Επιστρέφω στην Ιστορία…..


ΣΥΝΘΗΚΗ της Βεστφαλίας (Dutch artist Gerhard ter Borch (1617-1681)

Πρόσωπα της Ρίτσας Μασούρα http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_03/04/2011_437618

Επιστρέφω στην ιστορία. Ως επιθυμία να κατανοήσω πτυχές των σημερινών ανατροπών στον αραβικό κόσμο. Τον άγνωστο αραβικό κόσμο που συχνά ως τώρα μιλούσαμε απαξιωτικά, λέγοντας μέσα στην άγνοιά μας ότι ζει τον δικό του Μεσαίωνα. Περίεργοι είμαστε εμείς οι Δυτικοί. Συμπεριφερόμαστε ως οι κατέχοντες τη μοναδική σκέψη.Δικαιολογημένα.Η μπάλα ήταν στο δικό μας τεραίν. `Ετσι μεγαλώσαμε, αυτή ήταν η κουλτούρα μας και η σκέψη ενός αραβικού κόσμου που καταπιέζει τις γυναίκες και ανέχεται τα αυταρχικά καθεστώτα μας ξενέρωνε, παρ ότι κάποιους τους γοήτευε η θηλυκή πλευρά του. `Ομως εμείς αυτά τα καθεστώτα θεοποιημένα τα χαμε, τα εκμεταλλευόμασταν κανονικά, τα εξοπλίζαμε, μιας και ούτως ή άλλως μας είχαν θέσει υπό ενεργειακή ομηρεία. Η κραυγαλέα Ιστορία, λοιπόν.

Οι αραβικές επαναστάσεις εναντίον των Οθωμανών ξεκίνησαν το 1916. Ο Βρετανός αρχαιολόγος και μυστικός πράκτορας Τόμας Ε. Λώρενς, γνωστός ως Λώρενς της Αραβίας και συγγραφέας του βιβλίου «Οι Επτά Στύλοι της Σοφίας» γράφει σε ένα από τα μυστικά έγγραφα προς τη βρετανική κυβέρνηση, τον Ιανουάριο του 1916. «Η εξέγερση θα μπορούσε να αποβεί προς όφελος της Βρετανίας, γιατί ταιριάζει με τους δικούς μας στόχους, την αποσύνθεση του ισλαμικού μπλοκ και τη διάλυση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.Αλλά και για έναν ακόμη λόγο : τα κράτη που θα ιδρυθούν για να διαδεχτούν τους Τούρκους θα είναι ακίνδυνα για μας. Οι `Αραβες είναι πολύ λιγότερο σταθεροί από τους Τούρκους. Αν πετύχουν τα σχέδιά μας, θα παραμείνουν σε καθεστώς πολιτικού μωσαϊκού, ένας ιστός μικρών πριγκιπάτων, χωρίς την ικανότητα πολιτικής συνοχής»

Αν σήμερα ερωτηθούν οι εναπομείναντες άραβες ηγεμόνες γιατί τελικά παρέμειναν μικρά πριγκιπάτα θα απαντήσουν ότι το δικό τους τέλμα ήταν αποτέλεσμα της γεωπολιτικής διαπάλης των Βρετανών και Γάλλων. ( Μια άλλη εξαιρετική παράμετρος της ιστορίας του αραβικού κόσμου). Θα ψέξουν επομένως τους Δυτικούς, οι οποίοι στο όνομα των συμφερόντων τους ίδρυσαν τεχνητά κράτη, όπως ο Λίβανος και το Ιράκ με εγγενή εθνοτικά και θρησκευτικά προβλήματα που τα καθιστούν ακυβέρνητες πολιτείες.Ο Τόμας Χομπς  γράφει στον Λεβιάθαν : Τα πλούτη, η εξουσία και η τιμή ενός μονάρχη απορρέουν από τα πλούτη, τη δύναμη και τη φήμη των υπηκόων του. Ο βασιλιάς δεν μπορεί να είναι ούτε πλούσιος, ούτε δοξασμένος, ούτε ασφαλής όταν οι υπήκοοι του είναι φτωχοί και καταφρονεμένοι.» Το άλλο μεγάλο πρόβλημα των μικρών πριγκιπάτων και των λαών τους.

Λόρκα

Σήμερα, οι μονάρχες της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής  έχουν χάσει  τη νομιμοποίησή τους έναντι των λαών, επομένως και έναντι της Δύσης. `Ωρες ώρες φαντάζομαι αυτές τις περιοχές, λίγο πριν την εξέγερση, σαν μια γιγαντογραφία του θεατρικού του Λόρκα «Το Σπίτι της Μπερνάρντα `Αλμπα» και ριγώ : Η καταπίεση, ο φόβος, η ανυπακοή, ο θάνατος. Η χημεία ανάμεσα στη Δύση και τα αυταρχικά καθεστώτα τελείωσε , όπως τελειώνει η χημεία του έρωτα. Οι πλατείες αποκτούν πλέον νόημα και μαζί άρωμα επανάστασης. Οι νέοι δεν γνωρίζουν παρά ελάχιστα για τον προηγούμενο κόσμο. Κάποιοι τους ψιθυρίζουν ότι η παγκοσμιοποίηση εκτός από τον ιό της οικονομίας μετέδωσε και τον ιό της ελευθερίας. Τί είδους ελευθερία ; Ποιός τολμά να στήσει σενάρια τέτοιες ώρες;  Προ ετών ο Αιγύπτιος συγγραφέας Γουσέφ Ιμπραήμ αναφώνησε : Ο Νασερισμός πέθανε, ο Μπααθισμός απέτυχε, το εξτρεμιστικό Ισλάμ πλησιάζει στο αιματηρό του τέλος. Ζήτω ο αραβικός καπιταλισμός! Μεγάλες κουβέντες για να ναι αληθινές.

Οι προβλέψεις για τους λαούς της Αιγύπτου, της Τυνησίας, της Λιβύης, της Υεμένης ή της Συρίας είναι παρακινδυνευμένες. Προς το παρόν, η αποσύνθεση των παλιών καθεστώτων συνίσταται στην ανατροπή της εθνικιστικής τάξης των Αράβων κι όχι στην αναγέννησή της με διαφορετικά ηγετικά στελέχη. Πολλοί , κυρίως Βρετανοί αναλυτές, διατείνονται ότι αυτή είναι η μεγάλη ευκαιρία για τον αραβικό κόσμο: Να υπάρξει μια αντίστοιχη Συνθήκη της Βεστφαλίας (1648), προσαρμοσμένη στις θρησκευτικές , κοινωνικές και οικονομικές ιδιαιτερότητες των αραβικών κρατών. Στην αντίθετη περίπτωση, ο μουσουλμανικός κόσμος ίσως ζήσει το δικό του τριακονταετή πόλεμο, σαν αυτόν που προηγήθηκε της Συνθήκης της Βεστφαλίας, χωρίς το ριζοβόλημα της ελπίδας. Η συνθήκη της Βεστφαλίας είναι η πρώτη μεγάλη συνθήκη και έβαλε τις βάσεις της θρησκευτικής ελευθερίας απ’ όπου και προέκυψε η αναγέννηση.

Advertisements

5 thoughts on “Επιστρέφω στην Ιστορία…..

  1. Σήμερα που διακυβέβονται τόσα πολλά, θεωρώ δύσκολο να αφήσει η Δύση τους Αραβες να ζήσουν κάτω από πιο ανθρωπινά καθεστώτα. Η εισβολή της Σαουδαραβίας στο Μπαχρέιν για να καταπνίξει τις διαδηλώσεις και το διεθνές «τουμπεκί» γι’ αυτή την εισβολή απ’ όλους, με κάνουν απαισιόδοξο.

  2. @@ Αθανασιάδης Παντελής

    Παντελή, προσπαθώ πάντα μέσα από την ιστορία και τον απλοποιημένο λογο να μεταφέρω την αίσθηση μου για τα διεθνή γεγονότα..
    χαιρετώ και ευχαριστώ για την επίσκεψη..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s