Θανάσης Δρίτσας :Η ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΜΑΤΟΣ


Η ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΜΑΤΟΣ

Θανάσης Δρίτσας, Καρδιολόγος, Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο

2392606021652753_yV0SqoPn_f

 

Είναι λογική και αυτονόητη η ιδέα της ενιαίας ασφάλισης και  έπρεπε να έχει ήδη συμβεί εδώ και πολλά χρόνια. Το εγχείρημα ξεκίνησε σχετικά πρόσφατα μέσω της δημιουργίας του ΕΟΠΥΥ κάτω από τις πιέσεις της Τρόικας. Όμως, όπως όλα στον τόπο μας γίνονται πρόχειρα, έτσι και ο σχεδιασμός του ΕΟΠΥΥ έγινε πρόχειρα και αυτό έχει οδηγήσει αφενός σε ταλαιπωρία των ασφαλισμένων αφετέρου το πακέτο σχεδιάσθηκε δυστυχώς εις βάρος κυρίως των γιατρών, συμβεβλημένων και μη-συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ.

Αυτονόητο ήταν ότι έπρεπε να ξεκινήσει και στη χώρα μας η ηλεκτρονική συνταγογράφηση αλλά δυστυχώς και σε αυτόν τον τομέα έγιναν και γίνονται δουλειές του ποδαριού. Το αρχικό λογισμικό ήταν ανεπαρκές να καλύψει την αυξημένη είσοδο των γιατρών και τις ώρες αιχμής το σύστημα ήταν πεσμένο ή έπρεπε να περιμένει κανείς ώρες μέχρι να μπορέσει να γράψει μια συνταγή. Έτσι κάθε ταλαίπωρος ασθενής που κανονικά θα χρειάζονταν 20-30 λεπτά για μια ιατρική επίσκεψη να χρειάζεται 1-2 ώρες προκειμένου να ολοκληρωθεί η επίσκεψη. Οι ουρές των ασθενών στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων ή των ιδιωτικών διαγνωστηρίων ήσαν απίστευτες λόγω αυτής της προχειρότητας του σχεδιασμού της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Τελευταία οι «εγκέφαλοι» της ηγεσίας του χώρου της υγείας αποφάσισαν να σταματήσουν (για ασαφείς λόγους) το λογισμικό συνταγογράφησης παραπεμπτικών εξετάσεων (e-diagnosis) το οποίο λειτουργούσε ικανοποιητικά και να το εντάξουν στο πιο δύσχρηστο και προβληματικό λογισμικό της συνταγογράφησης των φαρμάκων. Δεν υπήρχε ούτε καν η πρόβλεψη για πιλοτική λειτουργία των νέων λογισμικών μέχρι να εξοικοιωθούν οι χρήστες ή να διορθωθούν οι ατέλειες. Το κοινό λογισμικό συνταγογράφησης φαρμάκων και εξετάσεων έχει ακόμη κάποια σοβαρά προβλήματα όπως πχ ότι δεν μπορούν να εκτυπωθούν στο ίδιο παραπεμπτικό εξετάσεις από διαφορετικές κατηγορίες εξετάσεων (πχ καρδιολογικές και πνευμονολογικές) και θα πρέπει να τυπωθούν σε ξεχωριστή σελίδα. Το αναμενόμενο μάλιστα πλεονέκτημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που θα ήταν ο περιορισμός της εκτύπωσης χαρτιού όχι μόνον προκύπτει αλλά συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο δηλαδή η τρομερή αύξηση κατανάλωσης χαρτιού λόγω εκτύπωσης των παραπεμπτικών.

Και ενώ επιφανειακά το κράτος δίνει την εντύπωση της βελτίωσης των υπηρεσιών του προς τον πολίτη όμως αυτό γίνεται πολλαπλά σε βάρος των γιατρών. Πρώτον διότι ο ΕΟΠΥΥ χρωστάει τεράστια ποσά στους γιατρούς και τους λειτουργούς της υγείας. Δεύτερον διότι η κοστολόγηση των ιατρικών πράξεων (με συμμετοχή του ασθενούς 15%) είναι τότο εξευτελιστικά χαμηλή έτσι ώστε οι γιατροί έχουν να διαλέξουν μεταξύ του να λαμβάνουν τίποτε ή να λαμβάνουν ψιχία από τον ΕΟΠΥΥ. Μάλιστα η παρανοική υπο-κοστολόγηση των ιατρικών πράξεων αποτελεί τον χρόνιο δαίμονας της υγείας (αφού ποτέ δεν αποπληρώνεται το πραγματικό κόστος) και καθιστά τα νοσηλευτικά ιδρύματα δέσμια κρατικών επιχορηγήσεων και δανεισμών. Σε αυτό το ζήτημα θεωρώ ότι όπωσδήποτε  υπάρχει και σκοπιμότητα  εκ μέρους του κράτους  το οποίο με τη μέθοδο της υποκοστολόγησης ασκεί μόνιμα έλεγχο και επιβάλλει όρους στον χώρο της υγείας. Τρίτον διότι με βάση τα νέα κριτήρια αξιολόγησης υπηρεσιών-ΕΟΠΥΥ είναι βέβαιο ότι οι ιδιώτες γιατροί της μεσαίας τάξης δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν αφού θα είναι πολύ δύσκολο μέσα στην οικονομική κρίση να αποκτήσουν πανάκριβα μηχανήματα τεχνολογίας αιχμής. Φαίνεται ότι είναι προφανής στόχος η εξόντωση των μικρών-μεσαίων γιατρών έτσι ώστε να ευνοηθούν τα μεγάλα διαγνωστικά κέντρα και νοσηλευτήρια. Πιθανούν οι μικρομεσαίοι γιατροί να αναγκαστούν να δουλέψουν ως πτωχολάζαροι (δηλ. τζάμπα) στην υπηρεσία των μεγάλων συμφερόντων.

Είναι σαφέστατη η επερχόμενη «προλεταριοποίηση» του ιατρικού λειτουργήματος και η υγεία στη χώρα μας θυμίζει περισσότερο χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού και λιγότερο Ευρώπη. Είναι βέβαιο ότι μια από τις αιτίες του ευτελισμού του ιατρικού λειτουργήματος είναι και ο ιατρικός πληθωρισμός αφού στην Ευρώπη είμαστε η χώρα με την μεγαλύτερη αναλογία γιατρών στον πληθυσμό της. Σε αυτό το ζήτημα έχουν βέβαια ευθύνη και οι Ιατρικοί Σύλλογοι που δεν ασχολήθηκαν με το σοβαρό αυτό ζήτημα πολύ νωρίτερα δηλ. τις δεκαετίες 80-90, όταν πέραν της αξιοκρατικής οδού εισόδου των εισαγωγικών εξετάσεων δημιουργήθηκαν οι «παράδρομοι» των μεταγγραφών φοιτητών και των πτυχίων της ευρύτερης βαλκανικής χερσονήσου.

Advertisements

4 thoughts on “Θανάσης Δρίτσας :Η ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΜΑΤΟΣ

  1. Μιας και κάθε πρόβλημα έχει πολλές όψεις, ας μας μιλήσει ο κος Δρίτσας και για τους γιατρούς που γράφονται στον ΕΟΠΠΥ μόνο για να παίρνουν το πενιχρό αυτό τίποτε, αλλά δηλώνουν ώρες επισκέψεως στις 7:30 το πρωί μόνο, ώστε στην πράξη να μην δέχονται κανέναν πελάτη μέσω συστήματος; Το κράτος φέρεται δόλια απέναντι στους γιατρούς, οι γιατροί φέρονται δόλια απέναντι στο κράτος και γιατρειά εν γένει δεν βλέπω…

  2. ισως θα αξιζε τον κόπο να ήσουν παρών και να εθετες τα ερωτήματά σου, όπως έκαναν πολλοί… καλά είσαι;

  3. Μα συγνώμη, ένα απλό websearch στα sites για online ραντεβού αν κάνεις, θα βρεις γιατρούς στον ΕΟΠΥΥ που δηλώνουν ωράρια ανόητα. Ένα τόσο κοινό μυστικό θα μπορούσε πολύ εύκολα να αποτελέσει «δημοσιογραφικό λαυράκι», από εμένα περιμένετε;;;

    Καλά είμαι, υγιαίνω, εσύ;

  4. καλά είμαι, εντάξει, αντέχω.. Η συζήτηση που είχαμε στη συνάντηση του Σαββάτου ειχε μέσα και τέτοια θέματα..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s