Ηγέτες που αντέχουν στους κραδασμούς



Tης Ριτσας Μασουρα

Η αίσθηση της απογοήτευσης είναι σχεδόν κραυγαλέα, λες και τίποτα πια δεν επιδέχεται βελτιώσεις. Ο ενθουσιασμός των πρώτων καιρών για το μεγαλειώδες, τότε, επίτευγμα που λέγεται Ευρωπαϊκή Ενωση σμικρύνεται. Οχι γιατί τα πράγματα ακολουθούν πλέον μια φυσιολογική πορεία, όπου τα κουτάκια στη συρταριέρα ανοιγοκλείνουν θαυμάσια με τέλειους γερμανικούς μηχανισμούς και ανθεκτικό γαλλικό λούστρο, αλλά γιατί το σύνολο της εικόνας γίνεται μπακαλίστικο. Θυμίζει τους μπακαλόγατους με τα τεφτέρια στις ελληνικές γειτονιές. Τότε που η ανοχή λόγω φτώχειας ήταν δεδομένη, αλλά ακόμη κι αυτή είχε όρια.

Σήμερα η Ε.Ε., μακριά πια από τα τεφτέρια άλλων εποχών, κινείται στα δικά της πεπερασμένα όρια: η επίτευξη αριθμητικών πράξεων μέσα από εξισώσεις, παραγοντοποιήσεις και συναρτήσεις από τη μια και η πάλη για τη διατήρηση του Συμφώνου Σταθερότητας από την άλλη. Ο πρωταγωνιστής άνθρωπος θυμίζει ανυπόδητο πολίτη που παρακολουθεί τις διασταυρώσεις πυρών πάνω από την τεθλασμένη γραμμή των χρεών και των ελλειμμάτων. Γίνεται ακούσιος μάρτυρας έμμεσων απειλών και άμεσων προσβολών και κάποιες ώρες νιώθει σαν μικρόβιο σε στάσιμα νερά. Πόσο του αξίζει αυτό, ακόμη κι αν εξαρχής δεν υπήρξε καλός παίκτης;

Για την Ε.Ε. έχουν γραφτεί άπειρα βιβλία, με οραματισμούς. Ο Μαρκ Λέοναρντ στο βιβλίο του «21ος: ο αιώνας της Ευρώπης» γράφει ότι «η Ευρώπη τον 21ο αιώνα θα αναδειχθεί σε κυρίαρχη πολιτική δύναμη επειδή αποτελεί το μοναδικό σχήμα στον κόσμο που μπορεί να δαμάσει τους ανέμους της παγκοσμιοποίησης. Η εξέγερση των πολιτών ενάντια στις τάξεις των Ευρωπαίων πολιτικών θα αναγκάσει τους Ευρωπαίους ηγέτες να αλλάξουν συμπεριφορά». Λίγο πριν από τον Λέοναρντ, ο Ερικ Χομπσμπάουμ είχε παραδεχτεί ότι η μόνη απόπειρα ελέγχου της οικονομίας σε παγκόσμια κλίμακα έγινε με τη σύσταση ενώσεων κρατών, όπως η Ε.Ε. Και ότι ο σημερινός κίνδυνος έγκειται στο ότι ηγέτιδες δυνάμεις, όπως η ΗΠΑ, η Ε.Ε. και η Ιαπωνία, μπορούν να οδηγηθούν στη λήψη αποτελεσματικών μέτρων μόνον σε περιόδους κρίσης!

Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα. Ποιος θα ισχυριστεί ότι η Ε.Ε. μπορεί αυτή την ώρα να λάβει αποτελεσματικά της κρίσης μέτρα; Ποιος από τους Ευρωπαίους ηγέτες θα αποφασίσει αν μας οφείλεται επιστροφή σε κεϊνσιανές συνταγές ή σε καπιταλιστικές ορθοδοξίες; Σκυμμένοι οι Ευρωπαίοι ταγοί πάνω από το μαγικό μουσικό κουτί των αριθμών επιχειρούν τα ακατόρθωτα. Αλλά δεν έχουν ψυχή, δεν πάλλεται το είναι τους. Λείπει το πάθος των ποτάμιων υδάτων που κάποτε ξεπερνάει την κοίτη και πλημμυρίζει την πεδιάδα. Κι αν κάτι ανακύπτει ως πρώτη ανάγκη είναι η ανάγκη του ισχυρού ευρώ. Ξεχνούν, ωστόσο, οι ηγέτες ότι η Ε.Ε. δεν θυμίζει πια το αόρατο χέρι που λειτουργεί μέσα από το κέλυφος των παραδοσιακών πολιτικών δομών. Κι αυτό που προέχει είναι να δημιουργηθεί ένα ασφαλές δίχτυ αλληλεγγύης μεταξύ των λαών και ενδιαμέσως φυτώρια πολιτικής σκέψης, προσαρμοσμένα στις σημερινές κλιματικές συνθήκες, όπου ο άνθρωπος-κηπουρός θα είναι πάνω και πέρα από οποιαδήποτε άλλη στρατηγική. Αυτό, όμως, προαπαιτεί ηγέτες που θα αντέχουν στους κραδασμούς.

Δημοσιεύθηκε στην Καθημερινή 4-3-2010

ανευ φωτο για τεχνικούς λόγους

Advertisements

5 thoughts on “Ηγέτες που αντέχουν στους κραδασμούς

 1. Για φωτό θα μπορούσες να βάλεις τον Εβερτ με τη μπουλντόζα δίπλα του. Εάν μιλάμε για «ηγέτες».

 2. ΜΠΡΑΒΟ ΡΙΤΣΑ! ΓΡΑΦΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ, ΟΠΩΣ ΚΑΝΕΙΣ ΠΑΝΤΑ, ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΘΥΚΡΙΣΙΑ ΠΟΥ ΣΕ ΔΙΑΚΡΙΝΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΈΝΤΙΜΗ ΕΥΦΥΙΑ ΣΟΥ!

 3. Και θα μπορουσαν να γραφουν και αλλα ακόμα με πιό αιχμηρή μάλιστα γλώσσα.
  Αλλα να παραδεχτούμε επίσης ότι επί πολύ το ελληνικό κοινό έβλεπε την ΕΕ σαν μια μακρινή έννοια που απασχολεί …. κάποιους άλλους.
  Το σφάλμα ξεκινησε επίσης από τους ντόπιους ηγέτες που συστηματικά ονόμαζαν δικά τους τα όσα καλά έρχονταν από την ΕΕ και της ΕΕ όσα ‘κακά’ μας τα επέβαλε εκείνη αν και με την δική μας υπογραφή στις σχετικές συνεδριάσεις για τις οποίες ελάχιστα μάθαινε το ελληνικό κοινό. Ανακαλύψαμε ξαφνικά επειδή μας επιβάλλει οικονομικά μέτρα ότι βρίσκεται πολύ περισσότερο στο σβέρκο μας απ όσο νομίζαμε κι ίσως επειδή πιστεύαμε , αφελώς , ότι αρκεί να αλλάξεις μια ελληνική κυβέρνηση για να αλλάξεις και τα ελληνικά δεδομένα .

  Ναι όντως η ΕΕ ξεκίνησε από μια ιδέα , όσο κι από μια πολιτική πραγματικότητα, αλλά τα πνεύματα και οι ηγέτες που την δημιούργησαν εκεί κοντα στις μεταπολεμικές εποχές , και που σήμερα ανήκουν στον άλλο κόσμο , δεν μπορούσαν να προβλέψουν και την εποχή του 2000+ . Οι ιδέες ζουν , αλλά και πεθαίνουν , μαζί με τους ηγέτες και τους οπαδούς τους . Και κατ εμέ η ΕΕ πήρε μια πολύ άσχημη τροπή στις εποχές του 90 από ομάδες ηγετών κακής ποιότητας – δεν υπονοώ τους έλληνες – οι οποίοι έπαιξαν σε χαμηλό επίπεδο επιδιώξεων και έστρωσαν τον δρόμο σε μια άλλη σειρά-γενιά πολιτικών που ….ξεχείλωσαν την κατάσταση.

  Η ΕΕ φτιάχνεται σήμερα , κι αυτό γράφτηκε πολύ από Γάλλους ‘ευρωσκεπτικιστές’ , χωρίς την έγκριση των λαών της . Εδώ είναι το δράμα . Και πόσο αυτό μπορεί να τραβήξει ; Και πόσο μπορεί αυτό να αντέξει στην αντεπίθεση των σπεκουλαδόρων εναντίον της , ξεκινώντας απ το euro ; Ξέρετε πόσοι από τους ‘ηγέτες’ αυτούς της ΕΕ δήλωσαν ανοιχτά ότι δεν χρειάζεται η γνώμη των λαών τους για να χτίσουν την Ευρώπη ; Μέχρι κι ο ‘κόκκινος’ Κον Μπεντί το είπε , ο οποίος μάλιστα δεν υπεραμύνθηκε καθόλου ενός δημοψηφίσματος για την Λισσαβώνα , το αντίθετο μάλιστα , κυνήγησε όσους το ζητούσαν . (ΣΗΜ : Κι απο τα λεγόμενα , καταλαβαίνετε και τι ακριβώς κρύβει μέσα του ο κύριος αυτός )

  Ε , φίλοι , ΑΥΤΗ είναι η ΕΕ σήμερα …έτσι την κατάντησαν κι έχει όλες τις καλές ευκαιρίες να εξατμιστεί μέχρι το 2020-30. Γιατί υπήρξε και Ευρώπη και Ιστορία πριν την ΕΕ επίσης . Εν τη ενώσει η ισχύς ; Ναι , αλλά ποιά ένωση ; Γιατί ΠΕΡΙ ΑΥΤΟΥ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ .

  Μέσα σε ολα αυτά αδυνατώ να δω τον τρόπο που θα βρουν οι πολίτες της ΕΕ τον δρόμο για να πάρουν πίσω αυτό που τους έκλεψαν και απολαμβάνω τους λόγους του Nigel Farage στην ευρωβουλή . Μπορεί να θέλει να εστιάζει την προσοχή γύρω του και γι αυτό ρίχνει πύρινους μύδρους , μπορεί επίτηδες να είναι υβριστικός για να προκαλέσει την προσοχή του αγγλου ψηφοφόρου , μπορεί να τον βρίζετε ίσως και φασίστα αλλά να που κατάντησε κι η μόνη φωνή που θυμίζει από τί είναι καμωμένο αυτό το οικοδόμημα της ΕΕ που κυρίως , ΔΕΝ ΣΗΚΩΝΕΙ ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ ! Καταψηφίσατε το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα ; θα σας το φορέσουμε ίδιο και χειρώτερο χωρίς δημοψήφισμα στην Συνθήκη της Λισσαβώνας .

  Κι εδώ τα καρφιά μου για τους τοπικούς ηγέτες : Το ξέρετε ότι η Ελληνική Βουλή χωρίς δημοψήφισμα ενέκρινε την Συνθήκη της Λισσαβώνας ; Με την υποστήριξη ΝΔ-ΠΑΣΟΚ μαζί ; Είπα ΜΑΖΙ και το επαναλαμβάνω για τους όποιους ζουν ιδεολογικά εκεί πάνω στα σύννεφα ! Πόσοι έλληνες το γνώριζαν και πόσοι ήξεραν τί γράφει μέσα το κείμενο ; Τους το έκανε πλέρια γνωστό η Ελληνική Βουλή ;

  Ξέρω μόνο ότι σε κάποια έρευνα είπαν ότι το 80% των ελλήνων το έβλεπαν με αισοδοξία και το θεώρησαν πολύ θετικό για το μέλλον . Ε , μάθετε λοιπόν ότι , ουσιαστικά ΑΥΤΟ μας έχει εκεί που είμαστε και δεν είναι μόνο τα απλά νούμερα του euro. Σκεφτείτε ότι η συνθήκη που έχει euro δεν έχει προβλέψει για κοινό Υπ Οικονομικών να το ελέγχει !! Γράφει μέσα για κοινό στρατό αλλά χωρίς κοινό Υπ Αμύνης . Και η μεγαλύτερη ξεφτίλα από όλες είναι οτι σε αυτή την ένωση κρατών δεν προβλέπεται ότι αν μια από αυτές βρεθεί υπό απειλή πολεμικής εισβολής , οι άλλες συστρατεύονται να την προστατέψουν !!! Αυτό το κέιμενο είναι ….θετικό για το μέλλον μιας …Ενωσης ; Η οποία μάλιστα αντί να προστατεύσει τον εργαζόιμενό της πρωτοστάτησε στην παγκοσμιοποίηση και στην δημιουργία μαζικων ανεργιών και διαφυγής βιομηχανιών στο εξωτερικό της λεγόμενης ….Ένωσης . Δεν είναι ντροπή που μόνος ο Λε Πεν είπε οτι ‘οι Ενώσεις και τα Κράτη ιστορικά γίνονται για να προιστατεύσουν τους υπηκόους τους ;’ . Φυσικά τον ‘έκραξαν’ , άλλοι από συνήθεια κι άλλοι γιατί βαριούνται να σκέφτονται τι πάει να πεί Ένωση . Κι υπήρξαν πολλοί σοβαροί απολιτικοί διανοούμενοι , καθηγητές οικονομίας και ιστορίας, που υπέδειξαν τους κινδύνους και δη αναλυτικά. Αλλά η ΕΕ κυρίως ΔΕΝ ΣΗΚΩΝΕΙ ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ ! Κι όχι μόνο τους αγνόησε αλλά και τους έβρισε από πάνω σαν αντι-Ευρωπαίους και μικρόνοες ή πολύ ‘εθνικιστές’ . Διάβαζε προδότες …κάτι σαν ‘έμμεσους’ οπαδούς του Λε Πεν να πούμε και άρα μη τους ακούτε ….κλπ…κλπ….

  Ασε δε που ο 13ος και 14ος μισθός δεν υπάρχει στην ΕΕ σαν όρος και εγώ δεν έχω αμβιφολία ότι δεν κόβεται προσωρινά , όχι γιατί ίσως δεν θα θέλαν να τον επαναφέρουν κάποοτε οι έλληνες ηγέτες αλλά γιατί απλά …δεν θα τους αφήσουν οι της ΕΕ και η οποία είπαμε ΔΕΝ ΣΗΚΩΝΕΙ ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ γενικώς .

  Ηγέτες είπατε ; Σε τί ; Πρώτα χρειάζεται η ιδέα για να έχεις ηγέτες και λαός/λαοί που να πιστεύεουν σε αυτήν. Ως τότε η ΕΕ θα έχει μόνο λόγια και …Συνθήκες …μέχρι που δεν θα της φτάνουν πια για να είναι κολλημένη και μια μέρα θα …ξεκολλήσει – εγω το βλέπω στα επόμενα 15-20 χρόνια . Από δικά της και δικά μας λάθη , δηλαδή .

  ΑΥΛΑΙΑ !

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s