Πόσο έτοιμοι είμαστε;


Πόσο έτοιμοι είμαστε;

Tης Ριτσας Mασουρα

Οταν τον περασμένο Σεπτέμβριο προσήλθαμε στις κάλπες, δεν φανταζόμασταν πόσο μακριά μάς είχε οδηγήσει η αφροσύνη του μεταπολιτευτικού πολιτικού κόσμου και πόσο βαθύ ήταν το όρυγμα μέσα στο οποίο τελικά θα μπαίναμε, όντας, όμως, κλειστοφοβικοί τύποι. Ως εκείνη την ώρα κυκλοφορούσαμε με τον αέρα του κυρίαρχου λαού, αυτή την ωραιοποιημένη και ιστορικά φορτισμένη έννοια, η οποία είχε ριζώσει μέσα μας σε τέτοιο βαθμό, ώστε η παραμικρή προσπάθεια περιορισμού της αποτελούσε casus belli.

Πάνω στην παραπλανητική αυτή έννοια οικοδομήσαμε σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Τι είπαμε δηλαδή; Οτι από τη στιγμή που ως κυρίαρχος λαός κρατάμε τις τύχες στα χέρια μας, δεν είχαμε παρά να κρατήσουμε εκτός ελληνικής επικράτειας την παγκόσμια οικονομική κρίση. Αντε να της επιτρέπαμε να υπερίπταται του ελληνικού εναέριου χώρου και να ζηλεύει από ψηλά την ευημερούσα κοινωνία μας… με τις πισίνες και τα καγέν μας, χωρίς να μπορεί να προσγειωθεί! Πώς όμως θα πετυχαίναμε αυτό το extravagant γεγονός; Μα, με τη σύμπραξη της παραοικονομίας, την οποία οι ταγοί επικρίνουν δημοσίως, αλλά ουδείς έχει αποψιλώσει, μιας και λειτουργεί σαν δεκανίκι της πραγματικής οικονομίας. Κάπως έτσι αναδείξαμε το ΠΑΣΟΚ, κόμμα αποτοξινωμένο από το «κακό» παρελθόν του και σε τελευταία ανάλυση μακράν της Ν.Δ. που πολιτικά και ηθικά είχε απαξιωθεί στα μάτια του ελληνικού λαού. Και ήταν το ΠΑΣΟΚ εκείνο που προεκλογικά διερρήγνυε τα ιμάτιά του ότι υπάρχουν χρήματα.

Εξι μήνες μετά, με το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, τα χρήματα δεν έχουν εντοπιστεί. Αντ’ αυτών εντοπίστηκε το ΔΝΤ, το οποίο εμείς καλέσαμε εν μέσω υπαρξιακού πανικού, έχοντας προηγουμένως διανύσει μια διαδρομή με ασάφειες και διαχειριστικά λάθη. Τώρα, στο και πέντε πια, είμαστε έτοιμοι να του αναθέσουμε ρόλο αναγκαστικού διαχειριστή που θα μας μυήσει στις «απάνθρωπες» τεχνικές περιορισμού χρέους και ελλείμματος, αλλά και αύξησης της εθνικής αποταμίευσης. Γιατί χωρίς εθνική αποταμίευση, η ανάπτυξη δεν θα προσγειωθεί ποτέ επί ελληνικού εδάφους!

Οι Ελληνες καταγγέλλουμε το ΔΝΤ ως το χείριστο κακό. Θα είναι πολλά τα θύματα αυτής της εκ βάθρων ανατροπής. Ομως εκεί που φτάσαμε και με τον τρόπο που φτάσαμε, πόσο ακόμη θα δανειζόμαστε με υψηλά επιτόκια, από τη στιγμή που οι αγορές για τους δικούς τους λόγους δεν έχουν πειστεί για τη… μεταμέλειά μας, άρα συνεχίζουν να μας στοχοποιούν; Ετσι είναι. Η συσσωρευμένη αφροσύνη πληρώνεται. Οπως πληρώνεται η ελαφρά τη καρδία πορεία της Ε.Ε. που δεν προέβλεψε εξαρχής τη σύσταση αυτόματου χρηματοοικονομικού μηχανισμού και που σήμερα νιώθει να απειλείται το υπέδαφος της Ευρωζώνης. Οπως πληρώνεται η σύμπλευση των ευρωπαϊκών κεντροαριστερών κυβερνήσεων που το 1997 συνυπέγραψαν το Σύμφωνο Σταθερότητας!

Οι Ελληνες ξεγελαστήκαμε. Ξεχάσαμε ότι οι μικρές απαιτήσεις διεκπεραιώνονται καλύτερα. Υιοθετήσαμε τον γιγαντισμό, ενώ επί της ουσίας ποτέ δεν ξεφύγαμε από το στίγμα του μικρομεσαίου κράτους. Η ορμή της νέας εποχής απαιτεί καινοτόμες αποφάσεις και αλλαγή νοοτροπίας. Πόσο έτοιμοι είμαστε όμως;

Kατηγορίες theme

3 σκέψεις σχετικά με το “Πόσο έτοιμοι είμαστε;

  1. Δεν είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε νοοτροπία και να δουλέψουμε. Τα περασμένα μεγαλεία με τα 4Χ4, τη βολεψούλα και το καθημερινό παρακράτος, μας είχαν βολέψει αφάνταστα..Ολες αυτές οι απεργίες που γίνονται είναι απο έντρομους ανθρώπους που στρώσαν τη ζωή τους με τις κρατικές ευλογίες και τώρα καλούνται να πληρώσουν τα σπασμένα, για τα «σωθεί» το κράτος. Ενα κράτος που δεν μοιάζει καθόλου με τα αντίστοιχα της Ευρώπης, ένα κράτος που είναι κατά του πολίτη. Ενός πολίτη που δεν εμπιστεύεται το κράτος.

  2. Μα πως να αλλάξουμε όταν ακόμα ζούμε με στερεότυπα; Οταν ακόμα και στο διαδίκτυο υπάρχουν τέτοιες απόψεις για τους κυβερνώντες, που μας έφεραν σ’ αυτό το τραγικό σημείο;

    http://swell-swell.blogspot.com/2010/04/blog-post_18.html

  3. Νομιζες οτι ποιοτητα ζωης ειναι το καγιεν και η πισινα, το σπιτι στην εκαλη και το φαινεσθαι. Ποιοτητα ζωης ειναι να μην μπορει καποιος να ξεπερναει τις εξουσιες επειδη ειναι καποιος. Ποιοτητα ζωης ειναι να μπορης να εχης χρονο οχι χρημα.Ποιοτητα ζωης ειναι να λες καλημερα χαρουμενα το πρωι, κι οχι να τρεχης να προλαβης την δοση στην καρτα σου.Ποιοτητα ζωης ειναι να δουλευης γιατι σ αρεσει και να το ευχαριστιεσαι, κι οχι να ζης για να δουλευης για να γινης σαν τον Ρουσοπουλο, με το ευκολο χρημα.
    Για ολη αυτην την νοοτροπια ευθυνεται, στην Ελλαδα,κατα κυριο λογο το ΠΑΣΟΚ με την νοοτροπια που εισηγαγε απο το 1981, και που συνεχισε μια αισχρη ΝΔ των Ρουσοπουλαιων, των Μαγγινιδων, με αγαρμπα απροκαλυπτα σκανδαλα μετα, και που ακολουθουν και τα μικρα (πραγματικα μικρα) κομματα και κομματακια γιατι κι αυτα πρεπει να …ζησουν.
    Μ αυτα και μ αυτα φτασαμε στο ΔΝΤ το οποιο καταγγελουμε εμεις οι Ελληνες, αφου ψφισαμε πελατιακα τα κομματα και αποκομματα που υπηρχαν στο σαλονι πανω στο μπουφε! Δινοντας αφεση αμαρτιων σε ολους και …….πανηγυριζοντας κι ολας την επομενη κορναρωντας!
    Φτασαμε στο ΔΝΤ για λεφτα που μας λειπουν…ενω τα ειχαμε, αν δεν υπηρχαν τα σκανδαλα, κι αν διενεμετο σωστα ο πλουτος! Πρωτα λοιπον φταιει το ΠΑΣΟΚ του Αντρεα, μετα φταιει η ΝΔ του Μητσοτακη, μετα το ΠΑΣΟΚ του Σημιτη, και μετα η ΝΔ του Καραμανλη κατα κυριο λογο, και ακολουθουν τα υπολοιπα κομματα ως συνενοχοι και οχι ως αντιπολιτευομενοι!!!
    Τα κονδυλια που ΔΕΝ απορροφονται, τα κονδυλια που δινονται σε ημετερους, τα κονδυλια που κλεβονται απο το κρατικο κορβανα!
    Ειμαστε μια χωρα χωρις ιστορια (μας νικησαν τα ΣΚΟΠΙΑ), μια χωρα χωρις γλωσσα (ουτε οι καθηγητες ξερουν καλα Ελληνικα), και χωρις λεφτα…..(οτι οδηγια ειχε δωθει την εποχη του Πολυτεχνειου λοιπον απο τον Κισσινγκερ εξετελεσθη). Η ομορφια λοιπον μας σωζει γιατι ειμαστε ομορφη χωρα. ΕΕ ας κανουμε τις εταιρες!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.