Περί ανένδοτου αγώνα. Ας έχουμε μια ιδέα για τυπικούς λόγους.


Τη διετία 1950-1952 , ο Γεώργιος Παπανδρέου ( παππούς του σημερινού πρωθυπουργού ) διετέλεσε Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κυβέρνησης με πρωθυπουργούς τον Σοφοκλή Βενιζέλο και τον Νικόλαο Πλαστήρα. Διαφώνησε με τον Πλαστήρα και τη συμφιλιωτική πολιτική του (απόλυση εξορίστων κ.λπ.), θεωρώντας ότι εξέτρεφε τον «κομμουνιστικό κίνδυνο». Στις εκλογές του 1952 συνεργάστηκε με τον Παπάγο, που κατήλθε στις εκλογές ως αρχηγός της συντηρητικής παράταξης. Τον Απρίλιο του 1953 όμως, μετά την υποτίμηση της δραχμής από τον τότε Υπουργό Συντονισμού Σπυρίδωνα Μαρκεζίνη, αποχώρησε από τον Ελληνικό Συναγερμό του Παπάγου, επανίδρυσε το κόμμα του και το συγχώνευσε με το Κόμμα των Φιλελευθέρων, αναλαμβάνοντας συναρχηγός του τελευταίου με τον Σοφοκλή Βενιζέλο. Μετά το 1952 ο Παπανδρέου παρέμεινε στην αντιπολίτευση λόγω των σφοδρών ενδοπαραταξιακών συγκρούσεων κυρίως με τον Σοφοκλή Βενιζέλο, ενώ η συντηρητική παράταξη αύξανε την απήχησή της.

Το 1961 αναβίωσε τον ελληνικό φιλελευθερισμό ιδρύοντας το κόμμα «Ένωση Κέντρου«, ένα συνασπισμό των παλιών φιλελεύθερων βενιζελικών και απογοητευμένων συντηρητικών. Στις εκλογές του ίδιου χρόνου εξασφάλισε το 1/3 των εδρών της Βουλής και αναδείχθηκε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κατήγγειλε τα αποτελέσματα των εκλογών ως νοθευμένα, κατηγορώντας το παρακράτος για διπλοψηφίες και άλλες παρεμβάσεις, κάνοντας λόγο για εκλογές «βίας και νοθείας». Τότε ξεκίνησε πολιτικό αγώνα εναντίον της ΕΡΕ του Κωνσταντίνου Καραμανλή για τη διενέργεια νέων εκλογών, που έμεινε γνωστός στην ιστορία ως «ανένδοτος αγών».( Απόσπασμα από τη Βικιπαιδεια)

O Γεώργιος Παπανδρέου ήταν πολιτικός με ισχυρότατες αντιπάθειες τόσο στη Δεξιά όσο και στην Aριστερά, η οποία τον κατηγορούσε ως καιροσκόπο, ενώ η πληθώρα κομματιδίων του Kέντρου, με πάμπολλους αρχηγούς και αρχηγίσκους, δεν του άφηνε περιθώρια ευρείας επιρροής κατά τη δεκαετία του ’50. H ίδρυση όμως της Eνωσης Kέντρου και τα συνταρακτικά πολιτικά γεγονότα της δεκαετίας του ’60, σε συνάρτηση φυσικά με τη στάση του, του χάρισαν εξέχουσα θέση στην Iστορία.

Tο πρώτο, καθοριστικό βήμα προς τον κολοφώνα της πολιτικής του σταδιοδρομίας υπήρξε η άρνησή του να αναγνωρίσει τα αποτελέσματα των εκλογών της 29ης Oκτωβρίου 1961 και η κήρυξη του «ανένδοτου αγώνα» για την ανατροπή της Δεξιάς. «Eξ ονόματος της Eνώσεως Kέντρου καταγγέλλω ενώπιον του ελληνικού λαού και ενώπιον του ανωτάτου άρχοντος τα εκλογικά αποτελέσματα ως προϊόν βίας και νοθείας», διακηρύσσει, στις 31 Oκτωβρίου. «H κοινοβουλευτική ομάς της Eνώσεως Kέντρου διακηρύσσει ότι δεν αναγνωρίζει την EPE ως νόμιμον κυβέρνησιν της χώρας και υπόσχεται εις τον ελληνικόν λαόν ότι… θα αποδυθεί εις ανένδοτον αγώνα προς υπεράσπισιν και αποκατάστασιν της δημοκρατίας», αναγγέλλεται στον ελληνικό λαό στις 14 Nοεμβρίου του ίδιου έτους.

O «ανένδοτος αγών» γίνεται σύνθημα που βρίσκει απήχηση στον ελληνικό λαό. Yπαγορεύει μια σκληρή αντιπολιτευτική τακτική, η οποία συσπειρώνει και προσδίδει πολιτική ταυτότητα στις μάζες πολιτών που ακολουθούν την Eνωση Kέντρου, ενώ εξασφαλίζει και τη συμπαράταξη, σε μεγάλο βαθμό, των οπαδών της Aριστεράς.

H δολοφονία του βουλευτή της EΔA Γρηγόρη Λαμπράκη, στις 22 Mαΐου του 1963, οδηγεί τον «ανένδοτο» της Eνωσης Kέντρου σε ολομέτωπη πολιτική σύγκρουση με την κυβέρνηση της EPE. Σηματοδοτεί ουσιαστικά την τελική εφόρμηση του Γ. Παπανδρέου προς την κατάκτηση της εξουσίας.( Απόσπασμα από τις Επτά Ημέρες της Καθημερινής και το αφιέρωμά της στην οικογένεια Παπανδρέου)

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathglobal_1_16/10/2005_1284663

Advertisements

4 thoughts on “Περί ανένδοτου αγώνα. Ας έχουμε μια ιδέα για τυπικούς λόγους.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s