Ο Έρασμος, η Ρώμη, ο Τάνταλος και ο Προκρούστης.


Ο Έρασμος (1466-1536), ο νονός των ευρωπαϊκών προγραμμάτων ανταλλαγής φοιτητών είχε πει κάποτε το εξής : «Η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μία ημέρα». Προφητικός ο διακεκριμένος Ολλανδός ανθρωπιστής και θεολόγος ενδεχομένως ήθελε να διαμηνύσει στους νεώτερους λαούς ότι μετά από αιώνες πολέμων, η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση οφείλει να γίνει ο μεγάλος στόχος της Γηραιάς Ηπείρου. Οι εγωιστικές και λαϊκιστικές εξάρσεις των Ευρωπαίων ηγετών ποσώς ενδιαφέρουν την Ευρώπη των λαών που νοιώθει ότι βρίσκεται καθημερινά πια στο κρεβάτι του Προκρούστη αλλά παράλληλα περνάει το μαρτύριο του Ταντάλου. Κρίμα, γιατί υποτίθεται ότι όλοι μαθαίνουμε απ’ τα λάθη και τα ατοπήματα μας. Τελευταία ο ουρανός είναι τόσο νεφοσκεπής πάνω από την Ευρώπη κι οι Ευρωπαίοι ηγέτες τόσο στρυφνοί και ακατανόητοι για όλους εμάς που δεν μπορούμε παρά να ευχηθούμε μόνο νάχει αίσιο τέλος αυτή τη περιπέτεια.

ΥΓ1

Τάνταλος .Ο Τάνταλος ήταν μυθολογικός βασιλιάς της Φρυγίας, γνωστός για την τιμωρία που του επέβαλλαν οι θεοί, τα λεγόμενα «μαρτύρια του Ταντάλου». Ο λόγος γι’ αυτά ήταν η τρομακτική ασέβεια του βασιλιά με αποκορύφωμα ο κανιβαλισμός κατά τον οποίο μαγείρεψε τον γιο του, Πέλοπα (όθεν η Πελοπόννησος), και τον παρέθεσε σε γεύμα στους θεούς. (Αλλά ο Δίας ως γατόνι το κατάλαβε και μπόρεσε να τον αναστήσει κατά κάποιον τρόπο). Τα μετά θάνατον μαρτύρια του Ταντάλου ήταν τα εξής: Ζούσε σε έναν λάκο με νερό, που του έφθανε μέχρι τον λαιμό, και κάτω από κλαδιά με λιμπιστούς καρπούς, χωρίς όμως να μπορεί ούτε να φάει, όταν πεινά, ούτε να πιει όταν διψά, επειδή και οι καρποί και το νερό απομακρύνονταν/ εξαφανίζονταν, όταν προσπαθούσε να τους φτάσει. Επιπλέον, υπήρχε από πάνω του ένας μετέωρος βράχος, που τον απειλούσε διαρκώς ότι θα πέσει πάνω του, χωρίς όμως ποτέ να πέφτει. Επομένως, μαρτύρια του Ταντάλου είναι το να μην μπορεί να απολαύσει κανείς αγαθά που βρίσκονται κοντά του και που του είναι απολύτως προσιτά. Λ.χ. να βλέπει άλλους να τρώνε νόστιμα φαγητά και ο ίδιος να μην μπορεί, επειδή κάνει δίαιτα. Αντιστρόφως, να τυραννείται συνεχώς από φόβους που δεν εκπληρώνονται ποτέ.

ΥΓ 2

Προκρούστης : Στην ελληνική μυθολογία, ο Προκρούστης ήταν μυθικός ληστής της Αθήνας. Το λημέρι του ήταν στην περιοχή της Ελευσίνας. Προσκαλούσε κάθε διαβάτη να ξαπλώσει σε ένα σιδερένιο κρεβάτι, γνωστό ως Προκρούστειος κλίνη. Αν το θύμα ήταν ψηλό κι εξείχε από το κρεβάτι, ο Προκρούστης έκοβε το περίσσιο τμήμα του σώματός του. Αντιθέτως, αν το θύμα ήταν πιο κοντό, τότε τραβούσε τα άκρα του μέχρι να φτάσουν στο μήκος του κρεβατιού.

Ο Προκρούστης συνέχιζε την αιματηρή δράση του μέχρι που τον συνάντησε ο Θησέας στο δρόμο του από την Τροιζήνα για την Αθήνα. Όντας πολύ δυνατός, κατάφερε να εξουδετερώσει τον Προκρούστη και να τον τοποθετήσει στο ίδιο του το κρεβάτι. Επειδή αποδείχθηκε μεγαλύτερος, ο Θησέας του έκοψε το κεφάλι και τα πόδια, που περίσσευαν.

Advertisements

6 thoughts on “Ο Έρασμος, η Ρώμη, ο Τάνταλος και ο Προκρούστης.

 1. Αντί για την Ευρώπη στο κρεβάτι του Προκρούστη, ας φανταστούμε τους Ευρωπαίους Ηγέτες να δούμε ποιοι θέλουν τέντωμα και ποιοι θέλουν κόψιμο. Η Μέρκελ μάλλον θαθελε τέντωμα ενώ ο δικός μας ο ΓΑΠ μάλλον κόψιμο, ο Σαρκοζί τέντωμα ότι τακούνια και να φορούσε…..

 2. … » … Τελευταία ο ουρανός είναι τόσο νεφοσκεπής πάνω από την Ευρώπη κι οι Ευρωπαίοι ηγέτες τόσο στρυφνοί και ακατανόητοι για όλους εμάς που δεν μπορούμε παρά να ευχηθούμε μόνο νάχει αίσιο τέλος αυτή η περιπέτεια …» …
  … αυτό το ακροτελεύτιο κομμάτι, φιλτάτη κυρία, δεν μπόρεσα να το καταλάβω επαρκώς …
  … η περιπέτεια (;) αυτή οφείλειται σε κάποιους στρυφνούς ευρωπαίους ηγέτες;
  … δηλαδή, μας πήρε και μας σήκωσε ως αποτέλεσμα κάποιων καπρίτσιων ή κάποιων απότομων πρωινών ξυπνημάτων μιας σειράς ευρωπαίων ηγετών;
  … και όλη αυτή η στρυφνάδα μάς είναι και ακατανόητη;
  … υποκλίνομαι στην πραότητα και συνάμα ευγένεια της γραφής σας …
  … ούτε τανταλίζεστε, αλλά και ούτε τοποθετήστε σε προκρούστειες κλίνες …
  … αλλά τολμώ να πω ότι έτσι δεν θα μας προκύψει ποτέ καμιά μαμή ώστε να βοηθήσει στη γραφή Ιστορίας …
  …. και θα μείνουμε τραγικά ανιστόρητοι …
  … με εκτίμηση …
  … έρρωσο …

 3. stavrosx1
  Οι ευρωπαίοι ηγέτες έχουν ξεχάσει τί σημαίνει πολιτική με την ευρεία έννοια του όρου. Ασκούν κυρίως αυστηρή οικονομική πολιτική.Και φυσικά δεν αναφερομαι στην Ελλάδα , αλλά στην Ευρώπη. Την Ευρώπη αφορά η περιπέτεια. Η Ελλάδα έχει τα δικά της προβλήματα, τα δικά της τερατώδη λάθη, τις δικές της δυσμορφίες, χιλογραμμένα , χιλιοειπωμένα όλα αυτά. Από την Ευρώπη όμως λείπει η πολιτική βούληση για την πολιτική ένωση. Θα πείτε, ναι, αλλά αυτό προϋποθέτει εναρμονίσεις σε όλους τους επί μέρους τομείς. Χμ! Εδώ είναι το λάθος. Δεν εναρμονίζονται δια της ρομφαίας τομείς που απέχουν τόσο πολύ μεταξύ τους….ούτε εναρμονίζονται εύκολα τόσο διαφορετικές νοοτροπίες. ( Εδώ σταματώ, γιατί δεν χρειάζεται να επαναλαμβάνομαι κι εγώ όπως όλοι μας)
  Καλη Κυριακή.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s