H Αναθεωρητική εποχή μας…


http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_1_08/05/2011_441033

Πρόσωπα, Της Pιτσας Mασουρα

Αναθεωρητική, λοιπόν, η εποχή μας. Θυμίζει αναθεωρητική Βουλή και με αυτή την έννοια είναι μεταβατική εποχή. Εκλείπουν μέρα τη μέρα οι σταθερές που κράτησαν σε ισορροπία τον μεταπολεμικό δυτικό κόσμο: Η αχλή του παραμυθιάσματος, η φευγαλέα ευημερία, η θρησκευτική έκπτωση, η αίσθηση της αθανασίας των πραγμάτων… Μαζί τους εκλείπει η πνευματική και ψυχική ισορροπία, ο σημαντικότερος ίσως παράγοντας μη μηχανικής ώθησης της ζωής προς τα εμπρός. Ο άνθρωπος παραμένει παρατηρητής των εξελίξεων, αλλά παράλληλα διατηρεί το προνόμιο της προσαρμογής. Υπακούει στη θεωρία του Δαρβίνου που τον θέλει να πράττει οτιδήποτε προκειμένου να επιβιώσει. Ενδιαμέσως, η εικόνα του θυμίζει χέρσα γη που περιμένει τον κατάλληλο αγρότη να την καλλιεργήσει με τον αποδοτικότερο δυνατό τρόπο. Ετσι γινόταν κι έτσι θα γίνεται πάντα, αλλά οι γενιές που βιώνουν το μετέωρο βήμα επιμένουν να δηλώνουν ότι αίρουν τα βάρη της ανθρωπότητας.

Τα νέα σχήματα δεν έχουν φανεί. `Οχημα προς αυτά, λογικά, θα πρέπει να γίνει η σημερινή οικονομική κρίση. Μέσα στη γενικότερη σπουδή, αλλά και τον φόβο που διαχέεται παντού, κάποιοι συζητούν για μια παγκόσμια διακυβέρνηση. Συζητούν, όμως, αποσπασματικά, παρ’ ότι πολλές δεξαμενές σκέψης διερευνούν σοβαρά αυτό το ενδεχόμενο. Η παγκόσμια διακυβέρνηση προϋποθέτει πρωτίστως πολιτική βούληση και όχι μόνον οικονομική, όπως συχνά ακούγεται. Σημαίνει, δε, ότι οι λαοί δεν θα εξελιχθούν σε υπάκουες μάζες που θα χειροκροτούν αναλόγως, αλλά θα υπακούουν σε μικρότερα ευέλικτα πολιτικά σχήματα, μέσα από τα οποία θα αναδεικνύουν τις δικές τους μικρές δυνάμεις. Σημαίνει ότι δεν θα υπερισχύουν οι αριθμοί και τα οικονομικά μεγέθη εις βάρος της πολιτικής. Σημαίνει, τέλος, ότι ο πνευματικός άνθρωπος δεν θα γίνει κουκκίδα στην άμμο, αλλά ενεργό μέλος κοινωνιών με ίδια ή παρεμφερή αξιακά χαρακτηριστικά. Ο Ελληνας πρωθυπουργός σε ομιλίες του αφήνει να διαφανεί η ανάγκη μιας παγκόσμιας διακυβέρνησης, ενώ πρόσφατα ο συνεργάτης του Χάρης Παμπούκης  έχει δηλώσει ότι «απαιτείται να οικοδομηθεί μια παγκόσμια νέου τύπου διακυβέρνηση και η Ελλάδα πρέπει να είναι παρούσα»

Ιστορικά γνωρίζουμε ότι χρειάζεται ένας αιώνας για να περάσει η ανθρωπότητα στο επόμενο στάδιο. `Ομως, η ραγδαία εξέλιξη των επικοινωνιών την τελευταία 15ετία ανατρέπει αυτή την ιστορικότητα, σμικρύνοντας τον μεταβατικό χρόνο. Οι εξεγέρσεις στον αραβικό κόσμο φούντωσαν και επεκτάθηκαν με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Η διάδοση της πληροφορίας είναι το μεγάλο μυστικό, αν και από μόνη της δεν οδηγεί σε επαναστάσεις. Χρειάζονται πολύ περισσότερα και κυρίως ο σπόρος του μετασχηματισμού να ’χει καρπίσει.

Οσοι μελετούν τα του αραβικού κόσμου εξακολουθούν να αναζητούν τα αίτια της εξέγερσης. Προφανώς φταίει η ανεργία στις μεσαίες τάξεις, η διαφθορά της εξουσίας, η άνοδος των τιμών στα τρόφιμα και τα καύσιμα, μα πάνω απ’ όλα φταίει το απολυταρχικό ύφος των κυβερνώντων. Αλλά αυτά όλα μαζί δύσκολα θα μεταλλάσσονταν σε σπίθα. Χωρίς τη διάδοση της πληροφορίας (σαν διάπυρη ρευστή μάζα), η έκρηξη αγανάκτησης, αναμεμειγμένη με την επιθυμία για ελευθερία, δεν θα πραγματωνόταν στον παρόντα χρόνο. Υπάρχει όμως ένα ερώτημα: ο αραβικός κόσμος ζει τη δική του άνοιξη; Η εικόνα της εύκολης μετάβασης από τη μια κατάσταση στην άλλη έχει θολώσει. Η σφαγή στη Λιβύη και τη Συρία, το κλίμα στην Υεμένη, η ακινησία της Αιγύπτου και ο φόβος στη Σαουδική Αραβία αποκαλύπτουν την άγρια διαπάλη ανάμεσα στο παλιό και το καινούργιο. Δύσκολα οι λαοί αυτοί θα ανακαλύψουν τον δικό τους Αχιλλέα, τον δικό τους Σωκράτη, τον Σόλωνα ή τον Κλεισθένη  παρ’ ότι δεν υστερούν σε σημαντικές προσωπικότητες ανά τους αιώνες, προϊόντα μύθου και πραγματικότητας…

Με τον θάνατο του Οσάμα μπιν Λάντεν -ο Λάντεν σηματοδοτεί την αρχή του νήματος των σημερινών εξελίξεων- η εποχή στον αραβικό κόσμο γίνεται και αυτή αναθεωρητική. Ας μην ξεχνάμε ότι η επίθεση κατά των Διδύμων Πύργων, πέραν όλων των άλλων, ήταν μια φρικαλέα εκδίκηση για τον πόνο των Παλαιστινίων και τη στήριξη των ΗΠΑ στο εβραϊκό κράτος. Αυτός ο θάνατος ενδεχομένως σε βάθος χρόνου να οδηγήσει στον σχηματισμό μιας άλλης τάξης πραγμάτων και στη χάραξη νέων συνόρων με καθοριστική την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους: σαν ένα είδος εξιλέωσης της Δύσης ή σαν νομοτέλεια…

Advertisements

2 thoughts on “H Αναθεωρητική εποχή μας…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s