρντ Ζιν

Λέμε: αυτός είναι ανθρωπιστής ή ο ανθρωπισμός του τάδε μας ξεπερνά. Ο καθημερινός άνθρωπος, άσχετα αν συστηματικά το αποφεύγει, έχει συχνά την ευκαιρία να αναδείξει το ανθρωπιστικό κομμάτι του εαυτού του. Στη σημερινή εποχή, οι ευκαιρίες είναι πολλές. Βεβαίως δεν αποκαλούμε κάποιον ανθρωπιστή επειδή έβγαλε από το πορτοφόλι του δύο ευρώ και τα προσέφερε στον τηλεμαραθώνιο για την Αϊτή, ούτε επειδή άφησε έναν Πακιστανό να του καθαρίσει τα τζάμια του αυτοκινήτου του. Αυτό θα το έλεγα συμπόνια ή στιγμιαία συναισθηματική φόρτιση. Ο τίτλος του ανθρωπιστή κερδίζεται μέσα από έντονες δράσεις που αφορούν τον άνθρωπο, αλλά δεν είναι συνδεδεμένες με θρησκευτικές επιταγές. Δεν είναι δηλαδή ο φόβος της μεταθανάτιας τιμωρίας που ωθεί κάποιον να στραφεί προς τον άνθρωπο, βοηθώντας τον άμεσα ή έμμεσα. Δεν είναι η τάση για κοινωνική επίδειξη, η οποία ανάγεται στη σφαίρα της φιλανθρωπίας .Η στάση ζωής του ανθρωπιστή είναι και πολιτική. Είναι ο παθιασμένος οπαδός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο ακτιβιστής των αξιών ζωής που παραμένει προσδεδεμένος στην πολιτική διαθήκη του Χάουαρντ Ζιν «you can’t be neutral on a moving train» (Ο δάσκαλος Χάουαρντ Ζιν πέθανε την περασμένη εβδομάδα, στα 87 του).

Αλμπέρτο Σβάϊτσερ

Ο όρος ουμανιστής – ανθρωπιστής χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά τον 14ο αιώνα και αφορούσε όσους δίδασκαν ηθική φιλοσοφία, ρητορική και ποίηση. Ο ουμανισμός – τότε – έδινε ιδιαίτερη έμφαση στο λόγο και την έρευνα και αμφισβητούσε τη θεολογική παράδοση που εξύψωνε το θείο και υποβίβαζε καθετί γήινο ως αμαρτωλό. Ο Αλσατός θεολόγος Αλμπέρτο Σβάιτσερ  πίστευε ότι ανθρωπισμός σημαίνει να μη θυσιάζεις ποτέ και για τίποτα ένα ανθρώπινο ον. Η κοσμοθεωρία του είχε κτιστεί πάνω στην ιδέα του σεβασμού της ζωής, το υπέρτατο ιδανικό. «Είμαι ζωή που θέλει να ζήσει, στον μέσον μιας ζωής που επίσης θέλει να ζήσει», γράφει στη «Φιλοσοφία του Πολιτισμού». Στις Ηνωμένες Πολιτείες λειτουργεί η Αμερικανική Ανθρωπιστική Εταιρεία (American Humanist Association). Στην ιστοσελίδα της και στο «Ποιοι είμαστε» διαβάζουμε το εξής : «Στόχος μας είναι η προώθηση μιας προοδευτικής κοινωνίας όπου το να είναι κάποιος καλά χωρίς το Θεό είναι ένας αποδεκτός τρόπος ζωής. Το δείχνουμε, υποστηρίζοντας τις πολιτικές ελευθερίες και τις κοσμικές κυβερνήσεις , όπως το δείχνουμε και μέσα από τη συνεχή βελτίωση της ανθρωπιστικής κοσμοθεωρίας, η οποία στηρίζεται στη φιλοσοφία του Διαφωτισμού…». Από την περασμένη Άνοιξη επίτιμος πρόεδρος της Εταιρείας είναι ο διάσημος Αμερικανός συγγραφέας Γκορ Βιντάλ.

Γκορ Βιντάλ( αριστερά)
Τόμας Τζέφερσον

Εκκεντρικός, αντιδραστικός, θρασύς, προβοκάτορας, μισάνθρωπος και θεωρητικός της συνωμοσίας. Ο Γκορ Βιντάλ δεν αντιδρά σε κανέναν από τους χαρακτηρισμούς. Σπεύδει, όμως, να διορθώσει τον τελευταίο:δεν είμαι θεωρητικός της συνωμοσίας, λέει σε συνέντευξή του στη Τζένιφερ Μπάρντι, στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού «Humanist» και Αναλυτής της συνωμοσίας είμαι, διευκρινίζει. Ο Βιντάλ πιστεύει ότι ο ανθρωπισμός είναι ό,τι έχει απομείνει από την εποχή του Διαφωτισμού, εκεί όπου ανήκει ο Τόμας Τζέφερσον. «Είστε άθεος; Αυτό πρεσβεύει ο ουμανισμός ;» ρωτάει η Τζένιφερ Μπάρντι. «Νομίζω ναι, αλλά έχω την αίσθηση ότι είναι καλύτερα να στηριζόμαστε στο Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών. Όλος ο Τόμας Τζέφερσον είναι ανθρωπισμός, ο οποίος αναδύεται μέσα από τα πεζογραφήματά του. Υπήρξα πάντοτε υποστηρικτής του Συντάγματος, επειδή είμαι ο οπαδός του Τζέφερσον», λέει ο Βιντάλ.

Μιλάει και δεν κρύβει την ανησυχία του για τον εναγκαλισμό της Αμερικής με τη συντηρητική θρησκεία. Ακόμη και οι Δημοκρατικοί που αριστερίζουν , που αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικοί αλληθωρίζουν προς τις αιχμηρές γωνίες της θρησκείας γιατί προσδοκούν ψήφους. Οι ανθρωπιστές, λέει, πρέπει να γίνουν προσηλυτιστές. Αλλά πώς θα πείσεις μια κοινωνία που με λίγη τηλεόραση, λίγο καλό φαγητό σιωπά, βυθίζεται, αδιαφορεί ; «Αυτό που με καίει, είναι ότι σ’ αυτή τη χώρα κανείς δεν μπορεί να συγκροτήσει μια σκέψη και ξέρετε γιατί ; Γιατί η Αμερική έχει το χειρότερο εκπαιδευτικό σύστημα που επινοήθηκε ποτέ από μια τέτοια μεγάλη χώρα». «Θεωρείτε ότι υπάρχουν ανθρωπιστικοί λόγοι στην προσπάθεια εξάλειψης των Ταλιμπάν;» τον ρωταει η δημοσιογράφος. « Θα κάνω μια αναφορά στον Ανταμς, 6ο πρόεδρο των ΗΠΑ. Κάποτε ρωτήθηκε αν οι ΗΠΑ θα ακολουθούσαν ποτέ τους Ευρωπαίους σε μια κίνηση που θα πετούσε από την Ελλάδα τους Τούρκους. Τους είπε Όχι. Κοιτάξτε, είπε, οι ΗΠΑ δεν είναι πολεμιστές, δεν είναι παλατινοί που ηγούνται μιας ομάδας για να σκοτώσουν ξένα τέρατα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα πολεμήσουν παρά μόνον κάτω από τη δ ική τους σημαία γιατί αν πράξουμε το αντίθετο, θα είμαστε οι ερωμένες της Γης και θα χάσουμε τις ψυχές μας. Λοιπόν, είμαι άνθρωπος του Κουίνσι Ανταμς!»

Δημοσιεύθηκε στην Καθημερινή 6-2-2010

ριτς

Γκορ Βιντάλ

Advertisements

12 thoughts on “Ο απίθανος κύριος Γκορ Βιντάλ!

  1. Τον αγαπούσα πολύ παλιότερα, τελευταία έχει ξεμωραθεί τελείως, βλέπει παντού συνομωσίες (ούτε Έλληνας να ήτανε) εναντίον του αμερικάνικου πόπολου. ¨Εγραψε τις προάλλες ο Κρίστοφερ Χίτσενς ένα εκπληκτικό κείμενο στο Vanity Fair για τον Βιντάλ, μη το χάσεις! Πολλά φιλιά!

  2. Σημαντικός διανοούμενος με ενδιαφέρουσες απόψεις ο κ. Βιντάλ. Δεν ξεχνάμε βέβαια το παλιό «φλερτ» του με τους Δημοκρατικούς, όπως επίσης ότι είναι άνθρωπος που όπως παραδέχεται και ο ίδιος πιστεύει στο σύστημα των ΗΠΑ και τις αρχές πάνω στις οποίες θεμελιώθηκε. Ο Τζέφερσον και οι περισσότεροι πρωτεργάτες της Αμερικάνικης Επανάστασης ήταν μεγαλοκτηματίες με πολλούς σκλάβους στη δουλεψή τους. Το ιδιο το Σύνταγμα της Φιλαδέλφιας άλλωστε έλεγε ότι ένας μαύρος έχει αξία ίση με… 3/5 ενός λευκού. Η αλήθεια είναι πάντως ότι για τα δεδομένα της εποχής ήταν πολύ προοδευτικό, και ενέπνευσε μεταγενέστερα αστικά συντάγματα, όπως της Γαλλικής Επανάστασης. Η οποία Γαλλική Επανάσταση είχε βέβαια επιπλέον πίσω της την ιδεολογική παράδοση των Διαφωτιστών.

    Συμπαθής λοιπόν ο Βιντάλ αλλά κατά τη γνώμη μου πολύ περισσότερο ριζοσπάστες και ουσιαστικοί ο Ζιν και ο Τσόμσκι. Συνολικά πολύ καλό το άρθρο.

  3. Moυ αρέσει ο τίτλος και μου άρεσε όταν διευκρίνησε ότι δεν είναι μονο θεωρητικός της συνωμοσίας είναι και αναλυτής :)(Στο Hay on Wye Βοοκ fair -Guardian ανέλυε της συνωμοσίας περι Οbama- ότι δεν θα προλάβει.. γιατι θα τον σκοτώσουν..) έχει καυτερή γλώσσα και μου αρέσει πολύ ο κύριος Βιντάλ παρόλο το πέρασμα του χρόνου από επανω του … (στα νιάτια του ήταν πολύ γοητευτικός λέμε). Πολύ ωραίο άρθρο, μας κάνει να σκεφτούμε λίγο παραπάων π.χ. Γιατί είναι κακό το Αμερικανικό εκπαιδευτικο σύστημα και αλλα πολλά .. Τα σέβη μου dearest!

  4. tsalapeteinos
    Είναι λίγο ντεμοντέ και λίγο ξεμωραμένος, αλλά εμένα μου αρέσει, τον διάβαζα από παλιά και τον παρακολουθούσα από παλιά. Συνωμότης κι ας λέει ότι αναλύει τις συνωμοσίες. Η άλλη πλευρά της Αμερικής, αλλά από θέσεως ισχύος γιατί έχει την τσέπη του γεμάτη, οπότε λέει ο,τι θέλει κι όπως το θέλει.

  5. Είχα διαβάσει πριν αρκετά χρόνια το μυθιστόρημά του ‘The Bofire of the vanities’ που στα ελληνικά μεταφράστηκε ‘Το πανηγύρι της ματαιοδοξίας’….και είχε χαλάσει κόσμο στα 80ς-90ς…..είναι ένα πανέξυπνο, σαρκαστικό βιβλίο, που ισοπεδώνει τα ήθη του νεοπλουτισμού στην Αμερική του Ρήγκαν, γουώλ Στρητ κλπ….θα ταίριαζε μια χαρά και στην Ελλάδα του 2000…πριν την ύφεση…..έγινε και ταινία με Τομ Χανκς και Μελανι Γκριφιθ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s