Η υψίστη τιμητική διάκριση στον Μητροπολίτη Μιχαήλ της Αυστρίας.


Είμαστε εγκλωβισμένοι στα δικά μας. Τα σοβαρά. Τα δύσκολα. Ο μικρόκοσμος μας γίνεται κάθε μέρα όλο και πιο μικρός. Μας πνίγει, αλλά ελάχιστα μας αγγίζει μιας και τελευταία εξουδετερωθήκαμε από το φόβο της ανεργίας, της χρεωκοπίας, της απουσίας ενός προβλέψιμου μέλλοντος.`Ομως έξω από μας , έξω από την Ελλάδα γίνονται εξαιρετικά ενδιαφέροντα πράγματα που αξίζει, έστω και βιαστικά να σταθούμε. Σαν ένα είδος ανάταση ψυχής.

Προχθές έφτασε στα χέρια μου μια είδηση που με συγκίνησε για πολλούς λόγους, κυρίως όμως γιατί ήρθε από τη Βιέννη. Στην αυστριακή πρωτεύουσα βρέθηκα πρόσφατα για τις ανάγκες ημερίδας για τον Καποδίστρια, η οποία οργανώθηκε από όλες τις ελληνικές κοινότητες της Αυστρίας. Στην αυστριακή πρωτεύουσα και συγκεκριμένα στην ελληνική γειτονιά διέκρινα τους βηματισμούς σπουδαίων Ελλήνων που κάποτε αγωνίστηκαν για ιδανικά που εμείς σήμερα έχουμε θάψει κάτω από τον όγκο του υλισμού που μας πλάνεψε. Ο `Αγιος Γεώργιος, η Αγία Τριάδα, το μικρό γραφείο , δίπλα στην εκκλησία του Αγίου  Γεωργίου, με τις σχεδόν αιωρούμενες παρουσίες του του Ρήγα, του `Ανθιμου Γαζή, της Ρωξάνδρας, αγαπημένης του Καποδίστρια ήταν εκεί για να θυμίζουν. Ναι κι ομολογώ πως προς στιγμήν ένοιωσα λαθρεπιβάτης στο πλοιάριο ενός μύθου, του ελληνικού μύθου.

Και να που μόλις προ εβδομάδων, ένας άνθρωπος της εκκλησίας, ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μιχαήλ της Αυστρίας τιμήθηκε από τον πρόεδρο της χώρας Χάινς Φίσερ με την ανώτατη  διάκριση που απονεμήθηκε ποτέ σε ορθόδοξο ιεράρχη από τις αυστριακές αρχές,  τον Ανώτερο Χρυσό Ταξιάρχη μετά του Αστέρος του Τάγματος Αξίας της Αυστριακής Δημοκρατίας.Η απονομή πραγματοποιήθηκε στα ανάκτορα Χόφμπουργκ της Βιέννης, παρουσία πρώην προέδρων της Αυστρίας , εκπροσώπων άλλων εκκλησιών της χώρας, προσωπικοτήτων από διαφόρους τομείς της δημόσιας ζωής και του `Ελληνα πρέσβη Παναγιώτη Ζωγράφου.

`Ηταν εγκωμιαστικά τα σχόλια που αντήχησαν ως ευλογία μέσα στη χρυσοποίκιλτη αίθουσα των αυστριακών ανακτόρων τόσο από τον πρόεδρο της Αυστρίας όσο και από τον συγγραφέα Χάιντς Νουσμπάουερ , ο οποίος αναφέρθηκε στο βίο και τις ημέρες του Μιχαήλ.  Ο μητροπολίτης Μιχαήλ, ο οποίος βγήκε δυνατός από την πρόσφατη προσωπική του μάχη με την ασθένεια, χαρακτηρίστηκε πρότυπο αρχιερατικής προσωπικότητας στην Ορθοδοξία κι όταν πήρε κάποια στιγμή το λόγο για να ευχαριστήσει τους τιμητές του ήταν σαν να άνοιξαν οι κρουνοί του θάρρους και της ελπίδας για μια ανθρωπότητα που μετράει με κόπο τα σημερινά, δίχως σαφές πλαίσιο αρχών, βήματά της.

Ο Μητροπολίτης Μιχαήλ ζει 50 χρόνια στην Αυστρία, την οποίαν θεωρεί δεύτερη πατρίδα του, αλλά δεν ξεχνά τη χώρα των γονιών και των συγγενών των,  την Ελλάδα, εκφράζοντας την ευχή να ξεφύγει γρήγορα τούτος ο λατρεμένος τόπος από τα γρανάζια της οικονομικής κρίσης.

Καμιά φορά πρέπει να παρεκκλίνουμε του δικού μας μονόδρομου και να αποτίουμε φόρο τιμής σε ξεχωριστούς ανθρώπους από οποιονδήποτε χώρο κι αν προέρχονται, κυρίως δε όταν ζουν και παλεύουν εκτός συνόρων.

Advertisements

2 thoughts on “Η υψίστη τιμητική διάκριση στον Μητροπολίτη Μιχαήλ της Αυστρίας.

  1. Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να χαρούμε για την βράβευση ενός μητροπολίτη από μια χώρα όπου η ακροδεξιά πλέον (τελευταίο γκαλοπ) είναι η πρώτη δύναμη. Μάλλον σε σκέψεις πρέπει να μπούμε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s