Διεθνής Εταιρεία Εθελοντισμού


Χερουβείμ Μαλισιάνος

Πολλές φορές χρειάζεται ένα απλό σκίρτημα της καρδιάς. Κάποιες άλλες, ένα σημαντικό γεγονός που σε ταρακουνάει συθέμελα. Ο θάνατος, ας πούμε, εκλεκτών ανθρώπων που όσο ζούσαν,  με τις πράξεις τους είχαν εκτινάξει στα ύψη την αλληλεγγύη και την προσφορά στον συνάνθρωπο. Ένας τέτοιος εκλεκτός ήταν ο αρχιμανδρίτης Χερουβείμ Μαλισιάνος, ο οποίος τερμάτισε τον ιερατικό του βίο στον Ιερό Ναό Αγίου Αιμιλιανού στο λόφο Σκουζέ. Ο δεύτερος εκλεκτός ήταν μια γυναίκα, γεννημένη στην Κωνσταντινούπολη και παθιασμένη βυζαντινολόγος: Η Ιουλιανή Χρυσοστομίδου, η οποία ολοκλήρωσε την επαγγελματική της σταδιοδρομία στο Ελληνικό Ινστιτούτο του Royal Holloway College of London. Και οι δύο άφησαν παρακαταθήκη τις γνώσεις τους, την επιστημοσύνη τους, κυρίως όμως το νοιάξιμο για τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Ο μακαριστός Χερουβείμ Μαλισιάνος κατάφερε να δημιουργήσει με το δικό του τρόπο μια φωλιά για τους κατάκοιτους γέροντες. Η Στέγη κατάκοιτων γερόντων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, υπό την εποπτεία του, λειτούργησε εξαιρετικά καλά και βασίστηκε στην εθελοντική προσφορά ιδιωτών. Στη μοναδική αυτή εικόνα διεισδύει κι ένας  τρίτος άνθρωπος, αν και αυτή τη φορά πρόκειται για ζευγάρι.Είναι ο  Ιωάννης και η Θεοδότη Καπετανάκη, οι οποίοι έφυγαν διαδοχικά από τη ζωή, αλλά θα ήθελαν η προσφορά τους να συνεχιστεί και μετά θάνατον.

Ιουλιάνη Χρυσοστομίδου

Μια ομάδα ανθρώπων που βρέθηκαν κοντά τους, τους γνώρισαν και τους αγάπησαν, με επικεφαλής τον Άγγελο Δενδρινό αποφάσισαν να μην αφήσουν να σβήσει το φωτεινό πέρασμά τους απ’ τη ζωή. Και με το σεβασμό αλλά και τον ενθουσιασμό που διακρίνει ανθρώπους που πέρασαν κάποια χρόνια από τον προσκοπισμό έκριναν σκόπιμο να ιδρύσουν τη Διεθνή Εταιρεία Εθελοντισμού «Αγιος Αιμιλιανός», εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που επιδιώκει την καλλιέργεια, διάδοση και έμπρακτη εφαρμογή του εθελοντικού πνεύματος.

Ιωάννης και Θεοτότη Καπετάνακη

Όπως εξήγησε στην πρώτη ιδρυτική συνάντηση των μελών της εταιρείας, την Κυριακή 9 Μαϊού στο Ναό της Ζωοδόχου Πηγής, επί της οδού Ακαδημίας,στην Αθήνα, ο επικεφαλής  Άγγελος Δενδρινός θα υπάρξει ευρύτατο πρόγραμμα δραστηριοτήτων με δράσεις στο εσωτερικό, όπως και στο εξωτερικό με άξονα τον εθελοντισμό και τη λειτουργία σεμιναρίων εκπαίδευσης εκπαιδευτών εθελοντών στη μνήμη του Ιωάννου  και της Θεοδότης Καπετανάκη, αλλά και μαθητεία όσων ενδιαφέρονται γύρω από την παλαιογραφία. θα δοθεί έμφαση επίσης σε αναπτυξιακά προγράμματα για την ενίσχυση της τρίτης ηλικίας, όπως ακριβώς το είχε φανταστεί και εφαρμόσει όσο ζούσε ο Χερουβείμ Μαλισιάνος. Την όλη προσπάθεια θα στηρίζουν η Αγνή Μπάλτσα , ο Χοσέ Καρέρας, η Ειρήνη Παπά, σπουδαίοι καλλιτέχνες που είχαν τη χαρά να γνωρίσουν τον Χερουβείμ Μαλισιάνο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Εταιρεία παρουσιάζει το σκέλος που αφορά στη βυζαντινή γραμματεία και ελληνική παλαιογραφία, καθώς θεσπίζεται υποτροφία μεταπτυχιακών σπουδών στο Ελληνικό Ινστιτούτο του Royal Holloway College of London στη μνήμη Χερουβίμ Μαλισιάνου.

Advertisements

One thought on “Διεθνής Εταιρεία Εθελοντισμού

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s