Οι «κοτσιδάκηδες» του Ισραήλ και επί γης …ειρήνη!


Υπερορθόδοξοι Εβραίοι ( εμείς τους λεμε ...κοτσιδάκηδες)

Ζουν σ’ έναν παράλληλο κόσμο, χωρίς τηλέφωνο, χωρίς τηλεόραση, χωρίς Ιντερνέτ. Οι «χρήσιμες» πληροφορίες αναρτώνται στους τοίχους. Σε περιόδους μεγάλων κρίσεων, η τάξη των υπερορθόδοξων Εβραίων του Ισραήλ μεγαλώνει.

Γιώργος Αυγερόπουλος

Στην Ελλάδα ασχολούμαστε πολύ με το Ισραήλ. Οχι μόνο γιατί η υπερβολή είναι χαρακτηριστικό της φυλής μας, αλλά γιατί, αιώνες τώρα, οι σχέσεις Ελλήνων – Εβραίων –   σχέσεις αγάπης – μίσους  –  συνδέονται συχνά με τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό και το σφιχταγκάλιασμά του με τους Εβραίους, όπως και με τη ροπή  μας να σπεύδουμε στο πλευρό των αδικημένων της γης, χωρίς αυτό βεβαίως να αποδίδεται στην πράξη, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Πρόσφατα στο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ στη Θεσσαλονίκη βραβεύτηκε η δουλειά του Γιώργου Αυγερόπουλου και του σκηνοθέτη Γιάννη Καρυπίδη, «Γάζα ερχόμαστε», που αφορά το ριψοκίνδυνο ταξίδι 44 ακτιβιστών, μεταξύ των οποίων και Ελληνες, το 2008, όταν μια χούφτα θαρραλέων ανθρώπων έσπασαν ύστερα από 41 χρόνια τον ναυτικό αποκλεισμό του Ισραήλ.

Το Ισραήλ ιδρύθηκε όταν οι Βρετανοί εκχώρησαν αποικιοκρατικά τους δικαιώματα σε μια ομάδα ανθρώπων που συνέχισαν την αποικιοκρατική τακτική με τη δικαιολογία ότι τα παλαιστινιακά εδάφη τούς ανήκαν, καθώς τις εποχές της Βίβλου οι πρόγονοί τους είχαν ζήσει εκεί. Οι ζηλωτές έπαιξαν ουσιαστικό ρόλο στη διαμόρφωση της ψυχοσύνθεσης των σημερινών Ισραηλινών, αλλά ποιος είπε ότι τα άλγη, οι ενοχές και οι κατασκευές δογμάτων δικαιολογούν το επί δεκαετίες σακάτεμα των Παλαιστινίων και την αναιδή επέκταση των εβραϊκών οικισμών στα Κατεχόμενα;

Αμος Οζ

Ο Αμος Οζ,,  διάσημος Ισραηλινός συγγραφέας, διαφωνεί με την άποψη πολλών αραβικών κρατών που διατείνονται ότι το Ισραήλ δεν είναι κράτος, αλλά μόρφωμα. Αλλά δεν σημαίνει ότι δίνει άφεση αμαρτιών στους φανατικούς Ισραηλινούς. Ο Αμος Οζ προτάσσει και αναδεικνύει τα καλά, όπως λέει: τον ρόλο των πρώτων ουτοπικών σοσιαλιστών εποίκων, όπως διαμορφώθηκε μέσα στα κιμπούτζ κι έχει πειστεί ότι ο ομφαλός θα πρέπει να αναζητηθεί πρωτίστως στην κοινότητα των πολιτών, πολύ πριν αυτή μετεξελιχθεί σε πολιτική κοινωνία. Στα πέτρινα χρόνια, ο Οζ υπήρξε αυστηρός επικριτής της πολιτικής της βίας και μέσα από το κίνημα ειρήνης που ίδρυσε, αντιπαρατάχθηκε στην ωμή αλήθεια του σιωνισμού. Βεβαίως, όταν τον ρωτούν για την ύπαρξη του ισραηλινού κράτους, απαντά ότι ένα ισχυρό Ισραήλ είναι προϋπόθεση της ειρήνης. Είναι η δική του εκδοχή για τον σιωνισμό, την έκφραση, όπως λέει, του ουτοπικού σοσιαλισμού των Εβραίων της διασποράς. Ο Οζ διαβάζει καθημερινά τη βίβλο στο σπίτι του στο Αράντ, στα όρια της ερήμου Νεγκέβ. Η βίβλος είναι ένα ανυπέρβλητο απόθεμα από ιστορίες, εξομολογείται συχνά. Όταν δεν γράφει, όταν δεν ξεθάβει τις πνευματικές ρίζες της πατρίδας του, όταν δεν παίζει τον ρόλο του αρχηγού της προοδευτικής διανόησης του Ισραήλ στέλνει επικριτικά γράμματα στην ισραηλινή ηγεσία. Και παρότι είναι γνωστό ότι συμμετείχε στον πόλεμο των Έξι Ημερών του 1967, καταδίκασε την εισβολή της χώρας του στον Λίβανο, το 1982, και μαζί της την ισραηλινή ντροπή στους προσφυγικούς καταυλισμούς Σάμπρα και Σατίλα.

Αυτή τη φορά, το βλέμμα επικεντρώνεται στον Μπ. Νετανιάχου και τους εταίρους του. Η κυβερνητική δυστοκία είναι εμφανής. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι πηγαινοέρχονται στη Μέση Ανατολή. Το πείσμα δεν αφήνει περιθώρια συζήτησης. Ο συμβιβασμός μοιάζει με σλάλομ σε ερημικό τοπίο. Υπερισχύει ο θυμός και η οργή των Παλαιστινίων. Ο Ομπάμα ψάχνει για λύσεις. Η Χίλαρι επίσης. Εχουν δεσμευτεί στην ίδρυση παλαιστινιακού κράτους. Γνωρίζουν ότι η Χαμάς, η Δυτική Οχθη, το Ισραήλ, η Συρία και το Ιράν παραμένουν η πυριτιδαποθήκη της Μέσης Ανατολής. Η τραυματική εμπειρία ζωής των Εβραίων μέσω του Ολοκαυτώματος γίνεται πλεονεκτικό χαρτί για τα εβραϊκά λόμπι στις ΗΠΑ, μαζί και οι εκβιασμοί. «Μπρα ντε φερ» βαριάς… κοπής!

Η συλλογική λήθη, όμως, δεν επιτυγχάνεται μέσω της διασποράς του φόβου και του εκβιασμού. Θέλει άλλα, πολύ πιο σύγχρονα πολιτικά εργαλεία. Στον απόηχο του ζοφερού αυτού κλίματος, ο προοδευτικός κόσμος του Ισραήλ προσπαθεί να ερμηνεύσει την καθημερινή προσχώρηση Εβραίων στην κοινότητα των υπερορθόδοξων. Η κοινότητα των 550.000 ατόμων ζει σ’ έναν παράλληλο κόσμο και ορίζει το μέλλον της με βάση την απολυτότητα της θρησκείας. Οι «ενταγμένοι» δεν βλέπουν τηλεόραση, δεν ακούνε σύγχρονη μουσική, δεν έχουν τηλέφωνο, ούτε Ιντερνέτ. Οι «σημαντικές» ειδήσεις διαδίδονται με σημειώσεις στους τοίχους! Τα παιδιά πηγαίνουν σχολείο, αλλά διδάσκονται μόνο θρησκευτικά. Πολλά από αυτά δεν γνωρίζουν την ύπαρξη της Νέας Υόρκης. Είναι οι πυρήνες του θρησκευτικού απομονωτισμού που τρομάζουν την ισραηλινή διανόηση που δεν επιθυμεί κι άλλη «γκετοποίηση» της χώρας.

Κυριακή των Βαϊων

Θα υπάρξει πρόοδος;

Κυριακή των Βαΐων σήμερα, με τον Χριστό καθήμενο επί πώλου όνου να διασχίζει το τελευταίο κομμάτι του δρόμου πριν από τη Σταύρωση. Μυσταγωγία, πάθος, προδοσία, πόνος, ελπίδα, Ανάσταση. Η Ιερουσαλήμ καθαγιάζεται για μια ακόμη φορά.

Kατηγορίες theme

10 σκέψεις σχετικά με το “Οι «κοτσιδάκηδες» του Ισραήλ και επί γης …ειρήνη!

 1. Συγχαρητήρια για μια ακόμη φορά Ρίτσα .Θέμα δύσκολο όμως το άρθρο , στοιχειοθετείται άριστα απ΄τις αδιαμφισβήτητες γνώσεις σου και τον άκρατο επαγγελματισμό που σε διακρίνει .

 2. Υπάρχει ένα πολύ καλό βίντεο, ίσως πέσει στα χέρια σου. Το έστειλαν σε πολλούς.

 3. καλή ανάσταση!
  μερικοί δυστυχώς πιστεύουν ότι η ανάσταση έχει πολιτικές μόνο διαστάσεις, κι έτσι, κάποιοι από τους φανατικούς εβραίους πιστεύουν ότι ο μεσίας τους είναι το κράτος του ισραήλ. τόσο φτωχά βλέπουν τη θρησκεία τους. κι οι γνήσιοι αντίπαλοί τους βέβαια, για το δικό τους τόπο, λέν πως μόνο ομόθρησκοί τους μπορούν να μπουν στην ιερή τους πόλη…
  τόσο μικρός τελικα ο ένας θεός;
  τόσο.
  γι’ αυτό και τ’ αποφάσισε σ’ ένα γαϊδουράκι ν’ ανεβεί.
  τίποτε άλλο.
  και μετά να καταδικαστεί, να δεχτεί το θάνατο αυτής της νοοτροπίας για να φέρει ανάσταση.
  είθε.
  ξέρω, πολύ θρησκευτικά το γύρισα, το ξέρω, άρα σας προφυλάσσω, θέση δική μου προσωπική είναι, μα βλέπεις πως το σκοτάδι, για ν’ απλώσει, πρέπει πρώτα να βρίσκεται μέσα μας.
  οι φωτό σου ρίτς είναι και τώρα άπαιχτες.
  ολόκληρη επιστήμη οι φωτο των παιδιών. και τα εβραιάκια τώρα, και τα αραβάκια της βαγδάτης, φοβερά!

 4. Ένα ενδιαφέρον (και μεγάλο) βιβλίο του Άμος Οζ είναι το Ιστορία αγάπης και σκότους όπου μέσα από την ιστορία της εικογένειάς του, περιγράφει τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ, πως δεν επικράτησαν οι σοσιαλιστικές ιδέες αλλά τα
  «γεράκια», την εμπειρία των κιμπούτζ, το φιλειρηνικό κίνημα της γενιάς του κ.α. θέματα.

  Επίσης η (προοδευτική) ισραηλινή εφημερίδα Haaretz έχει δημοσιεύσει πολλές φορές καταγγελτικά άρθρα για την επιθετική πολιτική των κυβερνήσεων του Ισραήλ.

 5. Ρίτσα μου
  εγώ λέω να την κάνω κατά Ινδία μεριά με καμμιά δεκαριά φίλους ,κουμπάρους , παιδιά και σκυλιά, να στήσουμε καμμιά τέντα και κανά θυσιαστήριο γιατί κάποτε κατοικούσαμε εκεί κάτω.Εν ανάγκη, καλλιεργώ και κοτσίδες.
  Γιά να μην έρθω στα πιό κοντινά.
  Δεν έχω διαβάσει τα βιβλία του κυρίου Άμος ,και τώρα δε μου κάνει και περιέργεια πιά, γιατί μου φτάνει που θεωρεί το Ισραήλ κράτος , και όχι μόρφωμα.
  Έχω και μιά ιδιαίτερη αηδία γιά τους δήθεν προοδευτικούς,που προοδεύουν αφού πρωτα εξασφαλίσουν τα απροόδευτα.. άστα να πάνε.
  Κιαν θεωρεί πως κάποτε πέρασαν και έκατσαν εκεί γύρω, οκ, νομάδες ήτανε , και βρήκανε εκεί τους Φιλιστίν , ή κάνω λάθος;
  Βέβαια, αν συνεχίσουν ακόμα καμμιά εικοσαριά χρόνια στον ευλογημένο δρόμο που τους έβαλαν τα φιλαράκια τους τα εγγλεζάκια με τα δώρα τους,
  …… οι κοτσιδάκηδες θάναι οι αρχαίοι κάτοικοι της περιοχής.
  δ

 6. Θα απέχω από το διαδίκτυο, και πριν κλείσω το pc, πέρασα να αφήσω τις καλύτερες ευχές μου για τις μέρες που έρχονται.
  Καλή Ανάσταση για σένα και τους αγαπημένους σου.
  Τις καλύτερες ευχές μου με αγάπη.

 7. Πόσο περήφανη είμαι που σε έχω γνωρίσει,πόσο??
  Εύχομαι Ριτς μου καλη Ανάσταση και καλό Πάσχα,
  φιλιά πολλά

 8. Αγαπημένη μου,
  Εμείς ζούμε εντονότερα απο όλους τη διείσδυση των Εβραίων στα κέντρα απόφασης του κόσμου. Και τους Ορθόδοξους Χασίτες ζούμε απο κοντά καθότι κατοικοεδρεύουν στο αγαπημένο γαλλικό καρτιέ.
  Πρέπει να παραδεχτείς πως έχει επιβιώσει το μεταεβραϊκό στοιχείο, αυτό της Χριστιανοσύνης και ως έτσι είμαστε νικητές στο σεμέν ντε φέρ με την προαιώνια αυτή φυλή.
  Σου εύχομαι Καλή Ανάσταση με τους αγαπημένους σου.
  Υπέροχο δημοσιογραφικό κόμμάτι (όπως πάντα άλλωστε)

 9. justinaki
  Katrine
  roadartist
  demetrat
  tsalapeitinos
  abtha
  Σιλβια
  Γιούλη

  Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα. Τυπικές ευχές, αλλά πολλές φορές εχει σημασία πώς τις λες στον άλλον. Να είστε καλα.

 10. ειναι εκπληκτικο, οτι σε μια χωρα σαν το Ισραηλ που ζει μεσα στην τεχνολογικη προοδο παραγει εργο και αναπτυξη (το εξεταζω απο επιστημονικης αποψεως ), ζουνε ανθρωποι σε συνθηκες 10 αιωνα!!!

  ιο οποιοι ομως ειναι expert στην χρηση οπλων, και επιδυκνυουνε με καμαρι το οπλοστασιο τους!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close